Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Salderingsregeling blijft intact: meer energiebedrijven met terugleverkosten verwacht

De kogel is door de kerk. De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt voorlopig niet afgebouwd. Er blijkt in de Eerste Kamer geen meerderheid voor een wetsvoorstel dat salderen stapsgewijs moet afbouwen vanaf 2025. Onder meer de twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, stemmen tegen.

Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen stroom die ze in zonnige maanden opwekken, kunnen blijven wegstrepen tegen de stroom die ze in de donkere maanden afnemen van het elektriciteitsnet.

Afbouw salderingsregeling

In de Eerste Kamer lag vandaag (13 februari) een wetsvoorstel klaar om salderen stapsgewijs minder aantrekkelijk te maken voor huishoudens. Reden hiervoor is dat het de overheid veel geld kost en het niet eerlijk zou zijn voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Afbouw salderingsregeling volgens het wetsvoorstel:

JaarSalderingspercentage
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Iemand die in 2025 voor 4.500 kWh aan stroom zou afnemen van het elektriciteitsnet en 3.200 kWh teruglevert via zonnepanelen, zou volgens de nieuwe salderingsregeling dan 64 procent van de afgenomen stroom, dus 2.880 kWh, mogen salderen.

Voor de overgebleven 320 kWh die niet onder de salderingsregeling valt, zou men dan een redelijke terugleververgoeding ontvangen van 80 procent van de kale stroomprijs.

Gat in de begroting

Nu de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters heeft gestemd, staat de overheid voor een financiële uitdaging. Er is geen reserveplan, waardoor er gezocht moet worden naar extra geld om het oplopende tekort te dekken. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie had gewaarschuwd dat dit zou gebeuren en benadrukt nu de ernst van de situatie.

Door deze beslissing mist de overheid een hoop inkomsten, vooral omdat het aantal zonnepanelen blijft groeien. Van 2025 tot 2031 loopt dit tekort op tot 2,8 miljard euro, met daarna jaarlijks een verlies van 717 miljoen euro.

Meer energieleveranciers met terugleverkosten

Energieleveranciers nemen steeds vaker zelf stappen om het salderen voor huishoudens minder aantrekkelijk te maken. Dit doen zij door het invoeren van zogenaamde ’terugleverkosten’, die worden betaald voor de stroom die door zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net. Dit geldt zowel voor de netto teruggeleverde elektriciteit als voor de stroom die gesaldeerd wordt.

Het voortbestaan van de huidige salderingsregeling zet de deur wagenwijd open voor energieleveranciers om terugleverkosten te gaan heffen bij zonnepaneelbezitters. Ik geef je het op een briefje dat we meer energiebedrijven zullen zien die dergelijke heffingen introduceren.”

Thomas van Campenhout (trendwatcher energie)

Terugleverkosten worden ingevoerd omdat de regels voor het terugleveren van stroom niet helemaal eerlijk werken. In de zomer hebben we vaak te veel zonnestroom, wat de prijs van elektriciteit omlaag brengt. Maar in de winter, als we meer stroom nodig hebben, moet deze stroom soms van dure gascentrales moet komen. Deze disbalans kost de energiebedrijven veel geld.

5 leveranciers

Op dit moment werken er nog maar vijf energieleveranciers met terugleverkosten:

  1. Vandebron
  2. Budget Energie
  3. OM Energie
  4. Energie VanOns
  5. Vrijopnaam

Maar dat kan dus op korte termijn snel gaan veranderen.

Om je zelf te beschermen tegen de (mogelijke) komst van terugleverkosten kun je je tarieven en voorwaarden vast zetten door te kiezen voor een vast energiecontract van 1 of 3 jaar.

Terugverdientijd

Huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen, doen er goed aan zich bewust te zijn dat de terugverdientijd van zonnepanelen kan gaan verschuiven als de energieleverancier terugleverkosten gaat hanteren.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

13 reacties

  • GGoel

    Zonder salderingsregeling blijft de terugverdientijd onder de 9 jaar volgens een TNO onderzoek in 2022.

    Ondertussen zijn de prijzen van zonnepanelen ook nog eens gehalveerd!

    Reageren
  • JJacob Huis

    Eerst moet iedereen aan de zonnepanelen. Nu we daar zo veel als mogelijk gehoor aan is geven, wordt je daarvoor gestraft. Fijne overheid. Lekker betrouwbaar.

    Reageren
  • WWRM

    Gisteren heeft de groene khmer in het stof gebeten en wellicht komt toch in zicht dat Wilders zei dat al die groene plannen kunnen door de shredder

    Wellicht hebben zijn tegenstrevers hem de grootste dienst bewezen

    Reageren
  • AAdri

    Energie maatschappijen kopen gas ruim van te voren in . Dus kunnen ze ook de energie centrale aanpassen als er weinig vraag is in de zomer .
    Essent heeft zelf de zonnepanelen aangeprezen en verkocht = dubbele winst .
    Nu krijgen de grote aandeelhouders in Zwitserland , eigenaars van Essent, minder geld binnen en binnen ze piepen Waar komt de 1,35 miljard dan weg voor de huishoudens die geen eigen zonnepanelen hebben . Ik heb duchtig moeten sparen om de zonnepanelen te kunnen plaatsen . Nu wordt mijn spaargeld weer belast door een private onderneming als ik moet betalen voor de terugleverkosten .Overheid krijgt wel geld binnen nl de BTW op de panelen voor plaatsen van de panelen . De bedrijven die plaatsen hebben ook mensen op de loonlijst betalen ze ook premie voor .

