Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieprijzen Europa verschillen sterk: Nederlandse gasprijs bij hoogste drie

Nederlandse huishoudens behoren tot de grootste betalers voor gas in Europa. Alleen in Zweden en Zwitserland betalen consumenten een nog hoger tarief. De hoge gasprijzen zijn grotendeels te wijten aan de belastingen, die in Nederland significant hoger liggen dan elders in Europa.

Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl, gebaseerd op cijfers van de Household Energy Price Index (HEPI), die de energieprijzen in januari 2024 in 33 Europese landen vergeleek.

Overzicht Europese gasprijzen

In de onderstaande diagram staat een overzicht van de gasprijzen in Europa.

Dubbelklikken voor een hogere resolutie

Europese gasprijzen – januari 2024

De sterke verschillen in Europa zijn goed zichtbaar met gemiddelde gasprijzen variërend tussen de 2 en 32 eurocent per kWh.

Kilowattuurprijs

De gasprijzen in de diagram worden getoond in eurocent per kilowattuur (€ ct. / kWh) in plaats van per kuub (€ / m3). Reden hiervoor is dat verbrandingswarmte van gas kan verschillen per land, wat betekent dat je met één kuub aardgas soms meer of minder warmte kunt opwekken.

Om cijfers goed te kunnen vergelijken, wordt daarom gerekend met de prijs per kWh als gestandaardiseerde eenheid. In de meeste Europese landen wordt bovendien zelfs afgerekend per kWh, in plaats van per m3.

Nederland vs. Europa

Volgens Household Energy Price Index bedraagt de gemiddelde gasprijs in Nederland 18,2 cent per kWh.

In deze prijs zitten de volgende componenten:

 • Kale prijs: 6,95 cent per kWh
 • Netwerkkosten: 2,13 cent per kWh
 • Energiebelasting: 5,97 cent per kWh
 • BTW: 3,16 cent per kWh

Interessant is dat de gemiddelde gasprijs binnen de EU aanzienlijk lager is, namelijk 39,6 procent lager dan in Nederland, met een gemiddeld tarief van 11,0 eurocent per kWh.

Nederland wordt alleen overtroffen door Zweden (32,62 eurocent per kWh) en Zwitserland (19,37 eurocent per kWh) wat betreft de hoogte van de gasprijs.

Buurlanden voordeliger

In onze buurlanden Duitsland en België ligt de consumentenprijs voor gas aanzienlijk lager dan in Nederland. De redenen hiervoor zijn onder andere lagere energiebelastingen, btw en netwerkkosten. Andere factoren die een rol spelen, zijn de inkoopstrategieën van energiebedrijven, marktverschillen en de mate van concurrentie.

In Nederland wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van ‘hedging’, een strategie om risico’s op prijsstijgingen af te dekken. Hierdoor kunnen energiebedrijven allerlei vaste contracten aanbieden. Echter, de kosten verbonden aan ‘hedging’ worden doorberekend aan huishoudens.

Laagste gasprijzen

De laagste gasprijzen worden waargenomen in Oost-Europa. In Roemenië bedraagt de prijs bijvoorbeeld slechts 6,24 eurocent per kubieke meter, slechts een derde van het Nederlandse tarief. In Oekraïne is de gasprijs het laagst, met slechts 1,99 eurocent per kWh.

Deze lagere gasprijzen zijn vaak het resultaat van overheidsingrijpen, zoals prijsplafonds en subsidies om de energiekosten voor huishoudens te verlagen. In Nederland is per 1 januari 2024 het prijsplafond opgeheven, terwijl tegelijkertijd de energiebelasting op gas verhoogd werd en de kosten voor netbeheer stegen.

€ 1,78 per m3

Als we de Nederlandse kWh-prijs voor gas omrekenen naar een prijs per kubieke meter, resulteert dit in een tarief van 1,78 euro per kuub, inclusief energiebelasting, btw en netbeheerkosten.

Volgens een recente peiling van energievergelijk.nl ligt de gemiddelde gasprijs in contracten vanaf 1 februari 2024 op 1,28 euro per kubieke meter. Dat tarief is echter exclusief netbeheerkosten, die HEPI wel meeneemt.

Nederland heeft hoogste gasbelasting van Europa

De gasprijs is in Nederland vooral zo hoog door het uitzonderlijke belastingtarief. In Nederland wordt over elke kubieke meter gas maar liefst 80,5 cent aan energiebelasting en btw betaald. Bovendien betalen huishoudens ook nog eens 21 procent btw over netbeheerkosten.

In vergelijking met andere Europese landen is de belastingdruk op aardgas in Nederland ongeëvenaard.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Uit gegevens van de Household Energy Price Index (HEPI) blijkt dat overheidsheffingen ongeveer 50 procent van de Nederlandse gasrekening uitmaken. Volgens cijfers van energievergelijk.nl is het aandeel zelfs 73 procent als de netwerkkosten niet worden meegenomen en puur wordt gekeken naar de variabele leveringskosten.

In Nederland worden energiebelastingen op gas ingezet om het gedrag van consumenten te sturen, met als doel het gebruik van warmtepompen te bevorderen en te investeren in isolatie.

De hoge energiebelasting voelt niet meer als een prikkel om te verduurzamen, maar als een straf op een al kostbare noodzaak.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Gasbelasting in Nederland Versus Andere Europese Landen, volgens de HEPI:

 • Nederland: 50,1%
 • Duitsland: 23,2%
 • België: 20,2%
 • Frankrijk: 29,6%
 • Verenigd Koninkrijk: 8,1%
 • Spanje: 11,6%

Belastingdruk energierekening

Aan de andere kant is de belasting op elektriciteit in Nederland relatief laag is, vooral dankzij de vermindering energiebelasting van 631,39 euro (inclusief btw) per jaar.

Voor de totale energierekening in 2024 (elektriciteit en gas gecombineerd), gebaseerd op een contract dat vandaag wordt afgesloten met een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh elektriciteit en 1.169 m3 gas, blijkt dat ongeveer 36 procent naar de schatkist gaat. Zo blijkt uit berekeningen van deze site.

De verwachte totale energierekening voor Nederlandse huishoudens zal in 2024 gemiddeld 2.430 euro bedragen, waarvan 875 euro opgaat aan belastingen.

Overzicht Europese elektriciteitsprijzen

De onderstaande diagram biedt een overzicht van de elektriciteitsprijzen Europa.

Dubbelklikken voor een hogere resolutie

Europese stroomprijzen – januari 2024

In dit overzicht staan de actuele stroomprijzen van de Nederlandse energieleveranciers.

Duurste en goedkoopste landen

De gemiddelde stroomprijs in Nederland ligt volgens de HEPI op 30,5 cent per kWh. Hierin zijn de kale prijs, energiebelasting, vermindering energiebelasting, btw en netwerkkosten meegenomen.

Door de forse heffingskorting zijn de elektriciteitskosten bij ons lager dan in landen als Duitsland, Tsjechië, Italië en België. In Ierland betalen huishoudens de hoogste stroomprijs van Europa: gemiddeld 42,8 cent per kWh.

De laagste stroomprijzen liggen, net als voor gas, in Oost-Europa.

Redenen voor prijsverschillen

Er zijn tal van dingen die invloed hebben op stroomprijs in Europese landen.

Alles in de energiemarkt draait om vraag en aanbod.

Een spel dat wordt bepaald een reeks van verschillende factoren:

 1. Regulering en overheidsingrijpen
 2. De nationale energieproductiemix
 3. De geopolitieke situatie
 4. Marktspeculatie
 5. Milieukosten
 6. Valuta
 7. Storingen
 8. Weersomstandigheden

Voorbeelden:

 • In landen als Polen en Slowakije ligt de stroomprijs lager, omdat nog in grote mate gebruik wordt gemaakt van kolenenergie.
 • Zweden en Noorwegen zijn goedkoper door een overvloed van goedkope stroom uit waterkracht.
 • In Frankrijk is de kale prijs relatief laag door de goedkopere kernenergie.
 • In verschillende Oost-Europese landen wordt de prijs voor de consument gereguleerd door de overheid

Betaalbaarheid van energie

Natuurlijk is het essentieel om niet alleen naar de energieprijs op zich te kijken, maar ook naar het gemiddelde besteedbare inkomen van een land.

Wanneer men vervolgens relatief bekijkt wat men in Europa betaalt, blijkt dat de Portugezen, Italianen en Zweden voor gas relatief meer betalen. Nederland neemt de vierde plaats in. Voor elektriciteit zit Nederland precies op het Europese gemiddelde qua betaalbaarheid.

Over het onderzoek

Data en achtergrondinformatie via deze link

Voor persvragen of quotes kan contact worden opgenomen met Koen Kuijper.

Bronnen

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

109 reacties

 • RRem van Nuijsenburg

  Wat een fom gewauwel in dit stukje. De prijs is niet erg hoog in Nederland maar de belasting is erg hoog.
  Het wordt wel genoemd in dit artikel maar zwaar onvoldoende. En er wordt geen vergelijking gemaakt tussen de werkelijke prijs exclusief belastingen.
  Een behoorlijk gemiste kans en daarmee is dit schrijfsel feitelijk niet meer dan clickbait!

  Reageren
  • WWRM

   @Rem van Nuijsenburg Deze website heeft nooit uitgeblonken in een kritisch politiek perspectief In tegendeel reacties welke politiek gezien kritisch zijn worden actief verwijderd

   Reageren
 • AAnna

  We hebben een palletkachel in de woonkamer, en verwarmen soms de badkamer electrische. Het gas hebben we af laten sluiten. We hebben géén zonnepanelen. Ons huis is vrijstaand op het platteland. Met minimale isolatie. We hebben tibber.nl als energieleverancier. Omdat zij de laagste netwerk kosten in rekening brengen. Namelijk 3,99. we gaan van het vakantiegeld een stukje van het huis isoleren.klachen helpt niet. In het dorp heeft bijna de helft een hout of een palletkachel. !! Dat is veel voordeliger dan gas, in je portemonnee. We begrijpen dat het niet goed is voor het milieu.

  Reageren
  • JJordy

   @Anna

   Hoe Anna, Je bent al best goed bezig. Onthoud dat electrisch verwarmen enorme hoeveelheden stroom vereist. Als boswachter kan ik je vertellen dat Biomassa (wanneer het juist wordt gedaan) vele malen duurzamer is dan zonnepanelen of windmolens. Uteindelijk hebben we alle mogelijke bronnen nodig maar geen enkel alternatief voor energie is duurzamer dan biomassa. Veel mensen weten niet eens dat een boom uit zowel biomassa als necromassa bestaat of hoeveel C02 er achter blijft voor opslag in de grond bij goed bosbeheer. Als ik mensen vertel dat een eikenboom een biologische zonnecel is (waarvan de zonnecellen/productie vanzelf groeien, met een geintegreerde biologische accu, die energie langdurig kan opslaan en waarvan de capaciteit van de accu meegroeit met de zonnecellen en ondertussen C02 opslaat. waterhuishouding reguleert en als voedselbron en schuilpplaats dient voor meer dan 800 diersoorten begint het pas duidelijk te worden.

   Reageren
  • GGoel

   @Anna

   Tibber hoeft niet de goedkoopste voor jou te zijn. Gebruik de Excel sheet die bij
   Kennisbank => Dynamische Energie (flink naar beneden scrollen) wordt gebruikt om je jaarKOSTEN te vergelijken (dus excl. de werkelijke kWh en m³ prijs want die verschilt per uur/dag en is niet te voorspellen). De Energievergelijker geeft geen goede resultaten omdat de energieleveranciers verschillende € per kWh of m³ gebruiken. De Energievergelijker is dus alleen goed voor een globaal inzicht in algemene zin (dus een ongeveer prijs).

   Reageren
 • WWRM

  Ik vrees bij een nieuw kabinet gaat er weinig veranderen

  Potentieel met GroenLinks PvdA verandert er weinig

  Dan hebben we Jetten en d66 die de weg kwijt zijnen geloven in een soort groene agenda

  Bij nsc geldt Omtzigt is een labiele figuur en lijkt een soort oude wijn in nieuwe zakken

  De bbb heeft zich weinig geuit

  Dan blijft nog de vraag of men afscheid kan nemen van energie belasting gezien de overheid financiën

  Alleen een fundamenteel andere keuze in sancties groningen klimaatbeleid kan wellicht een oplossing brengen

  Reageren
 • FFreek

  Stroomprijs in Denemarken is incorrect. Wij wonen er sinds mei 2022 en betalen aanzienlijk minder dan aangegeven in de tabel.
  Dat het gemiddelde misschien wat hoger ligt als onze prijs kan ik me indenken maar daar zal geen 15 cent per kWh inzitten de ik zo

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Freek

   Heb je ook de netwerkkosten en alle bijbehorende belastingen meegenomen?

   Reageren
 • WWdH

  Al die oostbloklanden, die het zo slecht zouden hebben, betalen maar een fractie van wat wij hier betalen?? En dan de regeringen van die landen maar zielig doen in Brussel en de hand ophouden dat hun schatkist leeg is, of wij even weer met z’n allen kunnen doneren. Onlangs nog weer 900 miljoen Euro steun naar Hongarije. Lekker dan, verhoog gewoon de energieprijs in dat soort landen eerst eens. Wij hier met elkaar de hoofdprijs betalen om te stimuleren dat ze daar de kachel lekker open draaien!

  Reageren
  • WWRM

   @WdH Die mensen in die landen kunnen dat helemaal niet betalen in verband met het gemiddelde maandsalaris

   Overigens is bijvoorbeeld in Polen de energie lager geprijsd doordat ze nog veel met kolen doen

   Reageren
 • JJohn

  Mijn reactie is weg maar hier en ander reacties wat u oke doet. Als burger betaalje de rekening voor als wat de regering doet.
  ook als het hun doel moet zijn om de burgers tebescherm dat is wel het laatste wat ze doen

  Reageren
  • GGoel

   @John

   De afgelopen regering zag ons geld liever naar “”zielige”” landen vloeien dan naar de eigen burgers. En dan verbaast zijn met zo’n verkiezingsuitslag.

   Gelukkig lijkt er nu een einde aan dit socialisme te komen!

   Reageren
 • LL

  Zet er ook de belasting bij.
  Netto gasprijs vergelijken maakt het duidelijker.

  Reageren
  • FFrank

   @L
   Begrijpend lezen is ook zo lastig he

   Reageren
 • BBaanbrekend

  Beste mensen,

  Hier uw grieven ventileren is totaal zinloos. De frustratie blijft, of wordt erger! Dexbeste remedie om protest aan te rekenen is: massale protesten! Kom, allemaal de straat op richting het Binnenhof! Met miljoenen burgers kunnen wij een einde maken aan de roverspraktijken van de overheid, politiek, koningshuis, elite en multinationals. Blijven we gezellig achter onze computer zitten, tja, dan is dit een teken voor voorgenoemden om ons nog MEER uit te knijpen! Dus? Pak je spullen en ga de straat op, vandaag nog!

  Reageren
  • PPeter krijgsman

   @Baanbrekend
   Hahaha de straat op, ben vanaf 2001 bezig wegens de Euro die ons arm hebben gemaakt, hoor jouw ook niet zie je niet dus wat straat op.
   Ook met de energie worden we bestolen, je moet het is x €2.20 doen dan schrik je pas.
   Onze lonen AOW 120% kwijt en dat pikken jullie allemaal.
   Als er geen EURO was had je ook niet zoveel armoe.
   Maar dat geld wordt gebruikt voor wat over water komt .
   Daarom is de staatskas niet goed genoeg gevuld

   Reageren
 • GGert-Jan

  Wanneer worden we dan eens 1 Europa..
  Gelukkig woon wij dicht bij grens en kan we goedkoop tanken en boodschappen halen. Wat is Nederland toch stuk gemaakt..

  Reageren
  • GGoel

   @Gert-Jan

   Het is uiterst onwaarschijnlijk dat als Europa een federatie/bondsstaat wordt, de belastingen voor iedere lidstaat hetzelfde zullen worden: daarvoor verschillen de lidstaten economisch teveel van elkaar.

   Het probleem in NL is eerder de ongekende lastendruk. Stoppen met onwikkelingshulp dus, wat sowieso nooit nut heeft gehad.

   Reageren
   • RRem van Nuijsenburg

    @Goel
    En hoeveel besteed Nederland dan wel aan ontwikkelingshulp?
    Dat weet je blijkbaar niet!
    En hoeveel procent is dit van de totale uitgave van de totale Nederlandse overheid?
    Weet je ook niet!
    Ik ga het niet voor je opzoeken maar ik weet dat het nog geen heel procent is. Een bedrag dat niet eens opvalt op de begroting als het opeens er niet meer op staat.
    Dus niet meer zo dom wauwelen hè!

    Reageren
  • MMo

   @Gert-Jan

   Vind ik ook krom en oneerlijk!

   Reageren
 • JJ. Moed

  De regering in Nederland beslist vaak te ad hoc zonder zich te realiseren wat de gevolgen zijn. Meteen massaal overstappen naar elektrisch zonder te beseffen wat dit voor het netwerk betekend. Je zou toch verwachten dat ze door goede kennis worden geadviseerd voordat je dergelijke grote keuzes maakt en je de (let wel beperkte) subsidies hierop gaat verstrekken. Een stimulans die uiteindelijk te weinig heeft opgeleverd en nog eens meer gaat kosten omdat ze er achter komen dat er eerst geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur. Een simpele rekensom geeft aan dat deze transitie naar elektrisch totaal niet mogelijk is op ons netwerk. Waarom niet een degelijk transitie aanpak over langere termijn die realistisch haalbaar is.
  Geldverspilling die beter eerst in de capaciteitsvergroting van het netwerk gestoken kon worden. Vervolgens dan een aanpak om met z’n allen van gas af te stappen. Dit is nu niet eens mogelijk voorlopig. Wat een slechte korte termijn visie is dit.

  Reageren
 • JJoris

  Tja.. het is duur in Nederland..
  Wat ik mis is een fundamentele discussie wat nu duurzaam is.
  Veel onbalans op het net en wanneer de zonnepanelen werken negatieve energieprijzen.
  Als ik naar buiten kijk.. geen zon en geen wind. Hoe komen we aan onze energie? Is dan die warmtepomp wel een goed plan? Het is een mooie techniek, maar is die wel schoon? Als we met elkaar overgaan op wat de overheid zegt dat goed is voor ons..
  Hebben we dan straks in de winter geen onbetaalbare energie?
  De zonnepanelen hebben niks te maken met je warmtepomp of je elektrische auto..
  Ik kies voor een onafhankelijke denktank die haalbaar beleid formuleren gaat wat goed is voor ons, met een langdurig haalbaar beleid.. en ja, daar hoort dan wellicht kernenergie bij en het ontwikkelen van het gasveld in de Noordzee

  Reageren
 • AAndre

  Ik hoef geen econoom te zijn om te concludetren dat de verhouding tussen het aantal echt producerende arbeiders en het aantal ambtenaren hartstikke scheef ligt en nog steeds de pan uit rijst. Dit moet voor een betere economie drastisch veranderen. Er zijn genoeg echte banen waar overheidsmedewerkers zich in kunnen omscholen. MINDER REGELS EN MEER AAN HET WERK!!!

  Reageren
  • KKolster

   @Andre helemaal mee eens
   De schop erin bij de ambtenaren
   Met zeker de helft inkrimpen.

   Reageren
 • AAmdre

  Ik hoef geen econoom te zijn om te concludetren dat de verhouding tussen het aantal echt producerende arbeiders en het aantal ambtenaren hartstikke scheef ligt en nog steeds de pan uit rijst. Dit moet voor een betere economie drastisch veranderen. Er zijn genoeg echte banen waar overheidsmedewerkers zich in kunnen omscholen. MINDER REGELS EN MEER AAN HET WERK!!!

  Reageren
 • CCarlo

  Om te verduurzamen heb ik een elektrische auto gekocht en zonnepanelen gelegd. Voor de elektrische auto ga ik straks veel meer wegenbelasting betalen dan iemand met een vervuilende verbrandingsmotor en moet ik voor mijn teveel terug geleverde stroom ook nog eens gaan betalen Gevolg: mensen hebben er genoeg van en willen geen elektrische auto en zonnepanelen. Wat een beleid…

  Reageren
  • LLOL

   @Carlo

   Maar je doet het toch voor het milieu?

   Oh nee, ik doe t voor de eigen portemonnee. Hypocriet, zoals de rest van ‘milieubewust’ Nederland.

   Reageren
   • RRaymond

    @LOL natuurlijk willen we het voor het milieu doen.
    Maar het is logisch als we ook een beetje tegemoet gekomen worden.en wat is hypocriet de zogenaamde moraalridders als jij die lopen te marchanderen en wel als het ze uitkomt groen denken vind ik pas hypocriet

    Reageren
  • MMax

   @Carlo
   Hou Carlo,
   Dit zat er aan te komen. Stel 80% van de NL huishoudens hebben een EV waarvoor men een heel laag wegenbelastingtarief betaalt. zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en zijn door de opbrengst van de zonnepanelen voor 75% selfsupporting. De overige 25% komt dus van een energieleverancier. Er valt dus voor de (r)overheid 75% aan energiebelasting en accijnzen weg. Gezien hun nimmer aflatende uitgavendrift zal deze zelfde (r)overheid toch inkomsten moeten blijven genereren. Dit doen zij door ons heel gewiekst beetje bij beetje af te nemen.

   Reageren
  • MMax

   @Carlo
   Hoi Carlo,
   Dit zat er aan te komen. Stel 80% van de NL huishoudens hebben een EV waarvoor men een heel laag wegenbelastingtarief betaalt. zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en zijn door de opbrengst van de zonnepanelen voor 75% selfsupporting. De overige 25% komt dus van een energieleverancier. Er valt dus voor de (r)overheid 75% aan energiebelasting en accijnzen weg. Gezien hun nimmer aflatende uitgavendrift zal deze zelfde (r)overheid toch inkomsten moeten blijven genereren. Dit doen zij door ons heel gewiekst beetje bij beetje af te nemen.

   Reageren
  • TTim

   @Carlo
   Om te verduurzamen? Nee omwille van geld is de reden.
   Elektrische autos, zonnepanelen etc is helemaal niet duurzaam, slim of milieubewust.
   Alleen volk wat het liefst als eerste meeloopt met de eerste en beste hypes, ook al zijn deze ongegrond en dom, zijn de grootste vervuilers zoals jij. Het grootste vuil is te herkennen aan je ego en het wijzen naar een verbrandingsmotor als vervuiler, totaal lachwekkend. Jij hebt zeker een auto zonder rubberen banden!
   Een accu zonder lithium en dan die zonnepanelen van je welke niet eens op een reguliere afvalverwerking thuis horen. Volgers en hun drang om beleid te volgen bah!

   Logisch dat juist jij meer moet betalen, dat krijg je als je jezelf onterecht wijs maakt dat jij duurzamer bent dan je medemens, dan krijg je vanzelf het deksel op je neus.

   Wie wat aan het milieu wilt doen moet gewoon zijn handen uit de mouwen steken, over het milieu leren en niet denken dat je het milieu helpt door onzin te consumeren en te herhalen. Zorg eerst dat je ego gegrond is in plaats van opgeblazen.

   Reageren
   • MMo

    @Frank

    Helemaal mee eens! wat een onvolwassen reactie…..helaas is dit vijandige gedrag tegenwoordig ‘normaal’ bij veel gefrustreerde mensen.

    Reageren
  • WWRM

   @Carlo Misschien moet u gewoon erkennen dat u minimaal op het verkeerde been gezet bent en wellicht opgelicht

   Overigens klagen kunt u bij Jetten en Kaag waar de eerste zit in een dun zomers pak en overhemd

   U heeft een pech u maakt geen deel uit van de elite

   Reageren
 • RR.van Moorten

  Diep triest en ronduit schandalig wat hier gebeurt qua die belachelijke “Belasting cq BTW” op de energieprijzen!

  Reageren
 • EEric

  Bedroevend……. en de overheid maar zeuren over bestaanszekerheid..

  Reageren
 • JJohan

  En zo plukt de regering de mensen leegop hun eerste levensbehoeften

  Reageren
  • SSchimi

   @Johan
   Geheel mee eens op electrischiteit en gas nu 21 % btw, gewoon schandalig dit.
   Het is een eerste levensbehoeften.
   We worden gewoon leeggeroofd.

   Reageren
  • WWillem II

   @Johan. Onze regering heeft schijt aan de Nederlanders. Onze regering geeft het belastinggeld liever uit aan immigranten, zeer zuidelijke en oostelijk gelegen landen. De ministers hebben geen centje pijn met hun 4x modaal inkomen.

   Reageren
 • JJozef

  Gemakkelijk score, als je alle facilities die je krijgt omdat je zoveel beasting betaald. Kijk gewoon eens naar alle potjes die we hebben. Infrastructure, lucht, water. Land. Salarissen hoogte enz enz.
  Die belasting komt wel ten goede voor de bevolking maar dat zegt men er niet bij.

  Reageren
  • GGoel

   @Jozef

   Dat kan zijn, maar de belastingdruk in NL is belachelijk hoog. Als je ook nog bedenkt hoevelen er in armoede leven terwijl wij bakken subsidies naar het buitenland sturen (of het buitenland het hier komt halen) dan begrijp je de woede wel!

   Reageren
   • HHenk

    @Goel

    Helemaal eens

    Gr,

    Henk

    Reageren
   • TTony

    @Goel
    De belastingsdruk in België is nog véél hoger en toch hebben we een dubbel zo hoge staatsschuld dan Nederland, dus ons regeringsbeleid is nog stukken slechter.

    Reageren
  • EEva

   @Jozef

   In nl is de belastingdruk extreem. De wegen zijn er niet veel beter op dan in Duitsland, de snelwegen bedoel ik dan. We hebben een bijzonder slechte luchtkwaliteit; we zijn immers de lage landen, aan het water woon je (bijna) het schoonst. Er zijn genoeg plekken waar je niet meer kan vissen vanwege de hoge chemicaliën en kwik in het beestje & water. Onze waterkwaliteit is dan ook niet om over op te scheppen. En land? Welk land…. er is geen land, heb je de huizenmarkt gezien, het boerenland wordt omgetoverd tot een wind- en paneel park maar over het aankomend afval dat daaruit voort komt heeft de regering nog niet nagedacht.. en maar pushen die “groene agenda”. Dit ligt in hetzelfde straatje van de vergrijzing die ze al zien aankomen en over spreken sinds ik 3 was, maar de verzorgingstehuis zijn plat en mantelzorg is opgedwongen aan de nabestaanden die zich schuin werken om te kunnen bestaan.

   De salarissen;
   30.000 euro tot 40.000 euro per jaar is de middenmoot, huur/hypotheek zijn hoog, energie & gas is hoog, de zorgverzekering + eigen risico zijn in de afgelopen 3 jaar ook bizar gestegen, brandstof voor de auto, riool & afvalstof heffingen: gestegen, voeding (gezonde spul) ook, zelfs op water in een flesje & vruchtensap zit accijns voor de regering.

   We hebben genoeg buitenlanders die over onze wegen rijden zonder belasting te betalen, genoeg inwoners die geen zorgverzekering betalen, genoeg geld dat we weggeven aan europa om er maar bij te horen, en ons koningshuis…. tja…. etc etc.

   Alles groeit scheef & schever.
   De verwarming aan, met je auto naar het werk & 5x douchen in de week is bijna voor de elite.

   Er moet worden gekeken naar de leefbaarheid; inkomsten en uitgaven per hoofd/familie. Het BNP zegt bijvoorbeeld niks over de Nederlander en zijn portomonnee maar zo wordt het wel weerlegd en “lijkt” het alsof nl een rijk land is.

   -geschreven door een 30 plusser, single, hard werkend en totaal geen wappie, met een huur-appartementje die geen verwarming meer heeft want de verhuurder heeft onderhoud verzaakt, dus nu heb ik lekkage en schimmel 🙂

   Reageren
   • JJa Toch!

    @Eva
    Dat laatste is helemaal onvoorstelbaar!
    Heeft u al een klacht ingediend bij de Huurcommissie?

    Reageren
   • CCarin

    @Eva
    Je heb helemaal gelijk.
    Ik ben het helemaal eens met je

    Reageren
   • HHenk

    @Eva

    Sta helemaal achter jou Eva

    Gr,

    Henk

    Reageren
 • HHerman

  Met z’n allen de energierekening niet betalen en nog wat protesteren helpt echt wel als je het maar vohoud

  Reageren
 • CCees van Bostelen

  Belachelijk zeker als je 1km van de Belgigrens woont. Wij worden voor de gek gehouden. Doen al boodschappen, tanken en alcohol kopen in België. Dan hebben we het nog niet over de goedkope zorgkosten. Nu zeker nog verhuizen. Den Haag ga eens naar België om te kijken hoe ze dat daar doen.

  Reageren
  • GGoel

   @Cees van Bostelen

   De Belgische staatsschuld is dan ook onhoudbaar. Zo kan iedereen eventjes goedkoop politicus spelen.

   Reageren
   • TTim

    @Goel

    Ieder land hoeft geen (staats)schuld te hebben als ze integer zijn en geld in eigen beheer nemen ipv derden daarvoor betalen in de vorm van rente. Ieder weldenkend persoon weer dat zoon systeem onhoudbaar is en burgers alleen maar meer geld kost.

    Het begint altijd bij de basis, de fundering en dommer dan dit kan het niet.

    Het is niet goedkoop politicus spelen, die verkopen zichzelf aan een opgedrongen agenda om zelf carrière te maken met Eurazië als doel ten koste van de burger hier. Het originele Europese volk word verkocht en vervangen, dat is geen hogere wiskunde.

    Reageren
  • BBob

   @Cees van Bostelen
   Hier in België klagen ze over de enorme belastingdruk (65%!) en de hoge kosten. En wordt er naar Nederland gewezen als “voorbeeld”……. Het gras is duidelijk veel groener aan de andere kant van de grens, ongeacht aan welke kant je woont!

   Reageren
 • LLeonie

  Dit is echte belachelijk dat deze in NEDRRLAND gebeurd. Aan overheid of de tweedekamer heb wij niets aan. Wij worden gewoon voor de gek gehouden. En iedereen doet gewoon meen, wakkere worden jongens kom voor je zelf op. Wij zitten niet in EU landen. Er moet een bijeenkomst zijn op de DAM denkt aan de boeren die waren ook voor hun zelf naar DEN HAAG gereden. Laat wat.horen.

  Reageren
 • NNick

  Onze regering, die ook lekker mee profiteert van de belachelijk hoger prijzen, had de energiemarkt nooit op deze manier moeten privatiseren. Dit was vragen om misbruik door de energiebedrijven. Zelfde ellende zie je in het openbaar vervoer en ziekenzorg. Dit soort essentiële voorzieningen moet je nooit 100% loslaten en in handen geven van bedrijven die maar een belang hebben en dat is zoveel mogelijk winst maken over de rug van de brave burger die geen alternatief heeft.

  Reageren
  • SSjaak

   @Nick Ja de belastingen in Nederland zijn erg hoog,als je alle vaste lasten optelt blijft er niet zo heel veel over.En als je gepensioneerd bent helemaal niet.

   Reageren
 • HHarrie

  Btw óver belastingen op energie
  35 miljard voor een niet meetbare temperatuurverlaging van 0.0000365 graden
  Het energieplafond opheffing én energie belasting verhogen!
  Amper/ geen actie op het bouwen van kernenergie centrales
  3 miljoen mensen opvangen die nagenoeg alles gratis krijgen
  Uitverkoop van het pensioenstelsel
  Een regering die vindt dat wij met financiële dwang “ opgevoed” moeten worden….

  Reageren
 • EEerlijk is Eerlijk

  De overheid heeft de plicht de burgers te beschermen tegen de overheid en andere instanties die de burgers benadelen. Artikel 1 van de Grondwet. De Gas/Energie prijzen zijn in een direct vergelijk met de omringende landen zoals Duitsland en Belgie 2 tot 3 keer hoger dan in NL daar is niemand mee gediend behalve de overheid en de leveranciers. Die landen hebben niet eens zelf GAS. Dus de prijzen omlaag en de burgers beschermen want dat is de taak.

  Reageren
  • MMargreet

   @Eerlijk is Eerlijk

   Reageren
  • Mmart

   @Eerlijk is Eerlijk
   zo mee eens wat je zegt

   Reageren
  • BBruining

   @Mo
   Je mag de waarheid niet schrijven over dat asociaal beleid van dit land

   Reageren
  • CCarlo

   @Eerlijk is Eerlijk Ook vreemd dat Nederland al decennia lang gas aan een ooit zeer laag afgesproken prijs verkoopt aan het buitenland EN dat daar dan de gas prijs lager is dan hier. Zou Nederland dan zoveel geld verliezen aan die verplichtingen zodat dat doorgerekend moet worden aan de eigen bevolking?

   Reageren
 • TTiggelman

  Wij hebben als Nederlander nooit geen baat gehad, zo te zien.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.