Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ‘tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

408 reacties

  • JJeroen

    Beste zou een oproep tot burgelijke ongehoorzaamheid zijn waarbij alle burgers de betaling zorgbijdrage stop zetten en, de energie notat betalen exclusief btw en overige gestapelde kosten.
    De burger kan zijn euro maar eenmaal uitgeven waarbij hij moeilijke keuzes moet maken.
    Om in Rutte zijn retoriek te blijven “mijn bankrekening zegt no”.

    De overheid zal dan ook in eigen vlees moeten snijden in een tijd waarbij de inkomsten tegen de plinten opklots en er miljarden aan niet bewezen klimaatdoelen worden besteed.

    Reageren
  • LLouis

    PAS OP de energie bedrijven zitten niet voor niets zo snel bij de regering op schoot zij zullen de prijzen wat extra verhogen voor de zekerheid want de overheid betaalt toch en zijn zij voor een groot deel af van de klanten die hun rekening niet meer kunnen betalen DUS Regering pas op u hoop ik heb toch wel geleerd van de mondkapjes deal.

    Reageren
    • GGos

      @Louis
      Vreselijk slecht nederlands

      Reageren
      • MMulder

        @Gos begrijpt u niet wat deze persoon probeert te zeggen? Waarom plaatst u deze commentaar. Heeft niets met de onderwerp te maken. Probeer een beetje begrijpend te lezen.

        Reageren
        • Jjeff

          @Mulder

          Het moet zijn;dit commentaar

          Reageren
  • CCor Princen

    Hallo
    Waarom wordt onze benodigde energie niet in Joule weergegeven. Dan is dat voor elke energie soort gelijk.

    Reageren
    • HHenk Denissen

      @Cor Princen
      Onze meters geven kWh voor electra en kuub m voor gas aan.
      Indien mensen de factuur van de energiebedrijven willen controleren is deze eenheid het meest gemakkelijke. Zelf de formule invoeren en omrekenen naar Joule.

      Reageren
    • JJ.Mol

      @Cor Princen
      Inderdaad joules gebruiken om plafond vasttestellen

      Reageren
      • GGeim

        @J.Mol Joule en kWh zijn beide een omschrijving voor een hoeveelheid energie.
        1 Joule is een hoeveelheid energie die overeenkomt met het vemogen van 1 Watt gedurende 1 seconde.
        1 J = 1 Ws
        Meer gebruikelijk is de aanduiding 1 kWh = 3,6 MJ

        Reageren
  • HHenk

    Hoe zit het nu als je zonnepanelen heb, je gebruikt 3000 Kw en je brengt zelf 2500 Kw op, zit je dan toch boven het plafond, of gaat het pas in als je boeven het maximum komt na aftrek van je opbrengst.

    Reageren
    • LLeon

      @Henk
      Das een hele goede vraag Henk. Ben ik ook benieuwd naar. Ik wek 4000 kwh op en verbruik er ook 4000.. Wie o wie heeft hier een antwoord op?

      Reageren
      • Ssebco

        @Leon
        Ooit van salderen gehoord? Als je op 0 uitkomt veranderd er niks lijkt mij.

        Reageren
        • Ssebco

          @sebco

          sorry moet veranderT zijn

          Reageren
      • WW van Schouwen

        @Leon
        Dat wordt van elkaar afgetrokken kom je op nul uit

        Reageren
      • Vvincent

        @Leon
        niet al die energie is gebruikt toen de zon scheen meestal ben je niet thuis dus wordt de energie die je niet gebruikt terug gestort het net in tegen een prijsje waar jij maar 20%van terug krijgt, vorkheftruck accu kopen en van 48 volt naar 220 volt gaan

        Reageren
      • RRoelman

        @Leon
        Als je per saldo niks gebruikt hoef je toch geen ondersteuning. Het gaat om compensatie van dure energie en die heeft u niet.

        Reageren
    • Ssebco

      @Henk
      Zoals altijd lijkt mij. Dus eerst salderen en daarna afrekenen wat er overblijft.

      Reageren
  • SSoesila

    Mag je tot aan de energie plafond stroom en gebruiken en de rekening is voor de overheid. Of alles boven dit plafond wordt vergoed door de overheid en moet je 300 per maand aan energie betalen. Waar is mijn voordeel?

    Reageren
    • Ssebco

      @Soesila
      Het plafond zorgt ervoor dat het ongeveer bij die 300 per maand blijft die je aan de energiemaatschappij moet betalen. Zonder plafond zou de kans groot zijn dat je straks nog veel meer zou moeten betalen. Daar is je voordeel.

      Reageren
  • SSada

    Waarom is het energie plafond hetzelfde voor 1 of meer personen

    Reageren
    • DD

      @Sada
      Vind ik ook gek.

      Reageren
  • GGreet

    Ik ga als trouwe klant (per 1 april variabel) bij Eneco per 1 okt. van 0.40 naar 0,96 per kWh. Voor gas van 1,68 naar 3,40 per m3. Terwijl ik maandelijks minder verbruik dan ze hebben ingeschat. Was voor die tijd 0,20 per kWh en 0,89 gas per m3. SCHANDALIG!!!

    Reageren
    • GGregoor

      @Greet

      Ga naar Frank energie betaal dagprijzen, zitten onder de door u genoemde prijzen en maandelijks opzeggen is mogelijk.had zelfde probleem met Vattenfall energie.

      Suc6

      Reageren
    • HHans

      @Greet
      Als ik jou bericht lees krijg ik gevoel dat jij maanden heb liggen slapen

      Reageren
    • AAad

      @Greet ze willen gewoon nog een maand cashen voordat het plafond ingaat.mijn contract liep ook af in april en was al 45 jaar klant het is ook schandalig zoals je zegt.

      Reageren
      • JJW

        @Aad
        3 maanden zul je bedoelen. Energieplafond gaat pas in op 1-1-2023

        Reageren
  • TTheo

    Ik laad via een normaal stopcontact
    Mijn plug in auto
    Ook niet over nagedacht door onze Haagse snurkers

    Reageren
    • EEv er

      @Theo

      Ze willen graag dat iedereen in een ev gaat rijden. Dus zal de overheid met meer stimuleringsmaatregelen moeten komen.
      Het is ook nu nog goedkoper rijden maar het huidige beleid staat een transitie op dat gebied echt in de weg.

      Reageren
  • BBert V

    Ter aanvulling nog. Het is de situatie van BLOKVERWARMING (met centrale gas gestookte CV ketel). Was ik nog vergeten te noemen.

    Reageren
  • BBert V

    Julllie veregeten nog een belangrijke groep. Huishoudens in flats met een centrale gasgestookte CV-ketel voor alle appartementen. De gasleverancier levert hier aan de gehele VVE en verhuurder en heeft geen weet van het individuele verbruik waar het plafond op zou moeten worden toegepast. Lijkt me vooralsnog onmogelijk dus. Het lijkt me niet wenselijk en rechtvaardig als grote aantallen flatbewoners de broodnodige compensatie gaan mislopen door een slordigheidje cq. tekortkoming in de plannen.

    Reageren
    • HHenk Denissen

      @Bert V De energie nota is vaak per bewoner teruggerekend. Of hebben een eigen meter. Vaak is dit voor gas een flowmeter. Door dit systeem , indien het is gehuurd van een woning coöperatie , worden de verbruiken door de coöperatie gewoon doorberekend. Helaas ook de zeer vele slecht geïsoleerde flats.

      Reageren
      • DD.Strijbos

        @Henk Denissen. Dit klopt dus niet. Er is 1 energienota (voor gas en elektra gezamelijke stookketel) Die ene nota wordt in zijn geheel door bedrijf dat metertjes uitleest omgezet in verbruikerseenheden. En die eenheden worden aan bewoners doorgerekend. Je weet dus niet hoeveel kub jij gebruikt hebt.
        En die rekenmethode blokkeert dus momenteel voor 350.000 blokverwarmingbewoners !! het meeprofiteren van het energieplafond. Omdat de uitvoering momenteel bij de energie maatschappij ligt en niet bij ISTA oid.

        Reageren
        • BBert V

          @D.Strijbos
          Exact! De gas leverancier heeft tijdens de afrekening met de VVE geen weet van het individueel verbruik en kan het prijsplafond dus ook niet toepassen.
          Gelukkig is er al hier en daar aandacht voor.

          Reageren
      • JJaap

        @Henk Denissen
        Wij zijn een kleine VVE (3 appartementen. De overheadkosten van het systeem met verdampingsmeters zijn zo hoog dat het niet rendabel is. Ik betaal al jaren mee aan de stookkosten van een app waar 4 mensen wonen. Dat laatste wist ik toen il dit kocht. Maar nu wordt het wel een ander verhaal….

        Reageren
    • PPatricia

      @Bert V

      Precies dat is onze situatie. Ben heel benieuwd hoe daarmee omgegaan wordt.

      Reageren
  • CChristel

    Wat ik overal heel mis is de grote gezinnen! Ieder gezinslid gebruikt gas om te douchen en extra energie, grote koelkasten, grotere huizen die vaak oud zeer in anders zijn ze niet te betalen. Waarom kijken ze niet naar het aantal personen? Ik geef een kapitaal uit aan boodschappen studie kosten energie ziektekosten hypotheek noem het maar op en overal vallen wij buiten nu dus ook weer. Gezin man vrouw drie puber jongens van 18, 16 en 13. Rekeningen van collegegeld boeken een kleding pakket voor school 450 euro en noem maar op o ja ook nog even een laptop die ze moeten hebben van school. Ook hier staat geen geldboom in onze tuin(helaas)

    Reageren
    • Ssebco

      @Christel
      Is niet te controleren. Energiemaatschappijen weten toch niet hoeveel personen achter een aansluiting zitten.

      Reageren
      • Ssebco

        @sebco
        Ter aanvulling. Uiteindelijk is alles te controleren natuurlijk maae tegen welke prijs? Ik zou me voor kunnen stellen dat grote gezinnen door de overheid gecompenseerd worden maar dat zorgt weer voor extra (administratief) werk en dus extra tijd en kosten. Is allemaal niet haalbaar ben ik bang.

        Reageren
        • DD

          @sebco
          Gemeentelijke basisadministratie. Ze weten alles van je, lijkt mij helemaal niet zo ingewikkeld om een vergoeding per gezinslid te bieden.

          Reageren
          • Ssebco

            @D
            Was het leven maar zo simpel. Energiemaatschappijen hebben geen toegang tot het GBA en hebben daar ook niks te zoeken. En al zou een koppeling mogen met het GBA. Wie gaat die koppeling betalen? Dat kost ook weer een bak geld en tijd.

            Reageren
  • JJacqueline

    Beste mensen.Demonstreren en nog eens demonstreren. Ik woon niet in Den Haag.Heb botkanker.Vsnsf April bijna nihil gas verbruikt.Kaarsen aan.Terug naar de western periode. Niet demonstreren vanwege de corona,maar tegen de hoge gas- en energie prijzen.Roep iedereen op om dat te gaan doen.Bij Den Haag met spandoeken.Nstuurlijk op een vreedzame wijze.Ik kan het niet vanwege de afstand en mijn ziekte.Start het op.We zijn toch geen makke lammeren.Kom op dappere dodo s.Mvg Jacqueline

    Reageren
    • GGait

      @Jacqueline

      Zou je kunnen doen maar lijkt ook handig om de energie bedrijven erbij te betrekken.

      Reageren
  • BBernard holtmeulen

    Wij gaan bij essent per 1 okt. Van 40 ct naar 0,57. Ct per Kwh betalen dus lange geen 70 cent. Houdt dus in 40% extra dus vallen wij sws buiten de boot
    Eerlijk zou zijn IEDEREEN 10 of 20 of 30 % op de energiekosten

    Reageren
    • EErik

      @Bernard holtmeulen
      Ja, dat klopt.
      Er zijn naar mijn mening maar weinig mensen die boven die 70ct zitten, en dan gaat de BTW per 1 jan. gewoon weer omhoog. Dus je gaat gewoon alsnog meer betalen!
      Iedereen wordt gewoon een worst voorgehouden, door dit kabinet!

      Reageren
    • EEjc

      @Bernard holtmeulen

      Ik heb een contract afgesloten net voor de oorlog. Dus ik kom niet in aanmerking voor de schuld overname regeling van de overheid. Ik gebruik weinig gas meer elektriciteit. Door deze plafond kom ik véél duurder uit (aangezien Essent gretig gebruik gaat maken van de overheid regeling). Ondanks dat ik niet in aanmerking ga komen.

      Reageren
  • AA. Sanders

    Had iemand dan anders verwacht van deze regering . Ze krijgen de arbeider wel waar ze willen . Lekker stemmen op d66 groenlinks vvd en cda en vergeet CU niet . Lang leve de pluk brigade .

    Reageren
    • RR. van Broekhoven

      @A. Sanders ik snap dat je boos bent op de regering omdat de regels niet goed aansluiten op jouw verbruik en dat de regeling veel te laat is met actie ondernemen, maar zorg dan wel dat uw boosheid bij het juiste adres is. GroenLinks zit niet in de regering, sterker nog GL is een van de oppositie partijen die al vroeg in het jaar de regering om actie vroegen tegen de hoge energie kosten.

      Reageren
  • JJan de Vries

    Nou kga van 21 cent naar 84 cent per kwh, krijg nog maar 9 ct per kwh na het salderen, dat straks afgelopen is. Ik denk dat ik nu dan maar elke dag alle lampen alle tv’s, alle computers, alles wat elektrisch is aan laat dag en nacht voor die 9 cent per kwh, tot mijn eigen verbruik. En de cv weer aan tot de m3 grens. EU, regering bedankt voor jullie geweldige visie en leiderschap. NOT!

    Reageren
    • PPCR

      @Jan de Vries

      Je krijgt nog gewoon 100% van je levering kosten incl. belastingen vergoed bij salderen tot 2025. Waarschijnlijk ben je in de war met teruglevering tarief, wat hetgene is dat je krijgt als je 100% van je levering gesaldeerd is. (Dus als je meer produceert dan gebruikt op jaarbasis)

      Reageren
      • HHenk Denissen

        @PCR
        Gelukkig lever in nog steeds meer dan 2400 kWh terug. Dat komt omdat er geen warmtepomp te krijgen is in Nederland. En door deze regeling hoef ik ook geen warmtepomp. Ben benieuwd of ik ook de volle mep terug ga krijgen daar ik meer dan 2400 kWh aan elektra teruglever.

        Reageren
      • PPieter

        @PCR
        Dat is dus niet waar, veel nieuwe variabele contacten salderen per maand i.pv.per jaar. Dat is leuk als je in de wintermaanden vrijwel geen opbrengst hebt.

        Reageren
        • PPCR

          @Pieter Dat is alleen niet toegestaan, volgens ACM en de minister. Budget Energie moet er nu ook voor de rechter voor verschijnen.

          Reageren
    • JJohan

      @Jan de Vries

      Wat een paniek om niets, salderen wordt pas in 2025 afgebouwd. Tegen die tijd kunnen de energie prijzen allang weer richting normaal zijn.
      Ook wordt er per jaar gesaldeerd dus u heeft nergens last van tenzij u veel te veel panelen heef laten leggen.

      Reageren
      • GGeert

        @Johan
        Let op er zijn energiemaatschappijen (waaronder NLE) die maandelijks gaan salderen! Dat scheelt een behoorlijke slik op de borrel.

        Reageren
  • IInge

    Het plafond electra van 0.70 is véél te hoog. Particulieren die geïnvesteerd hebben in een warmtepomp en zonnepanelen zoals de overheid wou en wil (wat nu natuurlijk niemand meer wil) worden weer beboet. Dit is niet eerlijk. Wat kunnen wij er aan doen dat de overheid in Nederland electra mét gas aanstuurt? Dit is een probleem van de overheid.

    Reageren
    • RR. van Broekhoven

      @Inge absoluut dat 70 cent voor een kWu veel te hoog is. Mijn huidige energie tarief (na de oktober verhoging) is zelfs nog lager en voelt nog steeds hoog. Als je een warmtepomp hebt zal het zeker dit jaar tegen gaan vallen. Echter waarom denk u dat zonnepanelen een slechte investering gaan zijn? Sterker nog ik denk dat zonnepanelen zo ongeveer het beste is wat je kan doen op het moment aan energie besparing zolang salderen blijft bestaan.

      Reageren
    • DDIAS

      Mij lijkt het dat ze de energiebedrijven nog rijker maken. 70 cent per kWh is ver boven de marktprijs. Gas is nog geen 10% voor de elektriciteit productieproductie en toch wordt de kostprijs daarop gebaseerd. Dit klopt niet. Dit is een scam. Wat de energiebedrijven minder krijgen wordt ruimschoots gecompenseerd door de elektrisiteitprijs.

      Reageren
    • Ssebco

      @Inge
      Er zijn mensen die recht hebben op klagen en mensen die klagen om het klagen…
      Ten eerste lijkt mij een warmtepomp, dat wel de nodige elektriciteit kost, nog altijd beter dan een cv-ketel op gas. Gas is inmiddels (bijna) onbetaalbaar geworden. Wat heb je liever om de boel te verwarmen in huis: 1200 m3 gas tegen 1,50 (2100 euro) of 1500 kwh (verbruik warmtepomp) tegen 0,70 (1050 euro)??? Ten tweede zonnepanelen zorgen ervoor dat je minder (of zelfs geen) elektriciteit van het net nodig hebt. Ten derde we hebben nu nog zelfs salderen waardoor zonnpanelen nu nog extra interessant zijn. Wat is nu het probleem?

      Reageren
      • MMark

        @sebco

        Je weet dat een gemiddelde warmtepomp minimaal 3x zoveel verbruikt als jij zegt?

        Reageren
        • SSebco

          @Mark
          Terechte opmerking. Mijn excuses.
          Ik had verkeerd gekeken dus mijn redenering gaat mank.
          Al kom ik niet op 3x zoveel maar 2x zoveel.

          Reageren
        • SSebco

          @Mark
          Terechte opmerking. Mijn excuses.
          Ik had verkeerd gekeken dus mijn redenering gaat mank.
          Al kom ik niet op 3x zoveel maar 2x zoveel als ik kijk in een blog oo buderus.com

          Reageren
          • SSebco

            @Mark

            Ik was ten onrechte uitgegaan van mijn eigen situatie. Ik heb zelf een warmtepomp in een nieuwbouwwoning. Ik heb een instandhoudingsovereenkomst Nul op de meter. Hierbij wordt uitgegaan van een gebouwgebonden energie (verwarming, warm water, ventilatie en koken) van 1900 kwh en een huishoudelijk verbruik van 3100 kwh. En ik kom hier goed mee uit. Ik dacht dat het verbruik van de warmtepomp in die 1887 kwh zit.

            Reageren
    • CChantal

      @Inge: dit is precies wat ik zojuist ook in een reactie heb vermeld. Eerst promoten ze duurzaam (gasloos) en nu worden we alsnog gestraft. Alsof de investeringen die wij hebben gedaan niets kosten? overigens hebben we wel subsidie ontvangen twee jaar geleden, maar dat dekt uiteraard nooit de lading. En dan nog niet te spreken over de houtpellets voor onze enige ketel die in prijs verdrievoudigd zijn.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.