    Reageren
    • SSyntessio

      @Adri
      Zonnepanelen zijn vrijgesteld van BTW

      Reageren
  • WWRM

    Van mijn zijde zijn er slechts 2 insteken

    Rob Jetten heeft in het stof gebeten

    Had ik alsnog zonnepanelen genomen of gekregen had ik geld bij moeten leggen zonder salderingsregeling

    Misschien was de uitkomst de minst schadelijke en wat gebleven is nog steeds niet voorspelbaar en de onzekerheid in de markt is gebleven

    Reageren
  • RRikoo

    Ik begrijp nog steeds niet waarom leveranciers TERUGLEVERKOSTEN denken te mogen rekenen.
    In de zomer hebben we te veel zonnestroom, waardoor de inkoopprijs lager is, kennelijk mede dank zij zonnepanelen van particulieren, bedrijven en zonneparken.
    Resultaat: de inkoopprijs zakt, wat een voordeel is voor de energieleverancier, want die koopt lager in, terwijl de contractueel afgesproken verkoopprijs met de gebruiker even hoog blijft.
    Voordat die zomerpiek door zonnepanelen ontstond, werd electriciteit opgewekt door kolencentrales en was de zomerprijs niet veel lager dan de winterprijs.
    Hogere inkoopprijzen in de winter dan als argument?
    Nee, in ieder geval niet meer dan voorheen, toen de centrales zomer en winter voluit moesten draaien.
    Conclusie: Door de lagere zomerinkoop daalde de jaargemiddelde inkoopprijs ten opzichte van het verleden.
    De disbalans zoals hij hier wordt uitgelegd kan alleen maar voordelig uitvallen voor de energieverkopers.
    Het lijkt er eerder op dat Vandebron en consorten een drogreden hebben gevonden omhet voordeelje van zonnepaneelbezitters goeddeels in hun eigen zak te laten verdwijnen.
    Er is een lichtpuntje: We hebben Jetten desgevraagd horen zeggen dat hij maatregelen zal nemen de leveranciers die kosten in rekening brengen terwijl ze die zelf niet hebben aan te laten pakken door de ACM. Tot die tijd mijden we een aantal leveranciers zorgvuldig….

    Reageren
    • EEmiel

      Hoi Rikoo,
      Je slaat de spijker op de kop! Ik had net zo’n theorie maar ik begon aan mezelf te twijfelen. Jij hebt mijn idee weer bevestigd. Gelukkig!

      Reageren
    • GGoel

      @Rikoo

      Nu moeten energiemaatschappijen in de zomer vaak (fors) toeleggen, vanaf <17ct (belasting bij energieprijs €0,00 per kWh). Die kosten worden gemaakt door het teveel aan teruglevering in de zomer door zonnepaneelhouders. Tegelijkertijd moeten die voor de energiemaatschappij dus kostbare kWh in de zomer ook nog eens terug worden geleverd voor de dure kWh in de winter.

      Reageren
  • WWRM

    Rob Jetten heeft zijn Waterloo gevonden

    Ik heb geen zonnepanelen maar vind het positief en wellicht is dit het ende van klimaatbeleid

    In ieder geval is het einde heers en verdeel politiek politiek en wellicht een nieuwe heers en verdeel politiek

    In Engeland is er een boek Puppet on a chain en speelt Jetten nu zelf voor Puppet en is die niet meer de regisseur maar object van beleid

    Reageren
  • GGoel

    Uit een berekening van de ACM blijkt dat een gemiddeld Nederlands gezin per jaar ~€200 kwijt is aan het subsidiëren van zonnepanelen houders.

    Met een dynamische energie contract heb je daar gelukkig geen last van!

    Reageren
    • Mmartin

      @Goel Het is geen subsidie.
      ik krijg maar 5 5 cent terug voor teruglevering.
      min stroom gaat gelijk het net op naar de buren de straat dorp. stad.
      die betalen weer rond de 35 cent.
      min 5,5 cent is zeg maar 28 a 29 cent.
      inclusief alle belasting dus ze maken minder winst.
      en dat het netwerk het niet aankan,is het probleem van de Overheid en Netwerk beheerders.
      30 jaar zakken gevuld en niks gedaan.
      ook zijn de megaparken hier Debet aan.
      bij ons in de buurt de Avri 35000 panelen en 3 Windmolens.
      dan moeten ze die maar stopl zetten.
      zoals al die megaparken.

      Reageren
      • GGoel

        @martin

        Salderingsregeling kost mensen zonder zonnepanelen 1,35 miljard euro per jaar. Ieder huishouden met zonnepanelen kost ieder gezin zónder zonnepanelen 205 euro per jaar. Daarmee betalen Nederlandse consumenten die geen zonnepanelen hebben jaarlijks 1,35 miljard euro voor de salderingsregeling.

        Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.