Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hoge energieprijzen niet te betalen voor miljoenen Nederlanders

Door de torenhoge energieprijzen dreigen zo’n 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens in financiële problemen te komen. Zij krijgen te maken met betalingsachterstanden of moeten interen op hun spaargeld. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder energiebedrijven en het Nibud, dat toezicht houdt op de koopkracht van Nederlanders.

Met name richting het einde van het jaar worden de problemen zichtbaar. Oude, vaste energiecontracten lopen dan af en mensen moeten meer gaan stoken. Dat zorgt voor een forse lastenverzwaring.

Eerste energieleveranciers verhogen prijzen

Vattenfall en Essent hebben als eerste energieleveranciers al aangekondigd hun prijzen per 1 juli te gaan verhogen. Bij Essent loopt de schade op met maar liefst 50 euro gemiddeld per maand extra. Bij Vattenfall is de verhoging met zo’n 20 euro per maand een stuk milder, maar nog steeds aanzienlijk.

Binnenkort komt ook energiereus Eneco met diens nieuwe tarieven.

Benieuwd wie nu de meest voordelige energietarieven in Nederland heeft? Kijk dan in ons overzicht met de top 5.

30 tot 40 procent komt in moeilijkheden

Naar schatting hebben straks 30 tot 40 procent van de huishoudens moeite met rondkomen, vermoedt het Nibud. Zij zijn gedwongen te bezuinigen op boodschappen, etentjes en vakanties. Ook zullen veel mensen ervoor kiezen om de temperatuur van verwarming terug te draaien in de winter.

Voor de minima is de energietoeslag onvoldoende om de stijgende lasten te kunnen compenseren. Of je hier wel of niet voor in aanmerking komt, kan overigens per gemeente verschillen.

Maar niet alleen lage inkomens krijgen met de problemen te maken ook middeninkomens vrezen hun rekeningen straks niet meer te kunnen betalen.

Betalingsregelingen

Energiemaatschappij Eneco ziet al een tijdje dat klanten betalingsproblemen ondervinden. Er is dan bijvoorbeeld onvoldoende saldo op de betaalrekening om de rekeningen te kunnen betalen. Veel energieafnemers worden bovendien getroffen door een onverwachte hoge naheffing, zodra hun energiecontract afloopt.

Veel energiebedrijven werken daarom proactief samen met schuldhulpverleners, bijvoorbeeld bij het opzetten van een betalingsregeling.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.