Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Thomas van Campenhout

392 reacties

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ‘tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

392 reacties

 • EEsther de Jong

  Het blijft een goede investering? Volgens mij wordt er nog een groep vergeten. Ik zit in een sociale huurwoning waarbij de woningstichting een warmtepomp heeft geplaatst. Ik heb hier niet voor gekozen. Helaas hebben ze geen zonnepanelen geplaatst. Gemiddeld verbruik ik zo’n 7000-8000 kWh aan stroom per jaar inclusief mijn gewone stroom verbruik dus in plaats van 120 euro ga ik straks met het energieplafond over de 500 euro betalen met mijn ZW uitkering van nog geen 1000 euro en mijn huur van 650 euro. Hoe dan? Hier is toch totaal niet over nagedacht. Nu worden mensen die hebben verduurzaamd gestraft. Moet ik nu mijn huurhuis uit? Weet echt niet meer wat te doen maar hier blijven kan zeker niet want heb niet niet eens genoeg inkomen voor mijn huur en energie, laat staan voor de rest van mijn vaste lasten of voor eten en drinken voor mij en mijn kinderen

  Reageren
  • Jjack

   zoiets kan alleen worden bedacht door mensen die 2 ton inkomen hebben, of ze 2 ton verdienen is een andere vraag?

   Reageren
 • CCorry

  Ik zit 24 uur per dag aan de zuurstof zie het niet meet zitten. Wat gebeurt er met mensen die chronisch ziek zijn die afhankelijk zijn van zuurstof ed.?

  Reageren
 • HHarold Van Der

  Met het terug leveren en het plafond kunnen we dit in een rekenvoorbeeld duidelijk maken want nu is het zo in mijn ogen je krijgt bijvoorbeeld € 0,60 terug leververgoeding maar het plafond is € 0,40 dan krijg je maar 80% wettelijk van die € 0,60 terug dus geen 60 maar 40 en daar 80% van

  Reageren
 • HHans Steeman

  Vraagje? Wat gebeurt er met de vergoeding voor stroom (en belasting) in het kader van de oude postcoderoos regeling. Welke vergoeding kunnen we verwachten ) zijn allemaal aangesloten bij greenchoice

  Hans Steeman VVE De Getijden Nijmegen

  Reageren
 • JJan

  Mogelijk te simpel geredeneerd maar als mijn zonnepanelen net zo veel KWH opbrengen als mijn verbruik is, dan heb ik geen KWH energiekosten.
  Wel nog mijn gasverbruik, van ongeveer 450 m3 en bijkomende kosten transport. Ik heb een Hybride warmtepomp, en voldoende zonnepanelen.

  Reageren
 • MMark Beentjes

  Wij verbruiken geen gas meer, omdat we een warmtepomp hebben geinstalleerd.
  en zonnepanelen op het dak.
  Zou het dan niet eerlijker zijn om het plafond van gas te verrekenen in kwh?
  ik wil me daar wel hard voor maken, want ik weet dat er heel veel huishoudens zijn die
  er ook zo voor staan.
  Mijn vraag is eigenlijk, via welk platform kan ik dit het best aanhangig maken zodat dit
  ook nog mogelijk enig effect oplevert?
  Heeft u een suggestie dan hoor ik het graag.

  Reageren
  • DDe

   @Mark Beentjes

   Via radar

   Reageren
 • MMartin

  Stadsverwarming is een issue maar wat met betrekking tot VVE’s waar de CV en warmwater voorziening via een centraal cv systeem verloopt ?

  Reageren
 • LLudo Bos

  Inderdaad zijn huishoudens waarbij het accent ligt op het gebruik van elektriciteit met het huidige plafond dan wel vastgestelde overheidstarief straks zeker niet voordeliger uit, nee juist duurder!
  Maar wat ik vanuit de overheid in het hele verhaal mis, is hoe men omgaat bij huishoudens welke zogeheten een slimme meter hebben?
  Mijns inziens kun je hier ook wat mee “sturen” als het gaat om het daltarief, de dan hieraan gekoppelde wat lager tarief, en het tijdstip waarop het daltarief dan ingaat.
  Dus een extra stukje gereedschap!
  Nu verbruik ik 70 tot 80% in de dal tarieven, maar ik ben bang dat alle verbruiken tot aan het maximale plafond straks tegen één gemeenschappelijk tarief worden afgerekend.
  Hoezo slimme meter!
  Ludo Bos

  Reageren
 • JJan

  Het zijn niet alleen de huizen met een warmtepomp die benadeeld worden. Ook mensen die andere voorzieningen voor besparing hebben getroffen zoals inductie koken, infrarood schermen, electrische vloerverwarming etc. hebben dit nadeel. Dus de overheid moet niet straks weer met een halve maatregel komen die deze mensen in de kou laat staan. De regel moet gewoon overheveling toestaan van gas naar electriciteit voor het deel van het prijsplafond van gas dat niet wordt gebruikt. Dit tegen een omreken tarief van 1 kuub gas tegen 8 kwh stroom. Dat is namelijk de verhouding waarin besparing wordt gerealiseerd tussen gas en stroom. Het prijsplafond is voor electriciteit relatief veel hoger dan voor gas. De besparing op een kwh uur is maar heel marginaal (ongeveer 25cent) terwijl de besparing op een kuub gas substantieel is (ongeveer € 2,70)

  Reageren
 • MMichael Druppers

  Ik bedoelde natuurlijk megawattuur.
  Om van MWh naar m³ te gaan moet je delen met 0,0097694444.
  Wordt ik opgelicht?

  Reageren
 • MMichael Druppers

  Ik ben boos.
  Zeer boos.
  De regering is langzaam en let meer op het stijgen van de staatskas dan op de mens.
  Prijsplafond met opnieuw een stijging van de btw en belastingen energie.
  In Nederland wordt je loon eigenlijk constant belast.
  Zeg maar rente over rente.
  Het geld klotst tegen de plinten van de schatkist op.
  Waarschijnlijk is er ook niet een kist maar meerdere.
  De lage lonen lopen al 20 jaar achter sinds de invoering van de euro.
  De schandalige vertoning van monopolie houders in de energie branche.
  Ik heb constant het gevoel dat we belazerd worden.
  En de regering kijkt alleen maar als een bankier met woekerwinsten de andere kant op.
  Het koopkracht pakket is een lachertje en zal de armoede niet doen afnemen.
  We geven wat weg (regering) maar de balans balans balans van de schatkist moet omhoog.
  En daar gebruiken we gewoon het klootjes volk voor.
  De hele koopkracht begroting komt uit onze eigen zakken mensen.
  Stel uit stel uit dan kunnen we nog net dat pakketje betalen met de extra belastingen die we heffen.
  Een schande en het doet de economie geen goed.
  Natuurlijk boeken grote bedrijven en de regering woekerwinsten .
  Maar er stroomt niks maar dan ook niks terug naar de mensen.
  Rekeningen betalen en je mond dicht houden.
  Dat is eigenlijk wat ze zeggen.
  Energie plafond ….. is de eerste jaren zakken vullen voor de regering en energiebedrijven.
  Ik lees nergens en hoor nergens inkoop kilowattuur is:
  Dus rekenen we nu 4500 euro per kilowattuur (bij de hoogste prijzen van energiebedrijven)
  Smerig spelletje……

  Reageren
  • BBigbro

   @Michael Druppers

   Beste Michael. Ik begrijp je boosheid al is die mijns inziens niet geheel terecht. Je hebt het over de regering net zoals veel mensen over ‘zij’ praten wanneer het over de politici gaat. Het punt is echter dat die politici, door ons gekozen, proberen om de staatsportemonnee op orde te houden. Dat is de reden dat Nederland een triple AAA land is. Dit betekent dat wij als land heel goedkoop kunnen lenen, soms zelfs geld toe krijgen. Dit op zijn beurt zorgt er weer voor dat onze nationale schuld rond de 50% ligt. Op dit moment in het VK is dat bijna 100%. Dit zorgt ervoor dat Nederland zijn hoge levensstandaard kan behouden of blijven benaderen.

   Reageren
   • Tter Haar

    @gbro
    Wij leven in een rijk land met arme mensen en er zijn arme lander ( b.v. italie ) met rijke mensen.

    Reageren
 • IInes

  “Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel”, staat er geschreven.
  Net zo tijdelijk als “het kwartje van Kok” zeker?

  Reageren
 • JJansen

  Essent verhoogd de tarieven, gaan de tarieven voor teruglevering dan ook omhoog? Lijkt mij toch wel anders is Essent grote spekkoper met deze verhoging.

  Reageren
  • YYorick

   @Jansen

   De terugleververgoeding stijgt mee zover het uw verbruik niet overstijgt (salderingsregel 100%). Voor dat deel u mogelijk meer teruglevert dan afneemt aan het net (op verbruiksjaar), is de normale terugleververgoeding van kracht. Deze is doorgaans stukken lager. De exacte hoogte zult u zelf bij Essent moeten nagaan.

   Reageren
 • JJan

  Mensen hadden meer moeten nadenken een jaar geleden en een vast contract moeten aan gaan als ze een beetje nieuws volgen .ik zelf heb een vast contract lopen tot 2026 .als je vabirabel contact had .had je dat vast kunnen zetten voor 5 jaar

  Reageren
  • NNiels

   @Jan

   Vandaag zal na 5 jaar je contract maar aflopen dan ben je genaaid

   Reageren
  • MMaaike

   @Jan

   Dat gaat een beetje lastig met stadsverwarming……

   Reageren
  • Llinda

   @Jan wat een domme reactie Jan
   Ik heb al 25 jaar vaste contracten !
   Maar ik kon niet meer verlengen ook niet een jaar voor afloop.
   Denk eens na voor je wat zegt
   kortzichtig persoon ben je

   Reageren
 • MMarijke

  Mijn gebruikt 24 uur zuurstof met de concentrator per dag voor zijn zieke longen dat apparaat gebruikt 3000 kilowatt stroom per jaar en daarbij komt ons gezamenlijk electrice gebruik er bij en gebruiken wij 4500 kilowatt stroom hoe dan bezuinigingen?? Den Haag stekker eruit halen is dat wat jullie willen ?dan is mijn man in Max een uur dood

  Reageren
 • MMichel

  Energie plafond invoeren Eneco even snel de prijzen omhoog gooien even nog meer de zakken vullen schoften en zeker Eneco !!!!!

  Reageren
  • SS

   @Michel

   Dit alles die ellende waar wij als Nederlanders in terecht komen is allemaal te wijten aan de oorlog die poetin heeft veroorzaakt plus dat flut kabinet in den haag…daardoor zijn wij nu de sjaak,ze denken niet ma in dat den haag die vergeten voit get gemak dat wij straks zonder eten zitten en in dekou het interesseert geen moer joh zolang ze dr eigen zakken maar kunnen vullen viezerikken dat zijn het stuk voor stuk !

   Reageren
   • MMieke

    @S

    Zo denk ik er ook over michel

    Reageren
   • BBigbro

    @S

    Rutte, de man die overal de schuld van krijgt doet samen met het kabinet heel veel. Hij heeft echter al letterlijk gewaarschuwd dat het helpen van de Oekraïne ook voor ons gevolgen zal hebben. Nu is dat zo ver. Het is oorlog en daar zitten consequenties aan vast. Het voorstel om een energieplafond in te voeren dat nu is aangenomen is in feite een verkapte subsidie. Eigenlijk is dit de manier zoals dingen in Rusland werken. Kennelijk is het daar dus veel beter geregeld.

    Reageren
    • Llinda

     @Bigbro
     onzin is niet onze oorlog
     lekker makkelijk
     Maar was vergeten te zeggen welke gevolgen!
     Als Nederland op zich sta je sterker dan dat gehobbel achter de EU aan.
     Zeker een verkapte subsidie net als zoveel.
     Lang leven dit kabinet vooral weer gaan stemmen mensen op de vvd.
     Hij doet alles te laat zal je bedoelen hou toch op.

     Reageren
 • HHbvandaalen

  Als ze afsluiten let maar eens op hoe snel ik een kabel trek van een lantaarnpaal ik ga in de kou zitten Nederland wordt wakker revolutie nu meteen 900 euro geven en dan nog eens 500 maar eerst zien

  Reageren
 • GGeertruida

  En bovenmodaal gezinne. Met 1 kostwinner en kinderen.
  Nergens recht op, maar je bent ook niet”rijk”. Altijd zitten we met ons gezin op het niveau qua energie en gas ik dat van een 2p huishoudens. Maar onze voorschot is vanaf 1 oktober wel meer dan verdubbeld. Van 155 voorschot waarbij we ruim 400 terug krijgen. Gaan we per 1 oktober naar 400 euro voorschot pm.

  Ik heb echt geen idee hoe we dat moeten betalen en dan vanaf 1 januari dus helemaal de Sjaak zijn.

  Ik maak mij echt ernstig zorgen.

  Reageren
  • KKlaas

   @Geertruida
   Accepteer niet het voorschot voorstel. Bel de energiemaatschappij op en zeg dat je je voorschot op 225€ wilt hebben. Alleen door te bellen kun je het aanpassen.

   Die hoge voorschotten zijn alleen voor de energiemaatschappij om op safe te spelen.

   Ondertussen spaar je natuurlijk wel voor de klap die er aan zit te komen.

   Elke week meterstanden opnemen en opschrijven.
   En desnoods maar een warm dekentje om je schouders. De cv mag niet lager dan 18 (s nachts op 16) Anders krijg je weer andere problemen.

   Besparingstips zijn rolgordijnen en overgordijnen gebruiken, Betijds naar bed, geen onnodig warm water.

   Maar al met al zijn het terechte zorgen. Misschien kun je met mijn tips het iets dragelijker maken.

   Reageren
 • JJ. Krijgsman

  Energieplafond is niets meer dan het afdekken van het debiteurenrisico van de energiemaatschappijen. Ondertussen gaan deze ondernemingen door met zichzelf verrijken (zie prijsverhogingen per 1 oktober). Het meest belachelijke hierbij is de absurd hoge electriciteitsprijs. Dit slaat nergens op in een tijd dat groot deel stroom van wind of zon komt.
  Prijsplafond moet opgelegd worden aan energiemaatschappijen. Beperk de winst in centen ipv procenten.
  De beste aanpak is helemaal niet meer betalen en aansturen op faillissement van dit soort bedrijven en daarna nationaliseren.

  Reageren
  • KKrijgsman

   @J. Krijgsman

   Zo denk wij er ook over!

   Reageren
 • MMvds

  Grote gezinnen zijn we ook vergeten. Wij zijn met z’n 8 en.

  Reageren
  • MMINION

   @Mvds
   Wij zijn een samengesteld gezin. Worden bij alles vergeten en we hebben ook een extra kosten post, die heet: Alimentatie. 4 studerende thuiswonende kinderen. Wordt van verwacht dat de ouders bij springen (uitwonende studenten krijgen een hogere studiebeurs)

   Reageren
 • SStijn

  Energieplafond schrijf je altijd aan elkaar. Niet de ene regel energie plafond en de andere regel energieplafond. Hoe vaker mensen dit soort woorden los van elkaar geschreven worden, hoe sneller ze denken dat het los MOET.

  Reageren
  • HHans

   @Stijn
   Goed dat je dit ernstige probleem aan de kaak stelt!

   Reageren
 • AAnne Renes

  Dus wat sommige groepen met de ene hand krijgen wordt met de andere hand terug gepakt van iedereen dmv een hogere BTW.

  Begrijp ik dat goed?

  Reageren
 • HHans h

  Toen ik het woord kuipers hoorde gingen mij haren overeind Staan. De linkse regering heeft ons juits erin gestort. Ze hebben een oorlog gecreëerd en nu gaan ze voor dat gecreëerde probleem en oplossingen zoeken. Walgelijk

  Reageren
  • TTheoM

   @Hans h
   We hebben sowieso de laatste 12 jaar een rechtse regering. Bij een linkse regering was stroom en gas nog een staatsbedrijf en had de overheid meer invloed.

   Reageren
  • CCora

   @Hans h u bent verkrerd aangrsloten.We hebben al bijna 10 jaar ern rechtse regering.met Rutte
   . De linkse hebben dit niet veroorzaakt.

   Reageren
 • MMichaela

  Met stadsverwarming ben je sowieso de Sjaak. Je kon nooit overstappen en gekoppeld aan de gasprijs en nu ook geen plafond. Als ik dat van te voren had geweten had ik nooit een huis gekocht met stadsverwarming.

  Reageren
 • CCarla

  Goedemiddag ik heb Copd en gebruik 24 uur per dag zuurstof waarvan het verbruik 2200 elektrische verbruik per jaar is dus dan komt mijn normale stroom er nog bij en dat met een aow uitkering ik weet echt niet wat mij tewachten staat.

  Reageren
  • RRe

   @Carla neem contact op met jouw gemeente en vraag naar bijzondere bijstand voor deze kosten. Een aanvraag indienen mag altijd, ze moeten dan een besluit nemen.

   Reageren
   • Llinda

    @Re
    kijk aan zo’n tip hebben die mensen nou wat
    top

    Reageren
 • EEric

  “Tijdelijk een probleem voor mensen met warmtepomp”
  Een warmtepomp is een investering voor jaren zeggen ze…….
  Nou alles wat tijdelijk is is permanent als het geld oplevert.
  Kwartje van Kok, tijdelijke btw verhoging van 19 naar 21 %
  tijdens de vorige crisis.

  Reageren
  • BBougie

   Was het kwartje van Kok ook! Is er nog steeds……al meer dan 30 jaar!

   Reageren
  • AAnne Renes

   @Eric: je vergeet de greep in de pensioen potten nog.
   Altijd maar graaien
   Ik vrees voor de toekomst van mn kleinkinderen…

   Reageren
  • HHans van den Hoek

   @Eric
   We gaan niet van 19% naar 21% maar van 9% naar 21% per 1 januari 2023 voor de energiekosten.
   Voor veel gezinnen wordt dit nog een groter probleem terwijl nu alles al duurder blijkt te zijn geworden.

   Reageren
 • HH.D. van Duijne

  BTW omhoog? dus een sigaar uit eigen doos deze zgn zorgen over de energiekosten.

  Reageren
  • EEline

   @H.D. van Duijne
   Ja precies, zo zie ik dat in ieder geval. Worden we bij laag verbruik, want dat is 1200 kuub per jaar, qua prijs per kuub bevroren, wat al over een veel hogere kuubprijs dan voor de crisis gaat by the way, gaan we vanaf januari gewoon weer naar 21 btw!!!

