Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen

Stadsverwarming

Ongeveer een half miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van stadsverwarming. Het is een duurzaam alternatief voor warmteopwekking door gasverbranding.

In dit dossier wordt uitgelegd:

  • Wat stadverwarming is en hoe het werkt
  • Wat de kosten zijn van stadverwarming

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is het hergebruiken van restwarmte voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen. Stadverwarming wordt ook wel eens een warmtenet genoemd.

De restwarmte is afkomstig uit elektriciteitscentrales, grote fabrieken of afvalverbrandingsovens. Stadsverwarming is ook mogelijk met behulp van zonnecollectoren, biomassacentrales of een warmtepomp. De warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van de woning en het voorzien van warm water.

Het belangrijkste voordeel van stadsverwarming ten opzichte van traditioneel verwarmen is een forse CO2-vermindering: tot wel 60 procent.

Hoe werkt stadsverwarming?

In de onderstaande figuur wordt schematisch uitgelegd hoe stadsverwarming werkt. Daaronder staat een tekstuele uitleg.

Stadsverwarming

Uitleg:

Elektriciteitscentrales, fabrieken en verbrandingsovens genereren veel warmte. Normaal gesproken gaat deze warmte bij de opwekking van elektriciteit of het fabrieksproces verloren.

Het idee van stadsverwarming is om de warmte te hergebruiken om water te verwarmen:

  1. Restwarmte van de fabriek of elektriciteitscentrale wordt via een ondergronds leidingnetwerk getransporteerd naar een warmteoverdrachtstation.
  2. Het overdrachtstation doseert de juiste hoeveelheid water en transporteert het water via een netwerk naar de afnemer, zoals woningen en gebouwen.
  3. Alle gebouwen die zijn aangesloten op het netwerk kunnen de warmte aftappen.
  4. Gekoeld water stroomt terug naar het overdrachtstation. Deze kan het water vervolgens opnieuw opwarmen.

Wat zijn de kosten van stadsverwarming?

Om gebruik te kunnen maken van stadsverwarming betaalt een gebruiker iedere maand een bedrag aan de energiemaatschappij.

Dit bedrag bestaat uit:

  • Een eenheidsprijs (in Gigajoule, GJ)
  • Transportkosten
  • Servicekosten en onderhoud

Uit onderzoek is gebleken dat stadsverwarming voor huishoudens meestal duurder is dan huishoudens die ‘gewoon’ gas afnemen. In sommige gevallen kan het verschil oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis.

Tarieven 2023

Stadwarmte wordt geleverd door een aantal grote energiemaatschappijen, waaronder Vattenfall en Eneco.

Een overzicht van de tarieven per leverancier

LeverancierTarief
Vattenfall€ 76,45 per GJ
Eneco€ 90,91 per GJ
Ennatuurlijk€ 78,24 per GJ
Tarieven stadsverwarming kleinverbruikers

Het maximumtarief dat een energieleverancier mag vragen bedraagt 90,91 euro per GJ. Dit is het ACM-tarief.

Prijsplafond 2023

Als gevolg van het energie prijsplafond mogen energieleveranciers in 2023 maximaal € 47,38 per GJ in rekening brengen aan huishoudens. Dit plafond geldt echter tot een verbruik van 37 GJ.

Welke steden hebben stadsverwarming?

Stadsverwarming wordt toegepast in (delen van) een aantal Nederlandse steden, waaronder: Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem, Nijmegen, Leiden, Breda en Tilburg.

Stadsverwarming leent zich het beste voor grootstedelijke gebieden waar veel woningen of gebouwen staan per vierkante meter. Daarnaast is het gunstig om zo dicht mogelijk bij de bron de warmte te benutten. Zo gaat de minste warmte tijdens het transport verloren.

Hoe ziet de meterkast eruit bij stadsverwarming?

Als er gebruik wordt gemaakt van stadswarmte ziet de meterkast er anders uit. In plaats van een gasmeter is er een warmtemeter geïnstalleerd die alle verbruikte stadswarmte registreert. Dit is zowel warmte die wordt gebruikt voor warm water als de warmte voor de verwarming. Op uw energierekening staat één verbruikspost voor stadswarmte. Deze is uitgedrukt in de eenheid Gigajoule (GJ).

Soms zijn er twee losse meters in de kast. Gebruik van warm kraanwater wordt dan uitgedrukt in kubieke meters (m3) en gebruik van de radiatoren wordt uitgedrukt in Gigajoules (GJ). Op je energierekening staan dan ook twee verbruiksposten.

Thermostaat

Het regelen van de temperatuur in een huishouden met stadsverwarming werkt hetzelfde als bij andere huishoudens. In de meeste huishoudens is er een thermostaat die de warmte in de woning nauwkeurig kan regelen.

Een woning die gebruik maakt van stadsverwarming heeft geen cv-ketel. Dat vergt minder onderhoud. Alleen de radiatoren moeten af en toe worden ontlucht. Bijvullen van water is niet nodig.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank