Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Problemen met slimme meter: tot 3 keer hoger verbruik

Bart Koenraadt

141 reacties

De kwaliteit van moderne slimme energiemeters is beneden peil. Geregeld geven meters een te hoog stroom- of gasverbruik weer. Huishoudens betalen daardoor tientjes te veel op hun energierekening.

Volgens kwaliteitsmetingen van netbeheer Nederland blijkt dat slimme meters soms tot wel drie keer zo veel stroom meten dan werkelijk wordt verbruikt. Sommige meters lopen zelfs door nadat ze volledig zijn losgekoppeld.

Hoe kan dat? En wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je niet onnodig veel betaalt?

Steekproef

De problemen met de slimme meters worden veroorzaakt door gebrekkige kwaliteit. Zo blijkt uit een steekproef van 1,3 miljoen gasmeters dat er bijna 30.000 exemplaren moesten worden vervangen. Ook worden er jaarlijks tienduizenden elektriciteitsmeters afgekeurd.

De universiteit van Twente constateerde onlangs dat bij 4 van de 24 meters er geen garantie kan worden gegeven dat de eindafrekening van de energieleverancier klopt. Er wordt niet genoemd om welke meters het gaat.

Het zou goed zijn als er meer proactief wordt getest of slimme meters in huishoudens wel goed werken. In een tijd waarin de energieprijzen torenhoog zijn, is het belangrijk dat er geen kilowattuur of kuub gas teveel in rekening wordt gebracht.

Koen Kuijper (Energie expert)

Piekmomenten

De meetproblemen van de slimme meters zitten hem met name in perioden waarin er sprake is van een laag gasverbruik of een piekverbruik in elektriciteit. De meters kunnen bijvoorbeeld het verbruik onder- of overschatten bij dimmers, vijverpompen en multimedia apparatuur.

Slimme meter laten testen

Als je sterke vermoedens hebt dat jouw slimme meter een te hoog verbruik weergeeft, kun je deze laten keuren. Het probleem is dat je als aanvrager van zo’n keuring voor maar liefst 542 euro garant moet staan. Als blijkt dat de meter naar behoren werkt, ben je dat geld dus kwijt.

Het is lastig om zelf na te gaan of je meter het juiste verbruik aangeeft, omdat er veel variabelen zijn.

Enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Controleer of er sprake is van een afwijking in het stroom- en gasverbruik, bijvoorbeeld door te kijken naar het energieverbruik van vergelijkbare huishoudens
 2. Ga na over mogelijk iets veranderd in je gezinssituatie of woning waardoor het verbruik hoger uitvalt. Denk aan een elektrische boiler, jacuzzi, airco of vijverpomp.
 3. Kun je de afwijking in het verbruik niet verklaren? Neem dan eerst contact op moet je energieleverancier. Die kan dan samen met je onderzoeken wat de mogelijke oorzaak kan zijn.
 4. Als ook dat onderzoek niets oplevert – en je ervan overtuigd bent dat er iets niet klopt – kun je via je netbeheerder een doormeting laten doen van elektriciteit in je woning.

Via deze handige tool kun je uitrekenen wat bepaalde elektrische apparaten verbruiken aan stroom.

Niet verplicht

Heb je nog geen slimme meter, maar wordt deze wel (gratis) aangeboden via je netbeheerder? Dan hoef je niet op dit aanbod in te gaan. Het is niet verplicht om van een slimme meter gebruik te maken. Het is wel mogelijk om een digitale meter te laten plaatsen die geen meterstanden doorspeelt aan de energieleverancier.

Het is ook mogelijk een slimme meter te laten vervangen door een digitale meter. Hieraan zitten wel kosten verbonden.

In dit dossier lees je meer over de werking, voor- en nadelen en kosten van de slimme meter.

141 reacties

 • Ppaul

  de slimme meter kan nagekeken worden voor 542 euro, maar is deze controlerende partij wel onafhankilijk en objectief of zijn ze in dienst van de energie maatschappijen?

  Reageren
 • JJoyce

  Rekening van 5500 gekregen als alleenstaande vrouw ,moest maar gewoon betalen want ik verbruik veel volgens oxxio .nu heb ik alles laten nakijken en zijn er wel degelijk fouten ontdekt.

  Reageren
 • MMonika

  Ik kon m’n reactie van gisteren ook niet terugvinden Netwerkbeheerder Stedin heeft door heel NL heel onnauwkeurige Smart energiemeters rotzooi van de bovenste plank laten plaatsen .
  Die geven een tot wel 5x of meer hoger gebruik aan dan dat er werkelijk in veel huishoudens aan energie verbruikt is wat resulteert in een extreem hoge jaarafrekening+ hogere termijnnota.
  Als je wilt weten of de meters goed zijn de klant draait op voor de koste die kunnen oplopen tot wel 542 euro .

  Reageren
 • JJeroen

  Vanwege de stijgende energieprijzen (2022/2023) zijn wij behoorlijk gaan indammen op verbruik van energie. Bijvoorbeeld temperatuurinstellingen behoorlijk omlaag en op veel dagen geen radiatoren aan. Ik meet zelf alle waarden iedere maand en houd dit al meer dan 15 jaar bij in een excel met waarden en grafieken. Normaal is het verbruik van warmte 38 GJ per jaar (stadswarmte) Met de bezuinigingen en extra isolatie (wel een huis uit 2004) hebben wij dat afgelopen jaar terug gebracht naar 28 GJ. Dit jaar (2022/2023) gaat het uitkomen op rond de 23 GJ. Krijg ik deze week bericht dat Vattenfall de Warmtelink wil plaatsen (slimme meter stadswarmte). Ik kan nu al zwart op wit aangeven dat NA plaatsing het warmte verbruik omhoog gaat zonder dat wij meer gaan verbruiken. Men maakt zich bij Vattenfall zorgen over minder verbruik en afname van inkomsten. Tarieven enigszins verhogen is deels uitlegbaar maar denkt inkomsten verlies onvoldoende. Slimme meter plaatsen en het komt weer goed bij Vattenfall. Dit hebben we ook met de elektriciteit ervaren. Het gemeten verbruik ligt hoger na plaatsing van de slimme meter terwijl er in verbruik niets veranderd is.

  Dit soort bedrijfsactiviteiten moeten aangepakt worden.
  De bedrijven moeten veel meer inzetten op innovatie en nieuwe verdienmodellen in plaats van trucjes verzinnen om oude bedrijfsmodellen (die nooit eeuwig zijn) in stand te houden.

  Reageren
  • JJeroen

   kleine correctie bij mijn reactie (Jeroen): laatste zin “bedrijfsmodellen” moet zijn “verdienmodellen”. En “…maar denkt inkomsten verlies…” moet zijn “…maar dekt inkomsten verlies…”

   Reageren
  • DDijkstra

   @Jeroen
   En, is het “gemeten” verbruik gestegen? Hier na plaatsing een 25% hoger

   Reageren
   • JJeroen

    @Dijkstra
    De Warmtelink wordt volgende week geplaatst. Natuurlijk doet men dit in het voorjaar…..
    Het verbruik is bij mij vanaf Mei tot aan November gemiddeld tussen 0,25 en 0,45 GJ per maand . Pas in November gaat het oplopen vanaf 0,70 tot zo’n 4,75 GJ in de wintermaanden tot en met februari (afhankelijk van de kou) Ik houd het maandelijks nauwkeurig in de gaten. Na 3 maanden (vaststellen van een trendbreuk t.o.v. historie) en na de winter 2023/2024 kan beoordeeld worden of de toename inderdaad wordt veroorzaakt door een strenge winter, of dat er sprake is van een slechte meter is of dat er nog een andere invloed is……

    Reageren
  • DDiana

   @Jeroen ik heb dus precies hetzelfde. Ik ben heel de maand december op een zonnig resort geweest, stekker uit de ketel eruit gehaald. En wat is mijn verbruik in december aan gas….? 167m3. Er is niemand om mijn huis geweest dus onmogelijk. Als ik om een verklaring vraag, word er omheen gedraaid. Misschien leuk item voor “Kassa”

   Reageren
 • AAnneke van Schaik

  Ik zie dat ik niet de enige ben… Ook bij mij geeft de gasmeter steeds veel meer aan dan ik andere jaren gewend was. Rara hoe kan dat. Ik baal als een stekker van dit hele gedoe. Ik denk dat ik maar gewoon niet meer ga betalen.

  Reageren
 • RRash

  [Ik kon m’n reactie niet meer terugvinden, dus dan maar hier (opnieuw) gepost]

  Ik ben vanavond bezig geweest om mijn spreadsheet bij te werken en verrek: elke maand een afwijking van 2 a 2,5% tov het totaal vd dagelijkse verbruikscijfers. Essent heeft achteraf het verbruik zelfs verhoogd in de maandrapporten. Bovendien stellen ze in de maandrapporten dat de bedragen voor gas zonder correctie voor het prijsplafond zijn en dat je de bedragen NA correctie voor het prijsplafond op de website kan terugvinden wanneer je inlogt op Mijn Essent. Maar wat blijkt nu: het bedrag in de maandrapporten (dus VOOR correctie prijsplafond) is nog veel hoger dan het gasverbruik x het contractuele tarief. Hoe kan dat?? En in Mijn Essent is dan weliswaar een (lager) bedrag te zien dan in het maandrapport, zogenaamd dus NA correctie voor het prijsplafond, maar dit bedrag is alsnog VEEL HOGER dan wanneer je het gasverbruik x het prijsplafond tarief berekend. Heel gek dat alle cijfers, zowel de dagelijkse als die van de maandrapporten alsook die in mijnessent, t/m december tot voor kort exact overeenkwamen met elkaar, maar dat ze nu ineens met terugwerkende kracht EN het verbruik stiekem omhoog hebben bijgesteld EN met de gehanteerde tarieven hebben zitten spelen. Je totale maandelijkse gasverbruik met 2 a 2,5% ophogen komt overeen met 1 dag gasverbruik EXTRA in rekening gebracht terwijl ik superbewust en superzuinig met mijn verbruik ben omgegaan. Ik voel me bekocht. Als Essent bij alle 2,5M klanten zelfs maar 1 euro per maand teveel berekend, harken ze al 2,5M extra binnen, laat staan als ze bij iedereen €10 a 20 teveel in rekening brengen. Let wel: dit is dus PER MAAND! En wat doet de ACM? De regels in het voordeel van de energiebedrijven aanpassen door het duurder en lastiger te maken voor consumenten om (vroegtijdig) over te stappen, want die arme energiebedrijven moeten hiertegen beschermd worden. Wtfffffff. Oh ja, ik was in augustus een week op vakantie, maar na afloop was er op wonderbaarlijke wijze nogal wat gas verbruikt terwijl er niemand thuis was. En dan heb ik t niet over het beetje verbruik vd cv-ketel om t water op temperatuur te houden.

  Reageren
 • JJamie

  Er is op dit moment een ”storing” bij Enexis en mijn leverancier Budget Energie. Desalniettemin woon ik alleen, werk 5 dagen per week op kantoor en heb sinds 2016 mijn gehele woning gerenoveerd met alleen maar A+++ apparatuur. Sinds de komst van mijn slimme meter in 2020 en ik voor die tijd nog met 2 personen in huis verbleef, zou mijn stroomverbruik per maand variëren tussen de 600/800 kWh terwijl ik dus niet eens thuis ben.

  Er vanuit gaande dat de e-mail waarin vermeld wordt wat het standaard verbruik per 5 persoons huishouden ”250/300 kWh” is, verbruik ik dus in mijn eentje bijna 2.5x zoveel.

  Zowel Enexis als Budget Energie willen niet komen kijken naar de meter, dit omdat er een storing in het systeem zit. Dit, terwijl vanaf 2021 het alleen maar erger is geworden qua wattages en kuub gas.

  Geen idee wat ik hieraan kan doen, want zowel ik als de maatschappijen, gaan er niets aan veranderen.

  Reageren
 • SSyl

  Heel leuk zo’n slimme meter em zit bij essent
  Let op, mijn/ons verbruik was altijd max 2,50/3,00 m3 ik heb tijdelijk de slimme meter aan gezet omdat ik het wel makkelijk vond in de de app.
  Ik heb nog steeds de toon in mijn huis hangen dus volg mijn verbruik nog net niet op het uur.
  Dit duurde 1 dag en mijn verbruik zat tussen de 6,00 a 9,00m3 per dag….. zelfs toen ik een week niet thuis was alle verwarmingen uit stonden niemand douchte en kookte……. je wordt gewoon keihard nog een keer gepakt over de dikke prijzen heen.
  ESSENT

  Reageren
 • Aad van Tuijn

  na plaatsing slimme meter (16 januari 2023 ) van ennatuurlijk ben ik ruim 3xzoveel warmte gaan gebruiken
  ik verbruik per jaar 9 GJ in verband dat ik een warmtepomp heb en ook zonnepanelen.
  met de slimme meter heb ik in 14 dagen zelfs 3 GJ verbruik.
  in eerste instantie zeggen ze dat het misschien wel kouder is geweest dan vorig jaar.
  zo n onzin heb ik nog nooit gehoord ze zouden het uitzoeken nu is het 14 maart
  februari verbruik 2.4 GJ 2022 verbruik 0.7 GJ lang leven ennatuurlijk maar niet de klant

  Reageren
  • RRob

   @ad van Tuijn
   Beste Ad dagelijks wordt ik overspoeld door deze vragen en opmerkingen
   Ik ben een onderzoek gestart als Electrotechnisch specialist
   Heb veel data analyses gedaan
   En kom er achter indien de gebruiker aan het eind van de aansluitingen zit er een inductie verschijnsel optreedt waardoor de Meter meer meet dan normaal
   De netwerkbeheerder zou dit moeten oplossen met filters. In machines wordt de laatste 20 jaar EMC filters geplaatst om dit soort storing tegen te gaan
   Ook worden er grote condensatoren geplaatst.
   Maar daar zal de netwerk beheerder geen oren naar hebben
   Ze hebben een verdienmodel

   Met gaslevering is het nog schokkender de slimme meters missen vaak een reduceer ventiel. Die zoals ik vroeger veel tegen kwam wel aanwezig was bij de oude meters
   Het reduceerventiel hield volgens bij de druk constant voor de meter ( ik ben geen gasmonteur)
   Ik weet wel dat in de levering van gas met compressoren wordt gewerkt om het gastransport tot stand te brengen
   Ik weet niet hoe de gasdruk en het volume zich verhoud naar de meter zonder reduceer. Maar ik kan mij bedenken dat de meter meer aangeeft dan er daadwerkelijk wordt verbruikt
   Gas is net zoals lucht samen persbaar

   Reageren
 • FFrank

  Goede dag.
  Ik had ook een groot probleem met mijn slimme meter.
  Ik woon alleen en kwam er achter dat ik een stroomverbruik had van 550 kwh in de maand.
  Wat heel erg veel is. Mijn hele huis na gekeken waar het verbruik heen kon gaan. Maar niks gevonden. Tot ik een artikel gelezen heb dat sommige apparatuur kan storen op de slimme meter. Bij mij zat de internetrouter en het camerasysteem langs de meter. (Alvoor de meter geplaatst was) dus heb ik die apparatuur uit de meterkast geplaatst. En precies na die dag is het verbruik meer als gehalveerd!
  Onvoorstelbaar maar waar. Ik verbruik sinds die tijd 213 kwh in de maand.
  Dus heb ik 3 jaar veel te veel stroom betaald. En dat ik hiermee bewijs heb dat apparatuur de meter beïnvloed. En mensen zo kan waarschuwen.

  Reageren
  • VVivian

   @Frank; waar kan ik dat artikel vinden?

   Gr Vivian

   Reageren
 • FFrancisco

  We zien dat ook de CV niet goed ingeregeld zijn, niet op ECo maar op volle Toeren, hebben we hier over verdien model tussen de fabrikant en de CV leverancier?
  Ook neem je nu een slimmere meter ga je veel meer gas gebruiken het doel is om door de leverancier veel geld te verdienen!
  Omdat de Gas leverancier meer macht hebben (multinational) hier in Nederland, is het misschien handig om een ring met klein opening die regelbaar is te ontwikkelen om minimale gas door laat voor de CV.
  Nu wordt een maximale gas doorlaat daar wordt onnodig gas verbruikt.
  Zelf heb ik gewoon de gaskraan afgeknepen, minimale gas door laat scheelt wat m2 in 1 maand 80m3. Zelf ben ik een proef aan het doen, om te kijken wat beter kan.
  Om iedereen te zeggen dat ze dit en dat moeten om minder gas te gebruiken vindt ik misleidend.
  Omdat we weten dat de nieuwe slimme meter meer en doelbewust meer gas gebruikt.

  Reageren
 • GGertie

  Ik zit bij Essent.Klopt het dat ik m’n energieverbruik niet kan aflezen,wanneer ik in het buitenland vertoef?

  Reageren
 • MMarc

  Ik ben begin november 2021 verhuisd. 2-persoonshuishouden in een 3-kamerappartement. Verbruik elektra eerste maanden rond de 160 KWh per maand. Dat was in mijn oude huis gemiddeld 125 KWh per maand (ook 2 personen in een 3-kamerappartement). Dat verschil kan kloppen, nieuwe huis is iets ruimer dus een paar lampjes meer en – het grootste verschil – nu een vaatwasser, die gemiddeld 10x per maand draait.
  Echter gaat vanaf maart 2022 het maandverbruik ineens omhoog naar 250 KWh, zonder dat er iets is verandert. Met een uitschieter van 279 KWh in augustus 2022. In die maand kom ik er wel achter dat de CV-ketel op comfortstand staat. Die stond tot mei op ecostand, maar kennelijk heeft de CV-monteur dat in mei aangepast. In september daalt mijn verbruik dan naar 214 KWh. In de maanden oktober en november 2022 ben ik grotendeels in het buitenland geweest en mijn zoon slechts 2 a 3 dagen per week in huis (overige dagen bij zijn vriendin). Dan nog is mijn verbruik in die maanden 143 resp. 187 KWh (in november 2021 was dat 155 KWh toen ik wel thuis was). Ik begrijp niets van die cijfers. Dus maar eens contact opnemen met ED (en die zullen wel verwijzen naar Liander).

  Reageren
 • WWerner Borel

  Ik maak hetzelfde mee. Mijn stroom verbruik is iedere maand hoger, terwijl ik alleen woon en de hele week werk. Heb ook al maanden de lampen uit. Enige wat aanstaat is 2 koelkasten en sávonds de TV. Heb gebeld en u raad het al Eneco zegt alles is goed u moet bij de netwerkbeheerder zijn Liander. Als ik wil weten of mijn meter goed is moet ik 542 euro betalen.

  Reageren
 • CCarel van den Boogaart

  Ik woon in een groot oud huis maar verwarm overdag alleen met de radiator open in de keuken (15m2) en ‘s avonds een paar uurtjes op de slaapkamer (20m2). Ik douche 1 x per dag 5 minuten. In de woonkamer en op mijn kantoor verwarm ik met infrarood.

  400m3 per maand!!!!!!! volgens de slimme meter.

  Energieleverancier gebeld en netwerkbeheerder. “De meter klopt hoor meneer. Die maakt geen fout. U verbruikt gewoon veel” Nogmaals 1 radiator in de keuken aan en 1 x douchen per dag.

  Ze verdommen om te komen kijken want: “De meter liegt niet”

  Reageren
 • RRene

  Die slimme meter wijkt altijd in het voordeel van de energiemaatschappij af. Hij is inderdaad slim, alleen niet voor de consument

  Reageren
 • FFrank

  al een paar keer een brief gehad
  Of ik een slim mmeter wil laat ik weten
  dat ik dat niet hoef bel ik op dat ik geen
  Slimme meter wil komen ze⁶ met verhalen dat iedereen tevreden is de Slimme meter is aleen slim voor energie
  Bedrijven niet voor ons dus niet NEMEN

  Reageren
 • SSylvia

  Minder mensen dan vorig jaar in huis. Nu nog maar 2.Niet meer iedere dag douchen kachel 1,5 graad lager en toch meer verbruikt dan vorig jaar en jaar ervoor. September 3 weken niemand thuis geweest en 2x zoveel gas verbruikt als jaar ervoor. Betaalde 221,00 per maand we kregen nog wat terug. Betaal nu meer dan 1000,00!!! Waarom voelt dit als diefstal van Eneco? Lang leve de slimme meter!

  Reageren
 • MMargreet Barentsz

  Hoeveel kost het op een slimme meter te laten vervangen door een digitale meter?

  Reageren
 • HHenny Klomp

  November 43 en December plots naar 117 m3 zonder meer te stoken

  Reageren
 • MMatti Quaedvlieg

  Gister 0 stroomverbruik. Zonder enige reden. Vandaag 4 kWh. Geen verklaring voor. Ik verbruik gemiddeld zo’n 1,5 kWh per dag.

  Reageren
 • PPater

  Ook ineens 55m3 meer verbruikt in december. In november gewoon gestookt, in december bespaart en in de kou gezeten als test. De test wijst uit dat ik 55m3 meer moet betalen.
  Dit kan niet en dus gaat er morgen een belletje naar het energiebedrijf.
  Laat me al raden dat ik voor niks in de kou heb gezeten en gewoon het dikke teveel (ipv winst) mag betalen omdat ze mij niet in de kou hebben zien zitten.

  Reageren
  • JJollie

   @Pater
   Hier precies het zelfde in nov 35m3 gas verbruikt .
   Heb niet eens een verwarming meer alleen douche is nog op gas. Maar in dec 101m3 verbruikt.

   Reageren
  • LLeo

   @Pater
   Heeft contact met het energiebedrijf je intussen al iets opgeleverd?
   Ben ff benieuwd. Hier hetzelfde probleem.

   Reageren
 • MMiranda

  Essent heeft 2.5 miljoen klanten. Het tarief in december is boven de twee euro (Vergeleken met andere leveranciers wel heel netjes nog). Het berekende verbruik ligt in december 3 kuub hoger dan daadwerkelijk gemeten met de slimme meter. Grappig. Ik hou al jaren zelf de standen bij en dan plots toch wel een redelijke afwijking in de meterstanden. Natuurlijk het stelt niet zoveel voor, maar bereken het eens over de 2.5 miljoen klanten. Zou Essent omwille van de jaarrekening het verschil rechttrekken, wat logisch gezien wel moet, en daarbij de verrekening doen in een maand met een lager tarief, dan wil ik de uitkomst van de som wel als bonus krijgen. Het idee van een prijsplafon en deze dan omrekenen naar maandverbruik is overigens een giller want de gemiddelden zijn gebaseerd op het gemiddelde van een rijtjeshuis. Nu vallen de twee onder 1 kap en de vrijstaande woningen sowieso in de categorie jammer dan, maar buiten dat, ook een niet geïsoleerde rijtjeswoning gaat nooit onder dat plafon blijven. Waarom niet het energielabel van woningen gebruiken? Waarom woningbouwverenigingen niet huren laten bevriezen dan wel laten verlagen wanneer woningen nog altijd niet geïsoleerd zijn? Jammer..

  Reageren
  • FFrank

   @Miranda

   Volgens de verbruiksmanager hebben we in december 227m3 verbruikt. Dat is 5m3 meer dan de gegeven meterstanden in die periode.

   – De meterstand op 1 december 8.988
   – De meterstand op 1 januari 9.210

   9.210 – 8988 = 222m3 gas.

   We zijn op 12 oktober 2022 verhuisd. In de periode tot 31-12-2022 hebben is de afwijking totaal 8m3.

   Reageren
 • MMel

  Wij krijgen en slimme meter. Wij hebben al die tijd de oude anologe behouden en slimme geweigerd! Echter nu we stadsverwarming krijgen mag ik volgens regeringswebsite slimme meter niet weigeren! Wij willen ‘m gewoon niet…. Gezien ze steeds meer huizen op stadsverwarming aansloten ivm stadsvernieuwing sluipt overal toch uiteindelijk die slimme meter naar binnen. Waarom is het door regering verplicht bij stadsverwarming?

  Reageren
  • TThijs

   Omdat stadsverwarming niet op gas gaat maar er worden gigajoules gemeten 1gigajoule is 35kuub gas is duurder dan op gas succes ermee

   Reageren
 • DDo

  Op de dagen dat ik thuis ben verbruik ik 3/5 KW
  En ik kook electrisch…
  Nu zag ik ineens dat op de dagen dat ik weg ben en de koelkast de enige stekker in het stopcontact is
  Dat is een verbruik van 16/19 KW had .
  Hoe dan????
  En de leverancier maar zeggen dat ze automatisch de stand krijgen dus geen invloed hebben….

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.