Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo vermijd je terugleverkosten voor zonnepanelen (3 opties)

Doordat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het voor huishoudens gunstig om hun goedkope stroom in de zonnige maanden weg te strepen tegen de dure stroom die ze in de donkere maanden van het jaar afnemen.

Echter, energieleveranciers lijken hier nu zelf een stokje voor te steken. Verschillende energiebedrijven zouden op zoek zijn naar een ‘geschikte oplossing’ om de kosten van het salderen ‘eerlijker’ te verdelen.

Dat terugleverkosten, zoals bij Vandebron en Budget Energie, de nieuwe standaard worden voor huishoudens met zonnepanelen, sluit ik dan ook niet uit.

Terugleverkosten voorkomen

Gelukkig kan jij als consument zelf iets doen om te voorkomen dat je straks terugleverkosten moet gaan betalen.

Hieronder bespreek ik drie opties en nog een out-of-the box bonustip. Optie 2 paste ik onlangs zelf toe.

Optie 1: Zonnestroom zelf gebruiken

De terugleverkosten stapelen zich op voor iedere kilowattuur aan opgewekte elektriciteit die je niet direct in je huishouden kwijt kunt.

De meest eenvoudige manier om terugleverkosten te voorkomen, is dus door zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit direct op te maken.

Eén zonnepaneel levert snel 350 Wattuur op als de zon schijnt. Als je er 8 hebt moet je in één uur dus 2,8 kilowattuur uur verbruiken om niet terug te leveren. Dat is vrij veel. Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld maar zo’n 25 tot 35 Watt, ofwel 0,025 tot 0,035 kWh per uur.

Het idee is dus om apparaten in te schakelen die veel stroom verbruiken, maar waar je ook wat aan hebt.

Voorbeelden:

 • Wasmachine en droger
 • Airco (koelen of verwarmen)
 • Warmtepomp (die soms ook kan koelen)
 • Elektrische boilers
 • Laadpaal voor elektrische auto

Een andere optie is een thuisbatterij waarbij je de opgewekte stroom overdag op een ander moment kunt inzetten. Maar die zijn momenteel nog duur en hebben een te lange terugverdientijd.

Optie 2: Langdurig energiecontract afsluiten

Een andere interessante strategie tegen mogelijke toekomstige kosten, zoals terugleverkosten, is het afsluiten van een langdurig vast energiecontract. Het liefst voor twee of drie jaar.

Op deze manier zet je de leveringsvoorwaarden voor het terugleveren van zonnestroom aan het net vast, wat bescherming biedt tegen toekomstige wijzigingen, zoals de invoer van terugleverkosten.

Een twee- of driejarig contract in combinatie met zonnepanelen – en zonder terugleverkosten – is echter zeer schaars.

Alleen de onderstaande bedrijven bieden op dit moment (15 februari 2024) zo’n contract aan:

 • Vattenfall (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar
 • Clean Energy (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar

Update 6 maart 2024: de beste optie is om nu een vast jaarcontract af te sluiten bij Energiedirect, Eneco of Oxxio. Bij deze energieleveranciers zijn de tarieven gunstig en zijn er nog geen terugleverkosten.

Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak liggen en heb deze week besloten om mijn stroomcontract bij Vattenfall onder te brengen voor drie jaar. Gas heb ik los geregeld via Engie, omdat zij mij destijds de laagste gasprijs boden: 1,185 euro per kuub.

Let op: deze methode werkt niet als de overheid straks alsnog de salderingsgsregeling gaat afbouwen. Je energiecontract is altijd onderhevig aan de wetgeving.

Optie 3: Dynamisch contract

Een laatste alternatief is om een dynamisch contract af te sluiten voor stroom (en gas). De kans dat dynamische energie-aanbieders terugleverkosten gaan invoeren, acht ik nihil.

Bij een dynamisch energiecontract heb je namelijk te maken met (sterk) wisselende uurprijzen voor elektriciteit. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je zonnepanelen het meeste energie opwekken, zijn de elektriciteitsprijzen doorgaans lager dan in de avonduren.

Door als gebruiker strategisch om te gaan met je energieverbruik, kun je hier voordeel uit halen. Dit sluit aan bij het eerder genoemde advies (optie 1) om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom te gebruiken. Bij een contract met dynamische prijzen wordt dit nog aantrekkelijker, omdat je exact weet op welke momenten de kosten voor elektriciteit het laagst (en het hoogst) zijn.

Bonus: neem een modelcontract

Een out-of-the-box optie is het kiezen voor een modelcontract. Dit is een variabel energiecontract met verregaande standaardisering. De tarieven kunnen wijzigen op 1 januari en 1 juli.

Bij alle leveranciers bestaat de opbouw van het modelcontract uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. De algemene voorwaarden zijn volgens het model van Energie-Nederland.

Terugleverkosten zie je niet terug in een modelcontract. Dat is ook niet gek, want het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.

Kortom, je kunt dus gewoon bij Budget Energie of Vandebron een modelcontract afsluiten, waarbij je niet te maken hebt met terugleverkosten.

Mogelijk nadeel

Het belangrijkste nadeel van een modelcontract is dat de tarieven vaak een stuk hoger liggen dan de tarieven die leveranciers online aanbieden. Nu maakt dat weinig uit als je alleen een stroomcontract afsluit en je je eigen verbruik volledig kunt salderen.

Benieuwd naar de actuele status van terugleverkosten bij de energieleveranciers? Een overzicht met alle leveranciers die op dit moment terugleverkosten hanteren (en welke niet) vind je hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

345 reacties

 • WWim

  Modelcontract heeft IEDERE leverancier verplicht en ZONDER terugleverkosten. Gewoon alleen Electra afsluiten, Gas ergens anders nemen. Als je MEER levert dan opneemt kost het niets extra’s en prijs maakt niet uit (want je levert meer terug dan je opneemt)

  Reageren
 • RRené

  Je gebruikte elektriciteit staat toch los van je opgewekte elektriciteit? Zover ik weet wordt in de meterkast niet eerst stroom van je panelen gekozen als je verbruikt. De meter registreerd alleen verbruik en teruglevering. Jaarlijks worden de twee met elkaar verrekend.

  Reageren
  • HHereIsTom

   @René Nee de stroom die je zonnepanelen opwekken wordt eerst verbruikt door de apparaten in je huis, als er dan nog wat overblijft gaat het door de meter, als je tekort komt wordt het aangevuld via de meter.
   Dus stel dat je panelen 800W opwekken en je verbruikt in huis 700W, dan gaat die 700W niet door de meter, maar de resterende 100W wordt wel teruggeleverd.
   Als je panelen 800W opwekken en het verbruik in huis is dan 1000W wordt de 800W van je panelen direct in huis verbruikt en haalt de resterende 200W door de meter van het net.

   Dus stel je wekt zo 2000kWh per op met de zonnepanelen en je hebt dan 600kWh daarvan al direct zelf voor de meter verbruikt lever je nog maar 1400kWh terug.

   Reageren
 • JJohan.

  Daar ik geen sociale media heb kan ik mij niet aansluiten bij jullie.
  Helemaal mee eens dat de burger gepest word.
  Weer de grote bedrijven die wel mogen leveren met hun zonne parken,zo veel stoom leveren dat wij als particulier de schuld krijgen van te veel stroom op het net. Gaat nergens over behalve dat wij weer extra moeten betalen voor de terug geleverde stroom. Ontzien van het klimaat is de hoofd doel om zelf stroom op te wekken ook bij bewolkt weer en wind stil dan kan de kolen centrales stoppen . Oww nee dat kan niet want dan verdienen de Electric giganten niks meer.
  Neem nu electrische rijden . Laad je op als er geen zon is en wind stil is ja bruinkool uitstoot eerste klas. De volgende dag schieten de electrische auto,s voor bij ach toch geen uitstoot. Dat is dus en leugen. Meer uitstoot uit de bruinkool centrales dan ze ons doen voorschotelen.
  Ik heb de panelen genomen zo dat ik in de herfst winter ook stroom opwek die mij van stroom voorzien.
  Niet om terug te leveren aan de rijke staat. Dus je dan heb je met zinnige dagen te veel stroom. Niet mijn probleem. En al zekers niet van de generatie die na ons komt.

  Reageren
  • AAl

   @Johan.

   Ik zou toch eens wat meer lezen over hoe een energie centrale werkt. Je opmerking over hoe energie Maatschappijen vanwege kosten niet willen minderen slaat helaas kant noch wal.

   Je snapt dat er stoom opgewekt wordt met kolen? En dat je niet binnen een seconde kokend heet water hebt of dat het de seconde erna niet meer kookt? Bij warmen en afkoelen kost heel veel energie, levert veel milieu belasting op.

   Daarnaast is de alleen de directe opwekking van stroom zonder uitstoot.

   Het proces van ontginning van zeldzame materialen is desastreus, complete natuurgebieden worden kapot gemaakt. Daarnaast is er sprake van slavernij om die krengen te maken. Er moet heel veel capaciteit bij (achtervang en netwerk) om met de klappen van onzekere energie bronnen af te vangen. Wat denk je dat dit qua milieu schade doet?

   Nee, voor het milieu hoef je geen zonnepanelen te hebben. Dan is stabiele zeer energiedichtrijke kernenergie de enige echte oplossing

   Reageren
   • JJohn

    @john
    Beste @ AI
    Je hebt gedeeltelijk wel gelijk bruinkool centrales zijn gelukig in Nederland aan het verdwijnen of worden omgebouwd.
    Maar kerncentralens of nog beter kernfusiecentralens zijn voor opweking wel een betere oplossing, maar heelaas heeft onze overheid dit probleem veroorzaakt om jaren lang de mensen aan zonnenpanelen te helpen en in te zetten op wind energy en kerncentralens af te breken lopen we hierin minstens 15 jaar achter deze tijd zal toch op gevangenoeten worden

    Reageren
 • IIngrid

  Vandaag Clean Energy gesproken en ook zij bieden geen 3 jaar vast meer aan voor klanten met zonnepanelen.
  Ben weer terug bij af….

  Reageren
 • NNorbert Verbraak

  Ik vraag mij af of ik mijn zonnepanelen ook gewoon kan uitschakelen op het moment dat de teruglevering een kostenpost wordt?

  Verder verbaas ik mij over de macht van de energiebedrijven . Zij kunnen kennelijk bepalen dat de door zonnepaneelbezitters geleverde stroom gratis is of een negatieve waarde heeft. Dat is wel anders dan bij aardgas of olie tbv electiciteitsproductie. Dit gedrag roept de vraag of of er geen sprake is van een energiekartel?

  Reageren
  • MMarc Eekhout

   @Norbert Verbraak Volgens mij wordt de energieprijs vastgesteld door vraag en aanbod van de vele spelers op de energiemarkt. Spelers zijn niet alleen de energiebedrijven die consumenten van elektriciteit voorzien maar ook bijvoorbeeld energieproducenten zoals leveranciers van wind- of kernenergie, grote afnemers als Tata Steel en handelaren. Wordt er meer zonnestroom en windenergie op hetzelfde moment geleverd dan gebruikers van het grid halen dan moet de prijs wel erg laag of zelfs negatief worden om aanbieders over te halen te stoppen met produceren en afnemers te verleiden om meer stroom af te nemen. Ik denk dus niet dat er een kartel van energiebedrijven is die onderling uitmaken hoe weinig ik voor mijn zonnestroom ontvang.

   Reageren
  • JJohan

   @Norbert Verbraak

   Ja hoor. Je kan je panelen gewoon uitschakelen. Dit ga ik ook doen. Wat er nu gebeurd is puur Oplichting van de energiemaatschappijen.
   Er is geen probleem met het net. Dit wordt door de maatschappijen als dwangmiddelen gebruikt om meer van de burger te stelen.
   Daarbij is onze overheid zoooo dom dat ze helemaal niet snappen.
   Dat de energiemaatschappijen nu gewoon de kern van de salderingsregeling, die de overheid heeft ingesteld onderuit halen.

   Reageren
 • GGoel

  Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

  Reageren
 • JJP Stevens

  Clean Energy 3 jaar vast contract (met zonnepanelen) ook niet meer beschikbaar helaas….

  Reageren
  • GGoel

   @JP Stevens

   Met Zonneplan Dynamische Energie ben je gunstiger uit!

