Welke energieleveranciers zijn er?

Anno 2018 zijn er maar liefst 47 energieleveranciers actief op de Nederlandse markt. Het grootste deel levert stroom en gas aan particuliere én zakelijke klanten. 12 energiebedrijven richten zich uitsluitend op de klein- en/of groot zakelijke markt.

Er zijn energiebedrijven die enkel stroom leveren, maar geen stroom opwekken. Deze leveranciers kopen stroom in bij energieproducenten in binnen- en buitenland. Aan de andere kant zijn er ook een aantal energieleveranciers die zelf producent zijn en dus energiecentrales en windmolenparken in bezit hebben. Dit zijn over het algemeen de grote energiebedrijven die in Nederland actief zijn, zoals Essent, Nuon, Eneco, E.ON en Engie (voorheen GDF Suez). Maar ook een aantal kleinere leveranciers, zoals Pure Energie en Qurrent die zelf duurzame energie opwekken.

Infographic

In de onderstaande infographic vind je een overzicht van alle energieleveranciers in Nederland.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)Energieleveranciers Nederland

*Energieleverancier Greenchoice is voor 30 procent in handen van Eneco en voor 70 procent van Energie Concurrent.

Wil je de prijzen vergelijken voor al deze energieleveranciers? Kijk dan op onze energie-vergelijken pagina.

Liberalisering energiemarkt

Voor de liberalisering van de energiemarkt, in 2004, had de consument geen keuze uit verschillende stroomaanbieders, want afhankelijk van de woonplaats werd de netbeheerder én de energieleverancier bepaald. Er waren toen slechts 12 vergunninghouders actief voor elektriciteit. Sindsdien is het aantal energieleveranciers bijna verviervoudigd.

De concurrentie die na de liberalisering is ontstaan, heeft gezorgd voor een positieve invloed op de stroom- en gasprijs. Daarnaast worden de energiebedrijven meer gemotiveerd in het ontwikkelen van nieuwe klantgerichte technologieën en aanvullende diensten, zoals een slimme meter.

Marktleiders

Een deel van de bedrijven die al voor de liberalisering actief waren in Nederland behoren nog steeds tot de grootste energieleveranciers in Nederland. Marktleider is Essent dat samen met dochteronderneming EnergieDirect ruim 3 miljoen klanten in Nederland heeft. Essent vormt een onderdeel van het Duitse energieconcern Innogy, dat weer een dochteronderneming is van het Duitse RWE.

Ook Eneco en Nuon horen met respectievelijk 2,4 en 2,0 miljoen klanten tot de grootste energie ondernemingen van Nederland. Daarna volgt de Nuts Groep, waar BudgetEnergie en NLE onder vallen. Dit concern heeft volgens schattingen zo’n 600.000 klanten in Nederland. Tot slot behoort inmiddels ook Greenchoice tot de grotere energieleveranciers in Nederland. Het merk is voor 70 procent in handen van de Energie Concurrent B.V. en voor 30 procent onderdeel van Eneco.

Het restant van de Nederlandse energiemarkt bestaat uit kleinere zelfstandige, energieleveranciers. Uit onderzoek van WiseNederland blijkt dat de kleinere leveranciers een steeds groter percentage van de markt innemen. Met name bedrijven die uitsluitend groene stroom leveren, groeien snel.

Groene energieleveranciers

31 van de 47 energiebedrijven leveren enkel nog duurzame stroom uit water, wind, biomassa en zon. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit voor een groot deel kleinere leveranciers zijn met een beperkt marktaandeel. Veel stroomleveranciers kopen bovendien groene stroomcertificaten (GVO’s) uit het buitenland.

Volgens WiseNederland zijn Pure Energie en Qurrent de meest duurzame energieleveranciers in Nederland. De bedrijven produceren en leveren uitsluitend in Nederland opgewekte zonne-energie en windenergie.

De onderstaande leveranciers leveren enkel groen stroom (vooral windenergie), waarvan het overgrote deel in Nederland wordt geproduceerd. Deze energieleveranciers worden door WiseNederland geclassificeerd als ‘écht groene energieleveranciers’, omdat zij het opwekken en leveren van duurzame energie in Nederland stimuleren.

 • Qurrent
 • Pure Energie
 • Om
 • Vandebron
 • PowerPeers
 • Huismerk Energie
 • Greenchoice

Ook het grotere energiebedrijf Eneco timmert aan de weg als gaat om een duurzame stroomvoorziening. Het concern investeert veel in windenergie en levert enkel nog groene stroom aan particuliere en klein-zakelijke klanten. Eneco wordt beoordeeld met een 7,9 door WiseNederland.

Een andere positieve ontwikkeling is dat levering van groene stroom steeds minder vaak gebeurt door gebruik te maken van buitenlandse stroomcertificaten. Een toenemend aantal ondernemingen koopt hernieuwbare wind- of zonnestroom in bij Nederlandse stroomproducenten.

Grijze energieleveranciers

Er zijn nog 16 energieleveranciers die grijze stroom leveren aan huishoudens, bijvoorbeeld uit olie, gas, kolen en kernenergie. Hieronder vallen ook de grote energiebedrijven: Essent, en Nuon.

Slechts 3 energieaanbieders leveren uitsluitend grijze stroom. Dit zijn Robin Energie, Naked Energy, en het Russische Gazprom die alleen levert aan de grootzakelijke markt.

Leveranciers sjoemelstroom

Een aantal leveranciers in Nederland leveren tevens enkel groene stroom, maar maken daarvoor gebruik van buitenlandse energiebronnen. Deze stroom wordt (vooral) in het buitenland ingekocht met behulp van groene certificaten van oorsprong (GvO’s), bijvoorbeeld bij waterkrachtcentrales in Scandinavië. WiseNederland classificeert deze energiebedrijven als leveranciers van ‘sjoemelstroom’. Er gaat namelijk geen prikkel uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren.

Stroomproducenten

Een klein deel van energiebedrijven zijn naast leverancier van stroom ook stroomproducent. Hiertoe behoren, onder andere, de grote energiebedrijven (Essent, Eneco, Nuon en Engie), maar ook een aantal kleinere bedrijven, zoals GreenChoice, Pure Energie, Qurrent en HVC Energie. De overige energieleveranciers kopen stroom in bij handelshuizen en verkopen deze door aan consumenten en ondernemers.

Stroomproducenten (internationaal)

De onderstaande bedrijven zijn internationaal actief als stroomproducent:

 • Essent (RWE)
 • Eneco
 • Nuon
 • Engie

Stroomproducenten (Nederland)

De onderstaande bedrijven zijn uitsluitend in Nederland actief als stroomproducent:

 • Pure Energie
 • Qurrent
 • HVC
 • Greenchoice

De transitie naar duurzame energie neemt veel tijd in beslag. Leveranciers met veel klanten kunnen niet gemakkelijk de overstap maken naar volledig groene stroom. Zeker niet naar groene stroom die enkel in Nederland wordt opgewekt. Daarvoor is de capaciteit te beperkt. Door veel (grote) energiebedrijven wordt er wel geïnvesteerd in het benutten van duurzame energiebronnen, met name in windmolenparken.

Bronnen

 • Ecn.nl: Energie Markt Trends 2001
 • WiseNederland.nl
 • Websites energieleveranciers

Vind je deze informatie nuttig?