Zoeken?
Doorzoek de website:

Uw antwoord niet gevonden? Neem dan contact op met een van onze experts.

Elektrisch koken

Gaat u elektrisch koken of op gas? Dat is iets waar u bij de aanschaf van een keuken, fornuis of kookplaat over moet nadenken.

Welke soorten elektrisch koken zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van op gas koken?

Elektrisch koken - symbolen

Klassiek

Bij klassiek elektrisch koken is de kookplaat voorzien van gietijzeren verwarmingselementen. Hierop kan de pan worden gezet.

Klassiek elektrisch koken is niet energiezuinig. Bovendien duurt het lang voordat de platen warm zijn en weer afkoelen. Dit zorgt ervoor dat het controleren van temperatuur lastiger is.

Ze zijn wel erg goedkoop in de aanschaf.

  • Energieverbruik: 225 – 300 kWh per jaar
  • Aansluiting: 5-polige stekker

Keramisch

Keramisch koken is de meest betaalbare en gebruikte manier van elektrisch koken. Het is de opvolger van klassiek elektrisch koken.

Bij een keramische kookplaat wordt gebruik gemaakt van meerdere verwarmingselementen of infraroodelementen om warmte op te wekken. Dit zijn vaak spiralen onder een keramische gasplaat. Bij het koken gloeien de elementen op. Dit gebeurt binnen cirkels (meestal vier) op de kookplaat.

Het schoonhouden van een keramische kookplaat is eenvoudig

  • Energieverbruik: 225 kWh per jaar
  • Aansluiting: 5-polige stekker

Inductie

Koken met behulp van inductie is de laatste decennia steeds populairder geworden.

Bij inductie koken wordt niet de plaat verwarmd, maar de bodem van de pan zelf. Dit gebeurt doordat er een elektromagnetisch veld wordt gecreƫerd nadat de pan op de kookplaat wordt gezet.

Een kookplaat op inductie warmt de pan veel sneller op dan bij keramisch of gas koken. Binnen 20 seconden is de pan heet.

  • Energieverbruik: 175 kWh per jaar
  • Aansluiting: 2-polige stekker (sommige modellen maken nog gebruik van een 5-polige stekker)

Verschil met koken op gas

In de onderstaande tabel staat een overzicht met de belangrijkste verschillen tussen gas en elektrisch koken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gas, keramisch en inductie. Dat zijn op dit moment de belangrijkste vormen van koken.

Gas Keramisch Inductie
Aanschafkosten Laag tot gemiddeld Laag tot gemiddeld Gemiddeld tot hoog
Verbruikskosten Gemiddeld Bovengemiddeld Gemiddeld
Snelheid warmteontwikkeling Gemiddeld Langzaam tot gemiddeld Snel
Schoonmaken en onderhoud Lastig Eenvoudig Eenvoudig
Veiligheid Laag (open vuur, kans op gaslek) Gemiddeld (plaat blijft heet) Hoog (alleen de pan wordt heet)
Controleren temperatuur Eenvoudig Lastig Eenvoudig
Flexibele zones voor het koken Nee Nee Meestal wel
Aanschaf nieuwe pannen nodig? Nee Meestal niet Ja
Speciaal stopcontact nodig? N.v.t. Ja, vijf polig Meestal niet

Milieu-aspect

Is elektrisch koken milieuvriendelijk dan koken op gas? Ja en Nee.

Aan de ene kant is de (indirecte) CO2-uitstoot bij elektrisch koken via inductie vrijwel gelijk. Dit komt omdat veel stroom nog niet duurzaam wordt opgewekt. Koken op inductie is wel veel milieuvriendelijker als er gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Klassiek elektrisch koken of keramisch koken is zelfs minder milieuvriendelijk dan koken op gas. Dit komt omdat het rendement een stuk lager ligt. Maar ook dit argument komt te vervallen als we alleen gebruik maken van duurzame energie.