Netbeheerders Nederland

Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het energienetwerk en de gas- en elektriciteitsaansluitingen.

Er zijn regionale netbeheerders en landelijke netbeheerders:

  • Landelijke netbeheerders zijn volledig onderdeel van de staat.
  • Regionale netbeheerders  concurreren met elkaar en zijn eigenaar van het net dat zij beheren.

De meeste netwerkbeheerders zijn verantwoordelijk voor transport van zowel stroom als gas. Sommige steden in Nederland hebben een aparte netbeheerder voor gas en elektriciteit.

Een overzicht van alle netbeheerders in Nederland:

Netbeheerders elektriciteit

Transport via hoogspanningsnetwerken en verbinding met buitenlandse stroomnetwerken wordt verzorgd door de landelijke netbeheerder TenneT. De hoogspanningsnetwerken verbinden alle kleinere stroomnetwerken met elkaar. Laag- en middenspanningsnetwerken worden beheerd door regionale netbeheerders.

Telefoon TenneT: 0800 – 83 66 388

Nederland kent negen regionale netbeheerders voor elektriciteit.

Hieronder zie je waar de netbeheerders actief zijn.

Liander

Liander is de grootste netbeheerder in Nederland. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de elektriciteitsnetten in Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland.

Telefoon: 026 – 8 44 23 11

Enexis

Enexis (afkomstig van Essent) beheert het stroomnetwerk in (vrijwel geheel) Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen.

Telefoon: 088 – 857 77 77

Stedin

Stedin behoort tot de grotere netbeheerders in Nederland en is verantwoordelijk voor de stroomnetten in grote delen van de randstad en Utrecht.

Telefoon: 088 – 896 39 63

Enduris

Enduris (voorheen Delta) is sinds 2015 de regionale netbeheerder in Zeeland.

Telefoon: 0113 – 74 11 00

Westland Infra

Westland Infra is een kleine netbeheerder voor stroom en gas in de regio Westland en Midden Delfland.

Telefoon: 0174 – 23 62 36

RENDO Netwerken

RENDO Netwerken onderhoudt en beheert een klein elektriciteitsnetwerk in de regio Overijsel (regio Steenwijk en Hoogeveen).

Telefoon: 0522 – 85 64 00

Coteq Netbeheer

Coteq is een kleine netbeheerder voor stroom en beheert het stroomnetwerk in de regio Almelo, Oldenzaal en Goor.

Telefoon: 0546 – 83 66 66

Storing?

Bij een gas- of stroomstoring, zoals een onderbreking van de levering, kun je bellen met het landelijke storingsnummer: 0800 – 9009.

Netbeheerders gas

Het landelijke gastransport wordt geregeld door Gas Transport Services (B.V). Dit bedrijf voorziet in het onderhouden en ontwikkelen van het gasnet.

Telefoon Gasunie: 050 – 362 60 00

Nederland kent negen regionale netbeheerders voor gas. Hieronder zie je waar de netbeheerders actief zijn.

Liander

Het gasnetwerk van Liander is iets beperkter dan het stroomnetwerk. Liander is actief in grote delen van Noord-Holland, alsmede Flevoland, Gelderland en een klein deel van Friesland.

Enexis

Enexis beheert een groot gedeelte van het gasnetwerk in de provincie Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. In de provincie Overijssel zijn netbeheerders Cogas en RENDO Netwerken sterker vertegenwoordigd.

Stedin

Net als voor elektriciteit is Stedin ook voor gas verantwoordelijk voor het netwerk in Zuid-Holland en de provincie Utrecht. Daarnaast beheert Stedin een deel van het gasnetwerk in de provincie Friesland.

Enduris

Enduris voorziet de infrastructuur voor stroom en gas in de provincie Zeeland.

Westland Infra

Westland Infra is een kleine netbeheerder voor stroom en gas in de regio Westland en Midden Delfland.

RENDO Netwerken

RENDO Netwerken is verantwoordelijk voor het gasnet in de gemeenten Steenwijkerland, Meppel, Westerveld, De Wolden, Hoogeveen, Coevorden, Staphorst, Zwartewaterland en Hardenberg.

Coteq Netbeheer

Coteq regelt de gas-infrastructuur voor een deel van Oost-Nederland, zoals de gemeente Tubbergen, Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Laren.

Storing?

Bij een gas- of stroomstoring, zoals een onderbreking van de levering, kun je bellen met het landelijke storingsnummer: 0800 – 9009.

Je netbeheerder zoeken

Via het eancodeboek kun je eenvoudig de code vinden van jouw aansluiting en de daarbij behorende netbeheerder.

Wil je weten wie de beheerder of aanbieder is voor andere typen aansluitingen, zoals water, internet en telefonie? Dan kun je kijken op Mijnaansluiting.nl.

Verschil met energieleveranciers

De levering en transport van stroom en gas in Nederland is wettelijk gesplitst. De energieleverancier houdt zich bezig met de levering van elektriciteit en gas en de netbeheerder is verantwoordelijk voor de distributie van stroom en gas en het aanleggen en onderhouden van het netwerk en de nodige infrastructuur.

Consumenten en ondernemers kunnen zelf een energieleverancier kiezen. Een netbeheerder daarentegen, is locatiegebonden en kan daarom niet worden gekozen.


Vind je deze informatie nuttig?