Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn nu de 5 goedkoopste energieleveranciers van 2022

Koen Kuijper

8 reacties

Al bijna een jaar is de situatie rondom energieprijzen onzeker. In eerste instantie door corona en nu stijgen de tarieven de pannen uit door de oorlog in Oekraïne. Nederlandse energieleveranciers hebben in die tijd zelfs even helemaal geen nieuwe klanten willen ontvangen, maar je ziet dat nu steeds meer partijen een energiecontract aanbieden.

Dat zijn op dit moment alleen maar variabele contracten, waarbij de energieprijs voor gas en stroom niet vaststaat, maar maandelijks en zelfs dagelijks kan wijzigen. Een vast contract wordt door geen enkele energieleverancier aangeboden.

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op: 30 augustus 2022.

Prijsstijging

Een van de grootste energieleveranciers – Essent  – heeft de prijzen voor variabele contracten gemiddeld met 50 euro per maand verhoogd. Bij vrijstaande, oude huizen kan dit zelfs oplopen naar 100 euro. Ook Vattenfall en Eneco hebben de prijzen inmiddels flink verhoogd.

Om deze reden zocht ik voor je uit:

 • De 5 goedkoopste variabele contracten
 • De 5 voordeligste contracten voor alleen stroom

Top 5 (variabel)

In deze berekening heb ik het stroomverbruik gepakt van een gemiddeld huishouden, namelijk 2.500 kWh en 1.000 m3 gas. Uiteraard kan dit lijstje er anders uitzien bij een ander verbruik en dit moet daarom gezien worden als een indicatie.

Ook hanteer ik maandprijzen in plaats van jaarprijzen:

 1. Budget Energie: € 461
 2. Next Energy: € 463
 3. Essent: € 491
 4. Pure Energie: € 535
 5. Frank Energie: € 538

Tip: deze energieleveranciers kun je eenvoudig hier vergelijken.

Top 5 (stroom)

Inmiddels zijn steeds meer woningen gasvrij en is er alleen een energiecontract nodig voor elektriciteit. Deze mensen hebben in ieder geval meer geluk, aangezien de prijs voor elektriciteit minder hard is gestegen dan voor gas.

De 5 goedkoopste op basis van 3000 kWh zijn op dit moment als volgt:

 1. Budget Energie: € 166
 2. Nextenergy: € 170
 3. Essent: € 173
 4. Pure Energie: 186
 5. Frank Energie: € 197

Al deze prijzen kunnen zoals gezegd dagelijks veranderen en betreffen een inschatting van het maandbedrag. Dit vanwege andere factoren als gemiddeld verbruik en de woonplaats die invloed kunnen hebben op de hoogte van het tarief.

8 reacties

 • JJuzentaly

  HVC energie heeft geen winstoogmerk. Is een erg goedkope energieleverancier. Voor €6100 kwh pj kan je een jaarcontract krijgen van €300 p.m. Is veel geld, maar veel minder dan Vattenfall en de andere chanteurs.

  Reageren
 • JJos

  We worden massaal bedonderd door onze regering. We leven op het grootste gasveld van Europa en betalen nu rond €4 per kuub. Denken jullie echt dat het gas duurder is geworden bij de bron? Boren en compenseren in Groningen en snel.

  Reageren
  • IIsabel Nagel

   @Jos, ik vermoed dat jij niet in Groningen woont…

   Reageren
   • MMargot

    @Isabel Nagel

    Groningers hebben last van deze regering maar niet van de aardbevingen, compenseren en huizen verstevigen zou moeten maar niets van dit alles

    Reageren
 • IIrene Westerduin

  en hoe zit het met Innova energie???

  Reageren
 • Ddirk

  handig overzicht, wel duur nog steeds

  Reageren
 • TT C

  Goedkope tip voor de regering, gratis strop (dik touw) uitdelen aan mensen net onder modaal, zeker als je contract in juli afloopt.
  Van 90€ p/m naar 300-500€ p/m in augustus 2022, graag die strop voor om mijn nek, dan kunnen de Groningers naar mijn slecht, doch duur betaalde huurwoning en kunnen ze daar weer gas boren, voor degene die geen strop wil, IK WEL.

  Reageren
 • HHAWKINS jOHN

  Kent u iChoosr van Samen Sterker ?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.