Energieleveranciers

Nederland kent een groot aantal energieleveranciers. Sommige leveranciers opereren geheel zelfstandig, terwijl anderen onderdeel vormen van een groter energieconcern. De meeste energiebedrijven proberen zich duidelijk van elkaar te onderscheiden, bijvoorbeeld door het enkel leveren van groene stroom, het opzetten van speciale acties of door te investeren in duurzame energiebronnen.

Hieronder vind je een overzicht van alle energieleveranciers die in Nederland actief zijn. Door op één van de leveranciers te klikken, krijg je meer informatie, zoals contactinformatie en gegevens over de herkomst van elektriciteit. Verder vind je beoordelingen en ervaringen van klanten met de desbetreffende leverancier.

Samenstelling huishouden

Energievergelijk in cijfers

48

Energieleveranciers

7,1

Gemiddeld klantcijfer

1.243

Beoordelingen

Eneco Groep N.V.

Eneco Groep N.V. is een groot energiebedrijf met zo'n 2,4 miljoen klanten in Nederland. Deze zijn ondergebracht bij de labels Eneco, Oxxio en Woonenergie. Eneco Groep is in handen van 44 gemeenten, waarbij de gemeente Rotterdam (31,7 procent aandelen), Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9,05 procent) de grootste aandeelhouders zijn. Het hoofdkantoor van Eneco staat in Rotterdam. Eneco is ook actief als energieleverancier in het buitenland, waaronder Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. De Eneco Groep heeft ruim 3.500 medewerkers

Energie Concurrent B.V.

De Energie Concurrent heeft een groot aandeel (70 procent) in energieleverancier GreenChoice. Het overige deel (3o procent) is in handen van Eneco. Daar komt bij dat ook Qurrent (recentelijk) in handen is van GreenChoice. GreenChoice levert uitsluitend in Nederland opgewekte groene energie aan particulieren. Voor 2020 is dit ook het streven voor de zakelijke markt. Het energiebedrijf met ongeveer 450.000 klanten is gevestigd in Rotterdam. In totaal telt het bedrijf zo'n 250 medewerkers.

ENGIE

ENGIE is een groot Frans multinationaal en beursgenoteerd energiebedrijf. Het concern levert in ons land stroom en gas onder de naam ENGIE Energie Nederland. Dit doet men zowel voor de particuliere als zakelijke markt. Bij ENGIE werken wereldwijd ruim 150.000 medewerkers. In Nederland is ENGIE (nog) nog relatief klein met ongeveer 200.000 klanten (schatting). Deze zijn deels ondergebracht via het collectief van United Consumers.

Innogy

Innogy is een Duits energiebedrijf wat staat voor Innovatie, Energie en Technology. De leveranciers Essent, Energiedirect.nl maken onderdeel uit van dit internationale concern. Innogy heeft via de genoemde merken ruim 3,4 miljoen klanten in Nederland. Daarmee is het de grootste energieleverancier in Nederland. RWE is nog steeds grootaandeelhouder van Innogy met een marktaandeel van 76,8 procent.

Nuts Groep

De Nuts Groep levert met twee bekende merken stroom en gas aan Nederlandse huishoudens en ondernemingen. Het energiebedrijf heeft ongeveer 600.000 klanten in Nederland via de energieleveranciers NLE en Budget Energie. Daarnaast heeft de Nuts Groep nog eens 100.000 klanten in België onder het merk 'Elegant'. De Nuts Groep is voor de helft in handen van investeerder Waterland.

Vattenfall

Vattenfall is een grote Zweedse energiemaatschappij dat in handen is van de Zweedse overheid. In Nederland is het bedrijf vooral actief onder de naam Nuon. Recentelijk nam Vattenfall ook het Zeeuwse Delta Energie over. Ook het kleinere label Powerpeers is in handen van Vattenfall. In Nederland heeft Vattenfall ongeveer 2 miljoen klanten. De naam Nuon gaat langzamerhand verdwijnen en plaatsmaken voor 'Vattenfall'.

Zakelijke energieleveranciers

Er zijn in Nederland een groot aantal zakelijke energieleveranciers actief, waaronder Innova Energie, MAINEnergie en het Russische Gazprom. Deze bedrijven leveren geen stroom en gas aan consumenten in Nederland.

Zelfstandige energieleveranciers

Nederland kent ook groot aantal kleinere, zelfstandige energieleveranciers. Bekende namen zijn Pure Energie en Vandebron. Er zijn ook lokale initiatieven, zoals OM en de Noordhollandse Energiecooperatie.