Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ’tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

408 reacties

  • JJan

    Mensen hadden meer moeten nadenken een jaar geleden en een vast contract moeten aan gaan als ze een beetje nieuws volgen .ik zelf heb een vast contract lopen tot 2026 .als je vabirabel contact had .had je dat vast kunnen zetten voor 5 jaar

    Reageren
    • NNiels

      @Jan

      Vandaag zal na 5 jaar je contract maar aflopen dan ben je genaaid

      Reageren
    • MMaaike

      @Jan

      Dat gaat een beetje lastig met stadsverwarming……

      Reageren
    • Llinda

      @Jan wat een domme reactie Jan
      Ik heb al 25 jaar vaste contracten !
      Maar ik kon niet meer verlengen ook niet een jaar voor afloop.
      Denk eens na voor je wat zegt
      kortzichtig persoon ben je

      Reageren
    • RRené

      @Jan
      Jammer dat je dat zegt dat mensen maar beter op hadden moeten letten voor het verkrijgen van een vast contract voor vijf jaar. Veel mensen hadden al moeite met de bedragen die ze moesten betalen vóórdat het allemaal werdt verhoogd en niet iedereen heeft een glazen bol.
      Gebruik jij die glazen bol ook voor wat allemaal duurder is geworden voor het dagelijkse leven waar een houdbaarheidsdatum op zit?

      Reageren
  • MMarijke

    Mijn gebruikt 24 uur zuurstof met de concentrator per dag voor zijn zieke longen dat apparaat gebruikt 3000 kilowatt stroom per jaar en daarbij komt ons gezamenlijk electrice gebruik er bij en gebruiken wij 4500 kilowatt stroom hoe dan bezuinigingen?? Den Haag stekker eruit halen is dat wat jullie willen ?dan is mijn man in Max een uur dood

    Reageren
  • MMichel

    Energie plafond invoeren Eneco even snel de prijzen omhoog gooien even nog meer de zakken vullen schoften en zeker Eneco !!!!!

    Reageren
    • SS

      @Michel

      Dit alles die ellende waar wij als Nederlanders in terecht komen is allemaal te wijten aan de oorlog die poetin heeft veroorzaakt plus dat flut kabinet in den haag…daardoor zijn wij nu de sjaak,ze denken niet ma in dat den haag die vergeten voit get gemak dat wij straks zonder eten zitten en in dekou het interesseert geen moer joh zolang ze dr eigen zakken maar kunnen vullen viezerikken dat zijn het stuk voor stuk !

      Reageren
      • MMieke

        @S

        Zo denk ik er ook over michel

        Reageren
      • BBigbro

        @S

        Rutte, de man die overal de schuld van krijgt doet samen met het kabinet heel veel. Hij heeft echter al letterlijk gewaarschuwd dat het helpen van de Oekraïne ook voor ons gevolgen zal hebben. Nu is dat zo ver. Het is oorlog en daar zitten consequenties aan vast. Het voorstel om een energieplafond in te voeren dat nu is aangenomen is in feite een verkapte subsidie. Eigenlijk is dit de manier zoals dingen in Rusland werken. Kennelijk is het daar dus veel beter geregeld.

        Reageren
        • Llinda

          @Bigbro
          onzin is niet onze oorlog
          lekker makkelijk
          Maar was vergeten te zeggen welke gevolgen!
          Als Nederland op zich sta je sterker dan dat gehobbel achter de EU aan.
          Zeker een verkapte subsidie net als zoveel.
          Lang leven dit kabinet vooral weer gaan stemmen mensen op de vvd.
          Hij doet alles te laat zal je bedoelen hou toch op.

          Reageren
      • Rraymond

        @S
        Poetin veroorzaakt?
        bij de val van de berlijnse muur zijn er afspraken gemaakt tussen oost en west.
        1. daarvan is dat de e.u. niet zou uitbreiden naar het oosten.
        we staan er nu naast!
        Dus die oorlog heeft het westen toch echt zelf uitgelokt.
        niet dat ik m goedkeur( ff duidelijk)
        nu alleen oekraine financeel nog in de schulden steken ,en zijn we verzekerd van grondstoffen van het land.

        Reageren
  • HHbvandaalen

    Als ze afsluiten let maar eens op hoe snel ik een kabel trek van een lantaarnpaal ik ga in de kou zitten Nederland wordt wakker revolutie nu meteen 900 euro geven en dan nog eens 500 maar eerst zien

    Reageren
  • GGeertruida

    En bovenmodaal gezinne. Met 1 kostwinner en kinderen.
    Nergens recht op, maar je bent ook niet”rijk”. Altijd zitten we met ons gezin op het niveau qua energie en gas ik dat van een 2p huishoudens. Maar onze voorschot is vanaf 1 oktober wel meer dan verdubbeld. Van 155 voorschot waarbij we ruim 400 terug krijgen. Gaan we per 1 oktober naar 400 euro voorschot pm.

    Ik heb echt geen idee hoe we dat moeten betalen en dan vanaf 1 januari dus helemaal de Sjaak zijn.

    Ik maak mij echt ernstig zorgen.

    Reageren
    • KKlaas

      @Geertruida
      Accepteer niet het voorschot voorstel. Bel de energiemaatschappij op en zeg dat je je voorschot op 225€ wilt hebben. Alleen door te bellen kun je het aanpassen.

      Die hoge voorschotten zijn alleen voor de energiemaatschappij om op safe te spelen.

      Ondertussen spaar je natuurlijk wel voor de klap die er aan zit te komen.

      Elke week meterstanden opnemen en opschrijven.
      En desnoods maar een warm dekentje om je schouders. De cv mag niet lager dan 18 (s nachts op 16) Anders krijg je weer andere problemen.

      Besparingstips zijn rolgordijnen en overgordijnen gebruiken, Betijds naar bed, geen onnodig warm water.

      Maar al met al zijn het terechte zorgen. Misschien kun je met mijn tips het iets dragelijker maken.

      Reageren
  • JJ. Krijgsman

    Energieplafond is niets meer dan het afdekken van het debiteurenrisico van de energiemaatschappijen. Ondertussen gaan deze ondernemingen door met zichzelf verrijken (zie prijsverhogingen per 1 oktober). Het meest belachelijke hierbij is de absurd hoge electriciteitsprijs. Dit slaat nergens op in een tijd dat groot deel stroom van wind of zon komt.
    Prijsplafond moet opgelegd worden aan energiemaatschappijen. Beperk de winst in centen ipv procenten.
    De beste aanpak is helemaal niet meer betalen en aansturen op faillissement van dit soort bedrijven en daarna nationaliseren.

    Reageren
    • KKrijgsman

      @J. Krijgsman

      Zo denk wij er ook over!

      Reageren
  • MMvds

    Grote gezinnen zijn we ook vergeten. Wij zijn met z’n 8 en.

    Reageren
    • MMINION

      @Mvds
      Wij zijn een samengesteld gezin. Worden bij alles vergeten en we hebben ook een extra kosten post, die heet: Alimentatie. 4 studerende thuiswonende kinderen. Wordt van verwacht dat de ouders bij springen (uitwonende studenten krijgen een hogere studiebeurs)

      Reageren
  • SStijn

    Energieplafond schrijf je altijd aan elkaar. Niet de ene regel energie plafond en de andere regel energieplafond. Hoe vaker mensen dit soort woorden los van elkaar geschreven worden, hoe sneller ze denken dat het los MOET.

    Reageren
    • HHans

      @Stijn
      Goed dat je dit ernstige probleem aan de kaak stelt!

      Reageren
  • AAnne Renes

    Dus wat sommige groepen met de ene hand krijgen wordt met de andere hand terug gepakt van iedereen dmv een hogere BTW.

    Begrijp ik dat goed?

    Reageren
  • HHans h

    Toen ik het woord kuipers hoorde gingen mij haren overeind Staan. De linkse regering heeft ons juits erin gestort. Ze hebben een oorlog gecreëerd en nu gaan ze voor dat gecreëerde probleem en oplossingen zoeken. Walgelijk

    Reageren
    • TTheoM

      @Hans h
      We hebben sowieso de laatste 12 jaar een rechtse regering. Bij een linkse regering was stroom en gas nog een staatsbedrijf en had de overheid meer invloed.

      Reageren
    • CCora

      @Hans h u bent verkrerd aangrsloten.We hebben al bijna 10 jaar ern rechtse regering.met Rutte
      . De linkse hebben dit niet veroorzaakt.

      Reageren
  • MMichaela

    Met stadsverwarming ben je sowieso de Sjaak. Je kon nooit overstappen en gekoppeld aan de gasprijs en nu ook geen plafond. Als ik dat van te voren had geweten had ik nooit een huis gekocht met stadsverwarming.

    Reageren
  • CCarla

    Goedemiddag ik heb Copd en gebruik 24 uur per dag zuurstof waarvan het verbruik 2200 elektrische verbruik per jaar is dus dan komt mijn normale stroom er nog bij en dat met een aow uitkering ik weet echt niet wat mij tewachten staat.

    Reageren
    • RRe

      @Carla neem contact op met jouw gemeente en vraag naar bijzondere bijstand voor deze kosten. Een aanvraag indienen mag altijd, ze moeten dan een besluit nemen.

      Reageren
      • Llinda

        @Re
        kijk aan zo’n tip hebben die mensen nou wat
        top

        Reageren
  • EEric

    “Tijdelijk een probleem voor mensen met warmtepomp”
    Een warmtepomp is een investering voor jaren zeggen ze…….
    Nou alles wat tijdelijk is is permanent als het geld oplevert.
    Kwartje van Kok, tijdelijke btw verhoging van 19 naar 21 %
    tijdens de vorige crisis.

    Reageren
    • BBougie

      Was het kwartje van Kok ook! Is er nog steeds……al meer dan 30 jaar!

      Reageren
    • AAnne Renes

      @Eric: je vergeet de greep in de pensioen potten nog.
      Altijd maar graaien
      Ik vrees voor de toekomst van mn kleinkinderen…

      Reageren
    • HHans van den Hoek

      @Eric
      We gaan niet van 19% naar 21% maar van 9% naar 21% per 1 januari 2023 voor de energiekosten.
      Voor veel gezinnen wordt dit nog een groter probleem terwijl nu alles al duurder blijkt te zijn geworden.

      Reageren
  • HH.D. van Duijne

    BTW omhoog? dus een sigaar uit eigen doos deze zgn zorgen over de energiekosten.

    Reageren
    • EEline

      @H.D. van Duijne
      Ja precies, zo zie ik dat in ieder geval. Worden we bij laag verbruik, want dat is 1200 kuub per jaar, qua prijs per kuub bevroren, wat al over een veel hogere kuubprijs dan voor de crisis gaat by the way, gaan we vanaf januari gewoon weer naar 21 btw!!!

      Reageren
  • DDré van Hoo

    Waarom wordt er heen prijsplafond bedacht voor de hoeveelheid afgenomen kilojoule. Reken gas en elektra om naar kilojoule en stel dan een maximale prijs vast. Dan ben je ook meteen klaar voor de warmtenetten en warmingen etc. Die hebben nu vaak ook al kilojoule meters in huis. Dit zou toch mogelijk moeten zijn. Dan is de overheidssteun voor iedereen gelijk.

    Reageren
    • FFerry

      @Dré van Hoo de plafond beinbloedt de marktwerking de prijs blijft hierdoor kunstmatig aan de hoge kant.
      Alleen de arme die het niet kunnen betalen die worden gecompenseerd zgn uit goodwill. De rest van het volk wordt verder naar de 0 grens and behind there gebracht. Iedereen alles verkopen. Je hebt niks meer. Daarna doen ze weer eventjes lief

      Reageren
  • EEvd

    En mensen met blokverwarming en geen meters op alles in hun complex. Wij horen niks. Btw moet juist eraf energie is een basisbehoefte.

    Reageren
    • EEline

      @Evd
      Helemaal mee eens, belachelijk die 21 % over broodnodige energie!
      Ik heb sinds vorig jaar al een variabel contract. Sindsdien mijn cv kachel uit. Is anders niet meer op te brengen in mijn oude huis. Douchen doe ik op de goedkoopste sportschool. Dikke dekens op de bank. Verduurzamen woning niet op te brengen en geen aannemer die tijd voor je heeft binnen afzienbare tijd.

      Reageren
      • EEelco

        @Eline
        Idd gaat nergens over Rutte is vanavond een uur lang in gesprek met Sven Kokkelman op1

        Reageren
      • VVictor

        @Eline
        Jaaaa….en zooo gaan de sportscholen weerr failliet
        …en zo blijft het gezeik cirkelen

        Reageren
  • OOmar Horst van der

    50 cent per kw?. Ik ga 1.08 per kw betalen in oktober november en december 3 maanden stroom gaat me 1500 euro kosten. Heb alleen stroom namelijk

    Reageren
  • MMark

    Niet klagen naar dragen……heb tot 2025 een vast contract, hoop dat het er dan beter voorstaat voor iedereen. En ja …woon op een oudere woonboot, hr gaskachel en hr geiser. Ik denk dat de regering niet alles kan compenseren, Veel mensen krijgen al toeslagen voor alles en nog wat, moet allemaal opgebracht worden. Ik werk 5 dagen, betaal aardig wat loonbelasting, dit zou omlaag moeten, toeslagen verminderen en meer mensen full time aan de bak om ons zelf erbovenop te helpen.

    Reageren
    • CCarolien-Sunshine

      @Mark

      Beetje makkelijk gedacht dat meeste mensen maar gewoon fulltime moeten gaan werken en oogte toeslagen verminderen.
      Sommige groepen kunnen helaas niet werken last staan fulltime werken.

      Ik heb Nah en spasmen aan linkerarm en been waarbij ik vooral door mijn nah tegen problemen op loop en ik 70 tot 100 % afgekeurd ben voor werk.

      Voor mijn lichamelijk welzijn, lees om verkrampingen tegen te gaan moet ik de verwarming aan hebben en douche ik langer dan gemiddeld. Ik kan niet zomaar even verwarming lager zetten of korten douchen.
      Ik kan ook niet betaald aan t werk. Heb wajong.
      Als de overheid de huur en zorgtoeslag zou verminderen heb ik echt een probleem waar ik geen oplossing voor heb.

      Reageren
    • Llinda

      @Mark
      eens en oneens
      toeslagen zijn alleen relevant met kleine kinderen.
      Daarna tellen ze voor alles mee zelfs als ze nog op school zitten.
      Dus subsidies zijn er niet voor iedereen.
      Even leuk maar ook nodig .
      Wat ze nou eens moeten veranderen is de toeslagenorm zodat kinderen/ jong volvolwassenen boven de 23 niet meer meetellen.
      en de vol volwassenen vanaf 21 niet meer voor 50%.
      Waarom omdat er geen huizen zijn kinderen blijven steeds langer thuis.
      Maar omdat ze overal voor opdraaien en dus niet kunnen sparen zoals het hoort.
      Komen mensen in de problemen met subsidies.
      Werkende mensen net zo goed.
      Dit hele beleid klopt van geen kant al 20 jaar niet.
      Te veel papier werk en te veel instanties die niet goed samenwerken.
      Het is geen zakkenvullen voor deze mensen.
      Er zijn altijd mensen die hun handje op houden!
      Maar heel veel niet.
      En sowieso moet de loonbelasting omlaag .
      Ook als je twee banen in loondienst heb moet dat lonen etc etc.
      Maar scheer niet alles over 1 kam mensen .
      Want het lijkt veel maar de meeste mensen die misbruik maken van de subsidies zitten niet met kinderen in huis die volwassen zijn.
      en of voor het oog volwassen zijn.
      En laten we de alleenstaande moeders ook niet vergeten die keihard werken voor de opvang en net iets meer verdien dan een uitkering en niks ontvangen.
      Wat zou jij doen dan?
      Niet iedereen kan full – time werken alleen al omdat er geen full- time opvang is.
      Het probleem is breder dan we denken.
      Gr lin

      Reageren
  • MMarybogers

    Hoe zit het met chronische zieken die warmte nodig hebben.Hoe gaat het met de mensen in de bijstand?Wie betaald het gas licht enz voor asielzoekers ik heb het nu al zwaar kan niet meer rond komen.

    Reageren
    • IIna

      @Marybogers

      Dat is een hele goeie vraag.
      In de kou zitten gaat weer zorgen voor hogere zorgkosten. Ne apparaten moet je toch opladen en wat te denken van die luchtmatrassen of beademingsapparatuur. Zelk maak ik gebruik van 2 zorgaupairs. Mijn gebruik is daardoor ook een stuk hoger.

      Reageren
    • CCorina

      @Marybogers
      Chronisch zieken die ecjt door hun ziekte hogere stookkosten hebben kunnen daar bijzondere bijstand voor aanvragen. Mensen in de bijstand worden van alle kanten gecompenseerd net zoals asielzoekers. De mensen die echt.in de problemen komen zijn diegene die een minden inkomen of net iets daarboven hebben en nergens in gesteund worden.

      Reageren
      • LLuna

        @Corina ook mensen die door ziekte in wia zitten vallen buiten board , hier wordt geen verhoging van uitkering gegeven en zitten soms maar een paar euro boven sociaalminimum waardoor ook geen hulp door extra bijstand verwacht kan worden .

        Reageren
    • KKuyckx brigitte

      @Marybogers het moet voor iedereen gelijk zijn .iederéén moet geholpen worden iedereen moet stoken .mijn kinderen werken .en zij vallen uit de boot schaam u regering .

      Reageren
    • Kkeesw

      @Marybogers
      Chronisch zieken als ze onder lagen inkomen vallen, krijgen ze hopelijk net als dit jaar 1300 euro, maar dat is nog maar de vraag!
      Bijstand zelfde denk ik als boven
      Asielzoekers maak je daar maar geen zorgen over, gratis woning, geen kosten energie, afvalheffing ed alleen als je status hebt.
      ze krijgen geld, gratis zorgverzekering ed.
      Hopelijk schakelt den Haag andere in die wel kunnen rekenen !

      Reageren
  • PPeter Oudshoorn

    Mensen met stadswarmte koken elektrisch, dat wordt steeds vergeten in de berichten. 2400 kw/h is derhalve onvoldoende.

    Reageren
    • MMartin

      @Peter Oudshoorn
      Klopt, wij zitten ivm elektrisch koken met stadsverwarming ruim boven de 2.400 Kwh. Verder geen stroom slurpende apparatuur zoals bijv. een wasdroger. En ‘s-avonds maar 1 led lamp aan in de huiskamer. Ik zou niet weten hoe verder te bezuinigen.

      Reageren
      • JJmg

        @Martin

        Wat een onzin, elektrisch koken is zo’n klein deel van jouw totale stroomverbruik, namelijk ongeveer 150kwh. Ik zit ook op stadsverwarming en kook dus ook elektrisch en wij komen echt niet aan 2400kwh met een eengezinswoning. Dus ipv je te verschuilen achter het koken zou ik eens naar je stroomgebruik kijken.

        Overigens slaat het nergens op dat mensen met stadsverwarming nu alsnog de sjaak zijn.

        Reageren
        • RRob

          @Jmg klopt kook op inductie per dag 1kw/h. Met zonnepanele verwarm ik ook elec. Gas bijna nihil .Kosten p/m euro 5

          Reageren
  • PPeter

    Dit gaat niemand volhouden zelke hoogeprijzen ze hebben de Rusland sancties opgelegd maar wij als burger betalen de hoofdprijs het helle bedrijfsleven staat op het spel nog even en de boel vlikert in elkaar er is geen houden meer aan straks.

    Reageren
    • SShahin

      @Peter eens

      Reageren
  • RRuben

    Blijf gewoon gebruiken wat ik altijd dee . Zal de kachel geen graatje lager draaien en geen minuut minder douche.

    Reageren
    • FFrans

      @Ruben
      Dan zal een torenhoge eindafrekening geen verrassing voor je zijn.

      Reageren
      • NNico

        Europa is corrupt, al zoudenalle huishoudens de helft van hun energierekening verzaken te betalen maken de energie leveranciers ipv miljard, miljoenen winst. En dat verdwijnt weer in bonussen van CEO, kees directie. Massaal dissubidient zijn met z’n allen.

        Reageren
      • PP

        Nee hoor ik douche heel lang en en gebruik wat ik wil gebruiken. Ik werk hard voor mijn geld. Als we ten onder gaan dan maar ten onder met een heerlijke douche. Ik ga niet met alles stoppen in me leven wat ik in 30 jaar heb opgebouwd.

        Reageren
    • PP

      Precies doe ik ook

      Reageren
  • @@Kassa@

    Ik lees hier niets over het gemorrel aan het salderen van de energie maatschappijen. De bedoeling van het salderen is om de investering in panelen haalbaar te maken voor het gemiddelde gezin. Door dit op jaarbasis tedoen kan je in voorjaar en zomer wanneer de opbrengst hoog is, compenseren dat je in de winter nauwelijks stroom opwekt. Nu gaan veel energiemaat schappijen op maand basis verrekenen. Dat geeft voor de gezinnen een enorme kosten verhoging. Batterijen aankopen heeft geen zin die kunnen nooit die hoeveelheid over lange tijd opslaan en het zou ook onbetaalbaar zijn. Waarom maakt de regering niet duidelijk dat het salderen op jaarbasis de norm is. Al dat gerommel geeft zoveel onrust en ruis. Dat de prijs voor de overcapaciteit aan terug geleverde stroom laag is geworden, daar aan toe, maar je verbruik en opbrengst tegen elkaar wegstrepen was de weg tot vergroenen. Daar moet niet aangemorreld worden, daar zit trouwens ook een afbouw in dus volslagen kolder wat de energiemaatschappij doen. Jullie gedachten hier over.

    Reageren
    • JJongen

      @@Kassa@
      Helemaal terecht, mijn inziens maken de electro maatschappij hier behoorlijk misbruik van. De consument heeft op moment niets te kiezen

      Reageren
    • AA. van den Hazel

      @@Kassa@

      Door het faillissement van Fenor zijn wij verplicht bij budget energie terecht gekomen. Van Fenor geen geld teruggekregen op onze zonnepanelen en nu zitten we weer bij een energieleverancier die besluit om maandelijks te gaan salderen. Daarnaast ook nog eens 100% aan verbruik incasseren terwijl ze maar de helft terugbetalen bij een overschot. Wat zijn dit voor achterbakse praktijken. Er is gelukkig iemand nubeen rechtzaak gestart tegen budget energie en ik hoop dat dit positief uitpakt voor deze klant en dat dit meteen een precedent schept om ook andere klanten op de manier te behandelen zoals ACM het bedoeld had. Maar onduidelijke wetgeving wordt nu gewoon misbruikt door energieleveranciers. Jetten moet eens en voor altijd duidelijk maken dat er jaarlijks wordt gesaldeerd.

      Reageren
      • KKlant bij Budgetenergie

        @A. van den Hazel
        Ook Budgetenergie rekent op jaarbasis. Dat is dwingend voorgeschreven door de overheid

        Reageren
      • HHenk

        @A. van den Hazel
        Je kan ook naar engie gaan dat is een groot energiebedrijf en goed voor zonnepanelen

        Reageren
      • LLiesbeth

        @A. van den Hazel
        Probeer een groep te vormen met andere gedupeerden, dan een advocaat inschakelen. Dat is vlg mij de enige kans om deze oneerlijke praktijken tegen te gaan.

        Reageren
    • HHarm

      @@Kassa@
      Alleenstaand, groot huis en Essent zet mij op € 42,00. Het bedrag verhogen niet mogelijk. Rutte bedankt

      Reageren
      • SSebco

        @Harm

        Ten eerste vreemd dat je je termijnbedrag niet kan verhogen. Dat kan normaal gesproken altijd. Ten tweede wat heeft Rutte daarmee te maken? Ten derde als je bang bent dat je te weinig betaalt per maand dan leg je toch wat opzij per maand? Wat is nou het probleem?

        Reageren
      • LLiesbeth

        @Harm
        Gewoon zelf een maandelijks een bedrag op een spaarrekening zetten.

        Reageren
      • BBeppie

        @Harm

        We kunnen mischien bij hem intrekken en vragen mag ik bij jou

        Reageren
    • NNobody

      En hoe zit het met mensen die de z.g. slimme meter hebben geweigerd en hem nog steeds laten terug draaien

      Reageren
  • LLex

    Slecht geisoleerde studentenhuizen…? Korte metten mee maken. Niet de studenten of hun ouders compenseren, de eigenaar huisjesmelker de extra kosten laten betalen is een sterke impuls tot verduurzaming.

    Reageren
    • OOw

      @Lex
      Dat doe je nu toch ook? Door tot gem.verbruik een laag tarief toe te kennen en daarboven de markt prijs?

      Reageren
  • HH. Gover

    Leuk, een prijsplafond voor gas en electra. Wij zijn al een paar jaar van het gas af.
    Koken op inductie en verwarmen met een pellet CV ketel.
    De pellets voor komende winter hebben we al ingeslagen, net zoals de voorgaande jaren, maar ze zijn ineens drie keer zo duur geworden!
    Ze moeten wel alle energie bronnen meenemen.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.