Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Prijsstijging: netbeheerkosten met 120 euro omhoog in 2023

Koen Kuijper

5 reacties

De netbeheerders gaan in 2023 de transportkosten voor elektriciteit en gas verhogen. En dat merken huishoudens in hun energierekening. Zij zijn volgend jaar naar verwachting zo’n 120 euro meer kwijt. Het is de zoveelste tegenvaller in energieland.

De netbeheerkosten zijn een vaste component op je energienota en vallen buiten het energie plafond dat per 2023 gaat gelden als compensatie voor de hoge energieprijzen.

513 euro per huishouden

Op dit moment betalen huishoudens met een gemiddeld energieverbruik 397 euro aan netbeheerkosten. Dat gaat in 2023 naar gemiddeld 513 euro, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het zou gaan om een verhoging van bijna 30 procent en omgerekend zo’n 120 euro.

Daar komt bij dat ook het btw-tarief voor netwerkkosten weer teruggaat naar 21 procent vanaf volgend jaar. De exacte tarieven worden tegen het einde van dit jaar bekend gemaakt door jouw netbeheerder.

De grootste netbeheerders in Nederland zijn Liander, Enexis en Stedin.

Gevolg van hoge energieprijzen

De netbeheerkosten stijgen als gevolg van de hogere energieprijzen.

Maar hoe zit dat precies?

Omdat stroom en gas het afgelopen jaar veel duurder zijn geworden, zijn er steeds meer Nederlanders die kiezen voor zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp. Deze apparaten gebruiken veel elektriciteit of leveren juist veel terug aan het net.

Om te garanderen dat deze elektriciteit ook in de toekomst vervoert kan blijven worden, moet het stroomnet daarom worden versterk. Daarvoor zijn flinke investeringen nodig.

Hoogspanningsnet

Die investeren zijn niet alleen op lokaal en regionaal niveau. Ook het hoogspanningsnet vraagt om versterking. TenneT, de landelijke netbeheerder voor stroom, gaat daarom de tarieven verhogen, die weer worden doorgerekend aan netbeheerders als Liander en Stedin.

Zo gaan de kosten van het extra-hoogspanningsnet omhoog met 84 procent en 51 procent voor het normale hoogspanningsnet. Daarnaast is er meer geld nodig vanwege de inflatie en de kosten om het elektriciteit op zee goed te verbinden.

Eerst moet de ACM de nieuwe tarieven nog beoordelen en goedkeuren.

5 reacties

 • EEls

  Een niet te vergeten: de teruggaaf energiebelasting wordt ook fiks verminderd.

  Reageren
 • Jjohn lardenoye

  Wat jammer dat we altijd maar stukjes informatie krijgen. Wat gaat de regering doen aan deze exorbitante verhoging, zoals gewoonlijk pas als er veel druk vanuit de maatschappij komt.
  De verhoging wederom van de BTW en de verlaging van de teruggave van energiebelasting en nu ook nog de verhoging van de netwerkbeheerskosten blijft weinig over van het energieplafond.

  Reageren
 • JJs

  Raar dat hier weinigen op reageren.. ik zit bij Stedin en heb over afgelopen jaar 423,00 betaald, jaar daarvoor 413,00. En nu las ik idd dat ze met ( ruim) 120 euro de boel willen verhogen. Mijn verbruik van gas en stroom samen was zowat even veel als de rekening van Stedin.

  Reageren
 • SSimone

  Goedemiddag , als iemand nou eens iets doet aan de 300 procent kosten die op de prijzen komen. Gewoon belachelijk dit.

  Mijn verbruik per jaar was 600 euro had en 295 euro stroom. Nog geen 900 euro dus. Door alle bijkomende kosten moet ik dan 3866 euro per jaar betalen ! Belasting 300 %, opslagkosten, netwerkkosten, leveringskosten, en niet te vergeten de BTW.

  Reageren
  • Hhenkie

   Haha lekker voor je @Simone

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.