Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit worden de nieuwe Vattenfall tarieven (1 juli 2022)

Zojuist is bekend geworden dat ook klanten van Vattenfall (vroeger bekend onder de naam Nuon) meer gaan betalen voor hun energiecontract vanaf 1 juli 2022. Het gaat om zo’n 20 euro per maand voor de variabele contracten.

Deze verhoging is extra pijnlijk voor diens klanten, aangezien Vattenfall begin april ook al een verhoging doorvoerde van maandelijks 11 euro.

Update: tarieven Vattenfall per 1 oktober weer omhoog.

Huidige tarieven

Ga je nu (29 augustus 2022) een nieuw energiecontract bij Vattenfall afsluiten? Dan ligt de stroomprijs op ruim 1 euro per kWh (enkeltarief) en de gasprijs ligt op meer dan 5 euro per m3. Daarmee is Vattenfall op dit moment de duurste energieleverancier.

De actuele gasprijs op de gasbeurs en bij andere energiebedrijven check je hier.

Belangrijk:

Voor bestaande klanten met een variabel of vast contract verandert er tot dusver niets. Zeker die laatste groep is op dit moment spekkoper, gezien de recordhoogte van de variabele energieprijzen.

Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft op dit moment een variabel contract. Hierbij kunnen de prijzen dus maandelijks (soms zelfs dagelijks) stijgen. Dat kan ook bij Vattenfall gebeuren als de marktomstandigheden daarom vragen.

Benieuwd of het goedkoper kan? Hier kun je energie vergelijken.

Geen verrassing

Geheel als verrassing komt deze stijging niet, gezien de tendens van de afgelopen maanden binnen de energiemarkt. De verhoging is wel een stuk lager dan een andere energiereus.

Essent verhoogt de tarieven namelijk per 1 juli met gemiddeld 50 euro.

Vattenfall laat op zijn beurt weten dat het energie slim heeft ingekocht en dat daardoor de prijsstijging relatief meevalt (zeker ten opzichte Essent).

Grote energieleverancier

Vattenfall heeft niet bekend gemaakt hoeveel klanten op dit moment een variabel contract hebben. Het concern voorziet zo’n 2 miljoen huishoudens van energie.

Hiermee zijn ze de derde grootste energieleverancier van Nederland.

De gehele top 5 ziet er zo uit:

 1. Essent (50 euro stijging per maand)
 2. Eneco (28 euro verlaging per maand)
 3. Vattenfall (20 euro stijging per maand)
 4. Nuts Groep (20 tot 40 euro per maand)
 5. Greenchoice (verhoging: +86% stroom, +80% gas)

De prijsverhoging kan overigens lager of ook nog veel hoger uitvallen, aangezien bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 2250 kWh stroom en 1200 m3 gas.

Benieuwd waar je op dit moment het goedkoopste uit bent? Check dan hier ons prijsonderzoek.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

43 reacties

 • GG.Jansen

  Allemaal naar ANWB Energie !

  Werken met dynamische prijzen.

  Ze maken geen reclame, om de kosten te beperken.

  Ze hoeven geen winst te maken. Dus kijk op: anwb energie. Daar alle info.

  Reageren
  • MMarten de Vries

   Beste Jansen,
   Ik ben op dit moment ( 10-4-2023) met de controle van de Vattenfall facturen 2022 en 2023 t.ov. het door V aan mij gestuurde contract over 2022. De contract cijfers komen niet overeen. Ik zou op dit moment (132) teveel hebben betaald. De benamingen in het contact komen niet overeen met de benamingen in facturen. Zoek de verschillen.

   Reageren
 • JJan

  In januari verliep mijn contract. Ging van 220 naar 480. Daarna een maandje een variabel contract bij Budget Energie. Binnen 1 maand naar de 600. Direct opgezegd. Sinds half februari een dynamisch contact bij Frank Energie. Dynamisch wil zeggen dat mijn gasprijs per dag en stroomprijs per uur variabel is. Het hoogste wat ik tot nu toe betaalde was 84 cent voor stroom en 3,60 voor gas, maar dit was maar voor enkele dagen. Vandaag zag ik dat de gasprijs voor morgen 1,49 en de stroomprijs s’middags en s’ nachts 0,068 cent gaat worden. Zet dus morgenmiddag mijn airco’s vol aan voor verwarmen. Blijft de rest van de dag de warmte wel hangen. Vandaag trouwens ook gedaan, maar voor iets hogere prijzen. Gebruik dus geen gas en mijn kosten voor stroom blijft beperkt. Zou iedereen adviseren een dynamisch contract af te sluiten, zeker gezien de astronomische prijzen die maatschappijen voor een variabel contract vragen.

