Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Met dit bedrag stijgen de Essent tarieven per 1 oktober 2022

Bart Koenraadt

89 reacties

Energieleverancier Essent gaat de energietarieven van 1 miljoen bestaande klanten verhogen. De prijscorrectie wordt per 1 oktober doorgevoerd in de variabele contracten.

De energierekening zal gemiddeld 30 procent duurder worden, geeft Essent aan op de eigen website. De impact van de tariefwijzingen kan per klant verschillen. Maar vooral mensen met een hoger verbruik zijn de dupe.

Volgens Essent is de prijscorrectie nodig vanwege de huidige marktomstandigheden en de hoge energieprijzen op de handelsmarkten.

Update 29 september: de prijsstijging per 1 oktober zou wettelijk onrechtmatig zijn, aangezien wijzigingen altijd 30 dagen van te voren moeten worden gecommuniceerd. Onder druk van de ACM heeft Essent nu de stijging uitgesteld naar 7 november.

Echter geeft de energieleverancier nu aan dat de totale tariefsverhoging voor het vierde kwartaal nu verdeeld gaat worden over de laatste twee maanden van 2022. Dat betekent dat het tarief in november nog hoger zal liggen dan in eerste instantie werd aangekondigd op 22 september.

78 euro per maand erbij

Voor elektriciteit betalen klanten bij Essent straks zo’n 15 tot 18 cent per kilowattuur meer. Voor gas gaat het om zo’n 45 eurocent per kuub.

Bij een gemiddeld energieverbruik betekent de prijsverhoging dat je termijnbedrag met minimaal 78 euro in de maand omhoog gaat, berekende Energievergelijk.nl.

Bij grotere gezinnen in een slechter geïsoleerde woning kan het termijnbedrag in één klap met meer dan 125 euro per maand omhoog gaan, als gevolg van de prijscorrectie.

Voorbeeld verhoging

Een voorbeeld van de prijsverhoging bij een klant van Essent in Maastricht die daar al jaren een energiecontract heeft:

Huidig tariefTarief per 1 oktober
Stroom (normaaltarief) € 0,44984 per kWh€ 0,63143 per kWh
Stroom (daltarief)€ 0,36264 per kWh€ 0,51262 per kWh
Gas€ 1,88126 per m3€ 2,33230 per m3
Tarieven zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw

De getoonde tarieven zullen in principe niet meer wijzigen tot 1 januari 2023.

Effect energieplafond

Het prijsplafond voor energie heeft straks alleen invloed op de gasrekening van klanten. Dat komt omdat het plafond van 0,70 euro per kWh elektriciteit hoger ligt dan het tarief van Essent.

Als gevolg van het energie plafond valt de gasrekening straks wel zo’n 83 euro per maand lager uit, omdat het plafond dan geldt van 1,50 euro per m3. De overheid neemt vanaf 1 november het tariefverschil voor haar rekening.

Helaas is er nog steeds veel onduidelijkheid over de werking van dit prijsplafond. Veel details ontbreken nog. In dit artikel beantwoorden wij de 8 belangrijkste vragen over het aankomende energie plafond.

89 reacties

 • Jjanssen L J

  ik wil oktober 2022 overzicht

  Reageren
 • Cclim

  Betaal nu 140 pm, willen xe verhogen naar 400 pm.
  Heb dit naar 200 pm teruggebracht. Kreeg 400 terug van afgelopen jaar. Hoe ze aan die verhoging komen?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.