Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stroom en gas duurder door prijsplafond (en de energieleveranciers profiteren)

Het prijsplafond dat in 2023 ingaat voor stroom en gas, gaat de prijzen juist verhogen, in plaats van verlagen. Daarvoor waarschuwen verschillende hoogleraren in ESB, het vakblad voor economen.

Hoe zit de vork precies in de steel?

Energievergelijk.nl zocht het voor je uit.

Energieplafond per 2023

Zoals bekend is geldt er volgend jaar in Nederland een energieplafond. Huishoudens betalen maximaal 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas binnen de gestelde verbruikslimieten van 2.900 kilowattuur en 1.200 kuub. Boven het verbruikslimiet betaal je het volle tarief in je energiecontract.

De energieleverancier loopt geen risico, want het verschil tussen de marktprijs en het prijsplafond wordt door de overheid gecompenseerd. De overheid betaalt dus een deel van de werkelijke energierekening via een subsidie die aan energiemaatschappijen wordt uitgekeerd.

Benieuwd naar andere steunmaatregelen voor je energierekening? Check ze hier.

21 miljard

Deze compensatieregeling gaat de overheid zo’n 21 miljard euro kosten, is de verwachting. Maar dat kan nog verder oplopen, want in de compensatieregeling schuilt namelijk een belangrijk gevaar, stellen economen.

190 euro

Naast het energie plafond, ontvangt ook ieder huishouden twee keer een compensatie van 190 euro in november en december. Dit bedrag kun je op deze datum verwachten.

Winsten leveranciers omhoog

Marco Haan, hoogleraar Industrial Organisation, is één van de economen die zich zorgen maakt. Hij stelt in het FD dat de marktprijs voor een belangrijk deel bepaald door de energiebedrijven zelf. En dat zij belang hebben bij een hoge prijs, want dan worden zij meer gecompenseerd door de overheid. Dat resulteert in hogere winsten.

Als ik een bedrijf ben en de overheid zegt: ‘voor de helft van de klanten krijg je de prijs die je maar in rekening brengt’, dan weet ik wel wat ik ga doen. Uiteindelijk laat de overheid de compensatieprijs aan de markt over terwijl ze tegelijkertijd heel erg in die markt ingrijpt.

Marco Haan (Hoogleraar Industrial Organisation)

Het komt er grofweg op neer dat energieleveranciers deels zelf de hoogte van hun subsidie bepalen die ze krijgen voor hun eigen compensatie. Dat kan zorgen voor een perverse prikken en opdrijvende prijzen, waarschuwen de economen.

Concurrentie verdwijnt, prijzen stijgen

Als gevolg van het prijsplafond zullen veel huishoudens met een laag verbruik zich bovendien niet gemotiveerd voelen om over te stappen, want ze schieten daar weinig mee op. Een slechte zaak, zo stellen de economen, want een belangrijk deel van de concurrentie verdwijnt op deze manier.

Haan biedt wel een oplossing. Hij stelt dat het beter zou zijn om de volumes in het plafond flink te verlagen en bijvoorbeeld het eerste deel van het verbruik volledig gratis te maken.

Het voordeel hiervan is dat huishoudens veel alerter blijven op meerverbruik en het loont om te switchen naar een leverancier die een scherper tarief aanbiedt. Dat houdt energieleveranciers gemotiveerd om een scherp tarief aan te blijven bieden.

De energieprijzen lopen overigens nu ook al sterk uiteen. Dit kun je nu hier gemakkelijk checken.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

159 reacties

 • WWert

  Oja morgen een gat in de muur maken knal er wel een allesbrander in met bruinkool

  Reageren
 • WWert

  Als het zo door gaat dan ga ik buiten de meter stroom afnemen

  Reageren
 • FFrenk

  Ze moeten gewoon zorgen dat we niet meer als vorige winter hoeven te betalen !
  Met ons is nooit overlegd of wij het ok vinden om bepaald gas te weigeren en of het ok is om sancties uit te delen waardoor alles veel duurder wordt !!!
  Ze doen maar gewoon , en nu reiken ze hulp aan zodat we nog maar het dubbele hoeven te betalen als voorheen ,,,, we worden genaaid !!!!
  Wij hebben hier niet om gevraagd!!!!

  Reageren
  • MMarco Jansen

   @Frenk

   terug naaien,

   Reageren
 • XXander

  Voor 21 milj. kan je heel nederland zo’n beetje voorzien van zonnepanelen en isolatie.
  Maar goed, laten we het vooral niet duurzaam en onafhankelijk willen oplossen.

  Reageren
  • Jjantje

   @Xander

   Ja of koop eens een bv, vsttenval, op, en hou, de energie in, digengand net zoals vroeger.. Al, eeuwen goed ging…

   krijg d K met correnties

   Reageren
 • PPaulus

  We worden gewoon weer genaaid door deze regering, criminelen zijn het.
  Een sigaar uit eigen doos die 2 x € 190.
  En gaan staken heeft geen zin want de Tesla rijders vinden het wel goed zo en die gaan niet tegen hun mede criminelen in.
  De grootste groep die geraakt worden worden toch niet serieus genomen.
  De hele regering moet gewoon op de schop wordt weer tijd voor een sterke leiding zoals Pim die helaas weg moest o.dat dat te lastig wordt voor de huidige criminelen die er nu zitten.

  Reageren
  • FFer boerboom

   @Paulus
   Mafketel, onze regering kan geen sluitende maatregel nemen in deze virusaavallen en rekening houdend met een achterlijk figuur als poetin in het achterhoofd, neem een paracetamol en houd je in

   Reageren
   • Ddirk

    @Fer boerboom

    o jij bent er zo 1..zeker ook alles gedaan wat je brillo doekje, zei (rutten)

    jullie komen er niet eens achter al lig de waarheid v je neus .

    all eeuwen lang gaat het over milieu enz.. en nu ineens is dit gezeik er…

    En de rijken lachen zich rot en verbruiken en maken alles stuk.. en de schapen lopen hun achterna…

    eet je ook, gras

    Reageren
   • Ddirk

    @Fer boerboom
    poetin is een held die durft tenminste
    niemand durft iets hele wereld in de ban, van, 1 man..
    geloof je het zelf. hoe dom kan, je zijn.. ach ja je bent een soort van mens

    Reageren
  • HH

   @Paulus helemaal mee eens. Overheid maakt maakt van de vrije marktwerking en de subsidies bewuste energie criminelen. Ze hadden moeten zeggen; zorg maar dat iedereen niet meer dan 20% meer hoeft te betalen en hoe? dat is aan jullie! Ook dan hadden we gegarandeerd nog allemaal stroom en gas alleen veel minder onnodige bonusverslinders.

   Reageren
   • MMarco Jansen

    @H

    amen

    Reageren
  • MMarco jansen

   @Paulus
   wordt tijd dat alles eens echt, stuk gaat.. kunnen die ramp jongeren van nu,
   nog, eens echt, lachen..

   je heb geen app, voor overleven en levenservaring kneuzen

   Reageren
 • JJan

  Moet ik nu nog niet overstappen? Wachten tot januari?
  Welke bedrijven zijn de eerlijkste? Ik las net next energie en Frank energie.

  Reageren
 • NNan

  We moeten ook naar onszelf kijken in deze crisis. Hoeveel mensen zijn niet jaarlijks overgestapt om wat tientjes of meer te besparen? En nu vallen die besparingen in het niet. Niet alleen de overheid, maar ook wij als individuen moeten af van die kortzichtigheid en meer langetermijndenken en de consequenties van ons handelen onderkennen!

  Daarmee wil ik niet zeggen dat we de energiecrisis hebben veroorzaakt of dat we verantwoordelijk zijn voor alles wat in de wereld gebeurt. We hebben echt meer impact dan we zelf denken!

  Reageren
 • JJohn2

  Klopt. Op de avond dat de regering over dit onderwerp sprak werd tijdens het debat toen de bedragen werden genoemd door minimaal 2 leveranciers de prijs verhoogt.
  Zij spraken toen over 70 cent voor elektriciteit.
  Tijdens de uitzending werd er bericht gedaan door 2 verschillende kennissen dat zij een mail hadden ontvangen met de nieuwe prijs van 69 cent. Wel door 2 verschillende leveranciers.

  Reageren
 • JJ.M

  Dit noemen ze democratie

  Reageren
 • AArnoud

  Aangezien de energiemaatschappijen met ‘dagprijzen’ zeggen te werken, wil ik nu, nu de gasprijs laag is, 500 m3 gas inkopen voor de prijs van vandaag. Ik ben vast niet de enige die dit wil dus kunnen we dit niet afdwingen bij de maatschappijen? Scheelt een flinke klap geld want zodra het straks weer koud is, vliegt de prijs natuurlijk weer omhoog!

  Reageren
  • NNan

   @Arnoud
   Ik weet niet wat je persoonlijke situatie is, maar als gewone consument kan je niet energie vooraf inkopen, dat doen energieleveranciers. Je betaalt voor je verbruik. Je kan wel je contract afsluiten of verlengen in een gunstige periode mocht die mogelijkheid openstaan.

   Zoals in het artikel staat, is het denk ik belangrijk om vooral energieverbruik te verminderen en niet puur te focussen op de laagste prijs voor een kuub gas of elektriciteit. De auteurs doen dat ook nog wel, maar dat kan niet het allerbelangrijkste zijn in deze omstandigheden en uitdagingen.

   Reageren
   • SSjoed

    @Nan, dat bedoelt @Arnoud ook niet.
    Hij bedoeld dat hij nog steeds hoge prijzen betaald voor zijn gas terwijl de prijzen in de markt al een poosje zakken en nu heel laag staan.

    Hij ging er vanuit dat Energiebedrijven op de dagmarkt inkopen maar dat is normaalgesproken niet zo, ze kopen op de termijnmarkt voor langere tijd vooruit in en daarom ziiten ze nog opgescheept met grote hoeveelheden duur gas.

    Mensen met een dynamisch contract hebben dit nadeel niet want hun gas wordt wel op de dagmarkt ingekocht en dus profiteren deze mensen wel van de sterke daling op dit moment.

    Reageren
  • SSjoerd

   @Arnoud, Energiebedrijven werken standaard juist NIET met dagprijzen. Alleen als je een dynamisch contract hebt wordt er met dagprijzen gewerkt maar er zijn in verhouding maar weinig mensen die een dynamisch contract hebben.

   Dus wil je profiteren van de dagprijzen dan hoef je niemand iets af te dwingen, je neemt gewoon een dynamisch energiecontact.

   Er zijn inmiddels verschillende energiebedrijven die dynamische contracten aanbieden.

   De gasprijzen zakken momenteel sterk en de reden dat energiebedrijven hun prijzen nauwelijks daar op aanpassen is omdat ze eerder juist gas heel duur hebben ingekocht.

   Voorbeeld:
   Ik heb een dynamisch contract en betaal de dagprijzen voor gas en de uurprijzen voor stroom.

   Vandaag betaal ik voor gas €0,920 per m3 (dat was eerder deze week zelfs €0,842 / m3 all-in dus inclusief btw, energiebelasting en ode.
   Voor stroom betaal ik vandaag gemiddeld €0,203 per Kwh.

   Hiermee zit ik ver beneden het energieplafon.

   Reageren
  • Bbert

   @Arnoud
   Vraag het aan een buurman met an lang contract. In de meest contracten staat een prijs met voor max 170.000 m3. Dus die 500m3 kan daar vast nog wel af.

   Reageren
 • CCEES

  We worden gewoon belazerd en betalen als Europees land de meeste belasting en accijnzen
  In Europa gemiddelde inflatie en in
  Nederland 14.5 %.
  In Duitsland betaalt men 0.90 euro voor een kuub gas .en dat gas komt uit ….. Groningen
  Gekker kan het niet

  Reageren
 • CCeciel

  Geen gas meer gebruiken alleen stroom

  Reageren
  • EEd

   @Ceciel

   Kan niet douchen met stroom gaat niet samen, praat naar je verstand och dat doe je al 😉

   Reageren
   • TT.

    @Ed

    Er zijn gewoon elektrische boilers om badkamers van warm water te voorzien hoor.

    Reageren
 • RRuud

  Vroeger had je de graven, baronnen, markiezen en land eigenaren die de bevolkingen wisten uit te buiten.
  Nu hebben wij de managers, ministers, staatssecretarissen, universiteit en ander links tuig… of je wel er is geen moer veranderd…

  Reageren
  • MMark

   @Ruud

   Je slaat de spijker op zijn kop. Maar wij zijn de schapen die het allemaal accepteren, net als toen. Of gaan we met zijn allen de multinationals bestormen en terughalen wat ze van ons gestolen hebben??

   Reageren
   • RRon

    @Mark
    Het wordt wel eens tijd dat we met z’n allen in opstand komen
    Dan maar anarchie, nu gaan we als makke schapen naar de slachtbank.

    Reageren
    • JJ

     @Ron gelijk heb je we moeten massaal in opstand komen, maar de makke schapen zwijgen zij maken zelf ons land kapot geen gehoor dan gaan de witte boord criminelen verder met hun crisispraktijken. Tot dat iedereen makke schapen worden en de regering kan alles doen met je je bezit straks niks meer ze zuigen je leeg het heeft geen nut meer als hardwerkende je levert alles dubbel weer in. Je kunt beter asiel aanvragen die worden er beter van. Schijtkabinet.

     Reageren
   • MMrg Lourens

    Het is een monopolie en we blijven betalen.
    Nederland moet wakker worden, iedereen zit gedrogeerd door mobiele telefoon.
    En wordt steeds passiever.

    Reageren
  • LLeny

   @Ruud
   Je zegt goed tuig dat is er wat er nu zit

   Reageren
   • MMarco

    @Leny

    ruud en ik, snappen schapen, ials jou, jiet.. waar is je ruggengraat.. waarom, geloof je in, een ander heb je geen eigenwaarde

    de geschiedenis, liegt niet,.. Ben je een stuif vogel die is genaaid door een schaap met je kop in het, zand

    Reageren
  • ##nozem

   @Ruud
   Jij snapt er helemaal niets van!!

   Reageren
 • RRuud

  Hoeveel zou de elektriciteitsprijs zijn verkregen door kerncentrales? € 0,07 per KWH
  NL moet helemaal geen gas meer gebruiken en de hoeveelheid beschikbare elektriciteit zo hoog maken dat er een prijs van € 0,20 KW uit gaat komen.
  Dat prijsplafond is een blanco cheque geven aan energieleveranciers en dat komt fors hoger dan 21 miljard uit.
  OF voor 21 miljard windturbines bijplaatsen.

  Reageren
 • HH

  Ik mis mijn domein

  Reageren
  • JJoke

   @H ik mis ook Easy Energy. Ergens las ik dat Next Energie het voordeligst is. Let op: dit geldt lang niet voor iedereen. Ze berekenen een zeer hoge inkoopvergoeding voor gas.

   Reageren
   • PPiet H.

    @Joke Inkoopvergoedingen op gas:
    NextEnergy: €0,1158 per m3
    Frank Energie: € 0,1308/m³
    Easy Energy: € 0,1765/m3
    (bron: websites van betreffende bedrijven)

    Reageren
 • AAhmed

  Haha zoals altijd, iedereen is het niet eens met een beslissing van de regering en klagen enzo, maar daarna zie ik niks gebeuren. Geen staking geen actie niks. Ik denk dan dat de gemiddelde Nederlander het nog steeds goed heeft. Maar belazerd wordt je duidelijk wel. Op die manier gaat de regering gewoon door en wordt het steeds erger. De overheid geeft nooit echt om de volk maar om hoe ze meer geld kunnen krijgen. Denk je echt dat de regering niet weet wat voor winst de energiebedrijven en zorgverzekeraars maken? Miljarden. Dus de prijs kan duidelijk lager worden. Denk je echt dat de regering niks kan doen aan de verhoogde prijzen overal? Tuurlijk wel. Maar ze doen het bewust niet, want hoe duurder dingen worden hoe meer belasting ze krijgen. En dat is altijd hun focus, belasting. Simpel. Energie kan eigenlijk gratis zijn, maar veel mensen weten niet.

  Reageren
  • HHenk

   @Ahmed
   Op welke wijze heeft de Nederlandse regering invloed op de mondiale gasprijs? Denk dat je de invloed van Nederland schromelijk overschat.

   Reageren
   • LLeon

    @Henk wat dacht je van de productie verhogen van de Nederlandse gasvelden!

    Reageren
    • JJoep

     @Leon en dan de Groningers weer in de shit laten zitten? Nee, dankje. Op dat mensen in het oosten/zuiden/westen maar eens een flinke beving gaan ondervinden waardoor hun voorgevel eruit kletterd. Dat zou mij en vele andere goed doen.

     Tegenwoordig is het ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke.

     Reageren
  • BBert

   @Ahmed

   Jij hebt geen rechten om the spreken in mijn land

   Reageren
   • FFifi

    @Bert

    “Mijn land”…
    Ga lekker ergens anders wonen Bertje, wij willen je hier niet.

    Reageren
   • WWim

    @Bert beste fachist dus wel.

    Reageren
  • LLydia

   @Ahmed

   Je hebt volledig gelijk, we worden in de maling genomen en zoet gehouden met 2x 190 euro. Volledig uit eigen belastinggeld

   Reageren
 • HHero

  Energie is een basis behoefte, die energie bedrijven hebben maar een doel geld binnen harken, net als in den haag , de gasprijs steeg al als een gek voordat stalin2 de oorlog begon, geloof mij hier spelen andere dingen, belanghebbenden die aan de knoppen ztten om zich te verrijken over de rug van de burgers,het hele systeem moet op de schop anders zie ik het somber in. En trouwens die klimaat partijen vinden dit niet zo erg, u weet waarom.

  Reageren
  • FFranco

   @Hero Stalin 2 bood het westen juist lange termijn contracten aan voor een lage prijs, 5 tot 10 jaar. Maar het westen wilde marktwerking en dagprijzen om te speculeren en forse winsten te behalen. Het westen heeft Poetin gecreëerd zoals hij nu is. En nee ben niet pro Poetin maar we hadden het beter kunnen hebben als dit neo liberalisme er niet was geweest….

   Reageren
 • BBoer

  Tja, logisch gevolg, maar nu kan wel grotendeels van de mensen hun energierekening betalen. Degene met een groter en onzuiniger huis zijn alsnog duur uit, maar hebben zoveel overwaarde dat energiebesparen makkelijk te betalen is.

  Reageren
  • KKim

   @Boer

   Dat kan zo zijn, totdat je als jongere enkel een groot, oud, slecht geïsoleerd huis kan huren. Dan is het opeens enorm duur en is de overwaarde lekker voor de eigenaar.

   Ik kan in ieder geval niet verwarmen deze winter. Gelukkig is het nog zo warm

   Reageren
  • AAd

   @Boer
   Ik ben het met de hoogte van het prijsplafond niet eens. Hoe komt men aan deze cijfers? Daarnaast hebben we verschillende huizen b.v. oud en nieuw.
   Koop en huur.
   We kennen rijtjeshuizen, eindwoningen, twee onder een kap woningen en vrijstaande woningen.
   Wie in welk huis woont als het om inkomen gaat weet jij en ik niet.
   Van overwaarde, die op elk van deze woningen ZOU kunnen zitten kun je NIETS betalen, het geld zit in de stenen en de m2 grond, de mensen hebben dat niet in hun handen of op de bank.
   Verder zijn de huizen prijzen al weer langzaam aan het zakken i.v.m. de stijgende rente waardoor de EVENTUELE overwaarde relatief begint te worden.
   Voor een duidelijk beeld had men bij de energieleveranciers de jaarcijfers van VOOR de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kunnen opvragen en zo vaststellen wat het gemiddelde gebruik is.
   Nu is het dubbel genieten voor de energieleveranciers compensatie vanwege het prijsplafond en giga prijzen voor als een huishouden er boven komt.
   Shell, 3e kwartaal 2022 € 9.3 miljard winst en ook Chevron en andere oliemaatschappijen lachen zich 3x in de rondte. Laat Den Haag daar maar eens geld gaan halen om de burger en het MKB te compenseren. Bij het MKB vallen de bedrijven(jes) met bossen om omdat deze bedrijven een NOG SLECHTERE compensatie regeling kent.

   Reageren
   • PP

    @Ad, klopt helemaal!

    Reageren
    • LLinda

     @P helemaal eens in deze

     Reageren
 • RRob v Vliet

  De energiemarkt moet terug in handen van de overheid. Het is een nutsvoorziening en een basis behoefte.
  Nationaliseren dus. Stoppen met die op geld beluste cowboys

  Reageren
  • RRonald Steen

   @Rob v Vliet

   Helemaal mee eens! Dit gebeurt er als de overheid voorzieningen zoals energie, maar ook andere nutsvoorzieningen en de gezondheidszorg uit handen geeft en overdraagt aan de ‘ vrije’ markt en aandeelhouders.

   Reageren
   • GGer

    @Ronald Steen
    Nauw Ronald na 12 jaar uitbuiters VVD aan het bewind kom je er laat achter. Volgende keer beter stemmen. Nooit meer VVD D’66 CDA en Cristelijke mee lopers in een regering.

    Reageren
  • OOvide

   @Rob v Vliet
   Mee eens, maar dat zal nooit meer gebeuren. Net als alle anderen voorzieningen voor de burgers.

   Reageren
  • YYvette

   @Rob v Vliet
   Helemaal met je eens

   Reageren
  • BBen

   @Rob v Vliet
   De enige politieke partij die voor nationaliseren is, is de SP.
   Dus als je als belastingbetaler niet wilt dat je wordt uitgekleed door de energiemaatschappijen : stem op de SP en niet op de VVD. Gewoon doen!!

   Reageren
  • WW Wisselo

   @Rob v Vliet
   Helemaal mee eens.

   Reageren
  • MMarga

   @Rob v Vliet

   En ook de zorg.

   Reageren
  • BBen

   @Rob v Vliet
   En de zorg en het openbaar vervoer

   Reageren
 • NNicole

  Essent zegt dat ze verrekenen met maand bedrag dat is niet de bedoeling .
  Ze horen die 2x 190 euro gewoon over te maken .

  Reageren
  • RRonald

   @Nicole
   Waar haal je dat vandaan?
   Energie leveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de 190 euro aan je verrekenen.

   Reageren
  • AAd

   @Nicole
   Ze hadden alle vormen van compensatie aan de energiemaatschappijen moeten overmaken, de € 1.300,- voor de minstbedeelde en de 2x € 190,- voor iedereen. Verrekenen met de jaarnota en het geld zou op de juiste manier besteed zijn.
   Ik zou de mensen die het geld aan andere zaken besteden niet graag de kost geven.

   Reageren
   • JJosine

    @Ad
    Daar ben ik het helemaal mee eens!!! Als ik dat zo om me heen zie hebben veel mensen dat geld zomaar over de balk gegooid of hun tuin van laten doen! Dat waar ik zo hard voor sta te werken krijgen hun gewoon in hun schoot geworpen.

    Reageren
  • LLucas

   @Nicole

   Als je maand bedrag lager dan 190 euro is maakt het niet uit dat het verrekend wordt, stel je hebt premie 80 euro dan krijg je 110 euro over gemaakt, maar je betaald dan geen premie, dus hou jij ook 190 euro over in de maand, conclusie alles komt op hetzelfde neer, alleen ander uitwerking

   Reageren
 • EEnergina

  Gewoon als je niet meer kan betalen door deze boeven illegaal stroom en gas aftappen en lukt dat niet massaal hout sprokkelen en vuurtjes maken in tuin op balkon eff volhouden zakken vanzelf de prijzen

  Reageren
 • JJan

  Complete onzin deze benadering. Macro economisch en in concept verkeerd wat we gedaan hebben en nu alleen maar lapmiddeltjes.

  Het is het fiasco dat energie op de vrije markt zou moeten, terwijl energie op de wereld vol, zekere fossiele brandstoffen, van ons allemaal is.

  Dollar tekens in de ogen hebben destijds de weg geplaveid naar vrije energie markt.

  Energie is een basis levens en industrie basis behoefte, en zou geen vrije markt product. Kortom hal he te van de en open markt a de en de zorg dat je je kostprijs + model installeert.

  En uiteraard zo snel mogelijk echte alternatieven regelen. Small scale nucleair en alle andere optie asap ontwikkelen.
  Het land wat Nederland terug won van de zee , dat heeft de capacity en technische kennis dat te doen.

  Dit probleem is er natuurlijk al 20 jaar en we hebben allemaal zitten slapen. Politiek geen kritische massa en nu zijn de rapen gaar. Bedrijven vallen om en we blijven maar compenseren. Dat betalen we dus allemaal zelf he. Begrijp dat goed.

  Reageren
  • BB

   @Jan
   Helemaal gelijk, dat is het probleem.
   Zit iedereen te slapen ofzo, want als dat terugdraaien kunnen ze de boel redden, op deze manier loopt de rekening alleen maar op en de energiebedrijven wrijven in hun handjes.

   Reageren
   • PPiet

    Je moet eens kijken naar het vermogen van de personen die de afgelopen 20 jaar in de regering en 1e en 2e kamer hebben gezeten.

    Reageren
  • AA.k

   @Jan

   “Energie is een basis levens en industrie basis behoefte, en zou geen vrije markt product. Kortom hal he te van de en open markt a de en de zorg dat je je kostprijs + model installeert.”

   Wat bedoel je Jan?

   Reageren
 • EE

  Ik zou graag van de overheid willen horen wat ’t besluit wordt bij blokverwarming Ik woon in een gebouw met 9 appartementen en hebben 1 grote ketel en 1 contract bij van de Bron

  Reageren
 • PPippi langkous

  Ellen, reken nog ’s goed uit300 dagen ipv 365(elke dag natuurlijk niet) en 300 keer 67,5 is 6750 keer 3,keer 30???? Is hooguit 2 ton hoor met je miljoenen!!!!

  Reageren
  • EEee

   @Pippi langkous

   Nee Pippi, jij moet beter lezen! Probeer het nog maar een keer

   Reageren
 • PPierre Sommers

  Hoe gaat het straks per 1 januari als de BTW weer van 9 naar 21% gaat. Dan ontvangt de overheid weer meer terug….
  De maatregel van het prijsplafond stuwt de prijzen alleen maar omhoog!!

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.