Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 8 belangrijkste vragen over het energie plafond

Huishoudens worden vanaf 1 november gecompenseerd voor hun hoge energiekosten. Om dit te bereiken, komt het kabinet met een energie plafond. Dit betekent dat er een maximumtarief wordt ingesteld voor stroom en gas.

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, lees het hier.

Bij een gemiddeld verbruik ben je hierdoor maximaal 241 euro per maand kwijt aan energie, zo is de verwachting.

Toch roept het prijsplafond bij veel Nederlanders vragen op. In dit artikel worden daarom de 8 belangrijkste vragen behandeld.

We duiken er gelijk in.

1) Hoe hoog is het energie plafond?

Het prijsplafond voor energie kent twee waarden:

  • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3
  • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh

De bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

De actuele energieprijzen vind je hier.

Bedrag niet vast

Het prijsplafond voor stroom en gas staat niet vast. Als de ontwikkeling van de energieprijzen meevalt, kan het plafond ook naar beneden worden bijgesteld. Het plafond voor gas kan echter maximaal worden verlaagd naar 1,20 euro per kubieke meter.

2) Wanneer geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit gaat officieel in op 1 januari 2023 en geldt tot en met 31 december 2023, is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Er is echter met energieleveranciers afgesproken dat er al verlichting van de energierekening plaatsvindt per 1 november 2022. Dit gebeurt middels een eenmalige korting van 380 euro.

3) Voor hoeveel energie geldt het plafond?

Het energieplafond geldt alleen tot aan bepaalde volumegrenzen, namelijk:

  • Gas: 1.200 m3 gas
  • Elektra: 2.900 kWh

Kom je boven dit verbruik? Dan geldt voor het meerverbruik het energietarief dat in je contract staat.

Voorbeeld

Tim en Rosa zitten bij Vattenfall. In hun huidige variabele contract betalen zij 0,4461 euro per kilowattuur voor elektriciteit en 2,0207 euro per kuub voor gas.

Ze verbruiken jaarlijks 3.500 kWh aan stroom en 1.650 m3 aan gas.

  • Stroom: voor de 3.500 kWh aan stroom betalen ze gewoon het stroomtarief in hun contract, omdat dit valt onder de grens van 0,40 euro.
  • Gas: voor de eerste 1.200 m3 gas betalen ze het verlaagde tarief van 1,45 euro per kuub. Voor het restant (450 m3) betalen ze het tarief in hun contract van 2,0207 euro.

4) Hoe werkt het prijsplafond bij stadsverwarming?

Iets dat veel Nederlanders zich afvragen, is hoe het prijsplafond werkt bij stadsverwarming. Je hebt dan geen gasaansluiting, maar je hebt mogelijk wel te maken met de stijgende prijzen voor het verwarmen van je woning.

Helaas is het nog onduidelijk hoe de overheid hier mee omgaat. Het is aannemelijk dat hier wel een regeling voor wordt getroffen.

Lees ook: Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je voor het verwarmen van je woning maximaal 1.800 euro aan variabele kosten betaald (1.200 m3 x € 1,45) plus de gebruiksonafhankelijke kosten die gelden.

Mogelijk dat er een maximumbedrag komt per Gigajoule (GJ), de eenheid waarin stadsverwarming wordt betaald. In Amsterdam betaal je bij Vattenfall bijvoorbeeld zo’n 35,50 euro per GJ, op andere plekken bijna 49 euro per GJ.

Verbrandingswaarde

Aardgas heeft een bepaalde verbrandingswaarde, namelijk zo’n 9,76 kWh per m3. 1 kWh staat weer gelijk aan 3,6 Megajoule (MJ) aan warmte inhoud. Dus per m3 heb je het dan over ruim 35 MJ. Een gemiddeld gasverbruik van 1200 m3 zou dan 42 GJ betekenen.

Kortom, het zou kunnen dat het prijsplafond (prijs januari voor stadsverwarming) dan geldt tot bijvoorbeeld 42 GJ. Maar dit is slechts speculatie.

Zo’n half miljoen Nederlanders hebben stadsverwarming.

5) Hoe werkt het prijsplafond als je een warmtepomp hebt?

Het prijsplafond klinkt niet eerlijk voor mensen die net hebben geïnvesteerd in isolatie en een warmtepomp. Hun gasverbruik gaat immers omlaag, terwijl het stroomverbruik juist hoger wordt.

Sommige huishoudens zijn zelfs volledig van het gas af, maar verbruiken wel een veel elektriciteit. Daarbij komt ook nog eens dat het prijsplafond voor stroom vrij hoog ligt, namelijk op 0,40 euro per kWh.

Het is nog onduidelijk hoe de overheid hiermee omspringt. Daarover wordt hopelijk binnenkort meer duidelijk.

6) Wat is het energie plafond bij een vast contract?

Dat hangt van je vaste contract af.

Liggen de energietarieven in je vaste contract boven de tarieven van 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh?

Dan geldt het energieplafond ook voor jou.

  • Ligt de gasprijs in je contract boven de 1,45 euro? Dan betaal je dus maar 1,45 euro tot aan een verbruik van 1.200 m3. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.
  • Ligt de stroomprijs in je contract boven de 0,40 euro per kWh? Dan geldt het prijsplafond voor elektriciteit tot aan 2.400 kWh. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.

Vast contract goedkoper dan prijsplafond?

Maar het kan ook voorkomen dat de tarieven in je vaste contract (gedeeltelijk) beneden het prijsplafond liggen. Dan heeft het prijsplafond dus geen invloed op jouw situatie. Je betaalt gewoon de tarieven volgens je contract, totdat je contract afloopt.

7) Voor wie geldt het prijsplafond?

Het lijkt erop dat het prijsplafond in elk geval geldt voor alle locaties met een verblijfsfunctie en objecten voor het uitoefenen van een bedrijf of beroep, zoals:

  • Huizen en flats
  • Campings en zomerhuisjes
  • Kantoorpanden en winkels
  • Scholen en zorginstellingen
  • Hotels en restaurants
  • Kerken en moskeeën
  • Sportlocaties

Het energie prijsplafond geldt niet voor locaties zoals garageboxen, huizen in aanbouw, volkstuintjes en algemene voorzieningen van flatgebouwen.

8) Geldt het prijsplafond ook voor ondernemers?

Ja, het prijsplafond geldt ook voor ondernemers die recht hebben op de vermindering energiebelasting (heffingskorting).

Er wordt nog overlegd over een mogelijk apart prijsplafond op stroom en gas voor ondernemers, omdat het verbruik vaak veel hoger ligt dan bij huishoudens met een gemiddeld energieverbruik.

Denk dan met name aan energie-intensieve bedrijven, zoals bakkers, telers en slagers. Hun stroom- en gaskosten zijn de afgelopen tijd enorm opgelopen.

Complex

Volgens betrokkenen zou het echter erg complex zijn om een speciale regeling te treffen, omdat voor iedere ondernemer de situatie weer anders is. Wel belooft het kabinet extra geld ter beschikking te stellen voor verduurzaming en groene aftrekposten, meldt RTL.

Blijft op de hoogte

Zodra er meer bekend is over de details van het prijsplafond voor energie wordt deze pagina bijgewerkt.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

167 reacties

  • MMilan

    Wat ik nergens kan vinden, is wanneer je het tarief boven het plafond moet gaan betalen en welke tarieven dat dan zijn. Ik verwacht pas in december boven het plafond uit te komen en heb een variabel contract betaal ik dan de prijs die er in december geldt?

    Reageren
  • MMagret Cuijpers

    Wordt het prijsplafond verhoogt als je een gedeelde meter hebt en ook nog een mantelzorgwoning ( moeder) verwarmd?

    Reageren
  • BBrigitte

    Ik ben onlangs geëmigreerd maar heb nog een woning in Nederland waar mijn ziwonende zoon nog in blijft wonen. Het energiecontract staat op mijn naam. Krijg ik ook de voordelen van het prijsplafond en de toelage van 2 x euro 190,= ?

    Reageren
  • EElisa

    Waar komt de info dat vaste contracten met tarieven boven de plafond waardes ook in aanmerking komen vandaan? Op overheidssite staat namelijk het volgende ‘De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw.’

    Reageren
    • JJoost

      @Elisa

      Je gooit variabele tarieven en variabele contracten door elkaar. Je energiekosten bestaan uit vaste kosten (transport en meten) plus variabele kosten (energieprijs) en belastingen. Dat geldt voor zowel vaste contracten (looptijd n jaar) alsmede voor variabele (prijs) contracten. Het plafond geldt voor het variabel deel van de energiekosten, niet alleen voor variabele contracten.

      Reageren
  • PPatrick Dankbaar

    Ik vind het zo vreemd dat bij de beantwoording van bovenstaande vragen niet wordt afgevraagd wat het energieplafond betekent voor particulieren met een EV auto, die boven de 2900kwh uitkomen, om de auto 1x per week op te laden?
    Een vergelijkbare situatie als eigenaren van een warmtepomp.
    Wordt voor het particulier laden ook door de overheid onderzocht of hier een uitzondering voor wordt gemaakt?
    Te bizar voor woorden. Je investeert voor schoner rijden en wordt nu gestraft voor het laden thuis.

    Reageren
  • JJohan Kruizinga

    Ik heb een vast contract tot 10
    oktober 2024.
    Mijn prijs voor gas is 0,81341 per
    m3.
    Mijn prijs voor stroom is 0,15908
    per kilowatt.
    Blijf hierdoor onder de prijzen van
    het energieplafond??????

    Reageren
  • JJan van Heijst

    Is het energie plafond voor elektra voor of na salderen?

    Reageren
  • NNatascha

    Hoe moet je het prijsplafond icm de jaarnota berekenen? Onze jaarnota is van september tot september. Het prijsplafond van januari tot januari.
    Is er iemand die hier uitleg over kan geven?

    Reageren
    • DDiana

      @Natascha ik heb exact deze vraag, heb je inmiddels al een antwoord?

      Reageren
      • RRob

        @Diana, @Natascha,

        Deze vraag heb ik ook. Hebben jullie al een antwoord?

        Reageren
      • AAgnes

        @Diana ik heb ook dezelfde vraag bij ons van juli t/m juli

        Reageren
    • RRob

      @Natascha

      Deze vraag heb ik ook. Heb je al een antwoord?

      Reageren
      • GGerard

        @Rob, @Diana, @Natascha
        Deze vragen zijn ook eerder al door @Peter en mij gesteld (kun je lezen door naar onder te scrollen bij gestelde vragen). Een antwoord krijgen jullie niet, simpelweg omdat er geen eenvoudig antwoord mogelijk is. Er is snel een theoretische oplossing bedacht door politiek en energiebedrijven om klanten voor de hoge prijzen te compenseren en tegelijk klanten te stimuleren niet te veel energie te laten verbruiken, maar in de praktijk gaat dit tot vele problemen leiden door het verschil tussen het te hanteren kalenderjaar en de afwijkende contractperiode van klanten. Ik denk dat een aantal knappe koppen bij energiebedrijven nu met de handen in het haar zitten over een mogelijke oplossing. P.S. Wat gebeurt er als je in de loop van 2023 naar een andere energieprovider wilt overstappen? Kan of wil het energiebedrijf waar je bij weggaat dan de verbruiksgegevens van het eerste deel van 2023 overdragen aan je nieuwe provider om voor heel 2023 vast te kunnen stellen wat je totale verbruik is in 2023 en of je dus meer of minder dan het plafond hebt gebruikt?

        Reageren
        • PPeter

          @Gerard

          Je verbruiksgegevens zijn niet het ‘eigendom’ van de energiemaatschappij. Je netbeheerder geeft de verbruiksgegevens door aan je energiemaatschappij. Je kunt niet kiezen voor je netbeheerder, die ligt vast a.d.h. van de locatie waar je woont. Dus tussentijds overstappen vormt geen probleem. Je plafond per kalenderjaar 2023 wordt gewoon beheerd door je netbeheerder.

          Reageren
  • GGerrit

    Hoe werkt het met een all-in prijs voor kamerbewoning?
    Komt de verhuurder in aanmerking voor de regeling tbv van de studenten.

    Reageren
  • WWilma

    Wij hebben een woonhuis en kantoor met een zakelijk energiecontract. Komen wij ook in aanmerking voor het prijsplafond?

    Reageren
  • JJos

    Hoe werkt het prijsplafond bij een wko installatie in een appartement en wat zijn daarvoor dan de prijzen.

    Dank u

    Met vriendelijke groet

    J. Wijnen

    Reageren
  • PPeter

    Hoe zit het met het verbruik van medische apparaten, mijn schoonmoeder woont bij ons in en heeft een zuurstofapparaat die 24 uur per dag aan staat met een verbruik van alleen al van 7.2 Kw per dag dat is 2628 Kw . per jaar , ons verbruik is al gauw tegen de 6000 Kw per jaar.
    Met mijn huidige contract kost dat ding alleen al 2628 x €0,72 ( huidige contract prijs) = €1892.16 – €0.06 x 8760 draaiuren vergoeding wordt dan €1367 per jaar.
    Gaat draaiurenvergoeding ziekenfonds omhoog ? of worden de KWh gebruik van elektrische apparaten verrekend.
    Die plafond grens is gewoon een lachertje en geld dus niet voor een gezin met meer dan 2 personen die gaan daar altijd ruim boven komen, en ook mensen met medische apparatuur zijn de dupe.

    MVG Peter

    Reageren
  • JJeroen

    Het prijsplafond gaat uit van 1 tarief, wat gebeurd er bij een dubbele meter met een normaal en dagtarief, komt dit nu te vervallen?

    Reageren
  • AAldo

    Wat gaat er gebeuren met salderen van zonnestroom? Wordt er eerst gesaldeerd en daarna afgerekend tot het plafond? Of tellen de eerste 2800 mwu??

    Reageren
    • RRemie

      @Aldo

      Hier zelfde vraag. Nergens een antwoord te vinden helaas… ik lees even mee

      Reageren
    • Ppeter

      @Aldo als ze eerst de kwh gaan tellen en daarna salderen, dan gooi ik mijn zonnepanelen per 1 jan 2023 van het dak af, salderen krijg je sowieso al steeds weiniger is toch te gek voor woorden dat je duurzamer gaat worden op allerlei gebied en daarna gepakt wordt met allerlei maffe regelingen en misschien straks ook nog een tax op de zonnepanelen, oei dat had ik niet moeten aanhalen zijn altijd van die kamerleden die dit als een goed idee aanpakken en als voorstel lanceren, hoop dat het zover nooit komt

      Reageren
  • PPeter

    Ontzettend veel vragen en vraagtekens blijven over. Voor mij is de belangrijkste vraag die nergens beantwoord wordt het volgende; HOE WORDT ER AFGEREKEND?

    Klinkt simpel maar mijn variabele contract loopt van juni tm mei. Betekent dit dat mijn verbruiksplafond al is ingegaan en dat ik nu achteraf voor de huidige kosten volgens de beschermingstarieven wordt afgerekend? Of geldt de bescherming letterlijk pas vanaf 1 januari en gaat het verbruiksplafond vanaf 1 januari ook pas in? WIE KAN MIJ DIT VERTELLEN?

    Reageren
    • Kkiki

      @Peter
      Ik heb ook een contract tot half februari ’23. Mijn tarieven liggen net iets hoger dan die in het prijsplafond. Ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Bovendien zei Rutte op TV dat IEDEREEN 190 gestort zou krijgen over de maanden november en december, daar is ook nog geen duidelijkheid over.
      Wél heb ik gelezen dat als je nu een contract hebt met lagere tarieven dan het plafond, je jouw contract moet uitdienen en dan gaat alles in wanneer je een nieuw hebt. Wat betreft de dal/hoog(is bij mij normaal) tarieven, die krijg je nu ook geleverd tegen verschillende prijzen, dat blijft zo. Er wordt dus uitgegaan van totaal aantal kwh in het plafond en niet van de prijs. Helaas neem ik af bij een leverancier die een potje maakt van de jaarafrekeningen. Nu ben ik bang dat het nóg erger wordt als er niet meer duidelijkheid komt van de Overheid.

      Reageren
  • DDennis

    Hoe werkt het plafond als je een dubbele meter heb? Met dal en piek tarief?

    Reageren
    • PPeter

      @Dennis het plafond wordt berekend over energieverbruik niet over de kosten. Een piek en dal tarief is niet relevant voor deze regeling. Je verbruikt x hoeveelheid gas in m3 en elektra in KWh.

      Reageren
      • JJacques

        @Peter,

        Natuurlijk is dat wel relevant! De maximum prijs (0,€40/kWh) is ingesteld voor een maximum verbruik (2700 kWh). Daarboven betaal je de marktprijs. De vraag is dus in feite wat die €0,40 is: geldt die voor het normale tarief? En zo ja, wat is dan de bijbehorende prijs tijdens de daluren? Kortom, wie weet het antwoord voor Dennis en dus ook voor mij?

        Reageren
  • MMathilde

    Geldt dan binnen dat plafond ook nog een dal- of weekendtarief zoals bij een zg dubbele meter met een tarief 1 en tarief 2 na 23u bijvoorbeeld?

    Reageren
    • PPeter

      @Mathilde neen, er geldt 1 tarief voor het verbruik tot het plafond. Boven dit plafond gelden de markttarieven voor piek en dal pas weer.

      Reageren
      • RRob

        @Peter
        Worden bij de afrekening eerst alle piek KWh afgetrokken en daarna de dal KWh, en betaal je over het restant dan dus het daltarief? Of andersom? Of 50-50 ? Of, in verhouding? Of, wat ook een optie is: kijk van dag tot dag naar het verbruik (dal+piek) en vanaf de dag dat die 2900 KWh bereikt ga je voor de rest van het jaar je ‘normale’ tarieven betalen? Of doen ze dat laatste niet per jaar maar in 12 delen per maand? Ben benieuwd.

        Reageren
  • VVien

    Wij wonen met 2 gezinnen in een boerderij.
    Hoe werkt het dan?

    Reageren
    • PPeter

      @Vien
      Je moet denken in aantal overeenkomsten met energieleveranciers. Als je 1 overeenkomst hebt waar beide gezinnen gebruik van maken (en dus samen de kosten verdelen) dan vermoed ik dat dit wordt gezien als één huishouden met dus eenmaal de limieten van het prijsplafond. Alsof je één gezin bent met heel veel gezinsleden.

      Reageren
    • EEllie

      @Vien

      Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Wij gaan ook binnenkort verhuizen, vrijstaande woning met aangebouwde woning, 2 gezinnen, 1 aansluiting gas/elektra. Maar natuurlijk wel veel meer verbruik dan normaal 1 huishouden.

      Reageren
  • EEgbert Mulder

    Met verschillende huishoudens wonen we in verschillende appartementen (kadastraal gesplitst) in 1 gebouw met 1 hoofdmeter voor gas, elektra en water.

    Elk huishouden/appartement heeft zijn eigen tussenmeters.

    Op basis daarvan betaalt elk huishouden een voorschot en eindafrekening.

    Als alle huishoudens in Nederland recht hebben op het energieplafond, hoe werkt dat dan in de praktijk in onze situatie?

    Reageren
    • Ttrijntje

      @Egbert Mulder

      Ja ,dat willen wij ook graag weten wij wonen ook met 2 gezinnen in een opgesplitst huis en gebruiken ook tussenmeters.

      Reageren
      • SSirob

        @trijntje hebben jullie al duidelijkheid kunnen krijgen? Zit in dezelfde situatie

        Reageren
    • Ssaskia

      @Egbert Mulder wij zitten ook in exact dezelfde situatie. weten we al meer hoe dit geregeld kan worden? Ik volg even.

      Reageren
  • CCharles

    Welke gasprijs wordt er berekend boven het plafond?
    Ik heb een variabel tarief, maar gebruik het meeste gas in de winter. Dus als ik 1500m3 gebruik, betaal ik over 1200m3 de plafond-prijs. Maar welke prijs betaal ik over die 300m3?
    * De prijs van februari, als mijn jaarafrekening komt?
    * Of wordt er een weging toegpast? Bv ik gebruik 30% van al het gas in januari, wordt dan 30% van die 300m3 tegen de prijs van januari gerekend?
    * Wordt het plafond van 1200m3 gedeeld door 12, en heb je een plafond van 100m3 per maand? Dan zit ik van maart t/m oktober volledig onder het plafond, maar in de winter er ruim boven.

    Iemand enig idee?
    Hetzelfde geld overigens voor electriciteit, maar dat speelt iets minder voor mij

    Reageren
    • PPeter

      @Charles dit lijkt erg op mijn vraag. Deze luidt: hoe wordt er afgerekend? Jouw eerste vraag is eenvoudig te beantwoorden. Je betaalt 100% variabel tegen de dan geldende marktprijs voor alles boven de gestelde verbruikslimieten.

      De vraag is echter, wanneer start te telling van verbruik? Is dit het kalenderjaar vanaf 1 januari (dus alle tellers op nul vanaf 1-1-23) of gaat het verbruik in vanaf ingangsdatum van je variabele contract? Mijn variabele contract loopt van juni tm mei. Oftewel, is mijn verbruik voor vaststelling van het plafond al in juni ingegaan en wordt ik nu achteraf over dit gebruik gecompenseerd op de eindafrekening?

      WIE KAN MIJ DIT VERTELLEN?

      Reageren
      • GGerard

        @Peter Eindelijk stelt hier iemand de vraag waar ik al weken mee zit. Ook ik ben razend benieuwd naar de manier waarop energiebedrijven omgaan met het werken met de verbruiksplafonds in kalenderjaar 2023, terwijl bijna iedereen afwijkende contractjaren heeft en dus normaalgesproken een jaarafrekening in de loop van het jaar zal krijgen. Naar mijn idee gaat het bijhouden en afrekenen met prijsplafonds slechts werken als alle energiebedrijven een tussentijdse (vervroegde) jaarafrekening per 31-12-2022 gaan opstellen en dan een nieuwe contractperiode gelijk aan het kalenderjaar 2023 gaan gebruiken. Alleen op die manier voorkom je een grote chaos en niet meer te volgen afrekeningen. Vraag is alleen of energiebedrijven dat kunnen, laat staan al in de gaten hebben dat dit nodig is. En iedere contractant moet dan akkoord gaan met een nieuw contact voor geheel 2023. Dan nog blijven er lastige kwesties, zoals bij nieuwe contracten bij bijvoorbeeld pasgetrouwde stellen die een eerste huis in de loop van 2023 krijgen. Hebben die geluk en blijven zij gemakkelijk onder de gemiddelden of gaat een pro-rata berekening voor hen gelden? En tegen welke tarieven worden overschrijdingen van het plafond afgerekend, die geleidelijk aan worden bereikt? Hoe gaan energiebedrijven dit vaststellen en zal dat per energiebedrijf gaan verschillen? Ik ben bang dat het een grote administratieve chaos wordt, waar de politiek totaal niet bij stil heeft gestaan bij het verzinnen van deze op het eerste gezicht mooie regeling. Ik verbaas me er nog dagelijks over dat nergens over deze problematiek wordt geschreven. Daarom wacht ik nu maar af tot er iemand eindelijk eens wakker schrikt en in paniek raakt…

        Reageren
  • PP.S.

    Is het prijsplafond “all inn”, dus incl. belasting en vaste (bijkomende) kosten?

    Reageren
    • TTMA

      @P.S. Het prijsplafond is inclusief 21% BTW en energiebelasting. Vaste (leverings- en netwerk) kosten komen hier nog bij en vermindering energiebelasting gaat er nog af. Het zijn dus de netto leveringstarieven.

      Reageren
  • HHan Seubring

    Prijsplafond elektra en opbrengst zonnepanelen
    Per jaar wordt van het energie (elektra) verbruik de opbrengst van zonnepanelen afgetrokken. Geldt het prijsplafond voor het bruto (voor saldering) elektra verbruik of voor het netto (na saldering) elektra verbruik?

    Reageren
    • GGriet

      @Han Seubring

      Dat wilde ik ook weten want met aftrek van opbrengst zonnepanelen zit ik goed.maar als ze alleen naar het verbruik kijken zit ik erboven gebruik haast geen gas meer.

      Reageren
      • WWalter Spier

        @Griet
        Lijkt mij na het salderen over het bedrag wat je daadwerkelijk moet betalen. Wegstrepen is wegstrepen. Heb je een negatieve elektriciteits rekening, dus je krijgt geld terug, dan valt er mijn ogen niks te compenseren. Heb je wel gas verbruik zeg 300m3, dan wordt je voor die 300m3 gecompenseerd.

        Reageren
  • RRobert Chevaliers

    Als een energiebedrijf niet toegeeft dat het de gemiste inkomsten bij de vaste contracten, zal moeten ophalen bij de variabele contracten, en dat dit niemand corrigeert is heel kwalijk. Het energiebedrijf moet alleen de variabele daadwerkelijke kosten berekenen, en bij de vaste contracten zelf bijleggen uit hun eigen reserves.
    En wij moeten stoppen met shoppen om voor een euro minder te switchen. Het synergie voordeel is altijd sterker dan het individuele voordeel. Nu wil iedereen weer één partij liefst genationaliseerd, voor energie.

    Reageren
  • HHeleen Heintjes

    Mijn ouders hebben een mantelzorgwoning bij ons in de tuin staan. Zij hebben voor stroom- en gasverbruik een tussenmeter geplaatst in hun meterkast. Er kan dus heel gemakkelijk hun verbruik worden vastgesteld. Volgens onze energieleverancier geldt het energieplafond slechts alleen voor de hoofdaansluiting. Mijn ouders zouden dus geen recht hebben op een energieplafond. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Mantelzorgwoningen worden gestimuleerd en het zou juist gewaardeerd moeten worden. Op deze manier wordt er gedupeerd.
    Zou de mantelzorgwoning meegenomen kunnen worden in de regeling voor het energieplafond?
    Ik spreek hier uit naam van vele mantelzorgers in onze omgeving, gemeente Molenlanden.

    Reageren
    • MMarechal

      @Heleen Heintjes

      Kunnen we niet een groep vormen
      We zullen toch niet alleen zijn
      Het is oneerlijk
      Wij hebben een los staande unit met tussenmeter
      Moest van de Gemeente

      Reageren
    • MMichel

      @Heleen Heintjes wij zitten met exact hetzelfde probleem. Het is heel oneerlijk en hopelijk komt er een oplossing voor..

      Reageren
    • HHubertine Wibier

      @Heleen Heintjes
      Wij zitten in de Bommelerwaard en hebben dezelfde situatie. Ook een mantelzorgwoning met eigen tussenmeter.
      Wij zijn benieuwd of er onderscheid gemaakt gaat worden en een huis met mantelzorg woning onder een andere regeling gaan vallen.

      Reageren
    • EEngelien

      @Heleen Heintjes

      Hier hetzelfde, wij wonen in Elburg.
      Ben benieuwd naar het vervolg.

      Reageren
    • KK. Overmars

      @Heleen Heintjes
      Exact hetzelfde probleem. Daar komt bij dat we gasloos moesten bouwen, kortom alles elektra. Kortom een elektrische boiler in de mantelzorgwoning (aka continue – stroomvreter)
      Inmiddels al veel gedaan om het verbruik naar beneden te krijgen.
      Maar zelfs met grondwarmte pomp 30 zonnepanelen, blijft het verbruik ruim boven het plafond.
      Eigenlijk een beetje het gevoel dat alle investeringen die we in bezuinigingen gedaan hebben te niet gedaan worden, door de koppeling van het gas aan elektra. Overheid/europa had er beter aan gedaan om dit los te koppelen door subsidie op gas voor elektracentrale te regelen. Minder partijen mee gemoeid en een veel simpelere oplossing. Maar het zal de heren die hier veel aan verdienen wel niet uitkomen…. Sorry voor mijn cynisme, maar dat ontstaat vanzelf op deze manier.

      Reageren
    • JJoran

      @Heleen Heintjes
      Hier het zelfde verhaal, ouders in mantelzorg woning en maar 1 energie aansluiting. Ik hoop dat dit snel duidelijk wordt. Bij wie moeten we zijn om hier naar te kijken. Gemeente, energie leverancier of overheid?

      Reageren
  • HHenk

    Als je zonnepanelen hebt, begint het telen van het plafond pas als je echt af gaat nemen, of geldt al bij het begin van de eigen opbrengst.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.