   Reageren
 • DDré van Hoo

  Waarom wordt er heen prijsplafond bedacht voor de hoeveelheid afgenomen kilojoule. Reken gas en elektra om naar kilojoule en stel dan een maximale prijs vast. Dan ben je ook meteen klaar voor de warmtenetten en warmingen etc. Die hebben nu vaak ook al kilojoule meters in huis. Dit zou toch mogelijk moeten zijn. Dan is de overheidssteun voor iedereen gelijk.

  Reageren
  • FFerry

   @Dré van Hoo de plafond beinbloedt de marktwerking de prijs blijft hierdoor kunstmatig aan de hoge kant.
   Alleen de arme die het niet kunnen betalen die worden gecompenseerd zgn uit goodwill. De rest van het volk wordt verder naar de 0 grens and behind there gebracht. Iedereen alles verkopen. Je hebt niks meer. Daarna doen ze weer eventjes lief

   Reageren
 • EEvd

  En mensen met blokverwarming en geen meters op alles in hun complex. Wij horen niks. Btw moet juist eraf energie is een basisbehoefte.

  Reageren
  • EEline

   @Evd
   Helemaal mee eens, belachelijk die 21 % over broodnodige energie!
   Ik heb sinds vorig jaar al een variabel contract. Sindsdien mijn cv kachel uit. Is anders niet meer op te brengen in mijn oude huis. Douchen doe ik op de goedkoopste sportschool. Dikke dekens op de bank. Verduurzamen woning niet op te brengen en geen aannemer die tijd voor je heeft binnen afzienbare tijd.

   Reageren
   • EEelco

    @Eline
    Idd gaat nergens over Rutte is vanavond een uur lang in gesprek met Sven Kokkelman op1

    Reageren
   • VVictor

    @Eline
    Jaaaa….en zooo gaan de sportscholen weerr failliet
    …en zo blijft het gezeik cirkelen

    Reageren
 • OOmar Horst van der

  50 cent per kw?. Ik ga 1.08 per kw betalen in oktober november en december 3 maanden stroom gaat me 1500 euro kosten. Heb alleen stroom namelijk

  Reageren
 • MMark

  Niet klagen naar dragen……heb tot 2025 een vast contract, hoop dat het er dan beter voorstaat voor iedereen. En ja …woon op een oudere woonboot, hr gaskachel en hr geiser. Ik denk dat de regering niet alles kan compenseren, Veel mensen krijgen al toeslagen voor alles en nog wat, moet allemaal opgebracht worden. Ik werk 5 dagen, betaal aardig wat loonbelasting, dit zou omlaag moeten, toeslagen verminderen en meer mensen full time aan de bak om ons zelf erbovenop te helpen.

  Reageren
  • CCarolien-Sunshine

   @Mark

   Beetje makkelijk gedacht dat meeste mensen maar gewoon fulltime moeten gaan werken en oogte toeslagen verminderen.
   Sommige groepen kunnen helaas niet werken last staan fulltime werken.

   Ik heb Nah en spasmen aan linkerarm en been waarbij ik vooral door mijn nah tegen problemen op loop en ik 70 tot 100 % afgekeurd ben voor werk.

   Voor mijn lichamelijk welzijn, lees om verkrampingen tegen te gaan moet ik de verwarming aan hebben en douche ik langer dan gemiddeld. Ik kan niet zomaar even verwarming lager zetten of korten douchen.
   Ik kan ook niet betaald aan t werk. Heb wajong.
   Als de overheid de huur en zorgtoeslag zou verminderen heb ik echt een probleem waar ik geen oplossing voor heb.

   Reageren
  • Llinda

   @Mark
   eens en oneens
   toeslagen zijn alleen relevant met kleine kinderen.
   Daarna tellen ze voor alles mee zelfs als ze nog op school zitten.
   Dus subsidies zijn er niet voor iedereen.
   Even leuk maar ook nodig .
   Wat ze nou eens moeten veranderen is de toeslagenorm zodat kinderen/ jong volvolwassenen boven de 23 niet meer meetellen.
   en de vol volwassenen vanaf 21 niet meer voor 50%.
   Waarom omdat er geen huizen zijn kinderen blijven steeds langer thuis.
   Maar omdat ze overal voor opdraaien en dus niet kunnen sparen zoals het hoort.
   Komen mensen in de problemen met subsidies.
   Werkende mensen net zo goed.
   Dit hele beleid klopt van geen kant al 20 jaar niet.
   Te veel papier werk en te veel instanties die niet goed samenwerken.
   Het is geen zakkenvullen voor deze mensen.
   Er zijn altijd mensen die hun handje op houden!
   Maar heel veel niet.
   En sowieso moet de loonbelasting omlaag .
   Ook als je twee banen in loondienst heb moet dat lonen etc etc.
   Maar scheer niet alles over 1 kam mensen .
   Want het lijkt veel maar de meeste mensen die misbruik maken van de subsidies zitten niet met kinderen in huis die volwassen zijn.
   en of voor het oog volwassen zijn.
   En laten we de alleenstaande moeders ook niet vergeten die keihard werken voor de opvang en net iets meer verdien dan een uitkering en niks ontvangen.
   Wat zou jij doen dan?
   Niet iedereen kan full – time werken alleen al omdat er geen full- time opvang is.
   Het probleem is breder dan we denken.
   Gr lin

   Reageren
 • MMarybogers

  Hoe zit het met chronische zieken die warmte nodig hebben.Hoe gaat het met de mensen in de bijstand?Wie betaald het gas licht enz voor asielzoekers ik heb het nu al zwaar kan niet meer rond komen.

  Reageren
  • IIna

   @Marybogers

   Dat is een hele goeie vraag.
   In de kou zitten gaat weer zorgen voor hogere zorgkosten. Ne apparaten moet je toch opladen en wat te denken van die luchtmatrassen of beademingsapparatuur. Zelk maak ik gebruik van 2 zorgaupairs. Mijn gebruik is daardoor ook een stuk hoger.

   Reageren
  • CCorina

   @Marybogers
   Chronisch zieken die ecjt door hun ziekte hogere stookkosten hebben kunnen daar bijzondere bijstand voor aanvragen. Mensen in de bijstand worden van alle kanten gecompenseerd net zoals asielzoekers. De mensen die echt.in de problemen komen zijn diegene die een minden inkomen of net iets daarboven hebben en nergens in gesteund worden.

   Reageren
   • LLuna

    @Corina ook mensen die door ziekte in wia zitten vallen buiten board , hier wordt geen verhoging van uitkering gegeven en zitten soms maar een paar euro boven sociaalminimum waardoor ook geen hulp door extra bijstand verwacht kan worden .

    Reageren
  • KKuyckx brigitte

   @Marybogers het moet voor iedereen gelijk zijn .iederéén moet geholpen worden iedereen moet stoken .mijn kinderen werken .en zij vallen uit de boot schaam u regering .

   Reageren
  • Kkeesw

   @Marybogers
   Chronisch zieken als ze onder lagen inkomen vallen, krijgen ze hopelijk net als dit jaar 1300 euro, maar dat is nog maar de vraag!
   Bijstand zelfde denk ik als boven
   Asielzoekers maak je daar maar geen zorgen over, gratis woning, geen kosten energie, afvalheffing ed alleen als je status hebt.
   ze krijgen geld, gratis zorgverzekering ed.
   Hopelijk schakelt den Haag andere in die wel kunnen rekenen !

   Reageren
 • PPeter Oudshoorn

  Mensen met stadswarmte koken elektrisch, dat wordt steeds vergeten in de berichten. 2400 kw/h is derhalve onvoldoende.

  Reageren
  • MMartin

   @Peter Oudshoorn
   Klopt, wij zitten ivm elektrisch koken met stadsverwarming ruim boven de 2.400 Kwh. Verder geen stroom slurpende apparatuur zoals bijv. een wasdroger. En ‘s-avonds maar 1 led lamp aan in de huiskamer. Ik zou niet weten hoe verder te bezuinigen.

   Reageren
   • JJmg

    @Martin

    Wat een onzin, elektrisch koken is zo’n klein deel van jouw totale stroomverbruik, namelijk ongeveer 150kwh. Ik zit ook op stadsverwarming en kook dus ook elektrisch en wij komen echt niet aan 2400kwh met een eengezinswoning. Dus ipv je te verschuilen achter het koken zou ik eens naar je stroomgebruik kijken.

    Overigens slaat het nergens op dat mensen met stadsverwarming nu alsnog de sjaak zijn.

    Reageren
    • RRob

     @Jmg klopt kook op inductie per dag 1kw/h. Met zonnepanele verwarm ik ook elec. Gas bijna nihil .Kosten p/m euro 5

     Reageren
 • PPeter

  Dit gaat niemand volhouden zelke hoogeprijzen ze hebben de Rusland sancties opgelegd maar wij als burger betalen de hoofdprijs het helle bedrijfsleven staat op het spel nog even en de boel vlikert in elkaar er is geen houden meer aan straks.

  Reageren
  • SShahin

   @Peter eens

   Reageren
  • NNaomi

   @Peter
   Dat is ook juist de opzet dat alles in elkaar valt…zie plannen wef we zitten nu in fase 6 de laatste fase waarin dit staat dus wake up

   Reageren
 • RRuben

  Blijf gewoon gebruiken wat ik altijd dee . Zal de kachel geen graatje lager draaien en geen minuut minder douche.

  Reageren
  • FFrans

   @Ruben
   Dan zal een torenhoge eindafrekening geen verrassing voor je zijn.

   Reageren
   • NNico

    Europa is corrupt, al zoudenalle huishoudens de helft van hun energierekening verzaken te betalen maken de energie leveranciers ipv miljard, miljoenen winst. En dat verdwijnt weer in bonussen van CEO, kees directie. Massaal dissubidient zijn met z’n allen.

    Reageren
   • PP

    Nee hoor ik douche heel lang en en gebruik wat ik wil gebruiken. Ik werk hard voor mijn geld. Als we ten onder gaan dan maar ten onder met een heerlijke douche. Ik ga niet met alles stoppen in me leven wat ik in 30 jaar heb opgebouwd.

    Reageren
  • PP

   Precies doe ik ook

   Reageren
 • @@Kassa@

  Ik lees hier niets over het gemorrel aan het salderen van de energie maatschappijen. De bedoeling van het salderen is om de investering in panelen haalbaar te maken voor het gemiddelde gezin. Door dit op jaarbasis tedoen kan je in voorjaar en zomer wanneer de opbrengst hoog is, compenseren dat je in de winter nauwelijks stroom opwekt. Nu gaan veel energiemaat schappijen op maand basis verrekenen. Dat geeft voor de gezinnen een enorme kosten verhoging. Batterijen aankopen heeft geen zin die kunnen nooit die hoeveelheid over lange tijd opslaan en het zou ook onbetaalbaar zijn. Waarom maakt de regering niet duidelijk dat het salderen op jaarbasis de norm is. Al dat gerommel geeft zoveel onrust en ruis. Dat de prijs voor de overcapaciteit aan terug geleverde stroom laag is geworden, daar aan toe, maar je verbruik en opbrengst tegen elkaar wegstrepen was de weg tot vergroenen. Daar moet niet aangemorreld worden, daar zit trouwens ook een afbouw in dus volslagen kolder wat de energiemaatschappij doen. Jullie gedachten hier over.

  Reageren
  • JJongen

   @@Kassa@
   Helemaal terecht, mijn inziens maken de electro maatschappij hier behoorlijk misbruik van. De consument heeft op moment niets te kiezen

   Reageren
  • AA. van den Hazel

   @@Kassa@

   Door het faillissement van Fenor zijn wij verplicht bij budget energie terecht gekomen. Van Fenor geen geld teruggekregen op onze zonnepanelen en nu zitten we weer bij een energieleverancier die besluit om maandelijks te gaan salderen. Daarnaast ook nog eens 100% aan verbruik incasseren terwijl ze maar de helft terugbetalen bij een overschot. Wat zijn dit voor achterbakse praktijken. Er is gelukkig iemand nubeen rechtzaak gestart tegen budget energie en ik hoop dat dit positief uitpakt voor deze klant en dat dit meteen een precedent schept om ook andere klanten op de manier te behandelen zoals ACM het bedoeld had. Maar onduidelijke wetgeving wordt nu gewoon misbruikt door energieleveranciers. Jetten moet eens en voor altijd duidelijk maken dat er jaarlijks wordt gesaldeerd.

   Reageren
   • KKlant bij Budgetenergie

    @A. van den Hazel
    Ook Budgetenergie rekent op jaarbasis. Dat is dwingend voorgeschreven door de overheid

    Reageren
   • HHenk

    @A. van den Hazel
    Je kan ook naar engie gaan dat is een groot energiebedrijf en goed voor zonnepanelen

    Reageren
   • LLiesbeth

    @A. van den Hazel
    Probeer een groep te vormen met andere gedupeerden, dan een advocaat inschakelen. Dat is vlg mij de enige kans om deze oneerlijke praktijken tegen te gaan.

    Reageren
  • HHarm

   @@Kassa@
   Alleenstaand, groot huis en Essent zet mij op € 42,00. Het bedrag verhogen niet mogelijk. Rutte bedankt

   Reageren
   • SSebco

    @Harm

    Ten eerste vreemd dat je je termijnbedrag niet kan verhogen. Dat kan normaal gesproken altijd. Ten tweede wat heeft Rutte daarmee te maken? Ten derde als je bang bent dat je te weinig betaalt per maand dan leg je toch wat opzij per maand? Wat is nou het probleem?

    Reageren
   • LLiesbeth

    @Harm
    Gewoon zelf een maandelijks een bedrag op een spaarrekening zetten.

    Reageren
   • BBeppie

    @Harm

    We kunnen mischien bij hem intrekken en vragen mag ik bij jou

    Reageren
  • NNobody

   En hoe zit het met mensen die de z.g. slimme meter hebben geweigerd en hem nog steeds laten terug draaien

   Reageren
 • LLex

  Slecht geisoleerde studentenhuizen…? Korte metten mee maken. Niet de studenten of hun ouders compenseren, de eigenaar huisjesmelker de extra kosten laten betalen is een sterke impuls tot verduurzaming.

  Reageren
  • OOw

   @Lex
   Dat doe je nu toch ook? Door tot gem.verbruik een laag tarief toe te kennen en daarboven de markt prijs?

   Reageren
 • HH. Gover

  Leuk, een prijsplafond voor gas en electra. Wij zijn al een paar jaar van het gas af.
  Koken op inductie en verwarmen met een pellet CV ketel.
  De pellets voor komende winter hebben we al ingeslagen, net zoals de voorgaande jaren, maar ze zijn ineens drie keer zo duur geworden!
  Ze moeten wel alle energie bronnen meenemen.

  Reageren
 • AA.v.Schoonhoven v.Beurden

  Studenten. Als er meerdere studenten samen wonen, bv 4 in aantal, maakt de verhoging natuurlijk veel minder uit per persoon, dan wanneer deze student alleen in een appartement zou wonen.
  Woont hij op kamers dan is een all-in huurprijs normaal. Hierover valt natuurlijk te
  onderhandelen met de verhuurder.
  Alexander

  ,

  Reageren
 • HH. Eman

  Een grote groep is men vergeten! Appartementengebouwen met blokverwarming!
  Zo’n 450.000 woningen komen niet in aanmerking voor het energieplafond. Terwijl verwarming juist het hoogste gas verbruik is van een woning. Hoe kan dit??

  Reageren
  • YYolanda

   @H. Eman

   Klopt woon ook in appartement met blokverwarverwarming. Daar alleen al ga ik helemaal kapot. Elk jaar weer een giga rekening van bijbetaling. Moet de VVE al een heel hoog bedrag betalen … Logisch zou je zeggen is voor onderhoud van het complex … En zit een stukje in voor de verwarmingsketel. In begin moest ik voor VVE 175 per maand betalen ..en was het bedrag van 70 euro voor verwarming … Moest toen 1 e jaar 1200 euro bijbetalen terwijl ik er nog niet eens een jaar woonde …. Alle andere jaren ook altijd bedragen van honderden euros moeten bij betalen.. Nu betaal ik voor de VVE 250 euro …en is het bedrag voor de stookkosten sinds paar jaar verlaagd ineens naar 35 euro …… Rest is voor onderhoud app. Zou misschien dan handig zijn voor eventueel dubnelle beglazing in hele app. Maar ook dat gebeurd niet. Er wordt ook totaal geen onderhoud gepleegd ….. Dus een kwast verf kan er niet af. Moet jezelf doen….. Dus waarom (als er toch niks gedaan wordt van onderhoud) niet een hoger bedrag voor de verwarming. Blokverwarming maakt dat je echt in problemen komt. De Meters worden op afstand afgelezen….. Heb in de 13 jaar dat ik er zit nog nooit iemand binnen gehad om te kijken naar de.metertjes op de verwarming. Ook zit ik nog steeds met oude meters voor gas en elektra van het jaar 1961…… Dus al met al wordt het dit jaar ook een winter zonder gebruik proberen te maken van de verwarmingen in huis. Is onbetaalbaar. Hoop dus op een zachte winter. En ik denk dat ik dan wat goedkoper uit ben met elektrische kacheltjes. Althans dat hoop ik. Zit ook aan infrarood kachel of plaat te denken. Maarja zulke dingen kosten ook geld en ja dat moet je wel hebben. Geldpotje loopt leeg op verwarming belasting ziekenfonds en boodschappen…….

   Reageren
   • PP

    @Yolanda je moet verhuizen. Je hebt slapende vve normale vve en actieve vve. Blijkbaar geen research gedaan voordat je de woning kocht. Jou vve is een slapende vve dat houdt in dat ze niet actief handelen voor de bewoners.

    Reageren
    • WW

     @P Je hebt gelijk heb zelf pas een appartement gekocht en de hypotheek voorstrekker heeft VVE helemaal nagekeken er staat zelfs een begroting in en een uitgebreide planning wat er jaarlijks in de komende 10 jaar wordt gedaan aan onderhoud etc aan het appartementengebouw

     Reageren
 • SSteven Rosier

  Inderdaad, dit heb ik ook al geroepen, ikzelf ben door over te gaan naar elektrisch koken en verwarmen van 1200 naar 300 m3 gas gegaan, daarnaast rij ik nu ook elektrisch waardoor ik incl. Laden van de auto op +/- 7500 kw per jaar kom.
  Gelukkig staat mijn contract nog 2 jaar vast. Ik hoop dat de gekte dan over is. Maar, er zijn er meer zoals ik, met een variabel contract.

  Reageren
  • MMartijn Valk

   @Steven Rosier
   Wat u zou kunnen doen is even kijken op oplaadpalen.nl .
   Bij mij in de buurt staan de palen nog op € 0,31 per kWh. Dit is beduidend goedkoper dan thuisladen.

   Reageren
  • RRob Smaling

   @Steven Rosier

   Opladen van een auto kan je niet helemaal meetellen waar een ander dure brandstof tankt.

   Reageren
   • KKoos

    @Rob Smaling

    Net als zonnepanelen vergt het wel een extra investering

    Reageren
 • AAnnet

  Te gek voor woorden.
  23.000 geïnvesteerd in warmtepomp en 22 zonnepanelen.
  Geen gasverbruik het werd gestimuleerd en nu ook nog een fikse rekening.
  Het wordt toch hoog tijd dat we met zijn allen opstaan en actie gaan ondernemen.
  Ik hoop toch echt dat er niemand meer stemt op rutte en kaag.
  Die 2 moesten zich diep schamen

  Reageren
  • SSebco

   @Annet

   Ik neem aan dat je met 22 zonnepanelen na salderen toch niet meer heel veel elektriciteit moet afrekenen. En dan heb je voor 2400 kwh ook nog eens een plafond/max prijs. Ik denk dat er heel veel mensen met je zouden willen ruilen. Volgens mij moet er iemand anders zich schamen.

   Reageren
  • NNicole

   @Annet
   Annet niemand, geen enkele Nederlander zou meer moeten stemmen op geen enkele politicus in deze vorm van een land regeren. Daarbij het schofterige gebeuren van steeds meer belasting verhogen op allerlei gebieden te triest voor woorden.
   Belasting = ooit in leven geroepen om oncontroleerbare instituten te versterken met de zogenaamde intensie het land te beschermen. Wie voelt zich nog beschermd. Heel Nederland zou zo hard moeten zijn voor zichzelf geen enkel energie contract meer af te sluiten/ alles opzeggen. Dat zou in opstand komen kunnen zijn. Bedrijven zijn afhankelijk van consumenten, als heel Nederland laat zien zonder deze toch corrupt lijkende grote bedrijven te kunnen hoe lang zou de energie gekte nog aanblijven. Triest dat deze winter ondernemers zoals restaurants moeten sluiten omdat inkomsten niet de rekening dekken.

   Reageren
   • NNobody

    @Nicole
    Inderdaad massaal stoppen met die uitbuiters en zakkenvullers in Den Haag, auto belasting schorsen, automatische rekeningen blokkeren en eisen dat de energie een landelijke leverancier wordt en niet van die omvallende dubieuze firma,s

    Reageren
    • ::))

     @Nobody
     misschien moeten we ons ff niet zo druk maken
     en de juiste keuze maken dure leasebakken hoge hypotheken dikke huizen nog groter als die van de buurmen blablablabla .
     doe allemaal normaal dan kan je een verhoging best betalen als normaal werkend persoon
     hier ook huis uit ’48 650m3 gewoon gas geen zonnepanelen toch komen we er wel uit
     standaard intern abonementje geen dikke auto op stroom geen lening voor zonnepanelen geen te hoog gegrepen hypotheek. alles netjes betaald
     daar zit de winst soms zit het mee soms zit het tegen

     Reageren
   • JJec

    @Nicole
    Helemaal mee eens, niemand meer contract afsluiten, massaal de maatschappijen laten barsten, deze maken de dienst nu uit, de klant is geen koning, de energie maatschapijen maken de dienst uit!! Ik stop slaafje zijn, wordt mijn maandbesdrag hoger, laat ik gas afsluiten, ik stop mij te laten vertellen wat ik nog mag….Wie wil dit nog?

    Reageren
  • SSietse

   @Annet complete mafia praktijken hier,maakt niet uit wat je doet,of gedaan hebt,jij moet betalen tot aan het bod. Verbruik verminderen,is enige optie…heb gelukkig een hout cv kachel,die allen stookt, zonneboiler,en 20 zonnepanelen

   Reageren
 • WWut

  Maak mij ook ernstige zorgen over de stijging van de maandelijkse bijdrage van de VvE.
  De prijs van verlichting en verwarming van appartement complexen wordt natuurlijk doorberekend in deze VvE- bijdragen.

  Reageren
  • WWillianne

   @Wut
   dat klopt! hier wordt ook nog altijd met terugwerkende kracht gerekend.

   Reageren
 • RRoossien

  Dus de btw omhoog? Wat is dat voor kolder! Er zit al 55% belasting op energie!!! Daar kan de overheid direct wat aan doen maar Jetten kiest voor rare energie constructie’s. Belachelijk!!! Deze regering moet weg.

  Reageren
  • SSchoonhoven

   Roossien
   Niet de regering moet weg, maar al die ambtenaren die de ministers en staatssecretarissen de door hen in elkaar gezette plannen influisteren.
   Dit zijn meestal plannen die het rijk het meeste opbrengen. En zo de salarissen van de ambtenaren ruimschoots kunnen betalen.

   Reageren
 • JJ. H.

  De regering heeft totaal geen verstand van zaken, en op andere punten doen ze net alsof ze geen verstand van zaken hebben.
  1 Door hoge energieprijs strijken ze automatisch meer accijns op.
  2 Ieder energie leverancier weet precies in welke hoeveelheid klassen gezinnen vallen, 2500kwh is misschien haalbaar voor 1of 2persoons huishouden zonder warmtepomp.Gezinnen van meer in tussen of 2onder 1kap zitten zo tussen 2500 en5000 kwh.
  3 Eerst moet je van gas en aan warmte pomp en, gedwongen door kabinet en nu maaien ze je een oor aan
  4 Het klimaat neutraal en groene stroom is verdienmodel voor investeringsmaatschappijen en een paar mensen maar de gemiddelde burger betaald de rekeningen.
  5 Op elk departement zitten minister ‘s die totaal geen kennis van zaken hebben, Rutte probeert alleen D66 te paaien en na deze periode een matsbaantje bij het Europees parlement te nemen, zonder een enkel probleem opgelost te krijgen.
  5 Enz. Enz

  Reageren
  • GG.S

   @J. H.
   Dit kabinet is volledig de weg kwijt eerst volhouden dat energieplafond niet mag of wachten op uitspraak Europees hof terwijl l andere landen het allang hebben .
   Ja de mensen met een goed geïsoleerde woning en warmtepomp worden genaaid.
   Om de domweg eenvoudige reden dat ze in denhaag geen flauw idee hebben wat een warmtepomp verbruikt aan kwh.
   Ik heb een hybride warmtepomp.
   Ik gebruik in de wintermaanden zonder pomp ca 700 m3 gas dus gaat nu de pomp uit en stook wel met gas

   Reageren
   • HHendrik

    @G.S
    Het is al vanaf de jaren 50-60 dat de gasbel in Groningen gevonden was dat de regering ons begon uit te kleden. Aardgas is goedkoper, aanpassen of nieuw kopen, aardgas naar buitenland goedkoop, hier duurder.
    Boterberg, autoloze zondag, kwartje Kok en nu milieu met zonnepanelen, warmtepomp en electrische auto (accu vervangen bij auto na dat ze op zijn kost nog meer dan de dagwaarde auto). Wij worden steeds opnieuw gepakt door de regering (puur voor geld).

    Reageren
  • RRemco Borger

   @J. H. het kabinet toont juist bewust geen verstand van zaken in het belang van de burgers. hun hart ligt bij de WEF gelieerde organisatie. Het uitvoeren en uitrollen van de sustainable development goals is hun opdracht. Niets meer, niets minder.

   Men wil iedereen afhankelijk maken van het WEF en haar Europese roversbende.
   De olie-, gas- en elektraprijzen zijn bewust zo hoog. Er moeten immers twee waterstofcentrales uit de grond gestampt worden, 1 op de Maasvlakte en 1 in de Eemshaven. Wie denk je dat die rekening gaat betalen? De bedrijven zelf? De aandeelhouders? De overheid? Nee, de burgers.

   En daarom hebben ze een energieplafond gecreëerd om de burger in de waan te laten dat de regering het zo goed voor heeft met de burgers. Want ja de prijzen stegen zo hard, ja daar moesten ze wat mee om de burger te beschermen, toch?

   Rusland is niet het enige land met gas. Over de gehele wereld liggen gasvelden. Maar nee, er moesten zo nodig sancties komen tegen Rusland, waarbij de EU wist dat dit een probleem zou gaan worden voor haar burgers. Dat de EU onder het juk van de WEF al wilde dat de burgers van het gas af zouden gaan speelde al lang voor de oorlog met Oekraïne, dus dat kwam de EU wel goed uit. Het Russische gas wordt/werd verkocht aan “hun” vriendjes waar wij als EU-landen ook handelscontracten mee hebben en konden dan datzelfde gas kopen van de tussenpartij voor hogere prijzen natuurlijk, anders verdiende de tussenpartijen niets meer aan. En ondertussen lekte vorige maand uit via de pers dat Rusland 158 miljard aan winst heeft gedraaid met betrekking tot gasverkopen. Volstrekt logisch toch als er stanties op je land rusten?

   Alles moet en zal electrisch worden, toch? Dan is het ook volstrekt logisch dat de elektraprijzen harder stijgen dan de gasprijzen, nietwaar?
   Ja heel logisch als je als energieleverancier en overheid zo snel mogelijk, zoveel mogelijk geld wilt binnen harken te investering van de “groene” energiemarkt.

   Maar deze ontwikkeling naar de “groene” energie markt zit in zo’n enorme versnelling, dat de burger de verwarming een graadje lager moest gaan zetten, niet langer dan vijf minuten mocht gaan douchen en het liefst in de winter in de kou moet gaan zitten omdat ze de rekening niet meer kan betalen.

   Hoe denken we dat de electrische accu tot stand komt? Door handenarbeid zonder gebruik van gas en elektra in deze industrie? Nee natuurlijk niet, maar in Afrika zitten de kinderen in de cobaltmijnen om een van de grondstoffen van deze accu’s uit de mijnen te bikken met een pikhouweeltje.

   De industrie zal op volle toeren blijven draaien omdat de productie van de windmolenparken, de zonnepaneelweides en de waterstofcentrales er moeten komen. En dat is een fractie van de vierde industriële revolutie die gaande is.

   De gehele wereld moet gedigitaliseerd worden onder het mom van de digitale identiteit. Als je inlogt bij de belastingdienst staat de mogelijkheid al om in te loggen met een Europese digitale identiteit al een tijdje klaar.

   Laten we niet vergeten dat de overheid een hele grote pot geld ontvangt vanuit deze branche, dus zij zullen echt de belastingen niet tijdelijk op “nul” zetten want dan hebben ze daar in Den Haag een flinke aderlating aan inkomsten.

   Dus dan grijpt men een zogenaamd energieplafond dat de burger moet beschermen, een plafond dat nog steeds steeds vele malen hoger is dan het oorspronkelijke maandtarief aan energieverbruik.

   Het werkt het zelfde als de maandelijkse zorgpremie (omzet-/zorgplafond). Dat stelsel heeft immers al jaren aangetoond een perfect middel te zijn de burgers ‘legaal’ geld afhandig te maken om zo elders in te kunnen investeren, waardoor de zorgkantoren en overheid miljarden winsten konden bijschrijven en nog steeds stijgt ieder jaar de zorgpremie. De winst van de roverheid valt voornamelijk te halen uit de omzetbelasting minus de toeslagen. En dat zijn miljarden aan winsten.

   Je word verplicht de premie te betalen, waarmee de overheid en de energiemaatschappijen flink kunnen oppotten, flinke winsten kunnen maken, haar aandeelhouders tevreden kunnen houden, flink kunnen speculeren op de aandelenbeurs om nog meer winsten te genereren. Maar denk maar niet dat de burger daar enig profijt van heeft.

   De burger heeft de strop om de nek en wankelt om een krukje net met haar neusvleugels boven het wateroppervlak, wachtend op de laatste graaironde van de overheid waarbij de poten onder het krukje worden weggemaaid.

   Maar goed, het gros aan burgers, alsmede de eerste en tweede kamerleden, geloven nog steeds in het “rechtschapen” volksvertegenwoordigende snabbelkabinet!

   De alom bekende spreekwoord:
   “Als het kalf verdronken is, dempt men de punt” en “steen en been klagen” hebben dan geen zin meer!

   De kamerleden laten zich volledig in de luren leggen door dit walstaltige kabinet, door telkens kamerleden belachelijk te maken op het moment dat een kamerlid “kritiek” heeft en de rechtmatige uitvoering van het kabinet wilt toetsen. Het kabinet weigert ook maar enige medewerking te verlenen in volledige transparantie en als er al wat wordt gedeeld is het alleen datgeen wat het kabinet goed uitkomt.

   Maar heel soms, soms denk ik ook dat de kamerleden, de gekozen volksvertegenwoordigers, hier net zo debet aan zijn. Het ontbreekt ze overduidelijk aan doortastendheid.

   Want als een kabinet weigert zich te laten toetsen door de kamerleden, belemmert het kabinet opzettelijk de uitvoering van de bediening van een kamerlid. Dit zou moeten resulteren in het afzetten van het kabinet.

   En waarom dat nog steeds niet gebeurd is, is mij een raadsel.

   Reageren
   • JJan van Helvoirt

    @Remco Borger

    Goed verwoord.
    U heeft door waar het om gaat.
    De grote Amerikaanse investeerders die bijna alles al bezitten maar nog niet genoeg hebben.
    Het w.e.f. , onze “koning en koningin” Rutte en Kaag doen hier ook aan mee

    Reageren
  • MMartin

   @J. H.
   Eens, te bizar voor woorden. Mensen met stadsverwarming worden overigens ook behoorlijk genaaid. Vallen niet onder het prijsplafond voor warmte terwijl dit wel aan de gasprijs is gekoppeld. A.g.v elektrisch koken is het plafond van 2.400 veel te laag. Lekker zo’n nitwit kabinet!

   Reageren
 • SSjaak

  Ik ben erg zuinig en gebruik slechts 700 kW per jaar, betaal dus een voorschot van 0,- voor elektra, ik kreeg deze maand met mijn afrekening zelfs 350,- terug en nieuwe voorschot weer 0,-. Met stadsverwarming (incl warm water, dus ik heb geen boiler als in het artikel staat) kom ik op 53,- per maand. Ik kook op inductie, gewoon simpele dingen snel klaar. Ik woon alleen dat scheelt, en als het koud wordt ruil ik, in de schemerlamp boven mijn hoofd, de ledlamp om voor een warmte afgevende gloeilamp en krijg hier een warm hoofd van en blijft de verwarming uit. Heb verder weinig elektrische apparaten aan (afzuiging en koelkast) geen extra diepvries, huisautomatisering, el.fiets die opgeladen moet worden, droger, vaatwasser, aquarium enz.

  Reageren
  • NNez

   @Sjaak
   Dus je leeft feitelijk in 1920 .. dit gaat werkelijk nergens over !
   Dit heeft niets met zuinigheid te maken maar met gierigheid !

   Reageren
  • NNina

   @Sjaak
   Lekker leventje heb je

   Reageren
  • RRay

   @Sjaak
   Als je met niemand rekening hoeft te houden kan dat inderdaad.

   Reageren
  • MMartin

   @Sjaak
   Ik weet niet hoe je dat voor elkaar krijgt. Ik heb ook stadsverwarming zonder boiler en kook op inductie. Ik zit op ruim 3.000 Kwh. En ik heb geen stroom slurpende apparatuur zoals bijv. een wasdroger.

   Reageren
  • EEerlijke recencent

   @Sjaak
   Ik herken me in je verhaal. Ik zit op gemiddeld 60 kwh per maand.
   Betaal 0 aan essent.
   Verwarming is stadsverwarming die ik nooit aanzet.
   Trek liever dikke trui aan en extra deken.
   Op anti vriesstand.
   Ik heb gemiddeld 1 euro verwarmingskosten per jaar.

   Reageren
  • Ttrijntje

   @Sjaak
   Zou graag je energiemaatschappij willen weten want 0 euro voorschot en dan toch geld terugkrijgen is wel heel wonderlijk.

   Reageren
 • FFrancis

  Wat betekend het prijsplafond voor dynamische tarieven zoals bij bijv. ANWB energie

  Reageren
 • Bben

  Hoe kan dat de energiebedrijven hebben vlink winst geboekt en niet mee doen om de kosten te verhelpen ? waar zijn de gasten van de politiek die de volk heeft voor gestemd om dit te regelen ? waroom moet de gewoone arme mens in dit land altijd de facatuur betalen ? ik zou zeggen wakker worden voor dat te laat is .

  Reageren
  • RRobbie

   @ben die energiebedrijven hebben inderdaad vlinke winst geboekt. Die gasten waar je het over hebt van de politiek die de volk heeft voor gestemd om dit te regelen regelen bijzonder weinig Ben. Iedereen is er wéér ingetrapt!! Daarom is het belangrijk dat iedereen es’ wakker word, en op een partij stemt sowieso ook zijn verkiezingsbelofte waar maakt. Maar die ook de bevolking op nummer 1 zet! Zodat je jezelf niet meer hoeft af te vragen; waroom moet de gewoone arme mens in dit land altijd de facatuur betalen?

   Reageren
 • JJaap

  Wij hebben blokverwarming. Die
  grote groep wordt nergens genoemd als het om compenseren of plafonds gaat. Ook niet in bovengenoemd artikel.
  Voor de rest van mijn energieverbruik ben ik al van het gas af. Dat wil de regering graag ( en ik snap waarom). Warm water via een boiler, koken op inductie…. en waar blijf ik met mijn goede gedrag? Stroom gaat meer in prijs stijgen dan gas…. Twee keer mis dus!

  Reageren
  • DDafya126

   @Jaap

   Het heeft er alle schijn van dat je er dadelijk helemaal niets van snapt Misschien moet je er even over na gaan denken waar je stroom dan vandaan komt.
   En hoe het kan dat bij groene stroom je toch ‘s nachts bij windstilte elektriciteit geleverd krijgt

   Reageren
 • JJaap

  Wij hebben blokverwarming. Die
  grote groep wordt nergens genoemd als het om compenseren of plafonds gaat. Ook niet in bovengenoemd artikel.
  Voor de rest van mijn energieverbruik ben ik al van het gas af. Dat wil de regering graag ( en ik snap waarom). Warm water via een boiler, koken op inductie…. en waar blijf ik met minn goede gedrag? Stroom gaat meer in prijs stijgen dan gas…. Twee keer mis dus!

  Reageren
 • RRuud

  Als de prijs van stroom duurder word krijg ik dan ook meer wat ik terug lever met zonnepanelen

  Reageren
  • DDick

   @Ruud
   Natuurlijk niet een “goede kope” energie-leverancier betaald voor jou overschot 5 Ect en een grote 7 Ect. Natuurlijk verkopen zij dat voor 37 Ect of meer. Tel uit jou verlies!

   Reageren
   • MMarius

    @Dick
    In den Haag snappen ze er geen bal van ! Als de zon schijnt heeft stroom een lage prijs .salderen kost Energie leverancier erg veel geld dit leid tot zeer hoge tarieven en kosten voor mensen die geen zonnepanelen bezitten
    Opm. Energieleverancier is niet het zelfde als Energieproducent .

    Reageren
  • GGert

   @Ruud
   Dat vraag ik me ook af, wat ik me ook af vraag is. Er word meer elektrischetijd terug geleverd dan gebruik, waarom gaat die prijs dan als nog om hoog.

   Reageren
  • AAnnet

   @Ruud
   Wij zitten hier ook mee.
   9 cent teruglevering en 70 cent betalen.
   Eneco is de naam

   Reageren
   • SSebco

    @Annet
    Die terugleververgoeding geldt pas na salderen dus als je meer elektriciteit hebt opgeleverd dan je hebt verbruikt. Ik denk dat er wel ergere dingen zijn op dit moment waar je over kan klagen. Zeker zolang het salderen blijft bestaan zou ik als ik u was in uw handjes knijpen.

    Reageren
   • RRo

    @Annet Zeker een slimme meter die voor u zo niet slim is.

    Reageren
 • EEigenheimer

  @Eric seuters
  Waarom Rutte en Kaag, waarom wordt Hoekstra niet meer genoemd. Zit hij soms niet meer in het kabinet? CDA is een onbetrouwbare partij, maar die wordt weinig als schuldige aangewezen?

  Reageren
 • MMari

  Voor de huishoudens met stadsverwarming is geen prijsplafond afgesproken en het ergste is dat ik ook niet kan overstappen naar een andere energieleverancier omdat dat niet mag vanwege de monopoliepositie die mijn energieleverancier heeft met mijn gemeente. Met je rug tegen de muur dus! Als er nu in nederland een referendum gehouden gaat worden, komt er hopelijk een nieuw kabinet.
  Iemand reageerde al: wij moesten ook maar eens collectie de energienota maar eens niet gaan betalen. Daar ben ik het helemaal mee eens.
  Ik heb de idee dat er veel zaken in het kabinet gebeuren waar wij als burger niet eens vanaf weten.
  Ik vind het een schande hoe de nederlandse overheid met deze energiecrisis omgaat voor iedereen in Nederland.

  Reageren
 • IIndra

  @Eric seuters
  Salarissen afpakken van kabinetsleden die niet functioneren. Dit geldt ook voor voormalige kabinetsleden.
  Als ik niet naar behoren functioneer dan kan ik vertrekken. Er moet iets komen dat dit mogelijk maakt voor alle kabinetsleden.
  Het is de schuld van de kiezers dat dit soort gespuis voor het zeggen heeft.
  Wees verstandig en ga niet in op mooie praatjes!!
  Nooit gedaan als buitenlander, altijd verstand gebruiken. Stem rechts, die zijn gebaseerd op feiten.

  Reageren
  • EEigenheimer

   @Indra Vooral rechts gaat het probleem echt niet oplossen. Dan komt Poetin voor je deur en weg is je vrijheid.

   Reageren
 • IIndra

  Salarissen inleveren van alle kabinetsleden die incompetente beslissing nemen of z.g. hun werk doen. Deze regel geldt ook voor voormalige kabinetsleden.
  Als ik herhaaldelijk niet functioneer kan ik vertrekken met lege handen.
  Dit moet ook met het uitschot in het kabinet.
  Per slot is het de schuld van de kiezers dat ze voor dit gespuis heeft gekozen.
  Volgende verkiezing een beetje je verstand gebruiken.

  Reageren
  • AAnitra Bakker

   @Indra helemaal meens…dat denk ik al jaren

   Reageren
 • GGerard

  Ze gaan je echt niets geven hoor wat je nu krijgt gaan ze straks dubbel en dwars terughalen dus maken ze je weer blij met een dooie mus zoals altijd.

  Reageren
 • PPatjepat

  @Jelle de Rooij

  De oproep is te heftig maar wel begrijpelijk. Enig idee hoeveel Nederlanders zich nu van het leven beroven met dank aan dit kabinet?

  Reageren
 • PPerry

  En de appartementen met blokverwarming zie ik nog nergens op een lijstje staan. 1 op de 7 inwoners van Nederland telt dus ook niet mee. Ach, de enige politicus in een appartement (die in Scheveningen) heeft het natuurlijk al lang geleden verkocht.

  Reageren
 • NNico

  Wat doen we moeilijk als we nu met zijn allen stoppen met het betalen van de energierekening dan zijn deze dieven binnen twee maanden failliet, kan de staat de boel overnemen dan hebben we nog een dief ovet

  Reageren
  • LLaurens

   @Nico

   Dat lijkt me een goed plan maar hoe krijgen we iedereen mee?

   Reageren
   • EEigenheimer

    @Laurens Daar is 1 antwoord op. Niet!
    Rechts is niet het antwoord op problemen maar de oorzaak. Waar is het CDA in het verhaal?

    Reageren
  • AAnnet

   @Nico

   Das een hele goede.
   Actie voeren en in opstand komen

   Reageren
 • Hhar

  het is erg dat wij het eerst zelf betalen door hogere btw inkomsten van de staat en dan zeggen zij als je blieft wat zijn wij gul
  we worden bedonderd door hun van hier tot Tokyo

  Reageren
 • DDennis

  Zat Rob Jetten met z’n hoofd tussen een windmolenpark toen hij akkoord gaf voor dit prijsplafond?

  Het prijsplafond baseren op de uiteindelijke prijzen???? Geef de energiemaatschappij dan gelijk een blanco cheque. Het is bekend dat er woekerwinsten worden gemaakt, wat zoveel betekent als dat de winstmarges nu veel hoger zijn dan vóór de oorlog. Ze hadden het prijsplafond moeten baseren op de winstmarge van vóór de oorlog en dat als wettelijk plafond moeten instellen. Maar nee. Nu worden de woekerwinsten niet aangepakt. Alleen de rekening, die normaal alleen door de burger wordt betaald, die word nu deels doorgeschoven naar de overheid. Dit is een prima voorbeeld van “Privatise the Profits, Socialize the Losses”. En het gebeurt recht voor onze ogen. Want waar denk je dat de winsten van deze bedrijven naartoe vloeit? Yep, de aandeelhouders. Precies waar Lilian Marijnissen al bang voor was. Rob Jetten en friends… Fantastisch broddelwerk van de bovenste plank. Jullie naaien de Nederlandse burger voor de verandering nog maar een keer. Niet klagen, voorover buigen, ogen dicht en daar komt ie weer. En maak je borst vast maar nat, want Italië is ook weer naar de stembus geweest en natuurlijk, zoals altijd in crisistijd, stemmen zij anti-Europa. Normaal zou ik dat toejuichen, ware het niet dat NL de grootste netto financier van Europa is en Italië de grootste ontvanger. Anti-Europa word verkozen, gooit z’n kont in de krib en al die hervormingen die ze moesten doorvoeren van Europa in ruil voor geld, die zijn weer van de baan. Mooi volk hoor. Lekker anti-Europa stemmen maar vervolgens wel je hand ophouden als je land voor de zoveelste keer in geldnood zit. Als er nou 1 land in z’n recht zou staan om anti-Europa te stemmen, dan is het NL wel. Wel lekker veel afdragen. Wel lekker voor miljarden garant staan. Wel voor spotprijzen ons gas verkopen (ja, een aanname, maar waarom word er anders een onderzoek naar deze prijzen geblokkeerd door de Coalitie). Geen extra geld voor onze zorg in Coronatijd, maar wel 1 miljard overmaken naar Italië omdat ze weer zitten te janken. En niet als lening. Nee, als gift. Gratis en voor niks. Maar 400 miljoen voor de NL zorg? Nope, geen stuiver.

  Rutte & Co BEDANKT.

  Reageren
  • RRob Mulder

   @Dennis
   Ik had het niet mooier kunnen verwoorden, chapeau!

   Reageren
   • BBruckwilder

    @Rob Mulder geweldig geschreven had dit zeker zelf niet beter kunnen doen
    capo!!!!

    Reageren
   • MMirjam

    @Rob Mulder
    Helemaal mee eens

    Reageren
  • PPaas

   @Dennis

   Dit dus, er moet gewoon iets structureel veranderen… Een andere regering, het klopt voor geen meter.

   Reageren
  • TThea

   @Dennis

   Ik vind het ook schande.de zorg heeft hard gewerkt.al jaren
   Voor het zelfde geld pensioen
   Is jaren niet geannexeerd.
   Zo worden we klein gehouden.
   Zelf werkte we ik ook in de wijk
   Door sneeuw regen en kou.
   Het werd ieder jaar harder werken.Nu gaat het helemaal fout.De burger zijn ontevreden
   Straks heeft niemand meer geld om te leven.Alleen werken eten en slapen.dat noem ik geen leven.De vvd aanhangers hebben het schijnbaar beter,het is een grote dieven bende die de zakken vullen.nederland gaat kapot.De economie gaat goed zeggen ze.we merken er niets van.10 euro opslag 200 euro pakken. Wat moeten we nog.
   Het gaat steeds slechter

   Reageren
   • EEdwin mollen

    @Thea

    Ik ben bang dat het al te laat is denhaag heeft geen inspraak meer rutte heeft ons land met inhoud aan het wef gegeven

    Reageren
  • EEigenheimer

   @Dennis
   Nog rechtser gaat je probleem niet oplossen. Stem links die juist opkomt voor mensen met een laag en midden inkomen. Die willen ook meer zorg. Ik heb bv groene energie en geen centje pijn.

   Reageren
   • MMarcel

    @Eigenheimer

    Ik denk dat links niet het juiste antwoord is kijk maar naar D66 die willen dit ook iedereen van het gas af geen koeien meer in de wei en ga zo maar door. denk goed na voor je op de juiste partij stem maar ik hoop echt dat dit kabinet oprot weg met die gasten

    Reageren
  • MMartin

   @Dennis
   Spot on, goed verwoord! We worden door dit kabinet dubbel genaaid en verkwanseld.

   Reageren
 • PPaas

  Ik vind het allemaal maar wat…

  Wij, een samengesteld gezin met 4 kinderen, jaren 30, 2 onder 1 kap met de koude kant op het noorden en nog niet goed geïsoleerde woning verbruiken nogal wat.
  Ons stroomverbruik is 4900 Kwh en ons gas 2900 kuub.
  Wij douchen niet overdreven lang en niet elke dag. We wassen onze handen altijd met koud water en de kachel gaat niet zomaar aan. Op 19 graden is de gewoonte in de winter. Ook de was kan best eens luchten en machine gaat altijd vol. A++ witgoed..

  Ik weet niet wat ik moet, voel mij angstig en opgejaagd.

  Als onze vaste tarieven aflopen over een half jaar dan krijgen wij maar deels gecompenseerd en gaan we richting de 800 euro per maand. Waar moeten we dat van betalen??!
  Leven niet in luxe, aanbiedingen afstruinen en eens per zoveel jaar eens op vakantie kunnen, low budget, omdat je ook wel eens quality time Wil samen, even weg uit de drukte.
  Wat aan de kant leggen en zelf klussen aan het huis…etc etc.
  Wij werken beide, mijn vriend fulltime en ik 24 uur. Dat kan bijna niet meer.
  Geld voor dure energie besparende voorzieningen krijgen wij niet bij elkaar met 4 opgroeiende kinderen..

  Ooit is mij verteld dat het verbruik van gas 1800 m3 per gezin is.. Gemiddeld genomen. Die 1200 m3 is niet eerlijk, voor velen niet.
  Hoeveel gecombineerde gezinnen zijn er wel niet! Dan bovengenoemde groepen en noem het maar.
  Mijn ouders wonen met z’n 2 en in een goed geïsoleerde woning en zij verbruiken rond de 1200 m3.
  Ik vind het allemaal zo niet eerlijk!!
  Ik hou mijn hart vast voor de toekomst van onze kinderen.
  Er gaat iets helemaal niet goed in deze wereld… Zo voelt het tenminste. Ik ben er verdrietig over…

  Reageren
  • DDennis

   @Paas
   Je verbruik is inderdaad erg hoog. Zeker als je schrijft dat jullie wel bewust omgaan met elektra en gas. Wat mij heeft geholpen om nog meer bewust te worden is de aanschaf van een stroom meter die je tussen een apparaat en het stopcontact plaatst. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat de vele wifi apparaten die ik heb die aangesloten zitten op het stroomnet, dat deze zelfs in standby veel verbruiken. Smart Tv, soundbar, zelfs een docking station met geen aangesloten laptop eet behoorlijk stroom. Op dagbasis lijkt het niet veel, maar reken het maar om naar een jaarverbruik. Overdag zullen ze vaak wel in standby nodig zijn omdat je ze op afroep wil gebruiken. Maar snachts kunnen ze allemaal van het stroom af.

   Mochten jullie een slimme meter hebben en deze heeft aan de zijkant een zogenaamde P1 poort, dan kan je hiervoor een apparaat kopen van het merk Homewizard. Sluit je deze aan dan kun je in realtime via een app zien wat je stroom- maar ook je gasverbruik is. Via de Wifi op je tablet of telefoon kan je ook het historische verbruik opvragen. Je kunt precies zien op welke tijden het verbruik hoog of juist laag was. Dit kan je veel inzichten geven.

   Misschien dat het helpt.

   Reageren
   • PPaas

    @Dennis

    Dankjewel voor al je tips. Veel doen we al, nog beter op de stanby letten. Inzicht geven an de pubers met P1 gaan we proberen. Dankjewel.

    Reageren
   • SSimon Smit

    @Dennis
    Apparaatje kost 12 euro per jaar.

    Reageren
  • KKees

   @Paas heb je al eens aan de duurzaamheidslening van het warmtefonds gedacht. Het rendement van de te kopen ( met geleend geld) isolatiemaatregelen zijn vele malen hoger dan de rente op deze lening.

   Succes

   Reageren
   • PPaas

    @Kees

    Ik zal het eens op gaan zoeken. Maar hogere lasten door bv aflossing oid kunnen we er niet bij hebben.
    Bedankt voor de tip.
    Ik blijf maar hopen op beter.

    Reageren
  • EEd

   @Paas, P1 meter bij Home Wizard aanschaffen, slaap-studiekamers over dag ventileren, geldt ook voor huiskamer; electrische oliekachels in die kamers aanschaffen; CV op 50 graden zetten, ook tapwater op 50 graden zetten, indien na 1 week niet goed, dan langzaam omhoog brengen; alu folie achter cv hangen, kan ook met huishoudfolie; handwassen ipv afwasmachine; was zoveel mogelijk buiten drogen; om de drie dagen kort douchen op het einde langzaam kouder zetten, beter voor haar en huid etc.; Verwarming op tijd savonds uitzetten en voor het slapen gaan beneden woonkamer ventileren snachts; P1 meter app op iedere tablet, gsm zetten zodat iedereen kan zien wat het verbruik is en een uitdaging kan zijn voor verbetering; op tijd oude koelkast, vriezer vervangen, geldt ook voor wasmachine, succes

   Reageren
   • PPaas

    @Ed

    Doen we allemal al. Behalve het P1 gebeuren. Dank voor de tips.

    Reageren
  • PPaul

   @Paas Snap precies wat je schrijft en heb het met jullie te doen. Maar er zit nog veel meer aan te komen. Helaas willen veel mensen het nog niet zien, maar dit heeft allemaal te makem met the great reset. Als je de Nederlandse versie leest lopen zeprecies op schema. Nu is het uithollen van de bevolking aan de beurt. Het on-aantrekkelijk maken van de vliegvakanties. En de mensen adhankelijk maken van de staat. Want diegene die betaald die bepaald. Ze zeggen niet voor niks: je zal noets meer bezitten maar toch gelukkig zijn. Alle woningen gaan maar de staat. Want als je de kosten niet meer kunt betalen blijft er maar één ding over. Verkopen….

   Reageren
   • Ggerda

    @Paul Wat Paul vertelt over de Great Reset klopt. We krijgen een technocratische communistische staat, alles nemen ze ons af en gaat naar de staat. Geen bezit en cash geld meer, nooit meer reizen enz. Eerst de horeca, winkeliers, bouw, boeren, nu de MKB en de burgers. Inderdaad met z’n allen de energie rekening niet meer betalen dan blijven ze nergens. Doen we dat niet krijgen we een vreselijke herfst en winter. Wakker worden mensen anders gaat het goed mis. Wij gewone mensen zijn met veel meer dan de elite zelf, daar zijn ze ook heel erg bang voor. Verder wil de elite minder mensen op aarde. Vraagt u zich maar eens af hoe ze dat al jaren doen zonder dat mensen het in de gaten hebben! Het spijt me wel maar de complottheorieën zijn helaas de bittere waarheid. We gaan het allemaal voelen en zien de komende tijd. Er zitten namelijk 7 personen in het kabinet die voor het WEF van de Klaus Schwab elite werken en niet meer voor het Nederlandse volk. Het is 5 over 12 mensen, nog even dan is het echt te laat!
    Met niets doen komen we er zeker niet!

    Reageren
   • EEdwin mollen

    @Paul en precies dat moet voorkomen worden maar hoe?

    Reageren
 • RRoelman

  Kan iemand mij vertellen waar ik stroom kan afnemen voor 50 cent per kwh. Ik betaal bij mijn leverancier vanaf 1 oktober namelijk 89 cent. En als ik over stap kom ik al snel boven de 1 euro!!!

  Reageren
  • IIvo

   @Roelman

   Heb ook een variabel contract. Betaal ongeveer 46 cent bij greenchoice. Geen bericht gehad van een verhoging per oktober of november.
   Zal vast wel weer per januari feest zijn. Maar goed ik kan er niks aan doen op dit moment.

   Als warmtepomp eigenaar hoop ik vooral dat ze nog wat gaan verzinnen daarop want ja ik zit wel boven het plafond. Maar woon al 12 jaar gasloos.

   Reageren
 • AA.baboeram

  Ik heb stadsverwarming en elektriciteit
  Hoe u net zij ,deze groep zijn ze vergeten
  Als ik € 0, 70 moet betalen kom ik 3× duurder uit
  Rob jette is niet geschikt voor ministerschap
  Eerder had burgemeester aangekaart om omkoping
  Tot heden hebben als stadsverwarming niks vernomen
  Groetjes

  Reageren
 • BBossie

  Ik voorzie nog hele grotere problemen voor de bevolking. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in andere landen waar op dit moment duurzaamheid het hoofddoel is geworden van de politiek. In Nederland vooral de D66 stemmers en alle andere groen stemmers.
  Zij zorgen ervoor dat energiebedrijven moeten investeren in duurzaamheid en halen deze kosten terug op de normale bevolking die niets durft te zeggen. De grote meerderheid dus. Wij slikken het allemaal maar en kunnen er niets aan doen.

  Heeft het zin om er iets tegen te doen? Nee want je hebt er alleen jezelf mee en dat weten de grootmachten. De grootmachten zijn de politiek, de energiebedrijven, de supermarkten en de onlinebedrijven. En wij als burgers hebben dit gewoon laten gebeuren.
  Wie kan hier een halt toe roepen? Ik zou het niet meer weten. We zitten in een web waar we niet 123 meer uitkomen.

  Reageren
  • RRomy

   @Bossie
   Hallo Bossie ook ik weet het iet meer.

   Reageren
 • CCornelus

  Energiebedrijven maken nu woekerwinsten ten koste van de klanten.
  Gaan 1 november weer lekker cashen van de overheid die ons zogenaamd gaat helpen.
  Rutte zeurt zoals altijd over de staatsfinanciën,
  Maar er komen nu miljarden extra binnen door de hoge prijzen,en dat wordt 1 januari a.s nog meer door de verhoging van de btw van 9 naar 21 procent
  Dat werkt overal door
  Een saillante detail.
  Een kubieke meter gas kost in Duitsland 090 eurocent en dat gas komt u mag het raden uit Duitsland.
  Schandalig
  En Rutte moet maar heel gauw weg
  GEEN premier voor het volk

  Reageren
  • GGeorge Bakker

   @Cornelus
   Dat gas komt uit Nederland zul je bedoelen…

   Reageren
   • JJoannie

    @George Bakker idd maar ook maar voor 0,15 eurocent naar Duitsland is al jaren bekend.

    Reageren
  • MMartin

   @Cornelus. Fantastisch uitgelegd en totaal met u eens..vooral het laaste

   Reageren
  • SStraycatVanDalen

   @Cornelus Er is geen één minister in de regering die in staat is of te vertrouwen is om Premier van het Volk te zijn. Het zijn volksvertegenwoordigers die in ons belang moeten handelen, of zie ik dat verkeerd? Het enige wat zij doen is ons constant blijven voorliegen, ons bestelen, zichzelf verrijken, ik heb persoonlijk allang geen vertrouwen meer in de regering.

   Reageren
   • CCor

    @StraycatVanDalen

    Je hebt helemaal gelijk het zijn de vvd en d66 due ons leeg zuigen alles naar Brussel want daar worden ze wild van ze nemen ons alles af. Maar wij doen niets als we met zijn allen naar den haag zouden gaan kan het dan zijn dat ze wakker worden

    Reageren
 • RRuud

  Zoals altijd als er ergens ellende is
  Wordt er grof veel geld verdiend zo
  ook nu Oekraïne Rusland de energie leveranciers ruiken geld en zitten meteen erboven op de macht die zij hebben maakt alles legaal maar in feite zijn het de grootste schurken

  Reageren
 • AAdrie

  Warmtenet zou losgekoppeld worden van gasnet! Heeft niets met elkaar te maken. Is warmte die vrijkomt met afvalverbranding!!
  Als vuur eenmaal aan is geen gas meer nodig!

  Reageren
 • MMarisja

  Fijn voor zieken mensen, reuma,etc.. heel veel last van als ze in de kou moeten zitten snappen die idioten dat niet in Den Haag,HOE kan iemand met AOW en evt. Klein pensioentje vaak voor 2 personenals de ander nog geen 67 jaar is die kosten betalen terwijl ook de zorg, eten en drinken etc. Veel duurder wordt!

  Reageren
 • PP van vliet

  En mensen met een gas tank ?? Hoe worden die gecompenseerd?

  Reageren
 • JJ.Tang

  Ik ben aangesloten via een WKO installatie die direct of indirect geen gas gebruikt en toch word mijn Gjoule verbruik gekoppeld aan de gasprijs hoe kan je dit uitleggen.

  Reageren
 • EElise Beekink

  ik heb 24 uur per dag veel pijn ben rolstoelgebonden. woon met hulphond. kan niet kort douchen kan niet met deken om me her. hele dag zitten met muts op mijn hoofd en sjaal om. heb ook warme badkamer nodig. electrische rolstoel moet elke dag opgeladen. tja chronisch zieke mensen … hoe moet dat nou?

  Reageren
  • EErik de visser

   @Elise Beekink
   Zorgelijk allemaal, chronisch werkende mensen die net onderaan modaal zitten krijgen nergens iets van.. of van wie zouden de uitkeringen en toeslagen geplukt worden? Idd van hardwerkende mensen die vaak met 17 jaar zijn gaan werken en tot hun 67 uitgenolken worden. Nu hun duur bijeengewerkte huis moeten gaan verkopen omdat ze geen 800 euro aan gas en licht kunnen betalen. We zitten allemaal in het zelfde schuitje

   Reageren
 • AA van der Meer

  En nog een vergeten groep de long patiënten die afhankelijk zijn van 24 uur gebruik van zuurstof zijn die aan een concentrator gekoppeld zijn dit apparaat gebruikt 3000 kilowatt stroom per jaar daarbij komen ons gezamenlijke stroomkosten nog zitten we aan de 4500 kilo watt stroom

  Reageren
  • MMarian

   @A van der Meer
   helaas zijn iedere keer de chronisch zieken de pineut.
   Dat is ook met de ziekenfonds.wij zijn erg snel door onze eigen risico heen. Gestraft omdat we chronisch ziek zijn.

   Reageren
   • MMarcel

    @Marian

    Dat is toch juist de kracht van de eigen bijdrage (dat is wat anders dan eigen risico). Om de algehele zorg betaalbaar te houden heeft iedereen een eigen bijdrage. Maar dit heeft een plafond. Dus als het is opgebruikt wordt alles gewoon vergoed.

    Het is maar net hoe je naar dingen kijkt. Ons hele belasting stelsel (met alle toeslagen etc) en zorgstelsel is zo krom als een hoepel. Zo ook subsidie regelingen, het komt altijd bij een groep mensen terecht die het eigenlijk niet nodig hebben en de rest vist achter het net.

    Reageren
    • AARIETTE

     @Marcel
     Dit zegt waarschijnlijk iemand die iedere dag gezond uit bed stapt en naar zijn werk gaat…

     Reageren
   • CCitta

    @Marian en zo is het Maria. Er wordt met ons chronisch zieken totaal geen rekening gehouden

    Reageren
   • MMiriam

    @Marian ga in usa wonen, en dan kijken of het hier nog zo slecht is….

    Reageren
   • EErik de visser

    @Marian
    Eigen risico komt bijna iedereen wel aan hoor.

    Reageren
  • MMartin

   @A van der Meer
   Daar zegt u wat..kan het longfonds niet zich uitspreken…

   Reageren
 • AA van der Meer

  De vergeten groep zoals mijn man die 24 uur per dag afhankelijk is van zuurstof gebruik en dat apparaat 3000 kilowatt stroom gebruikt per jaar daarbij komt ons stroom nog van ons gebruik samen

  Reageren
  • JJeroen

   @A van der Meer

   Misschien klinkt het gek maar als je dit nodig hebt voor je zorg, zou dit toch moeten kunnen verhalen op je zorgverzekering net zoals je gereden km van en naar het ziekenhuis.
   En zo niet zouden ze hier aar kunnen kijken voor in iedergeval een tegemoetkoming.

   Mvg

   Reageren
 • MM.

  Jullie vergeten de groep Nederlanders die via de verhuurder met een boiler opgescheept zitten (80 L) voor de warm water voorziening en geen eigen cv hebben. De voorschotbedrag voor gas en water zitten bij de huur in. Water wordt gewoon verdeeld over alle bewoners. Verwarming gaat via metertjes op de verwarming. Kookgas wordt ook gewoon verdeeld. De verhuurder loopt overigens twee jaar achter met de afrekeningen. Informeert ons niet en de vraag is hoe dan het gas plafon berekent gaat worden? Voor een deel kan dat niet en hoe werkt dat als het contract bij de verhuurder ligt? In verl oudere flats werkt dit zo.

  Reageren
  • MM

   @M.
   Heel herkenbaar

   Reageren
 • EEikje

  De maatregel (prijsplafond) kan voor een deel van de gebruikers problemen doen voorkomen, maar of het plan echt goed in balans is zal blijken.

  De KWh prijs van € 0,70 financiert de relatief lage prijs van € 1,50.
  De hoge KWh prijs zal als het kouder wordt deze winter elektrisch verwarmen beperken waardoor mogelijke problemen in de toelevering zullen worden voorkomen.
  Aangezien het algemeen bekend is dat een warmtepomp pas rendabel is bij een KWh prijs van ca. 30% ten opzichte van de Gasprijs is duidelijk dat hier sprake is van een bewuste keuze.
  Daardoor ontstaat het risico dat hybride warmtepompen op basis van de instellingen automatisch overschakelen of handmatig worden omgeschakeld naar weer de CV-Ketel. Een hoger gas verbruik zal Het gevolg zijn.
  Wat de adviezen en aanbevelingen zijn geweest van de energieleveranciers in dit verhaal is niet helemaal duidelijk. De indruk ontstaat dat die belangen nu en voor in de toekomst voldoende zijn geborgt.

  Reageren
 • HH R vd Bosch

  Wat kun je ook verwachten van een overheid die zijn burgers de rug toekeert, zelfs letterlijk in het parlement.
  Dat hele energieplafond is ook prutswerk.
  Stem ze weg in maart 2023

  Reageren
  • LLoos de Vries

   @H R vd Bosch. Ze hadden daar überhaupt niet mogen zitten. Pruts club Den Haag

   Reageren
  • SSpooky

   @H R vd Bosch
   Helemaal mee eens stem ze weg met al het prutswerk en toeslagen.
   Er moet eens flink en grondig geregeerd worden.
   Er moet veel meer aan de gewone burgers worden gedacht.
   Wat dacht je van alle aow ers.
   Die redden het echt niet meer.
   Wij hebben een zeer goed geïsoleerd huis maar de kosten zijn veel te hoog.

   Reageren
 • WW

  We kunnen allemaal wel blijven zeuren maar gaan de dag daarop gewoon weer verder? Nederland moet net zoals in Frankrijk het werk neerleggen en demonstreren net zolang totdat de regering niet anders meer kan en gedwongen wordt tot een oplossing. Gebeurt dit niet gaan ze gewoon verder en hebben we ook geen recht tot klagen hoe het ook is,dus mensen het is tijd dat het Nederlandse volk opstaat en het recht in handen neemt voor drastische stappen richting de regering. Zo als het nu gaat kan de hardwerkende mens die alles netjes betaald alles ophoesten en laten ze deze groep mooi zitten met alles.

  Reageren
 • JJos Henraat

  Hoi ik ben Jos Henraat.
  Mijn gezin probeert heel zuinig te zijn met fossiele brandstoffen dit resulteert in een gas verbruik van ca. 500m3. Maar daar in tegen verbruiken wij 3600kwh elektra. Wij kunnen met ons minimumloon geen zonnepanelen aanschaffen anders was dit allang gebeurt. Ik hoop dat er straks een plafond komt dat variabel is Ik bedoel hoe minder gas hoe hoger de kwh. Anders gaat het ons niet lukken.

  Reageren
  • NNicopeetersweem

   @Jos Henraat
   Hoi Jos je ook zonnepanelen huren hoef je geen spaarpot aantespreken

   Reageren
   • MMV

    @Nicopeetersweem
    Jos geeft aan, dat geld niet te hebben. Heb eens rondgekeken wat huren kost. Dit zijn flinke bedragen. Daarbij kunnen ze via de inflatie ook steeds de prijs opdrijven. Dus, het is niet een beste oplossing.

    Reageren
    • DDjeco

     @MV
     Hoi Jos
     Ook wij huren zonnepanelen voor 20€ per mnd
     Dat is toch niet duur ??? Wel via woning stichting

     Reageren
   • RRichard

    @Nicopeetersweem

    Leuk idee dat huren maar onze woning bouw staat dat niet toe

    Reageren
    • MMarian

     @Richard de woningbouwvereniging moet de huizen toch gasvrij gaan maken? Hier krijgen wij als t goed is volgend jaar zonnepanelen.zelf betalen we geloof ik dan iets van €16 per maand meer .

     Reageren
  • RRomy

   @Jos Henraat
   Hallo Jos helemaal mee eens, ik zit met mijn aankomende verhuizing in April/Mei en zit nu aan de 400,-aan energie en gas in de maand daar komt hoog waarschijnlijk nog wat boven op. Ben radeloos daar door maar….. Mijn spaarcenten voor mijn verhuizing gaat ESSENT Niet slikken want kom ik aan de 600 of 700 € einde verhaal voor mij… Last ik me afsluiten. Ze maken ons hier mee kapot met die Hooge prijzen.

   Reageren
 • AAJ Hamers

  Als ik de reacties lees, kom ik tot de conclusie dat maar heel weinig mensen echt op de hoogte zijn van wat er echt speelt. In Nederland zitten we nog steeds op een van de grootste aardgasvelden op aarde. De staat heeft in samenwerking met een tweetal oliemaatschappijen miljarden verdient. Ja er is nu schade aan gebouwen in Groningen en ja er zijn aardbevingen. Maar dat is allemaal te behappen. Alleen nu wil geen van de grote graaiers betalen. Dan is er het feit, dat Nederland nog steeds 20 miljard kuub gas exporteert voor een prijs die marginaal is. Het is beschamend dat de eigen mensen een veelvoud betalen. Verder krijgen grootverbruikers, boven de 100.000 kuub nog steeds grote kortingen. Ook worden ze door belastingmaatregelen gecompenseerd. Het kabinet plakt een paar pleisters en klaar. Het liberalisme is er enkel voor om het groot kapitaal te steunen. Dus oplossing. Dit kabinet moet weg.

  Reageren
  • RRon van loon

   @AJ Hamers helemaal mee eens dit kabinet had allang moeten vallen met geert wilders als president wordt Nederland weer Nederland en zal hij voor de Nederlanders een hoop kunnen betekenen maar degene die nog steeds op de vvd stemmen moeten hun hersenpan eens laten werken.

   Reageren
   • MMarja

    @Ron van loon

    Heel goed gezegd wilders moet rutte zijn plaats nemen

    Reageren
  • MMarion

   @AJ Hamers,100% mee eens.Wij beschikken over voldoende gas, maar deze regering zorgt niet voor zijn eigen mensen.In Bahgrein betaalt men geen belasting.Iedere inwoner profiteerd van de inkomsten van dat land als buitenlander mag je daar alleen maar werken.Hongarije zeker niet mijn politiek land,maar zorgt goed voor zijn eigen inwoners.Hier wordt alles verkwanseld……….

   Reageren
  • BB.H.M. Jansen

   @AJ Hamers
   Ben het helemaal met u eens maar revolutie vreet haar eigen broeders op. Helaas is het zo dat bij nieuwe verkiezingen de rechterzijde, met al haar afsplitsingen vanuit eigenbelang en plucheplakkerij, zal winnen en deze is net zo neoliberaal kapitalistisch als de huidige roverpartijen. George Orwell ‘s Animalfarm is hiertoe een goede waarschuwing.

   Reageren
  • JJohn

   John,
   Ik zeg snel doorontwikkelen van groen waterstofgas.
   Ieder huishouden subsidiëren op de aanschaf van een nieuwe ketel en (fornuis).
   Waterstofgas kan gewoon door de bestaande gasleidingen getransporteerd worden.
   Dit is de eenvoudigste oplossing voor iedereen!

   (Weg met alle onzinnige oplossingen)

   Reageren
 • Ppeter

  Leuk zo’n warmtepomp waar je ook nog de afschrijving voor moet plannen. Wij krijgen boven op de rekening ook nog een rekening van 90 – voor “bronenergie”
  die rekening zal volgend jaar waarschijnlijk ook stijgen.
  Vanwege oud contract valt deze niet onder de warmtewet (2020)
  Dat was ook te laat geregeld door de overheid.

  Reageren
 • NNico

  De verhouding gas(€1.50) en elektriciteit (€0.70) is echt krom. Elektriciteit op €0.50 zou een meer evenwichtig beeld geven, zeker voor mensen met een warmtepomp.

  Reageren
 • BBryan

  Blijven klagen mensen je had ook een contract voor een aantal jaar kunnen afsluiten in plaats van variabel mij hoor je niet klagen heb een contract met goede tarieven

  Reageren
  • JJosé

   @Bryan Kortzichtig. Mijn vast contract liep na vijf jaar af en vast was niet meer mogelijk. Val je vanzelf in de hoge variabele tarieven.

   Reageren
  • EEsther

   @Bryan. Totdat je leverancier failliet ging en je verplicht over moest naar Nuon, die ook nog het tarief vast mocht stellen (waarvan je pas op de hoogte werd gesteld nádat het contract al liep)…. Wij hadden helaas geen keuze anders dan deze.

   Reageren
   • WWendy

    @Esther

    Zit zelf ook jaren bij nuon nu vattenval heb variabel contract en eerlijk ik klaag niet,kan iedere dag zien wat ik verbruik gewoon een beetje minder lang douchen en de verwarming graadje lager komt het wel goed

    Reageren
  • EEllen Wieringa

   @Bryan
   Ook een langjarig contract heeft een einde. Bij ons is dat 1/1 a.s.

   Reageren
  • EEd

   @Bryan
   Zal niet lang duren, kun je ook gaan klagen. Lees de kleine lettertjes maar een keer.

   Reageren
   • BBen

    @Ed
    Alle begrijpelijke klachten en overwegingen etc zijn het gevolg van de desastreuze privatisering van de publieke voorzieningen. Alles overlaten aan de marktboeren in de energiemarkt, zorg, telecom, onderwijs etc die slechts oog hebben voor maximalisatie van winst en zeker niet het belang vd burgers. Tweedeling in een veelvoud van het kwadraat.Achteraf moet er op het allerlaatste moment wo
    worden geknipt en gelijmd met alle desastreuze gevolgen van dien.TOO LITTLE TOO LATE.

    Reageren
  • DDaan

   @Bryan, mijn stroom is nu ook gratis. 0,13 euro per kwh. 2,25 jaar geleden voor 3 jaar vast gelegd. De verminderde energiebelasting is hoger dan wat ik verbruik. Ik kan zelfs nu 3000 kwh verbruiken ipv 1250 kwh en ik betaal nog steeds niks.
   Maargoed volgend jaar juni loopt dat af. Dan ben ik misschien wel de sjaak. Dus beetje kortzichtige reactie.

   Reageren
  • RRemco

   @Bryan
   Mijn meerjarencontract loopt volgende maand dus af, wat verwacht je ? Dat ze me weer een nieuwe aanbieden voor hetzelfde geld als de afgelopen 3 jaar ?

   Reageren
  • KKoos

   @Bryan
   Kan niet bij stadsverwarming maar 1 leverancier met monopolie op levering en contracten

   Reageren
  • KKlinck

   @Bryan

   Altijd mensen die alleen maar aan zichzelf denken lekker kort door de bocht

   Reageren
  • PPrins

   @Bryan
   Nou dat vind ik nou egoïstisch wat ook een probleem is hier in Nederland.
   De mensen worden bestolen en niet anders.
   En ja ook jij komt vanzelf aan de beurt.

   Reageren
  • IIneke

   @Bryan

   Ook jou contract loopt een keer af en ben je de sjaak of ze gaan failliet succes
   Maar erg egoistisch

   Reageren
  • IIkkie

   @Bryan
   Eentje die alleen aan zichzelf denkt. Goed van je. Heb zelf ook een vast contract!

   Reageren
  • TTito

   @Bryan

   Nu wel ,maaar ,,,als de energie kosten verder in de hoogte exploderen, dan mag de energie leverancier ook een vaste contract verbreken, en de prijzen aanpassen, wilt u dat niet ? Dan word je contract eenzijdig geannuleerd, dan zoek maar op waar je terecht komt, dan betaal je 400% meer als nieuwe klant.

   Ook is uw vaste contract maar tijdelijk vast !!!
   Naa een aantal jarren loopt deze uit en word niet meer,verlengd,,dan betaal je ook veel te veel, je kunt m niet 50 jaar vast zetten
   Een beetje dom je reactie
   Mvg

   Reageren
  • MMens

   @Bryan niemand kan nog een vast contract afsluiten, alleen degene die nog een lopend contract hebben kunnen van geluk spreken. Kom eens onder die steen vandaan en reageer alleen als je inhoudelijk ook wat toe te voegen hebt.

   Reageren
  • GGerard

   @Bryan
   Beetje jammer dat ze al een hele tijd geen vaste contracten meer afsluiten. Wij moesten eind vorig jaar verlengen en dat kon niet meer. Dus er valt weinig te kiezen.

   Reageren
 • WWimpie

  Iedereen roept en doet.
  Schieten we daar iets mee op nee.
  Wordt het niet tijd om als Nederlanders eens op te staan en een singaal afgegeven?
  Geen woorden meer maar daden of zoiets. Helaas is er maar een te kleine groep die er voor gaan staan.
  Wordt het niets eens tijd om op te staan tegen de onredelijke en onnodige stijgingen van alles zodat de winsten in nagenoeg alles wat je nodig hebt records breekt op het moment en de burger nog net even verder uit gekleed wordt dan dat we al zijn.

  Reageren
  • BB.H.M. Jansen

   @Wimpie
   Zaterdag de 17e september jl was een grote manifestatie mbt Prinsjesdag georganiseerd door de SP.
   Was u daar ook? Mss een optie om u aan te sluiten?

   Reageren
  • RRomy

   @@hans
   “kom op Hans niemand beledigen is erg genoeg.

   Reageren
 • CCathy Zijlstra

  Waarom wordt steeds alleen over mensen met een warmtepomp gesproken? Die hebben wij niet. Maar we hebben ook geen gas, dus hoger elektra verbruik. Mensen met gas én elektra hebben door die combi in het plafond een groot voordeel vergeleken met met mensen die geen gas hebben.

  Reageren
  • TTim

   @Cathy Zijlstra

   Vergeet de zonnepanelen niet 70ct tegen 70ct terug leveren gemiddeld hier 20 kW per dag op en 11 nodig.

   Reageren
   • EElly

    @Tim

    Bij ons levert de teruglevering geen 70 ct op maar hoogstens 16 cent

    Reageren
  • WWiilianne

   ik ben aangesloten op ‘n warmwaternet en heb géén gasaansluiting. toch is vanwege de hoge gasprijs mijn voorschot met 1/3 verhoogd! er is me q0 jaar geleden voorgehouden dat die aansluiting € 300 goedkoper zou zijn dan een gasaansluiting, maar het is € 300 duurder. dat scheelt in feite dus € 600 en € 50 p.mnd. ik ben bang met al dat getover met die opslagen en belastingen dat wij (veel seniorenflats zijn al tientallen jaren geleden met dit milieubewuste systeem gebouwd) ook de klos zijn. ik heb al jaren ‘s winters praktisch geen vloerverwarming meer aan, omdat ik boven ‘n vochtige P.kelder zit en voor de bühne verwarm. als de zon goed schijnt is ‘t zó 21° bij mij, echter zijn de winters steeds natter en donkerder. ik wens iederéén ‘n zachte, zonnige winter toe!

   Reageren
   • BB.H.M. Jansen

    @Wiilianne
    Dat is nou het gevolg van het overlaten van alle voorzieningen, zoals energie, post, zorg, onderwijs aan de markt door onze neoliberale kapitalisten roverheid Decennialang winstmaximalisatie ten koste van grote groepen mensen en al lang niet meer alleen de minima. Dit ten gunste van de grootgraaiers. Ik stem al jaren SP en sta achter hun visie dat genoemde voorzieningen vallen onder de eerste levensbehoeften en terug moeten naar het persoonlijke domein. SP heeft vanaf het beging gewaarschuwd voor het ontstaan van de huidige crisissen en niet alleen op het energielabel.

    Reageren
 • TTrijn

  Waarom hoor ik niets over de vele volwassenen die evenals studenten in een zg ‘onzelfstandige’ huursituatie wonen, vaak in huis in vrije sector met torenhoge huurprijzen? Bv 2 kamers in 1 pand waar meerdere huishoudens slechts 1 energiemeter hebben. Studenten hebben soms het voordeel dat zij op hun ouders kunnen terugvallen én zij kunnen hun huisgenoten kiezen dmv hospitatie. Dat geldt vaak niet voor 30 plussers met middeninkomen. Blij met een dak boven hun hoofd maar zij kunnen op geen enkele tegemoetkoming rekenen en profiteren niet van het prijsplafond omdat ze als 1 huishouden worden gerekend, en dus grotendeels de marktprijs betalen.

  Reageren
 • LLasgo

  En dan wordt er nog wel effe een groep vergeten, alle mensen met een normaal huis!!!
  Voor vrijwel niemand is dat plafond toch haalbaar zeg. Dit is gewoon een sigaar uit eigen doos! Sterker nog, een sigaar uit eigen doos die voor de helft is opgerookt door Rutte & Co!!!
  Je hebt er dus totaal NIETS aan.

  Reageren
 • MMarcel

  Absurd. Dus de mensen die voor deze ellende hebben geïnvesteerd in duurzame dingen, worden gepakt
  Er zijn wijken waar je niet eens kunt kiezen tussen stadsverwarming of gas. Incompetentie ten top

  Reageren
  • MMonique

   Dat klopt in de wijk waar ik woon heb je geen keus daar zit stadsverwarming. Met in mijn appartement een electrische boiler, die alleen al per jaar zon 1900 tot 2000 kW verbruikt. Dus rekening aan het eind van het jaar is nog fors. Zeker nu ze de prijzen ook nog eens gaan verhogen. Ik zit bij eneco dat betekend 3,39 per kW wat ik boven die 2400 kW zit absurd. Niet te betalen van 1 salaris.

   Reageren
 • PPetra Marks-Taal

  Echt te gek voor woorden dit Hoe moeten wij dat betalen,allemaal met minimum inkomen,lijkt wel de armoede komt weer terug en je zult weer arme en rijke mensen krijgen echt de regering moeten nu met betere oplossingen komen voor de bajjers slagers,kleine winkels zo verdrietig allemaal dat dit kan in dit landWe hebben zelf gas genoeg,maar dat wordt doorverkocht

  Reageren
  • LLasgo

   @Petra Marks-Taal

   De gaskraan in Groningen volledig openen. Gedupeerde daar aan een nieuwe schokbestendige woning helpen. De kosten daarvan laten betalen door de overheid + de NAM, er wordt immers toch genoeg verdiend aan dat aardgas. Én géén aardgas meer verkopen aan het buitenland. Nederlands aardgas wordt voor een appel en een ei verkocht aan het buitenland en wij kunnen bloeden voor de huidige gasprijzen. Wij worden met z’n allen zo belazerd!!! Die energiemaatschappijen maken miljarden winsten. Dit is gewoon DIEFSTAL, PURE OPLICHTING!! Een stelletje witte boorden criminelen zijn het!!!!!

   Reageren
   • SStef

    @Lasgo ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn.

    Reageren
   • AAdrie Tukker

    @Lasgo en iedereen die het leest.
    Wij hebben een wind deveice ontwikkelt waarmee je 20 woningen GEHEEL op electriciteit kan verwarmen en koken, led verlichting kan gebruiken tegen ca 15 cent per kWh. Met een ROI van ca 5 jaar. Niemand in Nederland, bedrijven , investeerders,overheden zijn bereid om een startkapitaal te financieren. Geen electriciteitnet nodig alleen een kabel tussen paal en huis! Misschien gaan sommige toch eens nadenken maar voor Nederland is het te laat. Het is door mensen buiten Nederland ondekt en die gaan er in de zeer nabije toekomst de vruchten van plukken.
    Het grote geld regeert Nederland. De belangen van de Grote jongens die miljoenen verdienen aan die grote windmolens regeren in dit land.

    Reageren
   • WWilmi

    @Lasgo
    Idd, mensen hebben hun gespaarde geld (mede door overheid) geïnvesteerd in warmtepompen , en nu zijn die te duur om te gebruiken!. In Corona tijd (2jr) niet op vakantie geweest dus er één aangeschaft. Zit nu met de (nog) hogere kosten!. Bedankt voor de tip overheid!

    Reageren
   • JJeanet

    @Lasgo
    Het plafond voor gas ziet er beter uit dan het plafond voor stroom. Hoe kan het opengooien van een gasveld een oplossing zijn voor de vergeten groepen waar dit verhaal over gaat?

    Reageren
   • BB.H.M. Jansen

    @Lasgo ik leef met mee iedereen op dit forum maarrr:
    Let wel op en denk goed na….De aarde houdt niet op bij Groningen. Leg het probleem niet bij de mensen daar. U wilt hen dwingen om huis en haard daar te verlaten om uw probleem op te lossen? Ofwel: Butnot in my backyard.
    Stem de volgende keer sociaal om niet weer te maken te krijgen met die geldvretende energieboeren via een neoliberaal kapitalistisch niets en niemand ontziende roverheid. Zij is er slechts voor de eigen kaste en niet voor u. Laat dus aub de Groningers met rust want zij hebben het al moeilijk genoeg. Fijne zondag.
    Ps. Voor de duidelijkheid: Ik woon niet in Groningen, dus…

    Reageren
 • SSam Westra

  Waarom zo ingewikkeld. Een vaste nette prijs voor gas en elektra waarbij het interessant is om duurzaam te investeren. Elektra moet dus in vergelijking met gas goedkoper zijn. Daarnaast ook een nette prijs voor mkb, industrie en glastuinbouw. Deze prijzen gelden tot in ieder geval 1 april 2023 zodat iedereen weet waar men toe is. Ondernemers kunnen dan berekenen of de opbrengst de kosten voldoende dekken. Particulieren en bedrijven welke door deze nette prijzen toch in de problemen komen moeten op een verantwoorde manier geholpen worden.

  Reageren
  • FFeit

   @Sam Westra
   We zijn nog helemaal niet zo ver dat iedereen op elektrische energie kan . Dat moet geleidelijk gaan en kost geld. Zie daar de reden achter het voorstel enz

   Reageren
 • JJeffrey

  Ze zouden er beter aan doen om bij de gas en electraleveranciers een plafond te hanteren. Maximale bedragen die zij door mogen berekenen per kwh of m3

  Reageren
  • LLeandro

   @Jeffrey
   Helemaal mee eens. Als je net buiten de maatregelen valt krijg je nog wel flinke klappen. Bij ons stadsverwarming. Maar elektra is al verdubbelt en gaat met nog 50% stijgen. Op werk krijg je een kleine verhoging maar lang niet kostendekkend. Bedrijven hebben t ook zwaar. Je doet voor je gevoel alles goed maar een meevaller ho maar.

   Reageren
 • RRob

  Iedereen denkt dat het normaal is dat je elke dag doucht, maar dat gebeurde vroeger ook niet. Ik was mij elke dag en douch twee keer per week met koud water. Koud douchen deed ik al voor de crisis. Na drie keer was het gewend en nu vind ik warm water zelfs vies. Wij hebben een hoekhuis en verbruiken rond de 900 m3 gas per jaar en het is nooit koud in huis. Met zonnepanelen op dak compenseren we 2100 kWh. Als je zuinig bent help je de aarde er ook mee.

  Reageren
  • CCarlos

   @Rob. Heb je de vrees dat er niet voldoende water uit de douche kop komt? Dagelijks een warme douche is normaal en ook nog eens goed voor je spieren. Je wordt er ontspannen en frisser van dan je zelfs afnemen met een vochtige washandje. Probeer het eens !

   Reageren
   • BB.H.M. Jansen

    @Carlos
    Dagelijks een warme douche kan voor u wel lekker zijn maar niet goed voor uw bloedsomloop.
    Citaat: Koud douchen is beter voor de huid
    Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.17 mrt. 2017

    Reageren
  • FFelice

   Klopt Rob, ik huur een vrijstaand oud pakhuis met enkelsteens muren. Maar zelf alles geïsoleerd waardoor ik daardoor alleen brood met kaas kon eten, maar! al vele jaren een lage energierekening. Kreeg het eerst niet warmer dan 14 graden en een douche had ik niet. Nu wel, maar ben altijd zuinig gebleven, dat helpt echt. En investeren in een huurhuis, waarom niet?

   Reageren
  • JJan

   @Rob
   Je gaat zeker ook nog met paard en wagen

   Reageren
  • CCarmen

   @Rob
   Wat is dat toch met koud douchen of je helemaal niet meer wassen? Als ik uren in de koude heb gelopen ga ik lekker douchen met heel warm water geen getrut met een washandje. Ik neem aan dat je geen seksleven hebt, dan is het helemaal smerig om niet te douchen. Ik zou een ongewassen man niet aan willen raken en tandenpoetsen doe je daar nog aan? Sorry maar ik moet erom lachen.. en geen zorgen: Ik heb wel een elektrische knuffeldeken voor op de bank om het lekker warm te hebben mocht het gaan vriezen. Tot nog toe is het 23 graden in mijn woonkamer de centrale verwarming is nog niet aan geweest.

   Reageren
  • MMarian

   @Rob De meeste mensen willen niet terug maar back to basic. 1 a 2 keer in de week douchen is gezond. Vraag maar aan dernatologen. Elke dag douchen is zeer slecht voor je huid en koud douchen is gezond. Zelf doe ik dat niet maar is goed voor je afweersysteem. Wij leven ook heel basic. En dat bespaart energie. Zelf heb ik geen last van de verhogingen omdat ik mijn contract op tijd vast heb laten zetten. Ik betaal 0,20 ct voor electra en 0,70 voor gas. De grootste kostenpost is je verwarming en oude electrische apparaten. Isoleren en vervangen dus of gewoonweg de deur uit. Amper 100 jaar geleden wisten ze ook te overleven.

   Reageren
  • MMartin

   @Rob
   Dus omdat u zo leeft is dat de standaard. Sorry maar wil u nu een pluim of een krul….ik vind dat getut van de overheid te ver gaan.en zeker de klimaat waanzin…. Het gaat nergens over en niet iedereen heeft een koop huis en kan 2 x op vakantie..er zijn mensen die zwaar cronisch ziek zijn en warmte nodig hebben en koud douche moet geen must zijn of hype maat een bewust keuze voor wie dat kan..we leven in een de rijk land met een Oorlog zuchtige regering.mijn werkgerelateerde uitkering was genoeg na 29 jaar werken .maar ik moet straks schulden maken . neemt u mijn schulden over…dan maar te zwijgen over de krankzinnig warmte pompen die totaal niet duurzaam zijn en energie slurpen… Ik hoor veel tegen geluiden over het beleid en over de Oekraïne en vaccinaties en de dagelijkse levens onderhoud… Ik ben er voor dat ons kabinet opstapt

   Reageren
  • SSander

   @Rob

   Hier wordt 8 a 9 keer pw warm gedoucht, twee keer pw in bad met onze peuter. 6 dagen pw koken we op gas. Geen verwarming in de afgelopen drie warme maanden. Verbruik: +\- 20m3 per maand. Zuinig zijn is absoluut goed maar ga ook na wat die zuinigheid je precies oplevert.

   Reageren
 • HH. Zwarts

  Ik kan mij herinneren dat Rob Jetten een aantal maanden geleden is gevraagd naar aanpassing van de warmtewet met betrekking tot loskoppelen van de tarieven van stadsverwarming en de gasprijs.
  Jetten zei dat hij dit jaar geen mogelijkheid zag om de warmtewet aan te passen. Maar hij beloofde dat in begin 2023 te regelen. Maar ik hoor deze minister er niet meer over.
  Dus ik denk dat wij weer de vergeten groep zijn en veel gaan betalen voor een restproduct.

  Reageren
  • SSonja

   @H. Zwarts
   Ik ben het met u eens. Probeer hier aandacht voor te krijgen maar helaas. Laten we hopen dat de aandacht die de media hieraan besteed helpt.

   Reageren
  • MMevr.van Dijk

   @H. Zwarts
   Je hebt volkomen gelijk! Wij hebben ook stadsverwarming en we horen niks meer over die loskoppeling en betalen het volle pond. Belachelijk gewoon! Wij zijn gebonden aan die stadsverwarming.

   Reageren
 • AArthur

  Man, man, man. Stelletje klagers. Klagen en klagen, en het is altijd de schuld van de regering. Wen er maar aan verwende Nederlanders.
  Welvaart zal verschuiven van het nog rijke westen naar Azië. Wij zijn tot verwende klagers geworden, met meer rechten dan plichten. Een egoïstisch volkje ook. We verdienen niet beter.

  Reageren
  • Jjan schenk

   @Arthur
   typisch het gedrag van iemand met vooroordelen en geen greintje empathie en inlevingsvermogen.
   maar oh oh oh als arthurtje zelf in de problemen komt……..dan moet de gehele maatschappij voor hem klaar staan. wat ben jij een verschrikkelijk mens

   Reageren
  • CCarlos

   @Arthur. Je moet niet eenzijdig denken!

   Reageren
  • EEens

   @Arthur
   Pfff eindelijk zeg. De regeling is nu voor de armsten. Daar zit ik niet in. De rest is natuurlijk niet leuk daar zullen we mee moet leven.
   Het ligt altijd Rutte, bedenk maar wie er in coalitie zitten. Simpele reacties hier soms.

   Reageren
  • SShirley

   @Arthur
   Een egoïstische volk,hoe durf je! Grootste deel van het volk werkt voor economische groei en dat vind de regering prachtig,dragen zoveel belastingen af en nu worden hele gezinnen die hard werken in armoede gegooid, mkbers,die keihard werken hun levenswerk kapot gemaakt,wat sommige tot zelfmoord drijft, en tuurlijk is het de schuld vd regering,die maken Nederland bewust kapot met een bewuste doel voor ogen, en klagen doe ik ook….over het weer,verder willen de meeste hard werkende mensen alleen maar prettige leven,wat ze verdienen!

   Reageren
 • AAttie

  En mensen met een pelletkachel op cv ook niet. Moeten het 3 dubbele al niet meer voor pellets betalen. Op gas is dan misschien nog voordeliger..

  Reageren
 • HHenk

  Toen wij in 2002 een huis kochten werd op de voorlichtingsbijeenkomst medegedeeld dat er snel een regeling voor stadsverwarming zou komen in afwachting hiervan werd e.e.a. aan ga gekoppeld. Nu twintig jaar is er nog niets geregeld. Nu heeft de regering nog geen plafond geregeld v.w.b. de energiekosten. Heel veel inwoners worden benadeeld.

  Reageren
 • EEjc

  Groep #4 Kleine huishoudens
  Groep #5 Meer elektriciteit dan gas gebruikers.

  Ik heb een contract afgesloten net voor de oorlog. Dus ik kom niet in aanmerking voor de schuld overname regeling van de overheid. Ik gebruik weinig gas meer elektriciteit. Door deze plafond kom ik véél duurder uit (aangezien Essent gretig gebruik gaat maken van de overheid regeling). Ondanks dat ik niet in aanmerking ga komen.

  Reageren
 • HHendrik

  Ben een alleenstaande aow’ers, het kWh verbruik is zo’n 10 kWh gemiddeld per dag x 365 = 3650
  Alles zeer energiezuinig hierzo, 2400 kWh haalt bijna niemand die geen zonnepanelen heeft. ..gasverbruik tot 1200 kuub is wel haalbaar,mits het geen winter met vorst meer gaat worden. Gezinnetjes krijgen het erg zwaar…triest allemaal…

  Reageren
  • MMike

   @Hendrik wij hebben een huishouden van 3 personen. Wij hebben geen gas en zonnepanelen en zitten per jaar op net geen 2700 KwH. Dus op zich is dat wel haalbaar. 2400 wellicht niet exact, maar net erboven is zoals je ziet wel te doen.

   Reageren
   • TTjitske

    @Mike
    3 personen zegt niks als leeftijd en elektronica niet wordt vermeld.

    Reageren
   • HHenk

    @Mike. Wij hebben een 2 onder 1 kap. Wonen met ons tweeën. Gaan bewust met gas en electra om. Verbruik van 900 m3 en 2.200 kwh per jaar. Is prima te doen. Wij hebben geen zonnepanelen maar gaan die binnenkort wel plaatsen. Dagelijks lang onder douche staan is ook nog eens slecht voor je huid. Toen ik jong was hadden wij thuis een gaskachel in de woonkamer en slaapkamers niets. In winter ijs op de ramen. We hebben het nu veel te goed. Als het een tandje minder moet krijgt de regering de schuld met Rutte voorop. Maar de daadwerkelijke beslissers zijn de leden van de 2e kamer. Dat is de wetgevende macht. regering voert uit. Leden 2e kamer allemaal boter op hun hoofd maar schreeuwen het hardts. Politieke landschap is zo versplintert dat er geen goed langdurig beleid kan komen. Parijen hebben tegengestelde doelen (klimaat, milieu, vreemdelingen, etc.). Debakel met toeslagenaffaire krijgt ook Rutte de schuld maar probeem is veroorzaakt door een voormalige regering waar lodewijk asscher (pvda) minister van sociale zaken was. Maar oorzaak van deze strengere regeling was de bulgarenfraude. En daar was toen de 2e kamer helemaal mee eens om wetgeving mbt toeslag op deze wijze toe te passen. En nu schreeuwt de leden 2e kamer om het hardts.

    Reageren
  • MMartijn

   @Hendrik Dat is echt een hoog verbruik voor 1 persoon! Wij gebruiken voor 3 personen 1800 kWh. Er valt dus nog heel veel te winnen bij u.

   Reageren
  • AAlastair

   @Hendrik
   Hier drie personen met een jaarlijks electriciteit verbruik rond de 2000 kWh. Jouw verbruik lijkt mij echt hoog.

   Reageren
  • FFelice

   @Hendrik
   Ben ook een alleenstaande AOW’ers, maar gebruik gemiddeld 3 kw per dag. Met computer, vaatwasser, lampen aan, wasmachine en droger. Heb je een warmtepomp of wat doe je allemaal?

   Reageren
  • TTeveel

   @Hendrik
   10 kWh per dag is teveel . U zult vast met een groot gezin wonen en veel onzuinige elektrische apparaten. Laat u adviseren of helpen.

   Reageren
 • NNietje

  Ik woon zelf in een uitermate slecht geïsoleerd rijksmonument, waar natuurlijk niets mee mag….

  Een nieuw voorschotsbedrag van 1650 euro wordt gevraagd. HELP!

  Ook een vergeten groep!

  Reageren
  • GGertir

   Ik woon alleen, gebruik weinig gas maar mijn huis wordt voor een groot deel met een electrische vloerverwarming verwarmt. Ik gebruik daardoor ruim 5000 kw. Ook ik ga er daardoor flink op achteruit.

   Reageren
   • RRoland

    @Gertir

    Niet alles hoeft gecompenseerd te worden toch? Ze kunnen ook gewoon niets doen. Wees een beetje blij. En als je weinig gas gebruikt dan ga je toch gewoon 1200 kuub verbruiken? Is wel 1,50 tegenover 70 cent maar dan Hennie overal recht op. En 2600 maal 70 cent gedeeld door 12. Valt mee toch.

    Reageren
  • RRon. K

   @Nietje er zijn zoveel groepen vergeten waar ze in Den Haag niet aan wordt gedacht als ze zelf ermaar beter van worden.

   Reageren
  • JJoke

   @Nietje wij ook een huis uit 1903. Niet volledig geïsoleerd.
   Ben bang straks voor mn nota

   Reageren
 • OOlger

  Hoe kan er nou een artikel geschreven worden over wie er het minst baat bij heeft als de plannen nog niet eens rond zijn .. stop met paniek zaaien !!!

  Reageren
  • FFijn

   @Olger
   Eindelijk zeg. Bedankt . Hoop dat iedereen het leest. Dan stoppen de ieder voor zich reacties

   Reageren
 • AAti

  Ze zouden gewoon de kWh waarde van gas moeten gebruiken en dat bij de stroom optellen, dat is dan het plafond. Maakt dan niet meer uit of je een warmtepomp gebruikt of een inductie kookplaat of gas gebruikt. De kWh waarde blijft eerlijk.

  Reageren
  • RRene

   @Ati

   Prima suggestie, er is een prijskoppeling tussen gas en stroom

   Reageren
 • VVan der Berg

  Vergeet ook niet de mensen die in oude huizen wonen die vaak niet of slecht geïsoleerd kunnen/mogen worden en grote huishoudens.

  Reageren
  • SSerge

   @Van der Berg

   Klopt, woon in een jaren 50 woning. Niet geïsoleerd, beneden alleen gaskachel. Maar mijn geluk tot nu toe is dat mijn contract tot 2026 loopt

   Reageren
   • FFrank

    @Serge
    Serge, gebruik die jaren dan om te isoleren ed

    Reageren
 • EElly

  Er zijn ook mensen die alleen electriciteit hebben, bv op een vakantiepark, ook die vallen buiten de boot.

  Reageren
 • RRoel

  We worden allemaal een worst voorgehouden, de energiereuzen verhogen nog snel de prijzen zodat je heel snel aan het plafond zit en alles wat je er boven zit betaal je de hoofdprijs . Oftewel je wordt gewoon weer eens belazerd .
  Het hele gebeuren is een wassen neus .
  Het zou de energiereuzen sieren om te verlagen in plaats van verhoging .

  Reageren
  • AAh

   @Roel sluit me aan bij wat u zegt. We weten dat we al jaren meer betalen als andere jaren. O o o wat zijn we een “geweldig” land

   Reageren
  • HHans

   @Roel
   Beste Roel
   Jij hebt het precies bij het goede eind
   Door deze maatregelen worden de energie leveranciers schatrijk.
   En de gewone mens moet maar kijken hoe hij of zij een leuk leven te kunnen behouden.
   Maar dat zit er niet meer in.

   Reageren
 • TTon

  Verger niet sat de eenmalige korting van 745,– er waarschijnlijk af gaat.

  Reageren
  • Jjeff

   @Ton
   Dat is vaak het geval met een éénmalige korting

   Reageren
 • DD.Brinkman

  Deze schrijver vergeet dat er ouderen zijn , alleenstaand , dus AOW en misschien een klein pensioen deze vallen ook buiten de boot omdat zij vaker meer gas gebruiken dan een gezin.

  Reageren
  • Ssebco

   @D.Brinkman

   Hoezo buiten de boot? Voor de eerste 1200 m3 ben je gedekt tegen een al te hoge gasprijs. Die 1200 staat voor een gemiddeld verbuik. Op internet kan je opzoeken dat 2 personen in een tussenwoning zo’n 1200 m3 verbruiken. En bij eenpersoonshuishouden ligt het gasverbruik op ongeveer 650 m3 gemiddeld. Je wilt toch niet zeggen dat een alleenstaande ouder, die vaak in een kleiner maar ouder/minder goed geisoleerde woning woont, (veel) meer verbruikt dan die 1200?

   Reageren
   • YYvonne

    @sebco
    We kunnen nooit weten waarom een ander meer gas of electra meer gebruikt dan de ander
    Ben je reumatisch is het toch fijn een elektrische deken te gebruiken voor je gewrichten daar helpt een dekentje op de bank niet echt en zo zijn er wel meer voorbeelden.

    We kunnen nooit weten wat een ieder nodig heeft of verbruikt hangt ook van het huis af waar men in woont.
    Tegenwoordig zijn de woningbouwvereningen ook niet zo vlot met isoleren en zo

    Reageren
   • TTarac

    @sebco
    Of je met 1,2,3 of 8 personen in een huis woont maakt niet uit. Je verwarmt je hele huis ongeacht het aantal personen.

    Reageren
    • MM

     @Tarac

     Wat dacht je van doche ? Dat maakt toch zeker wel uit of je dan alleen of met vieren in een huis woont

     Reageren
   • MMo

    @sebco

    Ik ben een alleenstaande ouder. Woon in een huurhuis bouwjaar 1952, hoekwoning, de muur waar mijn keukenblok tegen aan staat is enkelsteens. Deze woning is dierct op de grond gebouwd, heeft beneden nog een houten vloer, geen kruipruimte, wel vocht.De wind staat meestal op de keukenmuur, blaast het huis in door de keukenkastdeurtjes door. De wc-deur moet ik open zetten i.v.m met het vocht wat door de vloer komt. Vriest het, heb ik de ijsbloemen op de muur staan en het water in de wc-pot bevroren, geen verwarming aanwezig. Thermopane ramen zijn uit het jaar dat het net uitgevonden is, de kou voel je naar binnen komen. Buitenmuren zijn niet geïsoleerd… dus ja… met gemak kom ik boven de 1200m3, bij een strenge winter boven de 1400m3. Ik houd mijn hart vast. In jan is mijn vaste contract voor gas en elktra afgelopen. Stel dat ik straks onverhoopt een rekening van €500 voor gas/electa krijg, wordt het tamelijk krap en een boterham minder eten

    Reageren
  • HHanneke Smouter

   @D.Brinkman
   Dat lijkt mij niet logisch. Ik ben ook AOW er maar gebruik veel minder dan het gezin van mijn kinderen. Zijn met vier. Ik verwarm nu nog niets. Straks in de avond alleen de woonkamer. Maar zolang als mogelijk gewoon een warm dekentje op de bank. Gaat prima.

   Reageren
  • LLenny

   @D.Brinkman

   Ik ben een alleenstaande oudere maar gebruik echt niet meer dan een gezin, ik denk dat een oudere meer zuiniger is dan gezinnen

   Reageren
 • RRinne

  Wim helemaal mee eens regeren is vooruit kijken heb vorig jaar 3 jaar vast contract zag de bui al hangen zinnetje gekocht 0.333 l per kort douchen hadden ze in den Haag ook vooruit gekeken was het minder drama geweest

  Reageren
 • RRuud

  Is iedereen in de overtuiging wanneer die oorlog voorbij is, dat plafond zal worden terug gedraaid? Den Haag bepaald de gasprijs en KwH prijs. Al die miljarden die zijn uitgegeven zal door iemand moeten worden opgehoest. Dus een hoge energie prijs en een verhoging van de BTW gaat in 2023 weer naar 21%. Dus kassa voor Den Haag. Weet nog het Kwartje van Cock.

  Reageren
  • AAlwin

   @Ruud Den Haag bepaald het plafond wel, maar de ormale prijs niet.

   Reageren
 • WWim

  Ik vraag me dan af of die mensen die nu klagen voor of tegen de lockdown waren. Dit is 1 gevolg. Ik was voorbereid, dit moest het gevolg zijn. Mijn broer (econoom) en ik hadden deze stelling 1 jaar geleden. Sowieso wie op D66 of VVD gestemd heeft moet zijn kop houden nu.

  Reageren
  • CCor

   @Wim helemaal mee eens, VVD is voor een klasse mensen die geen pijn hebben, en D66 is een partij die wil regeren maar er geen verstand van heeft. Trouwens het hele spul in De Haag zijn allemaal roepende in de woestijn, daar gebeurd ook niets.

   Reageren
 • PPolleke

  Ik voel al menig rechtzaken opkomen

  Reageren
 • NNoor

  Helaas wordt er ook geen rekening gehouden met Chronisch zieken die kunnen bepaalde elektrische apparaten niet uitzetten. Traplift,oplader scootmobiel moet continu aan staan. Zitten bijna de gehele dag thuis dus kijken veel tv of zijn op de pc bezig. Moeten vaker de wasmachine gebruiken. Zij komen altijd al boven dit prijs plavond uit. Warmte is voor hen ook een probleem. Dus geen vooruitgang voor Chronisch zieken!!

  Reageren
  • NNanny

   @Noor
   Fijn dat je ook aan die mensen denkt ik hang 24 uur aan de zuurstof hier hoor je ook niks over.

   Reageren
  • EEens

   @Noor
   Hier gaan ze zeker naar kijken . Maar het vele tv kijken kan niet de verantwoordelijkheid zijn van de overheid? Koop een boek. Ik heb er genoeg liggen gratis.

   Reageren
 • GGeert

  Vergeet ook niet dat mensen VERPLICHT op stadsverwarminging zijn aangesloten veelal geïnvesteerd hebben in zonnepanelen om hun verhoogde elektriciteitsverbruik te compenseren. Nu zijn er plotseling energiemaatschappijen zoals.
  o.a. NLE, die ongestraft, ongegeneerd en eenzijdig, maandelijks gaan salderen i.p.v jaarlijks zoals de wetgever het bedoelde. Reken maar eens even door wat dat voor je ebergierekening gaat betekenen!

  Reageren
  • JJW

   @Geert
   NLE is één grote oplichtersbende. Verandert eenzijdig contractuele voorwaarden. Wat mij betreft is het laatste woord hier nog niet over gezegd. Ben benieuwd hoe ACM hier over denkt. Van Jetten moet je niet veel hoop hebben, zoals de rest van het kabinet met alles te laat met reageren.

   P.s. ik heb uitlezen van slimme meter bij netbeheerder (voor mij Stedin), stop laten zetten. NLE of die andere boef Budget Energie zijn dan afhankelijk van door mij afgelezen meterstanden.

   Reageren
 • AAnja

  De mensen met een wko installatie, hoe zit het daarmee? Warmte uit de grond. En vroegen 270 euro per maand! Niet betaald, ik weet wat ik verbruik.

  Reageren
 • JJeroen

  Beste zou een oproep tot burgelijke ongehoorzaamheid zijn waarbij alle burgers de betaling zorgbijdrage stop zetten en, de energie notat betalen exclusief btw en overige gestapelde kosten.
  De burger kan zijn euro maar eenmaal uitgeven waarbij hij moeilijke keuzes moet maken.
  Om in Rutte zijn retoriek te blijven “mijn bankrekening zegt no”.

  De overheid zal dan ook in eigen vlees moeten snijden in een tijd waarbij de inkomsten tegen de plinten opklots en er miljarden aan niet bewezen klimaatdoelen worden besteed.

  Reageren
 • LLouis

  PAS OP de energie bedrijven zitten niet voor niets zo snel bij de regering op schoot zij zullen de prijzen wat extra verhogen voor de zekerheid want de overheid betaalt toch en zijn zij voor een groot deel af van de klanten die hun rekening niet meer kunnen betalen DUS Regering pas op u hoop ik heb toch wel geleerd van de mondkapjes deal.

  Reageren
  • GGos

   @Louis
   Vreselijk slecht nederlands

   Reageren
   • MMulder

    @Gos begrijpt u niet wat deze persoon probeert te zeggen? Waarom plaatst u deze commentaar. Heeft niets met de onderwerp te maken. Probeer een beetje begrijpend te lezen.

    Reageren
    • Jjeff

     @Mulder

     Het moet zijn;dit commentaar

     Reageren
 • CCor Princen

  Hallo
  Waarom wordt onze benodigde energie niet in Joule weergegeven. Dan is dat voor elke energie soort gelijk.

  Reageren
  • HHenk Denissen

   @Cor Princen
   Onze meters geven kWh voor electra en kuub m voor gas aan.
   Indien mensen de factuur van de energiebedrijven willen controleren is deze eenheid het meest gemakkelijke. Zelf de formule invoeren en omrekenen naar Joule.

   Reageren
  • JJ.Mol

   @Cor Princen
   Inderdaad joules gebruiken om plafond vasttestellen

   Reageren
   • GGeim

    @J.Mol Joule en kWh zijn beide een omschrijving voor een hoeveelheid energie.
    1 Joule is een hoeveelheid energie die overeenkomt met het vemogen van 1 Watt gedurende 1 seconde.
    1 J = 1 Ws
    Meer gebruikelijk is de aanduiding 1 kWh = 3,6 MJ

    Reageren
 • HHenk

  Hoe zit het nu als je zonnepanelen heb, je gebruikt 3000 Kw en je brengt zelf 2500 Kw op, zit je dan toch boven het plafond, of gaat het pas in als je boeven het maximum komt na aftrek van je opbrengst.

  Reageren
  • LLeon

   @Henk
   Das een hele goede vraag Henk. Ben ik ook benieuwd naar. Ik wek 4000 kwh op en verbruik er ook 4000.. Wie o wie heeft hier een antwoord op?

   Reageren
   • Ssebco

    @Leon
    Ooit van salderen gehoord? Als je op 0 uitkomt veranderd er niks lijkt mij.

    Reageren
    • Ssebco

     @sebco

     sorry moet veranderT zijn

     Reageren
   • WW van Schouwen

    @Leon
    Dat wordt van elkaar afgetrokken kom je op nul uit

    Reageren
   • Vvincent

    @Leon
    niet al die energie is gebruikt toen de zon scheen meestal ben je niet thuis dus wordt de energie die je niet gebruikt terug gestort het net in tegen een prijsje waar jij maar 20%van terug krijgt, vorkheftruck accu kopen en van 48 volt naar 220 volt gaan

    Reageren
   • RRoelman

    @Leon
    Als je per saldo niks gebruikt hoef je toch geen ondersteuning. Het gaat om compensatie van dure energie en die heeft u niet.

    Reageren
  • Ssebco

   @Henk
   Zoals altijd lijkt mij. Dus eerst salderen en daarna afrekenen wat er overblijft.

   Reageren
 • SSoesila

  Mag je tot aan de energie plafond stroom en gebruiken en de rekening is voor de overheid. Of alles boven dit plafond wordt vergoed door de overheid en moet je 300 per maand aan energie betalen. Waar is mijn voordeel?

  Reageren
  • Ssebco

   @Soesila
   Het plafond zorgt ervoor dat het ongeveer bij die 300 per maand blijft die je aan de energiemaatschappij moet betalen. Zonder plafond zou de kans groot zijn dat je straks nog veel meer zou moeten betalen. Daar is je voordeel.

   Reageren
 • SSada

  Waarom is het energie plafond hetzelfde voor 1 of meer personen

  Reageren
  • DD

   @Sada
   Vind ik ook gek.

   Reageren
 • GGreet

  Ik ga als trouwe klant (per 1 april variabel) bij Eneco per 1 okt. van 0.40 naar 0,96 per kWh. Voor gas van 1,68 naar 3,40 per m3. Terwijl ik maandelijks minder verbruik dan ze hebben ingeschat. Was voor die tijd 0,20 per kWh en 0,89 gas per m3. SCHANDALIG!!!

  Reageren
  • GGregoor

   @Greet

   Ga naar Frank energie betaal dagprijzen, zitten onder de door u genoemde prijzen en maandelijks opzeggen is mogelijk.had zelfde probleem met Vattenfall energie.

   Suc6

   Reageren
  • HHans

   @Greet
   Als ik jou bericht lees krijg ik gevoel dat jij maanden heb liggen slapen

   Reageren
  • AAad

   @Greet ze willen gewoon nog een maand cashen voordat het plafond ingaat.mijn contract liep ook af in april en was al 45 jaar klant het is ook schandalig zoals je zegt.

   Reageren
   • JJW

    @Aad
    3 maanden zul je bedoelen. Energieplafond gaat pas in op 1-1-2023

    Reageren
 • TTheo

  Ik laad via een normaal stopcontact
  Mijn plug in auto
  Ook niet over nagedacht door onze Haagse snurkers

  Reageren
  • EEv er

   @Theo

   Ze willen graag dat iedereen in een ev gaat rijden. Dus zal de overheid met meer stimuleringsmaatregelen moeten komen.
   Het is ook nu nog goedkoper rijden maar het huidige beleid staat een transitie op dat gebied echt in de weg.

   Reageren
 • BBert V

  Ter aanvulling nog. Het is de situatie van BLOKVERWARMING (met centrale gas gestookte CV ketel). Was ik nog vergeten te noemen.

  Reageren
 • BBert V

  Julllie veregeten nog een belangrijke groep. Huishoudens in flats met een centrale gasgestookte CV-ketel voor alle appartementen. De gasleverancier levert hier aan de gehele VVE en verhuurder en heeft geen weet van het individuele verbruik waar het plafond op zou moeten worden toegepast. Lijkt me vooralsnog onmogelijk dus. Het lijkt me niet wenselijk en rechtvaardig als grote aantallen flatbewoners de broodnodige compensatie gaan mislopen door een slordigheidje cq. tekortkoming in de plannen.

  Reageren
  • HHenk Denissen

   @Bert V De energie nota is vaak per bewoner teruggerekend. Of hebben een eigen meter. Vaak is dit voor gas een flowmeter. Door dit systeem , indien het is gehuurd van een woning coöperatie , worden de verbruiken door de coöperatie gewoon doorberekend. Helaas ook de zeer vele slecht geïsoleerde flats.

   Reageren
   • DD.Strijbos

    @Henk Denissen. Dit klopt dus niet. Er is 1 energienota (voor gas en elektra gezamelijke stookketel) Die ene nota wordt in zijn geheel door bedrijf dat metertjes uitleest omgezet in verbruikerseenheden. En die eenheden worden aan bewoners doorgerekend. Je weet dus niet hoeveel kub jij gebruikt hebt.
    En die rekenmethode blokkeert dus momenteel voor 350.000 blokverwarmingbewoners !! het meeprofiteren van het energieplafond. Omdat de uitvoering momenteel bij de energie maatschappij ligt en niet bij ISTA oid.

    Reageren
    • BBert V

     @D.Strijbos
     Exact! De gas leverancier heeft tijdens de afrekening met de VVE geen weet van het individueel verbruik en kan het prijsplafond dus ook niet toepassen.
     Gelukkig is er al hier en daar aandacht voor.

     Reageren
   • JJaap

    @Henk Denissen
    Wij zijn een kleine VVE (3 appartementen. De overheadkosten van het systeem met verdampingsmeters zijn zo hoog dat het niet rendabel is. Ik betaal al jaren mee aan de stookkosten van een app waar 4 mensen wonen. Dat laatste wist ik toen il dit kocht. Maar nu wordt het wel een ander verhaal….

    Reageren
  • PPatricia

   @Bert V

   Precies dat is onze situatie. Ben heel benieuwd hoe daarmee omgegaan wordt.

   Reageren
 • CChristel

  Wat ik overal heel mis is de grote gezinnen! Ieder gezinslid gebruikt gas om te douchen en extra energie, grote koelkasten, grotere huizen die vaak oud zeer in anders zijn ze niet te betalen. Waarom kijken ze niet naar het aantal personen? Ik geef een kapitaal uit aan boodschappen studie kosten energie ziektekosten hypotheek noem het maar op en overal vallen wij buiten nu dus ook weer. Gezin man vrouw drie puber jongens van 18, 16 en 13. Rekeningen van collegegeld boeken een kleding pakket voor school 450 euro en noem maar op o ja ook nog even een laptop die ze moeten hebben van school. Ook hier staat geen geldboom in onze tuin(helaas)

  Reageren
  • Ssebco

   @Christel
   Is niet te controleren. Energiemaatschappijen weten toch niet hoeveel personen achter een aansluiting zitten.

   Reageren
   • Ssebco

    @sebco
    Ter aanvulling. Uiteindelijk is alles te controleren natuurlijk maae tegen welke prijs? Ik zou me voor kunnen stellen dat grote gezinnen door de overheid gecompenseerd worden maar dat zorgt weer voor extra (administratief) werk en dus extra tijd en kosten. Is allemaal niet haalbaar ben ik bang.

    Reageren
    • DD

     @sebco
     Gemeentelijke basisadministratie. Ze weten alles van je, lijkt mij helemaal niet zo ingewikkeld om een vergoeding per gezinslid te bieden.

     Reageren
     • Ssebco

      @D
      Was het leven maar zo simpel. Energiemaatschappijen hebben geen toegang tot het GBA en hebben daar ook niks te zoeken. En al zou een koppeling mogen met het GBA. Wie gaat die koppeling betalen? Dat kost ook weer een bak geld en tijd.

      Reageren
 • JJacqueline

  Beste mensen.Demonstreren en nog eens demonstreren. Ik woon niet in Den Haag.Heb botkanker.Vsnsf April bijna nihil gas verbruikt.Kaarsen aan.Terug naar de western periode. Niet demonstreren vanwege de corona,maar tegen de hoge gas- en energie prijzen.Roep iedereen op om dat te gaan doen.Bij Den Haag met spandoeken.Nstuurlijk op een vreedzame wijze.Ik kan het niet vanwege de afstand en mijn ziekte.Start het op.We zijn toch geen makke lammeren.Kom op dappere dodo s.Mvg Jacqueline

  Reageren
  • GGait

   @Jacqueline

   Zou je kunnen doen maar lijkt ook handig om de energie bedrijven erbij te betrekken.

   Reageren
 • BBernard holtmeulen

  Wij gaan bij essent per 1 okt. Van 40 ct naar 0,57. Ct per Kwh betalen dus lange geen 70 cent. Houdt dus in 40% extra dus vallen wij sws buiten de boot
  Eerlijk zou zijn IEDEREEN 10 of 20 of 30 % op de energiekosten

  Reageren
  • EErik

   @Bernard holtmeulen
   Ja, dat klopt.
   Er zijn naar mijn mening maar weinig mensen die boven die 70ct zitten, en dan gaat de BTW per 1 jan. gewoon weer omhoog. Dus je gaat gewoon alsnog meer betalen!
   Iedereen wordt gewoon een worst voorgehouden, door dit kabinet!

   Reageren
  • EEjc

   @Bernard holtmeulen

   Ik heb een contract afgesloten net voor de oorlog. Dus ik kom niet in aanmerking voor de schuld overname regeling van de overheid. Ik gebruik weinig gas meer elektriciteit. Door deze plafond kom ik véél duurder uit (aangezien Essent gretig gebruik gaat maken van de overheid regeling). Ondanks dat ik niet in aanmerking ga komen.

   Reageren
 • AA. Sanders

  Had iemand dan anders verwacht van deze regering . Ze krijgen de arbeider wel waar ze willen . Lekker stemmen op d66 groenlinks vvd en cda en vergeet CU niet . Lang leve de pluk brigade .

  Reageren
  • RR. van Broekhoven

   @A. Sanders ik snap dat je boos bent op de regering omdat de regels niet goed aansluiten op jouw verbruik en dat de regeling veel te laat is met actie ondernemen, maar zorg dan wel dat uw boosheid bij het juiste adres is. GroenLinks zit niet in de regering, sterker nog GL is een van de oppositie partijen die al vroeg in het jaar de regering om actie vroegen tegen de hoge energie kosten.

   Reageren
 • JJan de Vries

  Nou kga van 21 cent naar 84 cent per kwh, krijg nog maar 9 ct per kwh na het salderen, dat straks afgelopen is. Ik denk dat ik nu dan maar elke dag alle lampen alle tv’s, alle computers, alles wat elektrisch is aan laat dag en nacht voor die 9 cent per kwh, tot mijn eigen verbruik. En de cv weer aan tot de m3 grens. EU, regering bedankt voor jullie geweldige visie en leiderschap. NOT!

  Reageren
  • PPCR

   @Jan de Vries

   Je krijgt nog gewoon 100% van je levering kosten incl. belastingen vergoed bij salderen tot 2025. Waarschijnlijk ben je in de war met teruglevering tarief, wat hetgene is dat je krijgt als je 100% van je levering gesaldeerd is. (Dus als je meer produceert dan gebruikt op jaarbasis)

   Reageren
   • HHenk Denissen

    @PCR
    Gelukkig lever in nog steeds meer dan 2400 kWh terug. Dat komt omdat er geen warmtepomp te krijgen is in Nederland. En door deze regeling hoef ik ook geen warmtepomp. Ben benieuwd of ik ook de volle mep terug ga krijgen daar ik meer dan 2400 kWh aan elektra teruglever.

    Reageren
   • PPieter

    @PCR
    Dat is dus niet waar, veel nieuwe variabele contacten salderen per maand i.pv.per jaar. Dat is leuk als je in de wintermaanden vrijwel geen opbrengst hebt.

    Reageren
    • PPCR

     @Pieter Dat is alleen niet toegestaan, volgens ACM en de minister. Budget Energie moet er nu ook voor de rechter voor verschijnen.

     Reageren
  • JJohan

   @Jan de Vries

   Wat een paniek om niets, salderen wordt pas in 2025 afgebouwd. Tegen die tijd kunnen de energie prijzen allang weer richting normaal zijn.
   Ook wordt er per jaar gesaldeerd dus u heeft nergens last van tenzij u veel te veel panelen heef laten leggen.

   Reageren
   • GGeert

    @Johan
    Let op er zijn energiemaatschappijen (waaronder NLE) die maandelijks gaan salderen! Dat scheelt een behoorlijke slik op de borrel.

    Reageren
 • IInge

  Het plafond electra van 0.70 is véél te hoog. Particulieren die geïnvesteerd hebben in een warmtepomp en zonnepanelen zoals de overheid wou en wil (wat nu natuurlijk niemand meer wil) worden weer beboet. Dit is niet eerlijk. Wat kunnen wij er aan doen dat de overheid in Nederland electra mét gas aanstuurt? Dit is een probleem van de overheid.

  Reageren
  • RR. van Broekhoven

   @Inge absoluut dat 70 cent voor een kWu veel te hoog is. Mijn huidige energie tarief (na de oktober verhoging) is zelfs nog lager en voelt nog steeds hoog. Als je een warmtepomp hebt zal het zeker dit jaar tegen gaan vallen. Echter waarom denk u dat zonnepanelen een slechte investering gaan zijn? Sterker nog ik denk dat zonnepanelen zo ongeveer het beste is wat je kan doen op het moment aan energie besparing zolang salderen blijft bestaan.

   Reageren
  • DDIAS

   Mij lijkt het dat ze de energiebedrijven nog rijker maken. 70 cent per kWh is ver boven de marktprijs. Gas is nog geen 10% voor de elektriciteit productieproductie en toch wordt de kostprijs daarop gebaseerd. Dit klopt niet. Dit is een scam. Wat de energiebedrijven minder krijgen wordt ruimschoots gecompenseerd door de elektrisiteitprijs.

   Reageren
  • Ssebco

   @Inge
   Er zijn mensen die recht hebben op klagen en mensen die klagen om het klagen…
   Ten eerste lijkt mij een warmtepomp, dat wel de nodige elektriciteit kost, nog altijd beter dan een cv-ketel op gas. Gas is inmiddels (bijna) onbetaalbaar geworden. Wat heb je liever om de boel te verwarmen in huis: 1200 m3 gas tegen 1,50 (2100 euro) of 1500 kwh (verbruik warmtepomp) tegen 0,70 (1050 euro)??? Ten tweede zonnepanelen zorgen ervoor dat je minder (of zelfs geen) elektriciteit van het net nodig hebt. Ten derde we hebben nu nog zelfs salderen waardoor zonnpanelen nu nog extra interessant zijn. Wat is nu het probleem?

   Reageren
   • MMark

    @sebco

    Je weet dat een gemiddelde warmtepomp minimaal 3x zoveel verbruikt als jij zegt?

    Reageren
    • SSebco

     @Mark
     Terechte opmerking. Mijn excuses.
     Ik had verkeerd gekeken dus mijn redenering gaat mank.
     Al kom ik niet op 3x zoveel maar 2x zoveel.

     Reageren
    • SSebco

     @Mark
     Terechte opmerking. Mijn excuses.
     Ik had verkeerd gekeken dus mijn redenering gaat mank.
     Al kom ik niet op 3x zoveel maar 2x zoveel als ik kijk in een blog oo buderus.com

     Reageren
     • SSebco

      @Mark

      Ik was ten onrechte uitgegaan van mijn eigen situatie. Ik heb zelf een warmtepomp in een nieuwbouwwoning. Ik heb een instandhoudingsovereenkomst Nul op de meter. Hierbij wordt uitgegaan van een gebouwgebonden energie (verwarming, warm water, ventilatie en koken) van 1900 kwh en een huishoudelijk verbruik van 3100 kwh. En ik kom hier goed mee uit. Ik dacht dat het verbruik van de warmtepomp in die 1887 kwh zit.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.