Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarom het prijsplafond voor energie in 2023 eindigt

Het prijsplafond voor energie is slechts van tijdelijke aard. Huishoudens hebben er alleen in 2023 recht op. Dat benadrukt minister Sigrid Kaag van Financiën in een gesprek met RTL Nieuws.

Zelfs als de energieprijzen in 2024 torenhoog zijn, krijgen alleen mensen die echt niet rond kunnen komen financiële ondersteuning. Het prijsplafond zal dan niet meer gelden.

Maximale prijs stroom en gas

Het prijsplafond gaat 1 januari 2023 in werking treden. Bij ieder huishouden wordt dan de maximale prijs per eenheid stroom (kWh) en gas (m3) beperkt tot:

 • € 0,40 per kWh tot een verbruik van maximaal 2.900 kWh op jaarbasis
 • € 1,45 per m3 tot een verbruik van maximaal 1.200 m3 op jaarbasis

De variabele leveringskosten zouden bij deze verbruiksaantallen uitkomen op 2.900 euro per jaar, ofwel 241,67 euro per jaar.

De laatste details van het prijsplafond voor 2023 vind je hier.

21 miljard

Het prijsplafond kost de schatkist naar verwachting zo’n 21 miljard euro. Dat enorme bedrag kan de overheid maar eenmalig ophoesten. Een dergelijk bedrag is niet beschikbaar om huishoudens ook in 2024 te compenseren bij een hoge stroom- en gasprijs.

We hebben het nu gedaan omdat de onzekerheid te groot was, om mensen de winter door te helpen.

Sigrid Kaag (Minister Financiën)

Hoe dit enorme bedrag moet worden betaald, is nog niet duidelijk. Het kabinet gaat dat in het voorjaar uitzoeken.

Daling energieprijzen?

Het zou voor het kabinet heel goed uitkomen als de energieprijzen dus wat gaan dalen, want dan worden de kosten van het prijsplafond lager.

Nu lijkt er inderdaad sprake te zijn van een lichte daling van de energieprijzen, blijkt uit dit overzicht.

1 oktober1 novemberVerschil
Stroom per kWh€ 0,770€ 0,730– € 0,040
Gas per m3€ 3,398€ 3,016– € 0,382
Gemiddelde tarieven energieleveranciers

Kijkend naar deze bedragen, is er nog steeds een aanzienlijk verschil in kosten met het prijsplafond, die het kabinet moet gaan compenseren:

 • 1,57 euro per m3
 • 0,33 euro per kWh

Energiecompensatie

Bovenop het prijsplafond krijgen huishoudens dit jaar al een compensatie voor hun hoge energiekosten. Dit gebeurt middels een tegemoetkoming van 190 euro in de maanden november en december van dit jaar.

Wanneer je de energiecompensatie ontvangt en hoe deze wordt uitgekeerd lees je hier.

Felle kritiek

Onder veel economen is er felle kritiek op het prijsplafond. De compensatieregeling kan ervoor zorgen dat de energieprijzen juist weer flink gaan stijgen.

Hoe zit dat?

Volgens hoogleraar Marco Haan worden de energieprijzen voor een belangrijk deel bepaald door de energiebedrijven. Zij bepalen dus indirect zelf de hoogte van de subsidie die zij krijgen van de overheid. Die vergoedt namelijk het verschil tussen de marktprijs en de limieten in het prijsplafond.

Kortom, energiebedrijven hebben een belang bij een hoge marktprijs, omdat zij dan een hogere subsidie ontvangen van de overheid. Dat kan voor ongewenste effecten zorgen.

Bovendien kan het ervoor zorgen dat mensen zich minder gemotiveerd voelen om over te stappen van energieleverancier. Zo verdwijnt concurrentie die de prijzen juist naar beneden kan drukken.

Overheidsmaatregelen gaan te ver

Ook Klaas Knot van de Nederlandsche Bank vindt de overheidsmaatregelen te ver gaan. Hij roept op om de energiecompensatie te verlagen en te beperken tot de huishoudens die het echt nodig hebben.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

20 reacties

 • JJaap sikkema

  @Jan de Reet

  Ja hoor, daar gaan we weer.

  Reageren
 • GGhost

  “…zouden bij deze verbruiksaantallen uitkomen op 2.900 euro per jaar, ofwel 241,67 euro per jaar…….”

  inderdaad….FOUTJE….

  zoals A.J. ook al aangeeft..

  241,67 is dan per MAAND moet er staan, niet per jaar….

  2900 : 12 = 241,67

  Reageren
 • AA.J.

  Een goede journalist leest zijn stukje eerst een paar keer door voordat hij het plaatst; “De variabele leveringskosten zouden bij deze verbruiksaantallen uitkomen op 2.900 euro per jaar, ofwel 241,67 euro per jaar.”

  Reageren
 • JJohan

  Optie 4
  Greep inde pensioen kassen

  Reageren
  • PP

   @Johan 1.500 MILJARD!

   Reageren
  • JJan

   @Johan

   Geweldig Johan. Alweer geen compensatie voor mensen die er al meer dan 20 procent op achteruit zijn gegaan. Jij bent zeker niet gepensioneerd maar , sorry voor het woord, wel een aso!

   Reageren
 • PPeter64

  Vandaag is de Quote 500 weer bekend geworden en laten we eerlijk zijn…..is het terecht dat al deze miljonairs/miljardairs ook gewoon 2x €190 krijgen?
  Het zal allemaal wel te moeilijk zijn geweest om uit te voeren, maar het lijkt me niet onrechtvaardig om mensen die het hardst nodig hebben te compenseren.

  Reageren
  • PP

   @Peter64 klopt

   Reageren
  • HHarrewar

   @Peter64
   Het zou inderdaad niet meer dan fatsoenlijk zijn om die 190 te doneren als je makkelijk zonder kunt. Tegelijk een buitenkansje voor de schrapers. Tis niet anders, zo zitten we in elkaar.

   Reageren
 • II de Jongh

  Ze hebben zelf de energie voorzieningen
  Gecommercialiseerd. Dus de prijzen kunnen ongebreideld de hoogte in daar die zg concurrentie niet werkt . Dus logisch dat er gecompenseerd moet worden.

  Reageren
  • DDe jong

   Schandalg kaag .je moest je ogen uit je kop schamen.
   Stop eerst maar eens met al de geluk zoekers en i.s vrouwen naar nederland te halen.
   Nederlanders kotsen je politieke aanpak helemaal uit.
   Als je in de poltiek stapt en je gebuikt bewust niet de achternaam van jou palastijnse man ,dan ben je al achterbaks bezig.
   Bewust mensen misleiden toch.
   Je laat nederland volstromen met asiel zoekers die niet eens asiel nodig hebben,dat lijk mij meer op een vies spelletje.
   Of ben je bezig rijk nog rijker te maken en de werkende man armer
   Zet vanavond bij jou thuis ook de verwarming op 16 graden.
   Dan kunnen de. i.S vrouwen en hun 24 kinderen er vanavond lekker bij zitten en vollop genieten van een warme maltijd op onze belastngs kosten

   Reageren
   • DDe jong

    @De jong
    Let niet op m’n type fouten a.u.b.

    Reageren
   • KKanne

    @De jong

    Je hebt volkomen gelijk die heks van een kaag is niet eens een nederlander .ze heeft niks met de nederlanders.zoveel mogelijk gelukszoekers hierheen halen dat is beter laat de nederlanders maar verrekken ….

    Reageren
   • EEsther

    @De jong
    Pardon????
    Gelukzoekers?
    Het enige verschil met deze mensen is de plek waar je wiegje staat.

    Reageren
   • RR. van Broekhoven

    @De jong

    Waar heb je het allemaal over? Wat heeft dit te maken met energievergoedingen? Wat hebben die IS vrouwen met mevrouw Kaag (minister van financiën) überhaupt te maken? Deze IS vrouwen zijn overigens gewoon van Nederlandse afkomst en worden in Nederland berecht. Hebben een grote kans dat ze gevangenisstraf krijgen en dat hun kinderen in pleeggezinnen terecht komen. Als je hier echt over door wil gaan zou ik je adviseren om over de minister van buitenlandse zaken en de minister van justitie en veiligheid te klagen.

    Reageren
    • HHans

     @R. van Broekhoven

     Klopt,we klagen alleen maar. We beseffen niet eens hoe goed we het hebben in Nederland. We leven nog steeds in vrede. Als er een oorlog komt, worden we pas wakker. Dan zien we pas hoe goed dat we het hadden.

     Reageren
   • SSp

    @De jong

    Klopt dat ze maar gouw op tot metvhaar bezemsteel die gek en neem rutte erbij kunvjevin dat apenland de wetten stellen maar niet in ned

    Reageren
    • AAnne

     @Sp is dit n serieuze reactie?
     Of steekt u de draak met die asociale ego reacties? Dat laatste is in ieder geval te begrijpen.

     Reageren
 • RRuud de R

  “Hoe dit enorme bedrag moet worden betaald, is nog niet duidelijk. Het kabinet gaat dat in het voorjaar uitzoeken.”

  Optie 1: Terugbetalen dmv belasting.
  Optie 2: Terugbetalen dmv inflatie.
  Optie 3: Een combinatie van optie 1 & 2.

  Reageren
  • TTim

   @Ruud de R

   Enige zinvolle reactie tot nu toe

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.