Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Thomas van Campenhout

408 reacties

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ’tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

408 reacties

  • AA.v.Schoonhoven v.Beurden

    Studenten. Als er meerdere studenten samen wonen, bv 4 in aantal, maakt de verhoging natuurlijk veel minder uit per persoon, dan wanneer deze student alleen in een appartement zou wonen.
    Woont hij op kamers dan is een all-in huurprijs normaal. Hierover valt natuurlijk te
    onderhandelen met de verhuurder.
    Alexander

    ,

    Reageren
  • HH. Eman

    Een grote groep is men vergeten! Appartementengebouwen met blokverwarming!
    Zo’n 450.000 woningen komen niet in aanmerking voor het energieplafond. Terwijl verwarming juist het hoogste gas verbruik is van een woning. Hoe kan dit??

    Reageren
    • YYolanda

      @H. Eman

      Klopt woon ook in appartement met blokverwarverwarming. Daar alleen al ga ik helemaal kapot. Elk jaar weer een giga rekening van bijbetaling. Moet de VVE al een heel hoog bedrag betalen … Logisch zou je zeggen is voor onderhoud van het complex … En zit een stukje in voor de verwarmingsketel. In begin moest ik voor VVE 175 per maand betalen ..en was het bedrag van 70 euro voor verwarming … Moest toen 1 e jaar 1200 euro bijbetalen terwijl ik er nog niet eens een jaar woonde …. Alle andere jaren ook altijd bedragen van honderden euros moeten bij betalen.. Nu betaal ik voor de VVE 250 euro …en is het bedrag voor de stookkosten sinds paar jaar verlaagd ineens naar 35 euro …… Rest is voor onderhoud app. Zou misschien dan handig zijn voor eventueel dubnelle beglazing in hele app. Maar ook dat gebeurd niet. Er wordt ook totaal geen onderhoud gepleegd ….. Dus een kwast verf kan er niet af. Moet jezelf doen….. Dus waarom (als er toch niks gedaan wordt van onderhoud) niet een hoger bedrag voor de verwarming. Blokverwarming maakt dat je echt in problemen komt. De Meters worden op afstand afgelezen….. Heb in de 13 jaar dat ik er zit nog nooit iemand binnen gehad om te kijken naar de.metertjes op de verwarming. Ook zit ik nog steeds met oude meters voor gas en elektra van het jaar 1961…… Dus al met al wordt het dit jaar ook een winter zonder gebruik proberen te maken van de verwarmingen in huis. Is onbetaalbaar. Hoop dus op een zachte winter. En ik denk dat ik dan wat goedkoper uit ben met elektrische kacheltjes. Althans dat hoop ik. Zit ook aan infrarood kachel of plaat te denken. Maarja zulke dingen kosten ook geld en ja dat moet je wel hebben. Geldpotje loopt leeg op verwarming belasting ziekenfonds en boodschappen…….

      Reageren
      • PP

        @Yolanda je moet verhuizen. Je hebt slapende vve normale vve en actieve vve. Blijkbaar geen research gedaan voordat je de woning kocht. Jou vve is een slapende vve dat houdt in dat ze niet actief handelen voor de bewoners.

        Reageren
        • WW

          @P Je hebt gelijk heb zelf pas een appartement gekocht en de hypotheek voorstrekker heeft VVE helemaal nagekeken er staat zelfs een begroting in en een uitgebreide planning wat er jaarlijks in de komende 10 jaar wordt gedaan aan onderhoud etc aan het appartementengebouw

          Reageren
  • SSteven Rosier

    Inderdaad, dit heb ik ook al geroepen, ikzelf ben door over te gaan naar elektrisch koken en verwarmen van 1200 naar 300 m3 gas gegaan, daarnaast rij ik nu ook elektrisch waardoor ik incl. Laden van de auto op +/- 7500 kw per jaar kom.
    Gelukkig staat mijn contract nog 2 jaar vast. Ik hoop dat de gekte dan over is. Maar, er zijn er meer zoals ik, met een variabel contract.

    Reageren
    • MMartijn Valk

      @Steven Rosier
      Wat u zou kunnen doen is even kijken op oplaadpalen.nl .
      Bij mij in de buurt staan de palen nog op € 0,31 per kWh. Dit is beduidend goedkoper dan thuisladen.

      Reageren
    • RRob Smaling

      @Steven Rosier

      Opladen van een auto kan je niet helemaal meetellen waar een ander dure brandstof tankt.

      Reageren
      • KKoos

        @Rob Smaling

        Net als zonnepanelen vergt het wel een extra investering

        Reageren
  • AAnnet

    Te gek voor woorden.
    23.000 geïnvesteerd in warmtepomp en 22 zonnepanelen.
    Geen gasverbruik het werd gestimuleerd en nu ook nog een fikse rekening.
    Het wordt toch hoog tijd dat we met zijn allen opstaan en actie gaan ondernemen.
    Ik hoop toch echt dat er niemand meer stemt op rutte en kaag.
    Die 2 moesten zich diep schamen

    Reageren
    • SSebco

      @Annet

      Ik neem aan dat je met 22 zonnepanelen na salderen toch niet meer heel veel elektriciteit moet afrekenen. En dan heb je voor 2400 kwh ook nog eens een plafond/max prijs. Ik denk dat er heel veel mensen met je zouden willen ruilen. Volgens mij moet er iemand anders zich schamen.

      Reageren
    • NNicole

      @Annet
      Annet niemand, geen enkele Nederlander zou meer moeten stemmen op geen enkele politicus in deze vorm van een land regeren. Daarbij het schofterige gebeuren van steeds meer belasting verhogen op allerlei gebieden te triest voor woorden.
      Belasting = ooit in leven geroepen om oncontroleerbare instituten te versterken met de zogenaamde intensie het land te beschermen. Wie voelt zich nog beschermd. Heel Nederland zou zo hard moeten zijn voor zichzelf geen enkel energie contract meer af te sluiten/ alles opzeggen. Dat zou in opstand komen kunnen zijn. Bedrijven zijn afhankelijk van consumenten, als heel Nederland laat zien zonder deze toch corrupt lijkende grote bedrijven te kunnen hoe lang zou de energie gekte nog aanblijven. Triest dat deze winter ondernemers zoals restaurants moeten sluiten omdat inkomsten niet de rekening dekken.

      Reageren
      • NNobody

        @Nicole
        Inderdaad massaal stoppen met die uitbuiters en zakkenvullers in Den Haag, auto belasting schorsen, automatische rekeningen blokkeren en eisen dat de energie een landelijke leverancier wordt en niet van die omvallende dubieuze firma,s

        Reageren
        • ::))

          @Nobody
          misschien moeten we ons ff niet zo druk maken
          en de juiste keuze maken dure leasebakken hoge hypotheken dikke huizen nog groter als die van de buurmen blablablabla .
          doe allemaal normaal dan kan je een verhoging best betalen als normaal werkend persoon
          hier ook huis uit ’48 650m3 gewoon gas geen zonnepanelen toch komen we er wel uit
          standaard intern abonementje geen dikke auto op stroom geen lening voor zonnepanelen geen te hoog gegrepen hypotheek. alles netjes betaald
          daar zit de winst soms zit het mee soms zit het tegen

          Reageren
      • JJec

        @Nicole
        Helemaal mee eens, niemand meer contract afsluiten, massaal de maatschappijen laten barsten, deze maken de dienst nu uit, de klant is geen koning, de energie maatschapijen maken de dienst uit!! Ik stop slaafje zijn, wordt mijn maandbesdrag hoger, laat ik gas afsluiten, ik stop mij te laten vertellen wat ik nog mag….Wie wil dit nog?

        Reageren
    • SSietse

      @Annet complete mafia praktijken hier,maakt niet uit wat je doet,of gedaan hebt,jij moet betalen tot aan het bod. Verbruik verminderen,is enige optie…heb gelukkig een hout cv kachel,die allen stookt, zonneboiler,en 20 zonnepanelen

      Reageren
  • WWut

    Maak mij ook ernstige zorgen over de stijging van de maandelijkse bijdrage van de VvE.
    De prijs van verlichting en verwarming van appartement complexen wordt natuurlijk doorberekend in deze VvE- bijdragen.

    Reageren
    • WWillianne

      @Wut
      dat klopt! hier wordt ook nog altijd met terugwerkende kracht gerekend.

      Reageren
  • RRoossien

    Dus de btw omhoog? Wat is dat voor kolder! Er zit al 55% belasting op energie!!! Daar kan de overheid direct wat aan doen maar Jetten kiest voor rare energie constructie’s. Belachelijk!!! Deze regering moet weg.

    Reageren
    • SSchoonhoven

      Roossien
      Niet de regering moet weg, maar al die ambtenaren die de ministers en staatssecretarissen de door hen in elkaar gezette plannen influisteren.
      Dit zijn meestal plannen die het rijk het meeste opbrengen. En zo de salarissen van de ambtenaren ruimschoots kunnen betalen.

      Reageren
  • JJ. H.

    De regering heeft totaal geen verstand van zaken, en op andere punten doen ze net alsof ze geen verstand van zaken hebben.
    1 Door hoge energieprijs strijken ze automatisch meer accijns op.
    2 Ieder energie leverancier weet precies in welke hoeveelheid klassen gezinnen vallen, 2500kwh is misschien haalbaar voor 1of 2persoons huishouden zonder warmtepomp.Gezinnen van meer in tussen of 2onder 1kap zitten zo tussen 2500 en5000 kwh.
    3 Eerst moet je van gas en aan warmte pomp en, gedwongen door kabinet en nu maaien ze je een oor aan
    4 Het klimaat neutraal en groene stroom is verdienmodel voor investeringsmaatschappijen en een paar mensen maar de gemiddelde burger betaald de rekeningen.
    5 Op elk departement zitten minister ’s die totaal geen kennis van zaken hebben, Rutte probeert alleen D66 te paaien en na deze periode een matsbaantje bij het Europees parlement te nemen, zonder een enkel probleem opgelost te krijgen.
    5 Enz. Enz

    Reageren
    • GG.S

      @J. H.
      Dit kabinet is volledig de weg kwijt eerst volhouden dat energieplafond niet mag of wachten op uitspraak Europees hof terwijl l andere landen het allang hebben .
      Ja de mensen met een goed geïsoleerde woning en warmtepomp worden genaaid.
      Om de domweg eenvoudige reden dat ze in denhaag geen flauw idee hebben wat een warmtepomp verbruikt aan kwh.
      Ik heb een hybride warmtepomp.
      Ik gebruik in de wintermaanden zonder pomp ca 700 m3 gas dus gaat nu de pomp uit en stook wel met gas

      Reageren
      • HHendrik

        @G.S
        Het is al vanaf de jaren 50-60 dat de gasbel in Groningen gevonden was dat de regering ons begon uit te kleden. Aardgas is goedkoper, aanpassen of nieuw kopen, aardgas naar buitenland goedkoop, hier duurder.
        Boterberg, autoloze zondag, kwartje Kok en nu milieu met zonnepanelen, warmtepomp en electrische auto (accu vervangen bij auto na dat ze op zijn kost nog meer dan de dagwaarde auto). Wij worden steeds opnieuw gepakt door de regering (puur voor geld).

        Reageren
    • JJan van Helvoirt

      @Remco Borger

      Goed verwoord.
      U heeft door waar het om gaat.
      De grote Amerikaanse investeerders die bijna alles al bezitten maar nog niet genoeg hebben.
      Het w.e.f. , onze “koning en koningin” Rutte en Kaag doen hier ook aan mee

      Reageren
    • MMartin

      @J. H.
      Eens, te bizar voor woorden. Mensen met stadsverwarming worden overigens ook behoorlijk genaaid. Vallen niet onder het prijsplafond voor warmte terwijl dit wel aan de gasprijs is gekoppeld. A.g.v elektrisch koken is het plafond van 2.400 veel te laag. Lekker zo’n nitwit kabinet!

      Reageren
  • SSjaak

    Ik ben erg zuinig en gebruik slechts 700 kW per jaar, betaal dus een voorschot van 0,- voor elektra, ik kreeg deze maand met mijn afrekening zelfs 350,- terug en nieuwe voorschot weer 0,-. Met stadsverwarming (incl warm water, dus ik heb geen boiler als in het artikel staat) kom ik op 53,- per maand. Ik kook op inductie, gewoon simpele dingen snel klaar. Ik woon alleen dat scheelt, en als het koud wordt ruil ik, in de schemerlamp boven mijn hoofd, de ledlamp om voor een warmte afgevende gloeilamp en krijg hier een warm hoofd van en blijft de verwarming uit. Heb verder weinig elektrische apparaten aan (afzuiging en koelkast) geen extra diepvries, huisautomatisering, el.fiets die opgeladen moet worden, droger, vaatwasser, aquarium enz.

    Reageren
    • NNez

      @Sjaak
      Dus je leeft feitelijk in 1920 .. dit gaat werkelijk nergens over !
      Dit heeft niets met zuinigheid te maken maar met gierigheid !

      Reageren
    • NNina

      @Sjaak
      Lekker leventje heb je

      Reageren
    • RRay

      @Sjaak
      Als je met niemand rekening hoeft te houden kan dat inderdaad.

      Reageren
    • MMartin

      @Sjaak
      Ik weet niet hoe je dat voor elkaar krijgt. Ik heb ook stadsverwarming zonder boiler en kook op inductie. Ik zit op ruim 3.000 Kwh. En ik heb geen stroom slurpende apparatuur zoals bijv. een wasdroger.

      Reageren
    • EEerlijke recencent

      @Sjaak
      Ik herken me in je verhaal. Ik zit op gemiddeld 60 kwh per maand.
      Betaal 0 aan essent.
      Verwarming is stadsverwarming die ik nooit aanzet.
      Trek liever dikke trui aan en extra deken.
      Op anti vriesstand.
      Ik heb gemiddeld 1 euro verwarmingskosten per jaar.

      Reageren
    • Ttrijntje

      @Sjaak
      Zou graag je energiemaatschappij willen weten want 0 euro voorschot en dan toch geld terugkrijgen is wel heel wonderlijk.

      Reageren
  • FFrancis

    Wat betekend het prijsplafond voor dynamische tarieven zoals bij bijv. ANWB energie

    Reageren
  • Bben

    Hoe kan dat de energiebedrijven hebben vlink winst geboekt en niet mee doen om de kosten te verhelpen ? waar zijn de gasten van de politiek die de volk heeft voor gestemd om dit te regelen ? waroom moet de gewoone arme mens in dit land altijd de facatuur betalen ? ik zou zeggen wakker worden voor dat te laat is .

    Reageren
    • RRobbie

      @ben die energiebedrijven hebben inderdaad vlinke winst geboekt. Die gasten waar je het over hebt van de politiek die de volk heeft voor gestemd om dit te regelen regelen bijzonder weinig Ben. Iedereen is er wéér ingetrapt!! Daarom is het belangrijk dat iedereen es’ wakker word, en op een partij stemt sowieso ook zijn verkiezingsbelofte waar maakt. Maar die ook de bevolking op nummer 1 zet! Zodat je jezelf niet meer hoeft af te vragen; waroom moet de gewoone arme mens in dit land altijd de facatuur betalen?

      Reageren
  • JJaap

    Wij hebben blokverwarming. Die
    grote groep wordt nergens genoemd als het om compenseren of plafonds gaat. Ook niet in bovengenoemd artikel.
    Voor de rest van mijn energieverbruik ben ik al van het gas af. Dat wil de regering graag ( en ik snap waarom). Warm water via een boiler, koken op inductie…. en waar blijf ik met mijn goede gedrag? Stroom gaat meer in prijs stijgen dan gas…. Twee keer mis dus!

    Reageren
    • DDafya126

      @Jaap

      Het heeft er alle schijn van dat je er dadelijk helemaal niets van snapt Misschien moet je er even over na gaan denken waar je stroom dan vandaan komt.
      En hoe het kan dat bij groene stroom je toch ’s nachts bij windstilte elektriciteit geleverd krijgt

      Reageren
  • JJaap

    Wij hebben blokverwarming. Die
    grote groep wordt nergens genoemd als het om compenseren of plafonds gaat. Ook niet in bovengenoemd artikel.
    Voor de rest van mijn energieverbruik ben ik al van het gas af. Dat wil de regering graag ( en ik snap waarom). Warm water via een boiler, koken op inductie…. en waar blijf ik met minn goede gedrag? Stroom gaat meer in prijs stijgen dan gas…. Twee keer mis dus!

    Reageren
  • RRuud

    Als de prijs van stroom duurder word krijg ik dan ook meer wat ik terug lever met zonnepanelen

    Reageren
    • DDick

      @Ruud
      Natuurlijk niet een “goede kope” energie-leverancier betaald voor jou overschot 5 Ect en een grote 7 Ect. Natuurlijk verkopen zij dat voor 37 Ect of meer. Tel uit jou verlies!

      Reageren
      • MMarius

        @Dick
        In den Haag snappen ze er geen bal van ! Als de zon schijnt heeft stroom een lage prijs .salderen kost Energie leverancier erg veel geld dit leid tot zeer hoge tarieven en kosten voor mensen die geen zonnepanelen bezitten
        Opm. Energieleverancier is niet het zelfde als Energieproducent .

        Reageren
    • GGert

      @Ruud
      Dat vraag ik me ook af, wat ik me ook af vraag is. Er word meer elektrischetijd terug geleverd dan gebruik, waarom gaat die prijs dan als nog om hoog.

      Reageren
    • AAnnet

      @Ruud
      Wij zitten hier ook mee.
      9 cent teruglevering en 70 cent betalen.
      Eneco is de naam

      Reageren
      • SSebco

        @Annet
        Die terugleververgoeding geldt pas na salderen dus als je meer elektriciteit hebt opgeleverd dan je hebt verbruikt. Ik denk dat er wel ergere dingen zijn op dit moment waar je over kan klagen. Zeker zolang het salderen blijft bestaan zou ik als ik u was in uw handjes knijpen.

        Reageren
      • RRo

        @Annet Zeker een slimme meter die voor u zo niet slim is.

        Reageren
  • EEigenheimer

    @Eric seuters
    Waarom Rutte en Kaag, waarom wordt Hoekstra niet meer genoemd. Zit hij soms niet meer in het kabinet? CDA is een onbetrouwbare partij, maar die wordt weinig als schuldige aangewezen?

    Reageren
  • MMari

    Voor de huishoudens met stadsverwarming is geen prijsplafond afgesproken en het ergste is dat ik ook niet kan overstappen naar een andere energieleverancier omdat dat niet mag vanwege de monopoliepositie die mijn energieleverancier heeft met mijn gemeente. Met je rug tegen de muur dus! Als er nu in nederland een referendum gehouden gaat worden, komt er hopelijk een nieuw kabinet.
    Iemand reageerde al: wij moesten ook maar eens collectie de energienota maar eens niet gaan betalen. Daar ben ik het helemaal mee eens.
    Ik heb de idee dat er veel zaken in het kabinet gebeuren waar wij als burger niet eens vanaf weten.
    Ik vind het een schande hoe de nederlandse overheid met deze energiecrisis omgaat voor iedereen in Nederland.

    Reageren
  • IIndra

    @Eric seuters
    Salarissen afpakken van kabinetsleden die niet functioneren. Dit geldt ook voor voormalige kabinetsleden.
    Als ik niet naar behoren functioneer dan kan ik vertrekken. Er moet iets komen dat dit mogelijk maakt voor alle kabinetsleden.
    Het is de schuld van de kiezers dat dit soort gespuis voor het zeggen heeft.
    Wees verstandig en ga niet in op mooie praatjes!!
    Nooit gedaan als buitenlander, altijd verstand gebruiken. Stem rechts, die zijn gebaseerd op feiten.

    Reageren
    • EEigenheimer

      @Indra Vooral rechts gaat het probleem echt niet oplossen. Dan komt Poetin voor je deur en weg is je vrijheid.

      Reageren
  • IIndra

    Salarissen inleveren van alle kabinetsleden die incompetente beslissing nemen of z.g. hun werk doen. Deze regel geldt ook voor voormalige kabinetsleden.
    Als ik herhaaldelijk niet functioneer kan ik vertrekken met lege handen.
    Dit moet ook met het uitschot in het kabinet.
    Per slot is het de schuld van de kiezers dat ze voor dit gespuis heeft gekozen.
    Volgende verkiezing een beetje je verstand gebruiken.

    Reageren
    • AAnitra Bakker

      @Indra helemaal meens…dat denk ik al jaren

      Reageren
  • GGerard

    Ze gaan je echt niets geven hoor wat je nu krijgt gaan ze straks dubbel en dwars terughalen dus maken ze je weer blij met een dooie mus zoals altijd.

    Reageren
  • PPatjepat

    @Jelle de Rooij

    De oproep is te heftig maar wel begrijpelijk. Enig idee hoeveel Nederlanders zich nu van het leven beroven met dank aan dit kabinet?

    Reageren
  • PPerry

    En de appartementen met blokverwarming zie ik nog nergens op een lijstje staan. 1 op de 7 inwoners van Nederland telt dus ook niet mee. Ach, de enige politicus in een appartement (die in Scheveningen) heeft het natuurlijk al lang geleden verkocht.

    Reageren
  • NNico

    Wat doen we moeilijk als we nu met zijn allen stoppen met het betalen van de energierekening dan zijn deze dieven binnen twee maanden failliet, kan de staat de boel overnemen dan hebben we nog een dief ovet

    Reageren
    • LLaurens

      @Nico

      Dat lijkt me een goed plan maar hoe krijgen we iedereen mee?

      Reageren
      • EEigenheimer

        @Laurens Daar is 1 antwoord op. Niet!
        Rechts is niet het antwoord op problemen maar de oorzaak. Waar is het CDA in het verhaal?

        Reageren
    • AAnnet

      @Nico

      Das een hele goede.
      Actie voeren en in opstand komen

      Reageren
  • Hhar

    het is erg dat wij het eerst zelf betalen door hogere btw inkomsten van de staat en dan zeggen zij als je blieft wat zijn wij gul
    we worden bedonderd door hun van hier tot Tokyo

    Reageren
  • DDennis

    Zat Rob Jetten met z’n hoofd tussen een windmolenpark toen hij akkoord gaf voor dit prijsplafond?

    Het prijsplafond baseren op de uiteindelijke prijzen???? Geef de energiemaatschappij dan gelijk een blanco cheque. Het is bekend dat er woekerwinsten worden gemaakt, wat zoveel betekent als dat de winstmarges nu veel hoger zijn dan vóór de oorlog. Ze hadden het prijsplafond moeten baseren op de winstmarge van vóór de oorlog en dat als wettelijk plafond moeten instellen. Maar nee. Nu worden de woekerwinsten niet aangepakt. Alleen de rekening, die normaal alleen door de burger wordt betaald, die word nu deels doorgeschoven naar de overheid. Dit is een prima voorbeeld van “Privatise the Profits, Socialize the Losses”. En het gebeurt recht voor onze ogen. Want waar denk je dat de winsten van deze bedrijven naartoe vloeit? Yep, de aandeelhouders. Precies waar Lilian Marijnissen al bang voor was. Rob Jetten en friends… Fantastisch broddelwerk van de bovenste plank. Jullie naaien de Nederlandse burger voor de verandering nog maar een keer. Niet klagen, voorover buigen, ogen dicht en daar komt ie weer. En maak je borst vast maar nat, want Italië is ook weer naar de stembus geweest en natuurlijk, zoals altijd in crisistijd, stemmen zij anti-Europa. Normaal zou ik dat toejuichen, ware het niet dat NL de grootste netto financier van Europa is en Italië de grootste ontvanger. Anti-Europa word verkozen, gooit z’n kont in de krib en al die hervormingen die ze moesten doorvoeren van Europa in ruil voor geld, die zijn weer van de baan. Mooi volk hoor. Lekker anti-Europa stemmen maar vervolgens wel je hand ophouden als je land voor de zoveelste keer in geldnood zit. Als er nou 1 land in z’n recht zou staan om anti-Europa te stemmen, dan is het NL wel. Wel lekker veel afdragen. Wel lekker voor miljarden garant staan. Wel voor spotprijzen ons gas verkopen (ja, een aanname, maar waarom word er anders een onderzoek naar deze prijzen geblokkeerd door de Coalitie). Geen extra geld voor onze zorg in Coronatijd, maar wel 1 miljard overmaken naar Italië omdat ze weer zitten te janken. En niet als lening. Nee, als gift. Gratis en voor niks. Maar 400 miljoen voor de NL zorg? Nope, geen stuiver.

    Rutte & Co BEDANKT.

    Reageren
    • RRob Mulder

      @Dennis
      Ik had het niet mooier kunnen verwoorden, chapeau!

      Reageren
      • BBruckwilder

        @Rob Mulder geweldig geschreven had dit zeker zelf niet beter kunnen doen
        capo!!!!

        Reageren
      • MMirjam

        @Rob Mulder
        Helemaal mee eens

        Reageren
    • PPaas

      @Dennis

      Dit dus, er moet gewoon iets structureel veranderen… Een andere regering, het klopt voor geen meter.

      Reageren
    • TThea

      @Dennis

      Ik vind het ook schande.de zorg heeft hard gewerkt.al jaren
      Voor het zelfde geld pensioen
      Is jaren niet geannexeerd.
      Zo worden we klein gehouden.
      Zelf werkte we ik ook in de wijk
      Door sneeuw regen en kou.
      Het werd ieder jaar harder werken.Nu gaat het helemaal fout.De burger zijn ontevreden
      Straks heeft niemand meer geld om te leven.Alleen werken eten en slapen.dat noem ik geen leven.De vvd aanhangers hebben het schijnbaar beter,het is een grote dieven bende die de zakken vullen.nederland gaat kapot.De economie gaat goed zeggen ze.we merken er niets van.10 euro opslag 200 euro pakken. Wat moeten we nog.
      Het gaat steeds slechter

      Reageren
    • EEigenheimer

      @Dennis
      Nog rechtser gaat je probleem niet oplossen. Stem links die juist opkomt voor mensen met een laag en midden inkomen. Die willen ook meer zorg. Ik heb bv groene energie en geen centje pijn.

      Reageren
      • MMarcel

        @Eigenheimer

        Ik denk dat links niet het juiste antwoord is kijk maar naar D66 die willen dit ook iedereen van het gas af geen koeien meer in de wei en ga zo maar door. denk goed na voor je op de juiste partij stem maar ik hoop echt dat dit kabinet oprot weg met die gasten

        Reageren
    • MMartin

      @Dennis
      Spot on, goed verwoord! We worden door dit kabinet dubbel genaaid en verkwanseld.

      Reageren
  • PPaas

    Ik vind het allemaal maar wat…

    Wij, een samengesteld gezin met 4 kinderen, jaren 30, 2 onder 1 kap met de koude kant op het noorden en nog niet goed geïsoleerde woning verbruiken nogal wat.
    Ons stroomverbruik is 4900 Kwh en ons gas 2900 kuub.
    Wij douchen niet overdreven lang en niet elke dag. We wassen onze handen altijd met koud water en de kachel gaat niet zomaar aan. Op 19 graden is de gewoonte in de winter. Ook de was kan best eens luchten en machine gaat altijd vol. A++ witgoed..

    Ik weet niet wat ik moet, voel mij angstig en opgejaagd.

    Als onze vaste tarieven aflopen over een half jaar dan krijgen wij maar deels gecompenseerd en gaan we richting de 800 euro per maand. Waar moeten we dat van betalen??!
    Leven niet in luxe, aanbiedingen afstruinen en eens per zoveel jaar eens op vakantie kunnen, low budget, omdat je ook wel eens quality time Wil samen, even weg uit de drukte.
    Wat aan de kant leggen en zelf klussen aan het huis…etc etc.
    Wij werken beide, mijn vriend fulltime en ik 24 uur. Dat kan bijna niet meer.
    Geld voor dure energie besparende voorzieningen krijgen wij niet bij elkaar met 4 opgroeiende kinderen..

    Ooit is mij verteld dat het verbruik van gas 1800 m3 per gezin is.. Gemiddeld genomen. Die 1200 m3 is niet eerlijk, voor velen niet.
    Hoeveel gecombineerde gezinnen zijn er wel niet! Dan bovengenoemde groepen en noem het maar.
    Mijn ouders wonen met z’n 2 en in een goed geïsoleerde woning en zij verbruiken rond de 1200 m3.
    Ik vind het allemaal zo niet eerlijk!!
    Ik hou mijn hart vast voor de toekomst van onze kinderen.
    Er gaat iets helemaal niet goed in deze wereld… Zo voelt het tenminste. Ik ben er verdrietig over…

    Reageren
    • DDennis

      @Paas
      Je verbruik is inderdaad erg hoog. Zeker als je schrijft dat jullie wel bewust omgaan met elektra en gas. Wat mij heeft geholpen om nog meer bewust te worden is de aanschaf van een stroom meter die je tussen een apparaat en het stopcontact plaatst. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat de vele wifi apparaten die ik heb die aangesloten zitten op het stroomnet, dat deze zelfs in standby veel verbruiken. Smart Tv, soundbar, zelfs een docking station met geen aangesloten laptop eet behoorlijk stroom. Op dagbasis lijkt het niet veel, maar reken het maar om naar een jaarverbruik. Overdag zullen ze vaak wel in standby nodig zijn omdat je ze op afroep wil gebruiken. Maar snachts kunnen ze allemaal van het stroom af.

      Mochten jullie een slimme meter hebben en deze heeft aan de zijkant een zogenaamde P1 poort, dan kan je hiervoor een apparaat kopen van het merk Homewizard. Sluit je deze aan dan kun je in realtime via een app zien wat je stroom- maar ook je gasverbruik is. Via de Wifi op je tablet of telefoon kan je ook het historische verbruik opvragen. Je kunt precies zien op welke tijden het verbruik hoog of juist laag was. Dit kan je veel inzichten geven.

      Misschien dat het helpt.

      Reageren
      • PPaas

        @Dennis

        Dankjewel voor al je tips. Veel doen we al, nog beter op de stanby letten. Inzicht geven an de pubers met P1 gaan we proberen. Dankjewel.

        Reageren
      • SSimon Smit

        @Dennis
        Apparaatje kost 12 euro per jaar.

        Reageren
    • KKees

      @Paas heb je al eens aan de duurzaamheidslening van het warmtefonds gedacht. Het rendement van de te kopen ( met geleend geld) isolatiemaatregelen zijn vele malen hoger dan de rente op deze lening.

      Succes

      Reageren
      • PPaas

        @Kees

        Ik zal het eens op gaan zoeken. Maar hogere lasten door bv aflossing oid kunnen we er niet bij hebben.
        Bedankt voor de tip.
        Ik blijf maar hopen op beter.

        Reageren
    • EEd

      @Paas, P1 meter bij Home Wizard aanschaffen, slaap-studiekamers over dag ventileren, geldt ook voor huiskamer; electrische oliekachels in die kamers aanschaffen; CV op 50 graden zetten, ook tapwater op 50 graden zetten, indien na 1 week niet goed, dan langzaam omhoog brengen; alu folie achter cv hangen, kan ook met huishoudfolie; handwassen ipv afwasmachine; was zoveel mogelijk buiten drogen; om de drie dagen kort douchen op het einde langzaam kouder zetten, beter voor haar en huid etc.; Verwarming op tijd savonds uitzetten en voor het slapen gaan beneden woonkamer ventileren snachts; P1 meter app op iedere tablet, gsm zetten zodat iedereen kan zien wat het verbruik is en een uitdaging kan zijn voor verbetering; op tijd oude koelkast, vriezer vervangen, geldt ook voor wasmachine, succes

      Reageren
      • PPaas

        @Ed

        Doen we allemal al. Behalve het P1 gebeuren. Dank voor de tips.

        Reageren
    • PPaul

      @Paas Snap precies wat je schrijft en heb het met jullie te doen. Maar er zit nog veel meer aan te komen. Helaas willen veel mensen het nog niet zien, maar dit heeft allemaal te makem met the great reset. Als je de Nederlandse versie leest lopen zeprecies op schema. Nu is het uithollen van de bevolking aan de beurt. Het on-aantrekkelijk maken van de vliegvakanties. En de mensen adhankelijk maken van de staat. Want diegene die betaald die bepaald. Ze zeggen niet voor niks: je zal noets meer bezitten maar toch gelukkig zijn. Alle woningen gaan maar de staat. Want als je de kosten niet meer kunt betalen blijft er maar één ding over. Verkopen….

      Reageren
      • EEdwin mollen

        @Paul en precies dat moet voorkomen worden maar hoe?

        Reageren
  • RRoelman

    Kan iemand mij vertellen waar ik stroom kan afnemen voor 50 cent per kwh. Ik betaal bij mijn leverancier vanaf 1 oktober namelijk 89 cent. En als ik over stap kom ik al snel boven de 1 euro!!!

    Reageren
    • IIvo

      @Roelman

      Heb ook een variabel contract. Betaal ongeveer 46 cent bij greenchoice. Geen bericht gehad van een verhoging per oktober of november.
      Zal vast wel weer per januari feest zijn. Maar goed ik kan er niks aan doen op dit moment.

      Als warmtepomp eigenaar hoop ik vooral dat ze nog wat gaan verzinnen daarop want ja ik zit wel boven het plafond. Maar woon al 12 jaar gasloos.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.