  Reageren
  • PPaul

   @Jan

   Hallo nu bij vast contract bij Vattenfall 1 jaar gas 1,27 euro m3 electra 0,35 per kw per 1 juli 2023 er worden ook 3 jaar contracten 0,39 euro p kw 1,47 euro m3

   Reageren
 • SSJORS

  Ik snap niet waar ze hier hun prijzen vandaan halen maar heb kortgeleden na deze datums mijn vader overgezet naar vattenfall en zijn factuur was gewoon 1,50 voor gas en 35 cent voor electra…. zelfs met belasting erbij en alle aftrekkingen en kortingen kom je lang niet op de bovenstaande prijzen dan zou het max 2.50 zijn op gas en 0,6 voor stroom en dan reken je nog extreem hier staat onderhand het dubbele overdrijven kan ook. En mijn vader heeft gewoon een variabel contract.

  Reageren
  • DDirk

   @SJORS

   Vandaag op de app staat 4.50euro per m3 gas volgens mij kloot dit niet

   Reageren
 • AArjen

  Wat betaald Vattenfall als je stroom levert?

  Reageren
 • Iikke

  als ik alle reacties lees kijk naar wat je zelf kunt oplossen en gooi heel nederland plat

  Reageren
 • CC

  Allemaal het oude tarief blijven betalen en de verhoging die we hebben gehad apart op een rekening zetten.Het nieuwe incasso bedrag terug halen en het oude bedrag overboeken met klantnummer en maand erbij,want als het een beetje tegen zit dan gaan ze allemaal failliet en neemt de staat dit over.
  Mocht dit gebeuren ben je al je teveel betaalde geld gewoon kwijt.
  Misschien een optie voor alle Nederlanders

  Reageren
 • Ssmeets

  laten we snel die eigenwijze groningers een nieuw huis geven in de flevopolder, en dan die gaskraan vol open daar, en niet voor 1 tiende van de prijs doorverkopen aan buurlanden, maar zo goed als gratis voor alle nederlanders, het is immers ons gas..Noorwegen lacht zich een ongeluk nu, er komt daar 700 miljoen gratis binnen per week, en ze staan 607 miljard in de plus. Grote voordeel van noorwegen is dat ze niets met brussel te maken hebben,
  De EU is de grootste fout in de geschiedenis van nederland.

  Reageren
  • AAnton Cools

   @smeets

   Wilt u zelf gedwongen verhuizen naar de Noord Oostpolder? Ik niet. De verkoopprijs aan het buitenland is volgens mij niet anders dan de prijs voor de binnenlandse markt, waar baseert u deze bewering op. Het verschil is dat in Nederland de consumenten ervan uit gingen dat we het goedkoopste uit waren met niet te lange termijn contracten zodat we konden overstappen. Dit blijkt nu te werken. Noorwegen verdient nu veel met waterkracht electriciteit. Volgens mij is de oorzaak van alles Poetin. We hadden wijzer moeten zijn en gewaarschuwd met de inname in 2014 van de Krim. Poetin gebruikt nu gasmarkt om ons te gijzelen.

   Reageren
  • DDennis

   @smeets
   Gas zit in de bodem… bodem is aarde, aarde is van iedereen…!
   Laten alle landen dan ook 1 prijs betalen…

   Reageren
  • JJonnie

   @smeets

   Mooi gesproken maar er gaat nu nog steeds 70% Gronings gas naar Duitsland waar de Nederlandse staat contacten mee heeft. Dus dat idee van je gaat niet gebeuren,,helaas.

   Reageren
  • AAnnechien Boerema

   @sHier ben ik het mee eens .
   De EU is de grootste fout in de geschiedenis van Nederland. A. Boerema. meets

   Reageren
 • AA. Reynolds

  Nog afgezien van de kosten voor het watergebruik. Als de prijs voor gas door blijft stijgen, gaat 10 minuten warm douchen al gauw 15 euro kosten.

