Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ’tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

408 reacties

  • AA.baboeram

    Ik heb stadsverwarming en elektriciteit
    Hoe u net zij ,deze groep zijn ze vergeten
    Als ik € 0, 70 moet betalen kom ik 3× duurder uit
    Rob jette is niet geschikt voor ministerschap
    Eerder had burgemeester aangekaart om omkoping
    Tot heden hebben als stadsverwarming niks vernomen
    Groetjes

    Reageren
  • BBossie

    Ik voorzie nog hele grotere problemen voor de bevolking. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in andere landen waar op dit moment duurzaamheid het hoofddoel is geworden van de politiek. In Nederland vooral de D66 stemmers en alle andere groen stemmers.
    Zij zorgen ervoor dat energiebedrijven moeten investeren in duurzaamheid en halen deze kosten terug op de normale bevolking die niets durft te zeggen. De grote meerderheid dus. Wij slikken het allemaal maar en kunnen er niets aan doen.

    Heeft het zin om er iets tegen te doen? Nee want je hebt er alleen jezelf mee en dat weten de grootmachten. De grootmachten zijn de politiek, de energiebedrijven, de supermarkten en de onlinebedrijven. En wij als burgers hebben dit gewoon laten gebeuren.
    Wie kan hier een halt toe roepen? Ik zou het niet meer weten. We zitten in een web waar we niet 123 meer uitkomen.

    Reageren
    • RRomy

      @Bossie
      Hallo Bossie ook ik weet het iet meer.

      Reageren
  • CCornelus

    Energiebedrijven maken nu woekerwinsten ten koste van de klanten.
    Gaan 1 november weer lekker cashen van de overheid die ons zogenaamd gaat helpen.
    Rutte zeurt zoals altijd over de staatsfinanciën,
    Maar er komen nu miljarden extra binnen door de hoge prijzen,en dat wordt 1 januari a.s nog meer door de verhoging van de btw van 9 naar 21 procent
    Dat werkt overal door
    Een saillante detail.
    Een kubieke meter gas kost in Duitsland 090 eurocent en dat gas komt u mag het raden uit Duitsland.
    Schandalig
    En Rutte moet maar heel gauw weg
    GEEN premier voor het volk

    Reageren
    • GGeorge Bakker

      @Cornelus
      Dat gas komt uit Nederland zul je bedoelen…

      Reageren
      • JJoannie

        @George Bakker idd maar ook maar voor 0,15 eurocent naar Duitsland is al jaren bekend.

        Reageren
    • MMartin

      @Cornelus. Fantastisch uitgelegd en totaal met u eens..vooral het laaste

      Reageren
    • SStraycatVanDalen

      @Cornelus Er is geen één minister in de regering die in staat is of te vertrouwen is om Premier van het Volk te zijn. Het zijn volksvertegenwoordigers die in ons belang moeten handelen, of zie ik dat verkeerd? Het enige wat zij doen is ons constant blijven voorliegen, ons bestelen, zichzelf verrijken, ik heb persoonlijk allang geen vertrouwen meer in de regering.

      Reageren
      • CCor

        @StraycatVanDalen

        Je hebt helemaal gelijk het zijn de vvd en d66 due ons leeg zuigen alles naar Brussel want daar worden ze wild van ze nemen ons alles af. Maar wij doen niets als we met zijn allen naar den haag zouden gaan kan het dan zijn dat ze wakker worden

        Reageren
  • RRuud

    Zoals altijd als er ergens ellende is
    Wordt er grof veel geld verdiend zo
    ook nu Oekraïne Rusland de energie leveranciers ruiken geld en zitten meteen erboven op de macht die zij hebben maakt alles legaal maar in feite zijn het de grootste schurken

    Reageren
  • AAdrie

    Warmtenet zou losgekoppeld worden van gasnet! Heeft niets met elkaar te maken. Is warmte die vrijkomt met afvalverbranding!!
    Als vuur eenmaal aan is geen gas meer nodig!

    Reageren
  • MMarisja

    Fijn voor zieken mensen, reuma,etc.. heel veel last van als ze in de kou moeten zitten snappen die idioten dat niet in Den Haag,HOE kan iemand met AOW en evt. Klein pensioentje vaak voor 2 personenals de ander nog geen 67 jaar is die kosten betalen terwijl ook de zorg, eten en drinken etc. Veel duurder wordt!

    Reageren
  • PP van vliet

    En mensen met een gas tank ?? Hoe worden die gecompenseerd?

    Reageren
  • JJ.Tang

    Ik ben aangesloten via een WKO installatie die direct of indirect geen gas gebruikt en toch word mijn Gjoule verbruik gekoppeld aan de gasprijs hoe kan je dit uitleggen.

    Reageren
  • EElise Beekink

    ik heb 24 uur per dag veel pijn ben rolstoelgebonden. woon met hulphond. kan niet kort douchen kan niet met deken om me her. hele dag zitten met muts op mijn hoofd en sjaal om. heb ook warme badkamer nodig. electrische rolstoel moet elke dag opgeladen. tja chronisch zieke mensen … hoe moet dat nou?

    Reageren
    • EErik de visser

      @Elise Beekink
      Zorgelijk allemaal, chronisch werkende mensen die net onderaan modaal zitten krijgen nergens iets van.. of van wie zouden de uitkeringen en toeslagen geplukt worden? Idd van hardwerkende mensen die vaak met 17 jaar zijn gaan werken en tot hun 67 uitgenolken worden. Nu hun duur bijeengewerkte huis moeten gaan verkopen omdat ze geen 800 euro aan gas en licht kunnen betalen. We zitten allemaal in het zelfde schuitje

      Reageren
  • AA van der Meer

    En nog een vergeten groep de long patiënten die afhankelijk zijn van 24 uur gebruik van zuurstof zijn die aan een concentrator gekoppeld zijn dit apparaat gebruikt 3000 kilowatt stroom per jaar daarbij komen ons gezamenlijke stroomkosten nog zitten we aan de 4500 kilo watt stroom

    Reageren
    • MMarian

      @A van der Meer
      helaas zijn iedere keer de chronisch zieken de pineut.
      Dat is ook met de ziekenfonds.wij zijn erg snel door onze eigen risico heen. Gestraft omdat we chronisch ziek zijn.

      Reageren
      • MMarcel

        @Marian

        Dat is toch juist de kracht van de eigen bijdrage (dat is wat anders dan eigen risico). Om de algehele zorg betaalbaar te houden heeft iedereen een eigen bijdrage. Maar dit heeft een plafond. Dus als het is opgebruikt wordt alles gewoon vergoed.

        Het is maar net hoe je naar dingen kijkt. Ons hele belasting stelsel (met alle toeslagen etc) en zorgstelsel is zo krom als een hoepel. Zo ook subsidie regelingen, het komt altijd bij een groep mensen terecht die het eigenlijk niet nodig hebben en de rest vist achter het net.

        Reageren
        • AARIETTE

          @Marcel
          Dit zegt waarschijnlijk iemand die iedere dag gezond uit bed stapt en naar zijn werk gaat…

          Reageren
      • CCitta

        @Marian en zo is het Maria. Er wordt met ons chronisch zieken totaal geen rekening gehouden

        Reageren
      • MMiriam

        @Marian ga in usa wonen, en dan kijken of het hier nog zo slecht is….

        Reageren
      • EErik de visser

        @Marian
        Eigen risico komt bijna iedereen wel aan hoor.

        Reageren
    • MMartin

      @A van der Meer
      Daar zegt u wat..kan het longfonds niet zich uitspreken…

      Reageren
  • AA van der Meer

    De vergeten groep zoals mijn man die 24 uur per dag afhankelijk is van zuurstof gebruik en dat apparaat 3000 kilowatt stroom gebruikt per jaar daarbij komt ons stroom nog van ons gebruik samen

    Reageren
    • JJeroen

      @A van der Meer

      Misschien klinkt het gek maar als je dit nodig hebt voor je zorg, zou dit toch moeten kunnen verhalen op je zorgverzekering net zoals je gereden km van en naar het ziekenhuis.
      En zo niet zouden ze hier aar kunnen kijken voor in iedergeval een tegemoetkoming.

      Mvg

      Reageren
  • MM.

    Jullie vergeten de groep Nederlanders die via de verhuurder met een boiler opgescheept zitten (80 L) voor de warm water voorziening en geen eigen cv hebben. De voorschotbedrag voor gas en water zitten bij de huur in. Water wordt gewoon verdeeld over alle bewoners. Verwarming gaat via metertjes op de verwarming. Kookgas wordt ook gewoon verdeeld. De verhuurder loopt overigens twee jaar achter met de afrekeningen. Informeert ons niet en de vraag is hoe dan het gas plafon berekent gaat worden? Voor een deel kan dat niet en hoe werkt dat als het contract bij de verhuurder ligt? In verl oudere flats werkt dit zo.

    Reageren
    • MM

      @M.
      Heel herkenbaar

      Reageren
  • EEikje

    De maatregel (prijsplafond) kan voor een deel van de gebruikers problemen doen voorkomen, maar of het plan echt goed in balans is zal blijken.

    De KWh prijs van € 0,70 financiert de relatief lage prijs van € 1,50.
    De hoge KWh prijs zal als het kouder wordt deze winter elektrisch verwarmen beperken waardoor mogelijke problemen in de toelevering zullen worden voorkomen.
    Aangezien het algemeen bekend is dat een warmtepomp pas rendabel is bij een KWh prijs van ca. 30% ten opzichte van de Gasprijs is duidelijk dat hier sprake is van een bewuste keuze.
    Daardoor ontstaat het risico dat hybride warmtepompen op basis van de instellingen automatisch overschakelen of handmatig worden omgeschakeld naar weer de CV-Ketel. Een hoger gas verbruik zal Het gevolg zijn.
    Wat de adviezen en aanbevelingen zijn geweest van de energieleveranciers in dit verhaal is niet helemaal duidelijk. De indruk ontstaat dat die belangen nu en voor in de toekomst voldoende zijn geborgt.

    Reageren
  • HH R vd Bosch

    Wat kun je ook verwachten van een overheid die zijn burgers de rug toekeert, zelfs letterlijk in het parlement.
    Dat hele energieplafond is ook prutswerk.
    Stem ze weg in maart 2023

    Reageren
    • LLoos de Vries

      @H R vd Bosch. Ze hadden daar überhaupt niet mogen zitten. Pruts club Den Haag

      Reageren
    • SSpooky

      @H R vd Bosch
      Helemaal mee eens stem ze weg met al het prutswerk en toeslagen.
      Er moet eens flink en grondig geregeerd worden.
      Er moet veel meer aan de gewone burgers worden gedacht.
      Wat dacht je van alle aow ers.
      Die redden het echt niet meer.
      Wij hebben een zeer goed geïsoleerd huis maar de kosten zijn veel te hoog.

      Reageren
  • WW

    We kunnen allemaal wel blijven zeuren maar gaan de dag daarop gewoon weer verder? Nederland moet net zoals in Frankrijk het werk neerleggen en demonstreren net zolang totdat de regering niet anders meer kan en gedwongen wordt tot een oplossing. Gebeurt dit niet gaan ze gewoon verder en hebben we ook geen recht tot klagen hoe het ook is,dus mensen het is tijd dat het Nederlandse volk opstaat en het recht in handen neemt voor drastische stappen richting de regering. Zo als het nu gaat kan de hardwerkende mens die alles netjes betaald alles ophoesten en laten ze deze groep mooi zitten met alles.

    Reageren
  • JJos Henraat

    Hoi ik ben Jos Henraat.
    Mijn gezin probeert heel zuinig te zijn met fossiele brandstoffen dit resulteert in een gas verbruik van ca. 500m3. Maar daar in tegen verbruiken wij 3600kwh elektra. Wij kunnen met ons minimumloon geen zonnepanelen aanschaffen anders was dit allang gebeurt. Ik hoop dat er straks een plafond komt dat variabel is Ik bedoel hoe minder gas hoe hoger de kwh. Anders gaat het ons niet lukken.

    Reageren
    • NNicopeetersweem

      @Jos Henraat
      Hoi Jos je ook zonnepanelen huren hoef je geen spaarpot aantespreken

      Reageren
      • MMV

        @Nicopeetersweem
        Jos geeft aan, dat geld niet te hebben. Heb eens rondgekeken wat huren kost. Dit zijn flinke bedragen. Daarbij kunnen ze via de inflatie ook steeds de prijs opdrijven. Dus, het is niet een beste oplossing.

        Reageren
        • DDjeco

          @MV
          Hoi Jos
          Ook wij huren zonnepanelen voor 20€ per mnd
          Dat is toch niet duur ??? Wel via woning stichting

          Reageren
      • RRichard

        @Nicopeetersweem

        Leuk idee dat huren maar onze woning bouw staat dat niet toe

        Reageren
        • MMarian

          @Richard de woningbouwvereniging moet de huizen toch gasvrij gaan maken? Hier krijgen wij als t goed is volgend jaar zonnepanelen.zelf betalen we geloof ik dan iets van €16 per maand meer .

          Reageren
    • RRomy

      @Jos Henraat
      Hallo Jos helemaal mee eens, ik zit met mijn aankomende verhuizing in April/Mei en zit nu aan de 400,-aan energie en gas in de maand daar komt hoog waarschijnlijk nog wat boven op. Ben radeloos daar door maar….. Mijn spaarcenten voor mijn verhuizing gaat ESSENT Niet slikken want kom ik aan de 600 of 700 € einde verhaal voor mij… Last ik me afsluiten. Ze maken ons hier mee kapot met die Hooge prijzen.

      Reageren
  • AAJ Hamers

    Als ik de reacties lees, kom ik tot de conclusie dat maar heel weinig mensen echt op de hoogte zijn van wat er echt speelt. In Nederland zitten we nog steeds op een van de grootste aardgasvelden op aarde. De staat heeft in samenwerking met een tweetal oliemaatschappijen miljarden verdient. Ja er is nu schade aan gebouwen in Groningen en ja er zijn aardbevingen. Maar dat is allemaal te behappen. Alleen nu wil geen van de grote graaiers betalen. Dan is er het feit, dat Nederland nog steeds 20 miljard kuub gas exporteert voor een prijs die marginaal is. Het is beschamend dat de eigen mensen een veelvoud betalen. Verder krijgen grootverbruikers, boven de 100.000 kuub nog steeds grote kortingen. Ook worden ze door belastingmaatregelen gecompenseerd. Het kabinet plakt een paar pleisters en klaar. Het liberalisme is er enkel voor om het groot kapitaal te steunen. Dus oplossing. Dit kabinet moet weg.

    Reageren
    • RRon van loon

      @AJ Hamers helemaal mee eens dit kabinet had allang moeten vallen met geert wilders als president wordt Nederland weer Nederland en zal hij voor de Nederlanders een hoop kunnen betekenen maar degene die nog steeds op de vvd stemmen moeten hun hersenpan eens laten werken.

      Reageren
      • MMarja

        @Ron van loon

        Heel goed gezegd wilders moet rutte zijn plaats nemen

        Reageren
    • MMarion

      @AJ Hamers,100% mee eens.Wij beschikken over voldoende gas, maar deze regering zorgt niet voor zijn eigen mensen.In Bahgrein betaalt men geen belasting.Iedere inwoner profiteerd van de inkomsten van dat land als buitenlander mag je daar alleen maar werken.Hongarije zeker niet mijn politiek land,maar zorgt goed voor zijn eigen inwoners.Hier wordt alles verkwanseld……….

      Reageren
    • BB.H.M. Jansen

      @AJ Hamers
      Ben het helemaal met u eens maar revolutie vreet haar eigen broeders op. Helaas is het zo dat bij nieuwe verkiezingen de rechterzijde, met al haar afsplitsingen vanuit eigenbelang en plucheplakkerij, zal winnen en deze is net zo neoliberaal kapitalistisch als de huidige roverpartijen. George Orwell ’s Animalfarm is hiertoe een goede waarschuwing.

      Reageren
    • JJohn

      John,
      Ik zeg snel doorontwikkelen van groen waterstofgas.
      Ieder huishouden subsidiëren op de aanschaf van een nieuwe ketel en (fornuis).
      Waterstofgas kan gewoon door de bestaande gasleidingen getransporteerd worden.
      Dit is de eenvoudigste oplossing voor iedereen!

      (Weg met alle onzinnige oplossingen)

      Reageren
  • Ppeter

    Leuk zo’n warmtepomp waar je ook nog de afschrijving voor moet plannen. Wij krijgen boven op de rekening ook nog een rekening van 90 – voor “bronenergie”
    die rekening zal volgend jaar waarschijnlijk ook stijgen.
    Vanwege oud contract valt deze niet onder de warmtewet (2020)
    Dat was ook te laat geregeld door de overheid.

    Reageren
  • NNico

    De verhouding gas(€1.50) en elektriciteit (€0.70) is echt krom. Elektriciteit op €0.50 zou een meer evenwichtig beeld geven, zeker voor mensen met een warmtepomp.

    Reageren
  • BBryan

    Blijven klagen mensen je had ook een contract voor een aantal jaar kunnen afsluiten in plaats van variabel mij hoor je niet klagen heb een contract met goede tarieven

    Reageren
    • JJosé

      @Bryan Kortzichtig. Mijn vast contract liep na vijf jaar af en vast was niet meer mogelijk. Val je vanzelf in de hoge variabele tarieven.

      Reageren
    • EEsther

      @Bryan. Totdat je leverancier failliet ging en je verplicht over moest naar Nuon, die ook nog het tarief vast mocht stellen (waarvan je pas op de hoogte werd gesteld nádat het contract al liep)…. Wij hadden helaas geen keuze anders dan deze.

      Reageren
      • WWendy

        @Esther

        Zit zelf ook jaren bij nuon nu vattenval heb variabel contract en eerlijk ik klaag niet,kan iedere dag zien wat ik verbruik gewoon een beetje minder lang douchen en de verwarming graadje lager komt het wel goed

        Reageren
    • EEllen Wieringa

      @Bryan
      Ook een langjarig contract heeft een einde. Bij ons is dat 1/1 a.s.

      Reageren
    • EEd

      @Bryan
      Zal niet lang duren, kun je ook gaan klagen. Lees de kleine lettertjes maar een keer.

      Reageren
      • BBen

        @Ed
        Alle begrijpelijke klachten en overwegingen etc zijn het gevolg van de desastreuze privatisering van de publieke voorzieningen. Alles overlaten aan de marktboeren in de energiemarkt, zorg, telecom, onderwijs etc die slechts oog hebben voor maximalisatie van winst en zeker niet het belang vd burgers. Tweedeling in een veelvoud van het kwadraat.Achteraf moet er op het allerlaatste moment wo
        worden geknipt en gelijmd met alle desastreuze gevolgen van dien.TOO LITTLE TOO LATE.

        Reageren
    • DDaan

      @Bryan, mijn stroom is nu ook gratis. 0,13 euro per kwh. 2,25 jaar geleden voor 3 jaar vast gelegd. De verminderde energiebelasting is hoger dan wat ik verbruik. Ik kan zelfs nu 3000 kwh verbruiken ipv 1250 kwh en ik betaal nog steeds niks.
      Maargoed volgend jaar juni loopt dat af. Dan ben ik misschien wel de sjaak. Dus beetje kortzichtige reactie.

      Reageren
    • RRemco

      @Bryan
      Mijn meerjarencontract loopt volgende maand dus af, wat verwacht je ? Dat ze me weer een nieuwe aanbieden voor hetzelfde geld als de afgelopen 3 jaar ?

      Reageren
    • KKoos

      @Bryan
      Kan niet bij stadsverwarming maar 1 leverancier met monopolie op levering en contracten

      Reageren
    • KKlinck

      @Bryan

      Altijd mensen die alleen maar aan zichzelf denken lekker kort door de bocht

      Reageren
    • PPrins

      @Bryan
      Nou dat vind ik nou egoïstisch wat ook een probleem is hier in Nederland.
      De mensen worden bestolen en niet anders.
      En ja ook jij komt vanzelf aan de beurt.

      Reageren
    • IIneke

      @Bryan

      Ook jou contract loopt een keer af en ben je de sjaak of ze gaan failliet succes
      Maar erg egoistisch

      Reageren
    • IIkkie

      @Bryan
      Eentje die alleen aan zichzelf denkt. Goed van je. Heb zelf ook een vast contract!

      Reageren
    • TTito

      @Bryan

      Nu wel ,maaar ,,,als de energie kosten verder in de hoogte exploderen, dan mag de energie leverancier ook een vaste contract verbreken, en de prijzen aanpassen, wilt u dat niet ? Dan word je contract eenzijdig geannuleerd, dan zoek maar op waar je terecht komt, dan betaal je 400% meer als nieuwe klant.

      Ook is uw vaste contract maar tijdelijk vast !!!
      Naa een aantal jarren loopt deze uit en word niet meer,verlengd,,dan betaal je ook veel te veel, je kunt m niet 50 jaar vast zetten
      Een beetje dom je reactie
      Mvg

      Reageren
    • MMens

      @Bryan niemand kan nog een vast contract afsluiten, alleen degene die nog een lopend contract hebben kunnen van geluk spreken. Kom eens onder die steen vandaan en reageer alleen als je inhoudelijk ook wat toe te voegen hebt.

      Reageren
    • GGerard

      @Bryan
      Beetje jammer dat ze al een hele tijd geen vaste contracten meer afsluiten. Wij moesten eind vorig jaar verlengen en dat kon niet meer. Dus er valt weinig te kiezen.

      Reageren
  • WWimpie

    Iedereen roept en doet.
    Schieten we daar iets mee op nee.
    Wordt het niet tijd om als Nederlanders eens op te staan en een singaal afgegeven?
    Geen woorden meer maar daden of zoiets. Helaas is er maar een te kleine groep die er voor gaan staan.
    Wordt het niets eens tijd om op te staan tegen de onredelijke en onnodige stijgingen van alles zodat de winsten in nagenoeg alles wat je nodig hebt records breekt op het moment en de burger nog net even verder uit gekleed wordt dan dat we al zijn.

    Reageren
    • BB.H.M. Jansen

      @Wimpie
      Zaterdag de 17e september jl was een grote manifestatie mbt Prinsjesdag georganiseerd door de SP.
      Was u daar ook? Mss een optie om u aan te sluiten?

      Reageren
    • RRomy

      @@hans
      “kom op Hans niemand beledigen is erg genoeg.

      Reageren
  • CCathy Zijlstra

    Waarom wordt steeds alleen over mensen met een warmtepomp gesproken? Die hebben wij niet. Maar we hebben ook geen gas, dus hoger elektra verbruik. Mensen met gas én elektra hebben door die combi in het plafond een groot voordeel vergeleken met met mensen die geen gas hebben.

    Reageren
    • TTim

      @Cathy Zijlstra

      Vergeet de zonnepanelen niet 70ct tegen 70ct terug leveren gemiddeld hier 20 kW per dag op en 11 nodig.

      Reageren
      • EElly

        @Tim

        Bij ons levert de teruglevering geen 70 ct op maar hoogstens 16 cent

        Reageren
    • WWiilianne

      ik ben aangesloten op ’n warmwaternet en heb géén gasaansluiting. toch is vanwege de hoge gasprijs mijn voorschot met 1/3 verhoogd! er is me q0 jaar geleden voorgehouden dat die aansluiting € 300 goedkoper zou zijn dan een gasaansluiting, maar het is € 300 duurder. dat scheelt in feite dus € 600 en € 50 p.mnd. ik ben bang met al dat getover met die opslagen en belastingen dat wij (veel seniorenflats zijn al tientallen jaren geleden met dit milieubewuste systeem gebouwd) ook de klos zijn. ik heb al jaren ’s winters praktisch geen vloerverwarming meer aan, omdat ik boven ’n vochtige P.kelder zit en voor de bühne verwarm. als de zon goed schijnt is ’t zó 21° bij mij, echter zijn de winters steeds natter en donkerder. ik wens iederéén ’n zachte, zonnige winter toe!

      Reageren
      • BB.H.M. Jansen

        @Wiilianne
        Dat is nou het gevolg van het overlaten van alle voorzieningen, zoals energie, post, zorg, onderwijs aan de markt door onze neoliberale kapitalisten roverheid Decennialang winstmaximalisatie ten koste van grote groepen mensen en al lang niet meer alleen de minima. Dit ten gunste van de grootgraaiers. Ik stem al jaren SP en sta achter hun visie dat genoemde voorzieningen vallen onder de eerste levensbehoeften en terug moeten naar het persoonlijke domein. SP heeft vanaf het beging gewaarschuwd voor het ontstaan van de huidige crisissen en niet alleen op het energielabel.

        Reageren
  • TTrijn

    Waarom hoor ik niets over de vele volwassenen die evenals studenten in een zg ‘onzelfstandige’ huursituatie wonen, vaak in huis in vrije sector met torenhoge huurprijzen? Bv 2 kamers in 1 pand waar meerdere huishoudens slechts 1 energiemeter hebben. Studenten hebben soms het voordeel dat zij op hun ouders kunnen terugvallen én zij kunnen hun huisgenoten kiezen dmv hospitatie. Dat geldt vaak niet voor 30 plussers met middeninkomen. Blij met een dak boven hun hoofd maar zij kunnen op geen enkele tegemoetkoming rekenen en profiteren niet van het prijsplafond omdat ze als 1 huishouden worden gerekend, en dus grotendeels de marktprijs betalen.

    Reageren
  • LLasgo

    En dan wordt er nog wel effe een groep vergeten, alle mensen met een normaal huis!!!
    Voor vrijwel niemand is dat plafond toch haalbaar zeg. Dit is gewoon een sigaar uit eigen doos! Sterker nog, een sigaar uit eigen doos die voor de helft is opgerookt door Rutte & Co!!!
    Je hebt er dus totaal NIETS aan.

    Reageren
  • MMarcel

    Absurd. Dus de mensen die voor deze ellende hebben geïnvesteerd in duurzame dingen, worden gepakt
    Er zijn wijken waar je niet eens kunt kiezen tussen stadsverwarming of gas. Incompetentie ten top

    Reageren
    • MMonique

      Dat klopt in de wijk waar ik woon heb je geen keus daar zit stadsverwarming. Met in mijn appartement een electrische boiler, die alleen al per jaar zon 1900 tot 2000 kW verbruikt. Dus rekening aan het eind van het jaar is nog fors. Zeker nu ze de prijzen ook nog eens gaan verhogen. Ik zit bij eneco dat betekend 3,39 per kW wat ik boven die 2400 kW zit absurd. Niet te betalen van 1 salaris.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.