Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieprijzen Europa verschillen sterk: Nederlandse gasprijs bij hoogste drie

Bart Koenraadt

110 reacties

Nederlandse huishoudens behoren tot de grootste betalers voor gas in Europa. Alleen in Zweden en Zwitserland betalen consumenten een nog hoger tarief. De hoge gasprijzen zijn grotendeels te wijten aan de belastingen, die in Nederland significant hoger liggen dan elders in Europa.

Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl, gebaseerd op cijfers van de Household Energy Price Index (HEPI), die de energieprijzen in januari 2024 in 33 Europese landen vergeleek.

Overzicht Europese gasprijzen

In de onderstaande diagram staat een overzicht van de gasprijzen in Europa.

Dubbelklikken voor een hogere resolutie

Europese gasprijzen – januari 2024

De sterke verschillen in Europa zijn goed zichtbaar met gemiddelde gasprijzen variërend tussen de 2 en 32 eurocent per kWh.

Kilowattuurprijs

De gasprijzen in de diagram worden getoond in eurocent per kilowattuur (€ ct. / kWh) in plaats van per kuub (€ / m3). Reden hiervoor is dat verbrandingswarmte van gas kan verschillen per land, wat betekent dat je met één kuub aardgas soms meer of minder warmte kunt opwekken.

Om cijfers goed te kunnen vergelijken, wordt daarom gerekend met de prijs per kWh als gestandaardiseerde eenheid. In de meeste Europese landen wordt bovendien zelfs afgerekend per kWh, in plaats van per m3.

Nederland vs. Europa

Volgens Household Energy Price Index bedraagt de gemiddelde gasprijs in Nederland 18,2 cent per kWh.

In deze prijs zitten de volgende componenten:

 • Kale prijs: 6,95 cent per kWh
 • Netwerkkosten: 2,13 cent per kWh
 • Energiebelasting: 5,97 cent per kWh
 • BTW: 3,16 cent per kWh

Interessant is dat de gemiddelde gasprijs binnen de EU aanzienlijk lager is, namelijk 39,6 procent lager dan in Nederland, met een gemiddeld tarief van 11,0 eurocent per kWh.

Nederland wordt alleen overtroffen door Zweden (32,62 eurocent per kWh) en Zwitserland (19,37 eurocent per kWh) wat betreft de hoogte van de gasprijs.

Buurlanden voordeliger

In onze buurlanden Duitsland en België ligt de consumentenprijs voor gas aanzienlijk lager dan in Nederland. De redenen hiervoor zijn onder andere lagere energiebelastingen, btw en netwerkkosten. Andere factoren die een rol spelen, zijn de inkoopstrategieën van energiebedrijven, marktverschillen en de mate van concurrentie.

In Nederland wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van ‘hedging’, een strategie om risico’s op prijsstijgingen af te dekken. Hierdoor kunnen energiebedrijven allerlei vaste contracten aanbieden. Echter, de kosten verbonden aan ‘hedging’ worden doorberekend aan huishoudens.

Laagste gasprijzen

De laagste gasprijzen worden waargenomen in Oost-Europa. In Roemenië bedraagt de prijs bijvoorbeeld slechts 6,24 eurocent per kubieke meter, slechts een derde van het Nederlandse tarief. In Oekraïne is de gasprijs het laagst, met slechts 1,99 eurocent per kWh.

Deze lagere gasprijzen zijn vaak het resultaat van overheidsingrijpen, zoals prijsplafonds en subsidies om de energiekosten voor huishoudens te verlagen. In Nederland is per 1 januari 2024 het prijsplafond opgeheven, terwijl tegelijkertijd de energiebelasting op gas verhoogd werd en de kosten voor netbeheer stegen.

€ 1,78 per m3

Als we de Nederlandse kWh-prijs voor gas omrekenen naar een prijs per kubieke meter, resulteert dit in een tarief van 1,78 euro per kuub, inclusief energiebelasting, btw en netbeheerkosten.

Volgens een recente peiling van energievergelijk.nl ligt de gemiddelde gasprijs in contracten vanaf 1 februari 2024 op 1,28 euro per kubieke meter. Dat tarief is echter exclusief netbeheerkosten, die HEPI wel meeneemt.

Nederland heeft hoogste gasbelasting van Europa

De gasprijs is in Nederland vooral zo hoog door het uitzonderlijke belastingtarief. In Nederland wordt over elke kubieke meter gas maar liefst 80,5 cent aan energiebelasting en btw betaald. Bovendien betalen huishoudens ook nog eens 21 procent btw over netbeheerkosten.

In vergelijking met andere Europese landen is de belastingdruk op aardgas in Nederland ongeëvenaard.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Uit gegevens van de Household Energy Price Index (HEPI) blijkt dat overheidsheffingen ongeveer 50 procent van de Nederlandse gasrekening uitmaken. Volgens cijfers van energievergelijk.nl is het aandeel zelfs 73 procent als de netwerkkosten niet worden meegenomen en puur wordt gekeken naar de variabele leveringskosten.

In Nederland worden energiebelastingen op gas ingezet om het gedrag van consumenten te sturen, met als doel het gebruik van warmtepompen te bevorderen en te investeren in isolatie.

De hoge energiebelasting voelt niet meer als een prikkel om te verduurzamen, maar als een straf op een al kostbare noodzaak.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Gasbelasting in Nederland Versus Andere Europese Landen, volgens de HEPI:

 • Nederland: 50,1%
 • Duitsland: 23,2%
 • België: 20,2%
 • Frankrijk: 29,6%
 • Verenigd Koninkrijk: 8,1%
 • Spanje: 11,6%

Belastingdruk energierekening

Aan de andere kant is de belasting op elektriciteit in Nederland relatief laag is, vooral dankzij de vermindering energiebelasting van 631,39 euro (inclusief btw) per jaar.

Voor de totale energierekening in 2024 (elektriciteit en gas gecombineerd), gebaseerd op een contract dat vandaag wordt afgesloten met een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh elektriciteit en 1.169 m3 gas, blijkt dat ongeveer 36 procent naar de schatkist gaat. Zo blijkt uit berekeningen van deze site.

De verwachte totale energierekening voor Nederlandse huishoudens zal in 2024 gemiddeld 2.430 euro bedragen, waarvan 875 euro opgaat aan belastingen.

Overzicht Europese elektriciteitsprijzen

De onderstaande diagram biedt een overzicht van de elektriciteitsprijzen Europa.

Dubbelklikken voor een hogere resolutie

Europese stroomprijzen – januari 2024

In dit overzicht staan de actuele stroomprijzen van de Nederlandse energieleveranciers.

Duurste en goedkoopste landen

De gemiddelde stroomprijs in Nederland ligt volgens de HEPI op 30,5 cent per kWh. Hierin zijn de kale prijs, energiebelasting, vermindering energiebelasting, btw en netwerkkosten meegenomen.

Door de forse heffingskorting zijn de elektriciteitskosten bij ons lager dan in landen als Duitsland, Tsjechië, Italië en België. In Ierland betalen huishoudens de hoogste stroomprijs van Europa: gemiddeld 42,8 cent per kWh.

De laagste stroomprijzen liggen, net als voor gas, in Oost-Europa.

Redenen voor prijsverschillen

Er zijn tal van dingen die invloed hebben op stroomprijs in Europese landen.

Alles in de energiemarkt draait om vraag en aanbod.

Een spel dat wordt bepaald een reeks van verschillende factoren:

 1. Regulering en overheidsingrijpen
 2. De nationale energieproductiemix
 3. De geopolitieke situatie
 4. Marktspeculatie
 5. Milieukosten
 6. Valuta
 7. Storingen
 8. Weersomstandigheden

Voorbeelden:

 • In landen als Polen en Slowakije ligt de stroomprijs lager, omdat nog in grote mate gebruik wordt gemaakt van kolenenergie.
 • Zweden en Noorwegen zijn goedkoper door een overvloed van goedkope stroom uit waterkracht.
 • In Frankrijk is de kale prijs relatief laag door de goedkopere kernenergie.
 • In verschillende Oost-Europese landen wordt de prijs voor de consument gereguleerd door de overheid

Betaalbaarheid van energie

Natuurlijk is het essentieel om niet alleen naar de energieprijs op zich te kijken, maar ook naar het gemiddelde besteedbare inkomen van een land.

Wanneer men vervolgens relatief bekijkt wat men in Europa betaalt, blijkt dat de Portugezen, Italianen en Zweden voor gas relatief meer betalen. Nederland neemt de vierde plaats in. Voor elektriciteit zit Nederland precies op het Europese gemiddelde qua betaalbaarheid.

Over het onderzoek

Data en achtergrondinformatie via deze link

Voor persvragen of quotes kan contact worden opgenomen met Koen Kuijper.

Bronnen

110 reacties

 • EEls

  Altijd maar klagen op het toetsenbord.
  Zolang niemand in opstand komt en de straat opgaat hebben we het nog te goed….

  Reageren
  • JJaap

   @Els
   Beste mevrouw Els, wat denkt u met demonstreren/ in opstand te komen te bereiken.
   Kijk naar de boeren kijk naar de demonstranten die met regelmaat van de klok de A12 afsluiten, wat bereiken die mensen ermee. Alleen maar tegenwerking en onvrede.
   En of we het goed hebben mag iedereen voor zichzelf invullen. Wat we moeten hebben is een landsbestuur wat alles wat ze beloofd hebben ook nakomen. Ofwel we zijn overgeleverd aan de grieven van Den Haag.

   Reageren
   • MMo

    @Jaap

    U heeft helemaal gelijk!! de opmerking van Els is echt veel te kort door de bocht….

    Reageren
   • BBo

    @Jaap hoezo één eu? Hier hebben we toch niets aan. Logisch dat wij niet uit de eu kunnen stappen Nederland maakt het zichzelf te moeilijk. Wat zeikt Nederland toch, als andere landen minder dan de helft moeten nemen kunnen betalen waarom betalen wij dan idioot veel. Wat mankeert Nederland dat het zijn eigen volk in de steek laat. Wij betalen al de meeste belasting van alle landen wanneer denkt Nederland nu eens aan ons. Wat een pis zooitje. Nog geen genoeg geld? Wat te denken dan aan het volk Wat maar blijft betalen ondertussen steeds strakker en strakker wordt gehouden. Echt naadje

    Reageren
   • RRem van Nuijsenburg

    @Jaap
    “We zijn overgeleverd aan de grieven van Den Haag”?
    Je begrijpt overduidelijk het woord grieven niet.
    Grieven is het meervoud van grief. Een grief is een reden tot ontevredenheid…

    Reageren
  • WWinnie

   @Els het effectiefst protesteert u in het stemlokaal. In Juni voor Europa.

   Reageren
  • AAnoniem

   @Els
   en lekker gearresteerd worden?
   geen baan meer daardoor krijgen geen toekomst geen uitzicht?
   ga jij maar lekker demonstreren.

   Reageren
   • MMiranda

    @Anoniem ik weet niet wat jij dan verstaat onder demonsteren, want volgens mij mag dat gewoon hoor, overdrijven is ook een vak.

    Reageren
 • BBeek

  Ik wilde verduurzamen en werd zwaar gestraft omdat wij in Nederland in 1 jaar 200 jaar uitstoot willen oplossen door de burger te vernederen met ongelovelijk hoge belastingen op goed werkende bestaande warmte technieken die zeker nog 10 jaar mee kunnen voor ze vervangen hoeven worden .
  Elektra geeft ook vervuiling , even veel of nog meer dan brandstoffen.
  Doe je ogen open regering.
  Alles komt uit heel de wereld en gaat naar heel de wereld.

  Reageren
 • AA.leetz

  Hallo denhaag graai cultuur harken en weg wezen deze mensen voelen niks in hun portemonnee echt niet daar is het altijd 22graden binnen wat ik niet snap komen ze met eigen risico voor zorg nee 50%hoor je ze niet over wel de oorlog spekken kansloos mensen word toch wakker

  Reageren
  • RRem van Nuijsenburg

   @A.leetz
   Schrijftip 1.
   Gebruik om de kracht van uw schriftelijke betoog te versterken met enige regelmaat punten en hoofdletters in uw tekst. Het maakt uw tekst leesbaarder en u bereikt er een groter publiek mee dan met deze letterbrei

   Reageren
 • JJW

  “De gasprijs is in Nederland vooral zo hoog door het uitzonderlijke belastingtarief. In Nederland wordt over elke kubieke meter gas maar liefst 70,5 cent aan btw en energiebelasting betaald.”

  Ja, de energiebelasting bedraagt in 2024 €0,705 per m3 incl. btw. Echter over de kale prijs en netwerkbeheer gaat ook nog 21% naar onze graaiers in Den Haag…..

  Reageren
 • HHans van der Snavel

  Je moet er niet aan denken dat die extreem linkse club fascisten van PvdA / GL, vergezeld van hun verachtelijke soortgenoten van D66, VOLT ,CDA en die meelopers van CU het hier nog langer voor het zeggen krijgen.
  Dan kan de Nederlander zich nog meer scheel betalen, waarbij genoemde partijtjes ( die van zichzelf zeggen “er voor de burger te zijn “), het allemaal prima vinden ; meer inkomsten om weg te geven aan het buitenland , andere linkse hobby’s te financieren of nog meer opvreters binnen te halen.

  Reageren
  • GGoel

   @Hans van der Snavel

   Het is ONBESTAANBAAR dat Nederlanders in de kou zitten te kleumen terwijl er bakken subsidies naar landen buiten de EU gaan. Of dat er dakloze Nederlanders zijn terwijl er Afrikanen of Midden-Oostiërs hier in een hotel breed lachend zitten uit te vreten.

   En de politici maar niet begrijpen waarom zij zich opeens niet meer veilig kunnen voelen. Snappen zij dan niet dat zij regelrecht aansturen op gewapende opstand?

   Reageren
   • MMo

    @Goel

    U heeft helemaal gelijk! nee ze snappen dat niet omdat ze meer met elkaar bezig zijn wat een labiele boel daar en maar vergaderen pff je zou er depri van worden en dat moet dan het nieuwe kabinet worden….Wat betreft Nederlanders die zonder de verwarming aan in de kou zitten..ik hoor het genoeg om me heen maar vooral ook de boosheid omdat ze zien dat niet Nederlanders er een stuk warmer bij zitten en van alles krijgen eten/zakgeld/ zorgkosten/kleding/fietsen enz enz.Mensen helpen in nood dat is nodig maar op deze manier is NL straks echt geen NL meer en worden we overspoelt door andere culturen en mogen we straks geen sinterklaasliedjes meer zingen of wordt de verkoop van kerstbomen verboden.Ik weet ik ga ver met mijn gedachte maar weet dat er vele mensen zijn die dit ook zeggen de onmacht hoe het nu gaat maak de mensen onverdraaglijker naar elkaar toe omdat er veel te veel stress is in dit land.Mensen lopen op hun tenen om rond te komen dus hup labiel kabinet gooi om te beginnen de energiebelastingen flink omlaag!

    Reageren
   • PPeter krijgsman

    @Goel
    Eindelijk zie ik iemand die het zeg zoals het is.
    Mis 1 ding wat dacht je van de EURO ook 120% van je salaris uitkeringen AOW enz

    Reageren
  • PPehlivan

   @Hans van der Snavel

   U weet nog steeds niet wie of welke partij(en) het land geregeerd hebben.

   Reageren
  • FFred

   @Hans van der Snavel

   Volgens mij was het de VVD en het C D Adie de privatisering van de energiemarkt in gang hebben gezet. Dat zijn beslist geen linkse partijen

   Reageren
   • MMarlyne

    @Fred

    Blijft apart dat wie dan ook dat idee in gang gezet heeft en dat zovelen dat rond blijven roepen. Vvd vooral was en is zo rechts als maar kan . En alleen maar uit op geld voor wie toch al genoeg heeft

    Reageren
    • FFrank

     @Marlyne
     Inderdaad vreemd.
     Zoveel achterlijk blatend egoïstisch volk.

     Reageren
  • MMATH

   @Hans van der Snavel

   Nou blijf jij maar lekker rechts stemmen.
   Dan weet je zeker dat het einde van de wereld nadert.
   Hoop dat je geen kinderen of kleinkinderen hebt anders ben je wel erg egoïstisch.
   Laatste 14 jaar VVD beleid laat de achteruitgang duidelijk zien.
   Maar vooral veel VVD stemmende blijven de echte problemen maar vooruit schuiven zolang tot het echt telaat is. Geld alleen maakt niet gelukkig.
   Zelfs de rijken gaan een slechte toekomst tegemoet.

   Reageren
 • LLeen

  Nog niet de hoogste tarieven, dus ruimte voor verhoging. Reken daar maar op

  Reageren
 • BBerrie Diepstraten

  En Finland hoort dat niet bij Europa meer?

