Energie besparen

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu. Het bespaart je ook geld. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die woningeigenaren, huurders en verhuurders kunnen treffen om de energierekening te verlagen of om anderzijds financieel voordeel te behalen.

Energiebesparende maatregelen

Hieronder worden verschillende energiebesparende maatregelen besproken. Daarbij wordt ook aangeven wat per maatregel de beoogde financiële besparing is op de energierekening.

HR-glas

HR++ dubbel glas zorgt voor optimale isolatie van ramen. In de winter zorgt het glas ervoor dat de warme zo veel mogelijk binnen blijft. In de zomer daarentegen, zorgt het glas ervoor dat de warme lucht zoveel mogelijk buiten blijft. HR++ presteert ongeveer twee tot drie keer beter dan conventioneel dubbel glas.

Volgens milieucentraal levert een investering in HR++ isolatieglas een winst op die vergelijkbaar is met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

Besparing in euro’s per jaar (schatting)OpmerkingTerugverdientijd (schatting)
€ 200 – € 260Ten opzichte van enkel glasOngeveer 1 jaar
€ 80 – € 100Ten opzichte van regulier dubbel glas2 tot 3 jaar

HR-ketel

Het vervangen van een oude CR- of VR-verwarmingsketel door een energiezuinige HR-ketel, kan resulteren in een aanzienlijke energiebesparing. HR-ketels hebben namelijk een rendement (voor het verwarmen) die hoger ligt dan 100 procent. Dat komt doordat de condensatiewarmte uit verbrandingsgassen ook wordt gebruikt om de woning op te warmen.

Een reguliere HR-107 ketel is te koop voor gemiddeld 2100 euro (inclusief installatie). Er zijn echter ook goedkopere modellen op de markt.

Besparing in euro’s per jaar (schatting)OpmerkingTerugverdientijd (schatting)
30 procent lagere gasrekening (besparing in euro’s is sterk afhankelijk van het verbruik).Ten opzichte van VR-ketelOngeveer 6 a 7 jaar(voor gemiddelde tussenwoning)

Vloer- en dakisolatie

Via de vloer en het dak gaat veel warmte verloren (warme lucht stijgt naar het dak). Een goede isolatie van vloer en dak kan daarom sterk bijdragen aan een energiezuinige woning en een lagere energierekening. De ketel hoeft dan minder te stoken waardoor je minder gas verbruikt. Bovendien kan een goede isolatie bijdragen aan het comfort. Het huis is gelijkmatiger warm en men heeft minder last van tocht.

Besparing in euro’s per jaar (schatting)OpmerkingTerugverdientijd (schatting)
€ 200Vloerisolatie9 jaar gemiddeld
€ 450DakisolatieAfhankelijk van het dak. Gemiddeld zes jaar.

Overige isolatie

Tot slot kunnen andere delen van het huis ook geïsoleerd worden. Denk aan de spouw, warmteleidingen en de radiatoren. Isolatiemateriaal is vaak eenvoudig verkrijgbaar bij bouwmarkten. De besparing op jouw energierekening kan oplopen van enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar.

Duurzame energie opwekken

Sinds kort is het voor huurders zeer aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak aan te brengen. Dit moet natuurlijk wel in overleg met de verhuurder en/of de huurdersvereniging. De huurder komt na installatie van zonnepanelen of een zonneboiler in aanmerking voor een korting op de energiebelasting. Sterker nog, over alle energie die duurzaam wordt opgewekt, hoeft geen energiebelasting te worden betaald. Huurders betalen voor groene energie dan slechts vijf tot zeven cent per kilowattuur in plaats van de gebruikelijke 21 tot 23 cent (besparing: verschilt sterk).

Ook voor de verhuurder is het aantrekkelijk om te investeren in duurzame energieopwekking. Huurhuizen met een met een groener energielabel zijn namelijk makkelijker (tegen een hogere huurprijs) te verkopen.

Energiebespaarlening

Wil je graag energiebesparingen doorvoeren, maar heb je onvoldoende spaargeld? Dan kun je een energiebespaarlening overwegen. Dat is een lening tegen een gunstige rente en betere voorwaarden dan bij een bank. Je investeert in energiebesparende maatregelen in jouw woning die zichzelf vanzelf terugverdienen, middels een lagere energierekening en een verhoogde woningwaarde.

Kleine energiebesparende maatregelen

Er zijn ook diverse dingen die je zelf, vrij gemakkelijk, kunt ondernemen om het energiegebruik te verlagen:

  • Zet de kachel ’s nachts uit of lager. Ook als er niemand thuis is, bespaar je veel energie als de kachel uit staat. De meeste centrale verwarmingssystemen hebben een klokprogramma waarmee je zelf kunt aangeven wanneer de cv zich moet uitschakelen. Besparing: afhankelijk van groot aantal factoren
  • Zorg voor een goede ventilatie in jouw woning. Het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Besparing: tot 50 euro per jaar.
  • Ontdooi de vriezer één keer per twee maanden. Dit apparaat verbruikt daardoor minder energie. Besparing: 10 tot 20 euro per jaar.
  • Voorkom sluipverbruik. Zet apparaten die niet worden gebruikt helemaal uit in plaats van de stand-by stand. Besparing: kan oplopen tot 40 euro per jaar.
  • Vervang oude apparaten die onnodig veel energie verbruiken, zoals een oude koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine of droger. Besparing: tot 15 euro per apparaat per jaar.
  • Koop een duurzame (slimme) douchekop. Je gebruikt minder water en daarmee ook minder gas (er is immers gas nodig om het water op te warmen). Besparing: tot 45 euro per jaar.
  • Vervang gloeilampen. Door gebruik te maken van LED- en spaarlampen kun je het energieverbruik sterk verminderen. Besparing: 5 tot 10 euro per lamp per jaar (afhankelijk van het gebruik).
  • Breng een brievenbusborstel aan. Daardoor komt er minder koude lucht binnen. Besparing: enkele euro’s per jaar.
  • Gebruik de waslijn in plaats van de droger. Besparing: 25 tot 50 euro per jaar

Lees ook: 101 tips om water te besparen

Belangrijk voor huurders

Als je huurder bent, is het meestal de verhuurder die de energiebesparingen doorvoert. Veel verhuurders zijn echter niet direct geïnteresseerd in het investeren in energiebesparende maatregelen. De verhuurder profiteert immers niet mee van de lagere energierekening.

Toch is dat niet het hele verhaal. Een energiezuinige woning heeft namelijk een hogere waarde waardoor de verhuurder de huur mag verhogen. Op lange termijn kan dat voordelig zijn voor de verhuurder. De huurverhoging moet echter wel redelijk zijn. Eventueel kan de huurcommissie aangeven wat een redelijke verhoging is, gezien de getroffen energiebesparende voorzieningen.

Subsidies (voor verhuurders)

Om het doorvoeren van energiebesparingen aantrekkelijker te maken voor verhuurders, heeft de overheid een aantal subsidieregelingen in het leven geroepen.

FEH

Het Fonds Energiebesparing Huursector (FEH) is opgericht om verhuurders van woningen te ondersteunen in het doorvoeren van energiebesparingen. Via de FEH is het mogelijk een gunstige lening af te sluiten tegen lagere rentetarieven. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.

→ Fonds Energiebesparing Huursector (FEH)

STEP

De Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) geeft verhuurders een subsidie  voor het investeren in energiebesparende middelen. Per woning is er 2000 tot 4500 euro beschikbaar. De energie-index (energielabel) van de woning moet echter wel aantoonbaar met meerdere stappen omlaag.

→ Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)

Disclaimer

De schattingen die gedaan in de tabellen zijn gebaseerd op gegevens van milieucentraal.nl.


Vind je deze informatie nuttig?