Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening 2024 ruim 200 euro lager dan vorig jaar

Een huishouden is in 2024 gemiddeld 220 euro minder kwijt aan stroom en gas dan vorig jaar. Dat is een daling van 12 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS had de energierekening nog lager kunnen uitvallen als de energiebelasting op gas niet zou zijn verhoogd. Ondanks de lagere energiekosten is de energierekening nog altijd 740 euro hoger dan in 2021.

Gemiddeld 2.363 euro per huishouden

Volgens berekeningen van het CBS, gebaseerd op de energieprijzen van januari, zal de gemiddelde energierekening dit jaar uitkomen op 2.363 euro. Dit komt overeen met de berekening van energievergelijk.nl, die een gemiddelde energierekening van 2.426 euro rapporteerde, uitgaande van de prijzen in februari.

Echter, de kosten kunnen sterk variëren tussen huishoudens, voornamelijk door verschillen in energieverbruik. Huishoudens met een laag gasverbruik zijn spekkoper, aangezien de belasting op elektriciteit dit jaar is verlaagd, terwijl de belasting op gas is verhoogd.

Een recente analyse toont aan dat de Nederlandse gasbelasting de hoogste van Europa is. Consumenten betalen meer dan 80 cent aan energiebelasting en btw voor elke kubieke meter gas.

Prijsdalingen bij energieleveranciers

Bij de grote energieleveranciers zijn voor de maand januari prijsdalingen geconstateerd ten opzichte van 2023. In dat jaar daalden de tarieven met 46 tot 47 procent voor stroom en gas.

Tarieven

Huishoudens die momenteel een nieuwe energieleverancier kiezen, nemen vooral een vast of dynamisch contract.

  • In de goedkopere dynamische energiecontracten bedraagt de gasprijs 1,08 euro per kuub
  • De laagste dynamische stroomprijs ligt vandaag op 0,25 euro per kWh gemiddeld
  • De laagste gasprijzen voor een nieuw vast contract betaalt men momenteel bij Powerpeers en Engie voor respectievelijk 1,17 euro en 1,19 euro per kuub
  • De laagste stroomprijzen voor een nieuw vast contract betaal je bij Energiedirect, namelijk 0,25 euro per kWh

Bij het vergelijken van energie-aanbieders is het raadzaam om ook de loyaliteitskorting mee te nemen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

4 reacties

  • WWRM

    De overheid verliest nooit door hoge energie belasting en waaraan ze het uitgeven mag u zelf bedenken en wie er politiek aan verdient kunt u zelf ziein de vorm van Jetten in een dun overhemd en al vliegend door de wereld

    Reageren
    • WWRM

      @WRM Dingen veranderen alleen door mensen duidelijkheid te geven en energie politiek transparant te maken en de volgende fase de stembus gang

      Reageren
  • GGoel

    Het moge duidelijk zijn dat van die verlagingen van energieprijzen slechts met een dynamisch contract volledig kan worden geprofiteerd.

    Reageren
    • GGoel

      @Goel

      Klik bovenaan deze pagina op Kennisbank => Dynamische Energie om het goedkoopste contract te vinden!

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.