Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Helft Nederlanders heeft energiecontract met variabele prijzen

50 procent van alle Nederlanders heeft op dit moment een variabel energiecontract. Dat is 6 procentpunt meer dan in 2021, zo blijkt uit de energiemonitor 2022 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De toename is het gevolg van de onstuimige energiemarkt en hoge prijzen. Veel energiebedrijven bieden enkel nog variabele contracten aan, terwijl vaste contracten steeds duurder worden.

Minimaal 2 keer per jaar aangepast

Bij een variabel contract worden de energietarieven minimaal twee keer peer jaar aangepast aan de hand van de marktprijzen.

Het wijzigen van de energieprijzen kan in de praktijk nog vaker gebeuren als de situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld als de brandstofprijzen sterk toenemen.

Essent heeft al aangekondigd haar tarieven per 1 juli fors te verhogen en ook bij Vattenfall gaan de prijzen omhoog.

Dagelijks variabele prijzen

Bij sommige energieleveranciers, zoals Frank Energie kan de energieprijs zelfs dagelijks wisselen aan de hand van vraag en aanbod op de markt. Je betaalt dan de op dat moment geldende inkoopprijs voor stroom of gas. Als de vraag lager is, profiteer je hiervan, terwijl je juist meer betaalt zodra de vraag toeneemt of het aanbod afneemt.

Je betaalt bij dit soort leveranciers dus geen voorschot, maar wat je daadwerkelijk verbruikt. In de winter betaal je dus veel meer dan in de zomer.

Koen Kuijper (Energievergelijk)

Vast contract

De overige helft van de bevolking heeft een vast energiecontract van een jaar of langer. Dat betekent dat de leveringstarieven minimaal voor een periode van één jaar vaststaan. Zodra een vast contract ten einde komt, gaat het over in een variabel energiecontract. Daarom dat veel Nederlanders met een eenjarig vast contract straks te maken krijgen met een forse prijsverhoging.

Nieuwe vaste contracten die nu worden afgesloten liggen doorgaans een stuk hoger dan de variabele contracten. Desondanks zijn er toch consumenten die hiervoor kiezen, vanwege de onrust op de energiemarkt.

Een overzicht van vijf goedkoopste leveranciers van 2022 vind je hier terug.

Spekkoper

Consumenten die in 2020 of 2021 een langdurig vast contract afsloten van 3 jaar of langer zijn spekkoper. Zij betalen langere tijd aanzienlijk minder dan de mensen met een variabel contract. Zeker gezien de energietarieven voorlopig aan de hoge kant blijven.

393 procent toename

Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de grasprijs het afgelopen jaar met maar liefs 393 procent gestegen. Dat is bijna een verviervoudiging. Voor elektriciteit is het tarief met 364 procent toegenomen. Het is dan ook geen verrassing dat 79 procent van de consumenten de energieprijzen op dit moment hoog of erg hoog beoordeelt. Dit was slechts 52 procent in 2021.

Een opvallende constatering in de energiemonitor is dat consumenten in 2022 meer vertrouwen hebben in hun energieleverancier, namelijk 29 procent in plaats van 19 procent vorig jaar.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.