  Reageren
  • MM v d Belt

   @A. Reynolds

   Wij wasten ons vroeger bij de kraan in de keuken. En zaterdags in de tijl.
   Wen daar maar weer aan.
   Groeten

   Reageren
 • JJan K. Norg

  Ik heb al enige keren gevraagd om een advies wat betreft mijn termijnbedrag, zodat ik later niet in de problemen kon. Steeds wordt het beloofd , maar hoor nooit weer wat. Ben diep in jullie teleurgesteld.

  Reageren
  • AAd

   @Jan K. Norg , hou je termijnbedrag zoals die is of zelfs lager .. en spaar een maandelijks bedrag om bij de jaarafrekening het ontstaande tekort te kunnen betalen .
   Mocht jouw leverancier failliet gaan ben jij al je betaalde voorschotten kwijt ..of je het maandelijks betaald of wegleg maakt geen verschil wel wat discipline…succes .
   Groetjes Ad .

   Reageren
 • BBergstra

  Even een dagje e.e.a. uitgezocht. hebben nu nog vast tarief omgerekend stroom 0,14ct per kWh als voorbeeld verbruik Juni 128kWh = 18,39 word nu 0,891 totaal 114,09
  Gas hebben we nu op 0,80ct. als voorbeeld verbruikt Juni 14m3 = 10,12 . Huidige gasprijs Vattenvall 4,18 !!! zou komen op 58,52. Totaal 76,91 ( en dan hebben we gelukkig nog zonnepalen salderen 0,168ct )
  Nu zag ik Eneco voor bij komen zo te zien heeel veel voordeliger gasprijs 3,38 en stroomtarief 0,76. Maar wat meer opviel is terug leveren zonnenpanelen krijg je bij Eneco 0,55ct

  Reageren
 • JJan is de Klos

  Ik betaalde 125 euro per maand in 2021. Eind van het jaar kreeg ik 90 euro terug. Dus 8 september 2022 kreeg ik 90 euro terug.

  Daarna heb ik mijn maandtermijn verhoogd naar 150 euro per maand. Ik dacht, dan zit ik zeker goed voor 2022, want ik ga 25 euro meer betalen waarvan ik al weet dat ik 90 euro terug kreeg op 125 euro per maand termijn bedrag. Ik dacht dan krijg ik eind van het jaar ipv 90 bijvoorbeeld 150 euro terug.

  Nu heb ik lopen kijken op mijn nuon naar mijn vebruik in kosten. Ik zie in dat grafiek dat ik minder hebt verbruikt als vorig jaar. Als is het maar een klein verschil.

  ik ben benieuwd wat mijn eind afrekening gaat worden volgens maand in september

  Reageren
 • GG Beems

  Ik ging van 130 euro naar 480 euro bij budgetenergie terwijl ons verbruik niet hoog is.
  We begrijpen er niets van dat dit kan.
  Vattenfall geeft 25% korting dat kan toch niet in deze tijd ik ben van mening dat de energie bedrijven 50% winst hebben omdat ze zomaar de korting kunnen geven.

  Reageren
  • PPatrick

   @G Beems

   De plotselinge stijgingen zijn het gevolg van die zogenaamde absurde klimaatdoelen..
   En zogenaamde gas crisis,die er niet is!
   Het zijn de zakkenvullers van bovenaf..en het onteigenen van het volk.

   Reageren
  • MMichel

   @G Beems
   Vattenfall geeft 25 procent korting op stroom en alleen de stroomprijs. Vijf procent per jaar tot maximaal 25 procent indien je daar gewoon klant blijft.

   Wat u doet bij budget moet u weten. Wij hebben al weer 16 jaar een modelcontract van Vattenfall. Dus geen aflopende contracten.
   Sluit je nu een variabel contact af gelden ook bij Vattenfall inderdaad de hogere stroom en gasprijzen.
   Geldt ook bij Budget Energie met het verschil dat Vattenfall zelf stroom produceert en Budget Energie een dozenschuiver is.

   Reageren
  • DDaan

   25 % is lang blijf korting dus als je meer dan 5 jaar daar zit krijg je die 25 % .
   maar vattenfall is wel de duurste .

   Reageren
  • HHans

   @G Beems Er wordt schandalig veel verdient aan stroom. De stroomprijs wordt bepaald door de hoogste prijs van gas die dag. Dus zonne en windenergie wordt laag ingekocht als daar niet voldoende van is dan wordt stroom opgewekt met gas en dit gastarief bepaalt dus de prijs voor alle geleverde stroom. Toppunt van waanzin in deze tijden.

