Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit wordt het definitieve energie plafond in 2023 (+ prijzen)

Bart Koenraadt

226 reacties

Zojuist is het definitieve energie prijsplafond bekend gemaakt door het kabinet. En wat blijkt, zowel het grensverbruik als het maximale tarief is gunstiger vastgesteld voor de consument.

Update 09-11-2022: de laatste details van het prijsplafond van 2023 vind je hier.

Maximale tarieven en verbruikslimieten

Twee weken geleden werd voor het eerst gesproken over het prijsplafond, maar niet iedereen was het eens met de gestelde bedragen. Het lijkt te hebben geholpen, want het kabinet communiceert nu de volgende gegevens:

 • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh (was € 0,70)
 • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3 (was € 1,50)

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

Niet alleen de prijs is goedkoper, ook de volumegrens voor stroom is een stuk hoger, namelijk:

 • Stroom: 2.900 kWh (was 2.400 kWh)
 • Gas: 1.200 m3 gas (zelfde)

Het prijsplafond is overigens niet het enige steunpakket van het kabinet. In dit artikel lees je alle 7 maatregelen die genomen worden om de energierekening te verlagen.

Opsteker

Een flinke opsteker voor veel huishoudens in Nederland, die al rekenden op prijsverhogingen van meerdere honderden euro’s per maand komende winter. Het AD heeft berekend dat dankzij het energie plafond de gemiddelde rekening straks maximaal 241 euro bedraagt.

Het kabinet trekt voor deze maatregel wel flink de portemonnee. In eerste instantie werd uitgegaan van een steunpakket van 10 tot 15 miljard euro. Maar daar kan nu nog 5 a 10 miljard bij worden opgeteld.

Extra korting

Het energie prijsplafond gaat gelden over heel 2023, maar zojuist is ook bekend geworden dat ieder huishouden dit jaar nog een korting ontvangt van in totaal 380 euro op de energierekening.

Deze korting zal worden verrekend door je energieleverancier over de maanden november en december.

Marktprijs

Ga je in 2023 meer verbruiken dan 2.900 kWh en/of 1.200 kuub gas, dan betaal je daarboven de dan geldende marktprijs. Als we kijken naar de huidige energieprijzen, wordt er het volgende gemiddeld betaald:

 • Stroom: € 0,829 per kWh
 • Gas: € 3,66 per m3

Als je dit vergelijkt met het prijsplafond, dan is dat in beide gevallen meer dan een halvering. Een flinke financiële opsteker dus.

Energietoeslag

Daarnaast kunnen huishoudens met een laag inkomen in 2023 ook een energietoeslag aanvragen van maximaal 1.300 euro.

Gemeentes kunnen de toeslag – net als dit jaar – uitkeren aan in totaal zo’n 1 miljoen huishoudens, die minder te besteden hebben.

Tegemoetkoming

Het kabinet hoopt met het nieuwe energie plafond meer tegemoet te komen voor grote gezinnen, en mensen die geen gasaansluiting hebben, zoals huishoudens met een warmtepomp.

Ook voor ondernemers wordt er nog gekeken naar compensaties. Hierover volgt waarschijnlijk later deze week een besluit.

226 reacties

 • IIneke van Loon

  Ik heb een wia uitkering, daarbij een nabestaande pensioen van mijn man. Dat bij elkaar opgeteld zit ik net iets te hoog met mijn inkomen. Hierdoor val ik buiten de boot. Geen energie toeslag.
  Ik heb het dan ook zwaar te halen iedere maand, Hoop dat hier ook een oplossing voor komt!
  Heb nog wel een vast contract tot oktober 2024, maar ben benieuwd wat ze hiermee gaan doen i.v.m. energieplafond.

  Reageren
 • KKeiharde werker

  ik verbruik met elektrisch verwarmen zo’n 20 kwh per dag. Ik ga een grote diesel aggregaat aanschaffen van 11 kwh. Deze laat ik in de tuin draaien. Ben al bezig met een hout kachel voor in de woonkamer. Als je dit uit ga rekenen ben je voordeliger dan bij welke enrgie maatschappij ook. Misschien een tip, je kunt ook een kleine aggregaat nemen, voor in de avonden bijvoorbeeld als de zon weg is. Wat helemaal fantastisch wordt is als straks het vastrecht tarief naar 350 euro gaat, zoeit heb ik vernomen, dan is het huis voorzien van elektrisciteit met zonnepanelen en een aggregaat helemaal voordelig. Helaas is het wat millieu belastend, maar goed, de keus wordt je min of meer opgelegd.

  Reageren
 • AAngela

  Hoi zie net nieuwe green choice bedragen per 1 jan 2023. Enkel 0.81 normaal0.87.
  Het prijs plafond is 40cent bij 2900 kwh.
  Ben behoorlijk de klos met mijn warmte pomp. En ook met de zonnepanelen blijf ik er nog heel veel boven. Top kabinet. Dikke pluim. We zijn gasloos maar u maakt ons zo kansloos.

  Reageren
  • RRon

   @Angela
   Ik weet niet of je rekening gehouden hebt met de salderingsregeling.

   Stel je verbruikt op jaar basis 6000 Kwh en de zonnepanelen leveren 3000 Kwh per jaar op, dan eorden die 3000 Kwh eerst van je totale verbruik ( 6000 Kwh) afgetrokken. Dsm blijft er 3000 Kwh over en daar geldt het prijsplafond voor. Dus in dat geval geldt het hoogste tarief vsn €0,90 per Kwh alleen over de laatste 100 Kwh van de totale 6000 Kwh die verbruikt werd.

   Reageren
 • MM

  Ze willen gewoon dat je 100% afhankelijk wordt van de staat zo ben je als mens bij te sturen op de weg die hun willen gaan ,hoezo vrijheid ,dat bestaat niet meer

  Reageren
  • BBvH

   @M Al het klootjesvolk krijgt een nummer en wordt gecontroleerd volgens Chinees model, want die luisteren het best. ( springen helaas ook het meest van flats, zonder parachute. )
   Toch is er nu nog een kleine groep nodig die zich verenigd en Den Haag en Brussel naar huis stuurt als ze blijven knoeien met al hun doen en laten !!
   Nederland verenigt u !!! ( naar huis zonder uitkering, want ze hebben ter controle, al genoeg gestolen van ons.

   Reageren
 • MMaarten

  Hoe zit het met de teruglevering van energie.
  Is dit van invloed op het prijsplafond.
  Of is alleen de gebruikte energie van toepassing

  Reageren
 • Eerica

  Ik vind het raar dat iedereen hetzelfde plafond krijgt. Woon je in een appartement tussen de buren krijg je hetzelfde als een vrijstaand huis….

  Reageren
 • WWilma Hendriks

  Hallo, heb een warmtepomp dus heb alleen elektriciteit. Dit wilde ze tien mijn appartement gebouwd werd en geen gas er meer in. Ik lees niets over het energie plafond alleen. Doordat het prijsplafond voor energie en gas bekeken wordt zit ik zo aan de 2900 kw. Wat gaan ze hier mee doen?

  Reageren
 • AA.dunnink

  Hoe zit het nu voor 2 huishoudens met 1 electro aansluiting met 6900 kw gebruik en 4500 km aardgas

  Reageren
  • RRuudje Rooijakkers

   Daar ben ik ook benieuwd naar. Vlgs mij is er 7 november een debat geweest over blokverwarming, aangevraagd door Pieter Omtzigt. Geldt die uitspraak wellicht ook hiervoor

   Reageren
 • HHendrikx

  Er wordt heel wat berekend omtrent de energie prijzen en de bijdragen door het Rijk.
  Vreemd vind ik echter dat klanten met een vast contract ook meedelen in deze bijdrages.
  Vast contract klanten merken toch nog niets van de hoge energie prijzen!
  Waarom dan wel meedelen in de bijdrage van Het Rijk.
  Klanten met een variabele contract hebben het zwaar, terwijl de vaste contracten hulp krijgen die ze (nog) niet nodig hebben.

  Reageren
  • JJoop

   @Hendrikx
   Ik gun iemand die mazzel wel.
   Wat wordt ik er beter van als ze iemand die deze sigaar uit ogen doos niet zou krijgen (dit fooitje heb we al duizend keer zelf betaal met de belasting op belasting enzovoort)
   Afgunst is iets lelijks dat ettert

   Reageren
  • AAlbert

   @Hendrikx
   ik begrijp uw verontwaardiging, u heeft gegokt met een variable kontractin de hoop dat de prijs gaat zakken, maar nu blijkt dat u mis hebt gegokt, moet u het de anderen die het goed hebben gedaan, dit niet misgunnen.

   Reageren
  • AAlbert

   @Hendrikx
   mij maakt het niks uit ik heb trekzalf.

   Reageren
  • NNatascha

   @Hendrikx
   Terechte opmerking. En elke tegenargument kan weer weerlegd worden.

   Reageren
  • JJef

   @Hendrikx\Ik vind het een beetje raar wat je schrijft. Waarom zouden mensen met een contract niet mee mogen delen. Misschien betalen zij ook teveel. Zij profiteren dan toch niet meer dan mensen met een variabel contract. Als ze een gunstig tarief afgesproken hebben krijgen ze minder of helemaal niets. Maart als ze een hoger tarief hebben afgesproken is het toch normaal dat ze ook mee profiteren?

   Reageren
 • BBob

  Als ze nu is de totale kwh berekenen word iedereen er gelukkiger van( gas 1 m3 omgerekend naar+/- 10 kwh stroom)
  Zit je aan de 14000/15000kwh per jaar wat je mag verstoken (1200m3 gas en 2900kwh stroom).
  Zijn degene die in hun huis geïnvesteerd hebben (deels of volledig gasloos) ook tevreden.
  Of als je minder gas verstookt en meer stroom verbruik kan je het zo verrekenen lijkt mij..

  Reageren
 • JJan

  Ja ik zie ook nergens staan hoe het met de vaste kosten gaat. Dus transportkosten.

  Reageren
  • AAlbert

   @Jan

   u zegd het goed vaste kosten, dat blijft gedurende uw kontract gelden, maar gas en electra gaat met marktwaarde omhoog of naar beneden, mits u een fast kontract hebt afgesloten.

   Reageren
 • MMichiel

  Misschien een stomme vraag maar zijn de gas en elektra tarieven, die bijvoorbeeld door Essent worden gecommuniceerd, inclusief alle belastingen, kosten etc? Alvast dank.

  Reageren
  • AAlbert

   @Michiel
   inderdaad STOM.

   Reageren
 • NNelly

  Hoe wordt de teruggeleverde verrekend? Ik heb zonnepanelen en ben bijna zelfvoorzienend. Doordat ik mijn elektrische auto ook zelf oplaad verbruik ik flink meer electra.

  Reageren
  • AAlbert

   @Nelly
   al u aan het plafond zit , verder fietsen.

   Reageren
 • RRichard

  Iemand een tip voor twee gezinnen op één stroom en gas aansluiting. Wij bewonen een pand voor dubbele bewoning. Een stroom en gas voorziening voor twee gezinnen. Dat betekend dus voor ons maar één tegemoetkoming voor beide gezinnen en onder het plafond blijven gaat ons niet lukken m.b.t. het gasverbruik. Een tweede aansluiting gaat het ook niet worden. Gasverbruik al tot minimum beperkt. We durven de knop voorlopig dus even niet open te zetten. Gelukkig gaat het nu nog met dit weer, maar hoop wel op een milde winter.

  Reageren
  • WWolter

   @Richard
   Ik herken het probleem. Onze woongroep met 4 bewoners, elk op eigen verdieping, heeft ook slechts 1 gasaansluiting. Ik weet dat er meer van die woongroepen zijn. Een oplossing weet ik nog niet. Men zou de regeling van toepassing moeten verklaren op elke wooneenheid die bij de gasaansluiting hoort afzonderlijk. In jouw geval dus 2 x

   Reageren
  • AAnnemiek Prinsen

   @Richard
   Hoi Richard
   Hier hetzelfde probleem. Ook wij hebben een huis met dubbele bewoning (ouders). We hebben 1 huisnummer, 2 aparte WOZ aanslagen/gemeentebelasting, elk een eigen ketel maar dus maar 1 gasmeter. Ook wij gaan ver over het plafond straks. Vallen wij nu onder de zogenaamde blokverwarming waar ze alsnog een regeling voor gaan treffen?

   Reageren
   • AAlbert

    @Annemiek Prinsen

    helaas te laat, u had toen u het huis ging delen twee kontracten moeten afsluiten en meters moeten laten instaleren, kost wel iets meer, maar het maandbedrag blijft kwa gebruik gelijk.

    Reageren
  • AAlbert

   @Richard

   Reageren
  • KKeiharde Werker

   @Richard
   Een oplossing is een aggregaat in jullie tuin. Ik ben bezig met een diesel aggregaat met dual fuel. Deze kan op lpg en diesel of frituurvet of afgewerkte olie of alleen diesel draaien. Als je weet hoeveel je verbruik is, kun je de grootte van het aggregaat hierop aanpassen. Zo heb je altijd stroom. En wordt diesel en/of lpg heel erg duur, kun je altijd overgaan op andere brandstoffen zoals slaolie, afgewerkte olie gemixt met diesel, oude frituurvet. Super handig en als je het eenmaal hebt draaien, lekker voordelig ook 🙂

   Reageren
 • TT Ismajliva

  Ik ben allestande werkende vrouw, mijn netto inkomen 1320 euri, en ik heb geen recht op energie toeslag, maar mensen met bijstand uitkering krijgen alkes, moeten bijstand uitkeringen omlaag

  Reageren
  • AAlbert

   @T Ismajliva
   ben je helemaal van de pot gerukt, moeten deze mensen nog verder uitgeknepen worden, ga er voor zorgen dat je een euro onder het minimum zit, dan heb je net zoveel rechten als een ander.

   Reageren
 • EEvi

  Hoe gaat dat met deze regeling in woongroepen? Wij hebben bijvoorbeeld gedeelde kosten voor het verbruik in de gemeenschappelijke ruimtes, maar er word ook gekeken naar individueel gasverbruik. We hebben geen losse energie contracten.

  Reageren
  • AAlbert

   @Evi
   Evi in een woongroep plaatsen ze over het algemeen geen aparte meters dat gaat op de grotehoop, helaas gaan de zuinige voor de verkwisters betalen, maar als je wel een gasmeter het in de kamer, ga over op inductie en een kleine hetelucht kachel aanzienlijk goedkoper.

   Reageren
 • Kksaba

  ik betaal 159 p/m aan energie .
  Hoe werkt het dan als wij 190 krijgen voor compensatie

  Reageren
  • TTruusje Tut

   @ksaba
   Je hoeft dan niks te betalen in nov en dec. Rest bedrag wordt of gestort op je rekening of in mindering gebracht op je jaarafrekening. (als je terugkrijgt wordt het restant erbij op geteld)

   Reageren
   • JJoke

    @Truusje Tut Overzicht regeling 190 euro per energieleverancier
    Leverancier Regeling
    Innova Uiterlijk voor 30 november en 30 december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Coolblue Op 28 november en 27 december verrekenen zij het bedrag met het termijnbedrag.
    Delta Energie Uiterlijk eind november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Energiedirect Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Essent Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Vandebron Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Shell Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Greenchoice Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    United Consumers Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Pure Energie Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Vrijopnaam Rond 25 november en 25 december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Engie Uiterlijk eind november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Vattenfall Voor 26 november en voor 24 december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Eneco Half november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Powerpeers Wordt verrekend met je termijnbedrag.
    Oxxio Uiterlijk eind november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Budget Energie Uiterlijk half november en half december ontvang je het bedrag op je rekening.
    Mega Energie Wordt verrekend met je termijnbedrag.

    Reageren
  • JJoke

   @ksaba

   Dit verschilt per leverancier div betalen gewoon het totaal bedrag aan je uit anderen verekenen het met je maand bedrag

   Overzicht regeling 190 euro per energieleverancier
   Leverancier Regeling
   Innova Uiterlijk voor 30 november en 30 december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Coolblue Op 28 november en 27 december verrekenen zij het bedrag met het termijnbedrag.
   Delta Energie Uiterlijk eind november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Energiedirect Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Essent Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Vandebron Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Shell Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Greenchoice Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   United Consumers Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Pure Energie Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Vrijopnaam Rond 25 november en 25 december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Engie Uiterlijk eind november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Vattenfall Voor 26 november en voor 24 december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Eneco Half november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Powerpeers Wordt verrekend met je termijnbedrag.
   Oxxio Uiterlijk eind november en eind december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Budget Energie Uiterlijk half november en half december ontvang je het bedrag op je rekening.
   Mega Energie Wordt verrekend met je termijnbedrag.

   Reageren
 • Mmahmut

  waarom wordt er niet gekeken of huishoudens met een minimum nog een vaste contract hebben, in 2022/23 en zomaar €1300 uitgekeerd. die mensen lachen zich rot, terwijl werkende mensen
  zonder vaste contracten onder het minimumpeil komen

  Reageren
  • JJanus

   Met een vast contract viel je al in een hoger tarief,toevallig plukken we daar nu de vruchten van in tegenstelling tot de energiehoppers die ieder jaar overstapten naar de goedkoopste leverancier om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.Waarschijnlijk was jij er een van.Wie was/is er dan slimmer,jij of ik?

   Reageren
   • JJanus snapt het niet

    @Janus
    Wat jij hoppers noemt, zijn al mensen met een vast contract. Vast en variabel betekent niet dat het met eindtijd is of tijdelijk maar een vaste prijs….

    Reageren
 • IIlly

  Wat zijn we toch een zeurend volkje!!
  Wordt aan alle kanten gecompeseerd.
  Ook in mijn omgeving. Ga werken, banen genoeg. Maar een uitkering is toch fijner. Wordt je ook niet moe. En ja ik snap best dat er mensen zijn die ongewild of door ziekte in de problemen komen.
  Kijk eens in andere landen om ons heen.
  Je zal maar in Rusland, Oekraïne of Iran wonen

  Reageren
  • BBep

   @Illy
   Er zijn ook mensen met een AOW uitkering die hebben hun hele al gewerkt!!!

   Reageren
   • WWil

    @Bep inderdaad als je aow hebt en je levenlang hard gewerkt hebt en een klein rotpensioentje erbij val je buiten heel veel dingen je kan beter niet werken en geen pensioen opbouwen dan heb je tenminste overal recht op

    Reageren
   • VVadim

    @Bep
    Inderdaad!!

    Reageren
  • EEs

   @Illy erg kortzichtig om in deze tijd nog te geloven dat je moet werken om uit de problemen te blijven. Ik kan je vertellen dat ik als fulltime werkende alleenstaande ouder erg blij ben met de maatregelen en ik weet zeker velen met mij.

   Reageren
  • JJJ

   @Illy Hoe durf je??
   Ik heb bijna 38 jaar gewerkt en ben nu zonder het te willen in de IVA gekomen en krijg van GEEN kant hulp. Hoe lang heb jij al gewerkt??? Vergelijken met Iran, Oekraïne of Rusland? Wat weet jij daar van? Laat mij niet lachen in Iran mocht je misschien niet eens achter de computer!
   Je komt net kijken dat zie ik aan het blaten wat je je doet. Of natuurlijk uit een gezinnetje komend waar je alles had. En wat werken betreft met mijn 17e had ik al 4 banen en werkte vaak 16 uur per dag. Ja, dus ik vindt dat ik mag klagen. Ik heb mij helemaal kapot gewerkt en zie dit land helemaal naar de vernieling gaan en iedereen kijkt weg of doet alsof er niets aan de hand is. Mensen zoals jij maken mij kotsmisselijk. Ik wilde dat jij nu kreeg wat ik iedere dag mee moet maken!!

   Reageren
 • Ddjazzy

  Word zo moe van al die mensen die nooit tevreden zijn.
  mensen vergeten dat ze dit jaar alleen al 1100 kwh aan elektra van het rijk kado krijgen krijgen bij een leverings prijs van 0.40 cent ( ja daar is die belasting teruggave voor)
  kijk eerst eens naar je energie leverancier. Wij hollanders leven nog steeds met de gedachten dat je een spaarpotje moet maken bij de energie leverancier . Er zijn ook anderen mogelijkheden . B.V ‘n dynamisch energiecontract . Welke voor 2023 in iedergeval mij keuze is . Door het prijs plafond zal je met ( inkoop) dag/ uurprijzen waar je opafgerekend word nooit voor verassingen staan dat je maar meer moet betalen als 1.45 voor gas of die 40 cent voor elektra. Maar wel elke maand het aan je rekening zien als de dag/uurprijzen lager zijn . ( eens zomers kan het zelfs voorkomen dat je geld toe krijg op electra gebruik)

  Reageren
  • PPutin

   @djazzy
   “cadeau” Dit heet in juist Nederlands (ook nog wel een dingetje in jouw comment): ‘zingen voor eigen parochie.’ )

   Reageren
   • WWil

    @Putin je hebt helemaal gelijk waar heeft die djazzy het over met z,n cadeautje we krijgen niks cadeau we worden overal opgepakt van boodschappen benzine ga zo maar door wat een domme opmerking

    Reageren
    • Rrichard

     @Wil

     nou ik ben wel eens benieuwd hoe ver die prijzen op gaan lopen boven dat plafond. dat kan nog wel eens heeeel gek gaan!! denk dat er wel weer wat mogelijk is om je energie (bundel-tje) te verhogen maar dan moet je weer door een hoepeltje springen. hey met een warmte pomp en een koude winter komt zo’n ding toch op 6000kwh? dit word nog wel wat hoor. groeten richard

     Reageren
  • WWil

   @djazzy als je het niet begrijpt moet je ook niet reageren er zitten niet voor niets zoveel mensen in de schulden omdat ze het niet kunnen betalen heb jij schijnbaar geen last van

   Reageren
  • WWil

   @djazzy Jesus wat moeten we hier blij mee zijn volgens jou mensen komen niet voor niks in de schulden je begrijpt het niet helemaal we worden aan alle kanten genaaid

   Reageren
 • GGerard Teunis

  Beste Bart,
  Waar heb je de informatie vandaan, dat het plafond incl. EB, ODE en BTW is?
  Kan het zelf nergens terug vinden,

  Reageren
  • AArianne

   @Gerard Teunis

   Dit staat in het artikel, onder de tarieven.

   Reageren
   • GGerard Teunis

    @Arianne Bij rijksoverheid.nl staat niets of het incl. EB, ODE en BTW is.
    Daarom mijn vraag aan Bart, waar deze info vandaan komt.

    Reageren
 • Ww.e van daalen

  Beste Bart, hartelijk dank voor jouw duidelijke info.

  Reageren
 • BBrinkhof

  Wat betekent dit allemaal voor het daltarief?

  Reageren
 • MMike

  Krij je nu 1 Jan 2023 een jaar afrekening zodat je op nul begint

  Reageren
  • RRomy

   @Mike
   Dat hoop ik wel, de jaarafrekening bij ons is fiks hoog door het variabele contract dat wij hebben en ik nooit de 392 euro betaald heb wat Essent mij als advies gaf te betalen deze maanden.. ik bleef gewoon bij 230 eu want meer geld is er niet .

   Reageren
   • AAnnemieke

    @Romy en @Mike
    Zorg dat je (als je geen slimme meter hebt) op 31 december of 1 januari je standen via internet doorgeeft aan je energieleverancier. Op je volgende normale jaarrekening wordt dan het juiste verbruik aan de juiste periode (met bijbehorend tarief) gekoppeld. Als je een slimme meter hebt worden de standen automatisch uitgelezen en hoef je niets te doen. Je ontvangt dus geen aparte jaarrekening tot 1 januari maar op je normale jaarrekening worden de periodes wel uitgesplitst zodat je vanaf 1 januari gebruik maakt van het plafond.

    Reageren
 • EErwin

  Geld boven het plafond straks niet het tarief van je leverancier dat we nu variabel betalen dan ?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.