Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo vermijd je terugleverkosten voor zonnepanelen (3 opties)

Doordat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het voor huishoudens gunstig om hun goedkope stroom in de zonnige maanden weg te strepen tegen de dure stroom die ze in de donkere maanden van het jaar afnemen.

Echter, energieleveranciers lijken hier nu zelf een stokje voor te steken. Verschillende energiebedrijven zouden op zoek zijn naar een ‘geschikte oplossing’ om de kosten van het salderen ‘eerlijker’ te verdelen.

Dat terugleverkosten, zoals bij Vandebron en Budget Energie, de nieuwe standaard worden voor huishoudens met zonnepanelen, sluit ik dan ook niet uit.

Terugleverkosten voorkomen

Gelukkig kan jij als consument zelf iets doen om te voorkomen dat je straks terugleverkosten moet gaan betalen.

Hieronder bespreek ik drie opties en nog een out-of-the box bonustip. Optie 2 paste ik onlangs zelf toe.

Optie 1: Zonnestroom zelf gebruiken

De terugleverkosten stapelen zich op voor iedere kilowattuur aan opgewekte elektriciteit die je niet direct in je huishouden kwijt kunt.

De meest eenvoudige manier om terugleverkosten te voorkomen, is dus door zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit direct op te maken.

Eén zonnepaneel levert snel 350 Wattuur op als de zon schijnt. Als je er 8 hebt moet je in één uur dus 2,8 kilowattuur uur verbruiken om niet terug te leveren. Dat is vrij veel. Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld maar zo’n 25 tot 35 Watt, ofwel 0,025 tot 0,035 kWh per uur.

Het idee is dus om apparaten in te schakelen die veel stroom verbruiken, maar waar je ook wat aan hebt.

Voorbeelden:

  • Wasmachine en droger
  • Airco (koelen of verwarmen)
  • Warmtepomp (die soms ook kan koelen)
  • Elektrische boilers
  • Laadpaal voor elektrische auto

Een andere optie is een thuisbatterij waarbij je de opgewekte stroom overdag op een ander moment kunt inzetten. Maar die zijn momenteel nog duur en hebben een te lange terugverdientijd.

Optie 2: Langdurig energiecontract afsluiten

Een andere interessante strategie tegen mogelijke toekomstige kosten, zoals terugleverkosten, is het afsluiten van een langdurig vast energiecontract. Het liefst voor twee of drie jaar.

Op deze manier zet je de leveringsvoorwaarden voor het terugleveren van zonnestroom aan het net vast, wat bescherming biedt tegen toekomstige wijzigingen, zoals de invoer van terugleverkosten.

Een twee- of driejarig contract in combinatie met zonnepanelen – en zonder terugleverkosten – is echter zeer schaars.

Alleen de onderstaande bedrijven bieden op dit moment (15 februari 2024) zo’n contract aan:

  • Vattenfall (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar
  • Clean Energy (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar

Update 6 maart 2024: de beste optie is om nu een vast jaarcontract af te sluiten bij Energiedirect, Eneco of Oxxio. Bij deze energieleveranciers zijn de tarieven gunstig en zijn er nog geen terugleverkosten.

Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak liggen en heb deze week besloten om mijn stroomcontract bij Vattenfall onder te brengen voor drie jaar. Gas heb ik los geregeld via Engie, omdat zij mij destijds de laagste gasprijs boden: 1,185 euro per kuub.

Let op: deze methode werkt niet als de overheid straks alsnog de salderingsgsregeling gaat afbouwen. Je energiecontract is altijd onderhevig aan de wetgeving.

Optie 3: Dynamisch contract

Een laatste alternatief is om een dynamisch contract af te sluiten voor stroom (en gas). De kans dat dynamische energie-aanbieders terugleverkosten gaan invoeren, acht ik nihil.

Bij een dynamisch energiecontract heb je namelijk te maken met (sterk) wisselende uurprijzen voor elektriciteit. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je zonnepanelen het meeste energie opwekken, zijn de elektriciteitsprijzen doorgaans lager dan in de avonduren.

Door als gebruiker strategisch om te gaan met je energieverbruik, kun je hier voordeel uit halen. Dit sluit aan bij het eerder genoemde advies (optie 1) om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom te gebruiken. Bij een contract met dynamische prijzen wordt dit nog aantrekkelijker, omdat je exact weet op welke momenten de kosten voor elektriciteit het laagst (en het hoogst) zijn.

Bonus: neem een modelcontract

Een out-of-the-box optie is het kiezen voor een modelcontract. Dit is een variabel energiecontract met verregaande standaardisering. De tarieven kunnen wijzigen op 1 januari en 1 juli.

Bij alle leveranciers bestaat de opbouw van het modelcontract uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. De algemene voorwaarden zijn volgens het model van Energie-Nederland.

Terugleverkosten zie je niet terug in een modelcontract. Dat is ook niet gek, want het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.

Kortom, je kunt dus gewoon bij Budget Energie of Vandebron een modelcontract afsluiten, waarbij je niet te maken hebt met terugleverkosten.

Mogelijk nadeel

Het belangrijkste nadeel van een modelcontract is dat de tarieven vaak een stuk hoger liggen dan de tarieven die leveranciers online aanbieden. Nu maakt dat weinig uit als je alleen een stroomcontract afsluit en je je eigen verbruik volledig kunt salderen.

Benieuwd naar de actuele status van terugleverkosten bij de energieleveranciers? Een overzicht met alle leveranciers die op dit moment terugleverkosten hanteren (en welke niet) vind je hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

364 reacties

  • RRonald de Jonge

    Ben heel erg benieuwd naar reactie over wat ik schrijf!!!

    1650 m3 gas
    6500 kWh verbruikt
    5500 kWh opbrengst
    Zou je zeggen 1000 kWh netto verbruik!!!
    Toch?

    Energie Direct:
    193 per maand zonder zonnepanelen netto verbruik, met bruto verbruik 236 per maand.
    Eneco:
    221 per maand zonder zonnepanelen netto verbruik, met bruto verbruik 273 per maand.

    Hoe valt te rijmen?
    Eneco 625 duurder!!!
    Energie Direct 516 duurder!!!

    Reageren
  • PPV eigenaar die stroom aan buren voedt

    En dan te bedenken dat 15 a 20 jaar geleden niemand aan energie besparing deed. 0 led lampen, gewoon heel nederland als het donker werd, zo een 2000 watt aan lampen en apparatuur aan in de avond. Haha, eerst allemaal energie zuinig worden, dan je energie zelf opwekken, hmm wat is hier mis? Terug naar de gloeilampen en kijken op marktplaats voor G-apparatuur. Wat een land, we willen vooruit, maar zolang we alles maar privatiseren, gaat dat nooooit lukken!

    Reageren
  • SSjaak

    Vraag: Hoe kan je technisch voorkomen dat er terug geleverd wordt? Wat zou je waar moeten installeren. Er zullen toch wel technische oplossingen zijn voor dit simpele probleem.

    Opmerking: Ik ben benieuwd wanneer heel Nederland stopt met terug leveren wat hiervan het effect is op de energiemaatschappijen en de overheid. Immers de teveel groene opgeleverde energie komt niet meer ter beschikking van de energiemaatschappijen.

    Reageren
    • SSjors

      @Sjaak
      Omvormer uit zetten, als het heel zonnig is en je hebt zelf geen verbruikers dan kan je beter de knop omzetten!
      Relatief goedkope optie is een boilervat met een warmte element van 3 kw erin..
      bij zonnig weer warm je dat op om te douchen of een warm zwembad te maken

      Reageren
  • MMark

    Weet iemand iemand of je enphase micro omvormers via de app kan uitschakelen?

    Reageren
    • HHuite

      @Mark
      Ja, je installateur.

      Reageren
  • PPiet Kuipers

    Ik wek 2500 kWh op en gebruik 1600 kWh, dus per saldo lever ik 900 kWh terug.
    Tot mijn verbazing moet ik van Vattenfall over 2500 kWh terugleverkosten betalen per 1 juli en niet over 900 kWh.
    Heb ze gebeld en dit klopt. Ze zeiden dat 9 van de 10 mensen dit niet weten.
    Ik vind het zeer vreemd.

    Reageren
  • MM.S.

    Ik heb mijn zonnepanelen al 3 jaar op de zolder staan, ze gaan ook niet het dak op zolang onze overheid samen met de energieproducenten het beleid blijven voeren om de kleingebruikers zoveel mogelijk uit te knijpen. Komt nog bij dat de gemeentes je WOZ ook verhogen als je zonnepanelen hebt. Dus wat mij betreft mag de hele energietransitie aan de kant geschoven worden of betaald worden door diegene die er het meeste geld aan verdienen.

    Reageren
  • MMar

    Dus… Wie weet waar ik de beste energie-vretende apparatuur kan halen. Elke dag airco’s laten draaien, afwasmachine met 2 messen laten draaien enz… Nog meer optie’s ?

    Energiezuinig doen we niet meer

    Reageren
    • AArchie

      Oplossing
      Als je veel geld hebt
      Een elektrische auto leasen probleem opgelost anders is het
      Diepvries elektrische fornuis verwarmingskachels
      Elektrische fietsen
      Om te veel energie die je over hebt daar aan op te maken

      Iedereen heeft een a dere oplossing
      Accu opslaan maar dat is nog in ontwikkeling

      Reageren
  • PPeter G

    Volgens mij is het gewoon zakkevullerij vanuit de energieleveranciers. Ze krijgen vanuit den Haag zakken vol subsidies (belastinggeld) en nu mag de gewone man ook nog eens extra betalen. Ze kunnen bij zonnig weer ook zonnepaneelweilanden uitzetten, zodat er niet te veel wordt opgewekt. Die vallen namelijk buiten de terugleverkosten regeling. Ik begrijp niet dat dit zomaar geaccepteerd wordt door onze landelijke vertegenwoordigers.

    Reageren
  • HHenk van der Laan

    Bij dynamisch stroomcontract mis ik de mogelijkheid van het combineren van een dynamisch stroomcontract plus een thuisbatterij. Dan hoef je beduidend minder moeite te doen om elke dag je stroomslurpers zelf slim aan te sturen.

    Maar het kan zelfs ook nog slimmer: De SolarEdge One in combinatie met een dynamisch energiecontract en een thuisbatterij verlost je helemaal van het zelf slim sturen van je stroomslurpers. En dat zonder verdere abonnementskosten voor het aansturen van al je huisapparatuur. En met je armen over elkaar zitten lekker wat geld verdienen op de onbalansmarkt.

    Reageren
  • RR

    Volgens mij zijn we het milieu aan het redden???
    Daarom hebben wij zonnepanelen, zodat we zelf energie opwekken, maar begrijp ik nu goed dat als ik te veel opwek ik nu meer energie moet gaan gebruiken!??? Waarom zou ik meer moeten gaan gebruik dan nodig is?, dat helpt het milieu toch niet???

    Ach ik snap het al.. het draait allemaal weer om geld en de energiebedrijven moeten er weer aan verdienen, maar dat doen ze toch al?, want ik verkoop mijn energie toch al goedkoper dan dat ik energie inkoop!!!

    Reageren
    • GGj

      @R dat komt omdat de energiebeheerder enexis en kornuiten het netwerk niet op pijl heeft en het overbelast dreigt te raken

      Reageren
  • AAe

    Sinds eind april ’24 , gaat Oxxio ook geld vragen voor teruglA

    Reageren
  • WWim

    Modelcontract heeft IEDERE leverancier verplicht en ZONDER terugleverkosten. Gewoon alleen Electra afsluiten, Gas ergens anders nemen. Als je MEER levert dan opneemt kost het niets extra’s en prijs maakt niet uit (want je levert meer terug dan je opneemt)

    Reageren
  • RRené

    Je gebruikte elektriciteit staat toch los van je opgewekte elektriciteit? Zover ik weet wordt in de meterkast niet eerst stroom van je panelen gekozen als je verbruikt. De meter registreerd alleen verbruik en teruglevering. Jaarlijks worden de twee met elkaar verrekend.

    Reageren
    • HHereIsTom

      @René Nee de stroom die je zonnepanelen opwekken wordt eerst verbruikt door de apparaten in je huis, als er dan nog wat overblijft gaat het door de meter, als je tekort komt wordt het aangevuld via de meter.
      Dus stel dat je panelen 800W opwekken en je verbruikt in huis 700W, dan gaat die 700W niet door de meter, maar de resterende 100W wordt wel teruggeleverd.
      Als je panelen 800W opwekken en het verbruik in huis is dan 1000W wordt de 800W van je panelen direct in huis verbruikt en haalt de resterende 200W door de meter van het net.

      Dus stel je wekt zo 2000kWh per op met de zonnepanelen en je hebt dan 600kWh daarvan al direct zelf voor de meter verbruikt lever je nog maar 1400kWh terug.

      Reageren
      • AArchie

        Als ik het goed begrijp

        Kun je liever nu gaan verwarmen met infrarood panelen in de winter
        Of bijverwarming en het gas uitlaten

        Reageren
    • JJan

      @René
      Hoi René, als je de wasmachine aan hebt terwijl je panelen stroom leveren, gaat die stroom eerst naar je wasmachine. Pas als je meer levert dan je wasmachine gebruikt, gaat het door naar de meterkast.

      Reageren
      • TTim

        @Jan dat klopt m.i. niet helemaal . Enkel als je maar 1 fase hebt of een ouderwetse meter die terugdraait. Als je verbruiker namelijk op een andere fase zit dan waar je PV op terug levert worden beiden apart geregistreerd. Je kan natuurlijk wel alle grote gebruikers zoals wasmachine, droger koelkast, vriezer, airco, afwasmachine, boiler enz. op dezelfde fase als de PV zetten maar dan loop je het gevaar dat de stop er regelmatig uitklapt.

        Reageren
  • JJohan.

    Daar ik geen sociale media heb kan ik mij niet aansluiten bij jullie.
    Helemaal mee eens dat de burger gepest word.
    Weer de grote bedrijven die wel mogen leveren met hun zonne parken,zo veel stoom leveren dat wij als particulier de schuld krijgen van te veel stroom op het net. Gaat nergens over behalve dat wij weer extra moeten betalen voor de terug geleverde stroom. Ontzien van het klimaat is de hoofd doel om zelf stroom op te wekken ook bij bewolkt weer en wind stil dan kan de kolen centrales stoppen . Oww nee dat kan niet want dan verdienen de Electric giganten niks meer.
    Neem nu electrische rijden . Laad je op als er geen zon is en wind stil is ja bruinkool uitstoot eerste klas. De volgende dag schieten de electrische auto,s voor bij ach toch geen uitstoot. Dat is dus en leugen. Meer uitstoot uit de bruinkool centrales dan ze ons doen voorschotelen.
    Ik heb de panelen genomen zo dat ik in de herfst winter ook stroom opwek die mij van stroom voorzien.
    Niet om terug te leveren aan de rijke staat. Dus je dan heb je met zinnige dagen te veel stroom. Niet mijn probleem. En al zekers niet van de generatie die na ons komt.

    Reageren
    • AAl

      @Johan.

      Ik zou toch eens wat meer lezen over hoe een energie centrale werkt. Je opmerking over hoe energie Maatschappijen vanwege kosten niet willen minderen slaat helaas kant noch wal.

      Je snapt dat er stoom opgewekt wordt met kolen? En dat je niet binnen een seconde kokend heet water hebt of dat het de seconde erna niet meer kookt? Bij warmen en afkoelen kost heel veel energie, levert veel milieu belasting op.

      Daarnaast is de alleen de directe opwekking van stroom zonder uitstoot.

      Het proces van ontginning van zeldzame materialen is desastreus, complete natuurgebieden worden kapot gemaakt. Daarnaast is er sprake van slavernij om die krengen te maken. Er moet heel veel capaciteit bij (achtervang en netwerk) om met de klappen van onzekere energie bronnen af te vangen. Wat denk je dat dit qua milieu schade doet?

      Nee, voor het milieu hoef je geen zonnepanelen te hebben. Dan is stabiele zeer energiedichtrijke kernenergie de enige echte oplossing

      Reageren
      • JJohn

        @john
        Beste @ AI
        Je hebt gedeeltelijk wel gelijk bruinkool centrales zijn gelukig in Nederland aan het verdwijnen of worden omgebouwd.
        Maar kerncentralens of nog beter kernfusiecentralens zijn voor opweking wel een betere oplossing, maar heelaas heeft onze overheid dit probleem veroorzaakt om jaren lang de mensen aan zonnenpanelen te helpen en in te zetten op wind energy en kerncentralens af te breken lopen we hierin minstens 15 jaar achter deze tijd zal toch op gevangenoeten worden

        Reageren
      • JJ Boschma

        @Al
        Kernafval ?

        Reageren
  • IIngrid

    Vandaag Clean Energy gesproken en ook zij bieden geen 3 jaar vast meer aan voor klanten met zonnepanelen.
    Ben weer terug bij af….

    Reageren
  • NNorbert Verbraak

    Ik vraag mij af of ik mijn zonnepanelen ook gewoon kan uitschakelen op het moment dat de teruglevering een kostenpost wordt?

    Verder verbaas ik mij over de macht van de energiebedrijven . Zij kunnen kennelijk bepalen dat de door zonnepaneelbezitters geleverde stroom gratis is of een negatieve waarde heeft. Dat is wel anders dan bij aardgas of olie tbv electiciteitsproductie. Dit gedrag roept de vraag of of er geen sprake is van een energiekartel?

    Reageren
    • MMarc Eekhout

      @Norbert Verbraak Volgens mij wordt de energieprijs vastgesteld door vraag en aanbod van de vele spelers op de energiemarkt. Spelers zijn niet alleen de energiebedrijven die consumenten van elektriciteit voorzien maar ook bijvoorbeeld energieproducenten zoals leveranciers van wind- of kernenergie, grote afnemers als Tata Steel en handelaren. Wordt er meer zonnestroom en windenergie op hetzelfde moment geleverd dan gebruikers van het grid halen dan moet de prijs wel erg laag of zelfs negatief worden om aanbieders over te halen te stoppen met produceren en afnemers te verleiden om meer stroom af te nemen. Ik denk dus niet dat er een kartel van energiebedrijven is die onderling uitmaken hoe weinig ik voor mijn zonnestroom ontvang.

      Reageren
    • JJohan

      @Norbert Verbraak

      Ja hoor. Je kan je panelen gewoon uitschakelen. Dit ga ik ook doen. Wat er nu gebeurd is puur Oplichting van de energiemaatschappijen.
      Er is geen probleem met het net. Dit wordt door de maatschappijen als dwangmiddelen gebruikt om meer van de burger te stelen.
      Daarbij is onze overheid zoooo dom dat ze helemaal niet snappen.
      Dat de energiemaatschappijen nu gewoon de kern van de salderingsregeling, die de overheid heeft ingesteld onderuit halen.

      Reageren
  • GGoel

    Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

    Reageren
  • JJP Stevens

    Clean Energy 3 jaar vast contract (met zonnepanelen) ook niet meer beschikbaar helaas….

    Reageren
    • GGoel

      @JP Stevens

      Met Zonneplan Dynamische Energie ben je gunstiger uit!

      Reageren
  • JJteisses

    Als we als consument nu ook leverkosten in rekening brengen! kunnen we die tegen elkaar weg strepen.
    We kunnen als consument nog steeds teveel gekocht materiaal of spullen kosteloos retour brengen.

    Reageren
    • GGoel

      @Jteisses

      Gewoon dynamische energie nemen, ben je gunstiger uit dan met vast/variabel, ook (juist!) met zonnepanelen.

      Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

      Reageren
  • MMac

    Gewoon alle zonnenpanelen op een vast tijd stip tergelijk uit doen

    Reageren
    • GGoel

      @Mac

      Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

      Reageren
  • RRené

    Volgens mij is het technisch onmogelijk om aan het net te leveren als dat niet gelijktijdig op een andere plaats wordt afgenomen. Dan zou je namelijk het elektriciteitsnetwerk gaan opwarmen met je geleverde energie. Wat wel kan, is dat energiecentrales, groen, grijs en zwaar vervuilend, de productie gaan afschakelen op die momenten. Ik zou wel eens willen weten volgens welke regels dat gaat en hoe dit fair geregeld kan worden zonder dat de rekening bij consument/producenten komt te liggen en de commerciële energie producenten met alle winst gaan lopen

    Reageren
  • AAlex

    Optie 1 werkt niet omdat die energieleveranciers een vaste vergoeding gaan vragen ongeacht wat je saldeert of teruglevert. Altijd betalen dus, in de winter betaal je dus meer dan het oplevert.

    Reageren
  • VVraag

    Waarom zou Vattenval gestopt zijn met de 3 jarige contracten?

    Reageren
    • GGoel

      @Vraag

      Wat maakt jou de energieleverancier eigenlijk uit? Gewoon de goedkoopste kiezen!
      Gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina. En vergeet daarna niet te klikken op “Check Tarieven” bij de verschillende aanbiedingen om goed te vergelijken.

      Reageren
      • VVraag

        @Goel

        Nou, ik heb dus 16 feb vlak voor de mogelijheid “offline” ging, als eigenaar van zonnepanelen, bij Vattenval een 3 jarig contract afgesloten. Nu vraag ik mij af waarom vattenval dit opeens niet meer aanbiedt. Is het voor hen niet winstgevend, of gaan ze tzt juist lagere concurrerender prijzen rekenen bijvoorbeeld. Heb nu nog een weekje bedenktijd over om te switchen, maar vraag me af wat wijsheid is. Heb net een jaar dynamisch uitgeprobeerd,maar met moeite gemiddeld 27,7 ct betaald per kwh en voor 24,2 ct teruggeleverd (met alle risico’s die een dynamisch contract toch heeft). Wil nu eigenlijk graag geen/minder risico’s lopen wat dat betreft.

        Reageren
        • GGoel

          @Vraag

          Met de terugleververgoeding is dynamisch tegenwoordig met zonnepanelen gunstiger.

          Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

          Reageren
          • VVraag

            @Goel

            Met terugleververgoeding misschien wel ja, maar heb nu dus een contract zonder terugleververgoeding afgesloten..

            Reageren
          • GGoel

            @Vraag

            Dan ben je er op tijd bijgeweest, netjes!

            Maar om de discussie breder te trekken, het zou beter zijn als de saldering (toch) wordt opgeheven. Niet nodig, oneerlijk, duur, en marktverstorend.

            Reageren
  • GGeert

    Gulf heeft 5 jaar contracten, heb ik ook met zonnepanelen teruggave

    Reageren
    • TTeuni

      @Geert
      Gulf,nooit van gehoord.
      Hoe werken hun met de gas en electriciteits prijzen.
      Ben benieuwd.
      5 jaar is wel lang.
      Vattenfall is zelfs met 3 jaar contract gestopt.
      Groetjes

      Reageren
    • RR. Stevens

      @Geert
      Is dat nog wel zo. ik zie alleen 1 of 3 jaar op de site. En berekenen ze geen terugleverkosten? Telefonisch lastig bereikbaar.

      Reageren
  • GGoel

    @Goel

    Dit is het antwoord op de vraag of saldering nog wel nodig is.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.