   Reageren
  • MMoon

   @G Beems

   Die korting bij Vattenfall is een giller. 5 euro per jaar, of minder. Dat stelt echt niets voor.

   Reageren
 • JJohn

  Ik kreeg ook ff de rekening 485,00 per maand was eerst 201,00 kreeg bijna een hartaanval zeg hoe kan dat ineens zooooo veel

  Reageren
 • AAfke

  Schandalig .de mensen kunnen het niet betalen ..en de regeting kan het niks schelen .diehebben zelf geld zat ….zo oneerlijk .
  Moest dit ff kwijt .sorry..ik moet straks noodgedwongen op me zelf wonen met inkomen van .1000.euro ..eten kopen kan ik wel vergeten

  Reageren
 • JJoop

  Ik zou willen weten wat de variabele tarieven van Vattenfall waren per 1-07-2022
  En kan je er van uit gaan dat die tarieven in het 2e halfjaar voor de bestaande klanten
  dan ook zo blijven ?

  Reageren
  • PPascal

   @Joop

   Die gaan nog veel verder omhoog.
   Verder in dit jaar gaan de grote klappen vallen.
   Bij mensen die nieuwe contracten moeten aangaan en bij mensen met variabele contracten.

   Reageren
 • NNoor Wester

  Waarom staat er bij stroom altijd enkel tarief en niet het dubbel tarief.
  Hierdoor is het onmogelijk om de juiste tarieven in te voeren in Homewizzard Energy+.

  Reageren
 • OOlga

  ik keek… 5 goedkoopste.. en dan daaronder prijzen per leverancier. En daar staan dan veel goedkopere bij. Bijv. OM. Kan iemand dit uitleggen??

  Reageren
  • IIrene

   @Olga

   Bij OM kun je op dit moment geen energiecontract afsluiten. Dus de tarieven die zij tonen zijn feitelijk niet beschikbaar voor nieuwe klanten.

   Reageren
 • BBetty

  En waarom zakken de prijzen bij eneco dan wel

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Betty
   Goeie vraag!
   Dit lees je terug in dit artikel.

   Reageren
  • HHans

   @Betty beste Betty Eneco heeft langdurige gas contracten afgesloten die nog nagekomen worden en investeert nu ook naast wind/water en zonne-energie ook in een waterstofcentrale voor opwekken van stroom. Dus op lange termijn ben je hier volgens mij goed uit daarnaast willen wij alleen maar groene energie wat voor ons en het milieu goed is. Gr. Hans

   Reageren
 • AAnouk

  Mis ik iets…nu weten we nog niet wat 1 kuub gas kost bij iedere leverancier….

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Anouk

   Deze informatie kun je op deze pagina vinden.

   Reageren
 • HHenk visser

  Wat zijn dan de tarieven.

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Henk visser

   Die staan er nu bij. Dank voor je feedback!

   Reageren
 • YYves

  Het loopt de spuigaten uit met die energieprijzen. Wanneer gaat het omlaag?

  Reageren
  • JJefferey

   @Yves
   Niet, wordt alleen maar erger. Putin gaat de kraan verder dicht draaien of zelfs helemaal dicht. Dus de tekorten gaan verder oplopen. Wie een klein beetje economie snapt, is dat wanneer de vraag het aanbod ruim voorbij gaat de prijzen stijgen.

   Dit hebben we gezien met de huizenprijzen (voor de stijging van de rente),
   dit wordt met de brandstofprijzen kunstmatig gedaan (door bewust minder olie uit de grond te pompen),
   maar ook graan en plantaardige olie afkomstig uit Oekraïne.

   Dus ja…… ik voorspel (op basis van gevoel en niet op feiten of berekening) dat de gas nog wel eens €10,- p/m3 kan gaan kosten wanneer er een strenge winter gaat komen.

   Reageren
   • HHans

    @Jefferey Ik denk dat het wel mee gaat vallen met de gasprijs. Iedereen bezuinigt, glastuinbouw, aluminium industrie en chemische bedrijven schalen af. De gasreserves zijn tot aan de nok toe gevuld. Even door de zure appel heenbijten met z’n allen en Rusland kan zijn leger niet meer betalen.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.