Energieprijzen vergelijken?

Samenstelling huishouden

All-in energieprijzen, geen addertjes

Bespaar honderden euro's

Gemakkelijk en snel overstappen

Energieprijzen stroom en gas

De energieprijzen voor stroom en gas bepalen voor een groot deel hoe hoog jouw energierekening wordt. Dit zijn de zogenaamde variabele kosten en bepalen de prijs die de consument voor een bepaalde hoeveelheid gas of stroom betaalt. Er zijn ook vaste kosten voor energie, die onafhankelijk zijn van het gas- en elektriciteitsverbruik.

Maar hoe is de energieprijs eigenlijk opgebouwd en hoe ontwikkelt deze zich in de komende jaren?

Variabele kosten

Een groot deel van de energieprijs bestaat uit variabele kosten. Het totaal aan variabele kosten is afhankelijk van jouw energieverbruik. Deze kosten worden betaald per kilowattuur (kWh) stroom of kubieke meter (m3) gas die worden afgenomen.

Er zijn vier soorten variabele kosten:

 1. De kale leveringskosten voor elektriciteit of gas
 2. Energiebelasting
 3. Opslag Duurzame Energie (ODE)
 4. Belasting toegevoegde waarde (btw)

De stroom- en gasprijzen op de energiemarkt kunnen variëren. Dit is vooral een ‘spel’ van vraag en aanbod. Ook de waarde van olie en valuta spelen een in rol in de bepaling van de energieprijs. Er is afgesproken dat leveranciers de kale energieprijs één keer per half jaar mogen laten dalen of stijgen. Dit geldt echter alleen bij variabele energiecontracten. Soms profiteert je, maar soms ga je juist meer betalen voor energie.

Vast contract

Met een vast energiecontract kun je de prijs voor energie tijdelijk vastzetten. Het energietarief blijft dan een bepaalde periode gelijk, bijvoorbeeld 1 jaar, 2 jaar of 5 jaar. Iedere maand worden er door de leveranciers nieuwe vaste contracten en energieaanbiedingen uitgebracht.

Gemiddelde energieprijzen 2019

De gemiddelde prijs voor stroom en gas bedraagt in 2019:

 • 0,23 euro per kWh stroom (enkeltarief)
 • 0,79 euro per m3 gas

Het kan zijn dat de gemiddelde tarieven op dit moment nog iets lager liggen, maar in de loop van 2019 zullen prijsstijgingen worden doorgevoerd.

Opbouw energieprijs

De bedragen hierboven zijn inclusief energiebelastingen en btw. Hieronder de gedetailleerde energieprijzen:

Stroom (per kWh)*Gas (per m3)*
Kaal tarief8,5 eurocent37 eurocent
Energiebelasting en btw*14,5 eurocent42 eurocent
Totaal (afgerond)23 eurocent79 eurocent

* Bij een verbruik van 0 t/m 10.000 kWh of 0 t/m 5.000 m3

Let op:

Het uiteindelijke tarief dat je betaalt voor energie is afhankelijk van jouw energiecontract en energiemaatschappij. De prijs kan lager of hoger uitvallen.

Energieprijzen vergelijken

Allereerst is het raadzaam om de energieprijzen ieder jaar te vergelijken, zodat je weet of het voordelig is om het tarief vast te zetten of juist niet. Ook in de volgende situaties is het extra zinvol om de actuele energieprijzen en je huidige contract onder de loep te nemen:

 • Als je gaat verhuizen
 • Als je de jaarrekening heeft ontvangen van het energiebedrijf
 • Als je energiemaatschappij de energieprijzen heeft verhoogd

In de bovenstaande situaties zal dikwijls blijken dat het interessant is om te wisselen van energieleverancier.

Het volledige energietarief dat jij betaalt aan de energieleverancier is naast variabele kosten ook opgebouwd uit vaste kosten.

Vaste kosten

Naast de energieprijs per eenheid betaal je drie soorten vaste kosten, namelijk:

 1. Vaste leveringskosten (vastrecht)
 2. Netbeheerkosten
 3. Regiotoeslag (alleen voor gas)

Deze kosten betaal je voor jouw stroom- en gasaansluiting, huur van de energiemeter en onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast betaal je voor de dienstverlening van jouw energiebedrijf. Ook over deze uitgaven wordt btw geheven.

De vaste leveringskosten worden bepaald door je energieleverancier en kunnen behoorlijk verschillen. Het is daarom raadzaam om hier goed naar te kijken bij het vergelijken van energietarieven. De netbeheerkosten zijn afhankelijk van je netbeheerder en het type aansluiting in jouw woning. De regiotoeslag verschilt, afhankelijk van de regio waar je woont. Hoe dichter je bij het Gronings Gas woont, hoe lager de regiotoeslag.

Heffingskorting

De heffingskorting voor energie is in feite een vermindering van de energiebelasting. De korting wordt na het bepalen van alle variabele en vaste kosten afgetrokken op de energierekening.

 • De heffingskorting bedraagt in 2018: 373,33 euro inclusief btw.

Niet alle gebouwen en objecten komen in aanmerking voor de heffingskorting. De regel is dat het object een verblijfsfunctie moet hebben. Bij de onderstaande objecten is dat niet het geval:

 • Een huis in aanbouw
 • Een garagebox
 • Volkstuinen

Hier worden alle energiekosten en de heffingskorting in detail uitgelegd.

Verwachting energieprijzen

Ieder jaar worden de nieuwe variabele energieprijzen bepaald op 1 juli en 1 januari. De energiebelastingen kunnen echter maar één keer per jaar veranderen. Deze worden ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Korte termijn

Energieleveranciers geven aan dat de energieprijzen de korte termijn (per 1 juli 2018) niet erg veel zullen veranderen. In 2019 zal de kale prijs voor stroom weinig veranderen. Er wordt wel verwacht dat de gasprijs in 2019 met ongeveer 2 procent omhoog gaat. Dat blijkt uit een voorstel dat de Gasunie heeft ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ook is de verwachting dat de energiebelastingen en ODE in 2019 verder stijgen, vanwege de gemaakte afspraken in het energieakkoord.

Lange termijn

Op de lange termijn wordt verwacht dat de energiebelasting en ODE nog verder zal toenemen, met name voor gas, maar ook voor elektriciteit. De overheid moet namelijk binnen een aantal jaar bepaalde klimaatdoelen halen. En dat kan alleen als daar genoeg geld voor is. De ODE-heffing is een middel waarmee geld wordt binnengehaald voor duurzame energie. Er is in totaal 200 miljoen euro nodig om de doelen uit het energieakkoord te bereiken.

Een huishouden betaalt in 2018 zo’n 105 euro aan ODE-belasting. Dat is bijna 50 euro meer dan in 2017. Bijna de helft van de totale energierekening bestaat uit belastingen.


Vind je deze informatie nuttig?