Eneco tarieven dalen met dit bedrag op 1 juli 2022
Energieleverancier Eneco verlaagt per 1 juli haar energietarieven. Klanten gaan onderaan de streep gemiddeld 28 euro minder betalen voor stroom en gas. 18 euro van deze daling kan worden toegekend aan de verlaging van het btw-tarief voor energie.
Desondanks is de daling is op zijn zachts gezegd opvallend te noemen, omdat Essent en Vattenfall eerder hun tarieven juist verhoogden per 1 juli 2022.
Ook Oxxio en Woonenergie vallen onder het Eneco-concern. Bekijk hier wie waar onder valt.
Prijsverandering 1 juli
De maandelijkse prijsveranderingen van de variabele tarieven bij de drie grootste energieleveranciers zien er als volgt uit:
- Eneco: 28 euro goedkoper
- Vattenfall: 20 euro duurder
- Essent: 50 euro duurder
Gasprijs meest omlaag
In juni betaalden Eneco-klanten nog 1,99 euro per kuub gas en 0,39 euro per kWh stroom. In juli wordt dat 1,88 euro voor gas. De stroomprijs komt uit op 0,36 euro per kWh.
Volgens Eneco vallen de prijzen lager uit doordat gas goedkoper kan worden ingekocht en omdat de btw wordt verlaagd door de overheid. Consumenten betalen straks nog maar 9 procent voor energie, in plaats van 21 procent. De btw-verlaging geldt voorlopig voor ten minste 6 manden.
Komende maanden spannend
Eneco kan in principe haar tarieven iedere maand wijzigen en geeft aan nog niet zeker te weten hoe de prijzen zich de komende maanden gaan ontwikkelen. Voor veel huishoudens, zeker zij die al moeilijk rondkomen, zijn het daarom spannende tijden.
De gasprijs staat nog het meest onder druk, gezien Rusland aan steeds minder Europese overheden en bedrijven stroom levert, waaronder aan Nederland. Veel landen weigeren om te betalen in Russische Roebels, waardoor contracten worden stopgezet. Gas wordt daardoor schaarser en duurder. Huishoudens zijn het kind van de rekening.
3 maanden
Eneco hoopt haar nieuwe tarieven voor ten minste drie maanden te kunnen vastzetten, zodat klanten wel een bepaalde zekerheid hebben. Dat betekent dat er waarschijnlijk pas in oktober nieuwe tarieven bekend worden gemaakt.
Bij Vattenfall en Essent staan de variabele tarieven langer vast, namelijk tot 1 januari 2023. Dit is mogelijk ook de reden dat de prijzen bij deze leveranciers wel zijn verhoogd. Het risico op verdere prijsverhogingen door onrustige marktomstandigheden moet namelijk worden afgedekt.
De helft van alle Nederlanders heeft inmiddels een variabel energiecontract, blijkt uit de energiemonitor.
Koen Kuijper
Als onderzoeker en schrijver draai ik al zo'n zes jaar mee in de energiewereld. De markt is continu in beweging en dat maakt het extra uitdagend. Het is mooi om te zien als burgers en bedrijven betere beslissingen nemen als gevolg van mijn nieuws en dossiers.