Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 3 groepen profiteren (bijna) niet van het energie plafond

Het prijsplafond voor de energieprijzen roept bij veel Nederlanders vragen op. Wat betekent dit energie plafond voor mijn maandelijkse energiekosten? Ga ik er straks op vooruit?

Update 4 oktober 2022: het definitieve energie plafond is bekend, check het hier.

Volgens het kabinet zou ongeveer 50 procent van alle Nederlanders sowieso niet boven het prijsplafond uitkomen. Toch zijn er ook een aantal groepen die vrijwel niet profiteren of er zelfs op achteruit gaan, blijkt uit berekeningen van deze site.

We bespreken ze één voor één.

1. Huishoudens met warmtepomp

Huishoudens met een nieuwe, goed geïsoleerde woning en een warmtepomp hebben geen gasaansluiting. Zij hebben dus niets aan het prijsplafond voor gas.

Maar ook aan het prijsplafond voor stroom hebben deze huishoudens meestal niets. Dat komt omdat de grens van 0,70 euro per kWh behoorlijk hoog ligt. De meeste bestaande stroomcontracten zitten daar met hun tarief nog een stuk onder.

Veel stroom, weinig gas

Huishoudens met een warmtepomp – die duurzaam bezig zijn – gebruiken relatief veel stroom, maar geen of veel minder gas. Het prijsplafond voelt voor hen oneerlijk. Zij hebben waarschijnlijk flink geïnvesteerd in verduurzaming of een moderne nieuwbouwwoning, maar plukken daar nu niet de vruchten van.

Het zou eerlijker zijn als mensen met een minimaal gasverbruik een hogere verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 5.000 kWh in plaats van 2.400 kWh.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Iemand die 7.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, betaalt zo’n 300 euro per maand aan voorschotbedrag. Hierbij gaan we uit van een tarief van 50 eurocent per kWh, wat vrij normaal is in deze tijd.

Btw wel omhoog

Aan de andere kant gaat de btw op energie wel weer omhoog naar 21 procent in 2023. Dat zorgt ervoor dat alle energie-gerelateerde kosten hoger uitvallen. Dus niet alleen de variabele prijzen, maar ook de de energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten.

Kuijper maakt zich zorgen over deze ‘vergeten’ groep:

Huishoudens met een warmtepomp en goede isolatie gaan er vanaf volgend jaar waarschijnlijk zelfs op achteruit door het hogere btw-tarief.

Koen Kuijper – Energie expert

Een andere onzekere factor is de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Mogelijk gaat deze korting volgend jaar zelfs omlaag, omdat het dit jaar zou gaan om een ’tijdelijk’ hogere korting. Maar details hierover zijn nog niet openbaar.

Blijft een goede investering

Volgens de regering blijft de warmtepomp een goede investering. Het energie plafond is immers maar een tijdelijke maatregel, terwijl een warmtepomp jaar-in-jaar uit voor een besparing van de kosten zorgt, zeker als dit in combinatie gebeurt met zonnepanelen.

2. Studenten

Studenten wonen vaak in grotere woningen bij elkaar. Zij hebben dan één aansluiting voor stroom en gas, waar iedereen op stookt en elektra van gebruikt. Bovendien zijn de studentenhuizen vaak minder goed geïsoleerd. Hun totale verbruik komt daardoor ver boven de waarden in het energieplafond uit.

Het prijsplafond dempt de kosten voor de student wel wat, maar slechts beperkt, omdat er voor het grootste deel van het verbruik gewoon het marktarief moet worden betaald. En dat markttarief gaat de laatste tijd alleen maar omhoog. Zo kondigde Essent aan de tarieven per 1 oktober fors te verhogen. En volgend jaar krijgt iedereen weer een verhoging van het btw-tarief.

3. Gezinnen met stadsverwarming

Een andere grote groep die niet of beduidend minder profiteert van het prijsplafond zijn de huishoudens met stadsverwarming.

Het kabinet lijkt de huishoudens met stadsverwarming te zijn vergeten. Voor deze vorm van verwarming is geen plafond ingebouwd. Tegelijkertijd is er vaak een hoger elektriciteitsverbruik, omdat huishoudens een elektrische boiler hebben.

Koen Kuijper – Energie expert

De prijzen van warmtenetten en gasprijzen zijn zelfs aan elkaar gekoppeld. Dus voor stadsverwarming wordt dus wel een hoge prijs betaald, maar er geldt vooralsnog geen plafond.

8 vragen over het energie plafond

De precieze vormgeving van het energieplafond moet nog worden uitgewerkt, geeft het kabinet aan. Veel details ontbreken nog.

Een antwoord op de 8 belangrijkste vragen over het plafond lees je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

408 reacties

  • PPetra Marks-Taal

    Echt te gek voor woorden dit Hoe moeten wij dat betalen,allemaal met minimum inkomen,lijkt wel de armoede komt weer terug en je zult weer arme en rijke mensen krijgen echt de regering moeten nu met betere oplossingen komen voor de bajjers slagers,kleine winkels zo verdrietig allemaal dat dit kan in dit landWe hebben zelf gas genoeg,maar dat wordt doorverkocht

    Reageren
    • LLasgo

      @Petra Marks-Taal

      De gaskraan in Groningen volledig openen. Gedupeerde daar aan een nieuwe schokbestendige woning helpen. De kosten daarvan laten betalen door de overheid + de NAM, er wordt immers toch genoeg verdiend aan dat aardgas. Én géén aardgas meer verkopen aan het buitenland. Nederlands aardgas wordt voor een appel en een ei verkocht aan het buitenland en wij kunnen bloeden voor de huidige gasprijzen. Wij worden met z’n allen zo belazerd!!! Die energiemaatschappijen maken miljarden winsten. Dit is gewoon DIEFSTAL, PURE OPLICHTING!! Een stelletje witte boorden criminelen zijn het!!!!!

      Reageren
      • SStef

        @Lasgo ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn.

        Reageren
      • AAdrie Tukker

        @Lasgo en iedereen die het leest.
        Wij hebben een wind deveice ontwikkelt waarmee je 20 woningen GEHEEL op electriciteit kan verwarmen en koken, led verlichting kan gebruiken tegen ca 15 cent per kWh. Met een ROI van ca 5 jaar. Niemand in Nederland, bedrijven , investeerders,overheden zijn bereid om een startkapitaal te financieren. Geen electriciteitnet nodig alleen een kabel tussen paal en huis! Misschien gaan sommige toch eens nadenken maar voor Nederland is het te laat. Het is door mensen buiten Nederland ondekt en die gaan er in de zeer nabije toekomst de vruchten van plukken.
        Het grote geld regeert Nederland. De belangen van de Grote jongens die miljoenen verdienen aan die grote windmolens regeren in dit land.

        Reageren
      • WWilmi

        @Lasgo
        Idd, mensen hebben hun gespaarde geld (mede door overheid) geïnvesteerd in warmtepompen , en nu zijn die te duur om te gebruiken!. In Corona tijd (2jr) niet op vakantie geweest dus er één aangeschaft. Zit nu met de (nog) hogere kosten!. Bedankt voor de tip overheid!

        Reageren
      • JJeanet

        @Lasgo
        Het plafond voor gas ziet er beter uit dan het plafond voor stroom. Hoe kan het opengooien van een gasveld een oplossing zijn voor de vergeten groepen waar dit verhaal over gaat?

        Reageren
      • BB.H.M. Jansen

        @Lasgo ik leef met mee iedereen op dit forum maarrr:
        Let wel op en denk goed na….De aarde houdt niet op bij Groningen. Leg het probleem niet bij de mensen daar. U wilt hen dwingen om huis en haard daar te verlaten om uw probleem op te lossen? Ofwel: Butnot in my backyard.
        Stem de volgende keer sociaal om niet weer te maken te krijgen met die geldvretende energieboeren via een neoliberaal kapitalistisch niets en niemand ontziende roverheid. Zij is er slechts voor de eigen kaste en niet voor u. Laat dus aub de Groningers met rust want zij hebben het al moeilijk genoeg. Fijne zondag.
        Ps. Voor de duidelijkheid: Ik woon niet in Groningen, dus…

        Reageren
  • SSam Westra

    Waarom zo ingewikkeld. Een vaste nette prijs voor gas en elektra waarbij het interessant is om duurzaam te investeren. Elektra moet dus in vergelijking met gas goedkoper zijn. Daarnaast ook een nette prijs voor mkb, industrie en glastuinbouw. Deze prijzen gelden tot in ieder geval 1 april 2023 zodat iedereen weet waar men toe is. Ondernemers kunnen dan berekenen of de opbrengst de kosten voldoende dekken. Particulieren en bedrijven welke door deze nette prijzen toch in de problemen komen moeten op een verantwoorde manier geholpen worden.

    Reageren
    • FFeit

      @Sam Westra
      We zijn nog helemaal niet zo ver dat iedereen op elektrische energie kan . Dat moet geleidelijk gaan en kost geld. Zie daar de reden achter het voorstel enz

      Reageren
  • JJeffrey

    Ze zouden er beter aan doen om bij de gas en electraleveranciers een plafond te hanteren. Maximale bedragen die zij door mogen berekenen per kwh of m3

    Reageren
    • LLeandro

      @Jeffrey
      Helemaal mee eens. Als je net buiten de maatregelen valt krijg je nog wel flinke klappen. Bij ons stadsverwarming. Maar elektra is al verdubbelt en gaat met nog 50% stijgen. Op werk krijg je een kleine verhoging maar lang niet kostendekkend. Bedrijven hebben t ook zwaar. Je doet voor je gevoel alles goed maar een meevaller ho maar.

      Reageren
  • RRob

    Iedereen denkt dat het normaal is dat je elke dag doucht, maar dat gebeurde vroeger ook niet. Ik was mij elke dag en douch twee keer per week met koud water. Koud douchen deed ik al voor de crisis. Na drie keer was het gewend en nu vind ik warm water zelfs vies. Wij hebben een hoekhuis en verbruiken rond de 900 m3 gas per jaar en het is nooit koud in huis. Met zonnepanelen op dak compenseren we 2100 kWh. Als je zuinig bent help je de aarde er ook mee.

    Reageren
    • CCarlos

      @Rob. Heb je de vrees dat er niet voldoende water uit de douche kop komt? Dagelijks een warme douche is normaal en ook nog eens goed voor je spieren. Je wordt er ontspannen en frisser van dan je zelfs afnemen met een vochtige washandje. Probeer het eens !

      Reageren
      • BB.H.M. Jansen

        @Carlos
        Dagelijks een warme douche kan voor u wel lekker zijn maar niet goed voor uw bloedsomloop.
        Citaat: Koud douchen is beter voor de huid
        Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.17 mrt. 2017

        Reageren
    • FFelice

      Klopt Rob, ik huur een vrijstaand oud pakhuis met enkelsteens muren. Maar zelf alles geïsoleerd waardoor ik daardoor alleen brood met kaas kon eten, maar! al vele jaren een lage energierekening. Kreeg het eerst niet warmer dan 14 graden en een douche had ik niet. Nu wel, maar ben altijd zuinig gebleven, dat helpt echt. En investeren in een huurhuis, waarom niet?

      Reageren
    • JJan

      @Rob
      Je gaat zeker ook nog met paard en wagen

      Reageren
    • CCarmen

      @Rob
      Wat is dat toch met koud douchen of je helemaal niet meer wassen? Als ik uren in de koude heb gelopen ga ik lekker douchen met heel warm water geen getrut met een washandje. Ik neem aan dat je geen seksleven hebt, dan is het helemaal smerig om niet te douchen. Ik zou een ongewassen man niet aan willen raken en tandenpoetsen doe je daar nog aan? Sorry maar ik moet erom lachen.. en geen zorgen: Ik heb wel een elektrische knuffeldeken voor op de bank om het lekker warm te hebben mocht het gaan vriezen. Tot nog toe is het 23 graden in mijn woonkamer de centrale verwarming is nog niet aan geweest.

      Reageren
    • MMarian

      @Rob De meeste mensen willen niet terug maar back to basic. 1 a 2 keer in de week douchen is gezond. Vraag maar aan dernatologen. Elke dag douchen is zeer slecht voor je huid en koud douchen is gezond. Zelf doe ik dat niet maar is goed voor je afweersysteem. Wij leven ook heel basic. En dat bespaart energie. Zelf heb ik geen last van de verhogingen omdat ik mijn contract op tijd vast heb laten zetten. Ik betaal 0,20 ct voor electra en 0,70 voor gas. De grootste kostenpost is je verwarming en oude electrische apparaten. Isoleren en vervangen dus of gewoonweg de deur uit. Amper 100 jaar geleden wisten ze ook te overleven.

      Reageren
    • MMartin

      @Rob
      Dus omdat u zo leeft is dat de standaard. Sorry maar wil u nu een pluim of een krul….ik vind dat getut van de overheid te ver gaan.en zeker de klimaat waanzin…. Het gaat nergens over en niet iedereen heeft een koop huis en kan 2 x op vakantie..er zijn mensen die zwaar cronisch ziek zijn en warmte nodig hebben en koud douche moet geen must zijn of hype maat een bewust keuze voor wie dat kan..we leven in een de rijk land met een Oorlog zuchtige regering.mijn werkgerelateerde uitkering was genoeg na 29 jaar werken .maar ik moet straks schulden maken . neemt u mijn schulden over…dan maar te zwijgen over de krankzinnig warmte pompen die totaal niet duurzaam zijn en energie slurpen… Ik hoor veel tegen geluiden over het beleid en over de Oekraïne en vaccinaties en de dagelijkse levens onderhoud… Ik ben er voor dat ons kabinet opstapt

      Reageren
    • SSander

      @Rob

      Hier wordt 8 a 9 keer pw warm gedoucht, twee keer pw in bad met onze peuter. 6 dagen pw koken we op gas. Geen verwarming in de afgelopen drie warme maanden. Verbruik: +\- 20m3 per maand. Zuinig zijn is absoluut goed maar ga ook na wat die zuinigheid je precies oplevert.

      Reageren
  • HH. Zwarts

    Ik kan mij herinneren dat Rob Jetten een aantal maanden geleden is gevraagd naar aanpassing van de warmtewet met betrekking tot loskoppelen van de tarieven van stadsverwarming en de gasprijs.
    Jetten zei dat hij dit jaar geen mogelijkheid zag om de warmtewet aan te passen. Maar hij beloofde dat in begin 2023 te regelen. Maar ik hoor deze minister er niet meer over.
    Dus ik denk dat wij weer de vergeten groep zijn en veel gaan betalen voor een restproduct.

    Reageren
    • SSonja

      @H. Zwarts
      Ik ben het met u eens. Probeer hier aandacht voor te krijgen maar helaas. Laten we hopen dat de aandacht die de media hieraan besteed helpt.

      Reageren
    • MMevr.van Dijk

      @H. Zwarts
      Je hebt volkomen gelijk! Wij hebben ook stadsverwarming en we horen niks meer over die loskoppeling en betalen het volle pond. Belachelijk gewoon! Wij zijn gebonden aan die stadsverwarming.

      Reageren
  • AArthur

    Man, man, man. Stelletje klagers. Klagen en klagen, en het is altijd de schuld van de regering. Wen er maar aan verwende Nederlanders.
    Welvaart zal verschuiven van het nog rijke westen naar Azië. Wij zijn tot verwende klagers geworden, met meer rechten dan plichten. Een egoïstisch volkje ook. We verdienen niet beter.

    Reageren
    • Jjan schenk

      @Arthur
      typisch het gedrag van iemand met vooroordelen en geen greintje empathie en inlevingsvermogen.
      maar oh oh oh als arthurtje zelf in de problemen komt……..dan moet de gehele maatschappij voor hem klaar staan. wat ben jij een verschrikkelijk mens

      Reageren
    • CCarlos

      @Arthur. Je moet niet eenzijdig denken!

      Reageren
    • EEens

      @Arthur
      Pfff eindelijk zeg. De regeling is nu voor de armsten. Daar zit ik niet in. De rest is natuurlijk niet leuk daar zullen we mee moet leven.
      Het ligt altijd Rutte, bedenk maar wie er in coalitie zitten. Simpele reacties hier soms.

      Reageren
    • SShirley

      @Arthur
      Een egoïstische volk,hoe durf je! Grootste deel van het volk werkt voor economische groei en dat vind de regering prachtig,dragen zoveel belastingen af en nu worden hele gezinnen die hard werken in armoede gegooid, mkbers,die keihard werken hun levenswerk kapot gemaakt,wat sommige tot zelfmoord drijft, en tuurlijk is het de schuld vd regering,die maken Nederland bewust kapot met een bewuste doel voor ogen, en klagen doe ik ook….over het weer,verder willen de meeste hard werkende mensen alleen maar prettige leven,wat ze verdienen!

      Reageren
  • AAttie

    En mensen met een pelletkachel op cv ook niet. Moeten het 3 dubbele al niet meer voor pellets betalen. Op gas is dan misschien nog voordeliger..

    Reageren
  • HHenk

    Toen wij in 2002 een huis kochten werd op de voorlichtingsbijeenkomst medegedeeld dat er snel een regeling voor stadsverwarming zou komen in afwachting hiervan werd e.e.a. aan ga gekoppeld. Nu twintig jaar is er nog niets geregeld. Nu heeft de regering nog geen plafond geregeld v.w.b. de energiekosten. Heel veel inwoners worden benadeeld.

    Reageren
  • EEjc

    Groep #4 Kleine huishoudens
    Groep #5 Meer elektriciteit dan gas gebruikers.

    Ik heb een contract afgesloten net voor de oorlog. Dus ik kom niet in aanmerking voor de schuld overname regeling van de overheid. Ik gebruik weinig gas meer elektriciteit. Door deze plafond kom ik véél duurder uit (aangezien Essent gretig gebruik gaat maken van de overheid regeling). Ondanks dat ik niet in aanmerking ga komen.

    Reageren
  • HHendrik

    Ben een alleenstaande aow’ers, het kWh verbruik is zo’n 10 kWh gemiddeld per dag x 365 = 3650
    Alles zeer energiezuinig hierzo, 2400 kWh haalt bijna niemand die geen zonnepanelen heeft. ..gasverbruik tot 1200 kuub is wel haalbaar,mits het geen winter met vorst meer gaat worden. Gezinnetjes krijgen het erg zwaar…triest allemaal…

    Reageren
    • MMike

      @Hendrik wij hebben een huishouden van 3 personen. Wij hebben geen gas en zonnepanelen en zitten per jaar op net geen 2700 KwH. Dus op zich is dat wel haalbaar. 2400 wellicht niet exact, maar net erboven is zoals je ziet wel te doen.

      Reageren
      • TTjitske

        @Mike
        3 personen zegt niks als leeftijd en elektronica niet wordt vermeld.

        Reageren
      • HHenk

        @Mike. Wij hebben een 2 onder 1 kap. Wonen met ons tweeën. Gaan bewust met gas en electra om. Verbruik van 900 m3 en 2.200 kwh per jaar. Is prima te doen. Wij hebben geen zonnepanelen maar gaan die binnenkort wel plaatsen. Dagelijks lang onder douche staan is ook nog eens slecht voor je huid. Toen ik jong was hadden wij thuis een gaskachel in de woonkamer en slaapkamers niets. In winter ijs op de ramen. We hebben het nu veel te goed. Als het een tandje minder moet krijgt de regering de schuld met Rutte voorop. Maar de daadwerkelijke beslissers zijn de leden van de 2e kamer. Dat is de wetgevende macht. regering voert uit. Leden 2e kamer allemaal boter op hun hoofd maar schreeuwen het hardts. Politieke landschap is zo versplintert dat er geen goed langdurig beleid kan komen. Parijen hebben tegengestelde doelen (klimaat, milieu, vreemdelingen, etc.). Debakel met toeslagenaffaire krijgt ook Rutte de schuld maar probeem is veroorzaakt door een voormalige regering waar lodewijk asscher (pvda) minister van sociale zaken was. Maar oorzaak van deze strengere regeling was de bulgarenfraude. En daar was toen de 2e kamer helemaal mee eens om wetgeving mbt toeslag op deze wijze toe te passen. En nu schreeuwt de leden 2e kamer om het hardts.

