Waar ben je naar op zoek?

Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.

Hieronder bespreken we waarom je zou moeten overstappen van energie, wanneer je het beste kunt overstappen en hoe het overstapproces in de praktijk werkt.

Waarom overstappen van energie?

Je vraagt jezelf mogelijk af waarom je de moeite zou moeten nemen om energietarieven en leveranciers met elkaar te vergelijken en misschien wel over te stappen? Hieronder hebben we de voordelen van een overstap op een rij gezet:

 • Het kost je hooguit 3 à 5 minuten van je tijd.
 • Het levert je jaarlijks tot 450 euro op (stelt de Autoriteit Consument & Markt).
 • Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzame energieleverancier.

Met de energievergelijker van Energievergelijk.nl is een overstap zo geregeld.

Wanneer overstappen van energie?

Veel consumenten vragen zich af wanneer de tijd rijp is om te wisselen van energieleverancier. Daarover kunnen we kort en duidelijk zijn:

–> Het is verstandig om over te stappen zodra je huidige energiecontract binnen 6 à 8 weken afloopt.

Als je dit tijdsbestek aanhoudt, zorg je ervoor dat het nieuwe energiecontract pas ingaat nadat het oude contract is afgelopen. Alles loopt dan naadloos over in elkaar. Het is wettelijk vastgelegd dat energieleveranciers (zowel jouw huidige als de nieuwe) verplicht zijn om hieraan mee te werken.

Verhuizing

Als je gaat verhuizen en wilt overstappen, ligt de situatie iets anders. Het is dan raadzaam om je huidige energiecontract minstens een maand van te voren handmatig op te zeggen en minstens twee weken voor de verhuizing een nieuwe energiecontract aan te vragen.

Stappenplan overstappen

Als je wilt wisselen van energieleverancier, maar dat lastig vindt, kun je het onderstaande stappenplan aanhouden:

1. Gegevens en verbruik invullen

Vul je postcode, huisnummer en energieverbruik voor stroom en/of gas in. Jouw jaarverbruik kun je terugvinden op je jaarafrekening.

Is jouw verbruik nog niet bekend en vind je het moeilijk om je verbruik in te schatten?

Dan kun je hier eens kijken.

Let op:

Uiteindelijk gaat de energieleverancier zelf ook nog een inschatting maken van jouw energieverbruik. Aan de hand hiervan wordt het voorschotbedrag bepaald. Je kunt deze naar wens ook nog iets bijstellen.

2. Voorkeuren bepalen

Zodra je verbruik is ingevuld op de energievergelijker zie je de energieleveranciers en de bijbehorende energietarieven.

Je kunt vervolgens nog bepaalde voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld:

 • Alleen groene stroom en groen gas.
 • Alleen stroom van windmolens.
 • Variabel contract, jaarcontract of meerjarig contract.
 • Alleen bepaalde energieaanbieders.

Je voorkeuren kunnen nog van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Groene stroom is immers net wat duurder dan grijze stroom. Daarnaast zijn variabele contracten meestal iets duurder dan vaste contracten.

3. Tarieven vergelijken

Zodra je al jouw voorkeuren en gegevens heeft ingevuld, zie je welke energieleveranciers stroom en gas op jouw adres leveren en welke tarieven daarbij horen. Je kunt ook precies zien hoe de kosten voor stroom en gas zijn opgebouwd, bijvoorbeeld hoeveel je betaalt aan:

 • Variabele en vaste leveringskosten.
 • Energiebelasting (en ODE).
 • Netbeheerkosten.
 • Wat de welkomstkorting is.

Op basis van de tarieven kun je een goede keuze maken voor een nieuwe energieleverancier.

Dit zijn vijf interessante aanbiedingen:

EnergiebedrijfStroomprijs per kWhGasprijs per m3Korting
1. Budget Energie
1 jaar vast
€ 0,244€ 1,175Tot € 180
2. Energiedirect
1 jaar vast
€ 0,245€ 1,210Tot € 270
3. Pure Energie
1 jaar vast
€ 0,251€ 1,209€ 180
4. Essent
1 jaar vast
€ 0,265€ 1,225Tot € 310
5. Vandebron
1 jaar vast
€ 0,265€ 1,200Tot € 240
Tarieven gelden per 21 februari 2024

Via de energievergelijker vergelijk je bovenstaande aanbiedingen.

Vragen?

Onze experts voor je klaar: 010 – 32 20 011

4. Energiecontract aanvragen

Als je het energiecontract van je keuze wilt aanvragen, klik je verder en vul je jouw persoonlijke gegevens in. Dit gebeurt middels een online formulier dat digitaal wordt verstuurd naar het energiebedrijf van je voorkeur.

Zodra de overstap is afgerond, ontvang je een bevestiging van de nieuwe energiemaatschappij. Daarin staat hoe de overstap verder wordt afgerond en jouw huidige contract wordt opgezegd.

Belangrijk bij een energie overstap

Het is raadzaam om de onderstaande punten nog even kort door te nemen, voordat je overstapt van energieleverancier:

Overstapservice

Bij een energie-overstap hoef je het oude energiecontract niet op te zeggen. Dit doet de nieuwe energieleverancier voor jou. Deze zorgt ervoor dat het oude en nieuwe contract naadloos in elkaar overlopen. Uiteraard komt je nooit zonder stroom of gas te zitten. Als je via onze energievergelijker overstapt, maak je altijd automatisch gebruik van de overstapservice.

Opzegvergoeding (boete)

Als jouw energiecontract nog niet afloopt, maar bijvoorbeeld nog een jaar doorloopt, wordt je contract vroegtijdig beëindigd. Veel energiebedrijven brengen dan een opzegboete bij je in rekening. Deze boete wordt in rekening gebracht door je oude energieleverancier. Sommige energieaanbieders willen de boete voor je betalen als je naar hen overstapt. Informeer vooraf naar de voorwaarden.

14 dagen bedenktijd

Het is wettelijk geregeld dat alle consumenten recht hebben op 14 dagen bedenktijd na het online overstappen van energieleverancier. De 14 dagen gaan in op het moment dat je de contractbevestiging hebt gekregen van de energiemaatschappij. Gedurende de 14 dagen kun je op ieder moment afzien van jouw aanvraag. Wil je de overstap annuleren? Neem dan contact op met je nieuwe energieaanbieder.