Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Ook grote energieleveranciers overwegen terugleverkosten zonnepanelen

De salderingsregeling blijft voorlopig in de huidige vorm bestaan. Op het eerste gezicht lijkt dit positief nieuws voor eigenaren van zonnepanelen.

Maar schijn bedriegt, want onder meer Essent, Eneco en Vattenfall overwegen de kosten die komen kijken bij de productie van zonne-energie te gaan doorberekenen aan hun klanten. Dat blijkt uit berichtgeving in het AD en navraag van energievergelijk.nl.

Eneco

Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, geeft in het AD aan “geen andere keuze meer heeft dan de kosten neer te leggen bij de klanten waar ze ontstaan”, verwijzend naar het doorberekenen van kosten aan klanten.

Eneco biedt op dit moment al geen driejarige contracten en overstapbonussen aan voor zonnepaneelbezitters.

Vattenfall

Ook energiegigant Vattenfall geeft aan dat er wordt gezocht naar een eerlijkere verdeling van de kosten, blijkt uit een reactie van de leverancier aan deze site.

“Wij zoeken net als andere energieleveranciers naar manieren om de kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Of dat dit mogelijk is en op welke manier, is nog niet bekend.”

Woordvoerder Hidde Kuik

Volgens het AD zou er al worden gewerkt aan een regeling.

Essent

Essent geeft in haar statement richting de media aan dat de huidige salderingsregeling onhoudbaar is en er wordt nagedacht over een ’transparante’ oplossing.

“Huishoudens zonder panelen dragen disproportioneel bij aan het financieren van salderen en terugleveren van de opgewekte energie van huishoudens met zonnepanelen. Essent vindt het belangrijk dat de oplopende kosten voor opgewekte zonne-energie eerlijker worden verdeeld. Een zo transparante mogelijke oplossing is daarbij voor ons het uitgangspunt. We zullen hier op termijn duidelijk over communiceren naar onze klanten.”

Statement Essent

Essent rekent nog geen terugleverkosten, maar eigenaars van zonnepanelen komen bij Essent niet in aanmerking voor een overstapbonus of cashback, die kan oplopen tot 270 euro.

Nog veel onduidelijk

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de energiebedrijven de salderingskosten (of terugleverkosten) in rekening gaan brengen. Essent, Eneco en Vattenfall bedienen samen meer dan 6,5 miljoen klanten, waarvan geschat wordt dat ongeveer 2 miljoen huishoudens zonnepanelen hebben.

Het behoud van de salderingsregeling lijkt goed nieuws voor huishoudens, maar in de praktijk zal het voor zonnepaneelbezitters alleen maar soberder worden nu terugleverkosten de standaard gaan worden, is mijn verwachting.”

Koen Kuijper (energie-expert)

TIP
Lees hier hoe je toekomstige terugleverkosten kunt vermijden.

Vandebron en Budget Energie werken al met terugleverkosten

Verschillende energiebedrijven, zoals Vandebron en Budget Energie (beginnend op 1 maart), hebben al terugleverkosten ingevoerd. Dit houdt in dat je bij deze leveranciers een heffing betaalt over alle stroom die je mag salderen en netto teruglevert aan het net.

De terugleveringskosten variëren van 3 euro per maand voor een bescheiden teruglevering van 800 kWh, tot bijvoorbeeld 30 euro per maand voor een teruglevering van 3.000 tot 4.000 kWh.

Een volledig overzicht van de exacte terugleverkosten vind je hier.

Terug naar de salderingsregeling

Door de salderingsregeling is zonne-energie sterk gegroeid in Nederland. Circa 30 procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen op het dak. Dat is aan de ene kant een goede ontwikkeling, want hiermee stoten we minder CO2 uit en kunnen huishoudens besparen op hun energiekosten.

De schaduwzijde van de salderingsregeling is dat deze huishoudens stimuleert om elektriciteit terug te leveren aan het net, wat leidt tot een overbelasting ervan.

Het elektriciteitsnet heeft steeds meer moeite om de groeiende hoeveelheid elektriciteit te verwerken, wat resulteert in een toenemende netcongestie. Dit betekent dat het net overvol raakt, een situatie die de betrouwbaarheid van onze energievoorziening onder druk zet.

Kosten

De sterke toename van zonnestroom neemt veel uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers en netbeheerders.

Met name in financiële zin.

Er zijn twee soorten kosten die energiebedrijven ervaren:

  1. Onbalanskosten: Deze kosten ontstaan wanneer de werkelijke opwekking van zonne-energie afwijkt van de verwachtingen, wat leidt tot het moeten bij- of verkopen van stroom tegen ongunstige prijzen.
  2. Profileringskosten: Dit zijn de kosten voor energieleveranciers wanneer klanten met zonnepanelen hun opgewekte stroom salderen met hun verbruik, vooral als opwekking en verbruik niet gelijktijdig plaatsvinden, wat resulteert in een verschil tussen betaalde en werkelijke energiekosten.

Netbeheerders moeten op hun beurt veel investeren in het stroomnet, waardoor de netbeheerkosten stijgen.

Kritiek

Energieleveranciers zijn daarom kritisch op de salderingsregeling. Zij stellen dat het veel voordeliger zou zijn als consumenten de elektriciteit die ze zelf opwekken voornamelijk thuis gebruiken, in plaats van terug te leveren aan het net.

Afbouw van de salderingsregeling kan hieraan bijdragen en huishoudens stimuleren om slimmer om te gaan met hun opgewekte stroom.

Tegenvaller schatkist

Er moet niet vergeten worden dat ook de schatkist een financiële tegenvaller ervaart, want het behoud van de salderingsregeling kost erg veel geld.

Er ontstaat nu een gat van zo’n 700 miljoen euro per jaar in de begroting. Geld dat ergens vandaan moet komen en alle Nederlanders gezamenlijk zullen moeten ophoesten.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Het is aan de partijen die een nieuw kabinet moeten gaan vormen, om te beslissen of zij de salderingsregeling voor zonnepanelen in de toekomst alsnog willen afbouwen of aanpassen.

Blijf op de hoogte

Via onze X-pagina (voorheen Twitter) laten we je als eerste weten welke leveranciers terugleverkosten in rekening gaan brengen. Zo blijf je altijd volledig op de hoogte.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

107 reacties

  • Ppeter

    Tjonge jonge , Hoe groen links ons nu rechts inhaalt. eerst de stimulatie om iedereen wijs te maken dat we zo snel mogelijk van fossiel afmeten en nu doen we daar aan mee. en net als je er aan mee doet gaan we mensen met zonnepanelen en elektrische autos beboeten. door ze hoge stroomkosten te laten betalen. huh dus……………
    vandaag een mail van enige wij delen u mee dat per april de stroomtarieven voor zonnepaneelbezitters stijgen naar ruim het dubbele van wat er normaal wordt gerekend voor normale mensen 32 cent en voor zonnepaneel mensen 70 cent.

    In wat voor land wonen we zeg op dit moment wat een inhalig boeventuig eerst bijna opdringen dat je elektrisch moet en nu is het zo dan moeten we daar voor boeten.

    Ik heb er geen goed woord voor over .

    Reageren
  • GGoel

    Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

    Reageren
  • AAdvo

    Ik heb energiecontract van 3 jaar ( Vattenfall), kan ik dit kosteloos opzeggen als ze opeens de prijs verhogen door een toeslag voor zonnepanelen?

    Reageren
    • GGoel

      @Advo

      De algemene regel is dat als de contractuele voorwaarden veranderen, je inderdaad mag overstappen.

      Reageren
    • MMark

      @Advo ze mogen geen toeslag toepassen, je hebt een contract.
      Anders plegen ze contractbreuk. Pas nadat een contract is afgelopen kunnen ze dit toepassen.
      Bij Eneco geldt het ook voor nieuwe contracten en niet voor lopende contracten.

      Reageren
  • Sstephan van den hurk

    Dames en Heren,

    IK heb 2 buren zonder panelen overweeg om ze me te veel opgewekt spanning “gratis” te leveren. een groepenkast er tussen met een metertje.. ik heb 1500kw te veel door mijn 14 panelen. Ik verrek het om het terug te geven aan de Energiemaatschappij waar ik dan 25 euro per maand voor moet betalen… ratten zijn het…

    Reageren
  • GGoel

    Een TNO onderzoek uit 2022 laat zien dat zonder salderingsregeling de terugverdientijd van zonnepanelen 9 jaar is.

    Ondertussen zijn de prijzen van zonnepanelen gehalveerd.

    Reageren
  • KKlokluider

    Tennet betaalt bedrijven om bij stroomtekort zware machines uit te schakelen.
    Daar krijgen de bedrijven veel geld voor en er zijn bedrijven die voor de piek machines opstarten om later te stoppen, dus misbruik.
    Dat kunnen wij met de zonnepanelen ook doen.

    Reageren
  • AAb

    Ik ben er klaar mee, de overheid laat de burger zelf bedenken waar de markt ligt en speelt daar handig op in.
    Ik doe niks meer, heb 9 panelen en dubbel glas.
    Als ik moet betalen voor terugleveren, koppel ik de shit los en schrijf me uit bij Stedin dat ik geen panelen meer heb.
    Ik ga niet elektrisch rijden, hybride pomp my ass.

    Reageren
    • GGoel

      @Ab

      Of neem een dynamisch energiecontract en stel het zo in dat bij negatieve prijzen de teruglevering stopt.

      Reageren
  • TTom

    vuile ratten zijn jullie..
    Inplaats van vakantie heb ik een 10 tal zonnepanelen gekocht.
    Bijna aan het verbruik wat ik jaarlijks nodig heb.
    Mijn kameraad, buurman hebben jaarlijks zo’n 1000 tot 3000 kwh over en krijgen dat uitbetaald..
    Pak dat eerst aan …ja sorry
    Complete weilanden , daken van stallen staan hier vol met zonnepanelen…gewoon als belegging ..tja en de kleine man die betaald de rekening..

    Reageren
    • GGoel

      @Tom

      Tegen wie heb je het eigenlijk? Gek!

      Reageren
  • HHenk Janse

    Accus zwaar subsidiëren zodat zonnepaneel bezitters optimaal gebruik kunnen maken van zelf opgewekte stroom dan kunnen de salderingsregeling per direct afschaffen van de 700 miljoen die je daar per jaar mee bespaard kun je dan het stroomnet ontlasten want dan hoeft alles niet heren en weer gestuurd te worden. Kunnen de prijzen voor consumenten weer flink omhoog want ze zijn voor het gemak maar even vergeten dat de lage tarieven mede door teruglevering komen.

    Reageren
    • GGoel

      @Henk Janse

      Degenen mét zonnepanelen kunnen optimaal gebruik maken van de zelf opgewekte stroom.

      Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

      Reageren
  • HH Middendorp

    Ik zie nog een oplossing voor eigenaren met zonne panelen.
    1 het plaatsen van een zonneboiler voor tapwater.
    2 als je teveel zonnepanelen hebt, dan moeten er zonnepanelen afgekoppeld worden.
    Zodanig dat je de overgebleven zonnepanelen niet meer produceren dan 999kW.
    De afgekoppelde panelen moeten dan een eigen stroomkring krijgen voor verlichting in de kamer, accu’s bij vullen, fietsaccu’s en hand gereedschap in bvb de schuur.
    Het zijn zomaar een paar haalbare ideeën.

    Reageren
  • RRuud

    In feite betalen eigenaren van zonnepanelen al terugleverboetes bij ALLE energieleveranciers omdat die al geen welkomstbonussen meer geven aan mensen met zonnepanelen. Dat kan oplopen tot €300,- per jaar gedeeld door 12 is €25,- per maand aan extra kosten die de klant misloopt. Daarnaast willen ze dus nog een aparte terugleverboete invoeren. En als derde maatregel is dat je voor je teruggeleverde stroom NA salderen nog maar een aalmoes krijgt van een paar cent per kWh. Dus het is driedubbelop winst bij de energieleveranciers. En hoe lang bestaat salderen trouwens al? Waarom gaan ze dan nu zo miepen? Me makek allemaal dikke megawinsten. Hoop toch echt dat de ACM zijn tanden een keer laat zien dat het nu wel welletjes is geweest. Enige pluspunt is dat die belachelijke welkomstbonussen weg gaan. Maar dan wel voor iedereen. Dit is namelijk ook gewoon nepperij en daardoor is een goed vergelijk van het aanbod tussen de energieleveranciers vaak ook niet goed mogelijk, wat ook het doel is van de energieleveranciers. Ook hier is bewezen dat marktwerking alleen maar averechts heeft gewerkt. Bij het OV was dit het geval, bij de zorg was dit het geval en bij de nutsvoorzieningen is dit niet anders.

    Reageren
  • BBewuste burger

    De zonnepanelen, elektrische auto , van het gas af ,het is allemaal nep.
    Onze gas is goedkoop verkocht aan onze zuider en oosterburen terwijl wij de dure variant moeten betalen. Salderen GAAT gewoon stoppen, net als de wegenbelasting die steeds hoger wordt voor die zware elektrische auto’s.
    Het is uiteindelijk het oude prius hybride auto verhaal, waar de mensen ook heel even mochten genieten van de voordelen , totdat de regering anders wilde en geld nodig had.
    Denk niet, dan sla ik het elektrisch op want ik kan je nu al zeggen , das nu al enorm prijzig en wil je veel energie opslaan , dan komen er regels vanuit veiligheid dat dit niet zomaar in huis mag ( brand / explosie gevaar , bouw regelgeving enz).

    In je huis investeren doormiddel van isolatie zou beter geweest zijn. Maar dan héél goed.

    Dus niet zeuren a.u.b. tegen je buren omdat die geen panelen hebben , dat ze niet milieu bewust zijn.
    Dat die ook maar meer moeten betalen omdat jij die panelen wel op je dak hebt vanwege je “milieubewuste ” instelling terwijl Amerika , Indonesië en China de grootste vervuilers zijn.

    Waarschijnlijk waren die buren gewoon wat scherper, vonden zij die salderingsregeling al te financieel gezien wankel omdat de regering zijn hand erin heeft.

    Volgende stop wordt waterstofauto. Maar waterstof heeft veel elektrische energie nodig om gemaakt te kunnen worden, misschien toch die zonnepanelen allen verkopen aan een opkoper, voor een zonnepark om een waterstof fabriek op te kunnen zetten. Krijg je toch nog wat geld terug.
    Nee, trap er niet in. De technologie is niet ver genoeg doordacht.

    Misschien moet je daar nog maar eens goed over nadenken als je met je elektrische fiets met 45 km/h , een gewone op, natuurlijke kracht fietsende fietser, voorbij zoeft.
    En dat natuurlijk door Nederlands mooiste zoefende, insect en vogel verwoestende windparken

    Reageren
    • MMark

      @Bewuste burger
      Heb ik mazzel dat ik mijn panelen er allang uit heb,straks alleen in de zomer overdag aan en alle apparaten gebruiken die ik dan nodig heb,daarna schakel ik de panelen uit…

      Reageren
      • VVictor

        @Mark

        Als salderen 30 cent per kWh oplevert, en de teruglever kosten 15 cent per kWh, dan kan je ze toch beter aan laten

        Reageren
  • FFrans

    Om subsidie te krijgen op zonnepanelen kregen particulieren een zakelijk btw nummer. De 21% btw kon zo worden teruggevorderd.
    Meer geld terugkrijgen dan betalen (salderen) betekent winst. Over winst moet inkomstenbelasting worden betaald … dus zijn verrekenkosten een aftrekpost ????????

    Reageren
  • FFrans

    Stop met exploiteren van enorme velden met zonnepanelen, laat de koeien weer op dat gras lopen en grazen en gun de mensen die duizenden euro’s hebben geïnvesteerd in groene stroom dat voordeeltje als ze wat meer terugleveren. Anders wordt het als iemand 100 panelen plaatst met als doel eraan te verdienen. Dus (natuur)velden vol panelen weg en kleinschalig de burger het voordeel gunnen

    Reageren
  • HHeidi

    Dan heb ik heel de dag de airco aan maar ik zal niets betalen voor teruglevering waarvoor zij vervolgens de hoogste prijs voor vangen bij mijn buurman.

    Reageren
    • RRens

      @Heidi
      Dan zou ik nog eerder kiezen voor een bitcoin miner die de rest energie opslurpt en zo misschien nog wat geld voor je verdient

      Reageren
  • JJan van der woude

    In de winter verwarm ik mijn huis met 3 electrische kachels, 60 % stroom en 40 % gas.Dus in de zomer saldeer ik mijn niet gebruikte stroom en maak ik op in de winter met verwarmen.Hoe zo in realtime mijn stroom in de zomer consumeren dat gaat toch niet met 5 zonnepanelen.Rob Jetten kan het leuk brengen maar zo werkt het dus niet.Als ik toen had geweten wat er nu allemaal aan de hand is met deze heksenjacht op zonnepaneel bezitters, was ik lekker op gas blijven verwarmen en had geen zonnepanelen gekocht en ook geen 3 Rointe electrische radiatoren van samen 2000 euro. Ik voorzie dat verwarmen op deze manier mij duur komt te staan. Spijt als haar op mijn hoofd dat ik ooit aan zonnepanelen en electrisch verwarmen bent begonnen,zo dit is eruit groeten

    Reageren
  • WWerkertje

    Wat teruglever kosten? De energiemaatschappijen hebben dit al heel lang kunnen aan zien komen maar hebben hun kop in het zand gestoken. De gewone burger is voor de zoveelste keer weer de dupe. De grootverbruikers moeten aangepakt worden. Eerst zonnepanelen promoten en dan door de overheid en energiemaatschappijen de vruchten ervan plukken. Dit is de omgekeerde wereld. De overheid is er voor de burgers maar helaas tegenwoordig zijn de burgers er voor de overheid en de energiemaatschappijen.

    Reageren
    • TToon

      @Werkertje
      Je hebt helemaal gelijk
      Het zijn een stel jankers die miljardairs.
      En zelf maar flinke zonnepaneelparken aanleggen.
      Huilebalkende geldplukkers

      Reageren
  • HHarry

    Het gehele systeem deugt niet.de overheid wil dat we van t gas afgaan en in het verleden mooie praatjes dat we zonnepanelen moesten aanschaffen enz.nu een groot deel van Nederland geïnvesteerd heeft aan zonnepanelen, en de energie leveranciers nog niet up to date zijn worden we weer gepakt. En dat mensen geen zonnepanelen hebben en mee moeten betalen is juist zeer goed omdat die niet aan het milieu enz.denken,huurders die geen zonnepanelen hebben daar moet een verplichting van de overheid komen om zonnepanelen te plaatsen,of de gehele corrupte overheid en energie kapitalisten aan pakken.

    Reageren
    • BBewuste burger

      @Harry
      Ben het niet geheel met je eens Harry. De meesten mensen hebben die panelen vanwege hun portemonnee, geld uitsparen en niet vanwege het milieu . Kijk maar eens hoe en waarvan zonnepanelen van gemaakt worden. Maar net als in het verleden met de prius voordelen , maakt de regering weer eens beloftes maar neemt ze ook weer weg. Degene zonder de panelen wisten dit waarschijnlijk al, zoals ik. Kleine voorspelling Harry, ga niet elektrisch rijden. Je bent NIET milieu bewust met die accu’s en de wegenbelasting mag je straks vol gaan betalen op zo’n zware bak met die accu’s. Da’s ook jouw regering. Niet de schuld van burgers die argwanend zijn over de beloftes die te mooi zijn.

      Reageren
  • JJohn de Ritter

    Ik zou voorstellen om op een mooie zonnige dag dat heel Nederland op hetzelfde moment z’n zonnepanelen afschakelt en op hetzelfde moment weer bijzet en dat zo eens een x keer per dagje doet
    Misschien dat dat gaat helpen!!!

    Reageren
    • CCp

      @John de Ritter

      Mee eens.

      Reageren
    • HHebk

      @John de Ritter
      Perfect idee ,zo snel kunnen ze geen centrale bijschakelen

      Reageren
    • JJ Janssen

      @John de Ritter

      Helemaal mee eens. Laten we even weten hoe de burger er over denkt. Wij bepalen, niet jullie.
      Gewoon allemaal de zonnepanelen uit schakelen op 1 april. Dat is pas een Grappige

      Reageren
    • JJ Janssen

      @John de Ritter

      Helemaal mee eens. Laten we even weten hoe de burger er over denkt. Wij bepalen, niet jullie.
      Gewoon allemaal de zonnepanelen uit schakelen op 1 april. Dat is pas Grappige

      Reageren
  • HH.K

    Hoezo moeite om de energie kwijt te worden op piekmomenten?
    De markt schreeuwt om groene waterstof
    wek dat dan ermee op!

    Reageren
  • PP. Van Berlo

    Welke kosten zijn er teruglevering voor 5,5 cent per kwh wat naar de buren gaat waar het tegen 39 cent wordt verkocht. Lijkt me toch al aardig lucratief.

    Reageren
  • HHenk

    Wat ik nog veel te weinig lees dat alle energie die eigenaren met zonnepanelen terugleveren niet hoeft te worden opgewekt door de energiebedrijven en in feite voor hen dus een besparing is. Hun taak lijkt me wanneer als er veel aanbod is te zorgen voor grootafnemers op die piekmomenten en niet mij daarvoor te laten betalen. Laat de overheid die bedrijven maar eens aanpakken. Energievoorzieningen, ziekenfondsen, openbaar vervoer enz. terug naar de overheid. De marktwerkingen kosten ons allen alleen maar geld, zonde!

    Reageren
  • EErik

    Fijn maar de mensen zonder zonnepanelen hebben wel profijt van de lagere energieprijzen doordat mensen wel geïnvesteerd hebben in zonnenpanelen. Wel de lusten niet de lasten dus. Dus het is niet meer dan normaal dat zij ook een beetje betalen aan de zonnepanelen.

    Dus als de energie maatschappijen werkelijk zo begaan zijn met eerlijk rekenen dan worden de mensen zonder zonnepanelen dus straks ook extra belast neem ik aan zodat de mensen die wel geïnvesteerd hebben niet hoeven betalen voor anderen?

    Of was het een rotsmoesje on kosten te kunnen verhalen?

    Reageren
    • AAlberto

      Lage energie prijzen ! We hebben de hoogste van Europa.
      Jij reactie lijkt op een kind van 8 die ze hun zak snoep afnemen.

      Reageren
  • TTheo

    Het loopt zo ver op dat ik er over denk de zonnepanelen van het dak te halen, wij kunnen beter normaal doen , dus niets meer.

    Reageren
    • AAlberto

      @Theo
      Jij doet het gewoon voor de centen ! Niks milieu….en maar opscheppen hoe fijn het is om die panelen op het dak te hebben. Nu moet er betaald worden ligt je te janken en is alles oneerlijk !

      Reageren
      • JJutje

        @Alberto

        Neem nog een slok azijn, Alberto

        Reageren
  • BBas

    Voor 10.000 euro panelen laten leggen om het milieu te kunnen ontlasten en de hybride warmtepomp te kunnen laten draaien.

    Als de salering er af gaat of er een terugleververgoeding komt, dan zal ik collectief een grote rechtszaak beginnen.
    Ben niet gediend van deze diefstal namelijk.

    Al 8 jaar niet op vakantie geweest om deze “verduurzaming” te kunnen doen.
    Dan had ik ook liever 2x per jaar op de Bahama’s gezeten met een co2 uitstoot vliegtuig.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.