Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen

Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie hoef je minder te stoken. Daardoor blijft het warm in huis en bespaar je op jouw energiekosten. Bovendien is het goed voor het milieu: er is minder CO2-uitstoot.

Vooral huizen die tussen 1920 en 1982 zijn gebouwd, zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Hier kan de hoogste kostenbesparing worden behaald. Veel nieuwere huizen zijn al geïsoleerd.

Wat is spouwmuurisolatie?

De meeste woningen zijn voorzien van een spouwmuur. Dit is een ruimte van ongeveer 3 a 6 centimeter tussen de binnen- en buitenmuur. Deze is met lucht gevuld.

Maar lucht is in dit geval geen goede isolator. Er hoeft minder gas gestookt te worden als de spouwmuur wordt opgevuld met een isolatiemateriaal. Vaak wordt gebruik gemaakt van piepschuimen bolletjes of glaswolvlokken.

Aan de buitenkant van de muur worden gaten geboord in de voegen. Deze gaten zijn ongeveer een meter van elkaar verwijderd. De gaten worden gevuld met het isolatiemateriaal. Daarna worden de gaten weer dichtgestopt. Na de installatie is er niets meer van te zien.

Voordelen

Spouwmuurisolatie kent een aantal belangrijke voordelen:

  • Lagere stookkosten en minder CO2-uitstoot
  • Meer wooncomfort: minder tocht en vocht
  • Binnentemperatuur is gelijkmatiger verdeeld en blijft langer behouden
  • Minder kans op schimmelvorming
  • Warmere muren
  • Minder geluidshinder

Verder is het handig om te weten dat je geen vergunning nodig heeft voor het uitvoeren van de isolatie.

Installatie

Hieronder 5 handige tips voor als je (overweegt om) spouwmuurisolatie te installeren:

  1. Combineer spouwmuurisolatie met andere isolatievormen, zoals vloerisolatie en dakisolatie.
  2. Kies bij het installeren van spouwmuurisolatie voor een gecertificeerd bedrijf.
  3. Vraag naast een offerte ook om een inspectie van de gevel.
  4. Bij de uitvoer van de inspectie geef je aan of dat er vochtplekken in de woning zijn.
  5. Is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Mogelijk is gevelisolatie aan de binnen- of buitenzijde wel mogelijk.

Er zijn ook verschillende soorten isolatiemateriaal: steenwol, glaswol of EPS-parels. Minder vaak gebruikt zijn: PUR-schuim, UF-schuim of perlietkorrels. Voor sommige muren is een bepaald soort materiaal geschikter. Werkt de aannemer niet met dit materiaal? Kies dan voor een ander bedrijf.

Verder is het belangrijk dat er een hoge isolatiewaarde behaald kan worden. Bij een muur van 6 centimeter is dit 1,7 Rc. Zonder isolatie is dit 0,4. Een aanzienlijk verschil.

Bijvullen isolatiemateriaal

Bij woningen die al tientallen jaren geleden zijn geïsoleerd, kan het voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouw naar beneden is gezakt. De isolatie is dan niet meer optimaal. Soms is het mogelijk om de isolatie bij te vullen met een ander of soortgelijk materiaal. Soms is het gunstiger om de spouwmuur eerst helemaal schoon te maken en dan nieuwe isolatie toe te passen. Een aannemer kan jou hierbij helpen.

Kosten

Het installeren van een spouwmuur kost tussen de 700 en 2.000 euro, afhankelijk van de soort woning en grootte van de woning. Een tussenwoning is bijvoorbeeld goedkoper dan een vrijstaande woning.

De investering van spouwmuurisolatie is binnen vier jaar terugverdiend. De gemiddelde besparing ligt op ongeveer 300 a 500 euro per jaar.

Subsidie

Vraag aan je gemeente of er een subsidie van toepassing is op spouwmuurisolatie. Ook op energiesubsidiewijzer.nl staat hierover meer informatie.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank