Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn nu de 5 goedkoopste energieleveranciers van 2022

Update 3 januari 2023

De 5 goedkoopste energieleveranciers voor 2023 vind je nu hier terug.

Origineel bericht

Al meer dan een jaar is de situatie rondom energieprijzen onzeker. In eerste instantie door corona en nu stijgen de tarieven de pannen uit door de oorlog in Oekraïne. Nederlandse energieleveranciers hebben in die tijd zelfs even helemaal geen nieuwe klanten willen ontvangen, maar je ziet dat nu steeds meer partijen een nieuw energiecontract aanbieden.

Dat zijn op dit moment vooral variabele en dynamische contracten, waarbij de energieprijs voor gas en stroom niet vaststaat, maar maandelijks en zelfs dagelijks kan wijzigen. Een vast contract wordt door geen enkele energieleverancier aangeboden.

Onderstaand overzicht is voor het laatst bijgewerkt op: 18 november 2022.

Prijsstijging

De grootste energieleveranciers van Nederland hebben wederom een prijsstijging aangekondigd per 7 november 2022 voor de variabele contracten. Het gaat om tientallen euro’s tot zelfs 100 euro per maand extra bij bedrijven als Vattenfall en Essent.

Om deze reden zocht ik voor je uit:

 • De 5 goedkoopste energiecontracten
 • De 5 voordeligste voor alleen stroom

Top 5 (variabel & dynamisch)

In deze berekening heb ik het stroomverbruik gepakt van een gemiddeld huishouden, namelijk 2.500 kWh en 1.000 m3 gas. Uiteraard kan dit lijstje er anders uitzien bij een ander verbruik en dit moet daarom gezien worden als een indicatie.

Ook hanteer ik maandprijzen in plaats van jaarprijzen:

 1. Next Energy: € 211
 2. Budget Energie: € 281
 3. Coolblue Energie: € 288
 4. UnitedConsumers: € 345
 5. Vattenfall: € 396

Deze energieprijzen kun je eenvoudig hier vergelijken.

Top 5 (stroom)

Inmiddels zijn steeds meer woningen gasvrij en is er alleen een energiecontract nodig voor elektriciteit. Deze mensen hebben in ieder geval meer geluk, aangezien de prijs voor elektriciteit minder hard is gestegen dan voor gas.

De 5 goedkoopste op basis van 3000 kWh zijn op dit moment als volgt:

 1. Next Energy: € 60
 2. Tibber: € 70
 3. Delta Energie: € 105
 4. Budget energie: € 114
 5. Vattenfall: € 168

Al deze prijzen kunnen zoals gezegd dagelijks veranderen en betreffen een inschatting van het maandbedrag. Dit vanwege andere factoren als gemiddeld verbruik en de woonplaats die invloed kunnen hebben op de hoogte van het tarief.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

37 reacties

 • HHan

  Oh, voor het eerst overgestapt naar WELKOM ENERGIE! Heeft veel, heel veel geld gekost! Denk goed na voordat je overgestapt.

  Reageren
  • JJan vd B

   @Han

   Hier precies hetzelfde….. na 30 jaar ( Nuon en later Vattenfall) 1x overgestapt naar Welkom Energie, 5 maanden later failliet…. Hoor ook niets meer van de curator… ipv ruim 400 euro te besparen, bijna 1200 duurder uit ( door o.a. Eneco, waar je verplicht werd ingeduwd).

   Reageren
   • EEdith

    @Jan vd B, ik ook, na jaaaaren goed bij Welkom en net mijn contract met 3 jaar verlengd gingen ze failliet! 3 maanden nadat ik had verlengd. Nou dat wisten ze écht al wel toen…. Heel veel geld gekost die onvrijwillige overheveling naar Eneco. Bij programma Kassa of Radar hebben ze daar een item over gemaakt. De klanten zijn verkocht voor 4,zoveel miljard aan de hoogste bieder, Eneco rekende toen iets van 1,82 per kuub terwijl anderen 1,61 rekenden……

    Reageren
 • DDirkje

  Bizar, mijn energieleverancier heeft de gasprijs per 1 november van 1,45 per kuub verhoogt naar 2,13 per kuub en de stroom van 0,31 naar 0,57 per KWH.
  (nog steeds onduidelijk hoe vaak die prijzen aangepast worden) Ik heb een variabel groen contract.
  Die 190,- van de overheid stroomt dus gelijk naar de energieleverancier.

  Reageren
  • AAstrid

   @Dirkje dat was toch ook de bedoeling??

   Reageren
  • RRoos

   @Dirkje

   Waar wou je het dan voor gebruiken?

   Reageren
 • AAlbert

  Ik begrijp het niet helemaal. In geen enkele vergelijk site zie ik dynamische energie van ANWB. Deze rekenen uurprijzen maar zijn wel zeer voordelig. Waarom worden zij niet genoemd?

  Reageren
  • MMonica

   @Albert
   er worden alleen bedrijven gemeld die commissie betalen voor vermelding dat wil niet zeggen dat deze de goedkoopste zijn, voor niks gaat de zon op.

   Reageren
  • Mmarco

   @Albert
   bedankt kerel , ik heb direct een prijsopgave aangevraagd

   Reageren
   • Nnina

    @marco
    Inderdaad wij zijn met z’n
    Allen een verdienmodel.
    Stop met al die toeslagen en laat ons eerlijk ons geld verdienen. Wat een administratieve rompslomp, kost miljoenen. Zo houden de ambtenaren elkaar in stand. Een nieuwe ambtenaar/politicus een nieuw geluid en ja hoor dadendrang om zichzelf op de kaart te zetten en ja, weer een nieuw plan ,
    Nederland verzuipt in z’n regelgeving en niemand is instaat dit tij te keren.

    Reageren
    • WWIM COLJEE

     @ninahelemaal mee eens

     Reageren
    • EEdith

     @nina klopt helemaal. Niks marktwerking, het is gewoon kartélvorming! Marktwerking ter verrijking van enkelen ten koste van de bevolking. SCHANDE!!!!

     Reageren
  • Mmarike

   @Albert
   Ik heb hetzelfde.. hoe zit dat?

   Reageren
 • WWe

  Mensen laten we wel wezen
  Politiek maakt alles zo moeilijk!!!
  Waarom alsmaar compenseren
  Terwijl wij ( iedereen) het op de een of andere manier weer op ons bordje krijgen!!!
  Energie gewoon laag houden
  Compenseer maar met energie bedrijven!!!!!! In plaats van die domme beslissingen te nemen
  (Politiek) denk is logisch na !!!!!

  Reageren
  • JJij

   @We

   Simpele ziel dat je bent.

   Reageren
   • OOguz

    @Jij

    Dat zeggen simpele mensen vaker over andermans mening.

    Reageren
 • VVersteeg

  Ñiet zo klagen we leven nog zonder oorlog denk daar maar om

  Reageren
  • OOguz

   @Versteeg

   Zonder oorlog?!?! We hebben nooit geen oorlog.

   Reageren
 • HHarry

  Energie direct is nog goedkoper dan de goedkoopste die jullie aanbied.

  Reageren
  • Ffreddy

   De kleine kunnen ze veel pijn doen, maar de vele ministers
   daar komen ze niet aan met al hun fortuin reeds
   Ik blijf bij LUMINUS ZEER INTRESANT

   Reageren
  • OOguz

   @Harry

   Dat zegt Energie Direct maar dat is helemaal niet waar.

   Reageren
  • Wwim coljee

   @Harry

   correct hoor

   Reageren
 • RRens

  Shell energie is echt veel goedkoper.

  Reageren
 • JJuzentaly

  HVC energie heeft geen winstoogmerk. Is een erg goedkope energieleverancier. Voor €6100 kwh pj kan je een jaarcontract krijgen van €300 p.m. Is veel geld, maar veel minder dan Vattenfall en de andere chanteurs.

  Reageren
 • JJos

  We worden massaal bedonderd door onze regering. We leven op het grootste gasveld van Europa en betalen nu rond €4 per kuub. Denken jullie echt dat het gas duurder is geworden bij de bron? Boren en compenseren in Groningen en snel.

  Reageren
  • IIsabel Nagel

   @Jos, ik vermoed dat jij niet in Groningen woont…

   Reageren
   • MMargot

    @Isabel Nagel

    Groningers hebben last van deze regering maar niet van de aardbevingen, compenseren en huizen verstevigen zou moeten maar niets van dit alles

    Reageren
  • MMsrjon

   @Jos. Dan moet jij ook in het aardbevingsgebied gaan wonen in een niet vetstevigd huis zoals wij. Alleen dan ben je consequent

   Reageren
  • WWilliam

   @Jos

   Jos, inderdaad in Groningen zijn twee opties, ofwel zal de Ned, staat er beter van worden, anderzijds weten ze perfect dat Groningen zichzelf zal afscheuren met grote gevolgen, aan u de keuze?,

   Reageren
  • Bbieny

   @Jos
   Jos, kom eens praten met de mensen hier in Groningen.
   Jij snapt er geen lor van wat de Groningers is aangedaan.
   Al 8 jaar vechten wij, 76 + ers voor onze rechten. Ons vrijstaande, in 1975 gebouwde woning is Total Loss verklaard! 8 verlorengegane pensioenjaren in een onveilige woning. Jaren waarin we heel graag andere dingen hadden willen doen. Meer dan 120 zgn. deskundigen over de vloer, meer dan 500 brieven, mails e.d. en nog geen zicht op wanneer er wordt gesloopt en gebouwd. Aannemers die afhaken omdat het bij de NCG (= overheid) allemaal te lang duurt.
   En wij hebben er part nog deel aan.
   Jos ik hoop dat je beseft dat je met deze opmerking Groningers heeeeeel diep kwetst.

   Reageren
 • IIrene Westerduin

  en hoe zit het met Innova energie???

  Reageren
 • Ddirk

  handig overzicht, wel duur nog steeds

  Reageren
 • TT C

  Goedkope tip voor de regering, gratis strop (dik touw) uitdelen aan mensen net onder modaal, zeker als je contract in juli afloopt.
  Van 90€ p/m naar 300-500€ p/m in augustus 2022, graag die strop voor om mijn nek, dan kunnen de Groningers naar mijn slecht, doch duur betaalde huurwoning en kunnen ze daar weer gas boren, voor degene die geen strop wil, IK WEL.

  Reageren
  • BBB

   @T C Nou”” mijn Contract is per 30- 9 -2022 verlopen. Bij Eneco. nu willen ze van 152 naar 450 per maand gaan. ik weet het niet maar als ik alle rekeningen heb betaald. heb ik 400 over om te eten . wat oke is. Maar als ik 300 van mijn etens geld in moet leveren. heb ik 100 euro over per maand om te eten. ze willen niet het termijn bedrag verlagen , omdat ze op zeker willen spelen. dat als er 4 miljoen klanten, bij moeten betalen bij hun eind afrekening. ze niet hun geld mislopen. maar wel hun klanten in de kou laten staan. uithongeren. ik heb 4 jaar in een bevrijdings leger gevochten wereldwijd. om onschuldige burgers te beschermen. en daarna een normale baan gehad . maar 10 jaar geleden ziek geworden door oorlogs Trauma. Dat geef niet die prijs wil ik wel betalen. ik heb onschuldige kinderen en vrouwen gered, en letterlijk moordenaars naar hun schepper gestuurd. Ik ben Nooit bang geweest. Maar nu ben ik als de dood. Een oorlog heeft mijn niet kapot gemaakt . Maar Eneco wel.

   Reageren
   • RRuud

    @BB ik heb Eneco gezegd dat ik in november tot februari niet in Nederland ben niets verbruik. Dus ook hun verhoging niet ga betalen. Betaal nu dus een normaal voorschot.

    Reageren
    • JJan

     @Ruud slim!
     Maar maakt voor je eindafrekening natuurlijk. Niets uit….

     Reageren
 • HHAWKINS jOHN

  Kent u iChoosr van Samen Sterker ?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.