Energielabel woningen

Vrijwel alle woningen krijgen tegenwoordig een energielabel. Dit label geeft bewoners, kopers, huurders en verhuurders inzicht in de energiezuinigheid van een woning en de energiebesparingsmogelijkheden die er zijn. Het energielabel kent zeven gradaties (A t/m G). A is het meest zuinig, G het minst.

Het invoeren van het energielabel is op Europees niveau bewerkstelligt. Overheden binnen de EU zijn namelijk van mening dat we gezamenlijk minder energie moeten gaan verbruiken en moeten zorgen voor een beter milieu. Het energielabel is één van de dingen die daaraan moet bijdragen.

Energielabel verbeteren

Het is voordelig om het energielabel van je woning te verbeteren. Dit zorgt voor:

 • Een lagere CO2-uitstoot
 • Een lagere energierekening
 • Een hogere waarde woning

Maar hoe verbeter je jouw energielabel?

Hieronder een stappenplan van de maatregelen die je kunt nemen:Energielabel verbeteren

1. HR-ketel

Een nieuwe HR (107) ketel zorgt ervoor dat het rendement van de cv-installatie omhoog gaat. Wil je nog meer CO2 en energie besparen? Dan kun je overwegen om de ketel te combineren met een zonneboiler of warmtepomp. Zorg dan wel eerst dat de isolatie op orde is.

2. Vloerisolatie

Het is belangrijk om de isolatie van de vloer te verbeteren. Het gasverbruik gaat dan omlaag wat resulteert in een lager energieverbruik en minder energiekosten. Bovendien zorgt er voor een warmere (en dus comfortabele) vloerbedekking.

3. Muurisolatie

Door de spouwmuur (en binnen- of buitenzijde) van de muur te isoleren kan het gasverbruik verder worden teruggedrongen.

4. Dakisolatie

Door het dak te isoleren gaat het energieverbruik nog verder omlaag wat resulteert in een lagere energierekening en verminderde uitstoot.

5. HR-glas

Door ramen in de woon- en slaapkamer met enkel glas of dubbelglas te vervangen door HR++ glas of triple glas wordt de isolatie van de woning nog beter. Het is één van de laatste stappen naar een gunstig energielabel.

6. Zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen kan het energielabel in één keer twee stappen verbeteren. Om de woning het beste energielabel te geven, is dit vaak een vereiste.

In dit dossier over aardgasvrij wonen staan de bovenstaande maatregelen uitgebreid beschreven.

Voor wie is het energielabel bedoeld?

Er zijn twee soorten energielabels voor woningen. Hieronder wordt uitgelegd welke dat zijn en wat beide labels precies inhouden.

Voorlopig label

Iedere woning heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Hoewel dit label geen formele status heeft, kan het label wel bijdragen om als bewoner of verhuurder na te denken over energiebesparingsmogelijkheden.

Het voorlopige label is echter slechts gebaseerd op bekende gegevens van de woning, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Daardoor kan het voorkomen dat een woning qua energiezuinigheid conservatief wordt ingeschat, met andere woorden, dat de woning minder energiezuinig lijkt dan werkelijk het geval is.

Voorbeeld: een gerenoveerde woning uit de jaren ‘30 of ‘40 met HR-glas, een nieuwe cv-ketel en een goede dakisolatie krijgt in veel gevallen een voorlopig F- of G-label, omdat bij het voorlopige label alleen wordt gekeken naar het bouwjaar en het type woning. Energiebesparende maatregelen worden niet geregistreerd in het voorlopige label.

Definitief label

Met een definitief energielabel wordt veel meer duidelijk over de energiezuinigheid van een woning en daarmee ook de geschatte kosten voor de energierekening. Er staat bijvoorbeeld op wat het energieverbruik is van de centrale verwarming en het ventilatiesysteem, maar ook hoe het zit met de isolatie van muren, gevel, dak, ramen en vloeren. Tot slot geeft het energielabel inzicht in de besparingsmogelijkheden voor de woning.

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht zodra je besluit om jouw huis te verkopen. Dan moet de koper namelijk kunnen zien welk definitief energielabel je woning heeft. Het is daarom zaak om voor de verkoop van jouw huis een energielabel aan te vragen.

Kun je de koper geen energielabel van de woning tonen? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 405 euro. Ook het afschrift van het energielabel dient overhandigd te worden.

De volgende woningen moeten tenminste een voorlopig energielabel hebben:

 1. Gebouwen met niet-zelfstandige woonruimten
 2. Eén- en meergezinswoningen
 3. Recreatiewoningen met een oppervlakte van meer dan 50 vierkante meter

Ook andere gebouwen, zoals scholen, kantoren winkels en horecagelegenheden dienen tegenwoordig te beschikken over een (voorlopig) energielabel.

Hoe krijg ik een definitief energielabel en wat kost het?

Het aanvragen van een energielabel kost enkele tientallen euro’s en kan gedaan worden via deze website. Volg daarbij het volgende stappenplan:

 1. Login met jouw DigiD.
 2. Controleer de gegevens van je woning en pas deze aan waar nodig
 3. Voeg bijlages (bewijsmateriaal) toe waar uit blijkt dat energiebesparende maatregelen zijn getroffen, bijvoorbeeld facturen, foto’s, bouwtechnische rapporten, e.d.
 4. Zorg voor een erkend deskundige die jouw aanvraag (op afstand) kan beoordelen. Dit is bijvoorbeeld een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist. D
 5. Rond af en verstuur de aanvraag

Het definitieve energielabel heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

Wat zijn de voordelen van het energielabel?

Voor de verschillende betrokken partijen kan het energielabel allerlei voordelen bieden, namelijk:

Huurders en kopers

 • Zij krijgen inzicht in hoe zij met hun (nieuwe) woning energie (en dus geld) kunnen besparen
 • De waarde van de woning zal toenemen, maar vaak ook het leefcomfort.
 • Men komt soms in aanmerking voor een goedkopere (groene) hypotheek

Woningeigenaren

 • Een gunstig energielabel kan de verkoop van de woning versnellen
 • Een groen label kan de verkoopprijs verhogen

Handige informatie voor eigenaren

Voor huiseigenaren en vastgoedondernemers die meerdere vergelijkbare huizen bezitten kan het handig zijn om de energieadviseur te laten kijken naar één representatieve woning. Deze kan worden gebruikt als standaard voor de andere woningen. Daarmee kunnen ook de kosten voor het aanvragen van het label worden verminderd. Zo kunnen studentenhuizen direct een label krijgen voor het hele gebouw.


Vind je deze informatie nuttig?