Energieprijzen vergelijken?

All-in energieprijzen, geen addertjes

Bespaar honderden euro's

Gemakkelijk en snel overstappen

Energieprijzen stroom en gas

De energieprijzen kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de nationale, Europese en wereldwijde vraag naar stroom en gas. Ook tal van andere factoren spelen een rol.

In dit dossier worden drie belangrijke onderwerpen besproken:

 1. Wat de gemiddelde energieprijzen nu zijn
 2. Hoe de energieprijs is opgebouwd
 3. Prognose: hoe de energieprijzen zich in de toekomst gaan ontwikkelen

Gemiddelde energieprijzen 2022

De gemiddelde prijs voor stroom en gas in mei 2022:

 • 0,58 euro per kWh voor stroom (normaaltarief)
 • 2,52 euro per m3 gas

Ter vergelijking, in 2020 lagen de prijzen voor stroom en gas op respectievelijk 0,23 euro per kWh en 0,81 euro per mgas. De energieprijzen zijn inmiddels ongeveer 3 keer zo hoog.

Variabele kosten

Het grootste deel van de energieprijs bestaat uit variabele kosten. Het totaal aan variabele kosten is afhankelijk van jouw energieverbruik. Deze kosten worden betaald per kilowattuur (kWh) stroom of kubieke meter (m3) gas die worden afgenomen.

De totale variabele kosten zijn opgebouwd uit:

 1. De kale leveringskosten voor elektriciteit of gas
 2. Energiebelasting
 3. Opslag Duurzame Energie (ODE)
 4. Belasting toegevoegde waarde (btw)

Opbouw prijs

De variabele prijzen voor stroom en gas zijn als volgt opgebouwd:

KostenpostStroom (per kWh)Gas (per m3)
Kale tarief per eenheid0,499 euro1,976 euro
Energiebelasting0,045 euro0,439 euro
ODE0,037 euro0,105 euro
Totaal0,581 euro2,520 euro

Prijzen zijn inclusief btw. Verder wordt er gebruik gemaakt van afrondingen en is rekening gehouden met een verbruik tot 10.000 kWh en 170.000 m3 gas.

Vaste kosten

Er zijn ook vaste kosten voor energie, die onafhankelijk zijn van het gas- en elektriciteitsverbruik. Er zijn drie soorten vaste kosten, namelijk:

 1. Vaste leveringskosten (vastrecht)
 2. Netbeheerkosten
 3. Regiotoeslag (alleen voor gas)

Deze kosten betaal je voor jouw stroom- en gasaansluiting, huur van de energiemeter en onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast betaal je voor de dienstverlening van jouw energiebedrijf. Ook over deze uitgaven wordt btw geheven.

De vaste leveringskosten worden bepaald door je energieleverancier en kunnen behoorlijk verschillen. Het is daarom raadzaam om hier goed naar te kijken bij het vergelijken van energietarieven.

De netbeheerkosten zijn afhankelijk van je netbeheerder en het type aansluiting in jouw woning. De regiotoeslag verschilt, afhankelijk van de regio waar je woont. Hoe dichter je bij het Gronings Gas woont, hoe lager de regiotoeslag.

Heffingskorting

De heffingskorting voor energie is in feite een vermindering van de energiebelasting. De korting wordt na het bepalen van alle variabele en vaste kosten afgetrokken op de energierekening.

 • De heffingskorting (vermindering energiebelasting) bedraagt 824,77 euro inclusief btw in 2022

Niet alle gebouwen en objecten komen in aanmerking voor de heffingskorting. De regel is dat het object een verblijfsfunctie moet hebben.

Bij de onderstaande objecten is dat niet het geval:

 • Een huis in aanbouw
 • Een garagebox
 • Volkstuinen

Hier worden alle energiekosten en de heffingskorting in detail uitgelegd.

Vergelijken energieprijzen

Het is slim om energieprijzen ten minste één keer per jaar te vergelijken, zodat je weet of het voordelig is om het tarief vast te zetten of juist niet.

Ook in de volgende situaties is het extra zinvol om de actuele energieprijzen en je huidige contract onder de loep te nemen:

 • Als je gaat verhuizen
 • Als je de jaarrekening heeft ontvangen van het energiebedrijf
 • Als je energiemaatschappij de energieprijzen heeft verhoogd

In de bovenstaande situaties zal dikwijls blijken dat het interessant is om te wisselen van energieleverancier.

Uiteindelijke energietarief

Het uiteindelijke tarief dat je betaalt voor energie is afhankelijk van jouw energiecontract en energiemaatschappij. De prijzen hierboven kunnen dus lager of hoger uitvallen.

De stroom- en gasprijzen op de energiemarkt kunnen sterk variëren. Dit is vooral een ‘spel’ van vraag en aanbod. Ook de waarde van olie en valuta spelen een in rol in de bepaling van de energieprijs.

Er is afgesproken dat leveranciers de kale energieprijs één keer per half jaar mogen laten dalen of stijgen. Dit geldt echter alleen bij variabele energiecontracten. Soms profiteert je, maar soms ga je juist meer betalen voor energie.

Iedere maand worden er door de leveranciers nieuwe vaste contracten en energie aanbiedingen uitgebracht.

Verwachting energieprijs

Ieder jaar worden de nieuwe variabele energieprijzen bepaald op 1 juli en 1 januari. De energiebelastingen kunnen echter maar één keer per jaar veranderen. Deze worden ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Korte termijn

De stroom- en gasprijzen zijn nu torenhoog en dat zullen ze de komende jaren ook wel blijven als gevolg van de oorlog in Oekraïne en Europa die onafhankelijk wil worden van Russische gasleveranties. Er blijft een tekort aan gas bestaan.

Lange termijn

Voor de lange termijn wordt verwacht dat de energieprijzen mogelijk iets zullen zakken, maar niet eenvoudig zullen terugkeren naar het niveau van voor de winter van 2021.

Voorwaarde is wel dat geopolitieke spanningen afnemen. Veel is afhankelijk van de spanningen in Oost-Europa.


Vind je deze informatie nuttig?