  Reageren
 • BBert

  Oekraïne hoort niet in de vergelijking te staan. Was geen onderdeel van Europa, is geen onderdeel van Europa en God verhoede het dat het ooit een onderdeel gaat worden van Europa !!

  Reageren
  • GGoel

   @Bert

   Oekraïne is gewoon ook Europa en verdiend absoluut onze steun. Zij zijn onze mede Europeanen!

   Het zijn juist die landen buiten Europa waarnaar onze steun eens moet stoppen.

   Reageren
   • BBobo

    Wat een ge……l
    Oekraine is zeker Europa-hahaha- sinds Westeuropa (Nederland) daarnaartoe wil expanderen om te graaien, daar zijn vuile productie opzetten, bodem en lucht verontreinigen, goedkope, giftige levensmiddelen daar gaat produceren en gaat meeprofiteren van de bodenschatten. Net als Hitler: Raum! Daar gaan onze belabberde boertjes naar toe emigreren om ons vanit Oekraine te voorzien van vervuild vlees en granen met Randup. Graanspeculanten zullen tijk worden. Halve Engeland heeft daar al grond gekocht en ook Duitsers en Nederlanders. Bo endien handelen en profitern van bodenschatten. Anders wasr komt die plotselinge luwfde vandaar? In Polen is het niet gelukt om de markt te bezetten en het land uit te buiten dus expanderen naar het osten.

    Reageren
  • PPehlivan

   @Bert
   Dankzij de Oekraïne bent u veilig thuis.

   Reageren
  • FFrans

   @Bert, je verward europa met de EU, oekraine en zelfs Rusland zijn in het geheel, en Rusland gedeeltelijk onderdeel van Europa.

   Reageren
 • BBruce

  Heel opvallend dat Hongarije als dwarsligger in de EU het goed doet met haar prijzen van gas en electrat.ben benieuwd wat de prijs in maart gaat doen nu ze nadrukkelijk verzocht was om niet dwars te liggen mbt Oekraïne en mee moet betalen aan de wapens, die als doel hebben om mensen te vermoorden……

  Reageren
  • GGoel

   @Bruce

   Het zijn de Russen die mensen vermoorden. Die wapens die wij leveren worden gebruikt door Oekraïne om zich te verdedigen tegen de imperialistische Russen!

   Reageren
 • DDir

  En in het verschiet een links kabinet met groen links en klimaat goeroe timmermans . Dus nog meer heffingen alles voor hun droom .

  Reageren
 • GGer spee

  En geen regeringslid wat nu opstaat en voor ons gaat vechten voor een eerlijke energieprijs . Veel woorden en uitleg maar alles kan en mag in ons land . Misschien is een referendum over deze politiek iets wat kan oplossen hierin ?

  Reageren
 • HHarry

  De overheid .zuigt de burger uit tot op het bot .elk voordeel wat wij krijgen pakken ze drie dubbel terug .ontroerendgoed.bel .wegen bel .afvalstoffenheffing .ecotax .benzine boodschappen .had dat corrupte oekraiene niet geholpen .hadden we nu betaalbaar energie gehad .waardeloze eu .hoop dat als eerste op de agenda staat .en geef Nederland terug aande echte Nederlanders

  Reageren
  • GGoel

   @Harry

   Voor niks gaat de zon op. De rest kost geld.

   En Oekraïne opgeven als ruggegraatloze zorgt slechts voor substantieel hogere defensiekosten omdat het agressieve Rusland dan steeds verder oprukt. Tot wij Russisch moeten leren spreken.

   Reageren
   • HHarry

    @Goel .complete onzin .als ze van Rusland afblijven .is ze niet agressief. Maar de eu zit te trekken aan alles .dus de Rus zegt .tot hier en niet verder .en oekraiene .afhankelijk zou blijven .nee zeggen ze we gaan voor de eu .dan krijg je wel oorlog ja

    Reageren
    • GGoel

     @Harry

     De EU trekt niet aan andere landen maar geeft hen het ‘recht’ om lid te worden vd EU. Dat staat zo in het handvest en terecht (voor Europese landen).

     Het hele bestaan van Rusland is kolonialisme — Oost-Europa, Midden-Azië, Finland, Georgië, enz.

