Energieprijzen vergelijken?

Samenstelling huishouden

All-in energieprijzen, geen addertjes

Bespaar honderden euro's

Gemakkelijk en snel overstappen

Energieprijzen stroom en gas

De energieprijzen kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de nationale, Europese en wereldwijde vraag naar stroom en gas. Ook tal van andere factoren spelen een rol.

In dit dossier worden drie belangrijke onderwerpen besproken:

 1. Wat de gemiddelde energieprijzen nu zijn
 2. Hoe de energieprijs is opgebouwd
 3. Prognose: hoe de energieprijzen zich in de toekomst gaan ontwikkelen

Gemiddelde energieprijzen 2020

De gemiddelde prijs voor stroom en gas bedraagt in 2020:

 • 0,225 euro per kWh stroom (enkeltarief)
 • 0,814 euro per m3 gas

Variabele kosten

Het grootste deel van de energieprijs bestaat uit variabele kosten. Het totaal aan variabele kosten is afhankelijk van jouw energieverbruik. Deze kosten worden betaald per kilowattuur (kWh) stroom of kubieke meter (m3) gas die worden afgenomen.

De variabele kosten zijn opgebouwd uit:

 1. De kale leveringskosten voor elektriciteit of gas
 2. Energiebelasting
 3. Opslag Duurzame Energie (ODE)
 4. Belasting toegevoegde waarde (btw)

Opbouw prijs

De variabele prijzen voor stroom en gas zijn als volgt opgebouwd:

Energieprijzen opbouw

Stroom (per kWh)* Gas (per m3)*
Kaal tarief 8,5 eurocent 38,2 eurocent
Energiebelastingen, ODE en btw* 14 eurocent 43,2 eurocent
Totaal 22,5 eurocent 81,4 eurocent

*Bij een verbruik van 0 t/m 10.000 kWh of 0 t/m 5.000 m3

Vaste kosten

Er zijn ook vaste kosten voor energie, die onafhankelijk zijn van het gas- en elektriciteitsverbruik. Er zijn drie soorten vaste kosten, namelijk:

 1. Vaste leveringskosten (vastrecht)
 2. Netbeheerkosten
 3. Regiotoeslag (alleen voor gas)

Deze kosten betaal je voor jouw stroom- en gasaansluiting, huur van de energiemeter en onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast betaal je voor de dienstverlening van jouw energiebedrijf. Ook over deze uitgaven wordt btw geheven.

De vaste leveringskosten worden bepaald door je energieleverancier en kunnen behoorlijk verschillen. Het is daarom raadzaam om hier goed naar te kijken bij het vergelijken van energietarieven.

De netbeheerkosten zijn afhankelijk van je netbeheerder en het type aansluiting in jouw woning. De regiotoeslag verschilt, afhankelijk van de regio waar je woont. Hoe dichter je bij het Gronings Gas woont, hoe lager de regiotoeslag.

Heffingskorting

De heffingskorting voor energie is in feite een vermindering van de energiebelasting. De korting wordt na het bepalen van alle variabele en vaste kosten afgetrokken op de energierekening.

 • De heffingskorting bedraagt in 2020: 527,17 euro inclusief btw.

Niet alle gebouwen en objecten komen in aanmerking voor de heffingskorting. De regel is dat het object een verblijfsfunctie moet hebben. Bij de onderstaande objecten is dat niet het geval:

 • Een huis in aanbouw
 • Een garagebox
 • Volkstuinen

Hier worden alle energiekosten en de heffingskorting in detail uitgelegd.

Vergelijken energieprijzen

Het is slim om energieprijzen ten minste één keer per jaar te vergelijken, zodat je weet of het voordelig is om het tarief vast te zetten of juist niet.

Ook in de volgende situaties is het extra zinvol om de actuele energieprijzen en je huidige contract onder de loep te nemen:

 • Als je gaat verhuizen
 • Als je de jaarrekening heeft ontvangen van het energiebedrijf
 • Als je energiemaatschappij de energieprijzen heeft verhoogd

In de bovenstaande situaties zal dikwijls blijken dat het interessant is om te wisselen van energieleverancier.

Uiteindelijke energietarief

Het uiteindelijke tarief dat je betaalt voor energie is afhankelijk van jouw energiecontract en energiemaatschappij. De prijzen hierboven kunnen dus lager of hoger uitvallen.

De stroom- en gasprijzen op de energiemarkt kunnen sterk variëren. Dit is vooral een ‘spel’ van vraag en aanbod. Ook de waarde van olie en valuta spelen een in rol in de bepaling van de energieprijs.

Er is afgesproken dat leveranciers de kale energieprijs één keer per half jaar mogen laten dalen of stijgen. Dit geldt echter alleen bij variabele energiecontracten. Soms profiteert je, maar soms ga je juist meer betalen voor energie.

Actuele prijzen

Het kan zijn dat de actuele prijzen op dit moment nog iets lager liggen als gevolg van het coronavirus.

Met een vast energiecontract kun je de prijs voor energie tijdelijk vastzetten. Het energietarief blijft dan een bepaalde periode gelijk, bijvoorbeeld 1 jaar, 2 jaar of 5 jaar.

Iedere maand worden er door de leveranciers nieuwe vaste contracten en energie aanbiedingen uitgebracht.

Verwachting energieprijs

Ieder jaar worden de nieuwe variabele energieprijzen bepaald op 1 juli en 1 januari. De energiebelastingen kunnen echter maar één keer per jaar veranderen. Deze worden ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Korte termijn

Het is nu al bekend dat de energierekening in 2020 gemiddeld zo’n 170 euro per huishouden lager is dan in 2019. Dit heeft vooral te maken met de fors hogere heffingskorting.

Energieleveranciers geven aan dat de kale energieprijzen de korte termijn (per 1 juli 2020) mogelijk nog verder kunnen dalen. Ook het coronavirus kan hier in rol in spelen.

Verder is de verwachting dat de energiebelastingen en ODE in 2021 verder stijgen, vanwege de gemaakte afspraken in het energieakkoord.

Lange termijn

Op de lange termijn wordt verwacht dat de energiebelasting en ODE nog verder zal toenemen, met name voor gas, maar ook voor elektriciteit. De overheid moet namelijk binnen een aantal jaar bepaalde klimaatdoelen halen. En dat kan alleen als daar genoeg geld voor is.

De ODE-heffing is een middel waarmee geld wordt binnengehaald voor duurzame energie. Er is in totaal 200 miljoen euro nodig om de doelen uit het energieakkoord te bereiken.

Ook de netbeheerkosten gaan in de toekomst omhoog. Er is veel geld nodig om verbeteringen toe te passen in het stroom- en gasnetwerk.


Vind je deze informatie nuttig?