Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ’tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

408 reacties

 • KKim G

  Ik woon in een sociale huurwoning. 2 onder 1 kap. De woning die ik hiervoor na volle tevredenheid bewoonde werd gesloopt en verhuizen was verplicht. Isoleren etc zou te duur zijn en slopen was beter voor de woningstichting. Gelijk na het verhuizen bemerkte ik dat ongeacht dat het dezelfde vierkante meters betrof ik dubbele stookkosten had. Nu ben ik weer verplicht te verhuizen omdat de vrijstaande kant amper geïsoleerd is en de woningstichting hiertoe ook niet bereid is. Ik betaal nu met mijn vaste contract dat deze zomer afloopt al 280€ terwijl ik niets raars in huis heb en de kachel niet boven de 19* komt. En ondanks dat ik 2500+pm verdien, verdien ik nog niet genoeg voor een hypotheek voor een flatje. Maar ik mag wel 750€ huur, 180€ verzekering en 500+€ en 3€ voor een brood betalen. Ik moet er toch niet aan denken wat de gewone medewerkster die onder mij werken voor een kopzorgen hebben over hun rekeningen. Want hun inkomen is 1800€ en dan hebben we het over bruto.. als ik lees onderzoek dit dat .. men betaald 1/5 van loon aan huis dan denk ik was het maar zo een feest. Ik ben blij als ik 100€ pm kan sparen voor als me energie contract straks afloopt. Terwijl ik 2 jaar terug makkelijk 500€ pm overhield. 13% lastenverzwaringen zeggen ze dan. Voelt eerder als 50%

  Reageren
 • AAnne

  Het is heel raar dat door de hoge belasting op stroom en de koppeling van de stroom prijs aan de gasprijs, ik nu juist gedreven word weer gas te gaan gebruiken.
  Ik heb de energie transitie gemaakt en alleen een stroom aansluiting en zonnepanelen, maar die leveren weinig op in de winter. Ik word er nu toe gedreven om het gas weer aan te laten sluiten omdat met 0.90 cent per kWh mijn stroom rekening onbetaalbaar word in de wintermaanden. Voor de terug levering in de zomer krijg ik slecht 5 cent per kWh. Ik kan moeilijk de electrisch verwarmde water systeem nog lager zetten dan nu, omdat er anders legionella kan gaan groeien in het water system, wat een het publieke waternet kan besmetten, of er kan vorstschade optreden als het weer vriest, of kan er schimmel gaan groeien in het huis met alle gevolgen voor onze gezondheid.

  Reageren
 • Mmartjo

  Ik heb jaarlijks 2400 kilowat stroom over wat ik terug lever.heb ik dan ook last van het prijs plavond? ik verbruik 4800 kilowat stroom per jaar

  Reageren
 • NNiko

  Als je weet dat er mensen buiten de regeling vallen doe je hier toch iets aan? Ik woon met 10 man in een oud gebouw, dus dit is nog geen 20% van ons verbruik. Ik kreeg deze maand bericht dat ik 410 euro aan mijn energievoorschot ga betalen. 1160 euro totaal voor 35 m2 in Nijmegen. Gaat helemaal nergens meer over.

  Reageren
 • KKees

  Prachtig toch deze meedenkende kabinetten. Jammer dat zij zich niet kunnen verplaatsen in de situaties van hard werkende mensen die geen ton krijgen. Met een beetje inlevingsvermogen had men al advies van het Nibud kunnen krijgen over energiegebruik. Helaas weet men de eigen adviesorganen niet eens te vinden. Gevolg is nu dat mensen het uitlezen van de meter stoppen of verkeerde standen opgeven om aan de eisen te voldoen. Mensen van goede wil die zich aan de regels houden en/of verduurzamen worden keihard aangepakt.

  Reageren
 • JJahangier

  Waarom heeft dit kabinet die verder alle ellende zelf heeft veroorzaakt niet beter nagedacht voor mensen die alles hebben verduurzaamd of in woningen zitten waar alles elektrisch is. Geef hen dan het prijsverschil tot het plafond voor gas in electra want zonder gas heb je minimaal 4500 kwh nodig om normaal te kunnen leven in een gemiddelde woning met 2 personen. Koken, douchen etc gaat alles via elektra en dus betalen zij de prijs die anderen krijgen van de overheid.

  Reageren
 • JJan

  Het is redelijk te zot voor woorden dat dit kabinet alweer met een niet goed uitgewerkt idee op de proppen is gekomen, het energieplafond. Leuk weer voor de energie maatschappijen, niet leuk voor mensen die zoals ik in de afgelopen jaren heel veel hebben geïnvesteerd in het enorm gepromote verduurzamen en gasloos maken van de woning. In mijn geval een in het buitengebied liggende vrijstaande woning uit 1955 waar half Slochteren werd verbruikt aan gas. Nu dus gasloos met o.a. een warmtepomp, uiteraard na zo goed mogelijk isoleren van de woning en energieneutraal. Kostenneutraal uiteraard alleen zolang er nog gesaldeerd kan worden, maar goed.
  Maar met dit leuke opzetje van het plafond ga ik gewoon een hoop betalen omdat ik geen enkel “profijt” heb van het plafond op gas, 1200m3. Alsof een all-electric woning niet daardoor meer elektra verbruikt nu het gasloos is tegen leuke investeringen.
  Kortom, de sjaak en betalen voor nóg grotere winsten van de energie maatschappijen én absoluut niet te vergeten de overheid zelf!!
  En nu komen ze ook nog met een regel dat er per maand een bepaald aantal kWh’s verbruikt mogen worden zodat je waarschijnlijk per maand moet gaan afrekenen, wie is er nou compleet gek?????????????????? Compleet in tegenstelling dat er nog over een heel jaar gesaldeerd moet worden.
  Mijn gasaansluiting is al jaren weg, terug laten leggen is uiteraard geen optie maar anders kun je tenminste in deze situatie nog kosten dempen…. Te gek voor woorden!

  O ja, had de overheid iets meer nagedacht en experts geraadpleegd, dan zou simpelweg een verrekening van álle energie (dus gas en elektra) naar één eenheid (de energetische waard) de oplossing zijn geweest. 1 m3 Aardgas levert volgens de bovenwaarde 9,8 kWh en als ondergrens 8,79 kWh.
  Dus in het “slechtste” geval wordt voor een gasloze woning een extra gerekend van 10.512 kWh…. Toch reëler en vooral ook eerlijker dan het straffen van mensen die de veelvuldig gepromote energietransitie hebben uitgevoerd en nu zowel overheid als energiemaatschappij goed gaan spekken.

  Ik laat hier maar buiten beschouwing dat er nog altijd géén “redelijke teruglever vergoeding” is vastgelegd: een schijntje wat je terugkrijgt.

  Reageren
 • EEjc

  Ik leef samen met mijn dochtertje in een oud sociale huurwoning. Altijd ben ik zuinig geweest met gas-water en licht. Onze stroomverbruik ligt altijd al hoger dan het gasverbruik. Tegenwoordig gebruik ik nog minder gas met het resultaat dat ik hierdoor altijd onder het prijsplafond blijf. Dus héél zuinig doen (be)loont niet……

  Reageren
 • CChantal

  Wij hebben (met gebruik van subsidie) geïnvesteerd in gasloos en duurzaam verbruik. Dit werd toch niet voor niets gepromoot? Wij hebben alles elektrisch, zonnepanelen en een houtpelletketel. De houtpellets zijn in prijs ook verdrievoudigd. Wij zijn een gezin van 5 personen en letten heel goed op wat we verbruiken. Maar met het prijsplafond, wat overigens ook voor 1 persoonshuishoudens geldt, gaat het wel lastig worden met alles elektrisch. Is het niet eerlijker om een verhoogd prijsplafond in te stellen voor mensen met alleen elektra? Het is voor iedereen lastig in deze tijden, daar ben ik me zeker bewust van.

  Reageren
  • DDavid Roffelsen

   @Chantal Ben het helemaal met je eens hier ook afgelopen jaar met subsidie huis gasloos gemaakt en nu dus alles elektrische. Onze overheid wou graag dat we gasloos werden, maar voel me nu genaaid door de overheid. Ik was een energieneutraal huis, maar nu met het prijsplafond gaat het me in de wintermaanden kapitalen kosten. Helemaal als ze ook nog de salderingsregeling willen afschaffen. Boeven zijn het

   Reageren
 • PPierre

  Ik heb zelfstandig een gasaansluiting voor mijn huis echter de stroom wordt vanuit 1 centraal punt geleverd. Ik betaal dus zelf mijn gasrekening en betaal aan de verhuurder mijn elektriciteitsrekening. Heb ik dan wel recht op het prijsplafond voor gas?

  Reageren
 • MMarla

  Wij zitten in een huurhuis en vragen al tien jaar regelmatig aan de verhuurder om zonnepanelen. Uitkaard wil ik ze zelf wel kopen, huren of meer huur betalen. Maar de verhuurder werkt niet mee.
  Vorig jaar duizend euro terug gekregen door zuinig te zijn. Meteen geinvesteerd in infrarood. Dat blijkt nu met het nieuwe greenchoice contract een goede investering. We gebruiken geen gas meer buiten een paar cent voor koken en douchen.
  Maar met het prijsplafond in januari, ga ik straks dus schipperen tussen gas en stroom verwarmen.
  Voorlopig dus nog niet van het gas af.
  (Wij verdienen trouwens net iets te veel voor de 1300 Misschien moet ik iets minder gaan verdienen)

  Reageren
 • JJan

  1. Hoe werkt het prijsplafond in 2023 als je leverende energiemaatschappij (bijv. per kwartaal) de tarieven verandert bij een variabel contract? Worden de prijsplafonds eerrst toegepast op die hoeveelheden die bij de hoogste tarieven in 2023 horen?
  2. Kun je door tussentijds van energiemaatschappij in 2023 te wisselen dubbel (of zelfs nog meer) profiteren van prijsplafonds? Maw geldt het prijsplafond per jaar, of per leverancier per jaar?

  Reageren
 • EEsther de Jong

  Het blijft een goede investering? Volgens mij wordt er nog een groep vergeten. Ik zit in een sociale huurwoning waarbij de woningstichting een warmtepomp heeft geplaatst. Ik heb hier niet voor gekozen. Helaas hebben ze geen zonnepanelen geplaatst. Gemiddeld verbruik ik zo’n 7000-8000 kWh aan stroom per jaar inclusief mijn gewone stroom verbruik dus in plaats van 120 euro ga ik straks met het energieplafond over de 500 euro betalen met mijn ZW uitkering van nog geen 1000 euro en mijn huur van 650 euro. Hoe dan? Hier is toch totaal niet over nagedacht. Nu worden mensen die hebben verduurzaamd gestraft. Moet ik nu mijn huurhuis uit? Weet echt niet meer wat te doen maar hier blijven kan zeker niet want heb niet niet eens genoeg inkomen voor mijn huur en energie, laat staan voor de rest van mijn vaste lasten of voor eten en drinken voor mij en mijn kinderen

  Reageren
  • Jjack

   zoiets kan alleen worden bedacht door mensen die 2 ton inkomen hebben, of ze 2 ton verdienen is een andere vraag?

   Reageren
  • BBilal

   @Esther de Jong
   Mijn moeder precies zelfde probleem. Verplicht een elektrische boiler gekregen van wooncorporatie. Nu heeft ze als 1 persoon een verbruik van 4200 kwh. Dit kan toch niet? Vrouw die alles zo zuinig verbruikt en verwarming zelden aanzet, komt niet eens in de buurt van prijsplafond. Belachelijk.

   Reageren
 • CCorry

  Ik zit 24 uur per dag aan de zuurstof zie het niet meet zitten. Wat gebeurt er met mensen die chronisch ziek zijn die afhankelijk zijn van zuurstof ed.?

  Reageren
 • HHarold Van Der

  Met het terug leveren en het plafond kunnen we dit in een rekenvoorbeeld duidelijk maken want nu is het zo in mijn ogen je krijgt bijvoorbeeld € 0,60 terug leververgoeding maar het plafond is € 0,40 dan krijg je maar 80% wettelijk van die € 0,60 terug dus geen 60 maar 40 en daar 80% van

  Reageren
 • HHans Steeman

  Vraagje? Wat gebeurt er met de vergoeding voor stroom (en belasting) in het kader van de oude postcoderoos regeling. Welke vergoeding kunnen we verwachten ) zijn allemaal aangesloten bij greenchoice

  Hans Steeman VVE De Getijden Nijmegen

  Reageren
 • JJan

  Mogelijk te simpel geredeneerd maar als mijn zonnepanelen net zo veel KWH opbrengen als mijn verbruik is, dan heb ik geen KWH energiekosten.
  Wel nog mijn gasverbruik, van ongeveer 450 m3 en bijkomende kosten transport. Ik heb een Hybride warmtepomp, en voldoende zonnepanelen.

  Reageren
 • MMark Beentjes

  Wij verbruiken geen gas meer, omdat we een warmtepomp hebben geinstalleerd.
  en zonnepanelen op het dak.
  Zou het dan niet eerlijker zijn om het plafond van gas te verrekenen in kwh?
  ik wil me daar wel hard voor maken, want ik weet dat er heel veel huishoudens zijn die
  er ook zo voor staan.
  Mijn vraag is eigenlijk, via welk platform kan ik dit het best aanhangig maken zodat dit
  ook nog mogelijk enig effect oplevert?
  Heeft u een suggestie dan hoor ik het graag.

  Reageren
  • DDe

   @Mark Beentjes

   Via radar

   Reageren
   • NNiels kempen

    Half nov. 2022 de gok genomen om van het gas af te gaan wat gezien het gas verbruik wel mogelijk leek -+ 850 m3 op jaar basis en goed geisoleerd huis van bj.2005 Inductie koken,warmtepompboiler voor warmwater,en lucht/waterwarmtepomp voor alleen cv werk goed en ja je verbruikt meer stroom geschat verbruik 6000 kwh wat overigens nog niet veel is maar ik ga wel veel meer betalen Dus bij een laag gasverbruik blijf lekker gas verbruiken en maak niet de fout die ik gemaakt heb ,dit ondanks alle subsidies en de bijdragen aan een beter fossielvrij mileu dit staat er lijn recht tegen over. PLAFOND 2900 KWH

    Reageren
  • OOscar Bakker

   @Mark Beentjes
   Beste Mark. Dat is heel goed wat jij stelt. Ik heb dezelfde situatie behalve dat ik nog slechts 40 kuub gas verbruik om te koken. Ik heb dus ook een warmtepomp van EUR 35000,-. Door het huis te verwarmen op 18 graden schat ik in dat ik 10000 kw per jaar nodig heb aan stroom. Veel te veel dus gezien dat prijsplafond. Zeer slecht of onterecht dat voor deze gevallen (investeren in duurzame energie en nauwelijks gebruik van fossiele brandstoffen) geen goede regeling is opgesteld.

   Energiebehoefte mensen zonder maatregelen en een gebruik rond het prijsplafond is als volgt:

   ter info: 1 kuub gas levert 9 kw aan energie (Binas)

   2900 kWh +1200 x 9 kW= 2900+10800= 13700 kWh

   Mijn energievraag is dus:

   40 kuub gas = 360 kWh + 10000 = 10360 kWh

   Kortom, mensen die onder of rond het prijsplafond zitten zonder enige duurzame inspanning worden beloond (met weliswaar ook erg hoge tarieven) maar jij en ik en andere soortgenoten kunnen nog asocialere tarieven gaan betalen. Tot mijn grote ergernis en verbazing las ik recent dat de gasinkoopprijzen alweer op het niveau van Jan. 2022 liggen.

   Reageren
 • MMartin

  Stadsverwarming is een issue maar wat met betrekking tot VVE’s waar de CV en warmwater voorziening via een centraal cv systeem verloopt ?

  Reageren
 • LLudo Bos

  Inderdaad zijn huishoudens waarbij het accent ligt op het gebruik van elektriciteit met het huidige plafond dan wel vastgestelde overheidstarief straks zeker niet voordeliger uit, nee juist duurder!
  Maar wat ik vanuit de overheid in het hele verhaal mis, is hoe men omgaat bij huishoudens welke zogeheten een slimme meter hebben?
  Mijns inziens kun je hier ook wat mee “sturen” als het gaat om het daltarief, de dan hieraan gekoppelde wat lager tarief, en het tijdstip waarop het daltarief dan ingaat.
  Dus een extra stukje gereedschap!
  Nu verbruik ik 70 tot 80% in de dal tarieven, maar ik ben bang dat alle verbruiken tot aan het maximale plafond straks tegen één gemeenschappelijk tarief worden afgerekend.
  Hoezo slimme meter!
  Ludo Bos

  Reageren
 • JJan

  Het zijn niet alleen de huizen met een warmtepomp die benadeeld worden. Ook mensen die andere voorzieningen voor besparing hebben getroffen zoals inductie koken, infrarood schermen, electrische vloerverwarming etc. hebben dit nadeel. Dus de overheid moet niet straks weer met een halve maatregel komen die deze mensen in de kou laat staan. De regel moet gewoon overheveling toestaan van gas naar electriciteit voor het deel van het prijsplafond van gas dat niet wordt gebruikt. Dit tegen een omreken tarief van 1 kuub gas tegen 8 kwh stroom. Dat is namelijk de verhouding waarin besparing wordt gerealiseerd tussen gas en stroom. Het prijsplafond is voor electriciteit relatief veel hoger dan voor gas. De besparing op een kwh uur is maar heel marginaal (ongeveer 25cent) terwijl de besparing op een kuub gas substantieel is (ongeveer € 2,70)

  Reageren
 • MMichael Druppers

  Ik bedoelde natuurlijk megawattuur.
  Om van MWh naar m³ te gaan moet je delen met 0,0097694444.
  Wordt ik opgelicht?

  Reageren
 • MMichael Druppers

  Ik ben boos.
  Zeer boos.
  De regering is langzaam en let meer op het stijgen van de staatskas dan op de mens.
  Prijsplafond met opnieuw een stijging van de btw en belastingen energie.
  In Nederland wordt je loon eigenlijk constant belast.
  Zeg maar rente over rente.
  Het geld klotst tegen de plinten van de schatkist op.
  Waarschijnlijk is er ook niet een kist maar meerdere.
  De lage lonen lopen al 20 jaar achter sinds de invoering van de euro.
  De schandalige vertoning van monopolie houders in de energie branche.
  Ik heb constant het gevoel dat we belazerd worden.
  En de regering kijkt alleen maar als een bankier met woekerwinsten de andere kant op.
  Het koopkracht pakket is een lachertje en zal de armoede niet doen afnemen.
  We geven wat weg (regering) maar de balans balans balans van de schatkist moet omhoog.
  En daar gebruiken we gewoon het klootjes volk voor.
  De hele koopkracht begroting komt uit onze eigen zakken mensen.
  Stel uit stel uit dan kunnen we nog net dat pakketje betalen met de extra belastingen die we heffen.
  Een schande en het doet de economie geen goed.
  Natuurlijk boeken grote bedrijven en de regering woekerwinsten .
  Maar er stroomt niks maar dan ook niks terug naar de mensen.
  Rekeningen betalen en je mond dicht houden.
  Dat is eigenlijk wat ze zeggen.
  Energie plafond ….. is de eerste jaren zakken vullen voor de regering en energiebedrijven.
  Ik lees nergens en hoor nergens inkoop kilowattuur is:
  Dus rekenen we nu 4500 euro per kilowattuur (bij de hoogste prijzen van energiebedrijven)
  Smerig spelletje……

  Reageren
  • BBigbro

   @Michael Druppers

   Beste Michael. Ik begrijp je boosheid al is die mijns inziens niet geheel terecht. Je hebt het over de regering net zoals veel mensen over ‘zij’ praten wanneer het over de politici gaat. Het punt is echter dat die politici, door ons gekozen, proberen om de staatsportemonnee op orde te houden. Dat is de reden dat Nederland een triple AAA land is. Dit betekent dat wij als land heel goedkoop kunnen lenen, soms zelfs geld toe krijgen. Dit op zijn beurt zorgt er weer voor dat onze nationale schuld rond de 50% ligt. Op dit moment in het VK is dat bijna 100%. Dit zorgt ervoor dat Nederland zijn hoge levensstandaard kan behouden of blijven benaderen.

   Reageren
   • Tter Haar

    @gbro
    Wij leven in een rijk land met arme mensen en er zijn arme lander ( b.v. italie ) met rijke mensen.

    Reageren
 • IInes

  “Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel”, staat er geschreven.
  Net zo tijdelijk als “het kwartje van Kok” zeker?

  Reageren
  • KKimG

   @Ines

   Ik ben idd ook heel benieuwd of we überhaupt ooit weer betaalbare energie en voeding krijgen.

   Reageren
 • JJansen

  Essent verhoogd de tarieven, gaan de tarieven voor teruglevering dan ook omhoog? Lijkt mij toch wel anders is Essent grote spekkoper met deze verhoging.

  Reageren
  • YYorick

   @Jansen

   De terugleververgoeding stijgt mee zover het uw verbruik niet overstijgt (salderingsregel 100%). Voor dat deel u mogelijk meer teruglevert dan afneemt aan het net (op verbruiksjaar), is de normale terugleververgoeding van kracht. Deze is doorgaans stukken lager. De exacte hoogte zult u zelf bij Essent moeten nagaan.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.