Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Duitsland sluit kerncentrales: “Nederlandse energieprijzen gaan omhoog”

Duitsland gaat komend weekend, op 15 april, zijn laatste kerncentrales sluiten. Daarmee komt er na meer dan zestig jaar een einde aan het tijdperk van kernenergie in het land.

De sluiting heeft ook gevolgen voor Nederland. Energiedeskundigen verwachten dat de stroomtarieven de komende tijd gaan stijgen als gevolg van de verminderde energieproductie bij onze Oosterburen.

Op dit moment ligt de gemiddelde stroomprijs van de energieleveranciers op 41 cent per kilowattuur.

Besluit al eerder genomen

Het besluit om te stoppen met kernenergie in Duitsland stamt al uit 2011, kort na de ramp in Fukushima. Met name de groenen, die nu in de regering zitten, riepen toen al dat de risico’s te groot waren en het afval te lang radioactief blijft. Daarom sluiten nu de laatste drie kerncentrales: Isar 2 in Beieren, Emsland in Nedersaksen en Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg.

Om energietekorten te voorkomen, gaat Duitsland investeren in zonnestroom, windenergie en vloeibaar gas. Ondertussen blijft Minister Jetten (Klimaat en Energie) bij het plan om in Nederland juist twee nieuwe kerncentrales te gaan bouwen.

Aanbod elektriciteitsmarkt neemt af

Door de sluiting van de kerncentrales neemt het totale aanbod van stroom op de elektriciteitsmarkt af. En dat heeft gevolgen voor de energieprijs.

In de elektriciteitsmarkt concurreren kopers en verkopers namelijk om de beschikbare elektriciteit. Schaarste zorgt ervoor dat kopers (de energieleveranciers) bereid zijn hogere prijzen te betalen om ervoor te zorgen dat zij de elektriciteit kunnen inkopen die ze nodig hebben voor hun klanten. Dit zal zich op zijn beurt vertalen in hogere stroomtarieven voor huishoudens.

Natuurlijk is onze stroomprijs niet alleen afhankelijk van Duitse kernenergie, maar zodra er elektriciteitsproductie wegvalt, moet dit linksom of rechtsom worden opgevuld. Dat effect resulteert naar verwachting in hogere energieprijzen.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Op het moment dat je een energievorm afsluit en de vraag hetzelfde zal blijven, stroomt de elektriciteit naar de hoogste bieder.”

Mohammed Chahim – Europarlementariër

Volgens lector energietransitie Martien Visser is het onduidelijk met hoeveel de prijzen gaan stijgen. De kale handelsprijs voor stroom bedraagt vandaag (14 april) ongeveer 13 cent per kilowattuur.

Bittere pil

Wanneer de handelsprijzen voor elektriciteit stijgen, zullen consumenten met een dynamisch energiecontract dit als eerste voelen in hun portemonnee, wat voor hen een bittere pil zal zijn.

Prijsaanpassingen voor variabele en vaste contracten zullen waarschijnlijk pas later volgen, aangezien de elektriciteit in deze contracten al eerder is ingekocht. Uit de meest recente peiling van energievergelijk.nl, begin april, blijkt dat de stroomprijs in deze contracten gemiddeld 0,409 euro per kilowattuur bedraagt.

Tarieven vastzetten?

Vanwege de kans op hogere energietarieven, is het geen gek idee om nu een vast contract voor een jaar af te sluiten en je stroomtarief vast te zetten.

De goedkoopste vaste stroomcontracten van dit moment zijn van:

 1. Oxxio: € 0,352 per kWh – 6 maanden vast
 2. United Consumers: € 0,385 per kWh – jaar vast
 3. Budget Energie: € 0,395 per kWh – jaar vast

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

12 reacties

 • JJack

  En nog iets we zeuren over overschot aan energie we hebben helemaal geen probleem .weer leugens uitkramen over zon en wind energie geen last van overschot .probleem opgelost

  Reageren
 • JJack

  Ja ja kern energie is totaal niet millieu vriendelijlk het geeft straling en het afal kunnen ze nooit afbreken ze zijn nog steeds niet veilig komt er een oorlog doelwit kerncentrales kijk naar oekrainie allemaal leugens zelfs wind en zonne energie zijn Niet schoon.dus wil je een millieu vriendelijke omgeving terug naar het steene tijdperk .

  Reageren
 • WWim

  Het is te erg voor woorden de Nederlandse regering verdienen het meest op energie belasting en de Duitsers stoken op bruinkool en stookolie maar een kerncentrale is slecht?

  Reageren
 • RRijkhoff p

  @Allard

  Wat betreft waar zijn mee bezig milieu en energie Nederland is overal afhankelijk van dat maak het zo duurzaam waar werken we nog voor

  Reageren
 • AAllard van den Beeg

  Kernenergie is de smerigste vorm van energie die de mensheid kent.
  Uitspraak van Einstein.

  Maar wij hebben Rutte en Jette.

  Reageren
  • WWim

   @Allard van den Beeg

   Wat is erger

   Reageren
 • PPiet

  Dit is weer een goed voorbeeld van een verenigd europa. Duitsland sluit ze, nederland bouwt ze. Zoals met zo vele dingen. Verenigd europa is een lachertje.

  Reageren
 • MMarco

  En de mensen in Duitsland die op deze idioten gestemd hebben zullen daar straks spijt van krijgen….
  Zeker als ook de kolencentrales van het net gaan.
  Duitsland in het donker.
  Want die gene die denken dat je enkel van zon en wind kan leven komen van een koude kermis thuis.

  Reageren
 • SStien Kruizinga

  Het is altijd de gewone man die de hoogste prijs betaald. Hoe lang houden we dit nog vol

  Reageren
 • CCor

  Gek wordt je van alle berichten over energie prijzen. Nationaliseren die hap en zorgen dat iedereen dezelfde(lage) prijs betaald van een eerste levensbehoefte.

  Reageren
  • HHerman

   @Cor

   Helemaal eens met cor.

   Reageren
  • BBarbara

   @Cor. Ik ben het zo met je eens. Zo snel mogelijk asjeblieft. Nu blijft er zo veel aan de strijkstok jagen bij die energiebedrijven dat wij moeten op hoesten. Dit zijn eerste levensbehoeften maar inmiddels zijn hwt luxe produkten geworden. Oude AOW’ers en gezinnen met babies worden kei hard geraakt. Het is verschrikkelijk.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.