Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs gaat dalen door flinke toename in aanbod lng

De Europese Commissie verwacht dat de gasprijs de komende tijd flink gaat dalen. Volgens voorzitter Ursula Von der Leyen komt er de komende periode een grote hoeveelheid vloeibaar gas (lng) op de markt.

“We zouden binnenkort kunnen overstappen van een wereldwijd tekort naar een overvloed aan LNG,” vertelde Von der Leyen aan Europese wetgevers. Dit is het gevolg van recente investeringen in de lng-infrastructuur, waardoor de capaciteit om lng te importeren sterk is vergroot.

Eerste effecten zichtbaar

De eerste effecten van dit goede nieuws zijn al merkbaar. Recentelijk daalde de gasprijs met 11 procent, van 32,3 euro per megawattuur op 18 april naar 28,6 euro per megawattuur op 23 april.

Vóór deze daling had de gasprijs in de eerste weken van april juist een aanzienlijke stijging ondergaan, gedreven door politieke onrust in het Midden-Oosten. Als reactie hierop hebben veel energiebedrijven de tarieven van hun vaste contracten verhoogd.

Hoewel deze prijsstijging waarschijnlijk tijdelijk zal zijn, brengen de marktomstandigheden ook bepaalde risico’s met zich mee.

“Energiecontracten ook weer goedkoper”

Energie-expert Koen Kuijper stelt dat als de gasprijs op het huidige niveau blijft of verder daalt, het slechts een kwestie van een week of twee zou kunnen zijn voordat energieleveranciers hun tarieven weer verlagen.

“Voor wie overweegt een nieuw contract af te sluiten, kan het verstandig zijn de overstap nog even uit te stellen tot de tarieven dalen,” adviseert Kuijper.

Op energievergelijk.nl wordt de gasprijs dagelijks bijgehouden, zodat consumenten de actuele prijzen kunnen volgen.

Risico’s blijven aanwezig

Kuijper waarschuwt echter voor mogelijke risico’s: “De situatie in het Midden-Oosten kan elk moment escaleren. Verstoringen in de Straat van Hormuz, een belangrijke doorvoerroute voor gas, kunnen de prijzen plotseling weer fors opdrijven.”

Veel huishoudens blijven daarom van de mogelijkheid gebruik maken om hun tarief vast te zetten.

Op energievergelijk.nl wordt de verwachting van de energieprijzen in de komende jaren besproken, waarbij ook een analyse is gemaakt van de kansen en risico’s.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

23 reacties

 • KKijk007

  Hoi Rusland kenners kunnen jullie niet samen een keer afspreken in een zaaltje? Dan kunnen we hier weer praten over de energie prijzen die dalen en stijgen.

  Reageren
 • EEnergiemannetje

  Wat is ni waar,lees dat de energieprijzen worden verhoogd en hier lees ik een verlaging,je ziet door de bomen het bos niet meer.

  Reageren
  • GGoel

   @Energiemannetje

   Dit gaat niet over nu maar over op termijn.

   Reageren
 • Jjohan

  Ik kreeg weken geleden een melding op Mijn Essent dat ik kon verlengen. Echter als ik dat aanbod wilde bekijken was dit steeds niet zichtbaar door een “technisch probleem”. Nu Essent recent de prijzen flink verhoogd heeft werkt het bekijken van het aanbod pas. Riekt een beetje naar oplichterij. Maar gelukkig heb ik nog tijd tot september en tot die tijd gebruik ik zowiezo heel weinig stroom en gas.

  Reageren
  • GGoel

   @johan

   Je moet ook nooit verlengen maar het beste aanbod op de Energievergelijker bovenaan de pagina bekijken. Met verlengen krijg je altijd een slecht aanbod!

   Reageren
 • SSteven

  Zijn we vergeten wie naar alle waarschijnlijkheid de Nordstream 2 pijpleiding heeft opgeblazen ? Lees Seymour Hersh. Het Westen moest van de afhankelijkheid af van Russisch gas. Dan konden de VS hun dure LNG aan ons kwijt. Zie de praktijk

  Reageren
  • GGoel

   @Steven

   Seymour Hersh is een bekende complot denker.

   Net als jij een met deze reactie een complot denker bent.

   Reageren
   • WWRM

    @Goel Geef 1 argument wie er belang bij had niet zijnde vs en wie de faciliteiten kon faciliteren

    Er zijn maar weinig landen die dit kunnen en dan is het aftellen belanghebbenden en dan blijven er ook nog de uitspraken van biden

    Reageren
 • WWRM

  Overigens wellicht terzijde

  Wat hebben wij aan lagere kale energie prijzen als de overheid die verhoogt met extreme energie belasting

  We kunnen besparen tot wij een ons wegen

  Een denkertje De overheid heeft die energiebelasting nodig.

  Stel u bent de laatste gebruiker kost dan 1 kub gas minimaal 4 miljard

  Reageren
  • EEelco

   @WRM

   De belasting op stroom is in 2024 verlaagd en de heffingskorting (vermindering energiebelasting) juist verhoogd. Als je niet zoveel gas verbruikt (750 m3 of minder), ben je er in 2024 dus netto op vooruit gegaan.

   Als ik kijk naar mijn eigen situatie (nieuwbouw huis, van het gas af) betaal ik veel minder belasting nu dan vorig jaar.

   Nu snap ik dat de transitie van aardgas naar goede isolatie en een warmtepomp niet voor iedereen vanzelf gaat, maar dat is langzaam waar we naartoe gaan, naarmate de technologieën zich verbeteren en er steeds meer aanbod van stroom op de markt komt (kern, zon, wind, etc.)

   Reageren
   • WWRM

    @Eelco In de huursector is er geen enkele verhuurder die er belang bij heeft

    We gaan nergens naar toe in tegendeel de overheid heeft belang bij hoge energie prijzen en zal de laatste gebruiker af en uitpersen

    Gratis energie is een utopie die alleen bestaat in de krakenpit van linkse partijen tot ze aan de macht komen

    Reageren
 • GGoel

  Wat stelselmatig als kans wordt vergeten is dat de politieke situatie in Rusland drastisch positief kan veranderen.

  Het mag duidelijk zijn dat de imperialistische invasie van Rusland in Oekraïne Rusland geen goed heeft gedaan, zowel militair, economisch, politiek als diplomatiek. Poetin heeft veel verloren en niks noemenswaardig gewonnen. Ondertussen zijn er een half miljoen slachtoffers aan Russische zijde en lijkt de vrije Westerse samenwerking tegen Rusland alleen maar een meer geoliede machine te worden met een economische en industriële kracht die Rusland doet verbleken.

  Hiermee is Poetin een obstakel geworden en niet meer datgene wat hem ooit legitimiteit gaf om aan de macht te komen: veiligheid en economische stabiliteit. Vele oligarchen en siloviki zijn dan ook ontevreden met Poetin en zoeken een alternatief.

  Dit betekend dat er een kans is op een democratische en vreedzame nieuwe leider, die niks anders wil dan de handel met Europa, inclusief olie en gas, weer te herstellen.

  Of dit zal lukken is de vraag, maar dat er krachten in deze richting zijn, is een feit. En daarmee een kans voor Europa.

  Reageren
  • WWRM

   @Goel Keep on dreaming de support voor Poetin is vele maal meer dan men in het westen denkt

   Ik zou dat trouwens ook denken nadat westerse mogendheden een aantal keren getracht hebben er in en eruit te lopen

   Het laatste overigens omdat de Russen ze er keihard uit gegooid hebben al dan niet geholpen door de winter

   Overigens de laatste ontwikkelingen zijn slechts een voorbode wat westerse mogendheden te wachten staat mochten ze het weer proberen

   Reageren
   • RRitch

    @WRM

    Je zegt dat de support meer is dan men denkt.

    3 serieuze vragen:
    1. Wat denkt men dan volgens jou?
    2. Waarom denk je dat de support groter is dan men denkt?
    3. Wat is je bron hiervoor? Facebook?

    Lukraak dingen roepen kan iedereen. Nu nog onderbouwen.

    Reageren
    • WWRM

     @Ritch Ik spreek russen en u kennelijk niet integendeel dat wordt u verboden en ontneemt u de andere kant van de medaille te zien

     Overigens een kleine tip Neem NordVPN en log in via Zwitserland en kijk eens na RT

     Wellicht gaat u anders denken dan wat u mag denken van uw politieke partijen en politici

     Reageren
     • RRitch

      @WRM

      In plaats van 1 van mijn vragen te beantwoorden, doe je allerlei aannames over mij, bijvoorbeeld dat ik geen Russen zou spreken. Terwijl je mij niet kent. Merkwaardig en zwak.

      Het enige wat je zegt, is dat je Russen spreekt en naar een Russische staatszender kijkt/luistert. Dat is vaag.

      Kom nou eens met een goede onderbouwing en een betrouwbare bron.

      Reageren
     • WWRM

      @Ritch Misschien moet je wel in Nederland bewust vaag zijn omdat een andere opinie niet gewaardeerd wordt en het als het erop aankomt als eerste achter de tralies zit

      Overigens heb ik al lang uitgedacht als het mis gaat hoe ik hier weg kom en wellicht word ik in mother russia met open armen ontvangen

      Reageren
     • BBram

      @WRM
      Het lijkt erop dat je mogelijk last hebt van waanideeën. Misschien eens met iemand over praten?

      Kan je dan niet beter direct naar Rusland gaan als je daadwerkelijk denkt dat het daar beter is?

      Benieuwd hoe snel je daar achter de tralies zit als je daar kritiek uit.

      Reageren
     • WWRM

      @Bram Ik heb geen waanideeën integendeel gekken als u die blindelings de mainstream media volgen

      Ik kreeg al meerdere keren de uitnodiging naar Rusland te komen

      Wat u doet of denkt te doen mocht uitkomen dat de Russen naar het westen komen moet u zelf weten

      Ik hoop dat u niet al te snel dood gaat en beseft in uw laatste momenten de gevolgen van uw keuze en opvattingen LOL

      Ik wens u veel inzicht

      Reageren
    • WWRM

     @Ritch Een rechtbank in Moskou heeft het gebruik van Facebook en Instagram in Rusland verboden. De rechters noemen de werkzaamheden van de bedrijven ‘extremistisch’, schrijft de Russische nieuwssite TASS. Het gebruik van WhatsApp, de chatdienst van Facebook-moederbedrijf Meta, blijft wel toegestaan.

     Reageren
  • MMartin Willemse

   @Goel
   Als Rusland niks had gedaan had Kiev de 17 miljoen Russen dood laten gaan en was Rusland verplicht om hun landgenoten te beschermen tegen militair geweld van Kiev tegen ongwapende burgers, die hun taal niet meer mochten gebruiken en daarmee geen gemeentelijke aanvragen konden doen en geen pensioenen meer kregen.

   Reageren
   • GGoel

    @Martin Willemse

    Je bent in de Russische propaganda getrapt zie ik.

    Nergens is bewijs dat die 17 miljoen Russen in enig gevaar waren. Wel is er bewijs dat een deel daarvan gevaar voor de Oekraïense staat vormden. En dat Poetin de aanwezigheid van Russen vaak gebruikt om landjes te pikken, zoals hij in Georgië heeft gedaan, in Moldavië doet, en in de Baltische staten probeert.

    Zij mochten en mogen ook absoluut hun taal gebruiken; dat staat los van het feit dat Oekraïens de officiële taal is, net zoals hier Nederlands en in Rusland Russisch.

    Reageren
    • WWRM

     @Goel Ik sprak Russen waarvan de grootmoeder woonde in de donetsk een granaat op haar hoofd kreeg van de Oekrainers Overigens een bombardement met dodelijk gevolg

     En u maar beweren dat ze niet in gevaar waren

     Zelfs Merkel geeft aan dat het nooit de bedoeling was de Minsk akkoorden na te leven

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.