Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieprijzen vorig jaar bijna 50 procent gedaald, ook vooruitzichten 2024 positief

In het afgelopen jaar zijn de energietarieven van de Nederlandse energiebedrijven aanzienlijk gedaald. Tussen januari en december van 2023 daalden de prijzen met circa 46 procent voor zowel stroom als gas. Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl die de tarieven van alle Nederlandse leveranciers in het afgelopen jaar verzamelde.

Ook voor 2024 lijken de vooruitzichten voor huishoudens gunstig, met mogelijk zelfs nog verdere prijsdalingen bij de energiebedrijven.

Prijsontwikkelingen

In deze analyse duiken we dieper in de prijsontwikkelingen voor stroom en gas in het afgelopen jaar. Daarin kijken we nadrukkelijk naar de tarieven van de zes grootste energieleveranciers.

 1. Essent: circa 3,3 miljoen klanten
 2. Eneco: circa 2,5 miljoen klanten
 3. Vattenfall: circa 2,0 miljoen klanten
 4. Budget Energie: circa 800.000 klanten
 5. Greenchoice: circa 600.000 klanten
 6. Engie: circa 300.000 klanten

Stroomprijs

De grafiek hieronder toont de prijzen voor elektriciteit per kilowattuur (kWh) over een periode van 12 maanden, van januari 2023 tot februari 2024.

Klik op de grafiek voor een vergroting

De tarieven gelden voor een nieuw contract

Onderstaande grafiek toont een ingezoomd beeld van de stroomtarieven in de periode april 2023 tot en met 1 februari 2024.

Klik op de grafiek voor een vergroting

Analyse

 • De gemiddelde stroomtarieven van de leveranciers zijn tussen begin 2023 en eind 2023 met ruim 46 procent gedaald
 • Deze daling is lijn met de ontwikkeling van de gasprijs op de gasbeurs (TTF) die bijna 40 procent daalde tussen 1 januari en 1 december 2023
 • Met name bij Essent, Eneco en Vattenfall werden begin 2023 enorm hoge stroomtarieven betaald (meer dan 70 cent per kilowattuur).
 • Opvallend is de forse daling tussen februari en maart 2023 bij alle zes leveranciers.
 • De forse daling van de stroomprijzen per begin 2024 is deels te wijten aan de lagere energiebelasting op elektriciteit.
 • In februari 2024 liggen de tarieven van de leveranciers het dichtst bij elkaar (en dus ook dichter bij het gemiddelde).

Laagste stroomprijs

De laagste stroomprijs wordt vandaag (5 februari 2024) betaald bij de dynamische energie-aanbieders en bedraagt zo’n 22 cent per kWh. De laagste vaste stroomprijs betalen huishoudens bij Energiedirect, namelijk één jaar lang voor 24,5 cent per kWh.

Ontwikkeling gasprijs

Onderstaande grafiek toont de prijs voor een kuub gas bij de energiebedrijven over een periode van 12 maanden, van januari 2023 tot februari 2024.

Klik op de grafiek voor een vergroting

Klik op de grafiek voor een vergroting

Analyse

 • De gemiddelde gasprijzen van de leveranciers zijn tussen begin 2023 en eind 2023 met 46,6 procent gedaald
 • De hoogste gasprijs werd in 2023 gemeten bij Essent, namelijk 3,067 euro per kuub in een nieuw variabel contract.
 • De laagste gasprijs werd op 1 augustus 2023 betaalt bij Budget Energie. In het variabele contract lag de prijs tijdelijk 1,071 euro per kuub voor nieuwe klanten.
 • De gemiddelde gasprijs bleef tussen 1 december 2023 en 1 januari 2024 nagenoeg gelijk, ondanks een verhoging van de energiebelasting op gas (van ruim 11 cent per kuub).

Laagste gasprijs

De laagste gasprijzen worden vandaag de dag (5 februari 2024) betaald bij de dynamische energie-aanbieders. Een kuub kost hier gemiddeld 1,12 euro per kubieke meter. Wie liever zekerheid wenst, zit bij Engie het meest voordelig voor gas, namelijk voor 1,18 euro per kuub voor een periode van één jaar.

Verwachting energieprijzen 2024

De verwachting is dat de energietarieven in de komende periode gelijk blijven of mogelijk nog wat verder kunnen dalen.

Hoe komt dat?

 • De Europese gasvoorraden zijn nog goed gevuld
 • De voorspellingen tonen een relatief mild weerbeeld
 • Het einde van de winter nadert
 • Er wordt een steeds groter aanbod LNG gerealiseerd

Dit zorgt ervoor dat de vraag naar gas beperkt blijft.

Een dynamisch of een nieuw vast contract loont op dit moment het meest, gezien de lage tarieven en overstabonussen die beschikbaar zijn. Steeds vaker kan worden gekozen voor een hybridemodel, waarbij de stroomprijs dynamisch is en de gasprijs vast.

Over deze analyse

 • De getoonde tarieven in de grafieken gelden voor een nieuw energiecontract
 • Er is iedere maand een meting gedaan, waarbij is gekeken naar het laagst aangeboden tarief per leverancier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

29 reacties

 • WWRM

  Feitelijk zijn energieprijzen ten opzichte van 2020 gewoon verdubbelt omdat we zo nodig mee moesten doen aan sancties wegens geopolitieke ideeën

  Een tweede reden is omdat we eerst van het gas af moesten volgens D66 en dat werd later we moeten van het Russische gas af

  Samen met het afscheid nemen van gas uit Groningen zorgde dit voor gevolgen op de betalings balans en kon feitelijk niets meer

  Inmiddels zijn de nodige lijken uit de kast en wenst Omtzigt niet verder mee te doen aan de formatie

  Inmiddels wordt het met de dag gekker en overweegt de provincie Gelderland kernenergie

  U en ik worden aan onevenredig hoge risico’s bloot gesteld wegens geopolitiek beleid en klimaat beleid en in de tussentijd kunt u de rekening betalen van de energie transitie

  Wellicht is er nog een licht in de tunnel Eens was het marxisme gedoemd te mislukken, een D66 marxistisch beleid gaat ook mislukken

  Het is alleen een kwestie van tijd

  Reageren
  • GGoel

   @WRM

   “Feitelijk zijn energieprijzen ten opzichte van 2020 gewoon verdubbelt omdat we zo nodig mee moesten doen aan sancties wegens geopolitieke ideeën”

   Rusland kneep na de invasie in Oekraïne het gas af.

   Reageren
  • RR. van der Meijden

   @WRM
   Dat de gasprijzen dalen is mooi. We hebben er alleen geen moer aan zolang we worden uitgeknepen door onze overheid!!!
   Steeds hogere energiebelasting en daar maar mee door blijven gaan We moeten van het gas af. Nou dat gaat voor veel huishoudens niet op en die worden door deze idiote overheid getrakteerd op steeds hogere energiekosten. Ga zo door stelletje rovers!

   Reageren
 • AAkkerman

  Neem stroom van de goedkoopste met bonus.
  En gas van de andere goedkoopste met flinke bonus voor jaar vast.
  Tel de beide bedragen na aftrek van de bonus bij elkaar op.
  Dat is dan je jaarbedrag gedeeld door 12 en je weet wat je per maand betaald

  Reageren
 • GGoel

  Het moge duidelijk zijn dat je je prijsverlagingen direct meepakt met een dynamisch contract omdat ingekocht op dagmarkt. Met een vast contract zit je nog steeds vast aan de termijnmarkt waar dus een forse risico-opslag wordt gerekend vanwege het speculatierisico.

  Reageren
  • WWim de Graaf

   @Goel. Wat was ik de afgelopen 3 jaren blij met mijn vaste contract. Ik kon gewoon op 20gr stoken en elke dag douchen. En dat voor €10 pm. Had ik variabel gehad had ik mijzelf enorm in de vingers gesneden. Dat hebben we duidelijk gezien die energie armoede waarbij mensen in de kou leefden

   Reageren
   • GGoel

    @Wim de Graaf

    Dat was omdat je nog een contract had met Russich pijpleidingengas. En natuurlijk de mazzel had dat je leverancier niet stiekem de prijzen halverwege verhoogde, zoals zoveel anderen is overkomen. Of failliet ging, zoals vele leveranciers overkwam.

    Tegenwoordig zijn alle contracten op LNG (wereldmarkt) gebaseerd en dat is een hoger prijsniveau. Succes dan met het verlengen van je contract of een ander 3 jarig (of 1 of 2 jarig) contract, want dan betaal je substantieel meer dan met een dynamisch contract. Daar gaat je besparing!

    Reageren
 • WWim de Graaf

  Dit verhaal komt op mij over alsof energie weer goedkoop is. Maar de prijzen zijn eerst met 400% gestegen 2 jaar geleden en nu met 50% gedaald. Blijft volgens mij nog steeds 200% verhoging. Ikzelf heb nog 3 jarig vast contract dat deze zomer afloopt. Ik ga van €10 pm naar €80 per maand. Een stijging van 800% in 3 jaar

  Reageren
  • JJa Toch!

   @Wim de Graaf
   Tijd voor een parlementair onderzoek naar de rol van Jetten in het onbetaalbaar maken van de energie in Nederland!

   Reageren
   • WWim de Graaf

    @Ja Toch!
    Zou dit nut hebben??? Ze ontkennen het en anders zijn ze wel beschermd. Is er 1 onderzoek geweest dat nut had??

    Reageren
    • WWRM

     @Ja Toch! in mijn optiek moeten we veel verder gaan in reflectie

     Vroeger kon een man het geld verdienen voor zijn gezin

     Oh God das al fout gezien Adam en Adam van D66

     Sorry Hoe konden we in vredesnaam in een maatschappij komen waar een een verdienen de energie lasten niet meer kan betalen laat staan een fatsoenlijke woning kopen

     Ik heb wel de antwoorden maar die komen hier toch niet er door en worden toch niet gewaardeerd dus ik houd het eerst met een neutrale vraagstelling

     Reageren
   • JJohan

    Helemaal mee eens Wim de Graaf

    Reageren
 • FFred

  Jaren lang betaalde ik € 140,- per maand bij Budgetenergie. Zojuist € 79,- teruggekregen.
  Vervolgens moet ik nu € 190,- per maand betalen…
  En overal lees, hoor ik dat de energie veel goedkoper is geworden.
  Had ik mijn school maar afgemaakt, dan had ik dit vast begrepen….

  Reageren
  • JJohanna

   @Fred
   Precies het zelfde met mij in november vast contract voor 3 jaar afgesloten heb al een paar jaar rond de 120 betaal ik kreeg geld terug maar het nieuwe termijn bedrag 169 euro!!

   Reageren
  • GGoel

   @Fred

   Mogelijk is je langdurige contract met prijzen van pijpleidingengas uit Rusland afgelopen en moet je nu een contract aangaan gebaseerd op LNG gas.

   Gebruik de Energievergelijker bovenaan deze website om het beste contract te vinden. Of ga over op dynamisch: gebruik daarvoor bovenaan deze website Kennisbank => Dynamisch Contract.

   En Energievergelijk: het zou makkelijk zijn als ingevoegde linkjes in deze tekst hiervoor WEL zouden werken!

   Reageren
 • MM.C.

  Sindskort naar zonneplan dynamisch. Stroom en gas voor Fors minder! Waarschijnlijk straks de stroom ook nog eens gratis als de zon goed gaat schijnen. Dat de prijzen dalen merkt de klant niet. Want prijzen verhogen doen ze meteen, maar verlagen of een bonus? Ho, maar. Dan maar geen bonus, maar wel altijd de laagste tarief

  Reageren
  • GGoel

   @M.C.

   Bij dynamisch wordt een prijsverhoging en ook een prijsverlaging direct doorgegeven omdat je slechts de direct ingekochte energie afrekent (gas per dag, stroom per uur). Het kortstondige risico dat je loopt bij een plotselinge prijsverhoging wordt met gemak goedgemaakt met de besparingen die je doet met jouw leverancier.

   Bij vast is het inderdaad een ander verhaal, vandaar dat de tarieven die klanten daadwerkelijk afrekenen ook zoveel hoger zijn.

   Reageren
 • JJulian

  Ik lees met veel interesse jullie nieuwsberichten, wat ik echter mis is een overzicht met leveranciers die klanten “straffen” met diverse slim bedachte verhoogde tarieven of hogere leveringskosten. Niet iedereen heeft dat door, maar Energiedirect is een van de duurste aanbieders als je aangeeft dat je zonnepanelen hebt. In dat opzicht is dit nieuwsbericht dus ergens wel een beetje misleidend. Misschien kunnen jullie hier nog eens een item aan wijden.

  Reageren
  • RRoland

   @Julian

   Precies dat dus, ik heb dan wel geen zonnepanelen maar ook ik kom niet tot de hier genoemde tarieven van EnergieDirect, vermoedelijk omdat ik alleen stroom af kan nemen. Dan bieden ze een jaartarief van €0,39180 per kWh in plaats van de hier genoemde €0,245. Dat is een wereld van verschil voor iets waar ik zelf verder geen invloed op heb, en is niet iets wat benoemd wordt op sites als deze.

   Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Julian

   We proberen wel degelijk regelmatig aandacht te geven hieraan, zie bijvoorbeeld ons recente artikel over de valkuilen van zonnepanelen. Ook in dit artikel wordt dit verder belicht.

   Reageren
   • GGoel

    @Koen Kuijper

    Waarom kan jij wel hyperlinks en wij niet?

    Reageren
    • KKoen Kuijper

     @Goel

     Dat voorkomt een hoop narigheid en onzin!
     Niet iedereen plaats namelijk nuttige links.

     Reageren
     • GGoel

      @Koen Kuijper

      Tja, daar heb je wel gelijk in. Misschien anders een uitzondering maken voor links van deze site?

      Reageren
 • MMarc

  De bedrijven die je opbellen om je te adviseren, kloppen volgens mij niet, met zelf het tarief uitzoeken. Of ze juist op het verkeerde moment bellen eigenlijk..

  Reageren
 • WWRM

  Vandaag gaan we opschalen over de energie transitie

  Het elitair karakter

  De gevolgen voor de laagste inkomens

  Het vermeende doel van de energie transitie en profiteert en welke middelen worden aangewend

  Reageren
 • MMo

  Essent heeft 3.3 miljoen klanten dus dat is dan toch wel de rijkste op het rijtje wat ik hier boven zo lees maar de jarenlange trouwe klanten niet belonen met een leuke bonus erg jammer!

  Reageren
  • HHans de Jong

   @Mo
   Mensen moesten massaal bij deze Toko weglopen
   Vaste klanten worden niet gewaardeerd,nieuwe klanten zijn een stuk goedkoper uit…..noemt men dit klantvriendelijk? Klantenservice is ook nog eens slecht vanwege de bereikbaarheid. Kortom wegwezen bij de grote zakkenvuller.

   Reageren
  • GGoel

   @Mo

   Essent doet dat niet omdat die klanten toch wel blijven zitten, ondanks het klagen. Levert ze bergen geld op!

   Reageren
 • WWRM

  Niet voor mijzelf want ik ging recent over naar Vandebron die wellicht met het inzicht van vandaag te duur was

  Maar een formule als een loyaliteit bonus tot 190 euro bij energie direct geeft geen inzicht wanneer en onder welke voorwaarden de bonus verstrekt wordt

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.