Waar ben je naar op zoek?

Regelingen & subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Particulieren en zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Via deze regeling heeft men recht op een tegemoetkoming bij het aanschaffen van duurzame apparatuur. Het gaat daarbij specifiek om:

Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor de regeling.

De subsidie is vooral bedoeld voor ‘kleine’ apparaten. Voor grotere bedrijven en instellingen is er de regeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)’.

Reden subsidie

ISDE komt voort uit afspraken in het energieakkoord en wordt aangeboden door het ministerie van Economische Zaken. Met behulp van de subsidie wil de overheid bereiken dat woningen en bedrijven gaan overstappen op het gebruik van duurzame warmte en daardoor minder gas hoeven te stoken. Daarmee kan er worden bespaard op de energiekosten en kan de uitstoot van CO2 worden gereduceerd.

Hoogte subsidie

Voor 2019 maakt de overheid een bedrag van 100 miljoen euro vrij. De gemiddelde subsidie ligt ongeveer op 500 euro voor een zonneboiler, 500 euro voor een pelletkachel en 1.750 euro voor een warmtepomp. Het exacte bedrag is sterk afhankelijk van de beoogde energieprestatie.

Aanvragen ISDE

De ISDE-regeling geldt per 1 januari 2016 en loopt door tot ten minste 31 december 2020. Aanvragen kan via de RVO.nl. Deze overheidsinstantie behandeld aanvragen op volgorde van ontvangst. Ieder subsidiejaar wordt er een nieuwe budget toegekend.


Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank