Waar ben je naar op zoek?

Duurzame energie

Zonne-energie

Zonne-energie is op dit moment verreweg de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Zonnepanelen zijn relatief goedkoop, compact en met relatief weinig moeite en kosten te installeren en te onderhouden. Zonnepanelen zullen de komende jaren een groter marktaandeel innemen. Dat komt omdat de productie van zonnecollectoren en zonnecellen steeds goedkoper kan en het rendement omhoog gaat. De prijs per kWh gaat dan ook omlaag.

Praktische informatie

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken door te nemen, bijvoorbeeld met betrekking tot de plaatsing en energieopbrengst van een zonnecel.

Vermogen

Vermogen: het vermogen van zonnepanelen wordt vertaald naar Watt-piek. Dit is het maximale (piek) vermogen dat een zonnepaneel kan behalen onder gunstige omstandigheden. Goede panelen hebben een opbrengst van ongeveer 250 Wp per stuk. Per 1000 Wp kan er ongeveer 875 kWh aan stroom per jaar worden opgewekt

Wat is kWh?

De afkorting kWh staat voor kilowattuur en is een rekeneenheid voor elektrische energie. Een apparaat met een vermogen van 500 Watt (ofwel een halve kilowatt) zal in twee uur een energie van 1 kWh opwekken/verbruiken (2 uur x 0,5 kW = 1 kWh). Het energietarief voor één kWh ligt tussen de 19 en 24 cent.

Opbrengst

Negen panelen zijn goed voor ongeveer 2.250 Wp, ofwel 1970 kWh aan energie. Toch zijn dit slechts ruwe schattingen op basis van de gemiddelden. De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Het rendement van de panelen. Hiermee wordt bedoeld hoe efficiënt de panelen zonnestraling omzetten in stroom.
  • De gemiddelde kracht van de zon.
  • Nabijgelegen gebouwen, bomen en andere objecten hebben een grote invloed op de opbrengst.
  • De stand en richting van de zonnepanelen ten opzichte van de zon.
  • De temperatuur van de panelen. Bij een temperatuur van meer dan 25 °C daalt het rendement. Ventilatie van de panelen is daarom belangrijk. Het ventilatievermogen rondom de panelen. Hoe beter de ventilatie, hoe hoger het rendement. 

Via een offerte bij een zonnepanelen leverancier kun je bepalen hoeveel energie jij ongeveer kunt generen met zonnepanelen op je dak.

Plaatsing & investering

Voor het plaatsen van zonnepanelen is het niet langer om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Bij een huurhuis heb je natuurlijk wel toestemming nodig van de verhuurder. Soms is de verhuurder bereid om mee te betalen.

Ook als je geen eigen dak hebt, is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld op het dak van een flat of appartementencomplex. Je kunt informeren naar de mogelijkheden bij de Vereniging van Eigenaren.

Het aanschaffen van zonnepanelen kan een behoorlijke investering zijn. Bij het zoeken van een leverancier is het daarom belangrijk om te letten op een aantal zaken:

Let hier op bij het aanschaffen van zonnepanelen:

  1. De prijs van de panelen
  2. De installatie- en onderhoudskosten
  3. De opbrengst (en efficiëntie) van het zonne-systeem
  4. De garantie, bijvoorbeeld op schade
  5. De betrouwbaarheid en beoordeling van de leverancier

Terugverdientijd

Zodra je wilt gaan investeren in zonnepanelen is het natuurlijk relevant om te weten hoe snel je de investering kunt terugverdienen. Dat is echter niet zomaar te zeggen, want er zijn veel factoren die invloed hebben op de opbrengst van de panelen (zie: opbrengst). Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die invloed hebben op de terugverdientijd

  • Hoeveel stroom de panelen opleveren
  • Hoeveel stroom je zelf verbruikt
  • Wat de terugleververgoeding is van jouw energieleverancier.

Over het algemeen kun je de investering in zonnepanelen binnen zes a tien jaar terugverdienen. Vanaf dat moment levert het zonne-systeem jou een financieel voordeel op.

Subsidies

Helaas bestaat er geen landelijke subsidieregeling meer voor de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen. Toch kan het handig zijn om hierover even contact op te nemen met je gemeente. Wellicht is er nog een regeling waar je gebruik van kan maken.

Btw zonnepanelen

Gelukkig is er nog wel een interessante regeling voor consumenten die investeren in zonnepanelen. De btw die betaald wordt over de aanschaf- en installatiekosten van de panelen kun je namelijk via de belastingdienst terugkrijgen. Een interessant financieel voordeel van bijna 21 procent. Op een investering van 5000 euro kan dit al snel 1000 euro korting opleveren. Op Energievergelijk staat een speciale pagina die stap-voor-stap uitlegt hoe je de btw terug kunt krijgen en welke voorwaarden gelden.

Lees ook: BTW zonnepanelen terugvragen

Stroom terugleveren (salderen)

Bij het opwekken van zonnestroom zijn er eigenlijk altijd één van de twee situaties van toepassing:

  1. Je wekt zonnestroom op, maar gebruikt slechts een deel van de deze energie zelf. Het resterende deel lever je dan automatisch terug aan het energienet.
  2. Je wekt zonnestroom op, maar niet genoeg voor jouw eigen stroombehoefte. De energieleverancier levert je dan het resterende deel.

Situatie ‘1’ kan bijvoorbeeld voorkomen in de zomer als de zon volop schijnt, maar je niet zoveel stroom gebruikt. Situatie ‘2’ komt voor als je stroom gebruikt, maar niet genoeg opwekt, bijvoorbeeld in de winter of bij bewolking, wanneer de zonnekracht lager is.

De energieleverancier houdt precies bij hoeveel stroom (in kWh) aan jou is geleverd en hoeveel stroom je zelf levert. Bij het salderen worden deze waarden met elkaar verrekend:

Stroom aan jou geleverd (kWh) – Stroom door jou (terug)geleverd (kWh)

Regels

  1. De prijs die je ontvangt voor teruggeleverde stroom is even groot als de prijs die wordt betaalt aan het energiebedrijf, tenzij je structureel meer energie teruglevert dan aan jou wordt geleverd. In dat geval verbruik je dus minder stroom dan je zonnesysteem opwekt. De grens waarbij dit van toepassing is, noemt men de salderingsgrens. Met andere woorden, negatieve saldering is niet mogelijk.
  2. De energie die je geleverd krijgt, dien je via dezelfde elektriciteitsaansluiting terug te leveren. Deze regel is alleen voor kleinverbruikers van toepassing.
  3. Je krijgt een terugleververgoeding als je meer energie aan het net levert dan dat je zelf verbruikt. Meer daarover in het volgende kopje ’terugleververgoeding’.

Lees ook: uitgebreide informatie over salderen

Daar worden ook enkele voorbeelden genoemd om het principe van salderen beter toe te lichten. De salderingsregeling zal tot zeker 2020 in deze vorm gehandhaafd blijven. De kans is wel aanwezig dat de regeling in de periode daarna versoberd wordt. Daarover wordt nu overlegd in de Tweede Kamer.

Terugleververgoeding

Je ontvangt van het energiebedrijf een terugleververgoeding als je netto jaarlijks meer stroom produceert dan je zelf gebruikt in het huishouden. Voor iedere kWh voorbij de salderingsgrens ontvang je een ‘redelijke’ vergoeding van jouw energieleverancier. Deze vergoeding kan per leverancier anders zijn. Als je van energiebedrijf wilt wisselen en zonnepanelen heeft, kan het dus nuttig zijn om naar de hoogte van de terugleververgoeding te kijken. Op Energievergelijk staat meer informatie over de terugleververgoeding, bijvoorbeeld wat je moet doen als je energie wilt terugleveren en hoe hoog de terugleververgoeding is bij de verschillende energieleveranciers.

Lees ook: terugleververgoeding energieleveranciers

Registratie

Zodra je stroom gaat terug leveren via zonnepanelen is het belangrijk om jouw zonne-installatie te registreren bij je netbeheerder. Anders krijg je geen terugleververgoeding. Op energieleveren.nl staat precies hoe je jouw systeem kunt registreren.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonnestraling niet voor het opwekken van elektriciteit, maar voor het verwarmen van warm water dat je kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor douchen of de centrale verwarming. Het idee van een zonneboiler is dat je minder gas stookt om water te verwarmen. Dat is gunstig voor de energierekening en voor het milieu.

Een aantal feiten over de zonneboiler:

  • De zonneboiler kan geen energie terugleveren. Als het opgewarmde water niet wordt gebruikt, zal er energie verloren gaan.
  • Hoe dan ook bespaart een zonneboiler ongeveer 50 procent op kosten die je normaal nodig had gehad om water te verwarmen.

Voor het aanschaffen van een zonneboiler kun je een speciale ISDE-subsidie aanvragen. De overheid komt je daarmee tegemoet in jouw investering in duurzame energie. Voor zonnepanelen geldt deze regeling niet.

Externe informatie:

  • Bespaarbazaar.nl – Aansluiten in de meterkast

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank