Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs omhoog; Rusland draait gaskraan dicht

Rusland draait de gaskraan naar Nederland gedeeltelijk dicht. Het Nederlandse gasbedrijf GasTerra weigert om in Russische roebels voor gas te betalen. Daarom draait het staatsbedrijf Gazprom aan de gaskraan.

Nederland is overigens niet het eerste land waarbij de gaskraan wordt dichtgedraaid. Eerder moesten onder meer Denemarken, Polen, Bulgarije en Finland eraan geloven. Ook zij werden deels afgesloten van Russisch gas.

2 miljard kuub

Het gaat om een contract voor de levering van gas tussen 31 mei en 1 oktober, goed voor circa 2 miljard kuub gas die dus niet wordt geleverd. Ter vergelijking: op jaarbasis verbruikt Nederland zo’n 40 miljard kuub gas.

Ook de 6 miljard die Eneco van Gazprom afneemt, wordt mogelijk niet geleverd. Al is nog onduidelijk hoe dit gaat uitpakken, omdat Eneco een langetermijnsovereenkomst heeft met het Russische bedrijf.

Gevolgen groot

In de zomerperiode, waarin betrekkelijk weinig gas wordt verbruikt, gaan we weinig van merken van de beperkte gastoevoer. Maar in de winter kunnen de gevolgen wel groot zijn, waarschuwen experts.

Toch hoeven we volgens gasexpert René Peters van TNO niet te vrezen dat echt zonder gas komen te zitten. Er zijn alternatieven, bijvoorbeeld gas uit Noorwegen of Algerije. Daarnaast kan er nog meer vloeibaar gas (LNG) worden aangevoerd vanuit de Verenigde Staten. Tot slot kan Nederland ook besluiten om nog meer gas uit Groningen te halen.

Misschien nog wel beter is om onze vraag naar gas te doen afnemen door versneld van het gas af te gaan.

Gasprijs omhoog

Omdat het gasaanbod afneemt, en de vraag minstens even hoog blijft, zal de prijs voor een kuub gas vermoedelijk gaan stijgen. Ook huishoudens gaan dit merken in hun portemonnee.

Op 1 juli maken de energiebedrijven hun nieuwe variabele en vaste tarieven bekend. Het ligt in de lijn der verwachting dat de gasprijs omhoog zal lopen.

Bron: RTL

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

 • AA Huizinga

  Wat is de werkelijke redenen dat Rusland die kraan dichtdraaide? Zou het komen omdat Nederland zonodig mee moet doen met de Amerikanen en kernkoprakketten langs de grens van Nederland gericht op Rusland heeft?
  Een ander aspect wat heeft Nederland te maken met de oorlogen in andere Werelddelen? Het volk kiest hier vast niet voor maar betalen wel het hoogste prijs.
  Opvallend is daarbij dat onder Europeze landen een enorme gasbel zit waar heel Europa gebruik van kan maken en niet afhankelijk van Rusland hoeft te zijn. Langs de Nederlandse kust bv staan veel windmolens opgesteld waarvan men beweerde dat het om goedkope en groene stroom zou gaan en dan tot de conclusie komen dat de bevolking allemaal jarenlang zijn voorgelogen op een breed vlak, de belastingen die verdubbelt zijn als het om gas of electra gaat enz. Het is pure diefstal geworden en een misdaad gericht tegen de mensheid om dit zo te gebruiken om de bevolking op de kosten te jagen, mensen in bijstand die op deze wijze in de problemen komen en niet kunnen overleven… als je het brav e jongetje gaat spelen ten koste van de bevolking en dan de oorlogen tussen Oecra:ine en Rusland aanwenden om te rechtvaardigen, wat heeft dit land daar nu mee nodig? Nederland stuurt op kosten van bevolking ook wapens, dat geld had anders gebruikt kunnen worden, ter compensatie van de door overheden hoog gehouden onkosten waaronder energie prijzen vallen en daarover heen dubbel belastingen te heffen…. schandalig voor woorden dit beleid….

  En tot slot de Overheid maakte zich ook al schuldig aan het verplichten van digitaliseren, dat kost een berg geld iedere maand, mensen met een bijstand kunnen dat doorgaans niet betalen, mensen met een bijstand kunnen al geen tv of radio aansluiting permiteren en dat moeten zij wel aan het luxe probleem van de overheden voldoen? Iets verplichten, in welke vorm dat ook gebeurt is een vorm slavernij of onderdrukking en beiden in strijd met de fundamentele mensenrechten, schenden menserechten is Nederland al meermalen op de vingers getikt door het EU hof voor mensenrechten, uitkomsten kan men daar opzoeken.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.