Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Eneco tarieven dalen met dit bedrag op 1 juli 2022

Energieleverancier Eneco verlaagt per 1 juli haar energietarieven. Klanten gaan onderaan de streep gemiddeld 28 euro minder betalen voor stroom en gas. 18 euro van deze daling kan worden toegekend aan de verlaging van het btw-tarief voor energie.

Desondanks is de daling is op zijn zachts gezegd opvallend te noemen, omdat Essent en Vattenfall eerder hun tarieven juist verhoogden per 1 juli 2022.

Ook Oxxio en Woonenergie vallen onder het Eneco-concern. Bekijk hier wie waar onder valt.

Prijsverandering 1 juli

De maandelijkse prijsveranderingen van de variabele tarieven bij de drie grootste energieleveranciers zien er als volgt uit:

 • Eneco: 28 euro goedkoper
 • Vattenfall: 20 euro duurder
 • Essent: 50 euro duurder

Gasprijs meest omlaag

In juni betaalden Eneco-klanten nog 1,99 euro per kuub gas en 0,39 euro per kWh stroom. In juli wordt dat 1,88 euro voor gas. De stroomprijs komt uit op 0,36 euro per kWh.

Volgens Eneco vallen de prijzen lager uit doordat gas goedkoper kan worden ingekocht en omdat de btw wordt verlaagd door de overheid. Consumenten betalen straks nog maar 9 procent voor energie, in plaats van 21 procent. De btw-verlaging geldt voorlopig voor ten minste 6 manden.

Komende maanden spannend

Eneco kan in principe haar tarieven iedere maand wijzigen en geeft aan nog niet zeker te weten hoe de prijzen zich de komende maanden gaan ontwikkelen. Voor veel huishoudens, zeker zij die al moeilijk rondkomen, zijn het daarom spannende tijden.

De gasprijs staat nog het meest onder druk, gezien Rusland aan steeds minder Europese overheden en bedrijven stroom levert, waaronder aan Nederland. Veel landen weigeren om te betalen in Russische Roebels, waardoor contracten worden stopgezet. Gas wordt daardoor schaarser en duurder. Huishoudens zijn het kind van de rekening.

3 maanden

Eneco hoopt haar nieuwe tarieven voor ten minste drie maanden te kunnen vastzetten, zodat klanten wel een bepaalde zekerheid hebben. Dat betekent dat er waarschijnlijk pas in oktober nieuwe tarieven bekend worden gemaakt.

Bij Vattenfall en Essent staan de variabele tarieven langer vast, namelijk tot 1 januari 2023. Dit is mogelijk ook de reden dat de prijzen bij deze leveranciers wel zijn verhoogd. Het risico op verdere prijsverhogingen door onrustige marktomstandigheden moet namelijk worden afgedekt.

De helft van alle Nederlanders heeft inmiddels een variabel energiecontract, blijkt uit de energiemonitor.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

7 reacties

 • Ll.j. van Duinen

  Ik betaalde € 40.- per maand. Bij de afrekening, deze maand, kreeg ik alles terug( zonnepanelen). Nu betaal ik weer€40,- , dat vind ik prima. De opbouw is als volgt:
  levering stroom €3,98 +
  verheidsheffinggen €76,59 –
  netbeheerkosten €22,04 +
  Extra i.v.m. constant termijnbedrag €81,57+
  totaal €40,-
  Waarom dit extra bedrag en waarvoor? Eneco moet het nog onderzoeken en weet niet waar dat vandaan komt.
  afz. Bert

  Reageren
 • BBoender

  Ik lever tegen 9 ct terug en eneco verkoopt dat kwhtje voor meer dan 5 keer ……

  Reageren
 • GGerard

  Wat een bedragen.
  Ik betaalde afgelopen jaar 120 euro per maand en kreeg ruim 500 terug .
  ik betaal nu 111 euro per maand en krijg straks weer terug.
  niks verhoging wel een andere leverancier dan Eneco ik zit al jaren bij Essent

  Reageren
 • HHereIsTom

  Wat zijn de tarieven van Eneco nu precies per kWh en m3 voor klanten die al jaren bij Eneco zitten?
  Ik hoor nu dat het vaak per klant verschilt?

  Reageren
 • JJ.M. Visser

  Ik heb heden een maandelijkse termijn betaling van 175 euro en krijg over het afgelopen jaar ruim 400 euro terug, nu komen jullie met een advies om het termijn bedrag te verhogen naar 280 euro p/m, zijn jullie van de pot gerukt ofzo.
  Zodra jullie welke zich hebben bevrijd van de dwangbuizen, en diegene onder jullie met nog een beetje denkvermogen, en wel kunnen het verschil kunnen uitleggen tussen 20 euro p/m verhoging zoals hier wordt aangegeven en het advies van een verhoging van 105 euro p/m welke ik krijg terwijl de jaarlijkse teruggave van meer dan 400 euro al ruim de maandelijkse 20 euro dekt, 85 euro p/m meer is ?

  Reageren
  • WWouda

   @J.M. Visser
   Hoe herkenbaar !! Ook wij een verhoging van 190 € naar 274€ op 31 juli . Ook hier op de jaarnota (maart) meestal tegen de 300€ terug .

   Reageren
  • Eemmy

   @J.M. Visser 10 jaar geleden betaalde ik 53ct voor een kuub gas. Nu 95 ct ik krijg ook steeds terug. Maar als het jaar voorbij is dan gaat het nieuwe tarief ook gelijk in en ga ik 3.5euro betalen.
   Bij een gemiddeld gasverbruik kan dat wel eens vervelend uitpakken. Ik heb mijn maandelijkse bedrag al twee keer verhoogd en zal daarom dit jaar ook wel weer terugkrijgen maar ik ben al wel gewend aan hogere lasten. Ik zou dat advies maar opvolgen. En zelfs nog een beetje meer.
   Je praat overigens niet tegen Eneco als je hier reageert. Als je dat wil moet je ze een mail sturen.
   Of bellen. Maar de telefoon staat daar roodgloeiend dus weining kans dat je erdoor komt. Sterkte
   Groetjes Emmy

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.