Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zoveel stijgt de energieprijs van Essent per 1 juli 2022

Dinsdag heeft een van de grootste energieleveranciers van Nederland – Essent – bekend gemaakt een prijsverhoging door te voeren op variabele contracten. Deze prijsverhoging van gemiddeld 50 euro per maand gaat gelden vanaf 1 juli.

Essent heeft zo’n 2 miljoen klanten, waarvan de helft zo’n variabel energiecontract hebben. Waarbij de prijs dus niet vaststaat, maar maandelijks kan wijzigen. Ongeveer 1 miljoen mensen zullen daarom binnenkort fors meer gaan betalen.

100 euro

De verhoging valt nog hoger uit bij oude vrijstaande huizen. De bewoners daarvan gaan maandelijks 100 euro meer betalen. Op jaarbasis komt dat uit op een verhoging van zo’n 1.200 euro(!).

Het bedrijf verhoogde 1 januari haar energieprijzen ook al met gemiddeld 20 euro. Essent belooft wel komende januari niet alsnog de prijzen verder te verhogen.

Oorlog

De nasleep van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne worden genoemd als redenen gegeven voor de verhoogde inkoopprijzen voor energie. Eerder vandaag werd bekend dat Rusland de gaskraan naar Nederland heeft dichtgedraaid.

Wat doet de rest?

Het is nog onduidelijk wat de andere grote energieleveranciers gaan doen met haar prijzen vanaf 1 juli. Het is hierbij vooral kijken naar Vattenfall en Eneco dat samen met Essent een groot deel van de Nederlandse markt in handen heeft.

Vattenfall heeft donderdag bekend gemaakt de tarieven te verhogen met gemiddeld 20 euro (afhankelijk van je woningtype en verbruik).

Benieuwd wat momenteel de goedkoopste energieleverancier is? Check dit hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

8 reacties

 • Ww.gelders willems

  wat gaan wij betalen per maand

  Reageren
 • WW

  Heel nederland wordt volgezet met windmolens. Ik heb het idee dat de nederlandse belastingbetaler die dingen moet betalen. Omdat nederland de subsidie stekker eruit heeft getrokken. De hele noordzee wordt volgezet. Van 70.000 windmolens naar 280.000 windmolens. Waarvan 1 derde is verkocht aan google. 1 derde verkocht aan amazon en 1 derde aan nog een grote speler in de energie slurpende wereld. Hiervan komt niets maar dan ook niets bij de huishoudens terecht. Omdat ze nog geen mogelijkheid hebben om ook maar iets op te slaan. Ook gelezen dat china een patent heeft op dit ontwerp windmolens. Of ze nu weinig of veel stroom leveren. Dus wie be don der d wie. Alle windmolens binnenslands zijn ook voor de grootverbruikers en niet voor de huisgezinnen. Vindt t daarom niet gek, dat de kolencentrales weer op gang moeten komen. Dit is beleid van een falend op alle vlakken kabinet. Hoe zuigen we de bevolking leeg. Met belasting op belasting op belasting op belasting op belasting. We betalen allen mee aan de grootste energieblunder.

  Reageren
 • FFredy

  Ik ontdekte dat voor 9560 kWh stroom 5518 euro gaan betalen. Vorig jaar kostte 9859 kWh 1652 euro. Dat is 3,5 keer meer voor minder stroom.
  Daarbij is al vanaf 1 oktber het hoge tarief ingegaan en niet op 1 januari pas. Tja.. moet je echt 3x meer voorschot gaan betalen.
  Niet normaal meer

  Reageren
 • AAlle

  De overheid (min. van financiën) zou de Energieleveranciers moeten verplichten haar tarieven oud/nieuw halfjaarlijks te publiceren in de dagbladen.

  De klant kan dan haar jaarafrekening verifiëren met behulp van de genoemde tarieven.
  Kan mij nog herinneren dat de tarieven halfjaarliks werden verstuurd.

  Alleen Vitens (mijn waterbedrijf) heeft keurig haar tarieven gepubliceerd in de media. Chapeau

  Grootverbruikers E en G kregen zelfs per kwartaal tarieven aangeleverd van hun Energiebedrijf.

  Energiebesparingstips:
  – registreer wekelijks jouw energieverbruik en bereken met behulp van de graaddagen methode jouw te verwachten gasverbruik. Voor elektra kun je globaal 52 weken aanhouden.
  – check de radiatoren op voldoende water/ontluchten.
  – stook alleen in de vertrekken waar je stilzit. (huiskamer)
  – sluit ’s avonds gordijnen / vitrage/ raamdecoratie binnen/buiten.
  – een uur later opstaan / naar bed gaan
  – draag straks warme kleding en koop thermo ondergoed voor de winter.
  – laat de zon toe in jouw huiskamer.

  Succes allen.

  Reageren
 • AAnja

  Mijn ouders (hoogbejaard, kleine woning) gaan van €182 naar €517!!!! Dat kan toch niet? Ze noemen een prijsstijging van 25 tot 30%, maar dit is maar liefst 184%!

  Reageren
  • AAlle

   Hallo Anja,

   Jouw ouders moeten dan wel een erg hoog verbruik hebben wil het gewijzigde maandbedrag juist zijn.

   De stijging van mijn E-bedrijf was voor:
   E 0,25 naar 0,30 per kWh
   G 1,12 naar 1,51 per m3/o
   Vastrecht per product per mnd.
   € 6,49 naar € 5,84

   Allen incl. overheidsheffingen en B.T.W. van 21 naar 9 %
   1 juli a.s.

   Reageren
   • FF

    je schrijft:

    De stijging van mijn E-bedrijf was voor:
    E 0,25 naar 0,30 per kWh
    G 1,12 naar 1,51 per m3/o
    Vastrecht per product per mnd.
    € 6,49 naar € 5,84

    Allen incl. overheidsheffingen en B.T.W. van 21 naar 9 %
    1 juli a.s.

    Maar ik kom bijvoorbeeld voor Gas alleen maar veel hogere Kuubprijzen tegen. die variëren zo van €1,89 tot ruim € 2,30 per M3. Dus ik ben benieuwd waar jij je gas vandaan hebt. Welke leverancier levert gas voor € 1,51 ? Ook de stroom is overal flink duurder met > 0,40 per kWh.

    Wat ook heel vervelend is dat de nieuwe prijzen per 1 juli nog niet te zien zijn op internet.

    Reageren
 • Vvincent

  belachelijke bedragen, ik zit gelukkig nog even goed met m’n vaste contract.

  hopelijk wordt de situatie snel beter

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.