Zoeken?
Doorzoek de website:

Uw antwoord niet gevonden? Neem dan contact op met een van onze experts.

Hoe kom ik van het gas af?

“We moeten zo snel mogelijk van het gas af”. Een veelgehoorde uitspraak sinds de beving in Zeerijp met 3,4 op de schaal van Richter. Na jarenlang uitstel van maatregelen lijkt ook de overheid overtuigd: Nederland moet minder gas verbruiken. Maar hoe komen we van dat gas af? En wat kunt u als particulier doen?

Geschiedenis Gronings gas

In de jaren ’50 werd begonnen met de gaswinning in Groningen. Al snel was een groot deel van de Nederlandse huishoudens afhankelijk hiervan. Momenteel zijn zo’n zeven miljoen huishoudens in Nederland aangesloten op Gronings gas. Sinds de eerste stevige aardbeving in 2012 gaan er stemmen op om de gaskraan dicht te draaien. Sinds de beving in Zeerijp, afgelopen januari, is deze discussie opnieuw opgelaaid.

Als we moeten wachten op maatregelen vanuit de regering kan het wel even duren voordat particulieren van het gas af zijn. Wie daar niet op wil wachten, kan zelf al maatregelen nemen. Maar waar kunt u beginnen?

Waar wordt gas voor gebruikt?

U wilt van het gas af. Maar waar wordt het gas eigenlijk voor gebruikt? De meeste huishoudens gebruiken gas voor het verwarmen van hun huis en het bereiden van maaltijden op het gasfornuis.

Een gemiddelde 2-onder-1-kapwoning verbruikt zo’n 1.800 m3 gas per jaar. Dit staat gelijk aan zo’n 120 euro per maand. (bron: Nibud)

‘Van het gas af’ gaan is dus niet alleen beter voor Groningen en het milieu, het scheelt ook een hoop geld.

5 tips: gasverbruik reduceren

  1. Investeer in isolatie. Een goede isolatie scheelt een hoop op het totale gasverbruik – en daarmee ook op uw energierekening. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie of dakisolatie. Vervang gewoon (dubbel) glas door HR++ glas.
  2. Vervang de HR-ketel voor een warmtepomp. U kunt kiezen tussen een hybride warmtepomp of een lucht-water warmtepomp. Tot 2021 geldt er een subsidieregeling voor de aanschaf van Meer daarover leest u hier terug.
  3. Kies voor een zonneboiler. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om het water te verwarmen. Dit zonlicht wordt vergaard door één of meerdere zonnecollectoren op het dak. Ook hier bestaan subsidieregelingen voor
  4. Kook elektrisch. Van alle manieren van elektrisch koken is inductie het meest populair. De energie wordt zeer efficiënt verdeeld en dat zorgt voor een snelle hittevorming. Omschakelen van gas naar inductie is niet gratis. Het is een kleine investering, maar deze is nodig als u van het gas af wilt.
  5. Neem zonnepanelen. Een warmtepomp en inductie koken kost stroom. Om uw energierekening laag te houden en tegelijkertijd minder CO2 uit te stoten, doet u er goed aan om voor het stroomgebruik zonnepanelen te installeren.

Door isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen aan te brengen, bent al gauw op weg naar een energieneutrale woning!

Een energiecontract afsluiten zonder gas? Vind de beste deals op dé energievergelijker.