     Reageren
 • RRob aan het gas

  Energies is een eerste levens behoefte maar in nederland word je daarvoor gestraft
  Wij zitten savonds op de bank
  Onder een deken, en er word gezegt nederland is een fantastich land maar niet voor ons
  De rest mag je invullen

  Reageren
 • WWieb

  Het ontbreekt de Nederlandse regering (lees VVD) aan kennis. Of ze laten zich voorlichten door marktpartijen. Hoe is het mogelijk dat thuis accu s aanprijzen??? Hoe is het mogelijk dat ze met belasting maatregelen proberen te sturen??? Iets minder dan de helft van de inwoners hebben huurwoning. Dus geen invloed.
  De VVD zit hier alleen voor Tesla rijdende landhuis bewoners lijkt het.

  Reageren
  • BBruce

   @Wieb

   Haal het woord lijkt maar weg…en voeg CDA en D66 ook nog toe aan het rijtje bij Nederlandse regering…het stoeltje van onz grote klimaat goeroe Jetten is flink bezig om ons geld te laten verdampen door zijn 0,0007graden issue

   Reageren
   • WWRM

    @Bruce Wel goed in de doctrine blijven 0.000037 graden LOL

    Reageren
 • HHenk

  Hoeveel geld gaat hier niet naar het buitenland en aan goede doelen, wij in Nederland spelen al jaren voor Sinterklaas, en zoals het er nu ook uit ziet spelen wij ook al jaren voor lang leven de belastingen. Vorig jaar 2x 190 Euro kosteloos geleend, inmiddels al dik en dubbel terug betaald. Nederlandse regering stop met deze praktijken, en kom op voor de mensen die het heel erg slecht hebben in dit land.

  Reageren
  • GGoel

   @Henk

   Precies dit! Hier verkommeren mensen, liggen soms letterlijk in de goot, terwijl MILJARDEN naar het buitenland vloeien vanwege links progressieve hobby’s 🙁

   Reageren
 • GGert

  Als je in een huur woning woont dan ben je afhankelijk van verhuurder dus we moeten de eerste 10 jaar aan het gas blijven ,Overheid kijk daar eens naar er gaat genoeg geld over de balk naar kansloze assielzoeker

  Reageren
 • AAdriaan S.

  Wij verblijven 5 wintermaanden per jaar in Spanje en betalen hier toch echt € 2,61 incl. 5% IVA per m3. Op mijn rekening staat: 1 kwh kost € 0.194777 excl.IVA. Er komen daarbij nog enige, geringe, toeslagen Het gaat om aardgas via buizen geleverd. Dus geen flessengas.

  Reageren
  • PPehlivan

   @Adriaan S.
   Als u toch 5 maanden in Spanje verblijven (vakantie vieren) kan, waar klaagd u dan over ?

   Reageren
 • YYvonne

  Dit sinterklaas landje moet het toch ergens weghalen miljarden weggeven en de burgers die zonder inspraak zijn lekker laten dokken

  Reageren
 • EEW

  Verschil met Zweden en Zwitserland is de N. Daarom stel ik voor om ons land om te dopen in Zwederland.

  Reageren
 • GGoel

  “In Nederland worden energiebelastingen op gas ingezet om het gedrag van consumenten te sturen, met als doel het gebruik van warmtepompen te bevorderen en te investeren in isolatie.”

  “De hoge energiebelasting voelt niet meer als een prikkel om te verduurzamen, maar als een straf op een al kostbare noodzaak.”
  Koen Kuijper (Energie-expert)

  Dit is precies het probleem inderdaad. Met prijs gaan sturen op gedrag wanneer het water voor een belangrijk deel vd bevolking te hoog aan de lippen staat is waanzin. Een waanzin genaamd d66 in dit geval, welke partij fors is afgestraft bij de verkiezingen, maar een nog veel grotere marginalisatie verdiend en liefst verdwijnt.

  Zeldzame minachting voor die partij!

  Reageren
 • MMo

  @Frank

  Helemaal mee eens! wat een onvolwassen reactie…..helaas is dit vijandige gedrag tegenwoordig ‘normaal’ bij veel gefrustreerde mensen.

  Reageren
 • BBruining

  @Mo
  Je mag de waarheid niet schrijven over dat asociaal beleid van dit land

  Reageren
 • JJa Toch!

  @Mo
  Hier wordt duidelijk gemanipuleerd met inzendingen.
  Als je alleen maar reageert met “ beslist niet “ wordt het ook niet geplaatst.
  Diegene die dat controleert zit op de verkeerde plaats.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.