Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiebelasting omlaag in 2023, btw weer omhoog

Koen Kuijper

4 reacties

Het kabinet heeft een enorm pakket aan maatregelen aangekondigd om de hoge inflatie en energieprijzen het hoofd te bieden. Het zou gaan om een bedrag van 16 miljard euro, dat voor een deel verspreid en voor deel eenmalig wordt ingezet.

De geldinjectie is hard nodig, want het Centraal Planbureau becijferde dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders volgend jaar door de armoedegrens zakken.

Aanzienlijke verlaging

Onder meer de energiebelasting wordt volgend jaar verder verlaagd, zo melden Haagse Bronnen. Hoeveel is niet duidelijk, maar het zou gaan om een aanzienlijke verlaging.

Aan de andere kant gaat de btw wel weer terug naar het oude tarief van 21 procent. Tussen 1 juli en 31 december bedraagt dit tarief nog 9 procent op stroom en gas.

Met deze maatregelen wordt gericht ingegrepen, zodat de belastingvoordelen terecht komen bij de mensen die het het hardste nodig hebben.

Energietoeslag

Het kabinet heeft reeds besloten dat de eenmalige energietoeslag omhoog gaat met een bedrag van 500 euro naar een totaal van 1.300 euro. Deze geldt doorgaans voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm, al kan dit per gemeente verschillen.

 • Heb je al de eerste energietoeslag van 800 euro ontvangen? Dan ontvang je automatisch een nabetaling van 500 euro
 • Heb je net een nieuwe aanvraag voor energietoeslag gedaan of ga je dit doen? Dan ontvang je automatisch het nieuwe bedrag

Extra belasting energiebedrijven

Verder is bekend dat mijnbouwheffing, die onder meer energiebedrijven betalen, omhoog gaat. Er worden namelijk door veel maatschappijen forse winsten gemaakt als gevolg van de prijzen.

Ondertussen wordt er in Brussel op hoog niveau gesproken over rigoureuze maatregelen, zoals een prijsplafond op de gasprijs.

4 reacties

 • AAndries

  De btw op energie gaat weer van 9 naar 21 % per 1 januari, een verhoging van 10 % . Wat kost dat de energie verbruikers, en wat levert dat de regering weer op ?

  Reageren
 • AA

  En de rest krijgt niks middeninkomers die zitten ook in de knel maandelijkse voorschot van gas/ energie behoorlijk omhoog hoe ik dat moet betalen weet ik niet? Bezuinigen maar geen energietoeslag omdat ik hoog uitkom net de inkomen. Wij zijn ook mens en denk ook aan ons.

  Reageren
 • Iitsme

  Wat een verschrikkelijk domme opmerking, prijsplafond opleggen aan Rusland…? van wie is dat Gas? Rusland toch. Iets met niet betalen geen gas of olie enz. Ze hebben ons niet nodig, daar heeft Poetin 20 jaar naartoe gewerkt.

  Vandaag dus al bekend gemaakt dat de gaspijp dicht ging om onderhoud, lekkege gevonden en door de eigen sancties kan het niet gerepareerd worden. Dus eerst sanctie opheffen dat geen we weer praten.

  Maar Groningen dicht laten hé We kunnen, easy, het rijkste land van de EU worden EN de Groningers uitkopen zonder problemen.

  Maar we MOETEN rusland bashen nazi’s steunen en het braafste jongetje van de klas zijn. Als is Nederland sind de patriotten als een oligarchie zonder echt eigendoms recht meer in de grondwet, en een financiële noodwet nog door Juultje getekend. Als je geld ( aar ze bij kunnen ) is in nood van de staat, en raad eens wie bepaald wat nood is ….

  Reageren
 • SS.j.bos

  Moet je niet in Arnhem wonen want als je daar energie toeslag aanvraagt krijg je nog steeds geen antwoord.
  Dus heeft geen nut om aan te vragen

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.