   Reageren
 • JJteisses

  Als we als consument nu ook leverkosten in rekening brengen! kunnen we die tegen elkaar weg strepen.
  We kunnen als consument nog steeds teveel gekocht materiaal of spullen kosteloos retour brengen.

  Reageren
  • GGoel

   @Jteisses

   Gewoon dynamische energie nemen, ben je gunstiger uit dan met vast/variabel, ook (juist!) met zonnepanelen.

   Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

   Reageren
 • MMac

  Gewoon alle zonnenpanelen op een vast tijd stip tergelijk uit doen

  Reageren
  • GGoel

   @Mac

   Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

   Reageren
 • RRené

  Volgens mij is het technisch onmogelijk om aan het net te leveren als dat niet gelijktijdig op een andere plaats wordt afgenomen. Dan zou je namelijk het elektriciteitsnetwerk gaan opwarmen met je geleverde energie. Wat wel kan, is dat energiecentrales, groen, grijs en zwaar vervuilend, de productie gaan afschakelen op die momenten. Ik zou wel eens willen weten volgens welke regels dat gaat en hoe dit fair geregeld kan worden zonder dat de rekening bij consument/producenten komt te liggen en de commerciële energie producenten met alle winst gaan lopen

  Reageren
 • AAlex

  Optie 1 werkt niet omdat die energieleveranciers een vaste vergoeding gaan vragen ongeacht wat je saldeert of teruglevert. Altijd betalen dus, in de winter betaal je dus meer dan het oplevert.

  Reageren
 • VVraag

  Waarom zou Vattenval gestopt zijn met de 3 jarige contracten?

  Reageren
  • GGoel

   @Vraag

   Wat maakt jou de energieleverancier eigenlijk uit? Gewoon de goedkoopste kiezen!
   Gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina. En vergeet daarna niet te klikken op “Check Tarieven” bij de verschillende aanbiedingen om goed te vergelijken.

   Reageren
   • VVraag

    @Goel

    Nou, ik heb dus 16 feb vlak voor de mogelijheid “offline” ging, als eigenaar van zonnepanelen, bij Vattenval een 3 jarig contract afgesloten. Nu vraag ik mij af waarom vattenval dit opeens niet meer aanbiedt. Is het voor hen niet winstgevend, of gaan ze tzt juist lagere concurrerender prijzen rekenen bijvoorbeeld. Heb nu nog een weekje bedenktijd over om te switchen, maar vraag me af wat wijsheid is. Heb net een jaar dynamisch uitgeprobeerd,maar met moeite gemiddeld 27,7 ct betaald per kwh en voor 24,2 ct teruggeleverd (met alle risico’s die een dynamisch contract toch heeft). Wil nu eigenlijk graag geen/minder risico’s lopen wat dat betreft.

    Reageren
    • GGoel

     @Vraag

     Met de terugleververgoeding is dynamisch tegenwoordig met zonnepanelen gunstiger.

     Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

     Reageren
     • VVraag

      @Goel

      Met terugleververgoeding misschien wel ja, maar heb nu dus een contract zonder terugleververgoeding afgesloten..

      Reageren
     • GGoel

      @Vraag

      Dan ben je er op tijd bijgeweest, netjes!

      Maar om de discussie breder te trekken, het zou beter zijn als de saldering (toch) wordt opgeheven. Niet nodig, oneerlijk, duur, en marktverstorend.

      Reageren
 • GGeert

  Gulf heeft 5 jaar contracten, heb ik ook met zonnepanelen teruggave

  Reageren
  • TTeuni

   @Geert
   Gulf,nooit van gehoord.
   Hoe werken hun met de gas en electriciteits prijzen.
   Ben benieuwd.
   5 jaar is wel lang.
   Vattenfall is zelfs met 3 jaar contract gestopt.
   Groetjes

   Reageren
  • RR. Stevens

   @Geert
   Is dat nog wel zo. ik zie alleen 1 of 3 jaar op de site. En berekenen ze geen terugleverkosten? Telefonisch lastig bereikbaar.

   Reageren
 • GGoel

  @Goel

  Dit is het antwoord op de vraag of saldering nog wel nodig is.

  Reageren
 • GGoel

  Blijven zonnepanelen zonder salderen interessant?

  Ja! Daar kunnen we een duidelijk antwoord op geven. Salderingsregeling of niet: zonnepanelen blijven een investering met een enorm hoog rendement. En onderzoeksinstituut TNO bevestigt dit met hun onderzoek in 2022. Bij aanschaf van zonnepanelen in 2022 geldt een terugverdientijd van 5 jaar. Schaf je in 2027 zonnepanelen aan dan is de terugverdientijd 7 jaar. Maar zelfs zonder salderingsregeling, en dus na 2030, blijft de terugverdientijd onder de 9 jaar volgens TNO.

  Reageren
  • TTheo

   @Goel
   dat moet je juist opnieuw uitrekenen met de “boete” zoals VanDeBron die rekent.
   Het resultaat zal/kan zijn dat het vele, vele jaren langer duurt.

   Bovendien het is nu totaal onduidelijk wat er gaat gebeuren, want de minister vindt nog steeds dat de saldering afgebouwd wordt.

   Ik heb zelf 18 panelen en in april verloopt mijn contract….

   Reageren
   • GGoel

    @Theo

    Met Dynamische Energie verdienen zonnepanelen zich tussen de 4 en 6 jaar terug; daarna dus puur winst!
    Google op “Zonneplan terugverdientijd zonnepanelen”.

    Reageren
 • JJoke

  Is het niet mogelijk als de zonnepanelen teveel energie leveren ze uit te schakelen?

  Reageren
  • GGoel

   @Joke

   Ja, zelfs automatisch. Wordt ook steeds meer gedaan bij dynamisch negatieve energieprijzen.

   Reageren
 • BBert

  4e ‘ deastische’ maatregel om teruglever kosten te voorkomen als de omvormer niet ‘ geknepen ‘ kan worden: op momenten van overschot een kachel inschakelen in de voortuin..

  Reageren
 • DDiana

  Ik heb een 5-jarig contract bij Essent. Deze heeft nog een restant looptijd van 3 jaar.
  Mogen zij mei teruglever kosten in rekening beengen ?

  Reageren
  • PPrter

   @Diana
   Niet tijdens het huidige lopende contract.Tenxij dat is besproken bij afsluiten van huidig contract.Lres daarom voorwaarden en kleine letters goed na.

   Reageren
 • GGodfried

  In andere landen kennen ze de salderingsregeling niet! Daar zijn veel meer thuisaccu’s in gebruik: al 630.000! Vorig jaar waren er meer dan 200.000 bijgekomen. Wij zijn verwend omdat het hier bestaat dat je zonnestroom levert die niets opbrengt omdat er zo’n groot aanbod is in de zomer terwijl je die mag wegstrepen tegen dure stroom in de winter. Dit systeem bestaat nergens ter wereld. De norm zal worden dat je je eigen stroom verbruikt of opslaat. Dus overdag je wasjes draaien, vaatwasser ook. Auto laden, thuisaccu laden.
  Ik heb een flexibel contract en zie dat ik in de zomer geld krijg om stroom te verbruiken. Op die momenten zet ik mijn panelen uit omdat ik moet betalen om mijn stroom aan het net te leveren. Zo voorkom ik dat.

  Reageren
  • RRalph

   @Godfried kan kloppen maar wij in Nederland worstelen met de hoge gasprijs en het gasloos worden icm een warmtepomp. Daar kan geen accupakket niet tegenop. En iedereen wist dat het langzaam werd afgebouwd maar dan namen ze voor lief. Maar nu enkele energiemaatschappijen geld gaan incasseren als je teruglevert , valt natuurlijk niet recht te praten. Dan hadden die mensen nooit 15-20k uitgegeven om van het gas af te gaan.

   Reageren
  • PP.Moore

   @Godfried

   Hoe sla ik de zonnepaneel uit?

   Reageren
 • WWRM

  Volgens Jetten zijn consumenten chagrijnig van energie maatschappijen

  Persoonlijk denk ik dat we eerder chagrijnig moeten zijn van zijn klimaat beleid en de torenhoge energie belasting en zijn groot sprookjesbooek

  Reageren
 • OOuwe Kaas

  Je denkt wat kan ik bijdragen aan een beter milieu. Inversteerd duizenden euro’s. Begint het gezeik van mensen over nadeel / geen geld etc…!
  Krijg allemaal de tandjes.

  Reageren
  • HHenrie

   @Ouwe Kaas ik heb mijn kostbare centen geïnvesteerd in zonnepanelen omdat ik daarmee na de ingecalculeerde terugverdientijd uiteindelijk gewoon netto geld overhoudt. Niet voor milieu of klimaat. Maar voor een lagere energierekening: de pegels!

   Nu mag ik gaan betalen voor mijn teruggeleverde stroom, zodat de buitenlandse energiegiganten er nog meer winst kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. Dus, ja, ik voel me bekocht!

   Reageren
 • MMeine

  Clean energy is ondertussen de enige partij die nog 3 jaar vast aanbiedt als je zonnepanelen hebt. Vandaag 17 feb afgesloten.

  Reageren
  • JJohanG

   @Meine
   +1 afgesloten op de 16e

   Reageren
  • HHarry

   @Meine

   Met teruglevering kan bij hen ook niet meer.

   Reageren
   • GGerhard

    Ik heb 16-2 ook nog een 3 jarig contract af kunnen sluiten voor alleen stroom icm zonnepanelen bij Clean Energy (ik zie zoals Harry zegt, dat het nu niet meer kan) Heb zojuist het contract binnen en zover ik kan zien geen addertjes onder het gras. Wel een wat lage terugleververgoeding van 0,08. Echter maakt het voor ons niet veel uit. Wij hebben het aantal zonnepanelen afgestemd op ons verbruik.

    Reageren
 • Ppeter

  Bij Vandebron zojuist afgesloten: 3 jaar vast met 10 zonnepanelen!

  Reageren
  • WWRM

   @peter Iedereen meldt de terug lever kosten maar vergeet te melden dat Vandebron de hoogste terug lever vergoeding heeft

   Reageren
 • BBas

  Ik heb al meerdere malen in reacties aangegeven dat zogenaamde dynamische contracten de beste oplossing is voor eigenaren met zonnepanelen. Meestal reageren hier mensen op met de meest onzinnige opmerkingen. Vaak door onkunde en geen kennis over hoe deze contracten werken. Ze denken dat je ieder uur moet kijken wat de prijs is. De prijzen zijn de dag ervoor al om 15.00 uur bekend. Je weet dan op welke momenten de volgende dag je huishoudelijke apparatuur kunt programeren en het juiste moment kunt kiezen om je electrische auto te laden ( tenminste als je een eigen laadpaal hebt) In het laatste geval ben je zelfs een dief van eigen portemonnee als je geen dynamisch contract heb.

  Reageren
  • SSimon

   @Bas: klopt. We zijn al wat ouder. Kinderen de deur uit. We programmeren de vaatwasser en wasmachine op de momenten dat we goedkope stroom hebben of veel zon energie. En de laatste twee jaar heeft ons dat geen windeieren opgeleverd.

   Reageren
  • GGMDW

   @Bas
   Als je een elektrische auto rijd is dat meestal een leaseauto. Deze auto gebruik je om naar je werk te gaan en staat dus overdag niet thuis als het zonnetje schijnt. Beetje lastig om dan thuis je opgewekte zonne-energie in de accu van je auto te proppen 🙂

   Reageren
   • BBas

    @GMD
    Hoezo uitsluitend lease. Heb al ruim 2 jaar eigen el. auto en 15 jaar gepensioneerd.

    Reageren
  • RRhythmica

   @Bas
   Klinkt allemaal mooi als je de hele dag thuis zit. Maar de meeste mensen hebben een auto om me naar hun werk te komen en zijn dus overdag (lees als de zon schijnt) niet thuis om hun auto te laden, wasjes te draaien etc.

   Reageren
 • CChristine

  In Belgie kan je zonneenergue van je buren kopen. Ik blij en buren blij en er wirdt geen energue weggegooid zo.

  Reageren
  • RRC

   @Christine
   kan in NL ook met een app. Je kunt dan zelf in overleg bepalen voor hoeveel je je stroom verkoopt.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.