Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 8 belangrijkste vragen over het energie plafond

Huishoudens worden vanaf 1 november gecompenseerd voor hun hoge energiekosten. Om dit te bereiken, komt het kabinet met een energie plafond. Dit betekent dat er een maximumtarief wordt ingesteld voor stroom en gas.

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, lees het hier.

Bij een gemiddeld verbruik ben je hierdoor maximaal 241 euro per maand kwijt aan energie, zo is de verwachting.

Toch roept het prijsplafond bij veel Nederlanders vragen op. In dit artikel worden daarom de 8 belangrijkste vragen behandeld.

We duiken er gelijk in.

1) Hoe hoog is het energie plafond?

Het prijsplafond voor energie kent twee waarden:

  • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3
  • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh

De bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

De actuele energieprijzen vind je hier.

Bedrag niet vast

Het prijsplafond voor stroom en gas staat niet vast. Als de ontwikkeling van de energieprijzen meevalt, kan het plafond ook naar beneden worden bijgesteld. Het plafond voor gas kan echter maximaal worden verlaagd naar 1,20 euro per kubieke meter.

2) Wanneer geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit gaat officieel in op 1 januari 2023 en geldt tot en met 31 december 2023, is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Er is echter met energieleveranciers afgesproken dat er al verlichting van de energierekening plaatsvindt per 1 november 2022. Dit gebeurt middels een eenmalige korting van 380 euro.

3) Voor hoeveel energie geldt het plafond?

Het energieplafond geldt alleen tot aan bepaalde volumegrenzen, namelijk:

  • Gas: 1.200 m3 gas
  • Elektra: 2.900 kWh

Kom je boven dit verbruik? Dan geldt voor het meerverbruik het energietarief dat in je contract staat.

Voorbeeld

Tim en Rosa zitten bij Vattenfall. In hun huidige variabele contract betalen zij 0,4461 euro per kilowattuur voor elektriciteit en 2,0207 euro per kuub voor gas.

Ze verbruiken jaarlijks 3.500 kWh aan stroom en 1.650 m3 aan gas.

  • Stroom: voor de 3.500 kWh aan stroom betalen ze gewoon het stroomtarief in hun contract, omdat dit valt onder de grens van 0,40 euro.
  • Gas: voor de eerste 1.200 m3 gas betalen ze het verlaagde tarief van 1,45 euro per kuub. Voor het restant (450 m3) betalen ze het tarief in hun contract van 2,0207 euro.

4) Hoe werkt het prijsplafond bij stadsverwarming?

Iets dat veel Nederlanders zich afvragen, is hoe het prijsplafond werkt bij stadsverwarming. Je hebt dan geen gasaansluiting, maar je hebt mogelijk wel te maken met de stijgende prijzen voor het verwarmen van je woning.

Helaas is het nog onduidelijk hoe de overheid hier mee omgaat. Het is aannemelijk dat hier wel een regeling voor wordt getroffen.

Lees ook: Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je voor het verwarmen van je woning maximaal 1.800 euro aan variabele kosten betaald (1.200 m3 x € 1,45) plus de gebruiksonafhankelijke kosten die gelden.

Mogelijk dat er een maximumbedrag komt per Gigajoule (GJ), de eenheid waarin stadsverwarming wordt betaald. In Amsterdam betaal je bij Vattenfall bijvoorbeeld zo’n 35,50 euro per GJ, op andere plekken bijna 49 euro per GJ.

Verbrandingswaarde

Aardgas heeft een bepaalde verbrandingswaarde, namelijk zo’n 9,76 kWh per m3. 1 kWh staat weer gelijk aan 3,6 Megajoule (MJ) aan warmte inhoud. Dus per m3 heb je het dan over ruim 35 MJ. Een gemiddeld gasverbruik van 1200 m3 zou dan 42 GJ betekenen.

Kortom, het zou kunnen dat het prijsplafond (prijs januari voor stadsverwarming) dan geldt tot bijvoorbeeld 42 GJ. Maar dit is slechts speculatie.

Zo’n half miljoen Nederlanders hebben stadsverwarming.

5) Hoe werkt het prijsplafond als je een warmtepomp hebt?

Het prijsplafond klinkt niet eerlijk voor mensen die net hebben geïnvesteerd in isolatie en een warmtepomp. Hun gasverbruik gaat immers omlaag, terwijl het stroomverbruik juist hoger wordt.

Sommige huishoudens zijn zelfs volledig van het gas af, maar verbruiken wel een veel elektriciteit. Daarbij komt ook nog eens dat het prijsplafond voor stroom vrij hoog ligt, namelijk op 0,40 euro per kWh.

Het is nog onduidelijk hoe de overheid hiermee omspringt. Daarover wordt hopelijk binnenkort meer duidelijk.

6) Wat is het energie plafond bij een vast contract?

Dat hangt van je vaste contract af.

Liggen de energietarieven in je vaste contract boven de tarieven van 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh?

Dan geldt het energieplafond ook voor jou.

  • Ligt de gasprijs in je contract boven de 1,45 euro? Dan betaal je dus maar 1,45 euro tot aan een verbruik van 1.200 m3. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.
  • Ligt de stroomprijs in je contract boven de 0,40 euro per kWh? Dan geldt het prijsplafond voor elektriciteit tot aan 2.400 kWh. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.

Vast contract goedkoper dan prijsplafond?

Maar het kan ook voorkomen dat de tarieven in je vaste contract (gedeeltelijk) beneden het prijsplafond liggen. Dan heeft het prijsplafond dus geen invloed op jouw situatie. Je betaalt gewoon de tarieven volgens je contract, totdat je contract afloopt.

7) Voor wie geldt het prijsplafond?

Het lijkt erop dat het prijsplafond in elk geval geldt voor alle locaties met een verblijfsfunctie en objecten voor het uitoefenen van een bedrijf of beroep, zoals:

  • Huizen en flats
  • Campings en zomerhuisjes
  • Kantoorpanden en winkels
  • Scholen en zorginstellingen
  • Hotels en restaurants
  • Kerken en moskeeën
  • Sportlocaties

Het energie prijsplafond geldt niet voor locaties zoals garageboxen, huizen in aanbouw, volkstuintjes en algemene voorzieningen van flatgebouwen.

8) Geldt het prijsplafond ook voor ondernemers?

Ja, het prijsplafond geldt ook voor ondernemers die recht hebben op de vermindering energiebelasting (heffingskorting).

Er wordt nog overlegd over een mogelijk apart prijsplafond op stroom en gas voor ondernemers, omdat het verbruik vaak veel hoger ligt dan bij huishoudens met een gemiddeld energieverbruik.

Denk dan met name aan energie-intensieve bedrijven, zoals bakkers, telers en slagers. Hun stroom- en gaskosten zijn de afgelopen tijd enorm opgelopen.

Complex

Volgens betrokkenen zou het echter erg complex zijn om een speciale regeling te treffen, omdat voor iedere ondernemer de situatie weer anders is. Wel belooft het kabinet extra geld ter beschikking te stellen voor verduurzaming en groene aftrekposten, meldt RTL.

Blijft op de hoogte

Zodra er meer bekend is over de details van het prijsplafond voor energie wordt deze pagina bijgewerkt.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

167 reacties

  • EEdwin

    Wat gebeurd er dan als ik mijn variabele contract welke maandelijks opzegbaar is wijzig ergens tijdens de winter omdat ik een goedkopere leverancier vind? Wie gaat mijn jaarverbruik dan berekenen…

    Reageren
  • RRuud Temmink

    Terugleveren was tot dit moment € 0.05 per kWh, wordt dit bedrag ook aangepast aan de hogere kWh prijs??

    Reageren
    • KKees

      @Ruud Temmink
      Dat is wel een heel laag teruglever tarief. Ik weet niet of dat je een vast contract hebt met een lage gasprijs? Zo niet, dan zou je je eens moeten gaan orienteren. Er zijn nu bedrijven die 0,21 tot wel 0,60 cent of bijna de kale stroomprijs teruggeven.

      Reageren
  • WWill

    Een interessanter voorbeeld om uit te werken is die waarbij stroomverbruik boven het plafond ligt, waarbij normaaltarief boven plafond ligt en waarbij daltarief onder plafond ligt. Succes

    Reageren
  • HHenk de Hartog

    Zolang wij als burgers en bedrijfsleven blijven accepteren dat de Overheid miljarden verspild aan verouderde (energiestructuren) en energieleveranciers blijft steunen zullen wij moeten betalen voor deze verspilling. Alleen door zelf lokaal de regie te nemen en samen afspraken te maken over de energie blijft de energie betaalbaar en blijft de energietransitie op volle toeren draaien, alleen dan kunnen we energieonafhankelijk van de markt worden. Het is werkelijk van de “zotte” dat de kostprijs van energie ergens tussen de 8 en 10 eurocent ligt en dat wij als burger en ondernemer nu tussen de 60 en 90 eurocent gaan betalen! Wanneer worden wij wakker??? en komen we in actie???

    Reageren
    • JJan

      @Henk de Hartog
      Wordt door heel veel mensen geopperd, maar wanneer neemt nou zo iemand het voortouw en zet dan iets in gang waar iedereen graag aan meedoet? In het buitenland wordt wel door grote groepen mensen gedemonstreerd tegen misstanden maar in Nederland blijft dat uit.
      Dus Henk, op de barricaden zou ik zeggen

      Reageren
  • AAnoniem

    Er worden hierboven nogal wat stelligheden beweerd, waar de regering nu nog over debatteerd.
    Er ligt nog NIETS vast, en bv vraag 6; knap dat U dat zo stellig weet, terwijl de energiemaatschappijen deze vraag nog niet kunnen beantwoorden?!
    Kortom, het wordt pas de komende weken ècht duidelijk (hopelijk) en het kan nog alle kanten op; zéker met dit kabinet.
    De enigen die ws zekerheid hebben: zijn de allerlaagste inkomens, die worden op allerlei manieren gecompenseerd, ook al vinden ze het nog te weinig en klagen ze toch wel steen en been, naar mijn idee!

    Reageren
  • PPistis Sophia

    schandalige Eneco verhoogt weekend voor prinsjesdag ,het tarief voor stroom die al in jan iets was gestegen naar 0,25 ct per kw nu opeens 0,69 ct per kilowatt en dat is nu opeens ook prijsplafond dat is dus niet de prijs van 2021 toen betaalde ik 0,22 al jaren nooit geen gedoe ..ik vind het schandalig en duidelijk ook dat eneco voorkennis heeft om dan weekend voor de plafondprijs bekend wordt ff snel het tarief verhoogt naar 0,69ct……kortom asociaal..dus ik ga nu 3x zoveel betalen krijg geen energytoeslag ben alleenstaande en zit net boven dat bedrag om er aanspraak op te maken en eneco is ook nog fakeduurzaam wind en zonne energy terwijl er al kennis is meer dan 100 jaar voor vrije energy op te wekken..maargoed dat fake duurzame wind en zonnepanelen prima dan wat helemaal niet duurzaam is maar goedkoper dan gas.. ne dan gewoon zon asoprijs..die toevallig op 1 ct na 0,70ct plafondprijs is jajajaja zo ken ik er nog een paar..kul kul kul

    Reageren
  • JJimmy

    En wat als ik momenteel 42 cent betaal met vast contract, ga ik dan 70 cent betalen? Ben benieuwd

    Reageren
    • Yyvonne

      @Jimmy
      nou met die vraag worstel ik dus ook, wij hebben bij vattenval een variabel contract voor onbepaalde duur met een veel lager tarief. ik zou bijna 2x zoveel moeten gaan betalen als dat inderdaad het geval is. snap het ook niet helemaal

      Reageren
    • MMonique

      @Jimmy nee dan blijf je je bedrag betalen wat in je contract staat, heb ik net in een ander stukje gelezen.

      Reageren
    • SSebco

      @Jimmy

      Geen paniek. Het gaat over een prijsplafond cq maximale prijs en geen minimale prijs. Dit staat toch ook duidelijk uitgelegd in de tekst van het verhaal met een voorbeeld erbij van Tim en Rosa.

      Reageren
    • EEls

      @Jimmy
      Nee, dan blijf je gewoon je afgesproken prijs betalen.

      Reageren
  • CC. Raijmakers

    En wat indien de tarieven van het huidige vaste tarief lager zijn dan de plafond prijzen? Moet er dan geprocedeerd worden om de leverancier aan het contract te houden?

    Reageren
    • GGeert

      @C. Raijmakers
      Ik zat met dezelfde vraag, ik heb begon 2021 nog een mooi contract voor 3 jaar af kunnen sluiten. Als je hier bij vraag 3 kijkt dan wordt er ook gesproken over de lagere kosten uit het zelf afgesloten contract.
      M.a.w. als je nu nog een vast contract hebt met lagere tarieven dan moet je energieleverancier zivh daar gewoon aan houden

      Reageren
  • BBert

    Er wordt stadsverwarming genoemd maar wat met het gasprijsplafond i.g.v. blokverwarming in flats met centrale CV ketel (gas)?
    De gasleverancier moet het dan berekenen en toepassen o.b.v werkelijk individueel verbruik terwijl hij daar helemaal geen weet van heeft omdat hij slechts levert aan de totale VVE of verhuurder i.g.v. huurflats.
    Lijkt mij dus onmogelijk.
    Hebben die huishoudens (honderdduizenden in NL) dan het nakijken omdat ze de compensatie mislopen en dus gewoon pech?

    Reageren
    • RRianne

      @Bert
      Ik ben hier heel benieuwd naar.
      Dit kan toch niet zo zijn.
      Elke situatie is wel uniek en dat maakt het heel lastig denk ik
      Bij sommige zit alles op de ketel, andere hebben enkel de cv… Het eerlijkste zal zijn als de energieleverancier weet hoeveel huishoudens er onder een blokverwarming vallen en dit x het plafond te doen, maar er zullen mensen zijn die ook individueel een contract hebben voor stroom en gas (voor douchen, koken)

      Reageren
    • TTamara

      @Bert eindelijk iemand die over blok verwarming begint.
      Ik zit in hetzelfde schuitje.
      Wil ook zo graag weten wat ze hier mee kunnen doen?
      Ik durf de kachel gewoon weg straks niet aan te doen.

      Reageren
      • BBert V

        @Tamara
        Ik zit in een situatie van blokverwarming met tientallen appartementen aangesloten op 1 centrale CV ketel (gas). Het plafond moet per huishouden toegepast worden obv individueel verbruik. Maar omdat in deze situatie de gasleverancier slechts aan de VVE (of verhuurder) als geheel levert, heeft hij geen weet van dat individueel verbruik en wordt het een moeilijk verhaal. Terwijl deze huishoudens in principe natuurlijk wel onderdeel van de doelgroep zijn.
        Ik roep belanghebbenden zoveel mogelijk de noodklok hierover te luiden en kamerleden en belangenverenigingen aan te schrijven (mailen: zie tweedekamer.nl) om te voorkomen dat honderdduizenden huishoudens de belangrijkste compensatie van het pakket mis dreigen te lopen.

        Reageren
  • PPaul

    Prima, dat er een prijsplafond komt. Afgelopen jaren alles gedaan om CO te verminderen, ook daarvoor privé overgestapt op een elektrische auto. De kosten voor de elektra komen nu op een niveau dat dit niet meer loont en deze keuze de overstap naar elektrische auto’s zal afremmen. Hopelijk wordt hier nog naar gekeken.

    Reageren
  • KKim

    Wij hebben een mantelzorgwoning in gebruik door de ouders. Belastingtechnisch wordt de woning gezien als een aparte woning naar alles loopt via 1 meter. Hoe zit dat dan?

    Reageren
    • AAnnemieke

      @Kim
      Wij zitten idd met dezelfde vraag, mijn moeder woont naast ons, maar we hebben 1 cv ketel met 1 meter. Ik hoop dat ze daar ook naar kijken

      Reageren
      • AAnne

        @Annemieke
        Hier idem…ben benieuwd hoe ze hier mee omgaan

        Reageren
      • IIkke

        @Annemieke
        Dit is bij ons ook zo. Mijn ouders wonen naast ons, gas en stroom gaat via onze meter en in hun woning hangt een tussenmeter.
        Wij hebben nu nog een vaste prijs tot januari maar daarna?? Ik heb er buikpijn van…

        Reageren
  • HHammie Hamstra-Fraterman

    Wij huren als partikulier een bedrijfswoning. De rekening van het energiebedrijf komt bij het bedrijf. Dit bedrijf is dus niet van ons. We hebben een eigen tussenmeter voor gas en stroom. Op deze manier hebben wij dus als particuliere bewoner niets aan het prijsplafond. Is of komt er een regeling voor degenen die op deze manier tussen wal en schip vallen?

    Reageren
  • CCor Ritico

    Ik mis in de opsomming de multifunctionele centra/gemeenschapsvoorzieningen. Geldt ook voor die groep het plafondverhaal??

    Reageren
  • AA.T. Kalden Boone

    Ik heb een warmtepomp en daardoor dus helemaal geen gas verbruik !! Hoe werkt dit plafond dan voor mij. ?? Ik zit namelijk logisch ver boven de grens van verbruik omdat ik geen gasverbruik heb !! Ik krijg dan een maandbedrag van 1680 per maand hoe dan ??

    Reageren
  • MMartien Oost

    De koppeling tussen gas en elektriciteit word niet aangepakt in deze regeling.
    Dus de “groene” opgewekte stroom via wind en zonnepanelen profiteert van de hoge gasprijs.
    Zouden ze dit wel doen, dan kan de max stroomprijs nog lager zijn, bijvoorbeeld 0,40 kWh bij afname van 100% “groene” stroom.

    Waarom is hier niet aan gedacht ?

    Reageren
    • GGer

      @Martien Oost
      Had Jetten geen tijd voor, moest toen net naar een symposium in Amsterdam !

      Reageren
    • Rraf jacobs

      @Martien Oost
      Goede opmerking. Schrijven naar de tweede Kamerleden waarom dit niet wordt overwogen.
      Raf

      Reageren
  • PPiet

    Hoe werkt het plafond voor elektra ivm teruglevering dmv zonnepanelen. Is het verbruik dan in- of exclusief die teruglevering? (Vwb het totaal plafond dan en niet mbt het tarief.)

    Reageren
    • RRichard

      @Piet
      Ik ben benieuwd of je al een antwoord hebt op je vraag.
      Dat scheelt namelijk aanzienlijk. Kortom, weet je al meer?

      Reageren
    • DDirk

      @Piet dat vraag ik me ook af! Lijkt me dat je bovenop je opgewekte stroom die 2400kwh kan verbruiken tegen laag tarief

      Reageren
      • DDavid

        @Dirk Ik vraag mij dit dus ook af, wat als ik per jaar 2000 Kwh terug lever met mijn zonnepanelen, en mijn verbruik is 4400 in totaal. Word het prijsplafond dan uitgerekend op basis van mijn verbruik min de zonnepanelen?

        Ik kan dit ook nergens terug vinden.

        Reageren
        • SSylvia

          @David

          Hallo, dit is waar ik ook heel benieuwd naar ben. Ik betaal mijn terug geleverde stroom natuurlijk niet!! Ik wek 1500 KWH op en ik verbruik 2400.

          Reageren
          • PPiet

            @Sylvia
            @David
            @Dirk
            @Richard

            Geen reactie, weet nog niets meer hierover.

            Reageren
    • Ssebco

      @Piet
      Er wordt eerst altijd gesaldeerd. Daarna wordt pas gekeken naar het plafond.
      Voorbeeld: Verbruik 3500 en teruglevering 2500. Na salderen blijft 1000 kwh over waar de plafondprijs voor geldt. Zie solarmagazine.nl

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.