        Reageren
    • MMartijn

      @Hendrik Dat is echt een hoog verbruik voor 1 persoon! Wij gebruiken voor 3 personen 1800 kWh. Er valt dus nog heel veel te winnen bij u.

      Reageren
    • AAlastair

      @Hendrik
      Hier drie personen met een jaarlijks electriciteit verbruik rond de 2000 kWh. Jouw verbruik lijkt mij echt hoog.

      Reageren
    • FFelice

      @Hendrik
      Ben ook een alleenstaande AOW’ers, maar gebruik gemiddeld 3 kw per dag. Met computer, vaatwasser, lampen aan, wasmachine en droger. Heb je een warmtepomp of wat doe je allemaal?

      Reageren
    • TTeveel

      @Hendrik
      10 kWh per dag is teveel . U zult vast met een groot gezin wonen en veel onzuinige elektrische apparaten. Laat u adviseren of helpen.

      Reageren
  • NNietje

    Ik woon zelf in een uitermate slecht geïsoleerd rijksmonument, waar natuurlijk niets mee mag….

    Een nieuw voorschotsbedrag van 1650 euro wordt gevraagd. HELP!

    Ook een vergeten groep!

    Reageren
    • GGertir

      Ik woon alleen, gebruik weinig gas maar mijn huis wordt voor een groot deel met een electrische vloerverwarming verwarmt. Ik gebruik daardoor ruim 5000 kw. Ook ik ga er daardoor flink op achteruit.

      Reageren
      • RRoland

        @Gertir

        Niet alles hoeft gecompenseerd te worden toch? Ze kunnen ook gewoon niets doen. Wees een beetje blij. En als je weinig gas gebruikt dan ga je toch gewoon 1200 kuub verbruiken? Is wel 1,50 tegenover 70 cent maar dan Hennie overal recht op. En 2600 maal 70 cent gedeeld door 12. Valt mee toch.

        Reageren
    • RRon. K

      @Nietje er zijn zoveel groepen vergeten waar ze in Den Haag niet aan wordt gedacht als ze zelf ermaar beter van worden.

      Reageren
    • JJoke

      @Nietje wij ook een huis uit 1903. Niet volledig geïsoleerd.
      Ben bang straks voor mn nota

      Reageren
  • OOlger

    Hoe kan er nou een artikel geschreven worden over wie er het minst baat bij heeft als de plannen nog niet eens rond zijn .. stop met paniek zaaien !!!

    Reageren
    • FFijn

      @Olger
      Eindelijk zeg. Bedankt . Hoop dat iedereen het leest. Dan stoppen de ieder voor zich reacties

      Reageren
  • AAti

    Ze zouden gewoon de kWh waarde van gas moeten gebruiken en dat bij de stroom optellen, dat is dan het plafond. Maakt dan niet meer uit of je een warmtepomp gebruikt of een inductie kookplaat of gas gebruikt. De kWh waarde blijft eerlijk.

    Reageren
    • RRene

      @Ati

      Prima suggestie, er is een prijskoppeling tussen gas en stroom

      Reageren
  • VVan der Berg

    Vergeet ook niet de mensen die in oude huizen wonen die vaak niet of slecht geïsoleerd kunnen/mogen worden en grote huishoudens.

    Reageren
    • SSerge

      @Van der Berg

      Klopt, woon in een jaren 50 woning. Niet geïsoleerd, beneden alleen gaskachel. Maar mijn geluk tot nu toe is dat mijn contract tot 2026 loopt

      Reageren
      • FFrank

        @Serge
        Serge, gebruik die jaren dan om te isoleren ed

        Reageren
  • EElly

    Er zijn ook mensen die alleen electriciteit hebben, bv op een vakantiepark, ook die vallen buiten de boot.

    Reageren
  • RRoel

    We worden allemaal een worst voorgehouden, de energiereuzen verhogen nog snel de prijzen zodat je heel snel aan het plafond zit en alles wat je er boven zit betaal je de hoofdprijs . Oftewel je wordt gewoon weer eens belazerd .
    Het hele gebeuren is een wassen neus .
    Het zou de energiereuzen sieren om te verlagen in plaats van verhoging .

    Reageren
    • AAh

      @Roel sluit me aan bij wat u zegt. We weten dat we al jaren meer betalen als andere jaren. O o o wat zijn we een “geweldig” land

      Reageren
    • HHans

      @Roel
      Beste Roel
      Jij hebt het precies bij het goede eind
      Door deze maatregelen worden de energie leveranciers schatrijk.
      En de gewone mens moet maar kijken hoe hij of zij een leuk leven te kunnen behouden.
      Maar dat zit er niet meer in.

      Reageren
  • TTon

    Verger niet sat de eenmalige korting van 745,– er waarschijnlijk af gaat.

    Reageren
    • Jjeff

      @Ton
      Dat is vaak het geval met een éénmalige korting

      Reageren
  • DD.Brinkman

    Deze schrijver vergeet dat er ouderen zijn , alleenstaand , dus AOW en misschien een klein pensioen deze vallen ook buiten de boot omdat zij vaker meer gas gebruiken dan een gezin.

    Reageren
    • Ssebco

      @D.Brinkman

      Hoezo buiten de boot? Voor de eerste 1200 m3 ben je gedekt tegen een al te hoge gasprijs. Die 1200 staat voor een gemiddeld verbuik. Op internet kan je opzoeken dat 2 personen in een tussenwoning zo’n 1200 m3 verbruiken. En bij eenpersoonshuishouden ligt het gasverbruik op ongeveer 650 m3 gemiddeld. Je wilt toch niet zeggen dat een alleenstaande ouder, die vaak in een kleiner maar ouder/minder goed geisoleerde woning woont, (veel) meer verbruikt dan die 1200?

      Reageren
      • YYvonne

        @sebco
        We kunnen nooit weten waarom een ander meer gas of electra meer gebruikt dan de ander
        Ben je reumatisch is het toch fijn een elektrische deken te gebruiken voor je gewrichten daar helpt een dekentje op de bank niet echt en zo zijn er wel meer voorbeelden.

        We kunnen nooit weten wat een ieder nodig heeft of verbruikt hangt ook van het huis af waar men in woont.
        Tegenwoordig zijn de woningbouwvereningen ook niet zo vlot met isoleren en zo

        Reageren
      • TTarac

        @sebco
        Of je met 1,2,3 of 8 personen in een huis woont maakt niet uit. Je verwarmt je hele huis ongeacht het aantal personen.

        Reageren
        • MM

          @Tarac

          Wat dacht je van doche ? Dat maakt toch zeker wel uit of je dan alleen of met vieren in een huis woont

          Reageren
      • MMo

        @sebco

        Ik ben een alleenstaande ouder. Woon in een huurhuis bouwjaar 1952, hoekwoning, de muur waar mijn keukenblok tegen aan staat is enkelsteens. Deze woning is dierct op de grond gebouwd, heeft beneden nog een houten vloer, geen kruipruimte, wel vocht.De wind staat meestal op de keukenmuur, blaast het huis in door de keukenkastdeurtjes door. De wc-deur moet ik open zetten i.v.m met het vocht wat door de vloer komt. Vriest het, heb ik de ijsbloemen op de muur staan en het water in de wc-pot bevroren, geen verwarming aanwezig. Thermopane ramen zijn uit het jaar dat het net uitgevonden is, de kou voel je naar binnen komen. Buitenmuren zijn niet geïsoleerd… dus ja… met gemak kom ik boven de 1200m3, bij een strenge winter boven de 1400m3. Ik houd mijn hart vast. In jan is mijn vaste contract voor gas en elktra afgelopen. Stel dat ik straks onverhoopt een rekening van €500 voor gas/electa krijg, wordt het tamelijk krap en een boterham minder eten

        Reageren
    • HHanneke Smouter

      @D.Brinkman
      Dat lijkt mij niet logisch. Ik ben ook AOW er maar gebruik veel minder dan het gezin van mijn kinderen. Zijn met vier. Ik verwarm nu nog niets. Straks in de avond alleen de woonkamer. Maar zolang als mogelijk gewoon een warm dekentje op de bank. Gaat prima.

      Reageren
    • LLenny

      @D.Brinkman

      Ik ben een alleenstaande oudere maar gebruik echt niet meer dan een gezin, ik denk dat een oudere meer zuiniger is dan gezinnen

      Reageren
  • RRinne

    Wim helemaal mee eens regeren is vooruit kijken heb vorig jaar 3 jaar vast contract zag de bui al hangen zinnetje gekocht 0.333 l per kort douchen hadden ze in den Haag ook vooruit gekeken was het minder drama geweest

    Reageren
  • RRuud

    Is iedereen in de overtuiging wanneer die oorlog voorbij is, dat plafond zal worden terug gedraaid? Den Haag bepaald de gasprijs en KwH prijs. Al die miljarden die zijn uitgegeven zal door iemand moeten worden opgehoest. Dus een hoge energie prijs en een verhoging van de BTW gaat in 2023 weer naar 21%. Dus kassa voor Den Haag. Weet nog het Kwartje van Cock.

    Reageren
    • AAlwin

      @Ruud Den Haag bepaald het plafond wel, maar de ormale prijs niet.

      Reageren
  • WWim

    Ik vraag me dan af of die mensen die nu klagen voor of tegen de lockdown waren. Dit is 1 gevolg. Ik was voorbereid, dit moest het gevolg zijn. Mijn broer (econoom) en ik hadden deze stelling 1 jaar geleden. Sowieso wie op D66 of VVD gestemd heeft moet zijn kop houden nu.

    Reageren
    • CCor

      @Wim helemaal mee eens, VVD is voor een klasse mensen die geen pijn hebben, en D66 is een partij die wil regeren maar er geen verstand van heeft. Trouwens het hele spul in De Haag zijn allemaal roepende in de woestijn, daar gebeurd ook niets.

      Reageren
  • PPolleke

    Ik voel al menig rechtzaken opkomen

    Reageren
  • NNoor

    Helaas wordt er ook geen rekening gehouden met Chronisch zieken die kunnen bepaalde elektrische apparaten niet uitzetten. Traplift,oplader scootmobiel moet continu aan staan. Zitten bijna de gehele dag thuis dus kijken veel tv of zijn op de pc bezig. Moeten vaker de wasmachine gebruiken. Zij komen altijd al boven dit prijs plavond uit. Warmte is voor hen ook een probleem. Dus geen vooruitgang voor Chronisch zieken!!

    Reageren
    • NNanny

      @Noor
      Fijn dat je ook aan die mensen denkt ik hang 24 uur aan de zuurstof hier hoor je ook niks over.

      Reageren
    • EEens

      @Noor
      Hier gaan ze zeker naar kijken . Maar het vele tv kijken kan niet de verantwoordelijkheid zijn van de overheid? Koop een boek. Ik heb er genoeg liggen gratis.

      Reageren
  • GGeert

    Vergeet ook niet dat mensen VERPLICHT op stadsverwarminging zijn aangesloten veelal geïnvesteerd hebben in zonnepanelen om hun verhoogde elektriciteitsverbruik te compenseren. Nu zijn er plotseling energiemaatschappijen zoals.
    o.a. NLE, die ongestraft, ongegeneerd en eenzijdig, maandelijks gaan salderen i.p.v jaarlijks zoals de wetgever het bedoelde. Reken maar eens even door wat dat voor je ebergierekening gaat betekenen!

    Reageren
    • JJW

      @Geert
      NLE is één grote oplichtersbende. Verandert eenzijdig contractuele voorwaarden. Wat mij betreft is het laatste woord hier nog niet over gezegd. Ben benieuwd hoe ACM hier over denkt. Van Jetten moet je niet veel hoop hebben, zoals de rest van het kabinet met alles te laat met reageren.

      P.s. ik heb uitlezen van slimme meter bij netbeheerder (voor mij Stedin), stop laten zetten. NLE of die andere boef Budget Energie zijn dan afhankelijk van door mij afgelezen meterstanden.

      Reageren
  • AAnja

    De mensen met een wko installatie, hoe zit het daarmee? Warmte uit de grond. En vroegen 270 euro per maand! Niet betaald, ik weet wat ik verbruik.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.