Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs omhoog; Rusland draait gaskraan dicht

Koen Kuijper

0 reacties

Rusland draait de gaskraan naar Nederland gedeeltelijk dicht. Het Nederlandse gasbedrijf GasTerra weigert om in Russische roebels voor gas te betalen. Daarom draait het staatsbedrijf Gazprom aan de gaskraan.

Nederland is overigens niet het eerste land waarbij de gaskraan wordt dichtgedraaid. Eerder moesten onder meer Denemarken, Polen, Bulgarije en Finland eraan geloven. Ook zij werden deels afgesloten van Russisch gas.

2 miljard kuub

Het gaat om een contract voor de levering van gas tussen 31 mei en 1 oktober, goed voor circa 2 miljard kuub gas die dus niet wordt geleverd. Ter vergelijking: op jaarbasis verbruikt Nederland zo’n 40 miljard kuub gas.

Ook de 6 miljard die Eneco van Gazprom afneemt, wordt mogelijk niet geleverd. Al is nog onduidelijk hoe dit gaat uitpakken, omdat Eneco een langetermijnsovereenkomst heeft met het Russische bedrijf.

Gevolgen groot

In de zomerperiode, waarin betrekkelijk weinig gas wordt verbruikt, gaan we weinig van merken van de beperkte gastoevoer. Maar in de winter kunnen de gevolgen wel groot zijn, waarschuwen experts.

Toch hoeven we volgens gasexpert René Peters van TNO niet te vrezen dat echt zonder gas komen te zitten. Er zijn alternatieven, bijvoorbeeld gas uit Noorwegen of Algerije. Daarnaast kan er nog meer vloeibaar gas (LNG) worden aangevoerd vanuit de Verenigde Staten. Tot slot kan Nederland ook besluiten om nog meer gas uit Groningen te halen.

Misschien nog wel beter is om onze vraag naar gas te doen afnemen door versneld van het gas af te gaan.

Gasprijs omhoog

Omdat het gasaanbod afneemt, en de vraag minstens even hoog blijft, zal de prijs voor een kuub gas vermoedelijk gaan stijgen. Ook huishoudens gaan dit merken in hun portemonnee.

Op 1 juli maken de energiebedrijven hun nieuwe variabele en vaste tarieven bekend. Het ligt in de lijn der verwachting dat de gasprijs omhoog zal lopen.

Bron: RTL

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.