Waar ben je naar op zoek?

Regelingen & subsidies

MIA en Vamil

Voor ondernemers die investeren in duurzame technieken zijn er interessante fiscale voordelen te behalen. Dat kan op verschillende manieren, namelijk met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en met de Milieu Inversteringsaftrek (MIA). Wat deze twee regelingen precies kunnen betekenen voor uw onderneming zal op deze pagina aan bod komen.

MIA

Met de MIA kun je, afhankelijk van de investering, maximaal 36 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit is een aftrekpost die bovenop de reguliere afschrijving komt. Je kunt gebruikmaken van de MIA als je investeert in milieuvriendelijke technieken, zoals  een regenwaterinstallatie of apparatuur voor recycling van grondstoffen. Het precieze percentage dat je mag aftrekken hangt af van de soort investering, de milieueffecten die de investering teweegbrengt en de gangbaarheid van de techniek/het bedrijfsmiddel. Alle goedgekeurde technieken staan op de milieulijst 2015.

Het is ook mogelijk om zelf een nieuwe, duurzame/milieuvriendelijke techniek voor te stellen voor de milieulijst. Deze moet dan echter eerst worden goedgekeurd, voordat er gebruik kan worden gemaakt van de MIA.

Alle ondernemingen die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen, kunnen in theorie gebruikmaken van MIA. Uiteraard moet het wel gaan om een milieuvriendelijke investering. De aftrekregeling kan gebruikt worden voor diverse kosten die gemoeid zijn met de investering, namelijk:

  • Aanschafkosten
  • Kosten die jij maakt wanneer jouw eigen bedrijf het milieuvriendelijke bedrijfsmiddel fabriceert
  • Aanpassingskosten, bijvoorbeeld voor nieuwe onderdelen die nodig zijn
  • Advieskosten (alleen voor mkb-ondernemingen)

Verder moet de investering voldoen aan de volgende verschillende voorwaarden:

[voorwaarden]

Op deze pagina vind je meer informatie over de voorwaarden die horen bij de investeringsregeling MIA.

Vamil

De regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)  biedt ondernemers de mogelijkheid om 75 procent van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 75 procent van de kosten direct (in het jaar van aanschaf) af te schrijven. De regeling kan aantrekkelijk zijn, omdat je de kosten afschrijft – en de fiscale winst vermindert – in het jaar waarin dat voor jou het beste uitkomt. Er hoeft dan minder belasting betaalt te worden.

Voorwaarden voor Vamil

Voor Vamil gelden in feite dezelfde voorwaarden als voor MIA. Verschil is dat de techniek op de milieulijst code A, B, C of F moet hebben.

Gebruikmaken van MIA en Vamil

Indien je gebruik wilt maken van MIA of Vamil, kun je binnen drie maanden melding doen via Rvo.nl. Daar staat ook een uitgebreid stappenplan beschreven.

Na aanmelding krijg je een ontvangstbevestiging die je dient te bewaren in jouw boekhouding. De MIA wordt vervolgens verwerkt bij de aangiftes naar de Belastingdienst.


Laatst bijgewerkt op: 03 oktober 2019

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank