Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 8 belangrijkste vragen over het energie plafond

Huishoudens worden vanaf 1 november gecompenseerd voor hun hoge energiekosten. Om dit te bereiken, komt het kabinet met een energie plafond. Dit betekent dat er een maximumtarief wordt ingesteld voor stroom en gas.

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, lees het hier.

Bij een gemiddeld verbruik ben je hierdoor maximaal 241 euro per maand kwijt aan energie, zo is de verwachting.

Toch roept het prijsplafond bij veel Nederlanders vragen op. In dit artikel worden daarom de 8 belangrijkste vragen behandeld.

We duiken er gelijk in.

1) Hoe hoog is het energie plafond?

Het prijsplafond voor energie kent twee waarden:

 • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3
 • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh

De bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

De actuele energieprijzen vind je hier.

Bedrag niet vast

Het prijsplafond voor stroom en gas staat niet vast. Als de ontwikkeling van de energieprijzen meevalt, kan het plafond ook naar beneden worden bijgesteld. Het plafond voor gas kan echter maximaal worden verlaagd naar 1,20 euro per kubieke meter.

2) Wanneer geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit gaat officieel in op 1 januari 2023 en geldt tot en met 31 december 2023, is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Er is echter met energieleveranciers afgesproken dat er al verlichting van de energierekening plaatsvindt per 1 november 2022. Dit gebeurt middels een eenmalige korting van 380 euro.

3) Voor hoeveel energie geldt het plafond?

Het energieplafond geldt alleen tot aan bepaalde volumegrenzen, namelijk:

 • Gas: 1.200 m3 gas
 • Elektra: 2.900 kWh

Kom je boven dit verbruik? Dan geldt voor het meerverbruik het energietarief dat in je contract staat.

Voorbeeld

Tim en Rosa zitten bij Vattenfall. In hun huidige variabele contract betalen zij 0,4461 euro per kilowattuur voor elektriciteit en 2,0207 euro per kuub voor gas.

Ze verbruiken jaarlijks 3.500 kWh aan stroom en 1.650 m3 aan gas.

 • Stroom: voor de 3.500 kWh aan stroom betalen ze gewoon het stroomtarief in hun contract, omdat dit valt onder de grens van 0,40 euro.
 • Gas: voor de eerste 1.200 m3 gas betalen ze het verlaagde tarief van 1,45 euro per kuub. Voor het restant (450 m3) betalen ze het tarief in hun contract van 2,0207 euro.

4) Hoe werkt het prijsplafond bij stadsverwarming?

Iets dat veel Nederlanders zich afvragen, is hoe het prijsplafond werkt bij stadsverwarming. Je hebt dan geen gasaansluiting, maar je hebt mogelijk wel te maken met de stijgende prijzen voor het verwarmen van je woning.

Helaas is het nog onduidelijk hoe de overheid hier mee omgaat. Het is aannemelijk dat hier wel een regeling voor wordt getroffen.

Lees ook: Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je voor het verwarmen van je woning maximaal 1.800 euro aan variabele kosten betaald (1.200 m3 x € 1,45) plus de gebruiksonafhankelijke kosten die gelden.

Mogelijk dat er een maximumbedrag komt per Gigajoule (GJ), de eenheid waarin stadsverwarming wordt betaald. In Amsterdam betaal je bij Vattenfall bijvoorbeeld zo’n 35,50 euro per GJ, op andere plekken bijna 49 euro per GJ.

Verbrandingswaarde

Aardgas heeft een bepaalde verbrandingswaarde, namelijk zo’n 9,76 kWh per m3. 1 kWh staat weer gelijk aan 3,6 Megajoule (MJ) aan warmte inhoud. Dus per m3 heb je het dan over ruim 35 MJ. Een gemiddeld gasverbruik van 1200 m3 zou dan 42 GJ betekenen.

Kortom, het zou kunnen dat het prijsplafond (prijs januari voor stadsverwarming) dan geldt tot bijvoorbeeld 42 GJ. Maar dit is slechts speculatie.

Zo’n half miljoen Nederlanders hebben stadsverwarming.

5) Hoe werkt het prijsplafond als je een warmtepomp hebt?

Het prijsplafond klinkt niet eerlijk voor mensen die net hebben geïnvesteerd in isolatie en een warmtepomp. Hun gasverbruik gaat immers omlaag, terwijl het stroomverbruik juist hoger wordt.

Sommige huishoudens zijn zelfs volledig van het gas af, maar verbruiken wel een veel elektriciteit. Daarbij komt ook nog eens dat het prijsplafond voor stroom vrij hoog ligt, namelijk op 0,40 euro per kWh.

Het is nog onduidelijk hoe de overheid hiermee omspringt. Daarover wordt hopelijk binnenkort meer duidelijk.

6) Wat is het energie plafond bij een vast contract?

Dat hangt van je vaste contract af.

Liggen de energietarieven in je vaste contract boven de tarieven van 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh?

Dan geldt het energieplafond ook voor jou.

 • Ligt de gasprijs in je contract boven de 1,45 euro? Dan betaal je dus maar 1,45 euro tot aan een verbruik van 1.200 m3. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.
 • Ligt de stroomprijs in je contract boven de 0,40 euro per kWh? Dan geldt het prijsplafond voor elektriciteit tot aan 2.400 kWh. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.

Vast contract goedkoper dan prijsplafond?

Maar het kan ook voorkomen dat de tarieven in je vaste contract (gedeeltelijk) beneden het prijsplafond liggen. Dan heeft het prijsplafond dus geen invloed op jouw situatie. Je betaalt gewoon de tarieven volgens je contract, totdat je contract afloopt.

7) Voor wie geldt het prijsplafond?

Het lijkt erop dat het prijsplafond in elk geval geldt voor alle locaties met een verblijfsfunctie en objecten voor het uitoefenen van een bedrijf of beroep, zoals:

 • Huizen en flats
 • Campings en zomerhuisjes
 • Kantoorpanden en winkels
 • Scholen en zorginstellingen
 • Hotels en restaurants
 • Kerken en moskeeën
 • Sportlocaties

Het energie prijsplafond geldt niet voor locaties zoals garageboxen, huizen in aanbouw, volkstuintjes en algemene voorzieningen van flatgebouwen.

8) Geldt het prijsplafond ook voor ondernemers?

Ja, het prijsplafond geldt ook voor ondernemers die recht hebben op de vermindering energiebelasting (heffingskorting).

Er wordt nog overlegd over een mogelijk apart prijsplafond op stroom en gas voor ondernemers, omdat het verbruik vaak veel hoger ligt dan bij huishoudens met een gemiddeld energieverbruik.

Denk dan met name aan energie-intensieve bedrijven, zoals bakkers, telers en slagers. Hun stroom- en gaskosten zijn de afgelopen tijd enorm opgelopen.

Complex

Volgens betrokkenen zou het echter erg complex zijn om een speciale regeling te treffen, omdat voor iedere ondernemer de situatie weer anders is. Wel belooft het kabinet extra geld ter beschikking te stellen voor verduurzaming en groene aftrekposten, meldt RTL.

Blijft op de hoogte

Zodra er meer bekend is over de details van het prijsplafond voor energie wordt deze pagina bijgewerkt.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

167 reacties

 • PPeter

  Op een Limburgse camping heeft de eigenaar de stroomprijs verhoogt van €0,50 per kWh naar €1,00 per kWh per 1 november 2022. Per 1 januari 2023 is het prijsplafond in werking getreden.
  Het prijsplafond zou ook voor campings gelden, maar ik merk hier niets van. Ook van de tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen (die alweer gedaald zijn) merk ik niets.
  Mag dit juridisch gezien en zo nee, kunnen we dan als groep campers hier tegen in beroep gaan of andere actie ondernemen?

  Reageren
 • HHans van der Tol

  Hoe werkt het energieplafond bij bedrijfspanden met een gecombineerde woning/bedrijfsruimte en één stroom- en gasaansluiting?

  Reageren
  • YYvette Jongen

   @Hans van der Tol

   Ja daar heb ik ook nog geen antwoord op kunnen vinden.. ik volg de discussie.. !

   Reageren
 • Jjoop

  Als je geen gas gebruik hebt omdat je dat geadviseerd is door de regering…iedereen van et gas af enz.
  Dus ik alles weghalen. investeer in een boiler elektrisch…koken inductie….verwarmen met airco/warmtepomp…..blijf ik dan toch aan die 2900kwh zitten?….anders voel ik me wel genaaid

  Reageren
 • TTheo Kruijzen

  Hoe werkt het prijs plafond bij een dubbele stoommeter, dus normaal en dal, maakt het dan niet uit of je van het dal tarief gebruikt maakt, blijft dit dan toch 0,40 ct?

  Reageren
 • MMick Vd Veen

  Wat ik mis in deze uitleg is de tabel per maand! Het ligt allemaal erg ingewikkeld maar per maand wordt er genormeerd!
  Zo dus:
  Jan: 339 kWh / 221 m3
  Feb: 280 kWh / 188 m3
  Mrt: 267 kWh / 159 m3
  Apr: 207 kWh / 86 m3
  Etc.
  Wat nu als je in jan. 439 kWh hebt afgenomen en in feb. 180 kWh?
  Betaal je dan over die 100 extra het normale tarief of wordt dit gemiddeld tot de 2900 kWh op jaarbasis?
  Zo wordt er immers ook geteld wanneer je contract ergens midden in het jaar verlengd wordt…

  Reageren
 • AArjan Mulder

  Ik heb nog een mooie,
  Ik heb nog een aantal jaar een vast contract. Mogelijk zit ik voor mijn nachtstroom onder het prijsplafond en mijn dagstroom erboven. Mag ik dan 2900 kWh overdag gebruiken met mijn prijsplafond bovenop de kWh die ik ’s nachts gebruik? Zo niet dan moet ik mij af gaan vragen of ik mijn hybride warmtepomp niet uit moet gaan zetten om meer gas te verbruiken (tot 1200 m3, daar blijf ik zelf zonder ruim binnen). Dan verbruik ik namelijk een stuk minder kWh.

  Reageren
 • MMeindert Boon

  Ik heb een vast contract bij Budget energie, er werd mij verteld dat deze maatschappij niet meewerkt aan het prijsplafond klopt dit ? ik gebruik max 1200 m3 gas.
  En dat daardoor de energie prij voor mij fors omhoog gaat omdat het een contact mutatie is.

  Reageren
  • JJasper

   @Meindert Boon
   Budget energie moet meewerken. Dit landelijk geregeld.

   Reageren
 • LLia Streefkerk

  Hoe zit het verbruik in daluren? Mijn contractprijzen zijn hoger dan plafondtarieven. Hoef ik dan geen rekening meer te houden met de tijd voor bijvoorbeeld wasmachine gebruiken?

  Reageren
  • JJet

   @Lia Streefkerk

   Ik heb dezelfde vraag of het daltarief nu wel/niet meer werkt ivm het prijsplafond waar vaste bedragen voor zijn vastgelegd. Heeft u al antwoord ontvangen?
   Gr Jet

   Reageren
  • CChantal

   @Lia Streefkerk
   Je hoeft inderdaad tot het prijsplafond niet meer op te letten of je binnen piek- of daluren stroom gebruikt.

   Reageren
  • MMadelon Aerts

   @Lia Streefkerk

   Ja dit vraag ik mijzelf ook af? Heeft het nut om mijn was pas na 9 uur te doen net als mijn vaatwasser, of heeft dit geen invloed tot je het verbruik van het prijsplatfond hebt behaald? Groetjes Madelon

   Reageren
 • PPiet van Hecke

  Essent. Er zijn 2 periodes voor het prijsplafond. Tot aan de jaarafrekening en vanaf de jaarafrekening. Stel ik heb in de eerste periode een plafond voor gas van 536 kub gas. Nou heb ik dan voor de tweede periode 664 kub tegen het prijsplafond tarief. Maar als ik dan in de eerste periode maar bv 300 gebruik dan heb ik 236 kub “over”. Die kan ik niet meenemen naar de tweede periode. Dus geen maximaal prijsplafond van 1200 kub. Ik wordt dan belazerd voor 236 kub. Heb ik het goed of niet?

  Reageren
  • HHendrik

   @Piet van Hecke

   Ja. Geheel juist Piet. Neocommunisme ten voeten uit. Veel plezier ermee!

   Reageren
 • DDick

  Wij hebben va 50.000 euro geïnvesteerd op een bodemwarmtepomp en verbruiken ruim 7000 kwh aan stroom maar geen gas.
  Deze regeling is voor ons miet gunstig wat oneerlijk is omdat wij juist duurzaam geïnvesteerd hebben.

  Reageren
 • Ppiet

  komt het verschil tussen dal tarief en normaal tarief binnen het prijsplafond te vervallen en gaat het weer gelden als je boven het plafond moet betalen?

  Reageren
 • GG Wisse

  Hallo,

  Hoe wordt het plafond van de elektra gebruik berekend?
  Is dit plafond gebaseerd op je totale gebruik per jaar of wordt er eerst de teruglevering van de zonnepanelen toegepast en pas dan berekend hoeveel je hebt afgenomen?

  Reageren
 • PPREX HOLLAND.

  Wij wonen op een camping en de campingbaas houdt vol dat het plafond niet voor ons geldt.. wij betalen dus 1,50 per kwu. Hierboven staat dat het wel voor campings geldt, maar wordt daar de eigenaar of ook de camoing bewoners mee bedoeld?

  Reageren
 • MMartin Van Duijn

  Hallo , wij hebben naast ons huis ons bedrijf zitten en heeft een aparte cv . Is het mogelijk om het gebouw te splitsen tussen bedrijf en Prive ? We verbruiken 2400 m3 perjaar . Moet er dan een aparte meter/aansluiting komen ? Dan hebben we 2x een prijsplafond neem ik aan . De gebouwen krijgen dan ook aparte nummers .

  Reageren
 • HHarm

  Wie kan ons verder helpen?

  Wij hebben nog contract tot medio april 2023,
  . iets hogere tarieven dan in energieplafond,
  . jaarlijks stroomverbruik ongeveer op energieplafond en hoger gasverbruik.

  Wij gaan verhuizen rondom 1 juli 2023, hopelijk op nieuwe locatie (veel) lager stroom- en gasverbruik.

  Hoe worden in de periodes jan. – half april , half april – 1 juli en daarna tot ultimo december de rekeningen en de compensaties opgemaakt? Prognose verbruik:
  gas periode 1: 800 m3, periode 2: 150 m3, periode 3: 500 m3
  stroom: egaal 250 kWh per maand.

  Reageren
  • DDurk

   @Harm
   Zoals het nu lijkt betaal je in periode 1
   Voor gas over 612 m3 de plafondprijs en over 188 m3 de contractprijs
   Voor stroom over 875 kWh de plafondprijs en ben je 115 kWh saldering kwijt 🙁

   Reageren
 • EEef

  Wordt het prijsplafond per maand verrekend of bij de jaarrekening?

  Reageren
  • AAlex

   @Eef
   Ik lees net op rtl.nl dat het per dag(!) berekend gaat worden. Op basis van gemiddeld verbruik, dus meer gas verbruik in de winter. Het zal dus lastig worden om precies binnen het plafond te blijven dagelijks. Want als je goedkope gas en stroom op zijn voor die dag betaal je de volle mep. Ook al blijf je op je eindafrekening onder de 1200 m3 en 2900 kWh…

   Reageren
 • MMaarten

  Uitgaand van een variabel tarief met maandelijkse aanpassingen: Welk tarief wordt gehanteerd voor verbruik boven het plafond? Voorbeeld: Stel dat je het dubbele gebruikt van het gasplafond, 2400, en uitgaat van 200 m3 per maand. Per juli ga je dan over je plafond heen maar de eindafrekening komt eind december. Met welke marktprijs worden dan de m3 boven het plafond afgerekend? Met de marktprijs die in december geldt of wordt, terugkijkend, bekeken welk maandtarief gold in juli, aug etc? Ik heb dat nog nergens kunnen terugvinden.

  Reageren
 • MMarit Lammerts

  Ik betaal tot nu toe €106 per maand en krijg naast de twee keer €190
  Nog €241 terug. Maar Essent zegt nu dat het nieuwe tarief €300 kost, bijna het driedubbele, terwijl ik bij lange na niet aan het prijsplafond kom,
  Kunt u mij uitleggen hoe dit zit?

  Reageren
  • Llindalinda

   @Marit Lammerts, Omdat ze die 190,- weer inpikken dat gebeurd ook op subsidies op warmte pompen en andere energie zuinige apparaten. Die verhogen ze gewoon in prijs. Als je op een buitenlandse site kijkt naar de zelfde warmte pomp dan kost het ding daar €1000, maar in holland €3800. Je krijgt €2400 subsidie terug en betaal je nog te veel. Ik voel me ook genaaid.

   Nog zoiets, Bij energie direct adverteren ze met 2,45 m³ , maar waarom betalen wij dan €3,09 per m³ We hebben een variabel contract maar na een belletje zeggen ze dat ze in januari pas kunnen zakken met hun prijs…Tuurlijk nog even rijk worden in de koude maand. We hebben vorige maand 11m³ de kachel was kapot. Deze maand 60,5m³ en dat kost €255 alleen verwarming…Het is armoedig in huis en koud. IK HAAT HET!!!

   Reageren
 • RRobert

  Ik heb mijn nieuwe huur contract gekregen voor 2023 van mijn huurbaas, nu moet ik €350 gaan betalen voor gas en stroom per maand! klopt dat wel?

  Reageren
  • BBarry

   @Robert je zou dan €241 moeten gaan betalen lijkt mij, tenzij je over de prijsplafond heen gaat

   Reageren
 • HHans

  Wat voor mij niet helder is hoe deze maatregelen uitpakken per individu. Mijn jaarcontract loopt van maart tot maart van ieder kalenderjaar. Rond 1 januari 2023 zit ik qua verbruik op zowel gas en electra al boven de beide limieten. Mis ik deze duurste maanden van het jaar dan de compensatie of gaat die pas tellen op daadwerkelijk verbruik vanaf 1 januari. En hoe gaat dit bijgehouden worden voor tussentijdse overstappers..

  Reageren
 • EErik van den Berg

  In rekenvoorbeeld zit een fout naar mijn idee. Gasprijs 0.44 huidig contract ligt natuurlijk boven de 0.40 van het energieplafond. Hier komt dan ook een (kleine) korting op voor de 1e 2.900 m3.

  Reageren
 • CChristian

  Mijn vraag zou zijn… ik krijg nu 45 cent van mijn stroomleverancier voor de stroom die terugkomt van zonne-energie… wordt dat ook verlaagd of geldt dit alleen voor de stroom die je afneemt?

  Reageren
 • PPeter Leblanc

  Ons (3 appartementen) complex heeft heeft een hoofdmeter, deze is voor de energieleverancier leidend. Op de hoofdmeter zijn bij de bouw de appartementen 3 submeters geplaatst. Deze worden niet beheerd de de energie leverancier. De submeters zijn er om per appartment de meterstanden door te rekenen. De cacus is vergelijkbaar met stadsverwarming. Hoe gaat de overheid hier mee om. Hoe kunnen bewoners aantonen dat hun submeters leidend is voor teruggave Nov Dec en het energieplafond?

  Reageren
 • HHans kaashoek

  Kun je als ondernemer met je bedrijf aan huis, onder dezelfde voorwaarden als het aftrekken van het zakelijk gebruikte energieverbruik, de hoeveelheden splitsen voor het energieplafond? Mogelijk zou je dan per onderdeel niet aan het plafond komen qua gebruik per deel.

  Reageren
 • WWim

  Electra gaat dus 0,40 per kwh kosten, maar hoe zit het met dal uren? Betekent dat het dan geen verschil meer uitmaakt of je wacht tot de daluren? De wasmachine en droger gewoon door de weekse dag laten draaien?

  Reageren
  • SS

   @Wim

   Volgens mij vervalt dat verschil.
   Beide gaan tot het prijsplafond 0.40 kwu bedragen.

   Reageren
  • MMar

   @Wim
   Dat vroeg ik mij dus ook al af….maar denk dat alles gewoon 1 prijs gaat worden!
   Dus dat het verschil nu qua tijd niets meer uit maakt.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.