Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening blijft stijgen, met grote verschillen tussen huishoudens

De komende jaren blijven Nederlanders geconfronteerd met hoge energierekeningen. Bovendien zullen er grote verschillen zijn in de energiekosten tussen huishoudens, afhankelijk van hun type woning en financiële situatie.

Vooral de minder draagkrachtige huishoudens zullen een groter deel van hun budget moeten besteden aan energie. Dit inzicht komt naar voren uit een onderzoek uitgevoerd door Berenschot in opdracht van energiebedrijf Essent.

Verdere stijging netbeheerkosten

In 2024 stegen de netwerkkosten met gemiddeld 90 euro in vergelijking met 2023, blijkt uit berekening van energievergelijk.nl. En ook in de toekomst zullen de netbeheerkosten blijven toenemen, stelt Berenschot.

De energietransitie en de komst van zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen, vraagt om substantiële investeringen in het elektriciteitsnetwerk. Denk hierbij aan de aanleg van nieuwe hoogspanningskabels en de ontwikkeling van accu’s voor energieopslag.

Deze investeringen zijn essentieel voor het uitbreiden en versterken van het netwerk om te voldoen aan de wisselende energievraag gedurende de dag.

Hogere gasbelasting

Naast de hogere netbeheerkosten zal energiebelasting op gas de komende jaren vermoedelijk verder oplopen. Op iedere kuub die huishoudens verbruiken, wordt momenteel al ruim 70 cent aan energiebelasting betaald. De verwachting is dat dit bedrag in de toekomst alleen maar zal toenemen. Voor huishoudens met een hoog gasverbruik betekent dit een aanzienlijke financiële last.

Huishoudens met zonnepanelen of een warmtepomp zijn juist voordeliger uit, omdat zij veel minder belasting betalen voor gas en licht.

Energierekening naar 3.000 euro per jaar

Essent-directeur Resi Becker geeft aan dat de gemiddelde energierekening kan oplopen tot ongeveer 3.000 euro per jaar in 2035. Voor huishoudens die geen mogelijkheden hebben om te investeren in verduurzaming, kan dit bedrag zelfs stijgen tot 3.800 euro. Dit maakt het volgens Essent noodzakelijk om steunmaatregelen te treffen voor de meest kwetsbare groepen.

Vooral voor huishoudens met minder financiële middelen zijn verduurzamingsmaatregelen vaak nog onbetaalbaar. Zij worden het kind van de rekening als de energieprijzen en belastingen verder stijgen.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Steunmaatregelen voor kwetsbare huishoudens

Om huishoudens met een lager inkomen te ondersteunen, stelt Essent voor om het Tijdelijk Noodfonds om te zetten in een permanente voorziening. Dit fonds is bedoeld om huishoudens die een relatief hoge energierekening hebben in verhouding tot hun inkomen, te ondersteunen.

Bovendien pleit Essent voor het behoud van subsidies voor verduurzaming, om deze toegankelijker te maken voor huishoudens met beperkte financiële middelen. Essent is ook voorstander van nieuwe subsidies, bijvoorbeeld voor de thuisbatterij.

Salderingsregeling

In de loop van februari vindt er in de Eerste Kamer een belangrijk debat plaats over het geleidelijk afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025.

Deze regeling maakt het momenteel mogelijk voor huishoudens om de stroom die ze in de zomermaanden met hun zonnepanelen opwekken, direct te verrekenen met de elektriciteit die ze in andere periodes, zoals de winter, verbruiken. Dat is zeer aantrekkelijk voor iedereen met zonnepanelen.

Terugleverkosten

Echter, voor energieleveranciers brengt deze regeling financiële uitdagingen met zich mee. Op zonnige dagen leidt het tot een overvloed aan elektriciteit, wat de balans in het aanbod en de vraag verstoort en zo de kosten voor leveranciers opdrijft.

Veel energieleveranciers zijn daarom voorstander van het afschaffen van de salderingsregeling. De kosten die leveranciers maken, worden nu nog vaak verrekend in de tarieven en vaste kosten voor alle klanten. Daarom zijn er steeds meer energieleveranciers die zogenaamde terugleverkosten hanteren voor klanten met zonnepanelen, in een poging de financiële lasten eerlijker te verdelen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

10 reacties

 • WWRM

  Vandaag gaan wij verder op het marxistisch en elitaire gedachtegoed van d66

  D66 zou gelijk hebben: Nederland telt véél meer gezinswoningen dan gezinnen (en dat is een probleem)
  15 november 2023
  Het zijn grote cijfers waar D66 mee schermt in zijn verkiezingsprogramma: Nederland zou voor bijna tweederde uit eengezinswoningen bestaan, terwijl maar een kwart van de huishoudens uit drie of meer personen bestaat. Een diepe duik in cijferpoelen bevestigt niettemin zijn gelijk.

  Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023.

  Maar nu komt de vraag Als dat al.een probleem zou zijn wat doet Jetten dan in een dun overhemd in zijn mega woning

  De club d66 blijft elitair wat kennelijk voor anderen een probleem is is dat niet voor de d66 politieke top

  Reageren
 • FFrits

  De kosten via commerciële energiebedrijven zal ook mede belastingen steeds verder stijgen
  Voor veel huishoudens kan het voordeliger zijn om deze bedrijven te omzeilen. Hout, pellets, butaangas of petroleum, er zijn best opties -ook in huurwoningen- voor iedereen om de kunstmatig opgedreven prijzen te ontlopen.

  Reageren
 • WWRM

  In feite met het door Essent voor gestane permanente Noodfonds krijg je via energie belasting een soort nivellering

  Of je daar mee eens bent is een tweede

  Je laat namelijk het rijkere deel van de bevolking ongevraagd meer betalen aan energie

  Persoonlijk vind ik dat energie belasting niet het instrument moet zijn voor een al dan niet gewenste nivellering maar moet men fundamenteel de vraag beoordelen of energie wel zo hoog belast moet worden

  Reageren
 • WWRM

  Voor Jetten is 3800 niets die zit in zijn zomerse pak en dun overhemd nadat die zijn schoonfamilie van zijn vriendje had opgezocht in de andes

  Wellicht zou er iets moeten komen als inkomens afhankelijke energie tarieven maar dat zijn de vermeend socialisten alias liberalen van d66 niet van plan

  Die zijn in woord meedenkend met de lagere bevolking maar in feite een soort polit bureau vol communisten met een groene agenda waarin men alleen denkt over zijn eigen hachje en in feite elitair is

  Reageren
  • WWRM

   @WRM D66 wil ‘eerlijk delen in een schoon land’, zoals in 1972 al op onze verkiezingsposter stond

   D66 heeft wel heel vreemde ideeën van eerlijk delen en minimaal komt er in de praktijk niets van terecht maar ja dat kwam in de praktijk bij dat politbureau ook niet

   De komende dagen zal ik verder gaan op het marxisme en hoe in feite d66 een marxistische partij is en hoe minimaal parallellen te trekken zijn

   Reageren
 • WWRM

  Dat was toch al.lang duidelijk dat de kosten van de energie transitie werden afgewenteld op de allerarmsten die in de koude zitten en Jetten als elite in een zomers pak en dun overhemd in zijn woonkamer zit

  Reageren
 • EEdwin Pronk

  De overheid moet gewoon de energie kosten voor een groot gedeelte voor hun rekening nemen tot een bepaald gebruik voor iedereen en daarboven gaat iedereen betalen wat ervoor staat dat moeten ze ook doen voor de premie zorgverzekering iedereen heeft recht op warmte en eten douchen drinken zorg dat moet betaalbaar blijven overheid moet de hoge salarissen van hun zelf meer verdelen onder de minder bedeelde mensen probleem op gelost

  Reageren
  • MMo

   @Edwin Pronk

   Het is allemaal te gek voor woorden onderhand,laat je de verwarming uit wordt je afgestraft en kom je niet in aanmerking voor het noodfonds het is allemaal niet leuk meer je doet je best maar een beetje prettig rond komen wordt steeds moeilijker.Eigen risico van 385 euro schaf dat af ook dat ben je per jaar ook kwijt als je ziektekosten nodig hebt het is gewoon walgelijk. Heel fijn als je gezond bent en dat niet hoeft te betalen per jaar maar zieke mensen vragen hier ook niet om! Maar de bobo’s die hierover beslissen hebben geen idee met hun top salarissen…..

   Reageren
   • WWRM

    @Mo ik vrees voor u dat als het eigen risico verwijdert wordt de premie gewoon 385 euro omhoog gaat

    Incasseren gaan ze toch wellicht onder een andere noemer

    Reageren
    • MMo

     @WRM

     Ik ben bang dat u gelijk heeft of het nu rechtsom of linksom gaat pakken zullen ze je in je portemonnee..
     Ik ga wel duimen dat die softie van een Jetten niet teveel voor het zeggen gaat krijgen in het nieuwe kabinet.
     En maar vergaderen en maar vergaderen… ze steken elkaar de ogen uit stop daar toch eens mee en ga voor de mensen zorgen die het moeilijk hebben in dit land!
     Regel dat de energiekosten tot een bepaalde grens worden vastgezet,kom je daar flink boven dan betaal je gewoon meer zo simpel is het en dat zou veel stress weghalen bij veel mensen.De directeur van Essent gaf het gisteren al aan hou er rekening mee dat de kosten (belastingen) alleen maar duurder worden de komende jaren.

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.