Waar ben je naar op zoek?

Regelingen & subsidies

Btw terugvragen zonnepanelen

Heb je zonnepanelen gekocht en zijn deze geïnstalleerd?

Dan kun je btw die je hebt betaalt over de aanschaf en installatie terugvragen. Dit levert een behoorlijk financieel voordeel op, namelijk zo’n 21 procent op de gehele investering.

  • Bij een investering van 5.000 euro, is dit al meer dan 1.000 euro aan btw.

Het terugkrijgen van de btw gaat gepaard met een aantal stappen die je moet doorlopen. Op deze pagina wordt elk van deze stappen in detail besproken.

Stap 1: kom ik in aanmerking?

Voordat de de btw-teruggaaf gaan bespreken, is het eerst handig om te weten of je er überhaupt voor in aanmerking komt.

In de tabel hieronder wordt uitgelegd in welke situatie je wel of juist geen recht hebt op teruggave van de btw:

Factuurdatum van de zonnepanelen/installatie Recht op teruggave btw?
31-03-2013 of eerder Nee
01-04-2013 t/m 19-06-2013 Ja, maar alleen als je een btw-factuur hebt  en voor 1 augustus 2013 een btw-nummer hebt verkregen.
20-06-2013 of later Ja, mits je een btw-factuur hebt en binnen vijf jaar na aanschaf van de panelen een btw-nummer hebt geregeld.

Hoewel het terugvragen van de btw eenvoudiger is dan je denkt, is het niet verplicht. Als je geen zin hebt in papierwerk kun je er dus ook voor kiezen om niets te doen, maar dan krijg je ook niets terug.

Stap 2: aanmelden bij de belastingdienst

Iedereen die zonnepanelen heeft en stroom teruglevert aan het net, wordt bestempeld als (kleine) ondernemer voor de omzetbelasting. Op grond van regelingen voor ondernemers is dan ook de btw terug te vragen.

Opgaaf zonnepaneelhouders

De eerste stap is dan ook om jezelf als ‘zonnepaneelhouder’ aan te melden bij de belastingdienst. Via een speciaal formulier, genaamd ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’, kun je jezelf aanmelden.

  • Vul op het formulier alle gevraagde gegevens in, zoals je naam, adres, burgerservicenummer, etc.
  • Vul je correspondentieadres in voor de btw
  • Geef aan of je mee wilt doen aan de kleine ondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan soms maar 1 keer btw-aangifte te doen. Nadeel is dat je drie  jaar lang geen btw meer kunt terugvragen (ook niet als je een eigen bedrijfje start)

Je kunt je alleen aanmelden als ondernemer voor de btw als jouw naam op de rekening van de energieleverancier staat. Je partner kan dat dus níet. Zelfs niet wanneer je samen een (huwelijks)goederengemeenschap hebt.

Het formulier is niet moeilijk om in te vullen.

Op tijd aanmelden

Je dient jezelf uiterlijk  een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen heeft aangeschaft, aan te melden. Stel dat je op 8 juni (maand 3, kwartaal 2) de zonnepanelen hebt gekocht. Dan moet de aanmelding bij de fiscus uiterlijk 31 juli zijn afgerond.

Binnen tien dagen ontvang je een brief van de belastingdienst getiteld ‘vaststelling belastingplicht’. Daarin staat (als het goed is) dat je als btw-ondernemer staat geregistreerd. Na de eerste brief ontvang je nog twee andere brieven met gegevens die je nodig hebt om digitaal in te loggen via de beveiligde omgeving van de Belastingdienst.

Bij vragen is de belastingdienst bereikbaar via: 0800 – 0543.

Extra informatie voor ZZP’ers

Ook ZZP’ers kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen, omdat zij zelf vaak ook btw heffen op geleverde producten en diensten. ZZP’ers waarbij het totaalbedrag van de btw-activiteiten hoger is  dan 1345 euro per jaar zullen aangifte moeten doen. De btw van de investering is aftrekbaar.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) is niet verplicht voor particulieren die enkel stroom teruglevert aan het energienetwerk.

Stap 3: btw-aangifte doen

Zodra je alle benodigde inloggegevens hebt ontvangen, dien je ieder kwartaal aangifte te doen. Dat lijkt misschien meer werk dan dat het werkelijk is. Toch moet het gebeuren, anders krijg je een naheffing en een mogelijke boete van de belastingdienst.

Kwartaal Uiterste datum aangifte en betaling
1e kwartaal (1 januari t/m 31 maart) 30 april
2e kwartaal (1 april t/m 31 juni) 31 juli
3e kwartaal (1 juli t/m 31 september) 31 oktober
4e kwartaal (1 oktober t/m 31 december) 31 januari

De belastingdienst heeft voor je uitgerekend met welke standaardbedragen je moet rekenen bij de btw-aangifte. Deze standaardbedragen (ook wel forfait genoemd) geven aan hoeveel btw je jaarlijks moet afdragen, afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen.

Opwekvermogen in Wattpiek Standaardbedrag (btw verschuldigd)
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001-6000 € 120
6001-7000 € 140
7001-8000 € 160
8001-9000 € 180
9001-10000 € 200

Voorbeeld

Frank heeft onlangs een zonne-installatie gekocht die een opwekvermogen heeft van 4100 Wattpiek (Wp). Hij heeft 5600 euro exclusief btw betaald voor de panelen zelf en 800 euro (ex. btw) voor de installatie. Op de factuur van de leverancier en de installateur staat de geheven btw.

De volgende berekening wordt gemaakt:

  • Bij een zonne-installatie van 4100 Wp hoort een bedrag van 100 euro per jaar aan btw (zie bovenstaande tabel). Daar hoort bedrag van 476 euro bij (21 procent van 476 is namelijk 100 euro).
  • btw (21 procent) over de aanschafkosten bedraagt: 0.21 x 5.600 = 1.176 euro.
  • btw (6 procent) over de installatie bedraagt: 0.06 x 800 = 48 euro.
  • Totale btw (voorbelasting): 1.176 + 48 = 1.224 euro

Let op: bij de aangifte van het eerste kwartaal betaal je direct de btw voor het hele jaar. Daarna ben je geen btw meer verschuldigd en kun je nihil invullen bij 1b.

De eerste aangifte van Frank kan hij digitaal invullen en ziet er ongeveer zo uit:

Rubriek 1: Prestaties binnenland
Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend Omzetbelasting
1a. Leveringen/diensten belast met laag tarief

€ 476

leeg

€ 100

leeg

1b. Leveringen/diensten belast met hoog tarief
1c. …..
1d. …..
1e. …..
Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland
2a. …. leeg leeg
Rubriek 3: …
…. leeg leeg
….
….
Rubriek 4: …
…. leeg leeg
….
Rubriek 5: Voorbelasting, kleine ondernemersregeling en totaal
5a. Omzetbelasting (rubrieken 1 t/m 4)

€ 100

€ 1224

5b. Voorbelasting
5c. Subtotaal (rubriek 5a min 5b)

– € 1.124

 

leeg

5d. Vermindering volgens de kleineondernemersregeling
Totaal (te ontvangen) € 1.124

Aan de hand van deze aangifte ontvangt Frank 1.124 euro terug van de belastingdienst. Bij de aangiftes van de resterende kwartalen kan Frank bij vraag 1a, 1b, 5a, 5b, 5c en 5d  nul euro invullen. Ontheffing aanvragen is vaak ook een optie (zie hieronder).

Stap 4: ontheffing btw-aangifte aanvragen

Tenzij je ondernemer bent, zullen de btw-activiteiten in de opeenvolgende jaren onder de 1345 euro per jaar blijven. Dan kun je een ontheffing aanvragen voor de aangifte omzetbelasting. Het papierwerk (de aangifte invullen) blijft je dan bespaard. Het is mogelijk om het verzoek tot ontheffing direct na de eerste aangifte omzetbelasting in te dienen. Zorg er wel voor dat je een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst ontvangt.

Ontheffing aanvragen kan relatief eenvoudig per post, bijvoorbeeld als volgt:

——————————

Betreft: verzoek tot ontheffing aangifte omzetbelasting

Geachte heer/mevrouw,

Als particulier lever ik door middel van zonnepanelen op mijn dak stroom aan het elektriciteitsnetwerk. Daarom heeft u mij aangemerkt als ondernemer voor de aangifte omzetbelasting. In het eerste jaar heb ik gebruik kunnen maken van de teruggave van de btw voor de aanschaf- en installatiekosten van mijn zonnepanelen.

In de komende jaren zal de btw die ik moet afdragen echter onder het grensbedrag van 1.345 euro blijven. Op grond van de kleine ondernemersregeling wil ik daarom ontheffing aanvragen voor de aangifte omzetbelasting per 1 januari [jaar].

Graag ontvang ik van u een schriftelijke bevestiging.

Hoogachtend,

 

Naam en handtekening

Btw-nummer, adres en telefoon

——————————


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank