Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Prijsstijging: netbeheerkosten met 120 euro omhoog in 2023

De netbeheerders gaan in 2023 de transportkosten voor elektriciteit en gas verhogen. En dat merken huishoudens in hun energierekening. Zij zijn volgend jaar naar verwachting zo’n 120 euro meer kwijt. Het is de zoveelste tegenvaller in energieland.

De netbeheerkosten zijn een vaste component op je energienota en vallen buiten het energie plafond dat per 2023 gaat gelden als compensatie voor de hoge energieprijzen.

513 euro per huishouden

Op dit moment betalen huishoudens met een gemiddeld energieverbruik 397 euro aan netbeheerkosten. Dat gaat in 2023 naar gemiddeld 513 euro, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het zou gaan om een verhoging van bijna 30 procent en omgerekend zo’n 120 euro.

Daar komt bij dat ook het btw-tarief voor netwerkkosten weer teruggaat naar 21 procent vanaf volgend jaar. De exacte tarieven worden tegen het einde van dit jaar bekend gemaakt door jouw netbeheerder.

De grootste netbeheerders in Nederland zijn Liander, Enexis en Stedin.

Gevolg van hoge energieprijzen

De netbeheerkosten stijgen als gevolg van de hogere energieprijzen.

Maar hoe zit dat precies?

Omdat stroom en gas het afgelopen jaar veel duurder zijn geworden, zijn er steeds meer Nederlanders die kiezen voor zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp. Deze apparaten gebruiken veel elektriciteit of leveren juist veel terug aan het net.

Om te garanderen dat deze elektriciteit ook in de toekomst vervoert kan blijven worden, moet het stroomnet daarom worden versterk. Daarvoor zijn flinke investeringen nodig.

Hoogspanningsnet

Die investeren zijn niet alleen op lokaal en regionaal niveau. Ook het hoogspanningsnet vraagt om versterking. TenneT, de landelijke netbeheerder voor stroom, gaat daarom de tarieven verhogen, die weer worden doorgerekend aan netbeheerders als Liander en Stedin.

Zo gaan de kosten van het extra-hoogspanningsnet omhoog met 84 procent en 51 procent voor het normale hoogspanningsnet. Daarnaast is er meer geld nodig vanwege de inflatie en de kosten om het elektriciteit op zee goed te verbinden.

Eerst moet de ACM de nieuwe tarieven nog beoordelen en goedkeuren.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

15 reacties

  • AAgnes roeffen

    De teveel geleverd stroom Van de zonnepanelen ontvangt men €0,09
    En de energiemaatschappij kan deze stroom veel duurder weer verkopen.

    Reageren
  • LLia V

    Inderdaad wat een “.” verhaal. De netwerkbeheerder mag zijn tarief met 30%-35% op jaarbasis verhogen. Er komen steeds meer zonnepanelen bij de consument en bij de bedrijven. dit levert minder winst op. Die winst gaan ze dan op een andere manier halen, want op de winstmarge levert de netwerkbeheerder (en zijn aandeelhouders) niet in. Blijkbaar vindt onze regering dit allemaal o.k. want hier horen we weinig van in het nieuws. Wat we wel dagelijks op het nieuws horen is “Alles wordt duurder, alles blijft duurder”. Als je dat nu lang en hard genoeg roept wordt het vanzelf waarheid, want iedereen groot- en kleinbedrijf voert zijn prijzen op, want ja, alles wordt duurder, toch ??? Door .. de oorlog … en omdat een regering niet kan inkopen, want welk bedrijf in Nederland of waar ter wereld heeft maar 1x hoofdleverancier voor 1x van zijn belangrijkste goederen, in dit geval energie. Zonder back-up plan. Behoorlijk kop in het zand.

    Reageren
  • BB v Dijk

    Wat een gel*l over netwerk overbelast of de stroom naar links of rechts draait, dus of er xxmega watt naar de huizen gaat (centrale) of xxmega watt van de huizen af (zonnepanelen) de draad moet even dik zijn ,ze strooien de mensen zand in de ogen de staat wordt er alleen maar beter van door eventuele belastingen

    Reageren
  • JJanco

    Dus ik als normale mens die niks terug levert en bijna minder verbruikt dan 500euro moet nog een keer dat bedrag betalen? Waarom? Omdat jullie je shit niet voor elkaar hebben? Wat een wereld is dit, en we blijven het maar slikken..

    Reageren
  • EEmile

    Netbeheerders zijn inmiddels halve criminelen! Wat een belachelijke tarieven. Ordinaire diefstal!

    Reageren
  • MMerapi Obermayer

    het wordt tijd dat we naar de rechter stappen en een proces beginnen tegen al die bedrijven
    die zich verrijken over de ruggen van anderen. Door al die extra verhogingen blijft er niks over van het zogenaamde financiële voordeel door het instellen van het prijsplafond. Het is te
    belachelijk voor woorden. Die z.g.n. subsidies zijn gewoon een kwestie van vestzak broekzak.
    Ze denken zeker dat we niet kunnen rekenen!

    Reageren
  • RRup

    En dan niet te vergeten dat zonnepaneel parken en windmolens
    Betaald worden van ons eigen belasting geld

    Reageren
  • SSteven

    Veel taalfouten in het artikel….pfff

    Reageren
  • Vvan velzen

    Al maanden zuinig bezig…minder gas, graadje lager…isoleren enz…en nu komt de beroemde aap uit de mouw……..mijn kleine opgebouwde teruggave is aan het verdampen aan al de extra kosten en belastingen…trouwens schandalig dat de staat btw heft over de eerste levensbehoefte…..gas, elektra en water

    Reageren
  • JJohn

    Hoe kan ik nou energie prijzen vergelijken als er ook hier op een energie vergelijking site van die vage termen als gemiddeld naar verwachting gebruikt worden.
    Werken de netbeheerders met staffels wat zijn de tarieven?
    Zijn de netbeheerkosten bij alle aanbieders gelijk indien de netbeheerder de zelfde is?
    Vragen, geen antwoorden.

    Reageren
  • EEls

    Een niet te vergeten: de teruggaaf energiebelasting wordt ook fiks verminderd.

    Reageren
  • Jjohn lardenoye

    Wat jammer dat we altijd maar stukjes informatie krijgen. Wat gaat de regering doen aan deze exorbitante verhoging, zoals gewoonlijk pas als er veel druk vanuit de maatschappij komt.
    De verhoging wederom van de BTW en de verlaging van de teruggave van energiebelasting en nu ook nog de verhoging van de netwerkbeheerskosten blijft weinig over van het energieplafond.

    Reageren
  • JJs

    Raar dat hier weinigen op reageren.. ik zit bij Stedin en heb over afgelopen jaar 423,00 betaald, jaar daarvoor 413,00. En nu las ik idd dat ze met ( ruim) 120 euro de boel willen verhogen. Mijn verbruik van gas en stroom samen was zowat even veel als de rekening van Stedin.

    Reageren
  • SSimone

    Goedemiddag , als iemand nou eens iets doet aan de 300 procent kosten die op de prijzen komen. Gewoon belachelijk dit.

    Mijn verbruik per jaar was 600 euro had en 295 euro stroom. Nog geen 900 euro dus. Door alle bijkomende kosten moet ik dan 3866 euro per jaar betalen ! Belasting 300 %, opslagkosten, netwerkkosten, leveringskosten, en niet te vergeten de BTW.

    Reageren
    • Hhenkie

      Haha lekker voor je @Simone

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.