1 reactie

Dit zijn nu de 5 goedkoopste energieleveranciers van 2022

Al bijna een jaar is de situatie rondom energieprijzen onzeker. In eerste instantie door corona en nu stijgen de tarieven de pannen uit door de oorlog in Oekraïne. Nederlandse energieleveranciers hebben in die tijd zelfs even helemaal geen nieuwe klanten willen ontvangen, maar je ziet dat nu steeds meer partijen een energiecontract aanbieden.

Dit is in veel gevallen een variabel contract, hoewel er inmiddels al weer opties voor vaste prijzen worden aangeboden. Deze kunnen dan voor 1 jaar niet kunnen wijzigen. Het blijft natuurlijk dan wel een gok, want de situatie is nog steeds onstabiel en onzeker, getuige het dichtdraaien van de Russische gaskraan richting Nederland.

Prijsstijging

Een van de grootste energieleveranciers – Essent  – maakte eerder deze week bekend dat de prijzen voor variabele contracten gemiddeld met 50 euro per maand gaan stijgen per 1 juli. Bij vrijstaande, oude huizen kan dit zelfs oplopen naar 100 euro.

Dat betekent in het geval van Essent dat zo’n 1 miljoen klanten deze prijsverhoging tegemoet gaan. Het is dan ook nog maar de vraag wat de tarieven gaan doen van de twee andere energiereuzen (lees: Vattenfall en Eneco).

Om deze reden zocht ik voor je uit:

 • Het goedkoopste variabele contract op dit moment
 • Het goedkoopste vaste contract van 1 jaar
 • Het voordeligste contract voor alleen stroom

Top 5 (variabel)

In deze berekening heb ik het stroomverbruik gepakt van een gemiddeld huishouden, namelijk 3.000 kWh en 1.000 m3 gas. Uiteraard kan dit lijstje er anders uitzien bij een ander verbruik en dit moet daarom gezien worden als een indicatie.

Ook hanteer ik maandprijzen in plaats van jaarprijzen:

 1. Frank Energie: € 215,90
 2. HEM: € 244,66
 3. BudgetEnergie: € 245,29
 4. Vattenfall: € 246,81
 5. UnitedConsumers: € 247,47

Tip: vergelijk deze leveranciers eenvoudig hier.

Top 5 (vast)

Vaste contracten zijn op dit moment minder in trek en het aanbod is ook kleiner.

De prijs licht ook wat hoger in dit geval, namelijk:

 1. Shell Energy: € 242,25
 2. Coolblue Energie:  € 266,00
 3. Innova Energie:  € 289,98
 4. Gewoon energie:  € 300,94
 5. Mega: € 309,09

Top 5 (stroom)

Inmiddels zijn steeds meer woningen gasvrij en is er alleen een energiecontract nodig voor elektriciteit. Deze mensen hebben in ieder geval meer geluk, aangezien de prijs voor elektriciteit minder hard is gestegen dan voor gas.

De 5 goedkoopste op basis van 3000 kWh zijn op dit moment als volgt:

 1. Frank Energie: € 49,74
 2. Shell Energy: € 62,61
 3. HEM: € 63,48
 4. Budget Energie: 65,74
 5. UnitedConsumers: € 66,44

Al deze prijzen kunnen zoals gezegd dagelijks veranderen en betreffen een inschatting van het maandbedrag. Dit vanwege andere factoren als gemiddeld verbruik en de woonplaats die invloed kunnen hebben op de hoogte van het tarief.


Reageren?

Reageren?

1 reactie

Schrijf reactie

Reageren?

 • H
  HAWKINS jOHN

  Kent u iChoosr van Samen Sterker ?

  Reageren

  Reageren?