Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 8 belangrijkste vragen over het energie plafond

Huishoudens worden vanaf 1 november gecompenseerd voor hun hoge energiekosten. Om dit te bereiken, komt het kabinet met een energie plafond. Dit betekent dat er een maximumtarief wordt ingesteld voor stroom en gas.

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, lees het hier.

Bij een gemiddeld verbruik ben je hierdoor maximaal 241 euro per maand kwijt aan energie, zo is de verwachting.

Toch roept het prijsplafond bij veel Nederlanders vragen op. In dit artikel worden daarom de 8 belangrijkste vragen behandeld.

We duiken er gelijk in.

1) Hoe hoog is het energie plafond?

Het prijsplafond voor energie kent twee waarden:

  • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3
  • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh

De bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

De actuele energieprijzen vind je hier.

Bedrag niet vast

Het prijsplafond voor stroom en gas staat niet vast. Als de ontwikkeling van de energieprijzen meevalt, kan het plafond ook naar beneden worden bijgesteld. Het plafond voor gas kan echter maximaal worden verlaagd naar 1,20 euro per kubieke meter.

2) Wanneer geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit gaat officieel in op 1 januari 2023 en geldt tot en met 31 december 2023, is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Er is echter met energieleveranciers afgesproken dat er al verlichting van de energierekening plaatsvindt per 1 november 2022. Dit gebeurt middels een eenmalige korting van 380 euro.

3) Voor hoeveel energie geldt het plafond?

Het energieplafond geldt alleen tot aan bepaalde volumegrenzen, namelijk:

  • Gas: 1.200 m3 gas
  • Elektra: 2.900 kWh

Kom je boven dit verbruik? Dan geldt voor het meerverbruik het energietarief dat in je contract staat.

Voorbeeld

Tim en Rosa zitten bij Vattenfall. In hun huidige variabele contract betalen zij 0,4461 euro per kilowattuur voor elektriciteit en 2,0207 euro per kuub voor gas.

Ze verbruiken jaarlijks 3.500 kWh aan stroom en 1.650 m3 aan gas.

  • Stroom: voor de 3.500 kWh aan stroom betalen ze gewoon het stroomtarief in hun contract, omdat dit valt onder de grens van 0,40 euro.
  • Gas: voor de eerste 1.200 m3 gas betalen ze het verlaagde tarief van 1,45 euro per kuub. Voor het restant (450 m3) betalen ze het tarief in hun contract van 2,0207 euro.

4) Hoe werkt het prijsplafond bij stadsverwarming?

Iets dat veel Nederlanders zich afvragen, is hoe het prijsplafond werkt bij stadsverwarming. Je hebt dan geen gasaansluiting, maar je hebt mogelijk wel te maken met de stijgende prijzen voor het verwarmen van je woning.

Helaas is het nog onduidelijk hoe de overheid hier mee omgaat. Het is aannemelijk dat hier wel een regeling voor wordt getroffen.

Lees ook: Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je voor het verwarmen van je woning maximaal 1.800 euro aan variabele kosten betaald (1.200 m3 x € 1,45) plus de gebruiksonafhankelijke kosten die gelden.

Mogelijk dat er een maximumbedrag komt per Gigajoule (GJ), de eenheid waarin stadsverwarming wordt betaald. In Amsterdam betaal je bij Vattenfall bijvoorbeeld zo’n 35,50 euro per GJ, op andere plekken bijna 49 euro per GJ.

Verbrandingswaarde

Aardgas heeft een bepaalde verbrandingswaarde, namelijk zo’n 9,76 kWh per m3. 1 kWh staat weer gelijk aan 3,6 Megajoule (MJ) aan warmte inhoud. Dus per m3 heb je het dan over ruim 35 MJ. Een gemiddeld gasverbruik van 1200 m3 zou dan 42 GJ betekenen.

Kortom, het zou kunnen dat het prijsplafond (prijs januari voor stadsverwarming) dan geldt tot bijvoorbeeld 42 GJ. Maar dit is slechts speculatie.

Zo’n half miljoen Nederlanders hebben stadsverwarming.

5) Hoe werkt het prijsplafond als je een warmtepomp hebt?

Het prijsplafond klinkt niet eerlijk voor mensen die net hebben geïnvesteerd in isolatie en een warmtepomp. Hun gasverbruik gaat immers omlaag, terwijl het stroomverbruik juist hoger wordt.

Sommige huishoudens zijn zelfs volledig van het gas af, maar verbruiken wel een veel elektriciteit. Daarbij komt ook nog eens dat het prijsplafond voor stroom vrij hoog ligt, namelijk op 0,40 euro per kWh.

Het is nog onduidelijk hoe de overheid hiermee omspringt. Daarover wordt hopelijk binnenkort meer duidelijk.

6) Wat is het energie plafond bij een vast contract?

Dat hangt van je vaste contract af.

Liggen de energietarieven in je vaste contract boven de tarieven van 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh?

Dan geldt het energieplafond ook voor jou.

  • Ligt de gasprijs in je contract boven de 1,45 euro? Dan betaal je dus maar 1,45 euro tot aan een verbruik van 1.200 m3. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.
  • Ligt de stroomprijs in je contract boven de 0,40 euro per kWh? Dan geldt het prijsplafond voor elektriciteit tot aan 2.400 kWh. Daarbovenop betaal je het tarief in je contract.

Vast contract goedkoper dan prijsplafond?

Maar het kan ook voorkomen dat de tarieven in je vaste contract (gedeeltelijk) beneden het prijsplafond liggen. Dan heeft het prijsplafond dus geen invloed op jouw situatie. Je betaalt gewoon de tarieven volgens je contract, totdat je contract afloopt.

7) Voor wie geldt het prijsplafond?

Het lijkt erop dat het prijsplafond in elk geval geldt voor alle locaties met een verblijfsfunctie en objecten voor het uitoefenen van een bedrijf of beroep, zoals:

  • Huizen en flats
  • Campings en zomerhuisjes
  • Kantoorpanden en winkels
  • Scholen en zorginstellingen
  • Hotels en restaurants
  • Kerken en moskeeën
  • Sportlocaties

Het energie prijsplafond geldt niet voor locaties zoals garageboxen, huizen in aanbouw, volkstuintjes en algemene voorzieningen van flatgebouwen.

8) Geldt het prijsplafond ook voor ondernemers?

Ja, het prijsplafond geldt ook voor ondernemers die recht hebben op de vermindering energiebelasting (heffingskorting).

Er wordt nog overlegd over een mogelijk apart prijsplafond op stroom en gas voor ondernemers, omdat het verbruik vaak veel hoger ligt dan bij huishoudens met een gemiddeld energieverbruik.

Denk dan met name aan energie-intensieve bedrijven, zoals bakkers, telers en slagers. Hun stroom- en gaskosten zijn de afgelopen tijd enorm opgelopen.

Complex

Volgens betrokkenen zou het echter erg complex zijn om een speciale regeling te treffen, omdat voor iedere ondernemer de situatie weer anders is. Wel belooft het kabinet extra geld ter beschikking te stellen voor verduurzaming en groene aftrekposten, meldt RTL.

Blijft op de hoogte

Zodra er meer bekend is over de details van het prijsplafond voor energie wordt deze pagina bijgewerkt.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

167 reacties

  • CCarina

    Ons variabele contract ging in in mei 2022….heb inmiddels meer dan het plafond aan m3 verbruikt vanwege n plug in hybride…..tot augustus lag mijn tarief lager dan 0,70 ct….hoe gaat dat werken als in januari de maatregel ingaat….wordt er vanaf januari geteld?…..de eerste 2400 m3 vanaf januari….en alles voorafgaand op het variabele tarief zoals in je contract beschreven?

    Reageren
  • JJohn

    Als je al de verhalen leest dan is eigenlijk duidelijk dat de overheid de energie voorziening nooit uit handen had mogen geven. De enorme hoeveelheid leveranciers hebben maar 1 oogmerk en dat is “WINST”. Als je ziet dat de werkelijke prijzen 4-5 keer over de kop gaan dan zou je voor stabiliteit nationaliseren moeten overwegen. Allerlei noodgrepen als prijsplafonds en financiele steun zijn dan niet nodig en een bedrijfje als vatafall (wat net zo’n 11 miljard van de overheid in zijn zak heeft gestoken) kan dan weer in zweden gaan proberen om de bevolking daar een poot uit te draaien.

    Reageren
  • Kkuus

    Nu moesten we van het gas af dus heb ik alles omgebouwd naar stroom, maar nu kom ik met mijn stroom ver boven het plafond ik verbruik nog 25 kuub gas per jaar en 3500 kwh stroom kunnen ze die plafond niet zo maken dat je een gemiddeld verbruik mag hebben ?

    Reageren
  • JJan

    Ik heb een eigen gasmeter en daar een contract voor. Voor de elektra heb ik een tussenmeter. De winkel (zakelijk) onder mijn woning heeft de hoofd elektrameter en contract hiervan.
    Nu hoop ik maar dat voor mijn gas de energieplafond regeling geldt. Klopt dat?
    En hoe zit het met de elektra? Er zijn best veel situaties waarbij 2 of meer zelfstandige woningen/bedrijven één hoofd energieaansluiting delen en met tussenmeters werken.

    Reageren
  • DDiana

    Wij hebben een woning boven het garage bedrijf. Is het net als de corona steun 0.00 want ik woon er boven.??

    Reageren
  • WWim Donkerbroek

    Vlak voor Prinsjesdag stond er in de media dat er een akkoord was met de energie leveranciers over een prijsplafond echter… er stond ook dat het energie tarief in 2023 zou zou teruggaan naar de prijs van Januari 2022. Hierover hoor en lees ik niets meer en lijkt het erop dat het energie plafond het nieuwe ‘minimum’ te betalen tarief wordt?!
    Kunt u mij hierover informeren?
    Bvd.
    Mvg.
    Dhr. W.Donkerbroek

    Reageren
  • Rrob

    hoi @sebco zou je de link hier neer kunnen zetten. dan want zo kan ik hem niet vinden de link van het artikel dus Djw Vast

    Reageren
  • PPiet

    Dankjewel

    Reageren
  • RRutterkamp

    Ze gaan uit van een normaal gezin !Ik ben normaal .En wij verbruiken 5200 kw stroom Gas volgens mij 1100! Als wij een telefoon krijgen dan zegt een tussen persoon dit ook .Uit u gegevens blijkt dat u …….gebruikt !Niet waar want dat kunnen ze niet zien .Het is een gemiddelde .En daardoor komen ook veel mensen in de problemen. Dan heb je ziektekosten nog .!

    Reageren
  • Aanneke

    Wat een boos gedoe in alle deze reacties. En wat ongenuanceerd allemaal. De overheid is de boosdoener terwijl die net een geweldig pakket aan steunmaatregelen heeft afgekondigd waar iedereen van zal profiteren.
    Ik heb het idee dat weinigen iets begrijpen van de werking van de energiemarkten.
    Retailers, de leveranciers van electriciteit en gas aan huishoudens, zijn voor het overgrote deel geen electriciteitsproducenten. Zij maken momenteel geen grote winsten. Zij dienen tegen de hoge groothandelsprijzen electriciteit en gas in te kopen voor hun klanten, en dat berekenen ze uiteraard door aan hun klanten. Vele retailers zijn al failliet gegaan omdat ze hun vaste contractverplichtingen aan huishoudens niet meer konden nakomen door de hoge prijzen op de dagmarkten van gas en electriciteit. Electriciteit is momenteel schrikbarend duur omdat deze deels mbv duur gas moet worden gemaakt. Ook goedkoop, namelijk mbv zon en wind, geproduceerde electriciteit is duur. Dat heeft te maken met het feit dat de prijs van electriciteit uiteindelijk bepaald wordt door de duurste vorm van productie die nodig is om aan de gehele vraag te voldoen. In Europa wordt nu gewerkt aan de ontkoppeling van de electriciteitsprijs aan de gasprijs door een maximumprijs in te stellen voor die duurzaam geproduceerde electriciteit omdat het geen eerlijke winsten zijn die al zonne-energieproducenten nu verdienen. Overwinsten van olie- en gasbedrijven zullen worden afgeroomd via extra belastingheffing.
    Al dat geld kan dan weer gebruikt worden om de prijsplafonds te financieren. NB wordt hard ingegrepen in de markten zowel op nationaal als op Europees niveau. Al dat ontevreden gedoe over een overheid die niet deugt is erg misplaatst hier.

    NB de overheid is geen zak met oneindig geld he? De kosten van het prijsplafond moeten uiteindelijk ook via de belastingen weer opgehoest worden. De overheid zal het verschil tussen het prijsplafond en de werkelijk electriciteits en gasprijs moeten betalen aan de leveranciers. De rekening komt dus uiteindelijk toch weer bij iedereen terug.

    Reageren
    • HHarry

      @anneke, Helemaal mee eens Anneke,die boze reacties zijn niet terecht maar wel begrijpelijk. We kunnen de zwakkeren prima helpen met generieke maatregelen zoals een prijsplafond.
      De vangnetten voor de mensen die tussen wal en schip vallen zijn zeer ruim in NL.
      Maar de extreem hoge winsten vloeien weg via Eneco Wind (met subsidie opgezet) en de “Eneco Consumenten ” klagen steen en been. Die moet je met een korrel zout nemen.
      En uiteindelijk doet de “oude oppositie”precies hetzelfde als de oude kabinetten, vastgeklonken aan een marktconforme werkwijze.

      Reageren
  • GGerard Braas

    Ik ben van het gas, volledig elektrisch met warmtepomp. 1 m3 gas komt qua warmte equivalent over een met 9,8 KWh. Dus je zou 1200 m3 gelijk kunnen stellen met 9,8 x 1200 = 11524 KWh. Nu gebruik ik ca 6000 KWh voor verwarming, de efficiency (COP) van warmtepomp is bij een buitentemperatuur van gemiddeld 4 graden ca 3 a 4 x beter (voor warmwater iets slechter) dan een CV ketel. Compensatie voor mensen met een warmtepomp kan dus relatief eenvoudig berekend worden. Bijvoorbeeld 11524 : 3.5 = ca 3300 KWh plus de 2400 KWh gebruik van koken, wassen en verlichting is 5.700 kWh. Dit valt dan onder prijsplafond.
    Je moet dan niet uitgaan van 70 ct maar van ca 40 ct, want dat was de variabele prijs in februari bij Budget energie!

    Reageren
  • LLennert

    Wij hebben een vast contract (onder de door de overheid vastgestelde tarieven) tot juni 2023. Voor de tweede helft van dat jaar zullen we beduidend meer gaan betalen wanneer we naar een nieuw contract moeten. Voor hoeveel m3 gas en KWh stroom geldt de plafondprijs daarna voor ons? Tot het maximum, of tot 50% van het maximum, gezien de slechts zes maanden die we er gebruik van kunnen maken?

    Reageren
  • MMarian Gazenbeek de Heus

    Wat gaat er gebeuren met duizenden mensen die een beademing machine thuis hebben voor zuurstof ? In betaal veel meer electra als het plafond

    Reageren
    • IIvonne

      @Marian Gazenbeek de Heus
      Idd, ook hier zuurstof compressor en tal van noodzakelijke medische apparaten die uren tot soms continu draaien en soms ook uren geladen moeten worden. Dan ook nog stadsverwarming. Zwaar chronisch ziek.
      Je durft onderhand je noodzakelijke hulpmiddelen haastniet meer te gebruiken omdat je de gevolgen niet kan overzien. Maar om nou met het gevoel van stik benauwd zijn hele dagen te lopen omdat we allemaal zouden moeten besparen is ook geen optie. En dan heb ik het nog niet over mijn electrische rolstoel oa.die een hele nacht aan de lader moet. Zorgverzekering vergoed 88 cent per dag een lachertje in deze tijd. Ik vind het beangstigend. Aan de andere kant word er voor de mensen helemaal aan de onderkant van de inkomens ladder altijd nog wel naar extra oplossingen gezocht( chr ziek en gehandicapt en volledig arbeidsoñgeschikt) maar dat het zoveel angst en oñzekerheid moet geven vind ik erg. Persoonlijk heb ik er ook moeite mee dat compensaties terecht komen bij mensen voor wie het een leuk extratje is, maar die er niet van afhankelijk zijn en die kosten al zijn ze absurd hoog kunnen betalen.

      Reageren
  • Kkoos

    er wordt alleen maar gesproken als prijs boven het plafond maar niet als je er onder zit.

    Reageren
    • Ssebco

      @koos
      Daar wordt wel over gesproken. Zie punt 3 in de tekst met het voorbeeld van Tim en Rosa.

      Reageren
    • PPiet

      @koos
      En wat is je vraag daarachter… ten 1e staat het er inderdaad wel, maar wil je dan weten?

      Reageren
  • WWim

    Het is ook oneerlijk dat het elektraverbruik van gemeenschappelijke voorzieningen in flatgebouwen (lift, verlichting trappenhuis/galerijen plus centrale mechanisch ventilatie) niet onder het prijsplafond zal vallen. De kosten daarvan lopen ook helemaal uit de hand en moeten wel opgebracht worden door de bewoners via de servicekosten.

    Reageren
  • DDjinx

    Is leuk en aardig!!! Maar oude huurhuizen hebben vaak totaal geen isolatie en wel een gasaansluiting. Hoezo zuinig, deze huizen zijn vaak koud en tochtig. Met 1200 voor gas red je het dan ook echt niet! Hoe wordt dat extra gecompenseerd als huurbaas nog geen plannen heeft voor isolatie van dak, muur en vloer?!!

    Reageren
    • LLwaxana

      @Djinx
      Daarvoor moet je toch echt bij je huurbaas zijn. De overheid kan helaas niet alles oplossen.

      Reageren
  • RRobert Chevaliers

    Sorry, ik vergeet te vermelden, dat het prijsverschil tussen contract en de 80%, dan door de overheid moet worden overgenomen. Zo dwing je toch iedereen thuis en ook in MKB etcetera om na te denken over zijn verbruik.

    Reageren
  • RRobert Chevaliers

    Om dit hele probleem eerlijk en correct aan te passen zodat iedereen gelijk wordt gecompenseerd, is er al veel weer veranderd op deze aardbol. De diverse toepassingen en bijbehorende omstandigheden zijn zo divers, dat wij dit nu dit jaar niet compleet correct voor iedereen kunnen aanpassen.
    Ik heb nog één idee, en wellicht is er iemand die dit meteen kan toelichten waar ik me wellicht vergis.
    Let op!
    Wij nederlanders hebben ongelofelijk hoog gescoord met minderen van het gebruik. Ik heb net op een overheidswebsite gezien in een tabel, wat wij t.o.v. 2019-2021 nu dit jaar al minder gebruikte hebben dan toen. Wat zegt of leert mij dit?
    Namelijk als de tabel klopt, dan zouden wij tegen alle bestaande contracten het volgende kunnen toepassen c.q. laten verwerken door de energiebedrijven.

    Iedereen blijft gehandhaafd met het contract wat hij op 1 januari 2022 had lopen. Echter, je wordt verplicht om minimaal 20% minder te verbruiken. En dat kan makkelijk volgens de tabel. 80% dus van je contract op je oude prijs, en de 20% indien van toepassing op het nieuwe dan geldende tarief.
    Wat zie ik niet goed? Of vergeet ik iets?

    Reageren
  • DDen hollander

    Ik verhuur een appartement aan mijn studerende kleinzoon incl.energie met jaarafrekening voor het werkelijke gebruik. Heb ik, en daardoor mijn kleinzoon, recht op het energieplafond?

    Reageren
  • Vvan Lierop

    Het energieplafond komt op 2.400kWh te liggen. Maar als je zonnepanelen hebt en dus saldeert, gaan ze dan uit van het verbruik na saldering of telt dan gewoon je verbruik zonder saldering? Kan iemand mij dat vertellen?

    Reageren
    • MMonique

      @van Lierop
      Dit zou ik inderdaad ook wel eens willen weten. Daar wordt nergens over gesproken, alleen warmtepompen.

      Reageren
    • SSebco

      @van Lierop
      Goede vraag. Geldt het plafond over de eerste 2400 kwh die je verbruikt of die je moet betalen? Lijkt mij dat het plafond bedoeld is voor het geen wat je moet betalen. En dat is na salderen. Helaas is het nog nergens zwart op wit terug te vinden dus geen garantie.

      Reageren
  • FFernando

    Het is heel simpel Ik ga geen cent meer betalen dan ik op 1-1-2022 betaalde. Ik trek mijn automatische incasso in en maak het bedrag maandelijks zelf over Die energiegiganten hebben miljarden winst gemaakt al vanaf half 2021. Laat ze maar bij die globalistische communisten Rutte en Kaag aankloppen. Die hebben geld genoeg voor Oekraïne, de klimaathoax en “vluchtelingen” die met zeer dure auto”s ons land binnen rijden en dan ook nog alles gratis krijgen. Van mij krijgen ze niks!!

    Reageren
    • JJose

      @Fernando
      Ik ben het helemaal met je eens.
      Hier bij ons zitten ze in een hotel aan het water.
      Staan er 2 dikke mercedes amg’s ,porche panamera en cayenne met ukraiens kenteken voor de deur.

      Reageren
    • DDimitri

      @Fernando

      Ik deel jouw mening. Echter… Hier in Nederland wordt je dan automatisch aangemerkt als wanbetaler met alle gevolgen van dien. Dus als je niet betaalt ben je meteen een “crimineel.” Vervolgens duikt er een deurwaarder op die ook nog even gaat profiteren van deze situatie. En dat ook nog even bij de openstaande post.

      Het is één grote roversbende hier. En zolang dezelfde partijen aan de macht blijven, gaat er niets veranderen.

      Reageren
    • FFranka

      @Fernando

      Ik ben het helemaal met jou eens , Fernando !
      Zo heb ik het ook gedaan !
      Automatische incasso geblokkeerd en elke maand handmatig overmaken
      Ik ga niet meer betalen .. ( kan trouwens ook niet )

      Reageren
  • HHarry

    Ik lees alle reacties en ik zie dat niemand het allemaal overziet en begrijpt. Ook de politici hebben geen templates/concepten/voorbeelden van jaarnota’s laten maken met het voorgestelde plafond.
    De energieleveranciers moeten het uitvoeren en het wordt net als bij de Belastingen met de toeslagaffaire één grote puinhoop en het is nu al een vrijbrief voor de energieleveranciers om de prijzen te verhogen.
    Er is maar één goede oplossing en dat is de marktwerking opheffen en energieleveranciers nationaliseren en dan kan de overheid zelf de prijzen vaststellen naar groepen/soorten gebruikers. Gas, water en stroom zijn basisbehoeften en het is een schande dat energieleveranciers/aandeelhouders daar misbruik van maken.
    Maar goed, het is overduidelijk dat de Kamers (1+2) onvoldoende mensen met verstand van zaken hebben. Het lijkt wel of die politici totaal geen opleiding hebben gehad.

    Reageren
    • IIda

      @Harry jammer dat alles is geprivatiseerd. Energie/ gezondheidszorg. Ect Aandeelhouders verdienen veel aan onze bevolking en het meeste geld gaat naar het buitenland. Jammer dat we al jaren een regering hebben geen knoppen kan door hakken en alles in gemak zucht voor zich uit schuift. Mooi voorstel zou zijn 2 termijnen zou lang genoeg moeten zijn en dan de frisse wind erdoor.

      Reageren
  • EEd

    Bovenop de 290 komen nog wel de vaste lasten van de energie leverancier en stedin. Die komen gemiddeld op 40 per maand uit, dus geen 290 masr 340!!!!

    Reageren
    • JJP

      @Ed
      Dat klopt maar je vergeet ook de korting die je krijgt. Over 2022 +/-800 euro en in 2023 waarschijnlijk +/-600 euro. Is 50 euro per maand…..en kom je toch weer op max 290 euro.

      Reageren
  • RRuth

    Wat als ik mijn gas betaal bin servicekosten in een huur apartement?

    Reageren
    • AA.P Oldenburger

      @Ruth
      Dat zou ik ook graag .willen weten .

      Reageren
  • LL Manders

    Waarom betaal je in Amsterdam maar €35,50 voor stadsverwarming en de rest €49.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.