Waar ben je naar op zoek?

Energiecontract

Slimme meter

Een slimme meter is een digitaal instrument waarmee je stroom- en gasmeterstanden eenvoudig op afstand kunnen worden uitgelezen door de netbeheerder. Met een slimme meter is het dan ook niet langer nodig om zelf de meterstanden te noteren en door te geven. Dat bespaart jou en het energiebedrijf veel tijd. Daarnaast is de opname van de meterstanden nauwkeuriger dan een handmatige meting of schatting van de energieleverancier.

Als je zonnepanelen op het dak hebt, kan een slimme meter ook precies aan de energieleverancier doorgeven wat je teruglevert aan stroom.

Voor- en nadelen

Het gebruik van een slimme meter heeft duidelijke voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
Meterstanden worden automatisch uitgelezen. Je hoeft zelf dus geen meterstanden te noteren en op te sturen. Ook niet als je overstapt naar een andere leverancier.Je privacy wordt ingeperkt: de netbeheerder kan iedere twee maanden precies zien hoeveel stroom je hebt verbruikt.
Je kunt jouw eigen energieverbruik monitoren en je krijgt meer inzicht in het verbruik en de energiekosten.Versneld aanvragen van een slimme meter is niet gratis.

Gelukkig is de inperking van de privacy beperkt. De meterstanden worden namelijk maar een aantal keer per jaar uitgelezen. Verder kan de netbeheerder ook geen relatie leggen tussen het verbruik en de elektrische apparaten in jouw huishouden. De netbeheerder kan dus ook niet aan de hand van jouw verbruik zien of je thuis bent.

Slimme meter aanvragen

Inmiddels hebben de meeste Nederlanders een slimme meter aangeboden gekregen bij de netbeheerder. Je ontvangt hierover bericht van je netbeheerder.

Toch is het soms ook mogelijk om versneld een slimme meter aan te vragen Dit kun je doen bij jouw netbeheerder, bijvoorbeeld Enexis, Leander of Stedin. Normaliter wordt de meter dan binnen een tijdsbestek van drie maanden geplaatst, tenzij dit technisch niet mogelijk is.

Bij het aanvragen van de meter dien je enkele gegevens paraat te hebben, zoals persoonsgegevens,  adresgegevens en EAN-codes.

Kosten slimme meter

Aan het versneld aanvragen van een slimme meter zijn kosten verbonden. Deze kunnen verschillen per netbeheerder.

In bepaalde situaties wordt de slimme meter kosteloos geplaatst, namelijk:

  • Bij nieuwbouw
  • Bij grondige renovaties
  • Bij ingeplande, reguliere vervanging.

Slimme meter uitlezen

Zodra de slimme meter bij jou thuis is geplaatst, zal hij op vaste tijden en momenten worden uitgelezen, namelijk:

  • Iedere twee maanden om een verbruiks- en kostenoverzicht te genereren. Deze gegevens kun je via de website van jouw energieleverancier inzien. Vaak krijg je ook per post een overzicht van jouw verbruikskosten.
  • Jaarlijks voor de eindafrekening bij je energieleverancier.
  • Bij een overstap naar een ander energiebedrijf, bijvoorbeeld als je overstapt van Essent naar Nuon.
  • Soms: bij onderhoud van jouw aansluiting en het stroom- of gasnetwerk.

De overheid stelt strenge eisen aan het gebruik van de gegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens is op dit terrein de toezichthouder. Die ziet erop toe dat de gegevens niet voor secundaire doeleinden worden gebruikt of wordt verstrekt aan derden.

Slimme meter weigeren

Een slimme meter is niet verplicht. Indien je van jouw netbeheerder een aanbod krijgt om de oude meter te vervangen door een slimme meter hoef je dit dan ook niet te accepteren, bijvoorbeeld vanwege privacy-overwegingen. Je mag het aanbod van de netbeheerder dus weigeren.

Ook als je op dit moment al een slimme meter hebt, mag je deze laten verwisselen voor een reguliere meter. Je dient dan contact op te nemen met de klantenservice van jouw netbeheerder. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan een meterwissel.

Oude meter blijven gebruiken

Je kunt de oude meter blijven gebruiken zolang deze goed blijft werken. Houd er wel rekening mee dat het aanbod van jouw netbeheerder eenmalig is. Als je weigert en later alsnog een slimme meter wilt, zal je de kosten zelf moeten betalen.

Verder zal jouw netbeheerder controleren of de huidige meter nog wel aan de wettelijke eisen voldoet.

Slimme meter (uitleesfunctie) uitschakelen

Het is ook mogelijk om het aanbod van de netbeheerder te accepteren, maar de functie voor het op afstand uitlezen van de meterstanden uit te schakelen. Je blijft dan zelf de meterstanden noteren en doorgeven. Verder ontvang je geen overzicht van de verbruikskosten.

Toch energieverbruik monitoren

Het is mogelijk om de informatie over jouw energieverbruik op te vragen zonder dat de netbeheerder je verbruik kan inzien. Je dient dan te beschikken over een speciale display of applicatie die aan de slimme meter is gekoppeld. Ook de slimme meter moet over deze functionaliteit beschikken. Informeer bij jouw netbeheerder naar de mogelijkheden en voorwaarden.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank