Elektrisch koken

Ga je elektrisch koken of op gas? Dat is iets waar je bij de aanschaf van een keuken, fornuis of kookplaat over moet nadenken.

Welke soorten elektrisch koken zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van op gas koken?

Elektrisch koken - symbolen

Klassiek

Bij klassiek elektrisch koken is de kookplaat voorzien van gietijzeren verwarmingselementen. Hierop kan de pan worden gezet.

Klassiek elektrisch koken is niet energiezuinig. Bovendien duurt het lang voordat de platen warm zijn en weer afkoelen. Dit zorgt ervoor dat het controleren van temperatuur lastiger is.

Ze zijn wel erg goedkoop in de aanschaf.

  • Energieverbruik: 225 – 300 kWh per jaar
  • Geschatte verbruikskosten: maximaal 69 euro per jaar
  • Aansluiting: 5-polige stekker
  • Geschikte pannen: pan met gladde, vlakke bodem (verschillende mogelijkheden qua materiaal, waaronder tri-ply met meerdere lagen metaal)

Keramisch

Keramisch koken is de meest betaalbare en gebruikte manier van elektrisch koken. Het is de opvolger van klassiek elektrisch koken.

Bij een keramische kookplaat wordt gebruik gemaakt van meerdere verwarmingselementen of infraroodelementen om warmte op te wekken. Dit zijn vaak spiralen onder een keramische gasplaat. Bij het koken gloeien de elementen op. Dit gebeurt binnen cirkels (meestal vier) op de kookplaat.

Het schoonhouden van een keramische kookplaat is eenvoudig.

  • Energieverbruik: 225 kWh per jaar
  • Geschatte verbruikskosten: 52 euro per jaar
  • Aansluiting: 5-polige stekker
  • Geschikte pannen: pannen met ferromagnetische bodem, bijvoorbeeld van gietijzer of plaatstaal (coating van niet-ferromagnetisch materiaal vormt geen probleem)

Inductie

Koken met behulp van inductie is de laatste decennia steeds populairder geworden.

Bij inductiekoken wordt niet de plaat verwarmd, maar de bodem van de pan zelf. Dit gebeurt doordat er een elektromagnetisch veld wordt gecreëerd nadat de pan op de kookplaat wordt gezet.

Een kookplaat op inductie warmt de pan veel sneller op dan bij keramisch of gas koken. Binnen 20 seconden is de pan heet.

  • Energieverbruik: 175 kWh per jaar
  • Geschatte verbruikskosten: 40 euro per jaar
  • Aansluiting: perilex stekker (sommige modellen maken nog gebruik van normale stekker)
  • Geschikte pannen: pannen met ferromagnetische bodem, bijvoorbeeld van gietijzer of plaatstaal (coating van niet-ferromagnetisch materiaal vormt geen probleem)

Door gebruik te maken van een sterke magneet kun je testen of je pan geschikt is voor inductie:

  • Blijft de magneet kleven onder de pan? Dan is de pan geschikt.
  • Blijft de magneet niet kleven? Dan is de pan mogelijk niet of minder geschikt.

Let op: deze test is niet altijd waterdicht. Het beste is om gebruik te maken van een pan waarvan de fabrikant heeft aangegeven dat deze geschikt is voor koken op inductie.

Verschil met koken op gas

In de onderstaande tabel staat een overzicht met de belangrijkste verschillen tussen gas en elektrisch koken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gas, keramisch en inductie. Dat zijn op dit moment de belangrijkste vormen van koken.

GasKeramischInductie
AanschafkostenLaag tot gemiddeldLaag tot gemiddeldGemiddeld tot hoog
VerbruikskostenGemiddeldBovengemiddeldGemiddeld
Snelheid warmteontwikkelingGemiddeldLangzaam tot gemiddeldSnel
Schoonmaken en onderhoudLastigEenvoudigEenvoudig
VeiligheidLaag (open vuur, kans op gaslek)Gemiddeld (plaat blijft heet)Hoog (alleen de pan wordt heet)
Controleren temperatuurEenvoudigLastigEenvoudig
Flexibele zones voor het kokenNeeNeeMeestal wel
Aanschaf nieuwe pannen nodig?NeeMeestal nietJa
Speciaal stopcontact/aansluiting nodig?N.v.t.Ja, vijf poligSoms
Levensduur15 – 25 jaar10 – 15 jaar10 – 15 jaar

Milieu-aspect

Is elektrisch koken milieuvriendelijker dan koken op gas? Ja en Nee.

Aan de ene kant is de (indirecte) CO2-uitstoot bij elektrisch koken via inductie vrijwel gelijk. Dit komt omdat veel stroom nog niet duurzaam wordt opgewekt. Koken op inductie is wel veel milieuvriendelijker als er gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Klassiek elektrisch koken of keramisch koken is zelfs minder milieuvriendelijk dan koken op gas. Dit komt omdat het rendement een stuk lager ligt. Maar ook dit argument komt te vervallen als we alleen gebruik maken van duurzame energie.

Stroomaansluiting bij inductie

Als je op inductie gaat koken gaat je elektriciteitsverbruik omhoog. Sommige kookplaten vragen zoveel stroom dat er een aangepaste of moderne meterkast (met 3 fasen) nodig is met een speciale kookgroep. Er moet dan een nieuwe aansluiting naar de keuken worden aangelegd. Ook de hoofdzekering moet het verhoogde verbruik aankunnen.

De onderstaande tabel schept duidelijkheid:

Vermogen inductieVereisten
Maximaal 3.680 watt aansluitwaarde tegelijkertijdNormaal stopcontact

Verstandig om inductieplaten aan te sluiten op eigen groep

Maximaal 7.360 watt aansluitwaarde tegelijkertijdAansluiting voor perilex stekker zodat de stroom van twee groepen kan worden gehaald

Aanpassingen in de meterkast (soms)

Meer dan 7.360 watt3-fasen meterkast

Perilex stekker inclusief aansluiting

Als je meterkast niet voldoende vermogen kan leveren voor de inductieplaat kan het zijn dat deze nog wel werkt, maar dat niet alle vier de kookplaten op vol vermogen zullen werken.


Vind je deze informatie nuttig?